Close
Faqja 22 prej 48 FillimFillim ... 12202122232432 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 211 deri 220 prej 478

i/e regjistruar Maska e bela70
    Anëtarësuar
    23-05-2003
    Vendndodhja
    Pejë
    Postime
    812
    Citim Postuar më parë nga javan Lexo Postimin
    bela70, betimi eshte Tirane-Tirane-familje shume e vjeter. dhe eshte pikerisht "gurit/e/drunit" sic i thua ti.
    Sa bukur kjo gjë e shef po përdorka në Tiron(Shqipëri) e edhe në Pejë(Kosovë)domethën se kemi bestytni të njëllojta...
    Duajeni njëri tjetrin.

Anëtarësuar
    23-05-2003
    Vendndodhja
    Pejë
    Postime
    812
    Citim Postuar më parë nga Darius Lexo Postimin
    Nuk eshte bestytni po tradite. Dhe tradite shume e lashte.
    Pajtohem me ty,ama ekisha parasysh besimin qe kan njerzit ton ne gur e dru prandaj e quejta ashtu.
    Ok ju uroj për punen qe po bëni...
    Duajeni njëri tjetrin.

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    11-11-2008
    Postime
    2,899
    Citim Postuar më parë nga ajzberg Lexo Postimin
    Ledh eshte nje mase dheu i ngritur jo shume i larte i perforcuar me hunj druri ,kryesisht per te ndare kufinj tokash ,por i perdorur dhe si kanale vaditese.Lidh mendoj se ka te beje me driten fillimisht [li =yll]dhe me vone ndoshta me litarin [lenda kryesore eshte lini nje lloj bime]
    Ky percatim na con perseri aty ku filluam. Sepse nuk mund te kete lidhje midis gurit dhe ledhit (balte), dhe te paret tane nuk kane perdorur dicka per dicka tjeter. Sic kisha shkruar une gjithashtu mendoja se ledh eshte balte, por nuk mbaj mend si dhe pse eshte formuar ky koncept tek une.

Citim Postuar më parë nga javan
    ... Ledh perdoret edhe sot e kesaj dite ne Korce (por mbase ngaqe ngaterroja Leren me Ledh) mendoja se Ledh kishte perberje balte. Jo pse nuk e kisha cituar "ledh" me pare. Postimi Baratit e qartesoi kete per mua.
    Nderkohe citimi qe Barati solli nga fjalori thote:

* Mure të trasha mbrojtëse rreth e qark një kështjelle, një qyteze etj., ledhishtë.
    Tani qe po e shikoj perseri, duket se nuk percakton se cfare tip muri, me balte (ledh dmth) qe mendohet te ishin muret e Trojes, apo me gure.

Me qe ketu nuk mund te ecim perpara, le te fillojme nga nje kend tjeter. Litar. A rrjedh Litar nga Lithos apo Lithos nga Litar/Lidh? Nuk kiam degjuar me pare per "mej". Kush di le te shkruaje.
    Ndryshuar për herë të fundit nga javan : 19-02-2009 më 08:44

Anëtarësuar
    23-05-2003
    Vendndodhja
    Pejë
    Postime
    812
    Citim Postuar më parë nga Baptist Lexo Postimin
    O nuk ka lidhje "Lithos" me kurrfare lidhjesh, "ameri ju qofte"?
    Fjala "lidhe" eshte shqipe e re, qe rrjedh del "litarit".

Per te lidhur shprehja e mocme antike eshte mej. E qe per nje kohe te gjate eshte cvendosur kuptimisht ne perdorimin per te shprehur: qetesimin; te permbajturit; rehatimin; kreposjen; etj...

Mejt - me tutje do te thote i lidhur; i fashuar, ...
    Fjala MEJ tek ne përdoret kryesisht në raste kur ndojkut i drejtohesh që ta e mbyll(gojen),ta e këput bisedën,pra që të kalon në kohë mosveprimi,në qetësi,ësht fjali si pun urdhëri,që do të thotë që bashkbiseduasi të mbaroj me bisedën apo veprimin që ishte duke e bërë,pra ta e ndërpres menjëher pa kundërshtim.

Për MEJT-njeri i vdekur,mund të ket lidhje dhe me të fashuar pasi të vdekurit mbështillen("fashohen"),sidomos tek ato të ritit musliman.
    Duajeni njëri tjetrin.

Restaurator Orbis Maska e Baptist
    Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Citim Postuar më parë nga javan Lexo Postimin
    Ky percatim na con perseri aty ku filluam. Sepse nuk mund te kete lidhje midis gurit dhe ledhit (balte), dhe te paret tane nuk kane perdorur dicka per dicka tjeter. Sic kisha shkruar une gjithashtu mendoja se ledh eshte balte, por nuk mbaj mend si dhe pse eshte formuar ky koncept tek une.

Nderkohe citimi qe Barati solli nga fjalori thote:

Tani qe po e shikoj perseri, duket se nuk percakton se cfare tip muri, me balte (ledh dmth) qe mendohet te ishin muret e Trojes, apo me gure.

Me qe ketu nuk mund te ecim perpara, le te fillojme nga nje kend tjeter. Litar. A rrjedh Litar nga Lithos apo Lithos nga Litar/Lidh? Nuk kiam degjuar me pare per "mej". Kush di le te shkruaje.

Ledh nuk eshte emer, Ledhi eshte nocion. Mund te perdoret per cdo lloj objekti (madje edhe metafizik) ekzistimi/qellimi/funksioni i te cilit me dashje apo pa dashje vepron si:
    mbajtes; ndalese; pengese; rezistor; mburoje.
    Pra, mund te jete edhe mur i ngritur (por jo i ndertuar me kujdes) edhe hedhine spontane e shtresuar ne menyre natyrale, etj. Megjithese kuptimi i saj (shprehjes Ledh) del ndonjehere pertej kufijve te perkufizimit dhe perdoret edhe per ndertime ndonese te improvizuara e pa ndonje mjeshtri te theksuar. Thjeshte sa per t'ia zene turrin nje dickaje; per ta rezistuar e ndaluar ne ate vend; te mos kaloj pertej.

Lidh - me litar; mberthej\perthekoj\kaperthej - me mberthekra, (hekura); prangos - me pranga; etj...
    Por, Mej eshte fjale teper e mocme. Pjesa me e madhe e kuptimit te saj eshte zhdukur...
    Para se te transponohej ne kutimin "qetsohu" ka kaluar permes fazes kuptimore "permbahu" e "permblidhu". Mej origjinalisht ishte force tubuese, [agregative], permbledhese.
    Tingulli i zanores "e" tregon per ekzistimin e nje "a" paraprirese te fjales te kontraktuar deri ne zhdukje ngs forma Maej. Sigurisht e kuptimit: per mbajtje. Te mbajturit.

Fjala Lit, eshte teper e thjeshte permban nje nyje te perparme Li dhe nje simbol T semantiken e te cilit e kam spjeguar mjaft gjere ne nje vend ketu ne forum. Andaj kuptimi i "lit" del se eshte "rrase.
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

Restaurator Orbis Maska e Baptist
    Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Citim Postuar më parë nga bela70 Lexo Postimin
    Fjala MEJ tek ne përdoret kryesisht në raste kur ndojkut i drejtohesh që ta e mbyll(gojen),ta e këput bisedën,pra që të kalon në kohë mosveprimi,në qetësi,ësht fjali si pun urdhëri,që do të thotë që bashkbiseduasi të mbaroj me bisedën apo veprimin që ishte duke e bërë,pra ta e ndërpres menjëher pa kundërshtim.

Për MEJT-njeri i vdekur,mund të ket lidhje dhe me të fashuar pasi të vdekurit mbështillen("fashohen"),sidomos tek ato të ritit musliman.
    Ti bile e di, e ke pa shall Rugove... edhe duhesh me e dite se per cka e si asht perdor. Cfare riti muslimansh allahile - po arapt prej egjiptit e moren, e egjipti...(?)

Ajo qe po thua per "mej" eshte menyra e perdorimit ne zhargon rruge, se ne shtepi gjyshjet tona e kane perdore krejtesisht ndryshe. "Mejti shiu", "mejti bora", "mejti femja", - pra pershkruan dicka qe u permbajt, u permbyll, u zaptua, e nuk rrodhi me.
    -Ne fakt kjo shprehje nuk ka zevendesim. Ne gjuhen shqipe nuk mund t'i gjindet zevendesim adekuat kuptimor anipse e harruar dhe e keqperdorur para se te qitej jasht perdorimit.

Ta zeme shprehjen angleze "to contain the situation" e te ngjashme - nuk ke si i perkthen sakte pa shprehjen "mejt".
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

Anëtarësuar
    23-05-2003
    Vendndodhja
    Pejë
    Postime
    812
    Citim Postuar më parë nga Baptist Lexo Postimin
    Ti bile e di, e ke pa shall Rugove... edhe duhesh me e dite se per cka e si asht perdor. Cfare riti muslimansh allahile - po arapt prej egjiptit e moren, e egjipti...(?)

Ajo qe po thua per "mej" eshte menyra e perdorimit ne zhargon rruge, se ne shtepi gjyshjet tona e kane perdore krejtesisht ndryshe. "Mejti shiu", "mejti bora", "mejti femja", - pra pershkruan dicka qe u permbajt, u permbyll, u zaptua, e nuk rrodhi me.
    -Ne fakt kjo shprehje nuk ka zevendesim. Ne gjuhen shqipe nuk mund t'i gjindet zevendesim adekuat kuptimor anipse e harruar dhe e keqperdorur para se te qitej jasht perdorimit.

Ta zeme shprehjen angleze "to contain the situation" e te ngjashme - nuk ke si i perkthen sakte pa shprehjen "mejt".
    Pajtohem me ty pasi i lexova mu kujtuan tamam keto qe po thua ne lidhje me mejti shiu e bore apo femija,ku edhe sot i perdorim edhe shum bilese,ama gjat atij postimi nuk mu kujtuan fare,edhe mkebo me qesh kur ma kujtove shallin e rugovs,si vall sme ra ne mend fare kur aq shpesh e shoh poashtu edi dhe për qfar përdorej,kjo eshte e mira e forumit ,plotësojm njeri tjetrin...
    Ndryshuar për herë të fundit nga bela70 : 19-02-2009 më 12:22
    Duajeni njëri tjetrin.

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    10-08-2007
    Vendndodhja
    ne toke
    Postime
    1,100
    te mbishkrimet e lepenices u gjendem perpara figurave ieroglife te cilat patjeter qe kane nje kuptim.duke qen se flora solli pllakat me dyll edhe vrejta figura edhe germa thashe se duhet ta ken ndonje lidhje kuptimore me mbishkrimin
    persa ju perket buajve a elefantve ceshtjen do ta zgjidhim ne gjyqin kundra xh gashit
    javan jemi ne kohe krize edhe mos harxhoni korrent me se koti .
    de angeli -vlora-blau-thomopulo-stilo..kane botuar mbishkrime shqipe qe i shkojn per shtat temes---do ta hedhe ndonje se shpejti..(mos une te tjeret)...por muhabeti qendron se askush nuk i permbahet mbishkrimeve .Keshtu qe elefantet e xh gashit duan lavatrice speciale--ndersa dariun duhet ta paguajm ore shtes qe te vrasin trurin se cilat rroba lahen ne kete apo ate temperature.

Faqja 22 prej 48 FillimFillim ... 12202122232432 ... FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Sola Scriptura
    Nga berat96 në forumin Komuniteti protestant
    Përgjigje: 17
    Postimi i Fundit: 24-08-2009, 11:48
  2. Bolivi, zbulohen gjurmë dinosauri 144 milionë vjecare
    Nga ^_BIM_BUM_BAM_^ në forumin Shkenca dhe jeta
    Përgjigje: 3
    Postimi i Fundit: 19-11-2008, 09:09
  3. Letërsia shqiptare: probleme teorike-kritike në gjykimin e vlerave letrare
    Nga Kosovari_78_Ca në forumin Enciklopedia letrare
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 25-01-2005, 15:56
  4. Makina e shkrimit
    Nga elvisi80 në forumin Humor shqiptar
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 08-11-2002, 03:31

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •