Close
Faqja 7 prej 13 FillimFillim ... 56789 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 61 deri 70 prej 123
    MR. BEAN - Laden Maska e the admiral
    Anëtarësuar
    03-06-2009
    Vendndodhja
    European Union
    Postime
    6,876
    Citim Postuar më parë nga brooklyn2007 Lexo Postimin
    Beni referendum si ne Porto Rico qe Shqiperia te bashkohet me Ameriken dhe i beni nje nder vehtes tuaj dhe pasardhesve te ketij vendi. Shqiperia ska per te bere hajer si shtet me Shqiptare, jo pse thjesht jane Shqiptare, por sepse sikurse cdo popull tjeter ne Ballkan jane viktima te pashpresa te nje mentaliteti veteshkaterrues. Eshte nje mentalitet qe per shume arsye mbahet i gjalle dhe do te jete i tille edhe per shume e shume dekada dhe shekujt qe do te vijojne.
    ta merr mendja se PR do bashkohet me ameriken? haha. harroje.

p.s. une nuk do doja qe shqiperia te behet pjese e asnje vendi tjeter... portorikanet nuk kane nenshtetesi te tyren, nuk kane monedhe te tyren, sikur te kishte fituar romney do i kishte vendosur edhe anglishten si gjuhe zyrtare ne vend te spanjishtes. portorikanet po humbasin cdo dite identitetin e tyre.
    une nuk do shkembeja identitetin me mirqenien.
    Vasudhaiva Kutumbakam

Estados Unidos qe thua ti admiral e ka bere gjuhe te pare greqishten, e ka futur ashtu si edhe gjuhet e tjera ne trungun e vet(rreth 50. 000 fjale) pasi gjuha e vet nuk ka kapacitet shprehes gje te cilen greqishtja e disponon deri ne infinit pra greqishtja(qe te fillojme mesimet) nuk ka limit fjalesh dhe shprehjesh. Besoj se e kupton shqipen time per greqishten( ). Rusishten une ta sygjeroj si nje investim pasi ke marre njekohesisht 50% lexionet e derivateve te saj. Kinezcen si gjuhe qe te stervit durimin dhe arabishten qe te mos vuash kurre nga gryket ....gjithashtu.
    Paqe генерал!
    Ndryshuar për herë të fundit nga Kryqi i Paqes : 08-12-2012 më 17:29
    Paqe!

Citim Postuar më parë nga Akili-A Lexo Postimin
    “Ne nuk duam që gjuhën greke ta mësojnë vetëm nxënësit e shkollave greke. Ne duam që këtë gjuhë të mund ta mësojnë të gjithë ata që dëshirojnë dhe japin mundësinë që ta vënë si gjuhë të dytë edhe në shkollat shqiptare”, ka deklaruar kryetari i Bashkisë së Himarës, Jorgo Goro, gjatë një takimi të mbajtur pak ditë më parë në Amerikë.

Jorgo Goro ka vijuar më tej duke thënë s: “Siç e dimë 80 përqind e himariotëve kanë karta identiteti greke dhe shqiptare dhe ata mund të marrin pjesë në zgjedhje edhe në Greqi, edhe në Shqipëri kjo është një gjë e mirë”, citohet në GSH kryebashkiaku i Himarës.

Sipas tij, himariotët duhet t’i mësojnë shkëlqyeshëm të dyja gjuhët, në mënyrë që të jenë në nivele të larta me qeverinë shqiptare dhe atë greke.

“Qëllimi ynë është që ne të jemi në krye duke ditur gjithçka. Me mënyrën tonë përpiqemi ta arrijmë këtë gjë”, është shprehur Goro.

Ndërsa këto deklarata të tij janë konsideruar si kontradiktore nga blogjet vorio-epiriote, pasi ato thonë se Goro nuk e ka përmendur asnjëherë këtë çështje duke i lënë pas dore përfaqësuesit e këtij minoriteti./tema
    E dokumentuar nga libri i doktorrit te Lordit Byron Himariotet deri te pakten ne vitin 1824 nuk dinin gjuhe tjeter pervec shqipes:
    J.Millingen (Memoirs of the affairs of Greece,London,1831,faqe.208)
    «Οί πολυτάραχες συνθήκες της περιόδου εκείνης καί η φτώχεια τού τόπου ανάγκασαν πολλούς Χειμαριώτες,κατά τα τέλη τού 18 ου αιώνα να εκπατριστούν καί να αναζητήσουν πόρον ζωής σε ξένες επικράτειες. Το μόνο εφόδιο τους ,πού μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν ως επάγγελμα γιά να ζήσουν,ήταν η παλικαριά τους καί η πατροπαράδοτη τέχνη τού πολέμου. Καταφεύγουν λοιπόν στα Επτάνησα καί κατατάσσονται μαζί με τούς Σουλιώτες καί άλλους κλέφτες,πρώτα στον στρατό τού Ναπολέοντα,πού τα κατέλαβε το 1797,καί έπειτα στην ελληνο-αρβανίτικη λεγεώνα πού εσχημάτισαν οί Ρώσοι το 1805 στην Κέρκυρα. Αποτελούν σε αυτήν την μεγαλύτερη μερίδα τού τάγματος των Χειμαροπελοποννησίων καί αρχηγοί τους είναι οί εξής..Χιλίαρχοι είναι ο Στρατής Γκίκας καί ο Παναγιώτης Καλόγηρος.Εκατόνταρχοι Σπύρος Δούκας,Γέρο Δούκα,Στέφανος καί Νικόλαος Τζάκας,Στέφανος Καίσαρης,Θανάσης Πίπης ,Αλέξης Σούλος,Νικόλαος Δάϊκος. Το 1808,όταν ο Αλή πασά,εξεστράτευσε κατά της Χειμάρας καί την εδούλωσε ,ανάγκασε πολλούς Χειμαριώτες να καταφύγουν στην Κέρκυρα,όπου κατατάχθηκαν στην Λεγεώνα.Όταν διέλυσαν οί Άγγλοι την λεγεώνα,καί αφού απέτυχε η έκκλησις των οπλαρχηγών της προς τον Τσάρο,άλλοι επέστρεψαν στην Χειμάρα καί άλλοι κατέφυγαν στην Νεάπολη της Ιταλίας,όπου εκεί κατατάχθηκαν ως μισθοφόροι στο ελληνο-αρβανίτικο τάγμα των Μακεδόνων. Η κήρυξις της Επαναστάσεως τού 1821 βρίσκει τούς Χειμαριώτες,άλλους να είναι εκπατρισμένοι στην ξένη χώρα καί σε ξένη στρατιωτική μίσθωση καί άλλους στην Χειμάρα. Αρχηγός τους γίνεται ,κατά τα τέλη τού 1824,ο Σπυρομήλιος,ένας νεαρός Χειμαριώτης αξιωματικός τού ελληνο-αρβανίτικου τάγματος της Νεαπόλεως. Είχε γυρίσει ο Σπυρομήλιος στην πατρίδα του κατά τα προεπαναστατικά χρόνια ,με σκοπόν να γίνη αξιωματικός τού Γαλικού στρατού. Ο Αλή πασά όμως ΤΟΝ ΕΠΕΙΣΕ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ γιά να τον χρησιμοποιήσει στην δική του φρουρά. Μετά την εξόντωση τού Αλή,ξαναγυρίζει ο Σπηρομίλιος στην Χειμάρα καί ,αφού οργάνωσε εκεί ένα σώμα στρατού από 200 συμπατριώτες του κατεβαίνει τον Αύγουστο τού 1824 στην Ακαρνανία καί παρουσιάζεται στον Μαυροκορδάτο στο χωριό Χρυσοβίτσι,με σκοπό να λάβει μέρος στον αγώνα τού Μεσολογγίου. Ο Μίλλινγκεν περιγράφει ως εξής την εμφάνισή του... «...Μερικές ημέρες ύστερα από την άφιξή μας στο χωριό αυτό (Χρυσοβίτσι),παρουσιάσθηκε στον Μαυροκορδάτο ο Σπυρομίλιος,με ένα σώμα από 200 Χειμαριώτες,πού είχαν την πιό πολεμοχαρή εμφάνιση μέσα σε όλον τον στρατό. ΔΕΝ ΞΕΧΩΡΙΖΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ,γιατί το ντυσιμό τους καί η γλώσσα τους είναι εντελώς ίδια,αλλά με όλο πού η θρησκεία τους είναι ελληνική,δεν καταλαβαίνουν ούτε λεξι ελληνική. Ο νέος αυτός ( ο Σπυρομίλιος) ανήκε σε οικογένεια από τις καλύτερες των βουνών της Χειμάρας. Ο θείος του πού υπηρετούσε επί πολλά χρόνια ως ταγματάρχης στο Αρβανίτικο σύνταγμα τού Στρατού της Νεαπόλεως,τον επήρε όταν ήταν έφηβος,σ' εκείνην την χώρα,όπου καί παρέμεινε πολλά χρόνια...».«.. Ο Σπυρομίλιος κατετάγει στο σώμα τού Καραϊσκάκη,καί μετά τον θάνατο αυτού,κατατάσσεται ως πεντακοσίαρχος στον τακτικό στρατό πού οργάνωσε ο Καποδίστριας.Πάντοτε αγωνίσθηκε καί συμμετείχε στις προσπάθειες Ελλήνων καί Αλβανών γιά προσέγγιση καί συνεννόηση μέχρι τού τέλους της ζωής του»:Κ.Μπίρης «Αρβανίτες,οί Δωριείς τού Νεωτέρου Ελληνισμού»--«.«Οί πρόγονοι αυτού (τού Σπυρομίλιου) από της εποχής τού Γ.Καστριώτου Σκεντέρμπεη υπηρέτουν στρατιωτικώς τούς βασιλείς της Νεαπόλεως»(«Εθνικόν Ημερολόγιον»1866,σελ.364).«Διετήρησαν δε το επώνυμον των Σπύρων μέχρι τού νεαρού Σπυρομίλιου,όστις επανελθών κατά το 1819 είς Χειμάραν (σχέδιον αυτοβιογραφίας ευρισκόμενον παρά τω εγγονώ αυτού) προσέλαβεν ως επώνυμον το βαπτιστικόν τού πατρός του κατά τον αλβανικόν γλωσσικόν νόμον,γνωστόν καί παρά τοίς Σουλιώταις,Υδραίοις κλπ.Ο πατήρ του δηλ.ελέγετο Μίλιος (Μιχάλης) Σπύρου,αυτός δε ωνομάσθη Σπύρος Μίλιου,ομοίως δε καί οί αδελφοί του». «..Την πρώτην εμφάνισιν τού Σπυρομίλιου είς το στάδιον τού Ελληνικού Αγώνος,περί τας τελευταίας ημέρας τού Αυγούστου 1824,περιγράφει ο ιατρός τού Λόρδου Βύρωνος J.Millingen (Memoirs of the affairs of Greece,London,1831,σελ.208) ως εξής..«Ημέρας τινάς μετά την αφιξίν μας είς το χωρίον Λιγοβίτσι,ο Σπυρομίλιος ενεφανίσθη προ τού Μαυροκορδάτου μετά διακοσίων Χειμαριωτών,ανδρών οί οποίοι είς όλον το στρατόπεδον παρείχον την μάλλον πολεμοχαρή εμφάνισιν...Η ενδυμασία καί η γλώσσα των είναι τελείως αλβανικαί,αν καί ορθόδοξοι δε κατά το θρήσκευμα ουδέ λέξιν ελληνικήν εννόουν.Ο δε εκείνος ανήκεν είς μίαν από τας αρίστας οικογενείας της ορεινής Χειμάρας...»:«Στρατηγού ΣΠΥΡΟΜΙΛΙΟΥ ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ» εισαγωγή Ιωάννη Βλαχογιάννη (εκδόσεις Βεργίνα 2002)

ky eshte perkthimi ne greqisht i librit dhe ne faqen 12 thuhet si me poshte:

dmth qe ne ate kohe Himariotet nuk dinin dhe nuk flitnin greqisht..
    une nuk e di se cfare ka ndodhur , por eshte shume e cuditshme qe disa studiues greke jane te mendimit qe Himariotet jane shqiptare qe refuzojne prejardhjen e tyre:
    Οί Χειμαριώτες αποτελούν ένα από τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα μετεξέλιξης μιάς αρβανίτικης κοινωνίας σε ελληνική.Σε σημείο πού να αρνείται την καταγωγή της.Καί να υπολογιστεί ότι μιλάμε γιά μία κοινωνία πού μετασχηματίστηκε εκτός ελληνικού κράτους.Καί μιλάμε γιά τέτοια άρνηση,πού το γελοίο τού πράγματος έχει φτάσει σε σημείο τα τελευταία χρόνια να αναφέρονται πλέον στον «Χειμαραίο» σε σχέση με το κλασσικό αρβανίτικο «Χειμαριώτης»,όταν θέλουν να προσδιορίσουν οί Χειμαριώτες τον ίδιο τους τον εαυτό.
    Έχουν περάσει στούς Αρβανίτες την αντίληψη πως είναι Έλληνες διότι ΔΕΝ είναι Αρβανίτες.
    Εμείς γιά μιά ακόμη φορά θα πούμε πως είναι Έλληνες διότι είναι Αρβανίτες.
    Ndryshuar për herë të fundit nga bani : 08-12-2012 më 17:36
    Nuk ka perëndi tjetër përveç ZOTIT

i/e regjistruar Maska e Akili-A
    Anëtarësuar
    06-11-2006
    Postime
    2,962
    Citim Postuar më parë nga Kryqi i Paqes Lexo Postimin
    Estados Unidos qe thua ti admiral e ka bere gjuhe te pare greqishten, e ka futur ashtu si edhe gjuhet e tjera ne trungun e vet(rreth 50. 000 fjale) pasi gjuha e vet nuk ka kapacitet shprehes gje te cilen greqishtja e disponon deri ne infit pra greqishtja(qe te fillojme mesimet) nuk ka limit fjalesh dhe shprehjesh. Besoj se e kupton shqipen time per greqishten( ). Rusishten une ta sygjeroj si nje investim pasi ke marre njekohesisht 50% lexionet e derivateve te saj. Kinezcen si gjuhe qe te stervit durimin dhe arabishten qe te mos vuash kurre nga gryket ....gjithashtu.
    Paqe генерал!
    jo генерал..... por Адмирал.
    Te gjithe ankohen se s`kane para....por asnje nuk ankohet se nuk ka tru

Anëtarësuar
    06-11-2006
    Postime
    2,962
    Citim Postuar më parë nga bani Lexo Postimin
    E dokumentuar nga libri i doktorrit te Lordit Byron Himariotet deri te pakten ne vitin 1824 nuk dinin gjuhe tjeter pervec shqipes:
    J.Millingen (Memoirs of the affairs of Greece,London,1831,faqe.208)
    ik o bani, shko ne kine te mesosh mbi himaren.

Sidoqofte nuk i dhashe ndonje titull spahi apo kapter........ Per respekt e kisha ... kam shume respekt.
    Paqe!
    Paqe!

Citim Postuar më parë nga Akili-A Lexo Postimin
    ik o bani, shko ne kine te mesosh mbi himaren.
    ne liber thuhet ....EDHE PSE ORTODOKSE NE FE , AS NJE FJALE GREQISHT NUK DINE...

sa per sqarim..librin nuk e kam shkruar une , por nje person qe ka qene ne vitin 1824 ne Himare sebashku me Spiromilin , dhe ngjarjet i pershkruan ashtu sikur ai i ka pare ...
    cuditerisht ...doktorri del teper i sakte ne pershkrime...dhe ne Athine sot nje lagje ka marre emrin e Lordit Byron...
    Nuk ka perëndi tjetër përveç ZOTIT

Anëtarësuar
    06-11-2006
    Postime
    2,962
    Citim Postuar më parë nga bani Lexo Postimin
    ne liber thuhet ....EDHE PSE ORTODOKSE NE FE , AS NJE FJALE GREQISHT NUK DINE...

sa per sqarim..librin nuk e kam shkruar une , por nje person qe ka qene ne vitin 1824 ne Himare sebashku me Spiromilin , dhe ngjarjet i pershkruan ashtu sikur ai i ka pare ...
    cuditerisht ...doktorri del teper i sakte ne pershkrime...dhe ne Athine sot nje lagje ka marre emrin e Lordit Byron...
    ik or mik ne himare dhe ka njerez te gjalle, pleq e plaka qe nuk kane qene asnjehere ne greqi dhe nuk kane bere kurre shkolle e tregeti, dhe e flasin uje greqishten.
    himriotet jane liber i gjalle.

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    09-09-2012
    Vendndodhja
    Ne Kine
    Postime
    1,830
    Citim Postuar më parë nga Kryqi i Paqes Lexo Postimin
    Estados Unidos qe thua ti admiral e ka bere gjuhe te pare greqishten, e ka futur ashtu si edhe gjuhet e tjera ne trungun e vet(rreth 50. 000 fjale) pasi gjuha e vet nuk ka kapacitet shprehes gje te cilen greqishtja e disponon deri ne infinit pra greqishtja(qe te fillojme mesimet) nuk ka limit fjalesh dhe shprehjesh. Besoj se e kupton shqipen time per greqishten( ). Rusishten une ta sygjeroj si nje investim pasi ke marre njekohesisht 50% lexionet e derivateve te saj. Kinezcen si gjuhe qe te stervit durimin dhe arabishten qe te mos vuash kurre nga gryket ....gjithashtu.
    Paqe генерал!
    Po tallesh ti apo e ke seriozishte??

MR. BEAN - Laden Maska e the admiral
    Anëtarësuar
    03-06-2009
    Vendndodhja
    European Union
    Postime
    6,876
    Citim Postuar më parë nga Toffee Lexo Postimin
    Po tallesh ti apo e ke seriozishte??
    joooo. eshte e vertete. nuk e dike ti?
    meson shume gjera te reja ketu ne forum.
    edhe japonia e kina e ka bere gjuhe te pare greqishten.
    Vasudhaiva Kutumbakam

Faqja 7 prej 13 FillimFillim ... 56789 ... FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •