Vlera e disa Sureve Kuranore
E kanė pyetur sahabėt tė Dėrguarit e Allahut, sal-lallahu alejhi ve sel-lem, se cili ėshtė ajeti mė i lartėsuar nė Kur`an. U pėrgjigj : “Allahu la il-lahe il-la Huve-l-Hajju-l-Kajjum” (Ajetul-kursij; El Bekare, 255; Allahu ėshtė Njė, nuk ka Zot tjetėr pėrveē Atij. Ai ėshtė mbikėqyrės i pėrhesrshėm dhe i pėrjetshėm) (Ebu Davudi)
Njė njeri i tha tė Dėrguarit tė Allahut, sal-lallahu alejhi ve sel-lem: “E kam vendosur njė tendė, por nuk e kam ditur se nėn tė ėshtė njė varr. Kam ndėgjuar njė njeri se si e lexon suren Mulk. E lexoi deri nė fund.” Pejgamberi sal-lallahu alejhi ve sel-lem tha: “Ajo njeriun e ruan dhe e shpėton nga azabi (mundimet) i varrit.” (Pėr suren Mulk (Tebareke) i Dėrguari i Allahut, sal-lallahu alejhi ve sel-lem, thotė, se shpėton prej mundimeve tė varrit.) (Trimidhiu; Ibn-Abdul Berri thotė se ky hadith ėshtė sahih.)
Njė njeri kėrkjo prej tė Dėrguarit tė Allahut, sal-lallahu alejhi ve sel-lem qė t`ia lexojė njė sure tė pėrgjithshme. Pejgamberi sal-lallahu alejhi ve sel-lem e lexoi suren Zelzele dhe kur e dėgjoi deri nė fund, ai njeri tha: “Pasha Atė i Cili tė dėrgoi me tė Vėrtetėn, nuk do tė lexoj asgje tjetėr.” Pastaj shkoi, ndėrsa i Dėrguari i Allahut, sal-lallahu alejhi ve sel-lem tha: “Shpėto njeri i vogėl, shpėto njeri i vogėl” (Ebu Davudi)
Njė prej sahabėve i tha tė Dėrguarit tė Allahut, sal-lallahu alejhi ve sel-lem: “Unė e dua suren Ku-l-Huvallahu Ehad,” dhe Pejgamberi i tha: “Dashuria ndaj asaj sure do tė fuse nė Xhennet.”
Ukbe b. Amir e pyeti: “Ēka mendon pėr leximin e sures Hud dhe Jusuf?” Pejgamberi sal-lallahu alejhi ve sel-lem tha: “Nuk do tė lexosh asgjė mė tė mirė dhe mė tė ndikueshme te Allahu nga suret Felek dhe Nas.” (Nesaiu)
Marrė nga libri: Fetvatė e tė Dėrguarit tė Allahut
Autori i Librit: Ibn Kajjim El Xheuzije
Pėrgatiti: teuhid.net
Krijoni Kontakt