Sa kohe ju eshte dashur qe gjyhen e vendit ku keni vajtur ta dini ta shkruani ne menyre letrare dhe pa gabime, dmth njelloj si vendasit.
Dihet se e folura mesohet me shpejt po shkrimi vjen me vonese............
Sa kohe ju eshte dashur qe gjyhen e vendit ku keni vajtur ta dini ta shkruani ne menyre letrare dhe pa gabime, dmth njelloj si vendasit.
Dihet se e folura mesohet me shpejt po shkrimi vjen me vonese............
Gutta cavat lapidem non vi, sed saepe cadendo
Salut Marya
Tani qe te them pa gabime jo se dhe vendesit bejne shuuummeee gabime , loool ....
Pak a shume po them 5 vjet por akoma ne mesim e tutje se shkrimi francez eshte shume i komplikuar![]()
Une nuk ju dalloj asnje ketu qe jan nga gurbeti apo jan nga vendlinja, pa gabime shkruajn vetem te vdekurit![]()
Menyre letrare, eshte nje term i gjere me nuanca te larmishme.
Edhe vendasve qe kane studiuar me vite ne gjuhen amtare, me ka rene ne sy se kur vjen puna te perpilohet nje tekst i rendesishem, marrin ne asistence lloj lloj leksika e gjuhesore.
Kur shkruaj une ndonje leter te rendesishme, me duket se e perpiloj ne menyre shume konservative, saqe lexuesi trembet ne anen tjeter.![]()
tempus fugit, amor manet in aeternum corde
Nuk eshte e njejte per te gjithe Marya. Femijet e kapin shume shpejt per vet faktin se dhe fjalori i tyre i varfer eshte dhe i mesojne cdo gje avash-avash si gjithe moshataret e tjere. Per te rriturit eshte me e veshtire. Varet dhe nga rrethanat e jetes. Kush ka me shume kontakte me te huajt apo i duhet te perdori gjuhen e shkruar e meson me shpejt. Mua me intereson dhe me duhet ta di mire gjuhen, te folur e te shkruar se ma do puna qe kam, dhe jam gjithmone ne kerkim te perfeksionimit te gjuhes. Ne fillim e kisha me mire ta shkruaja Anglishten se ta flisja meqe e kam mesuar me shume nga librat, filmat ku i kushtoja rendesi fjaleve te shkruara.
Feelings change - memories don't.
Duhet ditur diēka: nė jetėn e pėrditshme njeriu pėrdor rreth 5 mijė fjalė. Tė dish mirė njė gjuhė, nuk do tė thotė tė dish kėto 5 mijė fjalė.
Fjalorėt e gjuhėve tė zhvilluara kanė nga 70 mijė fjalė (aq ka edhe fjalori shqip tani), pra kanė 12 herė mė shumė se 5 mijė fjalėt e pėrdorimit tė pėrditshėm. Kėto 70 mijė janė vetėm fjalė tė pėrgjithshme tė natyrės dhe kulturės, sepse gjuhėt e zhvilluara kanė edhe fjalorė tė tjerė tė posaēėm pėr fusha tė ndryshme si mekanika, mjekėsia etj. Askush nuk e di plotėsisht njė gjuhė, sepse nė fusha tė caktuara ngec.
Tė kthehemi te 5 mijė fjalėt e pėrdorimit tė pėrditshėm. Unė mendoj se ata qė shkruajnė me gabime gjuhėn e tyre, nuk kanė si ta shkruajnė mirė gjuhėn e huaj. Kėto 5 mijė fjalė ata mund t'i flasin mirė, por kurrsesi t'i shkruajnė pa gabime.
Pėr mua tė shkruarit ėshtė dhe njė tregues i nivelit mendor tė njeriut.
Nė rregull, 14 herė, por ngatėrresa nuk i hedh poshtė ato qė thashė.
Ti Bamba, ēfarė mendon pėr temėn?
Krijoni Kontakt