FDA ndalon 2 ngjyrues artificialë ushqimorë, zbulon planin për të eliminuar pjesën tjetër
Agjencia po heq autorizimin për dy nga ngjyruesit sintetikë.
Komisioneri i Administratës së Ushqimit dhe Barnave, Dr. Martin Makary, mban lart një shishe me lëng karrote, një alternativë ndaj ngjyruesve sintetikë të ushqimit, në një konferencë për shtyp në Ndërtesën Hubert H. Humphrey në Uashington më 22 prill 2025. Nathan Worcester/The Epoch Times
Nga Nathan Worcester dhe Zachary Stieber
22/4/2025
UASHINGTON—Administrata e Ushqimit dhe Barnave (FDA) njoftoi më 22 prill një plan për të hequr ngjyrat artificiale nga furnizimi me ushqim i Shteteve të Bashkuara.
Zyrtarët thanë se qeveria po ndalon dy ngjyrues sintetikë - të Kuqen e Agrumeve Nr. 2 dhe Portokallinë B, të cilat aktualisht mund të përdoren për të ngjyrosur hot dogët dhe salçiçet - dhe do të bashkëpunojë me kompanitë për të eliminuar ngjyruesit e tjerë deri në fund të vitit 2026.
“Gjatë 50 viteve të fundit, fëmijët amerikanë kanë jetuar gjithnjë e më shumë në një “supë” toksike kimikatesh sintetike”, tha Dr. Marty Makary, komisioner i FDA-së, në një konferencë për shtyp në auditorin e ndërtesës Hubert H. Humphrey në Uashington.
Ai përmendi një provë të rastësishme që zbuloi se ngjyrat artificiale në dietë rezultuan në rritje të hiperaktivitetit tek fëmijët 3, 8 dhe 9-vjeçarë.
Sekretari i Shëndetësisë dhe Shërbimeve Njerëzore, Robert F. Kennedy Jr., dhe Drejtori i Instituteve Kombëtare të Shëndetit, Jay Bhattacharya, folën gjithashtu. Kennedy i tha një turme ku përfshiheshin edhe nënat e organizatës “Make America Healthy Again” (MAHA) se Bhattacharya po hetonte aditivë të tjerë të ndryshëm ushqimorë.
Melissa Hockstad, presidente dhe drejtore ekzekutive e Shoqatës së Markave të Konsumatorëve, e cila përfaqëson prodhuesit e ushqimit dhe pijeve, tha në një deklaratë se aditivët janë studiuar dhe janë treguar të sigurt.
“Ne e vlerësojmë që administrata ka rikthyer lidershipin e saj në përgjigje të aktivitetit të panumërt shtetëror në fushën e rregullimit të ushqimit”, shtoi ajo. “Një mozaik shtetëror ligjesh të ndryshme krijon konfuzion për konsumatorët, kufizon aksesin në mallrat e përditshme, pengon inovacionin dhe rrit kostot në dyqanin ushqimor.”
FDA lejon prodhuesit të përdorin nëntë ngjyra artificiale në ushqime dhe pije. Shumë prej tyre janë bërë nga nafta.
Agjencia në janar ndaloi një nga ngjyruesit, duke përmendur shqetësime rreth efekteve të mundshme kancerogjene, por u dha prodhuesve të ushqimit afat deri në janar 2027 për të ndaluar përdorimin e tij. Makary tha se kompanitë duhet ta ndalojnë përdorimin e tij më shpejt.
Faqet e internetit të FDA-së, të përditësuara për herë të fundit në vitin 2023, thonë se aditivët artificialë të ushqimit janë përgjithësisht të sigurt kur përdoren në përputhje me rregulloret e FDA-së.
“Tërësia e provave shkencore tregon se shumica e fëmijëve nuk kanë efekte anësore kur konsumojnë ushqime që përmbajnë aditivë ngjyrues, por disa prova sugjerojnë se disa fëmijë mund të jenë të ndjeshëm ndaj tyre”, thuhet në një faqe .
Një tjetër thotë se shtesat mund të shkaktojnë reaksione alergjike, duke përfshirë kruajtje dhe urtikarie .
Në një takim më herët këtë vit me drejtuesit e PepsiCo, Tyson Foods dhe prodhuesve të tjerë të mëdhenj të ushqimit dhe pijeve, Kennedy i udhëzoi ata që të hiqnin ngjyrat artificiale nga ushqimet e tyre brenda dy vjetësh.
Një përfaqësues i PepsiCo tha në atë kohë se kompania është “e fokusuar në ofrimin e ushqimeve dhe pijeve të përshtatshme, të përballueshme dhe të sigurta për konsumatorët, duke përfshirë më shumë opsione me përbërës natyralë, pa ngjyra sintetike dhe me ulje të sheqerit, yndyrës dhe natriumit”.
Tyson nuk i është përgjigjur kërkesave për koment.
Kennedy tha më 22 prill: “Dua të përgëzoj kompanitë ushqimore që bashkëpunojnë me ne.”
Ai akuzoi gjithashtu industrinë ushqimore për shtypjen e kërkimit dhe tha se Institutet Kombëtare të Shëndetit, të cilat, ashtu si FDA, janë pjesë e Departamentit të Shëndetit dhe Shërbimeve Njerëzore, po i “shënjestrojnë ngushtë” aditivët për studime shkencore.
Zyrtarët thanë se administrata nuk kishte bërë ende një marrëveshje zyrtare me kompanitë ushqimore për ngjyruesit.
«Ka shumë mjete në dispozicionin tonë», tha Makary. «Le të fillojmë në një mënyrë miqësore».
Disa kompani kanë hequr ngjyruesit nga produktet vitet e fundit. Kraft, për shembull, në vitin 2014 zëvendësoi ngjyruesit artificialë në makaronat dhe djathin e saj me erëza të tilla si paprika dhe shafrani i Indisë.
“Nuk ka asnjë përbërës të vetëm që shpjegon epideminë e sëmundjeve kronike te fëmijët dhe, të jemi të sinqertë, heqja e ngjyruesve ushqimorë me bazë nafte nga furnizimi me ushqim nuk është një zgjidhje e lehtë që do t’i bëjë menjëherë fëmijët e Amerikës të shëndetshëm”, tha Makary. “Por është një hap i rëndësishëm.”
Burimi: The Epoch Times
Krijoni Kontakt