Close
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 6
    Shpirt Shqiptari Maska e Albo
    Anëtarësuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,379
    Postimet në Bllog
    22

SHBA: FDA ndalon 2 ngjyrues artificialë ushqimorë, zbulon planin për të eliminuar pjesën tjetër

FDA ndalon 2 ngjyrues artificialë ushqimorë, zbulon planin për të eliminuar pjesën tjetër

Agjencia po heq autorizimin për dy nga ngjyruesit sintetikë.

Emri:  image.jpg

Shikime: 23

Madhësia:  45.4 KB

Komisioneri i Administratës së Ushqimit dhe Barnave, Dr. Martin Makary, mban lart një shishe me lëng karrote, një alternativë ndaj ngjyruesve sintetikë të ushqimit, në një konferencë për shtyp në Ndërtesën Hubert H. Humphrey në Uashington më 22 prill 2025. Nathan Worcester/The Epoch Times

Nga Nathan Worcester dhe Zachary Stieber

22/4/2025

UASHINGTON—Administrata e Ushqimit dhe Barnave (FDA) njoftoi më 22 prill një plan për të hequr ngjyrat artificiale nga furnizimi me ushqim i Shteteve të Bashkuara.

Zyrtarët thanë se qeveria po ndalon dy ngjyrues sintetikë - të Kuqen e Agrumeve Nr. 2 dhe Portokallinë B, të cilat aktualisht mund të përdoren për të ngjyrosur hot dogët dhe salçiçet - dhe do të bashkëpunojë me kompanitë për të eliminuar ngjyruesit e tjerë deri në fund të vitit 2026.

“Gjatë 50 viteve të fundit, fëmijët amerikanë kanë jetuar gjithnjë e më shumë në një “supë” toksike kimikatesh sintetike”, tha Dr. Marty Makary, komisioner i FDA-së, në një konferencë për shtyp në auditorin e ndërtesës Hubert H. Humphrey në Uashington.

Ai përmendi një provë të rastësishme që zbuloi se ngjyrat artificiale në dietë rezultuan në rritje të hiperaktivitetit tek fëmijët 3, 8 dhe 9-vjeçarë.
    Sekretari i Shëndetësisë dhe Shërbimeve Njerëzore, Robert F. Kennedy Jr., dhe Drejtori i Instituteve Kombëtare të Shëndetit, Jay Bhattacharya, folën gjithashtu. Kennedy i tha një turme ku përfshiheshin edhe nënat e organizatës “Make America Healthy Again” (MAHA) se Bhattacharya po hetonte aditivë të tjerë të ndryshëm ushqimorë.

Melissa Hockstad, presidente dhe drejtore ekzekutive e Shoqatës së Markave të Konsumatorëve, e cila përfaqëson prodhuesit e ushqimit dhe pijeve, tha në një deklaratë se aditivët janë studiuar dhe janë treguar të sigurt.

“Ne e vlerësojmë që administrata ka rikthyer lidershipin e saj në përgjigje të aktivitetit të panumërt shtetëror në fushën e rregullimit të ushqimit”, shtoi ajo. “Një mozaik shtetëror ligjesh të ndryshme krijon konfuzion për konsumatorët, kufizon aksesin në mallrat e përditshme, pengon inovacionin dhe rrit kostot në dyqanin ushqimor.”

FDA lejon prodhuesit të përdorin nëntë ngjyra artificiale në ushqime dhe pije. Shumë prej tyre janë bërë nga nafta.

Agjencia në janar ndaloi një nga ngjyruesit, duke përmendur shqetësime rreth efekteve të mundshme kancerogjene, por u dha prodhuesve të ushqimit afat deri në janar 2027 për të ndaluar përdorimin e tij. Makary tha se kompanitë duhet ta ndalojnë përdorimin e tij më shpejt.

Faqet e internetit të FDA-së, të përditësuara për herë të fundit në vitin 2023, thonë se aditivët artificialë të ushqimit janë përgjithësisht të sigurt kur përdoren në përputhje me rregulloret e FDA-së.

“Tërësia e provave shkencore tregon se shumica e fëmijëve nuk kanë efekte anësore kur konsumojnë ushqime që përmbajnë aditivë ngjyrues, por disa prova sugjerojnë se disa fëmijë mund të jenë të ndjeshëm ndaj tyre”, thuhet në një faqe .

Një tjetër thotë se shtesat mund të shkaktojnë reaksione alergjike, duke përfshirë kruajtje dhe urtikarie .

Në një takim më herët këtë vit me drejtuesit e PepsiCo, Tyson Foods dhe prodhuesve të tjerë të mëdhenj të ushqimit dhe pijeve, Kennedy i udhëzoi ata që të hiqnin ngjyrat artificiale nga ushqimet e tyre brenda dy vjetësh.

Një përfaqësues i PepsiCo tha në atë kohë se kompania është “e fokusuar në ofrimin e ushqimeve dhe pijeve të përshtatshme, të përballueshme dhe të sigurta për konsumatorët, duke përfshirë më shumë opsione me përbërës natyralë, pa ngjyra sintetike dhe me ulje të sheqerit, yndyrës dhe natriumit”.

Tyson nuk i është përgjigjur kërkesave për koment.

Kennedy tha më 22 prill: “Dua të përgëzoj kompanitë ushqimore që bashkëpunojnë me ne.”

Ai akuzoi gjithashtu industrinë ushqimore për shtypjen e kërkimit dhe tha se Institutet Kombëtare të Shëndetit, të cilat, ashtu si FDA, janë pjesë e Departamentit të Shëndetit dhe Shërbimeve Njerëzore, po i “shënjestrojnë ngushtë” aditivët për studime shkencore.

Zyrtarët thanë se administrata nuk kishte bërë ende një marrëveshje zyrtare me kompanitë ushqimore për ngjyruesit.

«Ka shumë mjete në dispozicionin tonë», tha Makary. «Le të fillojmë në një mënyrë miqësore».

Disa kompani kanë hequr ngjyruesit nga produktet vitet e fundit. Kraft, për shembull, në vitin 2014 zëvendësoi ngjyruesit artificialë në makaronat dhe djathin e saj me erëza të tilla si paprika dhe shafrani i Indisë.

“Nuk ka asnjë përbërës të vetëm që shpjegon epideminë e sëmundjeve kronike te fëmijët dhe, të jemi të sinqertë, heqja e ngjyruesve ushqimorë me bazë nafte nga furnizimi me ushqim nuk është një zgjidhje e lehtë që do t’i bëjë menjëherë fëmijët e Amerikës të shëndetshëm”, tha Makary. “Por është një hap i rëndësishëm.”

Burimi: The Epoch Times

Anëtarësuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,379
    Postimet në Bllog
    22

Për: SHBA: FDA ndalon 2 ngjyrues artificialë ushqimorë, zbulon planin për të eliminuar pjesën tjetër

Çfarë duhet të dini rreth 2 ngjyruesve ushqimorë të ndaluar

Si ndikojnë në shëndetin e njeriut dy ngjyrat sintetike ushqimore që FDA planifikon t'i ndalojë brenda disa muajsh?

Emri:  image (3).jpg

Shikime: 10

Madhësia:  37.3 KB
    wu hsoung/shutterstock

Nga Amy Denney dhe Mary West

25/4/2025

Është e pamundur që të gëlltisni ndonjërën prej dy ngjyruesve sintetikë të ushqimit - Citrus Red Nr. 2 dhe Orange B - që Administrata Amerikane e Ushqimit dhe Barnave njoftoi më 22 prill se do t'i ndalojë në muajt në vijim.

Do të ishit në rrezik nga dy ngjyruesit vetëm nëse do të hanit lëkurën e portokalleve të Floridës, të cilave shpesh u injektohet e Kuqe Citrus Nr. 2 për t'i bërë ato më tërheqëse vizualisht për konsumatorët, ose nëse Orange B do të prodhohej aktualisht - gjë që nuk ka ndodhur për dekada të tëra.

“Meqenëse nuk prodhohej më, nuk kishte nevojë ta ndalonin në mënyrë aktive”, tha për The Epoch Times në një email Bryan Quoc Le, një shkencëtar ushqimor dhe konsulent i industrisë ushqimore. “Ndalimi i këtyre dy ngjyruesve është mjaft i parëndësishëm.”

FDA njoftoi se do të fillojë procesin e revokimit të autorizimit të Citrus Red Nr. 2 dhe Orange B, si pjesë e planit të saj për të eliminuar të gjitha ngjyruesit sintetikë të mbetur nga furnizimi me ushqim deri në fund të vitit 2026.

Agjencia synon të bashkëpunojë me industrinë ushqimore për të hequr nga qarkullimi të gjitha ngjyruesit ushqimorë.

Portokalli B

FDA miratoi ngjyrën Orange B në vitin 1966, me një kufizim që të mos kalonte 150 pjesë për milion në ushqimin e gatshëm. Ishte një ngjyrues i kufizuar në zorrët e hot dogëve dhe salçiçeve dhe nuk lejohej në kozmetikë ose ilaçe.

Studimet treguan se Orange B, një ngjyrues azo, dëmtonte shpretkën, mëlçinë dhe veshkat te minjtë. Qendra për Shkencë në Interes Publik (CSPI) i kërkoi FDA-së ta ndalonte zyrtarisht atë në raportin e saj të vitit 2010 për ngjyruesin ushqimor - më shumë se 35 vjet pasi prodhuesi i vetëm ndaloi së prodhuari atë për shkak të shqetësimeve për kancerogjenitet.

“Në vitin 1978, FDA propozoi ndalimin e Orange B (Regj. i Fed. 3 tetor 1978), por, për shkak se kompanitë ndaluan përdorimin e tij, FDA nuk u shqetësua kurrë për ta finalizuar ndalimin; duhet ta bëjë këtë tani”, shkruan autorët Sarah Kobylewski dhe Michael F. Jacobson.

Rupa Health vëren se ekspozimi ndaj Orange B mund të përfshijë efekte të lehta si reaksione të lëkurës, hiperaktivitet, nervozizëm, dhimbje koke, vështirësi në frymëmarrje dhe shqetësime gastrointestinale, të tilla si të përziera, të vjella dhe diarre.

Agrume e Kuqe Nr. 2

E kuqja e agrumeve nr. 2 është gjithashtu një ngjyrues azo, i miratuar vetëm në një nivel jo më shumë se dy pjesë për milion për shtimin e ngjyrës në lëkurat e portokajve të papërpunuara të Floridës. Rreth 1,500 paund - ngjyrues i mjaftueshëm për të ngjyrosur dy miliardë portokaj - certifikohen çdo vit nga FDA.

“Vera e kuqe e agrumeve nr. 2 klasifikohet si ‘ndoshta kancerogjene për njerëzit’, prandaj lejohet vetëm për lëkurat e portokallit që nuk do të hahen dhe jo për portokallet që do të përpunohen, të cilat do të çlironin ngjyrën në pjesët e ngrënshme, siç është lëngu. Studimet në kafshë zbuluan se mund të shkaktojë tumore të fshikëzës”, tha Quoc Le.

Një studim me 100 minj të ushqyer me dieta që përmbanin Citrus Red Nr. 2 për 80 javë zbuloi se ata që iu dha ngjyruesi në përqendrime 1 përqind dhe 3 përqind kishin rritur sëmundjen dhe vdekjen. Nuk u gjetën efekte në nivelin më të ulët prej 0,03 përqind.

Sipas raportit të CSPI-së, studime të tjera kanë ngritur shqetësime në lidhje me kancerin. Meqenëse Akti Federal i Ushqimit, Barnave dhe Kozmetikës që rregullon nivelet e toksikologjisë për shëndetin e njeriut ndalon çdo lidhje me kancerin në studimet te njerëzit ose kafshët, CSPI ka argumentuar prej kohësh se Citrus Red Nr. 2 nuk duhet të përdoret në ushqim.

Disa receta kërkojnë gatim me lëkura portokalli të grira, dhe raporti i CSPI vuri në dukje shqetësimin e ekspertëve në lidhje me ngrënien e lëvozhgave në këtë mënyrë.

Raporti i CSPI-së citoi një memo të brendshme të FDA-së të shkruar nga veterineri i FDA-së, Kent J. Davis, ku thuhej: “Citrus Red 2 bëhet një rrezik i patolerueshëm për shëndetin e njeriut vetëm nga sasitë e konsumuara nga gishtat pasi qërohen portokajtë e trajtuar me këtë ngjyrues. (Disa ngjyrues shtesë mund të gëlltiten me lëkurën e portokallit ose portokallin.)”

Planet për ndalime

Që në vitet 1930, u zbulua se ngjyrat e derivuara nga azo-ja ishin drejtpërdrejt kancerogjene për mëlçinë dhe fshikëzën e urinës tek kafshët dhe njerëzit. Ngjyrat azo, të cilat përbëjnë rreth 60 përqind të ngjyrave ushqimore, janë ngjyrues sintetikë të bërë me dy atome azoti të lidhura së bashku me një unazë karboni. Jo vetëm që këto ngjyra përdoren në ushqim, por disa prej tyre përdoren edhe si ngjyrues në pëlhura dhe materiale arti.

Të gjitha ngjyruesit ushqimorë - përfshirë ato natyrale, si ato të nxjerra nga panxhari, karotat dhe shafrani i Indisë - duhet të miratohen nga FDA. Nëntë ngjyruesit sintetikë - E gjelbra Nr. 3, E kuqja Nr. 40, E verdha Nr. 5, E verdha Nr. 6, Bluja Nr. 1, Bluja Nr. 2, E kuqja e agrumeve 2, Portokallia B dhe E kuqja Nr. 3 - që përdoren aktualisht duhet të certifikohen gjithashtu kur të prodhohet një grup i ri, një proces që siguron matje të sakta.

FDA e ndaloi Verën e Kuqe Nr. 3 në fillim të vitit 2025 me një periudhë mospranimi që skadon më 15 janar 2027 për ushqimet dhe më 18 janar 2028 për ilaçet. Si pjesë e njoftimit të 22 prillit, FDA po u kërkon kompanive ta heqin vullnetarisht Verën e Kuqe Nr. 3 para afateve.

Planet e ardhshme do të përfshijnë një afat kohor për heqjen graduale të ngjyrave sintetike, tha FDA. Ajo njoftoi gjithashtu se planifikon të autorizojë përdorimin e katër aditivëve të rinj natyralë të ngjyrave brenda disa javësh, si dhe të përshpejtojë procesin e miratimit për të shqyrtuar alternativat e tjera më shpejt.
    Por ka pyetje se si do të zbatohet saktësisht ndalimi i RFK Jr. për ngjyruesit ushqimorë.

Susan Mayne, ish-drejtuese e Qendrës për Sigurinë Ushqimore dhe Ushqyerjen e Aplikuar të FDA-së gjatë administratës Obama, Trump dhe dy viteve të para të administratës Biden, thotë se ndalimi nuk është realisht një ndalim. Nuk mund të zbatohet sepse nuk ndoqi procedurën standarde. Ajo tha se njoftimi i FDA-së këtë javë përbën një thirrje për veprim vullnetar nga ana e prodhuesve të ushqimit.

«Njerëzit mbetën shumë të paqartë për sa i përket asaj që do të bënin», tha ajo.

"Në të njëjtën kohë, ka veprime shtetërore që po ndërmarrin veprime për të ndaluar produktet që të hyjnë në furnizimin me ushqim të shtetit ose në programet e drekës në shkolla." Mayne tha se është e paqartë se si kjo qasje federale do të lidhet me politikat që tashmë po miratohen në nivel shtetëror.

Pse të ngjyrosësh?

Florida filloi t’i lyente portokallet e saj natyralisht të zbehta në vitet 1930. Deri në vitet 1950, Florida vendosi t’ua shiste një pjesë të madhe të portokajve të saj të korrur prodhuesve të ushqimit për t’i përdorur në koncentrat - dhe këto portokaj nuk mund të njollosen me ngjyrues. Kjo është arsyeja pse rregullorja e FDA-së për Citrus Red Nr. 2 është specifike në lidhje me përdorimin e saj për portokallet e papërpunuara.

Si përqindje e totalit të paundëve të ngjyruesve sintetikë ushqimorë që FDA certifikon në testet e serisë çdo vit, as Portokalli B dhe as Citrus Red Nr. 2 nuk regjistrohen si një pjesë e një përqindjeje.

Quoc Le tha se ndalimi i tyre është një mënyrë e arsyeshme për të eliminuar gradualisht të gjitha ngjyrat sintetike.

"Me pak përdorime për këto ngjyrues, është shumë më e lehtë t'i heqësh ato nga sistemi ushqimor, pasi ekzistojnë vetëm një numër i vogël aplikimesh dhe zëvendësimet mund të bëhen shpejt. Këto ngjyrues janë fryte mjaft të lehta për t'u përdorur."

Anëtarësuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,379
    Postimet në Bllog
    22

Për: SHBA: FDA ndalon 2 ngjyrues artificialë ushqimorë, zbulon planin për të eliminuar pjesën tjetër

Alternativa ndaj Ngjyruesve Sintetikë: Ngjyruesit Natyralë të Zakonshëm të Ushqimit dhe Si t'i Përdorni Ato

Ngjyrat natyrale të ushqimit kanë vështirësi të fitojnë terren pavarësisht përfitimeve të mundshme shëndetësore, thonë ekspertët.

Emri:  image (4).jpg

Madhësia:  35.1 KB
    Ilustrim nga The Epochtimes, Shutterstock

Nga Zena le Roux

5/2/2025

«Vetëm ditën tjetër, nuk munda ta detyroja veten të hidhja sasinë e vogël të ujit të gjallë që kishte mbetur pasi zieu lakrën vjollcë. E lashë të rrinte gjithë natën dhe doli shkëlqyeshëm», tha për The Epoch Times Julianaa Satie, themeluese e Shkollës së Gatimit Natyral.

Dy ditë më vonë, ajo ishte dehidratuar natyrshëm në një pastë - një ngjyrues natyral.

Shumë ushqime të zakonshme dhe shumëngjyrëshe mund të përdoren si ngjyrues natyralë. Ndërsa ngjyruesit sintetikë të ushqimit përballen me ndalime për shkak të shqetësimeve shëndetësore, alternativat natyrore po hyjnë në lojë - jo vetëm si opsione më të sigurta, por edhe si një shans për t'u bërë krijues në kuzhinë.

Avantazhet e Ngjyruesve Natyralë të Ushqimit

Ngjyruesit natyralë të ushqimit jo vetëm që u sjellin nuanca të gjalla vakteve tuaja, por ofrojnë edhe një alternativë më të sigurt ndaj ngjyrave sintetike, veçanërisht për njerëzit me alergji ose ndjeshmëri. Shumë pigmente natyrale vijnë edhe me përfitime shtesë shëndetësore, duke përfshirë veti antioksiduese, anti-inflamatore dhe madje edhe antikancerogjene.

Lakra vjollcë, për shembull, është e pasur me antocianina, një antioksidant që i jep ngjyrën e saj vjollcë.

Lëngu i panxharit, si një ngjyrues i kuq më i përdorur, është treguar se ndihmon në rritjen e niveleve të oksidit nitrik, i cili mbështet qarkullimin e gjakut, tha për The Epoch Times Jennifer Bruning, një dietologe e regjistruar dhe zëdhënëse e Akademisë së të Ushqyerit dhe Dietikës.

Një shembull tjetër është shafrani i Indisë, i njohur për ngjyrën e tij të artë të theksuar dhe vetitë antikancerogjene, deklaroi ajo.

Dilema e Ngjyrosjes

Pavarësisht përfitimeve të shumta të ngjyrave natyrale ushqimore, shumë kompani ende kanë vështirësi në heqjen e atyre sintetike nga produktet e tyre. Sfida nuk qëndron vetëm në eliminimin e ngjyrave sintetike, por edhe në gjetjen e alternativave natyrore që përputhen me ngjyrën, qëndrueshmërinë dhe koston e versioneve sintetike.

Ngjyra luan një rol kritik në ushqim - ajo formëson pritjet tona, tërheq vëmendjen dhe në fund të fundit ndikon në ndjesinë e oreksit të një produkti.

Edhe pse ekzistojnë disa prova që lidhin ngjyrat sintetike me hiperaktivitetin, astmën dhe problemet neurokognitive , eliminimi i tyre nga ushqimet e përpunuara mbetet i vështirë. Struktura e tyre kimike jo-biodegraduese do të thotë gjithashtu se ato vazhdojnë të jenë ndotës në sistemet e ujit. Ngjyrat sintetike janë të lira, të qëndrueshme dhe efektive. Ndryshe nga alternativat natyrore, ngjyrat sintetike janë rezistente ndaj oksigjenit, ndryshimeve të pH-it dhe dritës, duke u dhënë produkteve një afat të gjatë ruajtjeje dhe një pamje të qëndrueshme.

Merrni për shembull karamelet me bazë sheqeri: Pa ngjyrues, ato shpesh janë të zbehta ose pa ngjyrë - diçka që nuk i përmbush pritjet e konsumatorëve.

Në shkurt të vitit 2016, Mars Incorporated, një kompani që shet ëmbëlsira si Skittles, M&Ms dhe ushqime të tjera, u zotua të hiqte ngjyrat artificiale nga i gjithë portofoli i saj ushqimor, por kompania më vonë u tërhoq.

“Eliminimi i të gjitha ngjyrave artificiale nga portofoli ynë i ushqimeve për njerëzit është një sipërmarrje masive, dhe një sipërmarrje që do të kërkojë kohë dhe punë të madhe për t’u realizuar”, tha ish-drejtori ekzekutiv Grant F. Reid në një deklaratë kur kompania nisi planin. “Nëse është gjëja e duhur për t’u bërë për ta [konsumatorët tanë], është gjëja e duhur për t’u bërë edhe për Marsin.”

Në atë kohë, kompania besonte se shumica e konsumatorëve po kërkonin përbërës më natyralë. Megjithatë, ndërsa ekipet punonin nëpër departamente për të zhvilluar formula të reja dhe për të vlerësuar ndjenjën e publikut, ata zbuluan se pritjet ndryshojnë shumë në varësi të rajonit dhe llojit të produktit. Si rezultat, Mars e rishikoi qasjen e saj.

Sot, kompania mbetet e përkushtuar ndaj përdorimit të ngjyrave natyrale në ushqimet e saj të darkës - si paprika në orizin spanjoll - por nuk do t'i heqë gradualisht ngjyrat sintetike nga ëmbëlsirat në të gjitha tregjet. Në rajone si Evropa, ngjyrat artificiale ende po hiqen. Në rajone të tjera ku konsumatorët nuk i shohin ngjyrat sintetike në karamele si shqetësim, ato ngjyra mbeten.

“Ekziston një mentalitet unik kur njerëzit shijojnë çokollatën dhe karamelet - një mentalitet që nuk vlen për kategoritë e tjera të ushqimit”, tha për The Epoch Times Christopher Gindlesperger, nënkryetar i lartë për çështjet publike dhe komunikimet në Shoqatën Kombëtare të Pastiçerive.

«Njerëzit e kuptojnë që ëmbëlsirat janë një kënaqësi, jo një zëvendësim për vaktin», tha ai.

Si të përdorni ngjyrat natyrale të ushqimit në shtëpi

Ndërkohë që kompanitë ushqimore mund të përballen me sfida në kalimin tërësisht në ngjyra natyrale, përdorimi i tyre në shtëpi mund të jetë një alternativë e sigurt, krijuese dhe e dobishme. Ja se si t’i shtoni ngjyrën natyrale vakteve të përditshme, duke filluar me të kuqen.

Panxhari është një nga burimet më të gjalla natyrore të ngjyrës së kuqe. Mund të shtrydhni panxharin e papërpunuar ose ta përzieni dhe ta kulloni për të nxjerrë lëngun.

«Nëse nuk doni të ndryshoni raportet e lëngjeve në një recetë, pluhuri funksionon po aq mirë», tha për The Epoch Times Rachel Jesson, një kuzhiniere dhe edukatore me bazë bimore natyrale.

Ajo sugjeron tharjen e panxharit me ngrirje dhe më pas bluarjen e tij në pluhur të imët duke përdorur një blender, mulli kafeje ose mulli erëzash - perfekt për ngjyrosjen e kremit, biskotave ose tortës Red Kadife.

«Për një ngjyrë rozë më të ndritshme dhe më të gjallë, provoni të bluani mjedra ose luleshtrydhe të thara në ngrirje», tha ajo.

Për një nuancë të freskët jeshile, lëngojeni ose përziejeni spinaqin ose lakrën jeshile. Këto shkojnë mirë në smoothie, pjata me makarona ose kremra. Pluhuri i çajit jeshil matcha është një tjetër mundësi për një jeshile të gjallë dhe të tokës. Gjithashtu mund të eksperimentoni me bar gruri ose alga jeshile për të prodhuar nuanca të ndryshme të jeshiles, tha Jesson.

Lëngu i karrotave ofron një ngjyrues natyral portokalli që shkon mirë me produktet e pjekura për shkak të ëmbëlsisë së tyre natyrale. Për një ngjyrë të verdhë të artë të theksuar, shafrani i Indisë është një zgjedhje e shkëlqyer.

Fijet e shafranit, të zhytura në ujë të ngrohtë, mund të prodhojnë një ton të verdhë luksoz, ndërsa panxhari i artë krijon një të verdhë të butë dhe të zbehtë që është perfekte për ëmbëlsira me aromë limoni ose për kremra me ngjyra të çelëta.

Për të krijuar një ngjyrosës të thellë vjollcë, ziejeni lakrën vjollcë në ujë.

Filloni

Ngjyruesit natyralë të ushqimit mund të mos jenë aq të gjallë ose intensivë sa homologët e tyre sintetikë, por me disa truke të thjeshta, mund ta rrisni ndikimin e tyre vizual. Një qasje është ta zieni lëngun ose ekstraktin ngadalë derisa të ketë një konsistencë më të trashë dhe më të koncentruar.

Një tjetër është shtimi i një acidi si lëngu i limonit, i cili mund të ndriçojë nuanca të caktuara - veçanërisht blutë, vjollcat dhe të kuqet. Për shembull, shtimi i lëngut të limonit në ngjyrën vjollcë të lakrës mund ta ndryshojë ngjyrën në një magenta ose rozë të ndezur, duke rritur efektin e përgjithshëm.

Të gjitha ngjyrat e përmendura më parë mund të përdoren në gatimin e përditshëm, tha Jesson. Edhe një paste e thjeshtë e bërë në shtëpi mund të bëhet më joshëse me prekjen e duhur të ngjyrave, deklaroi ajo.

"Ushqimi për mua gjithmonë sillet rreth ngjyrës. Kam kaq shumë receta të preferuara që përdorin ngjyra natyrale."

Një pjatë që spikat është versioni i saj i roleve maki japoneze, të përgatitura me oriz të kaftë me kokërr të shkurtër në vend të orizit tradicional të bardhë dhe të mbushura me sasi të vogla ngjyrash të ndryshme natyrale.

«Është një nga gatimet e mia më të bukura—dhe gjithashtu e shijshme», tha ajo.

Jesson ka përdorur gjithashtu ngjyra natyrale për krijime festive: çokollata me kakao të bardha me ngjyrë të kuqe për Ditën e Shën Valentinit, torta me djathë shumëngjyrëshe për ditëlindje dhe dhurata, bukë të zeza me maja të mbushura me qymyr druri për Halloween dhe brumë të lyer me të kuqe për byrekët me mish të grirë të Krishtlindjeve.

Ndërsa mundësitë janë festive dhe argëtuese, Jesson theksoi se një dorë e lehtë është çelësi kur bëhet fjalë për shijen. Përdorni aq sa duhet ngjyrë për të ngjyrosur ushqimin tuaj pa ndikuar në shije.

Gjithashtu, kur eksperimentoni, mbani mend se shtimi i tepërt i lëngut ose pluhurit mund të prishë ekuilibrin - veçanërisht në pjekjen pa gluten. Jesson këshilloi që të bëhej një rregullim duke hequr disa përbërës të thatë dhe duke i zëvendësuar ata me ngjyrën pluhur, ose duke zvogëluar një përbërës të lëngshëm për të bërë vend për një ngjyrë të lëngshme.

Anëtarësuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,379
    Postimet në Bllog
    22

OPINION

Si u futën ngjyruesit e çuditshëm në ushqimin tonë?

Emri:  image (5).jpg

Shikime: 13

Madhësia:  26.7 KB
    Max4e Photo/Shutterstock

Jeffrey A. Tucker

Koment
    Kur blini ato kekët dhe biskotat e bukura në dyqanin ushqimor, sa plastikë po hani? Kjo është një pyetje e vështirë këto ditë, pasi amerikanët janë bërë të vetëdijshëm për përmbajtjen e vërtetë të ushqimeve kryesore.

Profesori i Institutit të Teknologjisë në Masaçusets, Retsef Levi, ka kryer një hulumtim të jashtëzakonshëm që detajon shkallën e problemit të ngjyruesve ushqimorë të naftës në produktet normale që hani çdo ditë. Ai bëri një analizë të 700,000 produkteve në Bazën e të Dhënave Globale të Produkteve Ushqimore të Markës të Departamentit të Bujqësisë të SHBA-së dhe gjeti më shumë se 85,000 produkte me të paktën një ngjyrues dhe disa kategori që kishin më shumë se 50 përqind të produkteve me të paktën një ngjyrues.

Emri:  image (6).jpg

Shikime: 12

Madhësia:  62.2 KB

Siç dihet mirë, këto produkte janë shoqëruar me çrregullime të sjelljes tek të rinjtë dhe kancerogjenë tek të rriturit, prandaj shumica e vendeve në botë nuk i përdorin ato. Shumë veta i kundërshtojnë këto gjetje dhe argumentet shkojnë në të gjitha drejtimet. Por këto ditë, ekziston shqetësim i madh për sëmundjet kronike tek të rinjtë dhe një përpjekje e fortë për ta adresuar çështjen me çdo mjet.

Është e kuptueshme që prodhuesit amerikanë përdorin më shumë ngjyra natyrale sesa sintetike. Është mjaft e jashtëzakonshme që kjo praktikë ka vazhduar për aq kohë sa ka vazhduar. Udhëtarët e huaj në Shtetet e Bashkuara i frikësohen ushqimit amerikan, pjesërisht, për këtë arsye. Ata preferojnë të hanë ushqim, jo ​​plastikë, dhe shqetësohen për atë që përmbajnë në të vërtetë ushqimet tona të paketuara me pamje të shndritshme dhe të shijshme.

Robert F. Kennedy Jr. në Departamentin e Shëndetësisë dhe Shërbimeve Njerëzore (HHS) dhe Dr. Marty Makary në Administratën e Ushqimit dhe Barnave (FDA) kanë synuar gjashtë prej këtyre ngjyruesve (përveç dy të identifikuar tashmë gjatë administratës së fundit) dhe kanë planifikuar që ato të hiqen gradualisht si pjesë e axhendës për ta bërë Amerikën përsëri të shëndetshme. Në këtë drejtim, ata janë përballur me shumë pak kundërshtime. Pak janë të gatshëm të ngrihen në mbrojtje të ngjyruesve sintetikë në ushqimin tonë dhe shumica e njerëzve kanë një ndjenjë se do të ishte më mirë pa to.

Emri:  image (7).jpg

Madhësia:  39.2 KB
    Sekretari i Shëndetësisë dhe Shërbimeve Njerëzore, Robert F. Kennedy Jr., i shoqëruar nga Drejtori i Instituteve Kombëtare të Shëndetit, Jay Bhattacharya (majtas) dhe Komisioneri i Administratës së Ushqimit dhe Barnave (FDA), Marty Makary (djathtas), flet gjatë një konference për shtyp mbi qëllimin e FDA-së për të hequr gradualisht përdorimin e ngjyrave sintetike me bazë nafte në furnizimin me ushqim të vendit në Auditorin e Ndërtesës Hubert Humphrey në Uashington më 22 prill 2025. Foto AP/Jose Luis Magana

Kjo është arsyeja pse deri më tani, marrëveshjet për t'i hequr qafe ato janë vullnetare. Ato mbështeten në mirëkuptime bashkëpunuese me industrinë dhe jo në mandate. Kjo më duket e drejtë.

Unë jam i një mentaliteti libertarian dhe në përgjithësi mendoj se njerëzit duhet të hanë çfarë të duan. I takon konsumatorit dhe jo qeverisë të vendosë për çështje të tilla. Prodhuesit duhet të përdorin çfarëdo përbërësi që dëshirojnë klientët dhe duket sikur këto produkte në listën e ndaluara janë miratuar pak a shumë nga tregu i konsumatorëve.

Në parim, pajtohem me Jeffrey Singer: “Monopolet rregullatore të HHS dhe FDA nuk duhet të cenojnë autonominë e të rriturve për të zgjedhur ushqime më pak të shtrenjta ose më tërheqëse nga ana vizuale që përmbajnë këto substanca, nëse dëshirojnë. Të rriturit autonomë duhet të kenë lirinë për të bërë vlerësimet e tyre të rrezikut dhe përfitimit.”

Megjithatë, si zakonisht, situata është më e ndërlikuar sesa thjesht liria e zgjedhjes ose ndalimet nga qeveria. Një pjesë e madhe e industrisë ushqimore amerikane përfiton nga subvencionet në formën e përfitimeve SNAP dhe drekave shkollore, ndër programe të tjera. Këto ofrojnë një diferencë të lartë fitimi për prodhuesit.

Qeveria është konsumatori në këtë rast - dhe jo shumë i kujdesshëm. Prodhuesit prodhojnë produkte që shiten mirë për qëllime të veçanta industriale. Këto shpesh kërkojnë afate shumë të gjata ruajtjeje dhe aftësinë për të ruajtur pamjen dhe ndjesinë e ushqimit nga udhëtimi në distanca të gjata në temperatura sfiduese.

Është e kuptueshme që nafta dhe produktet sintetike e bëjnë udhëtimin nga fabrika në raft më lehtë sesa ngjyrat natyrale si lëngjet e frutave dhe erëzat. Pamja është krejtësisht e ndryshme kur përdoren ngjyra të vërteta ushqimore. Isha në një supermarket vietnamez që nuk shet asnjë nga produktet sintetike sepse askush nuk do t'i blinte kurrë. Shikova ngjyrat e ëmbëlsirave. Ato janë sigurisht më të zbehta dhe më pak tërheqëse nga ana vizuale. Nga ana tjetër, ato duken si ushqimi dikur.

Unë blej shpesh në tregjet lokale dhe tregtoj me furra buke lokale, kështu që nuk shoh shumë nga këto ngjyra të rreme në ushqime. Tregjet e fermerëve nuk i përdorin ato. Nga ana tjetër, këto i shërbejnë një klienti që është i ndërgjegjshëm për shëndetin dhe paguan për ofertën e vërtetë. Shumica e njerëzve nuk e bëjnë këtë.

Një hetim mbi mënyrën se si këto ngjyra sintetike kanë hyrë në ushqimin tonë na kthen shumë prapa në kohë, te masa e parë federale e rregullimit të ushqimit e vitit 1906, e cila përqendrohej në rregullimin e industrisë së paketimit të mishit. Historia kryesore ishte se ajo po eliminonte praktikat e pashëndetshme dhe të rrezikshme. Në realitet, dhe siç është shpjeguar nga shumë historianë, lobistët dominues në tekst dhe zbatimin e kontrolleve ishin firmat kryesore industriale.

Kështu u bë mënyra dominuese e inspektimit të mishit në këtë vend. Ishte e kundërta e sigurisë dhe përfundoi duke përhapur sëmundje. Por gjithashtu rezultoi në kosto shumë më të larta për industrinë që vetëm lojtarët më të mëdhenj mund t'i përballonin. Efekti praktik ishte dëbimi i kompanive të vogla të paketimit të mishit dhe forcimi i një karteli në rritje në industri. Akti i vitit 1906 nuk kishte të bënte me ndalimin e praktikave të këqija; kishte të bënte me forcimin e bizneseve të mëdha si forca kontrolluese e planifikimit industrial.
    Ky ishte vetëm fillimi i asaj që përfundoi si një konsolidim shekullor i industrisë ushqimore. Ajo u forcua në New Deal, e cila zbatoi një plan qendror për bujqësinë të plotë me kufizime prodhimi, mandate, subvencione dhe kontrolle. Kontrollet e çmimeve në Luftën e Dytë Botërore e forcuan atë më tej. Vrapimi i çmendur drejt subvencioneve gjigante të prodhimit ushqimor në fillim të viteve 1970 e konsolidoi industrinë edhe më shumë.

Fermerët e pavarur ishin ata që vuajtën.

Ajo që po krijohej këtu nuk ishte një “treg i lirë”, por një kartel ushqimor që diskriminonte ashpër fermat e vogla dhe ushqimin vendas, në favor të metodave të centralizuara dhe industriale të prodhimit. Pyesni çdo fermer ose blegtor vendas për vështirësitë me të cilat përballen. Barrierat rregullatore janë të mëdha dhe mandatet gjithëpërfshirëse. Ata nuk mund të rrisin thjesht ushqim dhe ta shesin atë. Ata përballen me një mori hetimesh dhe pengesash rregullatore.

Një treg i lirë është pikërisht ajo që ata duan. Por ai nuk ekziston. Ata do t'ju thonë se prodhuesit e mëdhenj në treg kanë të gjitha avantazhet ndaj tyre. Ata do të ishin mirë në një treg vërtet konkurrues.

Prodhimi dhe shpërndarja e ushqimit në Shtetet e Bashkuara është e njohur për konsolidimin e saj. Ajo që duket si zgjedhje e pafundme në supermarket është në të vërtetë një iluzion. Në varësi të produktit, prodhuesit dominues janë zakonisht një nga katër të mëdhenjtë: PepsiCo, Tyson, Nestlé dhe Kraft. Prodhuesit më të vegjël janë në këtë garë, por përballen me pengesa të vështira.

Problemi me konsolidimin e korporatave është se ai krijon praktika industriale uniforme të hartuara më pak për konsumatorin dhe më shumë për mirëqenien e kompanisë dhe sistemeve të saj. Këto ngjyra kanë qenë të përshtatshme për këtë qëllim dhe kanë mbijetuar pa një sistem të përshtatshëm reagimesh nga tregu të cilit i shërbejnë.

Kjo është një arsye për të mos fajësuar tregun e lirë për ushqimin e pashëndetshëm. Ne nuk kemi një treg të lirë. Ne kemi një sistem korporatist në të cilin lojtarët më të mëdhenj mbështeten në bashkëpunim të ngushtë me FDA-në dhe agjencitë e tjera rregullatore për të mbrojtur dhe konsoliduar pjesën e tyre të tregut. Ata ia dalin mbanë me praktika që përndryshe do të ndëshkoheshin në një treg të vërtetë me llogaridhënie të bazuar në konsumator.

Ekziston një problem shtesë me vetë ekzistencën e FDA-së. Shumica e amerikanëve besojnë se për shkak të pranisë së saj, çdo gjë që shitet në dyqan është domosdoshmërisht e certifikuar si e sigurt dhe e mirë për t’u ngrënë. Nëse diçka thotë se është e shëndetshme, me siguri është.

Në një ekonomi të vërtetë tregu pa një mbivendosje të tillë sigurie të vazhdueshme nga qeveria, ne mund të zhvillojmë më shumë një zakon për të vënë në pikëpyetje pretendimet e prodhuesve ose për të kërkuar burime më të mira informacioni. Me siguri do të kishte burime private dhe të sakta të cilave mund t'u drejtoheshim.

Në elektronikë, për shembull, Laboratori i Sigurimeve ka certifikuar prej kohësh sigurinë e produkteve. Nuk është një institucion qeveritar dhe nuk merr mbështetje nga qeveria, për aq sa mund të kuptoj unë. Ai fiton para tërësisht nga tarifat e prodhuesve që paguajnë që produktet e tyre të certifikohen si të sigurta. Nëse kompania dështon në detyrat e saj, do të përballet me një humbje të madhe. Sistemi funksionon.

Nga ana tjetër, FDA ka kryesuar prej kohësh një sistem të kapur kryesisht nga lobistët industrialë, të ardhurat e përbashkëta nga patentat, dyert rrotulluese të rregullatorëve nga dhe në industri, dhe konfliktet e interesit që janë të përhapura në të gjithë procesin e miratimit të ushqimit dhe barnave.

Sistemi është thellësisht i kompromentuar deri në atë pikë saqë i miraton praktikat e caktuara në prodhim dhe shpërndarje që nuk do t’i mbijetonin kurrë një testi legjitim të tregut. Ato dominojnë pikërisht sepse forcave të tregut nuk u lejohet të veprojnë për të mundësuar një korrigjim.

Për këtë arsye, dhe pavarësisht preferencës sime për liri në të gjitha çështjet, nuk jam i pakënaqur me shtytjet kundër ngjyrave sintetike ushqimore që po miratohen tani. Mund të thuhet se ky duhet të jetë vetëm fillimi, një korrigjim i kursit. Agjencitë kanë shërbyer për të ratifikuar dhe mbrojtur praktikat që përndryshe nuk do të kishin mbijetuar në një treg të vërtetë.

Liria e zgjedhjes është thelbësore, por po kështu është edhe zgjedhja e informuar dhe një treg vërtet konkurrues.

Jeffrey A. Tucker është themeluesi dhe presidenti i Institutit Brownstone dhe autori i mijëra artikujve në shtypin shkencor dhe popullor, si dhe i 10 librave në pesë gjuhë, më i fundit “Liri ose Lockdown”. Ai është gjithashtu redaktor i “The Best of Ludwig von Mises”. Ai shkruan një rubrikë të përditshme mbi ekonominë për The Epoch Times dhe flet gjerësisht mbi temat e ekonomisë, teknologjisë, filozofisë sociale dhe kulturës. Mund të kontaktohet në tucker@brownstone.org.

Anëtarësuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,379
    Postimet në Bllog
    22

Ngritja dhe Rënia e Ngjyrave Ushqimore Sintetike

Inovacioni i nxjerrjes së ngjyruesit ushqimor nga katrani i qymyrit dikur e emociononte publikun. Megjithatë, nuk ishte pa pasoja.

Emri:  id5856022-coal-food-dye-updated.jpg

Madhësia:  34.0 KB
    Ilustrim nga The Epoch Times, Shutterstock

Nga Marina Zhang
    |
    12 maj 2025
    Përditësuar:
    13 maj 2025
    Në vitin 1856, kimisti 18-vjeçar William Henry Perkin po eksperimentonte me komponime të nxjerra nga katrani i qymyrit në një laborator të papërpunuar në papafingo.

Mësuesi i tij, August Wilhelm von Hofmann, kishte publikuar një hipotezë se si mund të ishte e mundur të bëhej një ilaç i çmuar kundër malaries duke përdorur kimikate nga katrani i qymyrit, dhe si asistent i tij, Perkin shpresonte se do të ishte ai që do ta zbulonte atë.

Eksperimenti dështoi. Në vend të ilaçit të çmuar, Perkin krijoi një llum të trashë ngjyrë kafe. Megjithatë, kur ai shkoi t'i lante gotat me alkool, ai la pas një mbetje të ndritshme vjollcë.

Mbetja u bë ngjyra sintetike e parë vjollcë në botë.

Përpara shpikjes së ngjyrave sintetike, njerëzit i merrnin ngjyrat përmes materialeve organike si bimët, argjila, mineralet ose kafshë të caktuara si insektet dhe kallamarët.

Ngjyrat natyrale, si ato nga argjila, kishin tendencë të zbeheshin shpejt, ndërsa ato që ishin afatgjata, si ngjyrat natyrale të indigos, kërkonin një proces të mundimshëm nxjerrjeje që i bënte të shtrenjta.

Megjithatë, ngjyra vjollcë e Perkin ishte e qëndrueshme dhe e lehtë për t’u prodhuar.

Ngjyra vjollcë u bë menjëherë një hit në Mbretërinë e Bashkuar dhe në nivel global. Konsumatorët u pushtuan nga " fruthi vjollcë ". Të gjithë donin një copë të saj, përfshirë Mbretëreshën Viktoria, një ikonë e modës në atë kohë e cila porosiste fustane, kapele dhe doreza vjollcë.

Zbulimi dhe suksesi komercial i Perkinit i shtynë kimistët në Evropë të gjenin më shumë ngjyrues në katranin e qymyrit; magenta u zbulua në vitin 1858, metil violet në vitin 1861 dhe Bismarck brown në vitin 1863.

Ngjyrat sintetike do t’u shtoheshin shpejt gjithçkaje—veshjeve, plastikës, drurit dhe ushqimit.

Inovacioni i shpejtë nuk ishte pa pasoja. Shumë ngjyrues u zbuluan se ishin të dëmshëm brenda dekadave të zbulimit. Më shumë se një shekull më vonë, Shtetet e Bashkuara njoftuan së fundmi heqjen e ngjyruesve sintetikë nga ushqimi.

Ngjyruesit në ushqim

Për shekuj me radhë, njerëzit i kanë ngjyrosur ushqimet që të duken më tërheqëse. Gjalpi, për shembull, nuk është gjithmonë i verdhë. Në varësi të ushqimit të bagëtive, racës dhe periudhës së laktacionit, ngjyra e gjalpit mund të ndryshojë sipas stinëve, nga e verdha e ndezur në verë në të bardhë të zbehtë në dimër.

“Fermerët e qumështit e ngjyrosën gjalpin me lëng karrote dhe ekstrakte të farave të bimëve, të quajtura annatto, për t’u dhënë atyre një ngjyrë të verdhë uniforme gjatë gjithë vitit”, shkroi Ai Hisano, një profesor i asociuar në Universitetin e Tokios i specializuar në historinë kulturore dhe të biznesit, në Business History Review.

Emri:  image (8).jpg

Madhësia:  29.8 KB Emri:  image (9).jpg

Shikime: 15

Madhësia:  31.5 KB
    Gjalpi prodhohet në një fabrikë në një impiant trajtimi biologjik në Albertville, Francë, më 26 prill 2016 (majtas); Gjalpi shkrihet mbi bukë të thekur. Jean-Pierre clatot/AFP nëpërmjet Getty Images, Scott Olson/Getty Images

Ngjyrat natyrale, ndryshe nga ato artificiale, janë të ndjeshme ndaj ndryshimeve të pH-it, temperaturës dhe lagështisë. Ato mund të ndryshojnë në nuancë dhe intensitet, dhe të verdhat mund të bëhen të zbehta.

Praktika e ngjyrosjes masive dhe përpjekja për uniformitet ka të ngjarë të ketë dalë si rezultat i industrializimit në fund të shekullit të 19-të, kur ushqimet e paketuara dhe të përpunuara u bënë gjerësisht të disponueshme, sipas Hisanos.

“Prodhimi masiv dhe industrializimi kërkonin mënyra më të lehta dhe më të përshtatshme për të bërë ushqim, dhe përdorimi i ngjyrave të katranit të qymyrit ishte një nga zgjidhjet për krijimin e produkteve ushqimore më të standardizuara”, tha Hisano për The Epoch Times.

Meqenëse ushqimet e paketuara humbasin freskinë, ato mund të humbasin ngjyrën ose të duken më pak natyrale. Më parë, disa kompani shtonin përbërës të tillë si nitrat kaliumi dhe sulfite natriumi në produkte të tilla si mishi për të ruajtur ngjyrën e tyre. Këto përbërës ishin relativisht të padëmshëm.

Shembuj më të tmerrshëm përfshijnë metalet toksike si plumbi që përdoret për të ngjyrosur djathin dhe karamelet. Arsenati i bakrit u shtohej turshive dhe çajit të vjetër për t'i bërë ato të dukeshin të gjelbra dhe të freskëta, dhe raportet e vdekjeve rezultuan nga falsifikimi i plumbit dhe bakrit.

Kompanitë e ngjyruesve filluan të prodhonin ngjyrues sintetikë ushqimorë në vitet 1870. Rregullimi i ushqimit filloi në vitet 1880. Byroja e Kimisë, një degë e Departamentit të Bujqësisë që më vonë do të bëhej Administrata e Ushqimit dhe Barnave (FDA), hetoi falsifikimin dhe modifikimin e ushqimit.

Produktet e qumështit si gjalpi dhe djathi ishin ushqimet e para të autorizuara nga qeveria federale për ngjyrosje artificiale.

Ashtu si ngjyrat sintetike ushqimore janë një objektiv kryesor i Sekretarit aktual të Shëndetësisë Robert F. Kennedy Jr. dhe Komisionerit të FDA-së Martin Makary, ato nuk ishin të njohura edhe për kreun e Byrosë së Kimisë, Harvey Wiley, i cili shkroi në vitin 1907: "Të gjitha materialet e tilla ngjyrosëse janë të papranueshme, si për shkak të rrezikut për shëndetin ashtu edhe për shkak të mashtrimit".

Pavarësisht kritikave të Wiley-t, në kohën kur u shkrua libri i tij “Ushqimet dhe Falsifikimi i Tyre”, praktikisht i gjithë gjalpi në treg ishte i ngjyrosur artificialisht.

«Qëllimi i ngjyrosjes së gjalpit është, padyshim, që ta bëjë atë të duket në sytë e konsumatorit më mirë nga ç’është në të vërtetë, dhe në këtë masë mund të konsiderohet vetëm si një përpjekje për të mashtruar», shkroi Wiley, duke argumentuar se nëse lopët do të ushqeheshin siç duhet gjatë dimrit, ato do të prodhonin natyrshëm gjalpë me një nuancë të verdhë tërheqëse.

"Ngjyra natyrale e gjalpit është po aq më tërheqëse se ajo artificiale, sa çdo ngjyrë natyrale është superiore ndaj asaj artificiale."

FDA

Një vit më parë, në vitin 1906, Kongresi miratoi Aktin e Ushqimit dhe Barnave, duke ndaluar përdorimin e ngjyrave helmuese ose të rrezikshme në ushqim. FDA u formua në të njëjtën ditë kur projektligji u bë ligj.

Pas ndalimit, FDA miratoi shtatë ngjyrues sintetikë ushqimorë - shumica e të cilave do të ndaloheshin në vitet 1950 pasi studimet e reja mbi kafshët treguan efektet e tyre toksike.

Megjithatë, FDA-ja gjithmonë u ka kushtuar më shumë vëmendje ngjyrave sintetike sesa atyre natyrale. Ngjyrat sintetike ushqimore duhet të certifikohen nga FDA përpara se të përdoren, por nuk ka asnjë kërkesë për ngjyrat natyrale. Ndërsa FDA rregullon ngjyrat sintetike si një shtesë ushqimore, ngjyrat natyrale mund të rregullohen si të njohura përgjithësisht si të sigurta, gjë që është një procedurë autorizimi më pak e rreptë.

Në vitin 1938, u miratuan ligje të reja që kërkonin që të gjitha ngjyruesit ushqimorë, qofshin sintetikë apo natyralë, të renditeshin në etiketat e produkteve.

Deri në vitet 1950, ndërsa nafta dhe gazi zëvendësuan qymyrin si burimet kryesore të energjisë, ngjyruesit ushqimorë nuk prodhoheshin më me derivate të katranit të qymyrit; ato prodhoheshin me përbërës me bazë nafte.

Këto ngjyrues të rinj ushqimorë me bazë nafte konsiderohen shumë të ngjashëm në përbërje dhe kimi me homologët e tyre të mëparshëm të katranit të qymyrit, tha për The Epoch Times shkencëtari i ushqimit Bryan Quoc Le.

«Nafta është më e lirë, më e sigurt dhe e disponueshme në sasi më të mëdha», tha ai.

Përdorimi i ngjyruesve sintetikë të ushqimit është rritur vazhdimisht çdo dekadë. Të dhënat e bazuara në certifikimin e ngjyruesve të FDA sugjerojnë se konsumi i ngjyruesve të ushqimit është pesëfishuar që nga viti 1955.

Një studim i vitit 2016 vlerësoi se më shumë se 40 përqind e produkteve të dyqaneve ushqimore që u tregtoheshin fëmijëve përmbajnë ngjyra artificiale.

Emri:  image (10).jpg

Madhësia:  63.0 KB Emri:  image (11).jpg

Madhësia:  31.3 KB
    Shumë ushqime të paketuara përmbajnë ngjyrues sintetikë ushqimorë. Scott Olson/Getty Images, Justin Sullivan/Getty Images

Shqetësimi për kancerin

Në kohën kur Wiley u bë komisioneri i parë kryesor i FDA-së, ekspertët ishin në debat se cila ngjyrë ushqimore ishte më e rrezikshme se tjetra. Gjatë dekadave në vijim, ngjyrat që u miratuan fillimisht u reduktuan gradualisht në gjashtë ngjyrat e mbetura sot.

Në vitin 1950 , shumë fëmijë u sëmurën pasi hëngrën karamele të Halloween-it që përmbanin Portokalli Nr. 1, një ngjyrues sintetik ushqimor. Përfaqësuesi James Delaney (D.N.Y.) filloi të mbante seanca dëgjimore që e shtynë FDA-në të rivlerësonte të gjithë aditivët e ngjyrave të miratuara.

Seanca dëgjimore çoi gjithashtu në miratimin e Klauzolës Delaney, e cila ndalon FDA-në të miratojë çdo shtesë ushqimore që mund të shkaktojë kancer tek njerëzit ose kafshët.

Ngjyra portokalli nr. 1 dhe disa ngjyrues të tjerë të miratuar u hoqën pas provave të kancerogjenitetit në kafshë.

Klauzola Delaney ishte ajo që nxiti heqjen e Numrit të Kuq 3 në janar nën administratën Trump.

Profesor Lorne Hofseth, drejtor i Qendrës për Kërkime mbi Kancerin e Zorrës së Trashë dhe dekan i asociuar për kërkime në Kolegjin e Farmacisë në Universitetin e Karolinës së Jugut, është një nga të paktët studiues në Shtetet e Bashkuara që studion efektet shëndetësore të ngjyrave sintetike ushqimore.

Këto ngjyrues janë ksenobiotikë, të cilët janë substanca të huaja për trupin e njeriut dhe “çdo gjë e huaj për trupin tuaj do të shkaktojë një reaksion imunitar – thjesht do të shkaktojë”, i tha ai The Epoch Times.

"Pra, nëse konsumoni këto dieta ushqimore sintetike që nga fëmijëria deri në moshën madhore, me kalimin e viteve, viteve dhe viteve, kjo do të shkaktojë një inflamacion kronik të shkallës së ulët."

Hofseth ka testuar efektet e ngjyruesve ushqimorë duke spërkatur qelizat me ngjyra ushqimore të kuqe, të verdha dhe blu dhe ka vëzhguar dëmtimin e ADN-së. “Dëmtimi i ADN-së është i lidhur ngushtë me kancerogjenezën”, tha ai.

Hulumtimi i tij tregoi se minjtë e ekspozuar ndaj Red Nr. 40 përmes një diete me shumë yndyrë për 10 muaj zhvilluan disbiozë - një çekuilibër i pashëndetshëm në mikrobet e zorrëve dhe inflamacion që tregon ADN-në e dëmtuar në qelizat e tyre të zorrëve.

“Këto prova mbështesin hipotezën se Red 40 është një përbërës i rrezikshëm që çrregullon aktorët kryesorë të përfshirë në zhvillimin e [kancerit kolorektal me fillim të hershëm]”, shkruan Hofseth dhe kolegët e tij në një studim të vitit 2023 të botuar në Toxicology Reports.

Mekanizmi se si ngjyruesit ushqimorë shkaktojnë kancer mbetet për t’u sqaruar.

Hofseth spekulon se efektet biologjike të ngjyrave të kuqe dhe të verdha mund t'i atribuohen faktit se ato janë ato që njihen si ngjyra azo. Zorra strehon baktere që mund të zbërthejnë komponimet azo në komponime bioaktive që mund të ndryshojnë ADN-në. Hofseth tha se beson që nëse këto komponime bioaktive dëmtojnë zorrën, ato gjithashtu mund të kontribuojnë në problemet e sjelljes të raportuara tek disa fëmijë pas konsumimit të ngjyrave ushqimore.

Probleme të Sjelljes

Ndërsa lidhja midis ngjyruesve ushqimorë dhe kancerit mund të mbetet e pakapshme, lidhja midis ngjyruesve ushqimorë dhe problemeve të sjelljes tek disa fëmijë është shumë më e pranuar.
    Rebecca Bevans, një profesoreshë e psikologjisë në Kolegjin Western Nevada, filloi të hulumtonte ngjyruesit ushqimorë pasi djali i saj filloi të mendonte vetëvrasje në moshën 7 vjeç.

Idetë e tij vetëvrasëse u zhdukën pasi ngjyruesit e ushqimit u hoqën nga dieta e tij.

Çuditërisht, Bevans vuri re se ankthi i saj u zhduk pasi hoqi ngjyrat ushqimore sintetike të kuqe dhe të verdha nga dieta e saj.

«Pata një krizë të vogël ekzistenciale në moshën 52 vjeç», tha Bevans për The Epoch Times.

Emri:  image (12).jpg

Shikime: 14

Madhësia:  67.9 KB
    Ushqimet me ngjyra janë të përhapura në supermarkete, duke tërhequr njësoj si fëmijët ashtu edhe të rriturit. Joe Raedle/Getty Images

Këto probleme sjelljeje u vunë re për herë të parë nga alergologu pediatrik Benjamin Feingold në vitet 1970, i cili sugjeroi që ngjyrat artificiale të ushqimit, ngjyrat e ushqimit dhe aditivët e tjerë po shkaktonin hiperaktivitet tek fëmijët.

Ai propozoi dietën Feingold - një dietë pa aditivë - për fëmijët. Teoritë e tij morën vëmendje të gjerë në media, por komuniteti mjekësor dhe Akademia Amerikane e Pediatrisë nuk u prekën në atë kohë.

Kur Feingold vdiq në vitin 1982, interesi për hipotezën e tij u shua.

Një provë e rastësishme me dy studime të verbëra nga Universiteti i Southamptonit e rindezi diskutimin, kur studiuesit zbuluan se fëmijët të cilëve u jepeshin ngjyrues dhe konservues shfaqnin hiperaktivitet të shtuar.

Në një shënim të redaktorit që diskutonte studimin, redaktorët në Akademinë Amerikane të Pediatrisë shkruan: “Gjetjet e përgjithshme të studimit janë të qarta dhe kërkojnë që edhe ne skeptikët, të cilët prej kohësh kanë dyshuar në pretendimet e prindërve për efektet e ushqimeve të ndryshme në sjelljen e fëmijëve të tyre, të pranojmë se mund të kemi gabuar.”

Megjithatë, studimi i Universitetit të Southamptonit shqyrtoi vetëm efektet e përzierjeve të ngjyruesve ushqimorë dhe përfshinte ngjyrues që nuk përdoren në Shtetet e Bashkuara. Prandaj, efektet e ngjyruesve individualë të pranishëm në furnizimin me ushqim të SHBA-së mbeten të paqarta.

«Ne nuk e dimë saktësisht mekanizmin se si këto metabolite nga këto ngjyrues ose se si vetë këto ngjyrues ndikojnë drejtpërdrejt në tru», tha Bevans për The Epoch Times.

Ajo tha se disa studime kanë treguar se fëmijët me variacione të caktuara të gjeneve mund të jenë më të ndjeshëm ndaj efekteve negative të ngjyruesve ushqimorë.
    Një shpjegim është se ngjyruesit shkaktojnë probleme të sjelljes duke dëmtuar zorrët, pasi bakteret e zorrëve ndihmojnë në prodhimin dhe rregullimin e trurit. Problemet me zorrët mund të çojnë gjithashtu në mangësi ushqyese, të cilat gjithashtu mund të dëmtojnë shëndetin e trurit.

“Ka shumë të panjohura sa i përket mekanizmit të funksionit në trup, por ka prova të mjaftueshme që tregojnë përmes studimeve se disa individë kanë reagime shumë më negative ndaj këtyre ngjyruesve ushqimorë sesa të tjerët”, tha Bevans.

Meqenëse studimet e hershme kanë treguar probleme të mundshme shëndetësore, në Evropë, produktet ushqimore që përmbajnë ngjyrues si E Verdha Nr. 5 dhe E Kuqe Nr. 40 duhet të kenë një etiketë paralajmëruese se mund të shkaktojnë hiperaktivitet tek disa fëmijë.

Ngjyrat ushqimore që përdoren aktualisht në SHBA

Tre ngjyra sintetike ushqimore janë ndaluar deri më tani në vitin 2025, duke lënë gjashtë aktualisht në përdorim. Midis tyre, ngjyrat e kuqe dhe të verdha përbëjnë 90 përqind të të gjitha ngjyrave të përdorura në Shtetet e Bashkuara.

Edhe pse provat e kancerogjenitetit në këto ngjyrues janë ende të paqarta, efektet sjelljesore të ngjyruesve ushqimorë mbështeten më shumë nga kërkimet.

Hulumtimet aktuale tek fëmijët sugjerojnë se “mund të ketë një nëngrup të vogël fëmijësh që duket se kanë ndryshuar sjellje nëse konsumojnë këto ngjyrues sintetikë ushqimorë”, tha për The Epoch Times Susan Mayne, ish-drejtuese e Qendrës për Sigurinë Ushqimore dhe Ushqyerjen e Aplikuar të FDA-së.

Mayne tha se studimet aktuale janë ende të paqarta pasi ato nuk studiojnë ngjyra individuale, por përzierje.

Emri:  Screenshot 2025-06-21 at 5.51.27 PM.jpg

Shikime: 9

Madhësia:  44.7 KB
    Emri:  Screenshot 2025-06-21 at 5.51.56 PM.jpg

Shikime: 8

Madhësia:  18.9 KB

Eliminimi Gradual i Ngjyrave

Më 22 prill, FDA njoftoi një heqje vullnetare graduale të ngjyrave sintetike ushqimore me bazë nafte në Shtetet e Bashkuara, me plane për t'i zhdukur ato nga furnizimi me ushqim deri në fund të vitit 2026.

Nëse kjo mund të bëhet është ende e paqartë.

Mayne tha se, meqenëse nuk është një kërkesë ligjore, është e vështirë të sigurohet që ngjyruesit të hiqen nga të gjitha kompanitë.

Shoqata Ndërkombëtare e Prodhuesve të Ngjyrave deklaroi se do të ishte e vështirë për kompanitë të kalonin në produkte tërësisht natyrale deri në atë kohë, pasi mund të duhen disa vite që kompanitë të riformulojnë produktet e tyre.

Ngjyruesit natyralë duhet të sigurohen nga produktet bujqësore, gjë që ushtron presion shtesë në bujqësi dhe furnizim mbi kompanitë ushqimore.

Kompanitë do të duhet të eksperimentojnë me formulime të reja, gjë që potencialisht do të rezultojë në produkte që janë më pak tërheqëse nga ana vizuale dhe kanë afat më të shkurtër ruajtjeje - të gjitha këto mund të rrezikojnë humbjen e klientëve dhe të rrisin kostot e prodhimit, sipas Renee Leber, menaxhere e shkencës ushqimore dhe shërbimeve teknike në Institutin e Teknologëve të Ushqimit.

«Ndonjëherë flasim për këtë sikur të ishte një zëvendësim një-me-një. Nuk është kështu... Ka kaq shumë gjëra për t’u mbajtur mend», tha Leber për The Epoch Times.

Megjithatë, disa kompani të mëdha si Pepsi dhe Tyson Foods kanë njoftuar se do të heqin ngjyrat sintetike nga produktet e tyre.

Leber tha se janë konsumatorët ata që vendosin dhe formësojnë tregun, duke vënë në dukje se ata duhet të kuptojnë procesin dhe efektet ndërsa industria ushqimore kalon nëpër këtë ndryshim. Konsumatorët mund të habiten nga ndryshimet në afatin e ruajtjes dhe çmimet e ushqimeve që vijnë si pasojë e këtij ndryshimi.

«Mendoj se do të duhet të vendosim pritshmëri të reja», tha Leber.

"Shumica e kompanive do të përpiqen të sigurohen që po i sjellin konsumatorët e tyre me vete kur të fillojnë ta bëjnë këtë dhe t'u japin atyre narrativën se po e bëjnë këtë për të përmbushur këtë interes publik."

Anëtarësuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,379
    Postimet në Bllog
    22

General Mills njofton heqjen e ngjyruesve sintetikë të ushqimit, duke filluar me drithërat

FDA u ka kërkuar kompanive ushqimore të zëvendësojnë ngjyrat artificiale me 'përbërës natyralë për fëmijët amerikanë, siç bëjnë tashmë në Evropë dhe Kanada'.

Emri:  image (13).jpg

Madhësia:  67.2 KB
    Cheerios dhe Cheerios me arra dhe mjaltë të General Mills Inc. janë të ekspozuara në raftin e një dyqani Whole Foods Market në Venice, Kaliforni. Lisa Baertlein/Reuters

General Mills, e cila zotëron një gamë të gjerë linjash produktesh për ushqime të lehta dhe të pjekura në Shtetet e Bashkuara, njoftoi planet për të hequr ngjyruesit ushqimorë nga të gjitha produktet e saj në një deklaratë të 17 qershorit.

Me seli në Minesota, disa nga markat e njohura të kompanisë përfshijnë Cheerios, Nature Valley, Blue Buffalo, Häagen-Dazs, Old El Paso, Pillsbury, Betty Crocker, Totino's dhe Annie's.

Në deklaratë, kompania tha se do të heqë ngjyrat sintetike “nga të gjitha drithërat e saj në SHBA dhe të gjitha ushqimet e shkollave K-12 deri në verën e vitit 2026. Përveç kësaj, kompania do të punojë për të hequr ngjyrat e certifikuara nga portofoli i saj i plotë i shitjes me pakicë në SHBA deri në fund të vitit 2027”.

General Mills sqaroi se ndryshimi do të ndikojë vetëm në një pjesë të vogël të portofolit të saj shkollor, pasi "pothuajse të gjitha" ofertat e saj shkollore bëhen pa ngjyrues ushqimorë. Në mënyrë të ngjashme, 85 përqind e portofolit të plotë të shitjes me pakicë në SHBA aktualisht bëhet pa ngjyrues.

Jeff Harmening, kryetar dhe drejtor ekzekutiv i kompanisë, tha se ndryshimet e fundit në riformulim të kompanisë do të sigurojnë që i gjithë katalogu i produkteve të saj të jetë pa ngjyra.

Njoftimi i General Mills pasoi një deklaratë nga një tjetër korporatë e madhe, Kraft Heinz, në të njëjtën ditë.

Kraft Heinz tha më 17 qershor se nuk do të lançojë asnjë produkt të ri me ngjyra artificiale në Shtetet e Bashkuara dhe do t'i heqë aditivët nga portofoli i saj ekzistues i produkteve deri në fund të vitit 2027.

Njoftimet e kompanive vijnë pas një thirrjeje nga Departamenti i Shëndetësisë dhe Shërbimeve Njerëzore (HHS), së bashku me Administratën e Ushqimit dhe Barnave (FDA), për të hequr gradualisht të gjitha ngjyrat sintetike me bazë nafte nga furnizimi me ushqim i vendit, si pjesë e nismës më të gjerë "Bëjeni Amerikën të Shëndetshme Përsëri".

“Për një kohë shumë të gjatë, disa prodhues ushqimesh i kanë ushqyer amerikanët me kimikate me bazë nafte pa dijeninë ose pëlqimin e tyre”, tha Sekretari i HHS, Robert F. Kennedy Jr., në një deklaratë më 22 prill.

Kennedy tha se "përbërësit helmues" nuk ofronin përfitime ushqyese dhe ndikonin negativisht në shëndetin dhe zhvillimin e fëmijëve.

Administrata federale do të punojë me kompanitë për të “nxjerë këto ngjyra toksike nga ushqimet që familjet tona hanë çdo ditë”, tha Kennedy.

Komisioneri i FDA-së, Marty Makary, tha se agjencia u kërkoi kompanive ushqimore të zëvendësonin ngjyrat artificiale me "përbërës natyralë për fëmijët amerikanë, siç bëjnë tashmë në Evropë dhe Kanada", duke përmendur një epidemi të diabetit të fëmijërisë, obezitetit, depresionit dhe çrregullimit të mungesës së vëmendjes/hiperaktivitetit.

Sipas deklaratës, FDA po përshpejton shqyrtimin e fosfatit të kalciumit, ekstraktit blu të Galdieria-s, gardenia-s blu, ekstraktit të lules së bizeles flutur dhe alternativave të tjera natyrore ndaj ngjyruesve sintetikë të ushqimit.

Ndërkohë, dy ngjyra sintetike, e Kuqe Agrume Nr. 2 dhe Portokalli B, të cilat aktualisht mund të përdoren për të ngjyrosur hot dogët dhe salçiçet, po hiqen gradualisht nga furnizimi me ushqime.

Makary përmendi një provë të rastësishme që zbuloi se ngjyrat artificiale në dietë rezultuan në rritje të hiperaktivitetit tek fëmijët 3, 8 dhe 9-vjeçarë.

Markat kryesore dhe ngjyrat ushqimore

Që nga njoftimi i HHS, markat dhe korporatat kryesore janë rreshtuar për të hequr ngjyruesit sintetikë të ushqimit nga ofertat e tyre.

Për shembull, WK Kellogg njoftoi se po riformulon drithërat që shërbehen në shkolla, në mënyrë që ato të mos përfshijnë më ngjyrat FD&C deri në vitin shkollor 2026–27. (FD&C i referohet Aktit Federal të Ushqimit, Barnave dhe Kozmetikës të vitit 1938.)

“Ne e dimë që nxënësit kanë zgjedhje të kufizuara në atë që hanë në shkollë, kështu që ne do t'u ofrojmë atyre vetëm ushqim me më pak sheqer, drithëra të plota dhe ngjyra nga burime natyrore”, tha kompania në faqen e saj të internetit Angazhimi për Transparencë, Cilësi dhe Siguri. “Përveç kësaj, ne tashmë e kemi përditësuar programin tonë të inovacionit dhe nuk do të lançojmë asnjë produkt të ri me ngjyra FD&C, duke filluar nga janari 2026.”

Në një telefonatë për të raportuar të ardhurat në maj, drejtori ekzekutiv i Tyson Foods, Donnie King, tha se produktet që përmbajnë ngjyra sintetike me bazë nafte do të riformulohen dhe ngjyrat do të hiqen nga procesi i prodhimit.

Tyson është një nga kompanitë më të mëdha të mishit në vend, duke prodhuar afërsisht 20 përqind të mishit të viçit, derrit dhe pulës në Shtetet e Bashkuara.

Sam's Club i Walmart tha se do të eliminonte më shumë se 40 përbërës, duke përfshirë ngjyrat artificiale dhe aspartamen, nga marka e saj private Member's Mark deri në fund të vitit 2025.
    Marka të tjera të mëdha që po i nënshtrohen transformimit përfshijnë PepsiCo dhe In-N-Out Burgers.

Tema të Ngjashme

1. SHBA-ja ndalon importet e naftës nga Rusia
    Nga Albo në forumin Problemet ndërkombëtare
    Përgjigje: 2
    Postimi i Fundit: 08-03-2022, 22:11
  2. Përgjigje: 9
    Postimi i Fundit: 30-03-2012, 02:29
  3. Kozmologia shqiptare zbulon një tjetër univers
    Nga Force-Intruder në forumin Shkenca dhe jeta
    Përgjigje: 12
    Postimi i Fundit: 02-01-2008, 17:14
  4. SHBA dhe Bashkimi Evropian gati “planin B”, për Kosovën
    Nga Davius në forumin Çështja kombëtare
    Përgjigje: 10
    Postimi i Fundit: 19-06-2007, 16:49
  5. SHBA shqyrton planin e transformimit të TMK-së
    Nga Beqari002 në forumin Tema e shtypit të ditës
    Përgjigje: 2
    Postimi i Fundit: 28-02-2003, 19:24

Fjalët Kyçe për Temën

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •