Close
Faqja 122 prej 126 FillimFillim ... 2272112120121122123124 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 1,211 deri 1,220 prej 1258
    i/e regjistruar Maska e xerox
    Anëtarësuar
    10-04-2007
    Postime
    43
    Citim Postuar më parë nga jarigas Lexo Postimin
    Ne shqipen tone te embel, fjala "efikasitet" shume mire dhe lehte mund te zevendesohet me fjalet "prodhimtari" apo me mire akoma me "frytshmëri"!!
    Per sa i perket fjales "efektivitet", eshte paksa me i nderlikuar shqiperimi, pasi kjo fjale merr kuptime te ndryshme ne shqip, vartesisht situates dhe kontekstit!Ne pergjithesi ka kuptimin e "frytshmerise se vertetueshme" ose te "frytdhenshmerise se vertetuar"!!Ne fushen ushtarake perdoret edhe me kuptimin e "kapacitetit luftarak"; ne fushen politike merr kuptimin e "zbatueshmerise" se ligjeve apo reformave, etj!!
    Interesante!
    A s’mund ta shikoni se sa e pakuptimte do te ishte fjalia “Efikasiteti i anetareve te grupit punues” nese do ta perdornim siç ju rekomandoni “Prodhimtaria e anetareve...”?
    Ose, ne vend te“Efektivat e ushtrise” ta perdornim “Frytdheneshmerine e vertetuar te ushtrise”.
    Topi që shemb kështjellat më të forta është atdhedashuria.
    Naim Frashëri

i/e regjistruar Maska e freeopen
    Anëtarësuar
    22-07-2011
    Postime
    1,516
    xerox;
    A s’mund ta shikoni se sa e pakuptimte do te ishte fjalia “Efikasiteti i anetareve te grupit punues” nese do ta perdornim siç ju rekomandoni “Prodhimtaria e anetareve...”?
    Po abuzon me perdorimin e fjaleve.
    Shiko se sa kuptim mer shprehja po te thuash: ''Frytshmeria e grupit te punes''
    Ose, ne vend te“Efektivat e ushtrise” ta perdornim “Frytdheneshmerine e vertetuar te ushtrise”.
    Po sikur te perdorje; ''Trupat e ushtrise.....''

Jarigas eshte shprehur keshtu:
    Per sa i perket fjales "efektivitet", eshte paksa me i nderlikuar shqiperimi, pasi kjo fjale merr kuptime te ndryshme ne shqip, vartesisht situates dhe kontekstit!
    dhe te ka dhene disa raste ku mund te perdoret kjo fjale duke marre nje kuptim te ndryshem ne cdo rast.........
    Ndryshuar për herë të fundit nga freeopen : 16-10-2012 më 08:20
    MOS I NDY TEMAT no name

Anëtarësuar
    10-04-2007
    Postime
    43
    Citim Postuar më parë nga freeopen Lexo Postimin
    xerox;

Po abuzon me perdorimin e fjaleve.
    Shiko se sa kuptim mer shprehja po te thuash: ''Frytshmeria e grupit te punes''

Po sikur te perdorje; ''Trupat e ushtrise.....''

Jarigas eshte shprehur keshtu:

dhe te ka dhene disa raste ku mund te perdoret kjo fjale duke marre nje kuptim te ndryshem ne cdo rast.........
    A je i sigurt se “Frytshmeria e anetareve te grupit punues” ka te njejtin kuptim si edhe “efikasiteti i anetareve te grupit punues?
    Si dhe “efektivat e ushtrise me “trupat e ushtrise”.
    Une nuk pajtohem me ju pasi mendoj se fjalet qe ju po i propozoni po i nderrojne kuptimin e fjalise.
    Naim Frashëri

Anëtarësuar
    22-07-2011
    Postime
    1,516
    Citim Postuar më parë nga xerox Lexo Postimin
    A je i sigurt se “Frytshmeria e anetareve te grupit punues” ka te njejtin kuptim si edhe “efikasiteti i anetareve te grupit punues?
    Si dhe “efektivat e ushtrise me “trupat e ushtrise”.
    Une nuk pajtohem me ju pasi mendoj se fjalet qe ju po i propozoni po i nderrojne kuptimin e fjalise.
    Kur nje grup pune mbas (le te themi, shembull banal) nje studimi disa mujor nuk arrin rezultatet e pritura do te thote qe ky grup apo skuader studimi nuk ishte ''i frytshem'',pra nuk dha rezultat, nuk ishte ''efikas'' si grup.

Ne rastin e ushtrise pra kur thua ''efektivat'' e ushtrise perbeheshin nga dy brigada te ndara me nga kater batalione me nga dy kompani te perbera nga tre toga,mund te thuash fare mire ''trupat'' e ushtrise ..............etj etj.
    Ushtrine nuk e ke kryer besoj dhe prandaj nuk mund t'a dish qe perdoret fjala ''trupat ushtarake'' te Shqiperise.
    MOS I NDY TEMAT no name

Anëtarësuar
    10-04-2007
    Postime
    43
    Kur nje grup pune mbas (le te themi, shembull banal) nje studimi disa mujor nuk arrin rezultatet e pritura do te thote qe ky grup apo skuader studimi nuk ishte ''i frytshem'',pra nuk dha rezultat, nuk ishte ''efikas'' si grup.

Ne rastin e ushtrise pra kur thua ''efektivat'' e ushtrise perbeheshin nga dy brigada te ndara me nga kater batalione me nga dy kompani te perbera nga tre toga,mund te thuash fare mire ''trupat'' e ushtrise ..............etj etj.
    Ushtrine nuk e ke kryer besoj dhe prandaj nuk mund t'a dish qe perdoret fjala ''trupat ushtarake'' te Shqiperise.
    A duhet medoemos ta kesh kryer ushtrine per ta kuptuar gjuhen shqipe?
    Sa per "frytshmerine" prap nuk pajtohem me ju dhe pres qe edhe ju ta kuptoni qe kjo fjale nuk mund ta zevendesoje fjalen efikasitet, pasi mund te jesh efikas edhe pa qene i frytshem. Ka nje dallim te madhe ketu.
    Ndryshuar për herë të fundit nga xerox : 16-10-2012 më 10:47
    Naim Frashëri

Anëtarësuar
    22-07-2011
    Postime
    1,516
    xerox
    A duhet medoemos ta kesh kryer ushtrine per ta kuptuar gjuhen shqipe?
    Askush nuk e tha kete.Une thashe per t'a ditur qe quhen ''trupat ushtarake dhe kjo eshte mese e sigurt,nese juve ju pelqen t'i quani simbas deshires per mua nuk eshte problem. (te mos e dish nuk do te thote asgje,thjesht nuk te ka rene rasti ta degjosh)
    Sa per "frytshmerine" prap nuk pajtohem me ju dhe pres qe edhe ju ta kuptoni qe kjo fjale nuk mund ta zevendesoje fjalen efikasitet, pasi mund te jesh efikas edhe pa qene i frytshem. Ka nje dallim te madhe ketu.
    Me duket se po kalojme te versioni''mali im me i larte se juaji''
    MOS I NDY TEMAT no name

bubbly
    Anëtarësuar
    05-05-2003
    Vendndodhja
    USA
    Postime
    13,657
    xerox
    Askush nuk e tha kete.Une thashe per t'a ditur qe quhen ''trupat ushtarake dhe kjo eshte mese e sigurt,nese juve ju pelqen t'i quani simbas deshires per mua nuk eshte problem.''
    Sipas deshires tende Freeopen. lol
    Music to my heart that's what you are, a song that goes on and on.....

Anëtarësuar
    10-04-2007
    Postime
    43
    xerox
    Askush nuk e tha kete.Une thashe per t'a ditur qe quhen ''trupat ushtarake dhe kjo eshte mese e sigurt,nese juve ju pelqen t'i quani simbas deshires per mua nuk eshte problem. (te mos e dish nuk do te thote asgje,thjesht nuk te ka rene rasti ta degjosh)

Me duket se po kalojme te versioni''mali im me i larte se juaji''
    Pranoje nje keshille nga une dhe mos e shkruaj me "t'a" (t'a ditur) por "ta ditur". Kjo ka te beje me temen dhe flet edhe per njohurite e juaja rreth gjuhes. Dhe, ne kete menyre, une po ju bej nje nder duke e pasuruar fondin e juaj.
    Po pres nje pergjigje nga dikush qe e njeh me mire se une gjuhen.
    Naim Frashëri

bubbly
    Anëtarësuar
    05-05-2003
    Vendndodhja
    USA
    Postime
    13,657
    Xerox, duke e pasuruar fondin tuaj. Jo juaj. Ta bera une nje nder dhe ty.
    Music to my heart that's what you are, a song that goes on and on.....

100%shqiptare Maska e loneeagle
    Anëtarësuar
    25-04-2002
    Vendndodhja
    not where i want to be
    Postime
    4,224
    problemi qe kam une eshte per te perdorur zanoren "ë" psh shume fjale e marrin ket zanore ne fund por une gjithmon kam veshtiresi te bej dallimin
    I LOVE GOD

j&g

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •