Close
Faqja 9 prej 16 FillimFillim ... 7891011 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 81 deri 90 prej 153
    Perjashtuar
    Anëtarësuar
    22-08-2009
    Postime
    389
    Citim Postuar më parë nga Darius Lexo Postimin
    Jo ore. Pse sthua ti qe i paska vene pikat mbi i ky Joachimua cifuti. Epo pike e zeze, te te vije i huaji e te te tregoje se nga te rrjedh gjuha, sa e lashte eshte dhe me ke popull lidhet. Kesaj i thone tamam te kesh dy b*yth, nje ta mbash e nje ta cash.

i/e regjistruar Maska e Kreksi
    Anëtarësuar
    20-11-2004
    Vendndodhja
    Francë
    Postime
    5,636

Për: Gjuha e shqiptarëve nuk është bijë e ilirishtes

Klika: Shmit, Klajer, Matzinger...ne gjuhen gjermane..2009....

http://books.google.fr/books?id=Kqyg...page&q&f=false

http://books.google.fr/books?id=Kqyg...epage&q&f=true

Die Albaner: Eine Geschichte zwischen Orient und Okzident
    Par Oliver Jens Schmitt
    Shmiti 2012:http://books.google.fr/books?id=OD9D...page&q&f=false
    Ndryshuar për herë të fundit nga Kreksi : 23-01-2013 më 18:43
    Askush nuk te pyt: ç'ka bere atedheu per ty por ç'ke bere ti per Atedheun ! - JFK

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    02-04-2010
    Vendndodhja
    unided states of europe
    Postime
    682

Citim Postuar më parë nga Darius Lexo Postimin
    Jo ore. Pse sthua ti qe i paska vene pikat mbi i ky Joachimua cifuti. Epo pike e zeze, te te vije i huaji e te te tregoje se nga te rrjedh gjuha, sa e lashte eshte dhe me ke popull lidhet. Kesaj i thone tamam te kesh dy b*yth, nje ta mbash e nje ta cash.
    ha ha ha ha sa kom keshhhhhhhhh

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Vendndodhja
    Francë
    Postime
    5,636

"Idenë e prejardhjes së shqiptarëve nga ilirët, Matzinger e përmendi që në krye të ligjëratës si një çështje të politizuar në kohë. Fillimisht në shek. shek.19 ndër arbëreshë. “Vendi i sotëm i shqiptarëve ishte një territor ilir një vend i banuar prej shumë fiseve ilire, por historia ilire, të paktën historia politike ilire përfundoi në vitin 167 p.e.s kur romakët mundën mbretin e fundit ilir Gentius.
    "Ideja e një prejardhjeje ilire, së fundi e një autoktonie të pandërprerë të popullit shqiptar nga antikiteti deri në ditët tona, u pranua shpejt nga shqiptarët sepse dukej si një shpjegim i natyrshëm".
    Ishte një argument i rëndësishëm në kohë të stuhishme në shek.19 dhe të 20 kur u formua kombi shqiptar me të drejta të barabarta.” ?

============================== pergjigjie Matzingerit ================================================== ======
    Shtrohet pytja;
    Cilat ishin arsyjet që autorët grekë i shkruanin këto fjalë te huaja në tekstet e komedive te tyre ?

A shkruheshin këto fjalë më qellim vetëm për publikun grekë apo shkruheshin edhe për te huajt ?
    ...dihet mirë se në këto kohëra në shekullin V-të dhe IV-të para krishti bota greke terhiqte popullsi te huaja, tregtar e udhëtar nga te gjitha vendet, prandaj këto fjalë te huaja në teater luanin rol te madhë për shoqërinë dhe jeten e perditëshme kulurore, kur shohim sot germadhat e amfitetrave nëpër Azi të vogël kuptojmi se popujve iu duhej argëtim dhe spektakel, prandaj këto fjalë te pakta interpretuar nga aktorët në gjuhë te huaja shërbenin në rastet kyqe kur keqësohëj situta në sken para publikut nevoje e kerkonte autorin që te sjellte në skenë njê personazh nga radhet e jo grekëve, ndonjë Persanë, një Trakas apo perndin Triballe nga fiset ilire te cilët hynin në sken si mendje trashë me fjalet; "nabasatreu" ose në disa raste tjera autori iu gjënte fraza edhe më te gjata që e bënin skenen më komike dhe ku argËtohej publiku por edhe ndrrohej tabloja e ngjarjëve krejtësishtë, pra, Aristofani kishte gjetur këtë burim, ngjrjet e rrezikshme iu shmangej me të qeshura sepse paraqitja e barbarve në skena para publikut te cilët shprehëshin në gjuhën e tyre këta te huaj ndrronin situaten në komedi, psh. një Trakas më gjestin e tij e fletë fjalën palos derisa prek organet e tij...poashu kemi tek Euripidi, fjalët që i thotë Hekube, e shoqja e Priamit, e cila thotë fjalët në një gjuhë barbare jo greke;"graus, apolis, ateknos, apais, agamos, apilos, polemon onti singono" ose në rastin tjetër një Tribal tek Aristofani një personazh tribalianë pershperiste fjalët barbare: "Toua japa bataon tapper"... pa dyshim ne sot do ta identifkonim më një dialekt të peonianve te dikurshëm që i pergjgjet sot rrethit të Tetovës.
    Te gjitha këto fjalë pak nga pak na shtyjnë mbrapa ndër shekuj dhe vertetojmi se gjuha e jonë shqipe ruajti bazen e dikurshme deri në ditet e sotme përmes dialekteve te cilat ruhen edhe sot në disa pjesë te trojeve tona i cili mbetët një thesar i çmuar për historinë e gjuhës shqipe si dhe duhët patjetër ti kushtohët rëndësi në t'ardhmen rreth hulumtimeve nga studiues të gjuhës shqipe.

Do i kishim thënë Joakimave tjerë si dhe Klajer e Shmit, ku mbështeten ata se, ilirët nuk flisnin shqip ?
    Apo ndoshta ne duhet t'ua sjellim atyre këto dëshmi nga shekulli i IV-të para krishti, para 2400 vitesh si argumenet se, ilirët flisnin shqip si flasim edhe ne sot pasardhësit e tyre që flasim po te njejtën gjuhë si para 2400 vitesh !
    Askush nuk te pyt: ç'ka bere atedheu per ty por ç'ke bere ti per Atedheun ! - JFK

I love god
    Anëtarësuar
    23-02-2007
    Postime
    8,043

Citim Postuar më parë nga Kreksi Lexo Postimin
    Klika: Shmit, Klajer, Matzinger...ne gjuhen gjermane..2009....

http://books.google.fr/books?id=Kqyg...page&q&f=false

http://books.google.fr/books?id=Kqyg...epage&q&f=true

Die Albaner: Eine Geschichte zwischen Orient und Okzident
    Par Oliver Jens Schmitt
    Shmiti 2012:http://books.google.fr/books?id=OD9D...page&q&f=false
    akoma me schmuttin ti?

lass die finger davon

i/e regjistruar Maska e illyrianboyful
    Anëtarësuar
    24-08-2012
    Vendndodhja
    Kush të bëri nga Toka kaq të përsosur
    Postime
    309

Citim Postuar më parë nga Kreksi Lexo Postimin
    "Idenë e prejardhjes së shqiptarëve nga ilirët, Matzinger e përmendi që në krye të ligjëratës si një çështje të politizuar në kohë. Fillimisht në shek. shek.19 ndër arbëreshë. “Vendi i sotëm i shqiptarëve ishte një territor ilir një vend i banuar prej shumë fiseve ilire, por historia ilire, të paktën historia politike ilire përfundoi në vitin 167 p.e.s kur romakët mundën mbretin e fundit ilir Gentius.
    "Ideja e një prejardhjeje ilire, së fundi e një autoktonie të pandërprerë të popullit shqiptar nga antikiteti deri në ditët tona, u pranua shpejt nga shqiptarët sepse dukej si një shpjegim i natyrshëm".
    Ishte një argument i rëndësishëm në kohë të stuhishme në shek.19 dhe të 20 kur u formua kombi shqiptar me të drejta të barabarta.” ?

============================== pergjigjie Matzingerit ================================================== ======
    Shtrohet pytja;
    Cilat ishin arsyjet që autorët grekë i shkruanin këto fjalë te huaja në tekstet e komedive te tyre ?

A shkruheshin këto fjalë më qellim vetëm për publikun grekë apo shkruheshin edhe për te huajt ?
    ...dihet mirë se në këto kohëra në shekullin V-të dhe IV-të para krishti bota greke terhiqte popullsi te huaja, tregtar e udhëtar nga te gjitha vendet, prandaj këto fjalë te huaja në teater luanin rol te madhë për shoqërinë dhe jeten e perditëshme kulurore, kur shohim sot germadhat e amfitetrave nëpër Azi të vogël kuptojmi se popujve iu duhej argëtim dhe spektakel, prandaj këto fjalë te pakta interpretuar nga aktorët në gjuhë te huaja shërbenin në rastet kyqe kur keqësohëj situta në sken para publikut nevoje e kerkonte autorin që te sjellte në skenë njê personazh nga radhet e jo grekëve, ndonjë Persanë, një Trakas apo perndin Triballe nga fiset ilire te cilët hynin në sken si mendje trashë me fjalet; "nabasatreu" ose në disa raste tjera autori iu gjënte fraza edhe më te gjata që e bënin skenen më komike dhe ku argËtohej publiku por edhe ndrrohej tabloja e ngjarjëve krejtësishtë, pra, Aristofani kishte gjetur këtë burim, ngjrjet e rrezikshme iu shmangej me të qeshura sepse paraqitja e barbarve në skena para publikut te cilët shprehëshin në gjuhën e tyre këta te huaj ndrronin situaten në komedi, psh. një Trakas më gjestin e tij e fletë fjalën palos derisa prek organet e tij...poashu kemi tek Euripidi, fjalët që i thotë Hekube, e shoqja e Priamit, e cila thotë fjalët në një gjuhë barbare jo greke;"graus, apolis, ateknos, apais, agamos, apilos, polemon onti singono" ose në rastin tjetër një Tribal tek Aristofani një personazh tribalianë pershperiste fjalët barbare: "Toua japa bataon tapper"... pa dyshim ne sot do ta identifkonim më një dialekt të peonianve te dikurshëm që i pergjgjet sot rrethit të Tetovës.
    Te gjitha këto fjalë pak nga pak na shtyjnë mbrapa ndër shekuj dhe vertetojmi se gjuha e jonë shqipe ruajti bazen e dikurshme deri në ditet e sotme përmes dialekteve te cilat ruhen edhe sot në disa pjesë te trojeve tona i cili mbetët një thesar i çmuar për historinë e gjuhës shqipe si dhe duhët patjetër ti kushtohët rëndësi në t'ardhmen rreth hulumtimeve nga studiues të gjuhës shqipe.

Do i kishim thënë Joakimave tjerë si dhe Klajer e Shmit, ku mbështeten ata se, ilirët nuk flisnin shqip ?
    Apo ndoshta ne duhet t'ua sjellim atyre këto dëshmi nga shekulli i IV-të para krishti, para 2400 vitesh si argumenet se, ilirët flisnin shqip si flasim edhe ne sot pasardhësit e tyre që flasim po te njejtën gjuhë si para 2400 vitesh !

Është e çuditshme se gjuha shqipe nuk ka ndryshuar shumë( vetëm se pak) që nga lashtësia.

Sidomos nëse i marrim parasysh transformimet e gjuhëve tjera evropiane( se jo Arabe dhe Hindiane etj) si frengjishtja e cila para 500-600 viteve flitej shumë ndryshe.

Por ni gjë përsëri më hamend tek ti o kreks, përse ngulë këmb se patjetër ato fjalë në tekstet e lashta në shqip do të ishin patjetër, për të argëtuar tregtarët e pakt nga stërgjyshërit tanë.
    e jo, se ata ishin populli asaj toke, për çka duhet të marrim tezën tënde, e jo të kundërtën, duke marrë parasysh se në 19 shekullë në greqi popullatra ishte thuaj se tërësisht shqiptare
    me përjashtim të disa grupeve vllahe dhe slave, dhe duke marrë parasysh, reprezentimin e busteve të lashta me plisa shqiptar.

SIGURISHT SE TEZA E ROBERT D'ANGELLY ËSHTË E SAKTA, SE POPULLI FLISTE GJUHËN SHQIPE QË NE FLASIM SOT NË DITET TONA(me pak dallim), dhe se institucionet shtetërore FLISNIN GJUHËN
    E LASHT TË GREKËVE TË PERFEKCIONUAR QË KISHTE LIND NGA SHQIPJA APO GEGËNISHTJA E VJETËR. POR E CILA PAS DISA SHEKUJVE ISHTE SHUAR ASHTU SI LINDI, MBASI QË POPULLI FLISTE SHQIPEN E SOTME.

TI MUND TË THUASH ÇKA TË DUASH, POR NUK KA ASNJË FAKT QË SHKON KUNDËR KËSAJ.

DHE UNË E DIE SE SHTETI SHQIPTAR BËN PRESION MBI AKADEMIN E SHKENCAVE QË TI IU SHMANGEN KËSAJ TEZE DHE MOS TA PËRHAPIN, PËR SHKAK TË MARRËVESHJEVE NDËRSHTETËRORE.
    POR S'KA GJË, NË QOFT SE AKADEMIA E SHKENCAVE NUK E BËN KËTË DO E BËJ POPULLI, EDHE MERRE PARASYSH SE BOTA E DI TË VËRTETEN!

GREKËT= GEGËT E LASHT ISHIN STËRGJYSHËRIT TANË!

Anëtarësuar
    24-08-2012
    Vendndodhja
    Postime
    309

Është e çuditshme se gjuha shqipe nuk ka ndryshuar shumë( vetëm se pak) që nga lashtësia.

Sidomos nëse i marrim parasysh transformimet e gjuhëve tjera evropiane( se jo Arabe dhe Hindiane etj) si frengjishtja e cila para 500-600 viteve flitej shumë ndryshe.

Por ni gjë përsëri më hamend tek ti o kreks, përse ngulë këmb se patjetër ato fjalë në tekstet e lashta në shqip do të ishin patjetër, për të argëtuar tregtarët e pakt nga stërgjyshërit tanë.
    e jo, se ata ishin populli asaj toke, për çka duhet të marrim tezën tënde, e jo të kundërtën, duke marrë parasysh se në 19 shekullë në greqi popullatra ishte thuaj se tërësisht shqiptare
    me përjashtim të disa grupeve vllahe dhe slave, dhe duke marrë parasysh, reprezentimin e busteve të lashta me plisa shqiptar.

SIGURISHT SE TEZA E ROBERT D'ANGELLY ËSHTË E SAKTA, SE POPULLI FLISTE GJUHËN SHQIPE QË NE FLASIM SOT NË DITET TONA(me pak dallim), dhe se institucionet shtetërore FLISNIN GJUHËN
    E LASHT TË GREKËVE TË PERFEKCIONUAR QË KISHTE LIND NGA SHQIPJA APO GEGËNISHTJA E VJETËR. POR E CILA PAS DISA SHEKUJVE ISHTE SHUAR ASHTU SI LINDI, MBASI QË POPULLI FLISTE SHQIPEN E SOTME.

TI MUND TË THUASH ÇKA TË DUASH, POR NUK KA ASNJË FAKT QË SHKON KUNDËR KËSAJ.

DHE UNË E DIE SE SHTETI SHQIPTAR BËN PRESION MBI AKADEMIN E SHKENCAVE QË TI IU SHMANGEN KËSAJ TEZE DHE MOS TA PËRHAPIN, PËR SHKAK TË MARRËVESHJEVE NDËRSHTETËRORE.
    POR S'KA GJË, NË QOFT SE AKADEMIA E SHKENCAVE NUK E BËN KËTË DO E BËJ POPULLI, EDHE MERRE PARASYSH SE BOTA E DI TË VËRTETEN!

GREKËT= GEGËT E LASHT ISHIN STËRGJYSHËRIT TANË!

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Vendndodhja
    Francë
    Postime
    5,636

tema është per diçka tjetër por;
    ...na tregoni pra, ju lutemi, cila ishte gjuha e këtyre "grekve te lashtë" para se te vinin në Greqi ?
    ..e pastaj ejani e thuani se, gjuha e tyre ishte shqipja....? ...skandaloze !

...duhet thuhët; posa erdhen grekët huazun nga vendasit fjalë shqipe, e jo të thuhet se; "greqishtja e vjetër ishte shqipja"...teori te mbrapshta...duke ditur se fluksi i parë i emigrantve nê Greqi ishte skito-pellazgjik nga mezopotamia, 300 vite me vonë erdhi edhe fluksi i dytë nga Egjipti...këta te fundit e shporrën fluksin e parë....mbeti vetem emigracioni egjiptinao-hiksos e fenikas...me prejardhje nga kaukazi.... e keni planin qe postova para ca ditesh... më intereson vetem berthama jonë e shqipes së lashtë te dinarikve qe u ruajtem në popullin tonë e jo "greqishtja e vjetër"....ç'më duhet, ajo nuk është shqipja jonë, shqipja është më e vjetër se greqishtja...pse te kërkohët diçka nga emigrantêt qê erdhen në viset tona ? ..nuk ju kuptoj...si ka mundêsi te thuhet se gjuha e këtyre emigrantve ishte shqipja ?
    ..duhet te kthjellemi njëherë e mirë...për atë e kemi Akademin por grupe e rrjete armiqesore mundohen ta shëmbin siç i shemben institucione tjera.... !

Anëtarësuar
    24-08-2012
    Vendndodhja
    Postime
    309

Citim Postuar më parë nga kreksi Lexo Postimin
    tema është per diçka tjetër por;
    ...na tregoni pra, ju lutemi, cila ishte gjuha e këtyre "grekve te lashtë" para se te vinin në greqi ?
    ..e pastaj ejani e thuani se, gjuha e tyre ishte shqipja....? ...skandaloze !

...duhet thuhët; posa erdhen grekët huazun nga vendasit fjalë shqipe, e jo të thuhet se; "greqishtja e vjetër ishte shqipja"...teori te mbrapshta...duke ditur se fluksi i parë i emigrantve nê greqi ishte skito-pellazgjik nga mezopotamia, 300 vite me vonë erdhi edhe fluksi i dytë nga egjipti...këta te fundit e shporrën fluksin e parë....mbeti vetem emigracioni egjiptinao-hiksos e fenikas...me prejardhje nga kaukazi.... E keni planin qe postova para ca ditesh... Më intereson vetem berthama jonë e shqipes së lashtë te dinarikve qe u ruajtem në popullin tonë e jo "greqishtja e vjetër"....ç'më duhet, ajo nuk është shqipja jonë, shqipja është më e vjetër se greqishtja...pse te kërkohët diçka nga emigrantêt qê erdhen në viset tona ? ..nuk ju kuptoj...si ka mundêsi te thuhet se gjuha e këtyre emigrantve ishte shqipja ?
    ..duhet te kthjellemi njëherë e mirë...për atë e kemi akademin por grupe e rrjete armiqesore mundohen ta shëmbin siç i shemben institucione tjera.... !
    cilët grek të lasht ??? Po do me thënë gegët më mirë kishte qen? Ku jan, ku kan qen, ku ishin në 19 shekullë grekët fenikas edhe mezopotamian???????????

Nuk e mohoj se do kishte pas ca emigrime, por të pa rëndësishme që të jua marrin gëgëve teritoret, por vetëm si fise të vogla, bile shtohet pytja se çka u bë me të.

Si u bë që të ndërrojn tërësisht gjuhën, sepse greqishtja vjetër është gegënisht, me pak ndryshime, përse ata nuk e prunën gjuhën e tyre por adoptuan gjuhën e vendit.

Skandaloze, një salat popujsh ia morrën meritat popullit shqiptar, me vetëdije. Ku ishin këta grek që nuk luftuan kundër turqve. Por luftuan arvanitasit dhe pak vllah.

Ku ishin na trego? Si u bë që dolën nga shpellat pas luftës. Ti dish mirë se çka është populli sotëm i greqis: Arvanits 35% a më shumë 10%gjerman, 10%slav, dhe një përqindje të krishter arab, kopt dhe kurd. Ky është populli i greqis së sotme

i/e regjistruar Maska e Akili-A
    Anëtarësuar
    06-11-2006
    Postime
    2,962

Citim Postuar më parë nga illyrianboyful Lexo Postimin

ku e pe ti shoku qe nuk ka ndryshuar gjuha shqipe nga lashtesia????
    ku i ke dokumentet ne shqip te lashtesise?? na i trego dhe neve.
    se une di vetem te 1500-tes.
    Te gjithe ankohen se s`kane para....por asnje nuk ankohet se nuk ka tru

Faqja 9 prej 16 FillimFillim ... 7891011 ... FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •