Close
Faqja 0 prej 3 FillimFillim 12 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 22
    Bordi Drejtues Maska e Ingenuous
    Anëtarësuar
    13-05-2002
    Vendndodhja
    Shqipëri
    Postime
    974

A është gjë e mirë që fëmijët mësojnë gjuhë të huaja që në moshë të vogël ?

Para se te mesojne Shqipen, futen ne kurse per gjuhe te huaja.

Cfare mendoni?
    "Askush nuk eshte perfekt, une jam askushi"

Sensual
    Anëtarësuar
    17-02-2009
    Postime
    4,304
    Po //
    kam lexuar disa artikuj qe thone sa me shume gjuhe meson kur eshte i vogel aq me inteligjent behet ..

un psh shoh learning videos of Mandarin (chinese) me djalin tim

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    20-06-2003
    Postime
    1,550
    Nese komunikimi ne shtepi eshtene gjuhen shqipe femija e ka te natyrshme te mesoj shqipen.
    Mesimi i nje gjuhe te huaj eshte e vlefshme per femijen e te ardhmen e femijes keshtu qe une vete nuk shoh asnje problem me studimin e nje gjuhe te huaj vec shqipes.

bubbly
    Anëtarësuar
    05-05-2003
    Vendndodhja
    USA
    Postime
    13,657
    Citim Postuar më parë nga Ingenuous Lexo Postimin

Cfare mendoni?
    Kur fillojne e flasin? 2 vjec? 1cik si e veshtire them une te mesojne aq te vegjel, dhe ti cosh neper kurse. Po nuk diskutohet mire u Ben. Me mire fillo me math them une.
    Music to my heart that's what you are, a song that goes on and on.....

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    08-12-2003
    Vendndodhja
    Tiron
    Postime
    979

Cfare mendoni?
    Personalisht mendoj se nuk eshte gje e mire .

Kam pare plot raste kur femije qe ne moshe te vogel ekspozohen ne gjuhe te ndryshme behen konfuze dhe kjo ka rrezik qe ti kushtoje probleme duke i bere te avashte.

Moshe e pershtatshme per mesimin e nje gjuhe tjeter eshte 7 vjec e siper.

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    01-12-2004
    Postime
    689

Wink

Cfare mendoni?
    [B]Pershendetje Ingenuous,
    (edhe pse nuk e kuptova kete emre ne cilen gjuhe ishte)

Po nejse de, ku e lam e ku na mbeti; ah, popro gjuha e huaj...

E para nuk e ke ceke cilen moshe ka femija?, eshte para shkollor?...per klase te pare apo e ke fjalen per ne shpi?
    si ka mundesi nje femije te ndjege kurse te gjuheve te huaja te lutem me skjarro po ka ai Bazamentin pikembeshtetjen e tij...
    [B] E treta per cilin femije ke fjalen pra per cilit nacion apo komb...?
    E katerta nese femija vijen nga nje martese eperzier...apo jo?

Pra ka shume faktore e pyetja duhet e shtrohet konkrete qe te merret pergjigjje me se e saket...

Po une nuk pertoje te ndaje kete kohe timen te lire te arte per mua ne kete dite te diell...kur per femije kam bere te pa munduren...ok( se jame nene tre Yjeve)

Pra femija si nga psikologjia, pedagogjia apo edukimi e perspektiva ne te ardhemen duhet te kete rrenjet e tija qe nga aty te filloje çdo gjuhe tjeter te mesoje me me deshire kur din qe ka nje; Qeles ne dore per çdo gjuhe...
    E kjo arrihet permes gjuhes se memes...qe ajo ia mensone....
    E qe e meson me se miri e me lehti e me se shpejti...ok
    Kurse femija si femije...ka aftesin te mesoje shume gjuhe njekosisht...
    psh. femija mi lind e rrite te mergim...
    Qe nga bulzimi i pare e sot fjasin me mua e babane e tyre vetum shqipe...
    Kurse ata ne para shkollore kane filluar ne gjuhen e tyre "amtare" ...gjermane...
    me vone frangjisht...e dikur anglisht...
    e flasin tri gjuhe...e i kane mesuar me kohe po jo para shqipes...
    E per çdo fjale qe meson femija po ashtu i rrituri duhet te te kete bazamentin e gjuhes se tij amtare...
    Nje keshille kur mos ngurroni ti mesoni femijeve gjuhen shqipe...e ta leni mas dore nga friga se femija nuk do te kete perspektive ne te ardhemen apo do jete pengese ne jeten e tij...jo gaboni sa jeni te rende!
    Se Guri rend peshon ne Vend te Vete!se ka thene populli kot....

me nderime ...

Bordi Drejtues Maska e Ingenuous
    Anëtarësuar
    13-05-2002
    Vendndodhja
    Shqipëri
    Postime
    974

...pershendetje...

Flm per pergjigjet edhe pse nuk kam qene shume i qarte.

Regjistrova vajzen (3 vjeçe) ne nje kopesht privat. Ne programin ditor, ishte parashikuar edhe komunikimi {mesimi} ne anglisht, u çudita, nje femije qe akoma nuk ka mbushur 4 vjec, e cila nuk ka mesuar akoma fjale te plota shqipe, ti mesosh nje gjuhe tjeter (te pakten mbi 7 vjeç), nuk mu duk dicka e mire, keshtuqe ju thash qe vajzes mos ti mesojne he per he gjuhe te huaj.

Prandaj kerkoja nje mendim, ndoshta mund ta kem gabim.

Mirulexofshim.
    "Askush nuk eshte perfekt, une jam askushi"

i/e regjistruar Maska e Prudence
    Anëtarësuar
    11-03-2008
    Postime
    2,419
    shume e mire me duket.Une personalisht Italishten e kam mesuar duke pare Tv gjithe adoleshences time

cunat qe 4 vjec ashtu si parafolesi e kishin program mesimor ne kopesht dhe kuptoj qe e kapin shume me shpejt se nje femije me i rritur dhe e flasin bukur aq sa dine(tani kjo e fundit mbase ngaqe vet zysha eshte amerikane).

bubbly
    Anëtarësuar
    05-05-2003
    Vendndodhja
    USA
    Postime
    13,657

Regjistrova vajzen (3 vjeçe) ne nje kopesht privat. Ne programin ditor, ishte parashikuar edhe komunikimi {mesimi} ne anglisht, u çudita, nje femije qe akoma nuk ka mbushur 4 vjec, e cila nuk ka mesuar akoma fjale te plota shqipe, ti mesosh nje gjuhe tjeter (te pakten mbi 7 vjeç), nuk mu duk dicka e mire, keshtuqe ju thash qe vajzes mos ti mesojne he per he gjuhe te huaj.

Mirulexofshim.
    Gjuhen e huaj e Kane futur gjoja, medemek te tregojne - qe eshte kopesht me standarte te larta. Por nuk do te thote qe ato do ua mesojne me gjithe mend. lol. Per mendimin tim si ti thoje ti apo Jo, goca nuk do mesonte gje. Ne ate Moshe ka programe apostafat per to. Pa I stresuar, por duke ua bere te kendshme qendrimin aty. Ka kohe kur te mesoj gjuhen e huaj!
    Music to my heart that's what you are, a song that goes on and on.....

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    16-11-2005
    Postime
    8,691

Mirulexofshim.
    Njohuria e nje gjuhe te huaj nuk te ben dem ne asnje lloj moshe.
    Femija gjuhen shqipe e meson ne shtepi. Jane kryer studime dhe femijet qe mesojne me shume se nje gjuhe qe ne moshe te vogel i zoterojne me mire gjuhet e mesuara se sa ata qe i mesojne me vonese.
    Frika jote(per çfaredo pasoje te mundshme) ose se mos anglishtja demton zoterimin e mire te shqipes eshte e pabazuar.
    Ndryshuar për herë të fundit nga xfiles : 04-09-2012 më 09:00

Faqja 0 prej 3 FillimFillim 12 FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •