Close
Faqja 2 prej 13 FillimFillim 123412 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 11 deri 20 prej 121
    Revolucioni është afër Maska e Nuh Musa
    Anëtarësuar
    02-05-2002
    Vendndodhja
    vjenë, austri
    Postime
    4,463
    Citim Postuar më parë nga Akili-A Lexo Postimin
    kjo analize eshte gjysmake. duke ngelur vetem ne kuadrin e konstatimit mbi islamofobine. pa mundur te futet me thelle ne friken e shume shqiptareve ndaj islamit.
    ne nje frike ku here shprehet e here nuk shprehet, por gjithmone eshte prezente.
    sepse shqiptari i sotem eshte si i zene ne gracke midis aspirates per tu bere europian ne njeren ane, dhe islamit nga ana tjeter.
    shqiptari sot eshte ne kerkim te gjetjes se rrugeve qe te cojne drejt demokracise europiane permes nje tranzicioni te gjate dhe te lodhshem, dhe shume dilema shtrohen ne diskutim per
    mos gjetjen e kesaj rruge,.
    dilema qe rri si cekan ne mendjen e cdo shqiptari eshte se a mundet nje komb me kulture islame te prodhoje nje demokraci te tipit perendimor????
    shembujt ne bote nuk ekzistojne, i vetmi rast "suksesi" eshte turqia, por edhe ky shtet nuk ka arritur te kete nje demokraci te tipit perendimor.
    keshtuqe kjo dileme do ti ndjeki shqiptaret edhe ne breza te tjere.
    Tregom si duket ajo friga e nje shqiptari me background musliman ???.......ne nuk shkojm ne kisha te na budallakosin trurin priftat e popat duke ja u mbjelle shkollen mesjetare mbi islamin ne trut e juaj.

A nuk mendoni o njerez, a nuk mendoni ???

pffffffffffff cfare tragjedie !
    albanish by nature

i/e regjistruar Maska e Akili-A
    Anëtarësuar
    06-11-2006
    Postime
    2,962
    Citim Postuar më parë nga Nuh Musa Lexo Postimin
    Tregom si duket ajo friga e nje shqiptari me background musliman ???.......ne nuk shkojm ne kisha te na budallakosin trurin priftat e popat duke ja u mbjelle shkollen mesjetare mbi islamin ne trut e juaj.

A nuk mendoni o njerez, a nuk mendoni ???

pffffffffffff cfare tragjedie !
    une nuk bera propagande, dhe as nuk fyej besimin islam.

por shtrova nje pyetje shume te thjeshte, qe shqiptaret por dhe e gjithe bota perendimore e shtron perdite.
    a mundet islami dhe demokracia te ecin perkrahe????
    Te gjithe ankohen se s`kane para....por asnje nuk ankohet se nuk ka tru

Anëtarësuar
    02-05-2002
    Vendndodhja
    vjenë, austri
    Postime
    4,463
    Citim Postuar më parë nga optimus.prime Lexo Postimin
    nese "Shqiperine" e merr ne kuptim te ngushte mund te themi se ka islamofob dhe kjo eshte pasoje e komunizmit te Enver Hoxhes dhe kjo po i percjell akoma. Nese mendojme ne kuptim te gjere atehere mund te themi se ne Kosove e Maqedoni nuk ka islamofobi te theksuar, me perjashtim te disa stereotipave, perkundrazi shumica e popullsise shqiptare mbeshtetetn ne Islam per ruajtjen e traditave dhe unitetit kombetar.
    (une nuk marr guximin ta perfaqesoj mendimin e te tjereve, siç shihet me lart mirepo thjeshte e jap mendimin tim)
    Ne kosove dhe maqedoni NUK KA ISLAMOFOBI te asnje forme, thjesht ka njerez, qe nuk pajtohen me islamin, por e pelqejn nje jete tjeter.

Kurse islamofobia qe e ka ndermend moderatori, ajo eshte e nderlidhur me psikologjine, dhe eshte nje mekanizem ndergjegjesore qe motor e ka FRIGEN. Andaj edhe autori fol per frigen. Edhe komunistet nuk kishin frige nga "islami", sepse nga nje shoqeri muslimane rrjedhnin te gjithe (perjashtuar ato pakez intelektual qe rrjedhnin nga kisha, por qe edhe ata nuk kishin nje islamofobi te tille), ata thjesht ishin te MENDIMIT, se menyre e te jetuarit sipas parimeve qe i mesom kultura islame ishte thjeshte TEJKALUAR, e VJETER, e PAPERSHTATSHME per shqiptarin modern. Kete "thyerje" te traditave te trasheguara e perjetuan shume popuj musliman, si ne turqi, por edhe ne orient......

Andaj, ne ilirde dhe kosove, por natyrisht edhe pjesa dermuese e shqiptareve te republikes, nuk kane "hapesire" ne shpirtat e tyre, per te mbjelle nje FRIGE ndaj islamit, ngase ndergjegjesisht islami per ne nuk eshte dicka i PANJOHUR, e qe do te na rrezikonte kete qe e kemi. Edhe kjo qe e kemi eshte pikerisht MUSLIMANE. Andaj edhe autori del ne perfundim se nje tentim i tille do te ishte nje nonsens, nje abzurditet.

Islamofobet shqiptare, qe i ke grumbull ketu ne forum, jane thjeshte prototipe industrial, ku jane gjet me ndergjegje te shprazet, dhe jane mbush me FRIGE ndaj nje FANTOMI te paqene. Andaj edhe e kane veshtire ta MANIFESTOJN FRIGEN, ngase ju mungojn thjesht "antipolet". Antipoli qe e aktivizon "islamofobine" e tyre, do te ishte rrezikimi i kultures vetjake. Edhe i krishteri shqiptare, edhe orthodoksi shqiptare, NE PERDITSHMERI, nuk shfaqe nje kulture NDRYSHE nga ajo e muslimanit shqiptare. E kupton kete ???, per te aktivizuar FRIGEN, duhet vizualisht te hetohet nje DALLIM ne perditshmeri !!!...........be tokat shqiptare eshte GJITHECKA shqiptare, nuk eshte as angleze, as franceze, as gjermane, por thjeshte SHQIPTARE. Andaj edhe ne perditshmerine tone, ne rruget e tetoves, prishtins apo tiranes nuk do te hasen DALLIME vizuale, qe do ta aktivizonin ne ndergjegjen e nje islamofobi FRIGEN ekzistenciale.

Islamofobet tane jane thjeshte "hedonist", "servila", qe i japin jetes se tyre nje "vlere" artificiale, per ta pare vetveten me te CIVILIZUAR se tjetri........islamofobia ne sy te shqiptareve eshte thjeshte nje TIPARE e njeriut MODERN. Thonte enveri se islami eshte fe e prapambetur, dhe secili qe e thonte kete e identifikonte vetveten si njeri MODERN, keshtu sote eshte MODE te thuash se jame islamofob, se me kete nenkupton MODERNIZEM...........thjesht, gjithecka eshte artificiale.

Islamofobia klassike ka shtire njerez ne kryqezata, e shtyri brejvikun te vrase 80 njerez te pafajshem. Nuk ka teori qe nje shqiptare te mbjell ene shpirt aqe islamofobi, sa qe per shembull te dale nje brejvik nga mesi jone. Kjo eshte absolutikisht e PAMUNDUR !!!

Tung
    albanish by nature

i/e regjistruar Maska e Ceni-1
    Anëtarësuar
    18-10-2012
    Vendndodhja
    Kosove
    Postime
    832
    Shkrim i qarte !

Shih ne bold, tiparet e anetareve te grupit legjendare "army of lovers".

Respekt ndaj autorit.

Kush eshte autori, mund dikush te na referoje shkurte ???

tung
    Po vella autori eshte Redi SHehu . Shkrimi burimin e ka te www.ardheriaonline.com

Anëtarësuar
    02-05-2002
    Vendndodhja
    vjenë, austri
    Postime
    4,463
    une nuk bera propagande, dhe as nuk fyej besimin islam.

por shtrova nje pyetje shume te thjeshte, qe shqiptaret por dhe e gjithe bota perendimore e shtron perdite.
    a mundet islami dhe demokracia te ecin perkrahe????
    Ki kujdes o shoku jem, ku kujdes. Diferenco mes botes PERENDIMORE dhe botes TENDE. Nuk eshte e njejte. Ne mes te muslimaneve krishterimi ekziston tash e 1400 vjet.

Pikerisht per boten perendimore islami eshte dicka e re, qe tash e 60 vjet ndeshet me te ne forme te CIVILIZUAR. Deri para luftene e dyte ndeshjet kane qene te karakterik ushtarak !!!

Pra, pikepamja jote, edhe pse i krishtere, NUK ESHTE E NJEJTE me ate te te nje gjermani,francezi apo anglezi. Per teje, UNE, NUH MUSA; jame ME I AFERT qindra here se nje Jacques oder Hans. Mundohuni njehere te futeni ne lekuren e nje Gjergj Fishte.

Ju jeni tjetersuar, jeni C'SHQIPTARIZUAR duke u hamend mbi teorizma te HUAJA.

Po, natyrisht se islami dhe demokratia jane konforme. Une nuk kam qene asnjehere perkrahes i monarkise, sidomos asaj islame jo. Une e urrej SULLTANIN ashtu si e urrej MBRETIN. Nje qeverisje "ideale" islami NUK PROPAGON, nuk e ka ne DOKTRINE. Islami e propagon te drejten ABSOLUTE te individit, dhe te drejtene tije per nje jete te lumtur dhe pa frige. Kete e siguron per shembull nje shtet modern. Kjo e ka mundesuar, qe per shembull sot muslimanet te jene prezent si individa edhe ne mes te nje anglie apo gjermanie.

Une jam PRO demokratise moderne, natyrisht, eshte rruga me e persosur e qeverisjes sipas standardeve me te larta etike dhe morale !!!, aty ku thehen te drejtat e individit, aty pasqyrohet "vlera" e nje sistemi shtetenore. Duhet theksuar se shtetet perendimore kane dobesite e tyre, por gjithsej jane ne kete aspekt shume te avancuar, shume me shume se shtete muslimane aktuale, te cilat jane nje simbioze KAOTIKE e vlerave perendimore dhe islame, ku keqperdorimi eshte me i vleresuar se pergjegjesia (para Allahut).
    albanish by nature

i/e regjistruar Maska e Akili-A
    Anëtarësuar
    06-11-2006
    Postime
    2,962
    Ki kujdes o shoku jem, ku kujdes. Diferenco mes botes PERENDIMORE dhe botes TENDE. Nuk eshte e njejte. Ne mes te muslimaneve krishterimi ekziston tash e 1400 vjet.

Pikerisht per boten perendimore islami eshte dicka e re, qe tash e 60 vjet ndeshet me te ne forme te CIVILIZUAR. Deri para luftene e dyte ndeshjet kane qene te karakterik ushtarak !!!

Pra, pikepamja jote, edhe pse i krishtere, NUK ESHTE E NJEJTE me ate te te nje gjermani,francezi apo anglezi. Per teje, UNE, NUH MUSA; jame ME I AFERT qindra here se nje Jacques oder Hans. Mundohuni njehere te futeni ne lekuren e nje Gjergj Fishte.

Ju jeni tjetersuar, jeni C'SHQIPTARIZUAR duke u hamend mbi teorizma te HUAJA.

Po, natyrisht se islami dhe demokratia jane konforme. Une nuk kam qene asnjehere perkrahes i monarkise, sidomos asaj islame jo. Une e urrej SULLTANIN ashtu si e urrej MBRETIN. Nje qeverisje "ideale" islami NUK PROPAGON, nuk e ka ne DOKTRINE. Islami e propagon te drejten ABSOLUTE te individit, dhe te drejtene tije per nje jete te lumtur dhe pa frige. Kete e siguron per shembull nje shtet modern. Kjo e ka mundesuar, qe per shembull sot muslimanet te jene prezent si individa edhe ne mes te nje anglie apo gjermanie.

Une jam PRO demokratise moderne, natyrisht, eshte rruga me e persosur e qeverisjes sipas standardeve me te larta etike dhe morale !!!, aty ku thehen te drejtat e individit, aty pasqyrohet "vlera" e nje sistemi shtetenore. Duhet theksuar se shtetet perendimore kane dobesite e tyre, por gjithsej jane ne kete aspekt shume te avancuar, shume me shume se shtete muslimane aktuale, te cilat jane nje simbioze KAOTIKE e vlerave perendimore dhe islame, ku keqperdorimi eshte me i vleresuar se pergjegjesia (para Allahut).
    ajo qe nenvizova eshte thjesht nje besim i yti personal.. se ne realitet nuk kemi shembuj te tille. dhe perderisa nuk ekzistojne shembujt per ta vertetuar teorine tende,
    atehere ne te tjeret kemi te drejte te shqetesohemi dhe te ngreme pikpyetje mbi bashkejetesen e islamit me demokracine.

eshte njelloj si nje njeri i cili me LLafe dhe Idera, mund te bej gjithcka, por ne Praktike nuk ka mundur akoma ti vertetoje ato qe thote.
    empirizmi eshte nena e se vertetes.
    Ndryshuar për herë të fundit nga Akili-A : 25-11-2012 më 08:25
    Te gjithe ankohen se s`kane para....por asnje nuk ankohet se nuk ka tru

Anëtarësuar
    02-05-2002
    Vendndodhja
    vjenë, austri
    Postime
    4,463
    ajo qe nenvozova eshte thjesht nje besim i yti personal.. se ne realitet nuk kemi shembuj te tille. dhe perderisa nuk ekzistojne shembujt per ta vertetuar teorine tende,
    atehere ne te tjeret kemi te drejte te shqetesohemi dhe te ngreme pikpyetje mbi bashkejetesen e islamit me demokracine.

eshte njelloj si nje njeri i cili me LLafe dhe Idera, mund te bej gjithcka, por ne Praktike nuk ka mundur akoma ti vertetoje ato qe thote.
    empirizmi eshte nena e se vertetes.
    Absolutikisht ashtu eshte.

Ne perendim nuk jane qeverisjte te "njejta", kund ke formen e republikes dhe derivate, kund e ke formen e monarkise dhe derivate.

Edhe shtetet muslimane qe dolen faktikisht nga dismembracioni i perandorise osmane (per shembull i ke 25 shtete vetem arabe), edhe vet turqia, u reformuan sipas sistemit perendimore, ku ne shumicen e rasteve u implementau kushtetuta e frances. Neve fatkeqeisht na imponoj pseudosocializmi marksist.

E verdha e vezes (proverb gjerman) duhet te kerkohet.

Une jam teper otpimist, se do te gjindet nje rruge ideale per harmonizimin e qeverisjes moderne dhe dispozitave fetare.

Ne fakt nje gje e tille nuk ka ndodhur. Sa e "re" eshte kjo fushe, deshmojne thjesht hamendjet e despoteve ne orient, ku per shembull rahmetli Muameri ish i bindur, se gati formoj nje qeveri te paqene ne histori, duke e mbeshtet ate me "librin e gjelbert", ngjajshem edhe si "koleget" tjere te tije, qofshin komunist, diktatore o mbreter......

Ndoshta gjenerata jone do ta perjetoje nje zhvillim ne ate rruge, se paku kemi shembuj empirik se SI NUK FUNKSIONON IDEAL....pra, gjithcka cka do te vijoje, sipas rrendit natyrore, duhet te jete me e mire se kjo qe e kemi kaluar, apo ???

tung
    albanish by nature

Style & Substance Maska e qeveriablu
    Anëtarësuar
    16-05-2011
    Postime
    1,816
    Islamofobet shqiptare, qe i ke grumbull ketu ne forum, jane thjeshte prototipe industrial, ku jane gjet me ndergjegje te shprazet, dhe jane mbush me FRIGE ndaj nje FANTOMI te paqene. Andaj edhe e kane veshtire ta MANIFESTOJN FRIGEN, ngase ju mungojn thjesht "antipolet". Antipoli qe e aktivizon "islamofobine" e tyre, do te ishte rrezikimi i kultures vetjake. Edhe i krishteri shqiptare, edhe orthodoksi shqiptare, NE PERDITSHMERI, nuk shfaqe nje kulture NDRYSHE nga ajo e muslimanit shqiptare. E kupton kete ???, per te aktivizuar FRIGEN, duhet vizualisht te hetohet nje DALLIM ne perditshmeri !!!...........be tokat shqiptare eshte GJITHECKA shqiptare, nuk eshte as angleze, as franceze, as gjermane, por thjeshte SHQIPTARE. Andaj edhe ne perditshmerine tone, ne rruget e tetoves, prishtins apo tiranes nuk do te hasen DALLIME vizuale, qe do ta aktivizonin ne ndergjegjen e nje islamofobi FRIGEN ekzistenciale.
    D.m.th islamo-fobistet njehere cilesohen Fobist te cilet nuk e manifestojne frigen.Fobist pa frige ! Cila ciles i paraprijne,apo cilat jane ligjshmerite e shtresimit te tyre.Ndoshta mesoj dic te re .... ndersa nga mungesa e dallimeve vizuale nuk aktivizohet friga madje e cilesuar egzistenciale haha ... friga eshte e kushtezuar nga dallimet vizuale dhe shendrrimi i tyre ne fobi nuk ndodh sepse nuk kane "antipol" !
    Jo po kjo me nuk eshte logjik perverze,por tallje e hapur me forumistet.

Islamofobet tane jane thjeshte "hedonist", "servila", qe i japin jetes se tyre nje "vlere" artificiale, per ta pare vetveten me te CIVILIZUAR se tjetri.....
    Cdo vendim qe merr njeriu, ne baze qendrojne dy premisa:

* Ikja nga vuajtja
    * Te arrish nivelin e duhur te kenaqesise

Hedonistet jane te vetedijshem per kete dhe vetem mundohen te maksimizojne kenaqesine e tyre.... meqenese natyra e njeriut eshte e njejte vlen edhe per te ashtequajturit fetar.Pra edhe ju jeni puro hedonist qe vetem verbalisht e keni shtyre hedonizmin e juaj per ne boten e pertejme.Principi i maksimizimit te kenaqesise dhe ikjes nga vuajtja eshte etikete edhe e fetareve,pra jeni hedonist incognito .C`ka eshte "xheneti" musliman pos nje hedonizem pertej varrit ...Ndersa servil eshte term qe mundesh ti ja mveshish c`do kujt p.sh. ku ka servil me te medhenje se nje besimtar.Muslimanet jane servil te allahut dhe muhamedit ,e sheh si zbutet termi kur zgjerohet perdorimi i tij ne shtresa te caktuara njerezish.Tani,prej konotacionit negativ qe pretendon per termin na del dic " pozitive " ! Ndaj mendjen cfar atributi do i jepesh termit ne te arrdhmen.
    ...islamofobia ne sy te shqiptareve eshte thjeshte nje TIPARE e njeriut MODERN.
    Perse te jete islamofobija teme tabu te shqiptaret ?...vlen ky rresht: Islamofobija eshte ndjenje racionale sepse cdo njeri qe perkrah barazine e gjinive,demokracine,lirine ,te drejtat e njeriut ,gjuha e kombit eshte shenjteri,je pro laicitetit,je antisheriat dhe kombetarist (nacionalist ) patjeter duhesh te jeshe Islamofob !
    Ndryshuar për herë të fundit nga qeveriablu : 25-11-2012 më 23:14
    Mos blej asnje prodhim qe fillon me barkodin 860 (prodhime serbe),dhe ato 520 (prodhime greke) !

Anëtarësuar
    02-05-2002
    Vendndodhja
    vjenë, austri
    Postime
    4,463
    Citim Postuar më parë nga qeveriablu Lexo Postimin
    D.m.th islamo-fobistet njehere cilesohen Fobist te cilet nuk e manifestojne frigen.Fobist pa frige ! Cila ciles i paraprijne,apo cilat jane ligjshmerite e shtresimit te tyre.Ndoshta mesoj dic te re .... ndersa nga mungesa e dallimeve vizuale nuk aktivizohet friga madje e cilesuar egzistenciale haha ... friga eshte e kushtezuar nga dallimet vizuale dhe shendrrimi i tyre ne fobi nuk ndodh sepse nuk kane "antipol" !
    Jo po kjo me nuk eshte logjik perverze,por tallje e hapur me forumistet.
    Don te thuash, se islamofobia jote eshte per nga vlera e njejte me ate te Adelgunde Mertensackers ??? (aktiviste e partise fundamentaliste Christliche Mitte ne gjermani, njeherit edhe autore e disa librave te famshem me teori edhe me te egzajtuara nga ato te anetarit "jeta01"), apo te permendim edhe rastin ekstrem Anders Brejvik ???

Friga eshte "celesi" i fobise. Fobia jote eshte thjesht e "luajtur", eshte nje "akt", nuk eshte e "natyrshme". Ti asnjehere nuk do ta kesh fobine "cilesore", ngase e njeh ndergjegjesisht natyren e islamit. Andaj edhe islamofobet shqiptare, sa e sa te shfaqin antipati ndaj islamit, ASNJEHERE nuk do te mund te kultivojne nje islamofobi "origjinale". Ajo cdohere do te mbetet vetem nje veti kohore, nje "mode". Pikerisht ju "islamofobet" - light, do te jeni ata, qe NESER, do te thuani "hajt mor, hajgare ishte ajo"....

Shume mire e kupton, por nuk te len derrguci ne bark me thane fjale me vlere, i mbetesh perseri besnik vijes te "reagimit".

Cdo vendim qe merr njeriu, ne baze qendrojne dy premisa:

* Ikja nga vuajtja
    * Te arrish nivelin e duhur te kenaqesise
    ???, dhe ???, ne regull, eshte instinktive kjo, madje edhe ne natyren e kafsheve eshte keshtu.

Hedonistet jane te vetedijshem per kete dhe vetem mundohen te maksimizojne kenaqesine e tyre.... meqenese natyra e njeriut eshte e njejte vlen edhe per te ashtequajturit fetar.Pra edhe ju jeni puro hedonist qe vetem verbalisht e keni shtyre hedonizmin e juaj per ne boten e pertejme.Principi i maksimizimit te kenaqesise dhe ikjes nga vuajtja eshte etikete edhe e fetareve,pra jeni hedonist incognito .C`ka eshte "xheneti" musliman pos nje hedonizem pertej varrit ...Ndersa servil eshte term qe mundesh ti ja mveshish c`do kujt p.sh. ku ka servil me te medhenje se nje besimtar.Muslimanet jane servil te allahut dhe muhamedit ,e sheh si zbutet termi kur zgjerohet perdorimi i tij ne shtresa te caktuara njerezish.Tani,prej konotacionit negativ qe pretendon per termin na del dic " pozitive " ! Ndaj mendjen cfar atributi do i jepesh termit ne te arrdhmen.
    Perse te jete islamofobija teme tabu te shqiptaret ?...vlen ky rresht: Islamofobija eshte ndjenje racionale sepse cdo njeri qe perkrah barazine e gjinive,demokracine,lirine ,te drejtat e njeriut ,gjuha e kombit eshte shenjteri,je pro laicitetit,je antisheriat dhe kombetarist (nacionalist ) patjeter duhesh te jeshe Islamofob !
    Nje dallim thelbesore ka, perderisa hedonisti veprom me plot vetedije dhe vullnet, fetari e ben thuajse instinktiv. Hedonisti eshte ne shkeljen e normave dhe vlerave absolut i vetedijshem, andaj edhe "fajtore", kurse fetari nuk eshte, edhe nese i shkel normat. Keto dallime shoqeria i heton me lehtesi, andaj edhe e ka shpik termin "hedonist". Pra, tregoju forumisteve "cka" deshe me u thane me referimin me larte ???

Ajo ne bold eshte thjeshte qendrim individual, i cili sipas cdo norme civilizatore nuk mund te argumentohet (ndjenje racionale - joooj isuse, hajde dru me pre©), por thjeshte vetem te pohohet, ose te mohohet, GUSTO perzonale, andaj edhe "islamophob" ala shiptarce......per Adelgunden ajo ne bold nuk eshte vetem e vertete, ajo eshte edhe hyjnore, pra, Adelgundeja eshte e BINDUR plotesisht se ashtu eshte, dhe e NDERTON perditshmerine sipas bindjes se saje. Ti, kur shkon te shpija ne kumanove, per bajram per shembull, NDIHESH SI NE XHEHENEM ???..........Adelgundeja pa "antidepresiva" nuk mund te ece rrugeve te Kreuzberg-ut (distrikt i berlinit me quote emigrantesh mbi 30%)

tungi
    albanish by nature

Orthodhoks Maska e ilia spiro
    Anëtarësuar
    02-02-2009
    Postime
    3,592
    Postimet në Bllog
    1
    Citim Postuar më parë nga Ceni-1 Lexo Postimin
    A është Shqipëria islamofobike?

Para se t’i përgjigjemi një pyetjeje të tillë, do të duhet të saktësojmë se çfarë kuptojmë me termin “Shqipëria”, sepse termi është shumë i gjerë dhe Shqipëria është aq shumë e përbërë me shtresa e mbishtresa sociale, sa do të ishte e pamundur të mbërrinim në një përgjigje gjeneraliste. Nëse do të kuptonim shqiptarët si përbërësi kryesori termit në fjalë, do të thonim me një klikim të shpejtë të mendjes, se, edhe pse të ardhur nga një kulturë sterile fetare si pasojë e të shkuarës së afërt komuniste, fobia ndaj Islamit në nivelin e popullatës nuk arriti kurrë të ngrihej në atë masë sa të projektonte frikën ndaj një përbërësi kulturor i cili vinte trashëgueshmërisht natyrshëm në gjenetikën shpirtërore të vet. Edhe pse sendërtimi i njeriut të ri komunist kishte marrë kohën dhe energjitë e veta, përsëri ai nuk arriti të projektonte përfundimisht në psikologjinë e shqiptarëve Islamin, në vetvete të forte sociologjikisht, si armikun ndaj të cilit duhej të justifikohej frika.
    Kështu që, është pak e vështirë të thuhet se shqiptari si prototip apo shqiptarët si masë në vetvete janë islamofobë, për arsye sepse do të na duhej të justifikonim arsyet se përse janë të tillë. Mirëpo arsyet historike dhe kulturore flasin për Islamin si identitet shpirtëror të shqiptarëve për të paktën gjysmë mijëvjeçari, çka do ta kthente në non-sens praninë e islamofobisë e cila do të përkthehej në frikë nga vetvetja apo frikë nga gjuha e shpirtit të vet. Islamofobia është një fenomen i njohur në raportet e identiteteve të tjera kulturore të ndryshme me Islamin. Është i njohur si fenomen që më së shumti është nxitur nga mosnjohja e të qënurit ndryshe kulturalisht, nga injoranca e theksuar ndaj kulturës dhe religjionit islam si dhe ndaj tjetrit si bartës i kulturës islame.
    Është fenomen relativisht jo i ri, i cilit përpos mos njohjes i është bashkëngjitur edhe keqdashja hasur përgjatë kryqëzimeve historike, por që dekadat e fundit është instrumentalizuar në atë që quhet ndërtimin e “industrisë së frikës”. Në logjikën e ndërtuesve dhe bartësve të kësaj teorie, frika ndaj tjetrit kulturalisht është mekanizmi më i mirë për homogjenizimin, mpiksjen dhe ruajtjen e kulturës religjioze vendase. Për këtë arsye një industri e mirëfilltë në funksion të prodhimit të frikës është shpërfaqur në të gjitha infrastrukturat që i shërbejnë shoqërive respektive duke arritur edhe të përdoren politikisht kundra kulturave të tjera migratore të cilat shtrihen deri në kufizim të të drejtave të njeriut karshi emigrantëve si bartës të këtyre kulturave.
    Por, duke iu kthyer pyetjes lidhur me realitetin shqiptar, duhet theksuar se pavarësisht sa thamë më sipër, prezenca e islamofobisë në Shqipëri ka qenë një telash i hershëm i cili ka progresuar në raport me ndërgjegjësimin ose jo fetar të popullatës shqiptare. Prezenca e islamofobisë ne Shqipëri është konstatuar në disa pjestarë të elitave kulturore të cilat projektoheshin mediatikisht më së shumti pas rënies së komunizmit dhe në vazhdim të tranzicionit shqiptar. Në ndryshim nga islamofobia që hasej në Perëndim, produkti shqiptar i islamofobisë përqendrohej në identifikimin e pothuaj të gjithë problematikës shqiptare tek thelbi i kulturëës islame të shqiptarit, çka përbënte një rast të veçantë ku tjetri kulturalisht ishte po i njëjti.

Pra islamofobia shqiptare nuk përbën mekanizmin e luftës së kulturave migratore siç ndodhi në vendet e tjera, por përbën mekanizmin e luftës brënda llojit. Për këtë arsye “industria e frikës” që u përdor në vendet e tjera, u përdor mediatikisht edhe në Shqipëri, por tashmë më një tipar të veçantë, atë të një frike nga vetvetja. Kjo lloj islamofobie u përfaqësua kryesisht me teza të cilat kërkonin rikthimin e identiteve të shkuara religjioze përmes mekanizmash të injektimit të sforcuar mediatik. Pra, islamofobia tek ne nuk ka si mision pëjashtimin e kulturës tjetër nga territori vendas, por shndërrimin në të njëjtin territor të kulturës aktuale fetare me një culture tjetër po fetare përmes inversionit historik. Nëse do të duam t’i përgjigjemi pyetjes së parë, mund të themi se në Shqipëri ka islamofobi dhe kjo kryesisht në disa individë të qarqeve kulturore.
    Sfida e këtyre individëve në përpjekjet e tyre islamofobike ka qenë dhe vazhdon të jetë masivizimi i përpjekjeve të tyre. Qasje islamofobike janë vërjetur edhe në nivele të qeverisjes, ku shndërrimi kulturor është kërkuar të bëhej përmes keqinterpretimittë laicizmit duke i dhënë atributet e një “religion civil” më vete, çka u pasua me shkeljen e të drejtave bazë të individit përfshirë edhe të drejtën për arsim. Rritja e informacionit mbi Islamin, thelbin e tij, masivizimi i praktikave fetare në Shqipëri, sollën për pasojë edhe uljen e intensitetit islamofobik në qarqet kulturore shqiptare, ose thënë ndryshe të painformuarit u rehabilituan dhe ngelen vetëm keqdashësit dhe histerikët. Kjo kategori në çdo civilizim do të ekzistoje dhe do të përpiqet të prodhojë kulturën e frikës.

By: Redi Shehu

Marre nga: Gazeta Dita
    Ky artikull me duket teresisht realist,...do te desha te kritikoj dicka, por e kam te pamundur....
    nje dicka mund te perforcoj nga artikulli, lufta kunder paragjykimeve, ne mendjet tona, aq me teper per bashkekombasin tone qe ka qene i ndryshem nga ne dhe ne shoqeri me ne, per 600 vjet me rradhe edhe sot e kesaj dite...., nuk ka islamofobi ne Shqiperi dhe as qe ka patur ndonjehere, perndryshe shqiptaret duhej te ishin gjysma e atyre qe jane...., islamofobia, vete fjala fobi eshte e papranueshme per nje besimtar te vertete, e cilesdo fe qofte ky,.. fobi=paragjykim,...kohet e fundit ka nje shtim te fobise ne bote kunder islamit, por kurrsesi jo ne Shqiperi,...situata nuk ka as luhatjen me te vogel me c`ka ndodh,...
    kohet e fundit u lejua dhe perdorimi i simboleve fetare ne shkolla, ligj ky per mendimin tim extremisht demokratik, qe ruan me se miri dhe zhvillon te drejten e njeriut, per te cfaqur identitetin e tij fetar dhe kulturor..
    kultura e frikes nuk ekziston ne Shqiperi, pervecse ndonje mendim i hedhur aty ketu kuturu dhe pa baze neper kafe, dhe ne internet ku fatkeqesisht, ne mjaft raste zbulohet ana e erret e ndergjegjes se njeriut...
    shqiptaret sot nuk kane frike njeri nga tjetri per keto gjera...nje avantazh i madh ky, seicili beson per vete dhe respekton besimin e tjetrit... ka tolerance pra, megjithese kjo fjale eshte konsumuar, nuk gjej tjeter per te bere krahasimin,..
    Dhe kjo eshte e vertete edhe per disa te rinj me mjekra e pantallona trecerek,...qe jane sidomos ne xhamine tek rruga e Kavajes,..as ndaj atyre nuk ekziston me ndonje frike, sepse vete vitet kane folur,...
    Jam i sigurte se si keto lart, ndodhe edhe ne Kosove, Maqedoni, e diaspore...
    pershkrimi im eshte pak roze, ndoshta edhe pse jemi ne prag te festes, dhe psikologjikisht nuk shkon erresimi i situates,...ndoshta edhe mund te gjendeshin shembuj intolerance, por shume te vecuar dhe jashtezakonisht te paket, sa nuk ja vlen t`i permendesh..
    postimet e mia jane pozitive, keto dite, jo sepse jam kunder kritikes dhe debatit, por edhe per te ruajtur pasqyrimin real te gjendjes ne Shqiperi, e cila ne shume aspekte lengon, por nuk vuan nga fobite
    Duaje te afermin tend si veten

Faqja 2 prej 13 FillimFillim 123412 ... FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •