Close
Faqja 3 prej 13 FillimFillim 12345 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 21 deri 30 prej 121
    Perjashtuar
    Anëtarësuar
    26-10-2012
    Postime
    95
    Hajde hamdi a erdhe (qeveria )

Love all, but trust a few Maska e angmokio
    Anëtarësuar
    02-09-2011
    Vendndodhja
    AngMoKio
    Postime
    3,928
    Citim Postuar më parë nga Ceni-1 Lexo Postimin
    A është Shqipëria islamofobike?

Rritja e informacionit mbi Islamin, thelbin e tij, masivizimi i praktikave fetare në Shqipëri, sollën për pasojë edhe uljen e intensitetit islamofobik në qarqet kulturore shqiptare,ose thënë ndryshe të painformuarit u rehabilituan dhe ngelen vetëm keqdashësit dhe histerikët. Kjo kategori në çdo civilizim do të ekzistoje dhe do të përpiqet të prodhojë kulturën e frikës.

By: Redi Shehu

Marre nga: Gazeta Dita

Analize jashtezakonisht e drejte dhe reale te asaj qe pasqyrohet dhe interpretohet ne qarqet Shqiptare nga indivite injorante dhe dashakeqes ndaj Islamit. Perkufizimi qe kam bere me te kuqe besoj se identifikon me se miri disa prej anetareve te forumit.
    "And speak kindly to mankind '' Quran - 2:83"

Shpirt Shqiptari Maska e Albo
    Anëtarësuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,400
    Postimet në Bllog
    22
    Gati te gjithe shqiptaret qe une kam takuar apo biseduar, qe kane patur nje mendim negativ per Islamin dhe islamiket, e kane ngritur kete "islamofobi", nese mund ta quajme te tille, jo mbi motive fetare por mbi motive kulturore dhe historike. Keta njerez jo vetem qe nuk e njohin Islamin por as nuk duan ta njohin si fe, por ajo qe ata njohin shume mire eshte nenprodukti i fese islame, kultura dhe mentaliteti islamik qe e gjejme ne pjesen derrmuese te shoqerise shqiptare si ne Shqiperi, Kosove e Maqedoni. Problemi i ketyre njerezve nuk eshte "feja islame", pavaresisht se hapesit te temes i pelqen ta shikoje me kete sy, problemi i tyre eshte KULTURA ISLAME. Gati te gjithe besojne se kultura islame eshte nje kulture inferiore ndaj kulturave te tjera dhe nje kulture pengese per zhvillimin dhe perparimin e vendit, si ne aspektin e unitetit kombetar, edhe ne aspektin e raporteve me boten e qyteteruar. Dhe shembujt qe ata sjelli nuk jane "citate nga Kurani" apo meritat teologjike te Islamit, ata tregojne me gisht nga problemet e mprehta sociale qe perjetojne qytete e zona te tera te vendit qe i perkasin ketij besimi. Motivi tjeter eshte motivi historik: nuk mund te lexosh historine e Shqiperise e te krijosh "simpati" per Islamin dhe ata e sollen Islamin mes shqiptareve.

Gjithe shqiptaret autoktone jane islamofobe, perfshi ata shqiptare autoktone qe i perkasin sot besimit musliman. Islamofobia e tyre eshte e ngritur mbi motive historike: perhapja e Islamit mes shqiptareve me shpate! Ajo shpate ka prere e ka gjakosur gjysherit e stergjysherit tane, dhe ai pushtues qe e mbante veten si "Kalif", shkoi deri atje sa jo vetem na ndryshoi fene e traditen e te pareve, por na fshiu nga kujtesa jone kolektive si popull historine e te pareve tane. Shembulli konkret:

A e dini perse shqiptaret edhe sot e kesaj dite Diten e Pavaresise e njohin si "Dita e Flamurit"?

Pasi 100 vjet me pare ne Vlore, u ngrit nje flamur qe shqiptaret nuk e kishin pare per 500 vjet ose per 20 breza! Per 500 vjet ne token e Arbrit u ngrit flamuri i pushtuesit osman me gjysem-henezen dhe flamuri qe ne ngrejme sot jo vetem qe nuk ngrihej por as nuk njihej. Ai u ruajt per 500 vjet ne gjirin e komunitetit arberesh ne Itali e arvanitasve ne Greqi, prej te cileve e rizbuluan perseri rilindasit tane ne shekullin e XX. 500 vjet me vone ne rizbuluam flamurin tone te mesjetes, flamurin e te pareve tane, dhe sot e valevitim me nderim.

Per aq kohe sa Islami si fe dhe Sulltani si Kalif do te njehsohen me njeri-tjetrin per tu bere nje, shqiptaret autoktone do te ushqejne islamobine. Islamofobia e tyre nuk i drejtohet fese islame, i drejtohet kultures osmane qe per 500 vjet beri krime monstruoze mbi kete toke e mbi kete popull, krime qe ne vetem tani po fillojme ti mesojme. Pasi vetem tani jemi te lire qe te mesojme historine e popullit tone te cliruar nga diktati e manipulimet e sulltaneve e diktatoreve.

Albo

Revolucioni është afër Maska e Nuh Musa
    Anëtarësuar
    02-05-2002
    Vendndodhja
    vjenë, austri
    Postime
    4,463
    Citim Postuar më parë nga Albo Lexo Postimin
    Gati te gjithe shqiptaret qe une kam takuar apo biseduar, qe kane patur nje mendim negativ per Islamin dhe islamiket, e kane ngritur kete "islamofobi", nese mund ta quajme te tille, jo mbi motive fetare por mbi motive kulturore dhe historike. Keta njerez jo vetem qe nuk e njohin Islamin por as nuk duan ta njohin si fe, por ajo qe ata njohin shume mire eshte nenprodukti i fese islame, kultura dhe mentaliteti islamik qe e gjejme ne pjesen derrmuese te shoqerise shqiptare si ne Shqiperi, Kosove e Maqedoni. Problemi i ketyre njerezve nuk eshte "feja islame", pavaresisht se hapesit te temes i pelqen ta shikoje me kete sy, problemi i tyre eshte KULTURA ISLAME. Gati te gjithe besojne se kultura islame eshte nje kulture inferiore ndaj kulturave te tjera dhe nje kulture pengese per zhvillimin dhe perparimin e vendit, si ne aspektin e unitetit kombetar, edhe ne aspektin e raporteve me boten e qyteteruar. Dhe shembujt qe ata sjelli nuk jane "citate nga Kurani" apo meritat teologjike te Islamit, ata tregojne me gisht nga problemet e mprehta sociale qe perjetojne qytete e zona te tera te vendit qe i perkasin ketij besimi. Motivi tjeter eshte motivi historik: nuk mund te lexosh historine e Shqiperise e te krijosh "simpati" per Islamin dhe ata e sollen Islamin mes shqiptareve.
    Dhe pikerisht per ate ne te zeze fole autori, dhe e identifikon si thelb te problemit. Eshte FRIGA ajo qe e mbeshtet islamofobine, kurse FRIGE shfaq njeriu cdohere mbi dicka qe nuk e njeh. Nje proverb, qe i referohert halifit te katert, njekohesisht edhe dhendrit te profetit te muslimaneve, Aliut, thote: "njeriu eshte armik i asaj qe nuk e njeh", ose ndryshe, "i frigohet asaj qe nuk e njeh".

Nese nje njeri thot se "as qe don ta njohe islamin", ai jo se do te zhytet edhe me tej ne paragjykime, ai njekohesisht e shpalon edhe nje veti jashtzakonisht te demshme per faren e njeriut, "injorancen" e vullnetshme. Kjo eshte thjesht KRIM !!!. Natyra e njeriut, po qe se mbetet autoktone, eshte e drejtuar nga instinkti. Eshte pikerisht aftesia e te menduarit qe na dallon nga natyra e "eger". Eshte DETYRE e pamohueshme, e patjetersueshme, ne shkallen me te larte te MORALIT, te "NJIHET" tjetri. Se paku nder muslimanet eshte gati DOGME FETARE, te kerkohet DITURIA, sic referojn burimet e shkruara, "qofte ajo edhe ne kine" (Kina si sinonym per "fundin" e botes).

Pra, shoku albo, nga referimi yt, mua se paku "nder" reshta me tingellon nje ze apelativ i cili me thote "mire eshte keshtu, qe, as duan ta njohin islamin". Apo jam gabim ???

Kjo eshte e demshme, dhe pikerisht arsyeja pse ju akuzoj kajher per antishqiptarizem. ASSESI nuk jeni te "afte" (kjo patjeter duhet te nderlidhet me defekte psykologjike, jo me arsye shembullore) ta imagjinoni, se paku ta imagjinoni, se SHQIPTARET MUSLIMAN, jane te tille nga vet VULLNETI i tyre. Ki mekanizem MBROJTES (jo, nuk kane faje muslimanet e gjore, i kane faje gjakataret osmanlij qe ja u imponuan islamin), eshte ne fakt VETSHKATERIMTARE !!!, kjo i ngjan asaj NENES, qe e merr femijen nder krah, dhe hudhet nga ura ne humnere. Apo vetvrasesit qe hudhen nga gradela ne trotuar drejt mbi nje kalimtare te rastit te pafajshem, apo ai vetvrasesi me veture qe kthen ne autobahn mbrapsht dhe ndeshet me automjet kontra duke e vrare edhe te pafajshmin......

Gjithe shqiptaret autoktone jane islamofobe, perfshi ata shqiptare autoktone qe i perkasin sot besimit musliman. Islamofobia e tyre eshte e ngritur mbi motive historike: perhapja e Islamit mes shqiptareve me shpate! Ajo shpate ka prere e ka gjakosur gjysherit e stergjysherit tane, dhe ai pushtues qe e mbante veten si "Kalif", shkoi deri atje sa jo vetem na ndryshoi fene e traditen e te pareve, por na fshiu nga kujtesa jone kolektive si popull historine e te pareve tane.
    Kjo eshte "deshire" e jotja !!!, eshte pikerisht ai "konstrukti", ai "kallepi", ajo "bota e imagjinuar", ne te cilen jeton, dhe e cila ti kushtezon keto rreshta qe i ke prodhuar ketu, qe jane absolutikisht "krijimtari imagjinate" special per nje bote te "idealizuar".

Pash zotin, nese mendon se shqiptaret kane probleme, atehere duhet ato probleme edhe te "permenden" ashtu si jane. Per shembull, per kishen eshte problematike dhe momentalisht e PAMUNDUR, ngase thjesht nuk ka koncept, nuk ka plan, perceptimi i shqiptareve musliman ne nje shqiperi te idealizuar. Kisha ka PLANIN e shoqerise "moderne shqiptare" te hartuar (pak a shume modeli perendimore, shteti social). Por ASSESI nuk e ka planin, si ti perceptoje tash muslimanet shqiptare ne kete plan. Pastaj, CILI PLAN i CILES KISHE ???, lere se ne njeren ane qendron problemi me pjesen dermuese te popullates (ate muslimane), por ne anen tjeter qendron edhe problemi tjeter i PAZGJIDHUR me kishen llatine, e cila "poziten e pare" per kete detyre te shenjte don ta kete ajo. Ne gjithe kete "kaos", punet ecin te pakontrolluara dhe ne forme dinamike, ku qeni nuk e njeh te zotin e vet, ku SECILI per guston e vet e SHEH ATE QE E MENDON. Pra, ti, e sheh shqiperine e idealizuar se gjoja jetesohet, kurse aryest PERSE nuk eshte "kompletuar" ajo idealja i sheh ashtu sic na i pershkruan ketu, e tjeret i shohin poashtu sipas prizmi te tyre.

Ne fakt, republika e shqiperise ne aspektin shoqerore, social, kulturore eshte nje KAOS i menaxhuar nga ligjet e kaosit, tash e 20 vjet. Ku pergjegjesit, ndash poltik e ndash fetare, jane ne njeren ane te MBINGARKUAR nga detyra, per te cilen nuk kane as pervoje, as mjete, as mbeshtetje, por vetem kundershtime, ne anen tjeter, populli ne shumicen e rasteve eshte indiferent dhe jokooperativ.

Shembulli konkret:

A e dini perse shqiptaret edhe sot e kesaj dite Diten e Pavaresise e njohin si "Dita e Flamurit"?

Pasi 100 vjet me pare ne Vlore, u ngrit nje flamur qe shqiptaret nuk e kishin pare per 500 vjet ose per 20 breza! Per 500 vjet ne token e Arbrit u ngrit flamuri i pushtuesit osman me gjysem-henezen dhe flamuri qe ne ngrejme sot jo vetem qe nuk ngrihej por as nuk njihej. Ai u ruajt per 500 vjet ne gjirin e komunitetit arberesh ne Itali e arvanitasve ne Greqi, prej te cileve e rizbuluan perseri rilindasit tane ne shekullin e XX. 500 vjet me vone ne rizbuluam flamurin tone te mesjetes, flamurin e te pareve tane, dhe sot e valevitim me nderim.
    Edhe ki, nje refim nga qendrimi i idelaizuar. FLAMURI, ka te beje me semiotiken, dhe si SIMBOL figuron si element "bashkues" per ata, te cilet e identifikojn vetveten me te. Ne maje te malit VODNO mbi shkup e ke kryqin me te larte te ballkanit, dhe per mua, ai kryq nuk simbolion "iliriden", por "sllavistanin", dhe per mua ka karakter ANTIKOMBETARE, dhe me kujton shkaun si ARMIK. Paramendoje tash VLEREN e kryqit mbi shkup per ardhmerine e ilirides !!!, aty eshte THEMELUAR nje simbol, i cili ardhmerine e rep. se maqedonise e "minon", ja hjek karriken, ja ben varrin. Por mendja e shkaut ka qene cdohere e prire per shkaterim, jo per ndertim, per ndarje, jo per bashkim, per hidherim, jo per dashuri. Nga keto mesazhe te "qarta" e fiton pershtypjen, se njeriut kafsha me e keqe mund ti behet vet njeriu.

Rilindasit ju i lavderoni, por, jo se i kuptoni, thjesht se ja u merrni ndonje fraze nga krijimtaria e tyre, dhe ja interpretoni lirshem, duke mos u permbajt ne konceptin e thelle, pjese e te cilit eshte ajo fraza. Flamuri nuk ka te beje ASPKA me te kaluaren tone, por me te ARDHMEN.

Per aq kohe sa Islami si fe dhe Sulltani si Kalif do te njehsohen me njeri-tjetrin per tu bere nje, shqiptaret autoktone do te ushqejne islamobine. Islamofobia e tyre nuk i drejtohet fese islame, i drejtohet kultures osmane qe per 500 vjet beri krime monstruoze mbi kete toke e mbi kete popull, krime qe ne vetem tani po fillojme ti mesojme. Pasi vetem tani jemi te lire qe te mesojme historine e popullit tone te cliruar nga diktati e manipulimet e sulltaneve e diktatoreve.

Albo
    Qe tani kemi filluar ti mesojme ???.........si mund te mesohet dicka, e cila 500 vjet eshte JETUAR ???.........e sheh defektin ???..............pra, ne duhet te mesojme, se HARMONIA fetare nder shqiptaret, qofte si qofte ndertuar ajo, ka qene ne teori NDRYSHE se sic eshte jetuar ne perditshmeri. Ne duhet tash ta mesojm se si eshte dashur te jete, e te mesojm se ajo qe ka qene, ka qene e gabuar ???

Si ka mundur nje hapesire aq e madhe gjeografike, me mjetet e kufizuara teknike te kohes, te kete qene nen "diktat" sic e pershkruan ???, anuk jane pikerisht kryengritjet e ndryshme FAKT, mbi mungesen e forces rrendore (diktatore). Ose ndryshe, a nuk e implementon ne kosoven tone "ligjin nderkombetare" vet policia e kosoves ???

Mere "urtesine" me larte si nje anekdote per me vone dhe fute ne xhep.

Tung
    albanish by nature

JUDO Maska e Gogi
    Anëtarësuar
    10-08-2008
    Vendndodhja
    Prishtinë
    Postime
    1,669
    Une mendoj qe nuk ka Islamofobi nder Shqiptar, mirepo ka dyshime mbi ate se cka kerkojne Islamistet, jane te paqarta standardet e ja kane ven vetes islamistet. Ne kemi Musliman qe thone; "dojm dicka me teper se Islami tradicional-historik te shqiptaret", ka nga ata qe e perkrahin Islamin tradicional ne vendin tone. Natyrisht nese ka grupe qe jane te interesuara vendosjen e regjimeve Islamike dhe Sheriatit, normalisht se reagimi i Shoqerise ka me qene i till qe duket Islamofob.
    “Kush është prej jush pa mëkat, le ta gjuajë i pari gurin në të!”

Anëtarësuar
    02-09-2011
    Vendndodhja
    AngMoKio
    Postime
    3,928
    Citim Postuar më parë nga Gogi Lexo Postimin
    Une mendoj qe nuk ka Islamofobi nder Shqiptar, mirepo ka dyshime mbi ate se cka kerkojne Islamistet, jane te paqarta standardet e ja kane ven vetes islamistet. Ne kemi Musliman qe thone; "dojm dicka me teper se Islami tradicional-historik te shqiptaret", ka nga ata qe e perkrahin Islamin tradicional ne vendin tone. Natyrisht nese ka grupe qe jane te interesuara vendosjen e regjimeve Islamike dhe Sheriatit, normalisht se reagimi i Shoqerise ka me qene i till qe duket Islamofob.
    Kjo eshte arsyeja pse u shpreva se kjo teme eshte e jashtezakonshme. Ti me injorancen tende te dashakeqese i perket pikerisht ketij grupi qe autori temes ka cekur ne fund te postimit. Urdhero lexoje qe te njohesh vetveten;

Rritja e informacionit mbi Islamin, thelbin e tij, masivizimi i praktikave fetare në Shqipëri, sollën për pasojë edhe uljen e intensitetit islamofobik në qarqet kulturore shqiptare,ose thënë ndryshe të painformuarit u rehabilituan dhe ngelen vetëm keqdashësit dhe histerikët. Kjo kategori në çdo civilizim do të ekzistoje dhe do të përpiqet të prodhojë kulturën e frikës.

JUDO Maska e Gogi
    Anëtarësuar
    10-08-2008
    Vendndodhja
    Prishtinë
    Postime
    1,669
    Citim Postuar më parë nga angmokio Lexo Postimin
    Kjo eshte arsyeja pse u shpreva se kjo teme eshte e jashtezakonshme. Ti me injorancen tende te dashakeqese i perket pikerisht ketij grupi qe autori temes ka cekur ne fund te postimit. Urdhero lexoje qe te njohesh vetveten;
    Sipas kesaj qe ke nenvizuar me te zeza, nuk paska Islamobofi! Sepse ti po thua qe Islamofobet jane pakice dhe minorance, si atehere Shqiperia qenka Islamofobe? Une mendoj qe ju (disa ) kane deshire ta viktimozojne veten (e njeh edhe psikolgjia kete kategori), gjithmone e shihni nje "armik" mirepo nuk e dini se ku eshte dhe cili eshte.
    “Kush është prej jush pa mëkat, le ta gjuajë i pari gurin në të!”

Shpirt Shqiptari Maska e Albo
    Anëtarësuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,400
    Postimet në Bllog
    22
    Pra, shoku albo, nga referimi yt, mua se paku "nder" reshta me tingellon nje ze apelativ i cili me thote "mire eshte keshtu, qe, as duan ta njohin islamin". Apo jam gabim ???
    Kur ti me fton mua per darke, dhe une shijoj nje gjelle qe ti ke gatuar e mua me pelqen shume, une te pyes ty se si e ke gatuar, qe ta mesoj edhe une qe ta gatuaj vete ne shtepine time. Por kur ti me servir mua nje gjelle qe me le shije te keqe ne goje, une mund te te jap ty komplimente per gjellen per te te bere qejfin, pasi me nderove qe me ftove, por nuk do te pyes qe te mesoj me shume se si e gatove. E njejta gje edhe me fene islame. Ajo qe une po them eshte qe shqiptaret "islamofobe" as qe e marrin mundimin te mesojne me shume per Islamin, pasi ata e shohin kulturen islame si nje kulture inferiore ndaj kulturave te tjera ne Shqiperi apo ne bote. Kjo nuk ka lidhje aq shume me "fene" islame se sa ka lidhje me produktet e fese islame ne nje shoqeri si ajo shqiptare: prapambetjen kulturore.

Kjo eshte "deshire" e jotja !!!, eshte pikerisht ai "konstrukti", ai "kallepi", ajo "bota e imagjinuar", ne te cilen jeton, dhe e cila ti kushtezon keto rreshta qe i ke prodhuar ketu, qe jane absolutikisht "krijimtari imagjinate" special per nje bote te "idealizuar".
    Fjalet qe ti shkruan me lart jane edhe burimi i vertete i islamofobise. Ti mohon historine e ketij populli per te perligjur identitetin tend fetar. Eshte e dokumentuar historikisht qe shqiptaret si popull e pesuan me keq se te gjithe popujt e tjere ballkanike pushtimin osman dhe transformimet fetare dhe kulturore qe erdhen me ate pushtim 500 vjecar. Une nuk kam asnje problem me ty qe sot te zgjedhesh te jesh musliman ne lirine tende. Une bile e respekton te drejten tende per te besuar ne fene Islame. Ajo qe une nuk respektoj eshte manine tende per te mohuar historine tone te perbashket te ketij populli, per hir te fese tende.

Nese do te thoshe: Une jam besimtar musliman dhe e kam zgjedhur kete fe me vetedije dhe ne liri te plote, por e pranoj qe ne te shkuaren e popullit tim pushtuesi osman ka ushtruar dhune mbi te paret e mi qe ti shtynte ata me hir apo pa hir qe te konvertoheshin ne fene islame, kjo do ti jepte fund islamofobise mes shqiptareve. Ti do te vazhdoje i qete te praktikoje fene Islame, dhe ata shqiptaret autoktone nuk do te indinjoheshin me mentalitetin tend. Nese dikush do te sulmonte ty per fene tende edhe atehere, Albon dhe te gjithe ata qe respektojne te drejtat e njeriut, do ti kishe ne krah, pasi keta jane duke sulmuar lirine tende dhe time bashke per te besuar.

Rilindasit ju i lavderoni, por, jo se i kuptoni, thjesht se ja u merrni ndonje fraze nga krijimtaria e tyre, dhe ja interpretoni lirshem, duke mos u permbajt ne konceptin e thelle, pjese e te cilit eshte ajo fraza. Flamuri nuk ka te beje ASPKA me te kaluaren tone, por me te ARDHMEN.
    Nje tjeter qendrim qe stimulon islamofobi. Te kujtoj se shumica e shqiptareve te rritur ne Shqiperi, kane nje njohje te rilindjes sone kombetare me te mire se shqiptaret e rritur nen Jugosllavi. Ky eshte nje fakt qe ta them jo per te te ofenduar por eshte nje e vertete. Ai shqiptari ne Kosove apo ne Maqedoni nuk e kish lluksin e shkollimit ne gjuhen shqipe dhe detyrimisht njohja juaj e rilindjes sone kombetare eshte ose inekzistente ose gjysmake. Flamuri yne kombetar eshte flamuri i Gjergj Arianitit dhe Gjergj Kastriotit. Eshte nje flamur qe na vjen nga mesjeta e ketij populli. Dhe arsyeja perse rilindasit tane dhe Ismail Bej Vlora (nje musliman) zgjodhi kete flamur, nuk kish te bente me te ardhmen, pasi te ardhmen askush nuk e njihte. Kish te bente me te shkuaren e ketij populli. Zgjedhja e nje flamuri bizantin te ngritur ne kohen e mesjetes kur shumica e shqiptareve ishin orthodhokse, nuk ka te beje shume me fene se sa ka te beje me faktin se:

1. Vertet ne jemi nje popull i asimiluar nga pushtuesi 500 vjecar sot, por ne nuk e kemi humbur lidhjen e trashegimine e te pareve tane.
    2. Ne jemi nje popull autokton ne Ballkan, packa se mund te mbajme fene e pushtuesin dhe nje kulture te huaj per popujt evropiane.

Nuk mund te ndertosh dot nje te ardhme me te mire, kur nuk e di se kush je dhe nga vjen. Sic ta thashe me lart, je i lire te besosh ne fene Islame, eshte e drejta tende. Por nuk je i lire te shtremberosh historine tone te perbashket per motive fetare pasi ben te njejtin gabim qe beri pushtuesi osman per 500 vjet, fshirjen e kujteses historike ne popull. Duhet ti fshish kujtesen e traditen e te kaluares, ne menyre qe ta asimilosh nje popull ne ate menyre qe te vjen ty per mbare.

Qe tani kemi filluar ti mesojme ???.........si mund te mesohet dicka, e cila 500 vjet eshte JETUAR ???.........e sheh defektin ???..............pra, ne duhet te mesojme, se HARMONIA fetare nder shqiptaret, qofte si qofte ndertuar ajo, ka qene ne teori NDRYSHE se sic eshte jetuar ne perditshmeri. Ne duhet tash ta mesojm se si eshte dashur te jete, e te mesojm se ajo qe ka qene, ka qene e gabuar ???
    Ke nje njohje te manget te historise se popullit tend. Po mundohem te te ndihmoj rrethanat shoqerore te kohes qe pushtimit osman. Ishte e ndaluar me ligj e folura e gjuhes shqipe ne publik apo ne adminsitraten osmane. Ishte e ndaluar me ligj shkollimi ne gjuhen shqipe i femijeve shqiptare. Ishte i ndaluar me ligj qe shqiptaret te jetonin te bashkuar nen nje vilajet, ata u ndane me qellim ne kater vilajete heterogjene ku popullsia nuk ishte 100% shqiptare por e perzier me etnite e tjera. Ishte ligj i asaj kohe qe kushdo qe bente bllasfemi mbi fene Islame, nxirrte nga goja fjalet "Islami eshte fe e rreme", i pritej koka me shpate. Dhe jo vetem kaq, por koka te pritej edhe nese thoshe qe "Orthodhoksia eshte feja e vertete", pasi kjo perbente nje bllasfemi per fene Islame. Perfundoje me koke te prere edhe nese ishe djale i ri i krishtere dhe paria muslimane e qytetit apo e fshatit te ofronte si nuse nje vajze muslimane. Kishe vetem nje rruge, konvertimin ne Islam ose perndryshe nese thoshe JO, perfundoje ne gjyq tek kadiu e me koke te prere. Pa zene ne goje pastaj diskriminimin fiskal ne taksa e perbuzjen shoqerore. Te krishteret zgjodhen qe te jetojne ne fshatrat me malore te vendit, per ti shpetuar persekutimit islamik ne ato 500 vjet. Po te zije ne goje emrin e "qafirit" Gjergj Kastrioti apo "luften" e tij ishe armik i Perandorise e perfundoje po me koken e prere.

Po te citoj fjalet e njerit prej rilindasve tane, Jani Vreto, miku me i ngushte i Naim Frasherit ne Stamboll. Jani Vreto vinte nga nje familje orthodhokse nga fshati Postenan i Permetit, dhe citohet te kete thene: "Mesova per historine e popullit tim vetem kur vajta ne gjimnazin Zosimea Skoli ne Janine." Perse ta them kete gje? Ta them kete gje, qe te kuptosh se sa e suksesshme ishte politika e fshirjes se kujteses kolektike historike mes shqiptareve nga ana e Portes se Larte. Nje i krishtere orthodhoks, nuk kish vetedijen me te vogel per te shkuaren e popullit te tij, e jo me nje shqiptar te asimiluar ne fene e pushtuesit!

Mesoni historine e popullit tuaj, pastaj merni mundimin te dilni me gjykimet tuaja.

Albo

Anëtarësuar
    02-09-2011
    Vendndodhja
    AngMoKio
    Postime
    3,928
    Citim Postuar më parë nga Gogi Lexo Postimin
    Sipas kesaj qe ke nenvizuar me te zeza, nuk paska Islamobofi! Sepse ti po thua qe Islamofobet jane pakice dhe minorance, si atehere Shqiperia qenka Islamofobe? Une mendoj qe ju (disa ) kane deshire ta viktimozojne veten (e njeh edhe psikolgjia kete kategori), gjithmone e shihni nje "armik" mirepo nuk e dini se ku eshte dhe cili eshte.
    Per mendimin tim Islamofobia tek Shqiptaret egziston vetem tek nje pakice dhe tek ta jane pikerisht arsyet qe permenden me siper sikur injoranca qe vjen nga keqdashesit dhe histeriket. Nuk jane te gjithe Shqiptaret sikur ti dhe shume te tjere ketu qe shpenzojne gjithe kohen duke treguar perralla me sulltane. Shqiptaret kane plot halle te tjera qe i prokupojne sikur fukaralleku e papunesia e disa qe kane 5 leke e kane mendjen per tallava e buzuku.

Sa per viktimizimin ate mbaje e kultivoje se qekur ja ke mesuar kuptimin ne forum te ka pelqyer si fjale dhe kushedi te duket fjale e madhe me u duk i mencur . Une nuk quaj askend ketu armik biles po te ngulesh kembe te jap dhe nje link qe jam shprehur sot e muaj me pare kur kam thene se shume nga anetaret e forumit qe hiqen si Islamofobe nese do ti takoja nje dite nuk do kisha dyshimin me te vogel qe do sillen tjetersoj dhe kurrsesi aq patetike sa hiqen ne forum.

I regjistruar diku … Maska e Le dévoué
    Anëtarësuar
    20-08-2012
    Postime
    2,185
    As un nuk besoj se ka Islamo nder shqiptare. Ka elemente anti-Islamike qe nuk duan te shohin musliman ne keto troje, sic ishte rasti i Anton Kçires dhe Kastriot Myftaraj, dy persona qe bekojn çetniket e Milloshevic Kopiliçit.

Faqja 3 prej 13 FillimFillim 12345 ... FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •