Ku je o Gjergj, te shikosh se si levdohen osmanet, se si quhen shpetimtare se si harrohet ajo kolere qe sollen keta anadollake, se si sot quhen vellezer.......me vjen peshtire
shikoni dhe keta ketu recitojne himnin osman, por ate shqiptar as qe e kane idene....
Shqiperia ka rreshtur se ekzistuari qe kur jevgjit i thane vetes "shqiptar".
xfiles
Natyrishte qe e di se e ka shprehur Faik Konica, por pavarsishte kapacitetit ne kontekstin kohore dhe ai eshte i kontestueshem ne shume gjykime.Ps, eshte i pa qarte ne emtertimin Albani, apo ne permbysjen e emrtimit tradicional ilkir me shqiptare.(vepra kreu II Shqiperia kopeshti shkembore i Europes Jugelindore)Por Konica ka mesazhin e madh te konvertimit ne krishterim dhe se vjen nga nje familje sundimtaresh islamike.Vizioni perendimore i tije, goditja qe i jep ai islamit ne Shqiperi, jane nje argument me shume per t'tju kundervuar Kimave dhe se abuzojne me shprehjen e tije per asimilimin e shqipatreve.Une kurre nuk bie ne konflikt me vetveten ne shkrimet e mija, pasi une nuk jam copy past, por ate qe shkruaj e kam te perpunuar nga i njeti sofware qe perpunon te dhenat ne mendjen time.Natyrishte ne tema ku per argumet duhen referime te dokumenteve okulare , une dhe mund te bie ne kundershtim, pasi dhe historianet e mirfillte , po e mesojne histroine e shqiperise sot , pas renies se diktatures dhe mundesise se lirise se levizjes dhe mendimit.
E natyrishte njeriu cinik nuk i shpeton dot vetes, je i njejte ne te gjitha shkrimet dhe replikat.As qe e mbaja mend konfliktin me ty , pasi nuk kam moshen tende.Une shkruaj permes punes dhe shpesh nuk i korogjoje shkrimet dhe dikure bera nje lapsus, ku ne vendt te Konstandinit ,vendosa Aleksandrin per ceshtjen e krishterimit dhe ti kerkon te me likujdosh , per nje lapsus.Turp te kesh.Nuk jam une problemi ne forum, po ashtu nuk jane shqiptaret ortodoks problematike ne Shqiperi qe goditen pikerishte nga njeres si ty.Shqiperia doli nga diktatura me 6 dite duke dhe obligimi im nuk ishte Kim Mehmeti , por te shpetoja familjen.Or njeri, une jam njeri aktiv dhe per te bere ate cka kam arritur per femijet e mi, nga hici, jam nje hero i kohes se integrimit.Them hero , se te paket jane ato njerez qe u kapen me rrugen e drejte.Ti me perdhos se nuk paskam lexuar Kimin.Or cinik, por Kimin mjafton ta lexosh ne faqen ne FB, mjafton te lexosh artikujt e analisteve qe e kundershtojne, mjafton ta vendosesh idene e tij ne kontekstin e zhvillimeve politike (nacionalizmit, konflikti cam , konflikti me greqine , emisioni 360 grade, levizja vetvendosje,goditja e nje prifti qe ringjalli me perkushtim krishterimin, goditja e komunitetit ortodoks shembull ne vend,dhuna ndaj pakicave greke , me vrasjen e nje te riu qe fliste ne gjuhen e nenes se tije, nderhyrja e Turqise per ndryshim te historise, nxitja e saj per luftime ne rajon, premtimi i saje per te armatosur popullin kosovare dhe ate te Shqiperise, ardhja me anije luftarake , kualifikimi i 2800 oficereve ne Turqi, premtimi se do te futet dhe ajo ne lufte dhe te mbeshtese shqiptaret, dhe jo me larg se dje , shperndarje e nje ndihme per femijet jetim, si ekujvalence e donavioneve te rrymave vehabiste te Maqedonise qe i kalon 1.5 miljon euro etj).Kimi ka hedhur nje ide e cila me prek mua ne radhe te por si ortodoks dhe se ne forme se une nuk jam besimtare, por kjo teme prek te gjithe shqiptaret dhe prandaj dhe analistet me ne ze kane reflektuar, por ne ne forum jemi te paret qe e nisem repliken, natyrishte jo ne nivelin e nje shkrimi qe mund ta besh vetem ti mendje ndrituri, por ashtu sic i dime dhe kemi mundesi.Une kam bere nja dy shkrime aty aty me siper dhe jane made in anesti dhe jo copy nga ato qe sjell ti. Te shkruash ate cka eshte e shkruar ne libra eshte thjeshte copy past, ndersa te analizosh ate c'ka eshte shkruar dhe se cfar po ndodh realishte eshte, kjo eshte aftesi.Mundet qe dhe te gaboje ne argumentim dhe prandaj te bere nje sfide , te na paraqesesh ti mendimin tend te ndritur dhe te reflektojme ne te tjeret qe nuk jemi kapacitet si ty.Shqiperise nuk i vjen e keqja nga injoranca ,pasi ate ashtu si bagetine, e terheq bashkesia e intelektualeve, pra jane keto te fundit qe blihen apo shiten , jane keto te fundit cilesore apo jo cilerose , jane keto te fundit te mire apo te lige, nese jane keto te fundit te motivuar nga dashuria dhe jo cinizmi e urrjtja.Shume analiste te huaj per te krijuar nje vizion konkret per shqiptaret, per te kuptuar pikerishte ate c'ka zien ne popull, i referohen dhe forumeve dhe une mendoje se oponenca jone, per ti trajtuar temat brenda njeri tjetrit, eshte nje tregues demokratik, nga ku merret nje vizion konkret.Te diskutosh konfliktin greko shqiptare , te diskutosh temen e me nacionalizmit , temen e politikes rajonale dhe ate te interferimit islamik, ceshtje te religionit dhe ceshtje te integrimit, jane nje obligim per cdo qytetare, te cdo niveli, ashtu sic e permend dhe Aldo ne nje shkrim , pasi sido qe te jete, dicka te gjithe ne ketu perfitojme.Kur te them ty trajto temin e Kimit, nuk kam per qellim te konkuroje me ty, as me dhjetra te tjere intelektuale te mirefillte ne fuorum, pasi nuk behet kasrriere ketu, por jepet vetem kontribut dhe aq.Ketu nuk eshte vendi per te seleksionuar anatret dhe per ti thene atyre qe hik ti se nuk ben , por hajde pikerisht ti qe nuk din e nuk ben, qe te perfitosh ti dhe qe si rrezultat e keqja do te zvogelohet.Une jam i bindur se me diskutimet tona do te kemi shpetuar shqipatret te mos kryejne akte terroriste dhe kjo nuk eshte pak.Pra kur ti marre persiper te me thuash mua te largohem, nuk do te thote se te kam zene vendin , por ne brendesi ke dicka, ke nje ndjesi te vetedijshme te cilen une mund ta zbuloje vetem nese ti behesh aktiv ne diskutime.Ti vjen peshtyn dhe hiken.Nuk mjafton te jesh ateist, pasi dhe kjo perzgjedhje nuk te shpeton nga mizoria e kesaj bashkesie ne diktature.Persa ma merr mendja ti duhet te jesh nje musliman ne forme dhe ateist -komunist ne formimin tend, pasi ky eshte pozicioni qe bie ne kundershtim me formimin tim,me sakte nje nje produkt i nje familje oficeresh qe nuk reformohen kurre.Shkuajta gjate , per te dhene nje panoramike te te drejtave dhe detyrave te cdo antari ne forum, obligimeve te secilit qe ti siduket i anashkalon,e bera per te paraqitur qellimin e ketije forumi, e bera kete se nuk dua te prishem me askend dhe se nuk perputhemi ne mendime apo nivele intelektuale, pasi une nuk nisem nga urrejtja , por nga dashuria per jeten , per njerzit ne mejdisin qe me rrethon dhe ne menyre virtuale.
Injorantin e kam frike,
Budallin e meshiroj,
Te diturin (civilin) e dua pa mase.
Ju pershendes ju "Dielli 1" dhe "arbereshi Niko" qe na rikujtoni keto vargje kaq te bukura dhe me vlere, pasi patriotet tane kane mbeteur e vetmja piker referimi gjate gjithe historise tone, duke mbuluar keshtu ate vakum te dokumentave autentike qe i mungojne deshmise kornologjike pergjate historise tone.Sot ne na duhet te mesojme historine permes arshives se armikut tone dhe kuptohet se cfar te vertete do te marrim prej saj.Ajo qe me ben te habitem, eshte se patriotet shipatre, rilindasit e me pas, nuk paten efekt jashte trevave te Albanise, por ushqyen me kurajo komunitetin e krishtere, per te mbijetuar moralishte ndaj trysnise islamike shqiptare apo turke.Konkluzioni im eshte se keto shqipatre nuk u perfshine ne reforma brenda komunitetit te tyre.Nuk eshte se shqiptaret e Kosoves dhe Maqedonise nuk qene te lire, apo i mungoi kontakti me kulturat perendimore, pasi per 100 vite shetiten , emiguran dhe nuk perfituan pothuajse asgje.Kjo do te thote se individi nuk mund te marre persiper te ndryshoje vet, por duhet shteti, politikat, organizimit i tije ne te mire te populit te vet , i cili nderton platforma te mendimit intelektual dhe i ve ne zbatim permes partive politike, duke e futur vendin ne reforme per ndryshim.Ne dhe sot , nuk kemi nje platforme mbare kombetare , por perpiqemi te ndryshojme sipas mentalitetit dhe vizionit, qe i pari i vendit emeton.Asnje parti nuk ka tagrin te permbyse islamin ne trojet tona, pasi politikani eshte i privuar nga vota, nga mentaliteti personal, personaliteti i tije , apo dhe nga interferimi dashakeq.Shqiptaret hyjne ne greve urije per demshperblime te pa merituara , per pensione ushtarakesh, me keq se te pa merituara, te turpshme dhe jo per te detyruar politiken qe te krijoje bashkesine e inteketualeve ekxelente, per te hatruar platformen kombetare te zhillimit.Vetem duke pase nje pike referimi , politikanet mund te monitorohen ne realizimin e dyrimeve paresore, ndryshe ato vetem do te na ushqejne me politike e dites , qe s'ka asnje lidhje me ate c'ka paraqesin dhe ne programin e tyre elektoral(nese egziston vertete nje program).Eshte kjo sjelle e nje politie rruge qe e ve Kryeministirn qe bie ne batakun e nacionalizmi, pasi nese ka nje platforme per nacionalizmin qendrimi i tije dhe i kujdo politikani privohet ose mbrohet nga nje dokument me vlerat e nje kushtetute.
Ndryshuar për herë të fundit nga Anesti_55 : 31-03-2013 më 08:17
Injorantin e kam frike,
Budallin e meshiroj,
haaaaj, haaaaaaaaaj, si nuk e gjeta edhe une ta sjell tekstin e kenges : Shqipeni oj nona joneedhe per ti vendosur kapakun temes!
Halluuuu, gje qe e kam vertetuar edhe praktika ne perditshmeri, e sidomos nese per bashkebisedues ke shqiptaret nga 100 % i asaj se çfare diskutohet 80 % shkosh per shel* dhe eshte komplet jashte teme dhe nuk ka te beje me çeshtjen per te cilen diskutohet. Kimi ne librin e tij, e diskuton çeshtjen e deshqiptarizmit te Shkupit, mirepo ketu ne teme nuk paraqet aspak problem deshqiptarizmi i Shkupit nga faktori shqiptar dhe kjo periudhe ka ndodhur, pas periudhes qe perandoria osmane kishte mbledhur plaçkat e saja matane grykes se Bosforusit. Pos 500 viteve te para, ne keto 100 vitet e fundit shqiptaret, jane defaktorizuar, jane te shtypur, te diskriminuar nga te drejtat e tyre elementare njerezore ne trojet e veta, e kjo ka ndodhur edhe ne 20 vitet e fundit para syve te shtetit Momodheja Shqiperi, qe kurre nuk e ka ngritur zerin seriozisht e sinqerisht ne mbrojtje te atyre te drejtave te cenuara te shqiptareve ne Maqedoni! Per mua eshte me rendesi teresia dhe jo ku e ka pasur e ku ka shtepine nene Tereza e kush nga keta kane pasur koçakun e pulave aty ?
Edhe per fund mos te harroj, thane qe e kane pare Haxhi Qamilin duke shitur harpagjik ne Bit Pazar te Shkupit, me gjase kohe e te mbjellurave tani qe na erdhi pranvera!paramendo se ç`lidhje historike i bejne figurave, qe territorialisht dhe historikisht nuk ka te beje njera me tjetren, ama kryesore te mbushet tema, mundesisht shume edhe ate full!
...nuk i dihet kurre, nuk i dihet kurre, ndoshta vjen momenti...!
Po ketu po diskutojme nje shprehje te Kimit dhe qe eshte thne dhe me pare nga Faik Konica.
Nese do te krahasojme numrin e banoreve te krishtere te asimiluar ne sllave me numrin e banoreve muslimane te asimiluar ne turq,do te ishte mire qe te krishteret te mos i merrnim ne konsiderate.Une kam te drjeten te pyes ku jane shqipatret dhe ku jane shqipatret e krishtere.
Nese kemi 240 mije shqipatre ne vitin 1880 ne kosove dhe nese ne vitin 1980 kemi nje rritje perj 6,6% (duke i shtuar rrjedhjen prej 68% te tyre qe u larguansi turq , ky koeficent shkon 9-10-te), pra nese do te vazdojme te pranojme koeficentin qe kane sot 8 peri bjen qe ne fillim te shekullit te XVIII te ishin 30000 banore dhe ne shekullin e 17 te kishte 4000 banore , po ne kater shekuj te jetere ku jane shqipatret?=X.Pra shqiptaret investuan ushtrine turke nder shekuj dhe keto njerez nuk u kthyen me.Ky eshte nderi me i madh qe na ka bere turqia , sebashku me turpin dhe mekatin e luftes per qellime pushtuese dhe dhunimin e te drejtave te popujve te tjere.Politikat dhe marrveshjet e turqeve me sllavet e erbet ne vecanti nuk kane mabruar kurre deri ne ditet tona.Ne i qendronim besnik Turqise sepse ndjeheshim turq dhe jo musliman dhe natyrshem u pranua pa as nje konflik dhe urrejtje marveshja e saj me greket dhe serbet per aneksimin e trojeve shqiptare.Kurre nuk i kemi kritikuar dhe sot ne forum nuk ka nje ndjesi te tille per Turqine.Zoteria ne fjale ka problemin me slavo-bullgaret ne Maqedoni, pasi turit thote kishin marre leckat dhe kishin shkuar ne Bosfor.
Injorantin e kam frike,
Budallin e meshiroj,
Po jo o Nesti, se gabohesh.
Une nuk kam pasur asnje konflikt me ty, ne fakt ti ke konflikt me veten tende
Gjithsesi, qe te clodhesh pakes, Kimi ashtu dhe si Konica, e ka ne sens historik dhe aspak per te krijuar koncepte te reja. Per te qene me i qarte ka nje dallim nga "E ka shpetuar" nga "po e shpeton".
Ashtu si dhe shume tema te tjera, menyra se si serviret ne FSH te jep idene se artikuj te tille thjeshte serviren per te ndezur gjakrat e tifozeve qe une permbledhtazi i quajta "Greko-Turke"
Ndersa per Konicen, nuk i heq asnje vize asaj qe ke thene. Personalisht, mendoj qe te gjith shqiptaret duhet te pesojne nje defetarizim te thelle shoqeror, sigurisht ketu vendet si Kosova dhe Maqedonia duhet te reflektojne me shume.
Te tjerat i ke personale, dhe nuk do zhytem ne argumenta te tille, sepse jemi jashte teme
Tung
What can be asserted without evidence, can be dismissed without evidence
kti fare kimit po i bejka pershtypje nje numer Arberoresh Katolik e ortodoks qe qenkan asimilu,porse nuk e qet ne pah qytete te tera te asimiluara edhe ne fe edhe ne gjuhe e komb,siq e kam cekur edhe njehere me pareozhaja,tregu i ri_novi pazari,plava,gucija,pjese tjera ne maqedoni e edhe ne mal te zi,te gjitha keto vende qe permenda sot i ke te shnderruara ne musliman_boshnjak,etj..Valle,a nuk i din ky fare kimi,e ju qe e ndihmoni me keto shkrime mjergulluese se ku ndodhen keto vende,apo afro treqindmije te tjere musliman qe u deklaruan turq dhe vullnetarisht shkuan ne turqi???...Sigurishte qe i dini(ndoshta edhe nuk dini}....Sido qe te jete,nje gje eshte e vertete,se keta kima mjekrroshe,po leshojne rrenj,dhe del e drejt fjala kur thone:fashati qe shihet nuk do kallauz.
Keta kima mjekrroshe,done ta nderrojne edhe historine,pa e ditur se nderrimi i historise shkel Eterit Tane.Shtrohet pyetja per keta kim mjekrrosha,se si eshte e mundur qe ti shkelin edhe Rilindasit Tane,te cilet perjetuan tmerrin osman,dhe me shkrimet e tyre sollen perjetesisht vuajtjet e Atedheut neper shekujt e eger dhe te erret osman...
..keta kim mjekrroshe nuk duan tja dine per shkrimet e Rilindaseve,mandej deklaratat e tyre shkurt shqip bijen ndesh me Rilindasit...
...Keta kim mjekrrosh duhet te ndiqen penalisht,ngase deklaratat e tyre kane fyer rend Rilindasit tane,e me kete rast te gjithe kulturen dhe kombin tone ne pergjithesi.
Per fatin tend te keq Kimi nuk ka mjekerr. Kjo tregon se ti jo vetem nuk e njeh por as ja ke idene e shkrimeve te tij. Thjeshte nje tifoz qe mundohesh te peshtysh qiellin :P
Eshte thene dhe sterthene qe Fete kane qene, jane dhe do te jene kunder identitetit Shqiptar. Me se miri se ju askush nuk e demonstron kete
What can be asserted without evidence, can be dismissed without evidence
Z,eshte e thjesht te dallosh te bardhen nga e zeza(ndoshta per juve eshte e veshtitire),ashu sikurse eshte poashtu e thjesht ti lexosh_kuptosh deklaratat e ketij kimit....Mandej(gjithnje sipas deklaratavet te keti kimit),ky fare kimi,shkon aq larg saqe i jep vetes te drejt,qe te neperkemb te gjitha shkrimet e Rilindaseve tane,qe i bije se me mire i dit'ka kimi ngjarjet qe kane ndodhur perpara njeqind vjeteve e me larg,sesa vete Riindasit Tane qe ishin fizikisht ne ndodhite e asaj perandorije te eger...E tani,duke llogaritur keto fjali qe shkrova me lart me vjen konkludimi per juve(gjithnje sipas shkrimit tend te me siperm)er mua nuk ka rendesi se si ti shprehesh per mua,ose se si ti mendon per deklaratat e kimit,porse me dhimbsesh(kjo fjala dhembje shkon edhe per bashemendimtaret e tu)sesi eshte e mundur qe nuk i_e dallon_dalloni erresiren qe mbollen osmanija,nga DRITA qe mbollen ETERIT TANE QE DO TE NDRIQOJNE PER JETE TE JETEVE,pavaresisht mjergullnajave qe beni_bejne juve_haxhiqumilet_kimet...E sa per se"nuk ka mjekerrr"ky fare kimi,ndoshta nuk ja len gruaja,hahaha...
Krijoni Kontakt