Normal Qe Islami e ka shpetu gjuhen, dhe traditat, mi pas ndigu krishter , sot i kishim pas varresat e perbashkata me grek e shkije, vllezer te fes., ku edhe skenderi e ka prej ardhjen
ANTI : SHKA, RRUS, GREK DHE VLLEZERVE TE TYRE
po cfare traditash e ke fjalen ti mer aman ? Ke quan ti tradite shqiptare?
PS ti kujton se vetem skenderi e ka preardhjen e krishtere? surrati tend doc i muhamedit eshte?
Shqiperia ka rreshtur se ekzistuari qe kur jevgjit i thane vetes "shqiptar".
xfiles
Ti ngaterron fene me etnine.Fete nuk kane lidhje me etnine , me sakte me rracen njerezore.Perpara fese te gjitha rracat njerezore, me te kuq, te zi, te verdhe, e te bardhe jane njelloje, qenie te perendise.Feja eshte nje dogme me te cilen ti orjentohesh ne mejdisin qe te rrethon, menyra se si sillesh ndaj fenomeneve te ndryshme , si reagon si urren si fyhesh , si koncepton te drejten tende dhe te tjerit , si nderton mardneniet mes njerezve dhe natyres, si hakmerresh , si kendon si vishesh si kercen , si perjeton fatkeqesine si reagon per ta rikoperuar nje gjendje, etj.Pra ne se kupton se c'eshte feja, atehere te lind ideja se sa e domosdoshme eshte qe shoqeria te kete vetem nje fe.Nese idete qe perceptojme emetohen nga i njeti burim, atehere e gjithe shoqeria do te jete ne harmoni.Pra i dahstun islami yt coi ne rritjen e konrtadiktes mes sllaveve dhe shqipatreve musliman dhe qe natyrshem ne kondita te vecanta gjeneron konfrontim fizik.Ne shume vende te botes arabe dhe te lindjes se mesme , ne shohim konfrontime fetare brenda se njetes etni.Gjuha shqipe nuk shpetoi prej fese muslimane , pasi kur shqiptaret mohuan identitetin e tyre etnik dhe u quajten truq,kuptohet se per ndryshimin e gjuhes munguan elementet e nevojshme , veglat, pra mos investimi ne arsime, kulture etj dhe jo deshira per ta bere ate.C'far rendesi ka gjuha e nje komuniteti, kur ai ne sjelljen e tije eshte jo shqiptare, por turk?Beini nje fotografi Prizrenit, apo kujdo komune te banuar nga te shqipatre dhe te shihni se eshte njelloj si ne Avganistan, shikoni si sillen ne jeten e tyre te perditeshme , shikoni traditat zakonore shikoni ndjesine e tyre, shikoni aspiraten e tyre drejt azzise. Kontributin kryesore per zhvillimin e gjuhes e bene te krishteret, sorry.Ne vitin 1921 shqiptaret ishin 88% analfabet.Po natyrishte qe gjuha do te jetoje se ato nuk do te rrine pa fole.
E dyta , ruajtja e gjuhes ,nuk duhet te coje deri ne kufizim e mbyllje, izolim.Nje gjuhe qe nuk prodhon , qe nuk eshte konkuruese me popujt e tjere , nje gjuhe qe kerkush nuk i referohet , pervecse nje popull fare i vogel, atehere ajo eshte pengese .Sot koha po tregon se kushdo individ qe kerkon te perballet dhe te jete konkurues ne tregun e dijes, i duhet qe beje tre kaperdimje per te marre iformacionin dhe keshtu mbetet i vonuar nga individet e tjere qe e marrin informacionin direkt.Sot pothuajse te gjitha produktet shkencore jane ne anglisht dhe nje shqipatri, do ti duhet qe te kete jo vetem perkthyes te pergjithshem, por perkthyes te fushes shkencore, i cili duhet te beje perkthimin dhe perdshtatjen ne shqip dhe kjo eshte me shume se e veshtire.Ka shume vende te vogla si Taivani te cilet paten guximin dhe nuk u fyen me vendosjen e anglishtes si gjuhe te pare zyrtare.Emocionet nuk duhet te kapercejne dhe te dhunojne nevojen...dhe nje here sorry freands.
Ndryshuar për herë të fundit nga Anesti_55 : 01-04-2013 më 09:53
Injorantin e kam frike,
Budallin e meshiroj,
Te diturin (civilin) e dua pa mase.
Qe Islami ka shpetuar identitetin e te qenurit shqiptar, mjafton ta lexoni kete ortodoksin me lart (anestin) per ta par se si e bekon lart ne qiell Serbijën, Rusijën dhe Greqijën gjithe duke mallkuar Turqin, jo qe na pushtoi neve, por qe pushtoi Konstantinopojen ! Per katolikun don shan zefin, Maqedonia rezultoi te ishte toke biblike, e kishave dhe katedralave, per ortodokset, te kesh nje grek ne krye te kishes, eshte "mrekulli" !
Mua me vjen cudi dhe nuk e besoja kurre se ka shqipetare qe besonin se islamizmi ishte nje gje e mire. Akoma vras mendjen se deri ku mund te te coj humbja e llogjikes e tjetersuar nga murtaja islame. Vete gjendja e sotme e shq. eshte prova me e mire se sa i keq ishte pushtimi otoman. Per 500 nuk u be asgje. As nje ure e vetme nuk ndertua per te mos folur per shkolla e universitete .
U ngrit injoranca ne piedestal . Vetem Shq. dhe Bosnja qe nderruan fene duken sot si kane perfunduar. Bosnja humbi fare kurse shq. vendi me i pazhvilluar ne ballkan.Per fat te mire ata qe e kundershtojne kete fakt jane ata per te cilet nuk na intereson fare opinioni i tyre . Do te doja qe kosovaret dhe maqedonit ti kufizojne keto pak " mendje" te infektuara nga injoranca arabe .
kosovaret & maqedonet
euu komunista bre !
Kink Kim Mehmeti ishte shum i qart dhe i shkurt rreth asaj se si esht situata ne kosove , me leht esht te thuash dicka pozitive per Millosheviqin se dicka pozitive per Islamin kjo veq ma esht e deshmume.
Nuk lejohen adresa Interneti ne Firme. Stafi i Forumit.
Ketu nuk eshte tema e konfliktit Kosove- Serbi, por nese them qe islami yt, qe te kultivoi pushtuesi Ballkanik,kundershtari i heroit tone kombetare dhe i te gjithe Europes,islami qe ti mbajte per tu evidentuar turk dhe jo se kuptove ti se c'eshte islami, kjo fe qe ti praktikon dhe kultivon tek te tjeret, ka ndikim paresore ne konfliktin e perjetshem dhe ate te fundit ne luften e shperberjes se Jugosllavise.Te permend te verteten, nuk do te thote se une perkrah serbet perpara popullit tim.Nese them se ishte koalicioni ballkanik dhe Rusia qe rrezuan perandorine, kjo nuk do te thote se une nuk jam shqiptare dhe pjese edhe asaje sjellje jo te mire ne histori te paraardhesve te mi.Ti ashtu si islami e kurani yt, nuk njeh tolerance , nuk len hapsire gjykimi, nuk njeh opozite , nuk pranon kritike, por ka vetem gjykim bardh e zi dhe ndeshkim me forma mesjetare primitive.Me shkrimin e Kimit dhe se zbuluam nje intelektual te shitur, per me shume u ndjeva i lumtur pasi po nga vete komuniteti musliman i Kosoves dhe Maqedonise kishte qendrim prere,te papajtueshem me te dhe qe perkon dhe me thenien e Faik Konices, i cili e pati shpreh kete mendim , ndoshta per te mos nderprere lidhjet komunikimin me klerin islamik shqiptare.Vitet e Konices ishin me te rrezikshme se sot, ku heretiket likujdoheshin, si Ismail Qemali me shoke.Ju kleriket islamike , po beni rezistence dhe po hiqeni se jeni aq te dashur per popullin dhe tentoni te gjeni armikun tek te krishteret, por prit dhe pak , kur populli te ndergjegjesohet dhe do te shohim apo do te provojme dashurine tuaj , meshiren , apo ligesine.Kur te ndjeheni ne veshtiresi dhe kur tju jepet dhe urdheri nga turko-arabet, ju do te ndermerrni akte terroriste kunder popullit tuaj " te dashur." Ju nuk mund te silleni ndryshe nga vendet islamike ku ndeshkimi eshte i pa meshirshem.Pikerishte ju jeni armiku me i rrezikshem i popullit shqiptare, pasi demokracia e ka te veshtire te perballet me ju dhe ju le terren per te penetruar e abuzuar, permes lirive dhe te drejtave te njeriut.Perendimi e di mire ligesine tuaj , ndeshkimin e pa meshirshem si kudo, e di mire se sa jeni ju te karikuar me urrejtje , e di mire se ju jeni minat nen rrugen drejt civilizimit, drejt lirise dhe demokracise.Sot sic e shikoni, behen shpenzime te medha per ti transformuar keto vend te kalbura nga islami, duke ndezur revoltat e brendeshme , duke shpresuar se te mundurit, qe do te leshojne e pushtetin te perjetshem, do te jen me te meshirshem ndaj popullit te tyre , te cilin e kane genjyer per shekuj se kishin nje dashuri te sinqerte.Shikoni Sirine, egjyptin,Avganistanin, Tunezine dhe do te kuptoni se sa ju mashtruesit shekullore e doni popullin tuaj.Une jam i sinqerte ne qendrimin tim, pasi sinqeriteti qofte dhe i gabuar ,vlen me shume se cilado hipokrizi.Une e dua popullin tim se jam pjese e tije , pasi fati me dha kete mundesi dhe jo nje tjeter, por i lumtur do te isha si francez, italian, englez, apo zvicerian dhe jo shqipatre.Ne kete kondicion , nuk kam zgjidhje tjeter perveces emigimit (si Kadare), ose kontributit per te ndryshuar ju sadopak , qe femijet e mije te kene nje te ardhme me me shume paqe , lumturi , pra nje jete me cilesore nga kjo qe na serviri fat, duke na ndeshkuar pikerishte prej jush.Islami eshte ne dite e fundit, pasi shqiptaret per cdo dite po ndergjegjesohen dhe do dine te reflektojne.Sic e keni pare interferimet e turqeve dhe arabeve , jane shtuar dhe po luajne kartat e fundit me shqiptaret dhe me ane te presionit dhe te lemoshes dhe kjo trgon ,se ato po shohin fundin e mardhenieve te tyre me shqiptaret.Lexoni peticioni e intelektualeve shqiptare , te firmosur dhe nga Kadare, per mos ndryshimin e historise dhe kjo tregon se ketu nuk ka vdekur shqipatria dhe se ka mundesi per ndryshim.Qe Islami ka shpetuar identitetin e te qenurit shqiptar, mjafton ta lexoni kete ortodoksin me lart (anestin) per ta par se si e bekon lart ne qiell Serbijën, Rusijën dhe Greqijën gjithe duke mallkuar Turqin, jo qe na pushtoi neve, por qe pushtoi Konstantinopojen ! Per katolikun don shan zefin, Maqedonia rezultoi te ishte toke biblike, e kishave dhe katedralave, per ortodokset, te kesh nje grek ne krye te kishes, eshte "mrekulli" !
Ndryshuar për herë të fundit nga Anesti_55 : 02-04-2013 më 06:20
Injorantin e kam frike,
Budallin e meshiroj,
Te diturin (civilin) e dua pa mase.
Krijoni Kontakt