Close
Faqja 18 prej 23 FillimFillim ... 81617181920 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 171 deri 180 prej 229
    Citim Postuar më parë nga qerosi Lexo Postimin
    Në vitin 2008, qeveria shqiptare përmes Institutit të Statistikave realizoi matjen e fundit të varfërisë në vend. Rezultati në atë kohë tregoi se numri i individëve të varfër, ata që jetojnë me më pak se 2.5 dollarë në ditë, ishte ulur nga 18.1 përqind në 2005-ën në 12.5 përqind në vitin 2008.

Por, ndonëse në ulje, kjo shifër fsheh një të vërtetë tjetër, atë të numrit të individëve që jetojnë pak mbi kufirin zyrtar të varfërisë, ose në atë që quhet varfëri e moderuar. Tre ditë më parë Banka Botërore publikoi një raport të hollësishëm mbi zhvillimet ekonomike në 6 vende të Ballkanit Perëndimor.

Raporti që i kushton një pjesë të mirë varfërisë, për Shqipërinë jep shifra alarmante. Sipas Bankës, si askund tjetër në rajon, në Shqipëri pjesa dërrmuese e popullsisë, ose 62.1 përqind e saj, jeton me më pak se 5 dollarë në ditë.

Banka thotë se përvec Kosovës, ky është niveli më i lartë i varfërisë së moderuar në vendet e Ballkanit Perëndimor, me diferenca të theksuara krahasuar me vendet e tjera.

Pas Shqipërisë vjen Maqedonia, ku sërish pjesa e popullisë që jeton me më pak se 5 dollarë në ditë është shumë më e vogël, rreth 37 përqind, ndërsa në vendet e tjera shifra luhatet nga 14 deri në 16.1 për qind.

Shifrat e Bankës dëshmojnë se pjesa dërrmuese e familjeve shqiptare, ose 62.1 për qind e tyre janë gjithmonë të kërcënuara nga varfëria ekstreme.

Matja e fundit e varfërisë është ajo e vitit 2008, para se ekonomia të goditej nga kriza. Pas këtij viti, rritja ekonomike është përgjysmuar dhe ekspertët druhen se treguesit e varfërisë në vend mund të jenë përkeqësuar.

Kriza godet me te varferit

Banka Botërore parlajmëron se kriza ekonomike po godet më fort familjet e varfëra, te cilat jane duke paguar edhe kostot me te larta. Në një intervistë për Top Channel, Drejtoresha e Bankës në tiranë, Ksenia Lvovski, thotë se pas vitit 2008, rritja ekonomike nuk ka qenë pro të varfërve duke shpjeguar dhe arsyet

“Së pari, gjatë këtyre viteve rritja nuk është shoqëruar me ndonjë ulje të rëndësishme të papunësisë. Së dyti, sic e thashë dhe më parë, vetë rritja e dobet ekonomike, për vendet me të ardhura të ulëta dhe të mesme si Shqipëria nuk mund të jetë një rritje që shkon për të varfërit. Këto vende kanë nevojë për një rritje te prodhimit prej 5 apo 6 për qind në mënyrë që të shikohet një ulje e rëndësishme e nivelit të varfërisë”, thote zonja Lvovski.

Në këtë situatë, prej dy vitesh Banka Botërore është duke i bërë thirrje qeverisë që të rrisë mbrojtjen për të varfërit.

“Kjo është një nga arsyet se pse një nga prioritetet, ose më saktë prioriteti kyç i Shqipërisë dhe vendeve të tjera të ngjashme është të bëhet e mundur që skemat e mbrojtjes sociale të jenë efektive për të ndihmuar të varfërit dhe shtresën më vulnerabile të popullsisë”, tha Drejtoresha e BB-se për Shqipërinë.

Me ndihmën e Bankës Botërore qeveria shqiptare po përgatit një skemë të re për mbrojtjen sociale, që ka për qëllim të rrisë efektivitetin e skemës dhe pastrimin e saj nga abuzimet.

Kjo pra eshte situata qe po jetojme realisht, dhe jo FALLCITETET qe na shiten dhe na "sherbehen" neper gazeta, revista, televizione dhe me se tepermi me nje pashpirtesi nga vete ata qe udheheqin, se gjoja vendi yne paska rritje ekonomike, apo me qesharakja ekonomia jone eshte per tu patur zili dhe nga Europa. Gradualisht, po i kthehemi kohes se MIGJENIT, dhe po jetojme poezite dhe prozat e tij. Ajo cka eshte me e trishtueshme eshte se kemi rene ne nje gjume letargjik dhe ne PRANIM te kesaj situate. Me NEVERI them se faji eshte i yni!!!!
    Ajo cka shoh une eshte se, i jemi kthyer koherave FEUDALE ku, te pasurit jane nje pakice e vogel dhe pasurohen duke skllaveruar nje shumice te madhe e cila thuhet te jete 62 perqind (nese shqiperia ka 3 milion brenda per brenda, do te thote 1.860.000 persona).
    PER CFARE JETOJME????????????????????????????????!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    matematikisht po i bie dikund mbi 1.500.000 banorë! ( pale nga 2008 sa është rritur kjo shifër)
    Ndryshuar për herë të fundit nga projekti21_dk : 09-06-2012 më 18:30 Arsyeja: ¨Në Shqipëri mbi 61 % të varfër
    "Projekti 21" nuk i bën reklamë vetes, afirmon të tjerët!

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    05-03-2012
    Postime
    641
    Citim Postuar më parë nga DYDRINAS Lexo Postimin
    Respekt per gjithe keto fjale!
    brari ka harruar nje gje te thote, xfiles duhet ti jape nje te dhjeten e prodhimit sali berishes, sepse i takon, jo per noj gjo

i/e regjistruar Maska e Besoja
    Anëtarësuar
    24-07-2008
    Vendndodhja
    Prrenjas, Shqiperi
    Postime
    3,260
    Ata që jetojnë në mëmëdhe,e dinë fare mirë se si funksionojnë gjërat.
    E dinë fare mirë se sa janë të varfër dhe të pasur.
    Nuk është nevoja ta thotë një suedez!
    E dinë shumë mirë se ka shumë që janë në punëra por janë të pa regjistruar!
    E dinë shumë mirë që paraja harxhohet në mënyrë të llahtarshme nga një pjesë e të varfërve!
    E dinë shumë mirë se disa gjëra vijnë si pasojë e moszbatimit të ligjeve siç janë deklarimi i pasurive apo edhe ai i të qënurit në punë.Së paku këtu ku banoj unë,kush punon nëpër lokale si banakier apo kamarier,është i pasiguruar dhe rezulton i papunë!
    Tani mos bëjmë sikur nuk i dimë!
    A ka varfëri?
    Sigurisht, dhe tek disa njerëz ekziston skajshmërisht!Askush nuk e mohon por bëhen ca shkrime fare pa baza dhe qëllim keqe!
    Ai suedezi me ndonjë mik a shok shqiptar që ka,le të urdhërojë një herë këtu ku banoj unë dhe ta shohë me sy realitetin.
    Le ta gjejë ai dhe miku i tij pse lokalet rrinë plot me njerëz,pse bingot dhe bastoret janë krejt të mbushura!Pse konsumohet gjithë ajo birrë etj,etj.
    Eh more 'suedez'!
    Inatin e ke me Saliun apo me shqiptarët se nuk po e kuptoj???!!!

Anti Zombizem SigPunizem Maska e Duaje Siveten
    Anëtarësuar
    09-09-2007
    Postime
    3,698
    Citim Postuar më parë nga DYDRINAS Lexo Postimin
    Respekt per gjithe keto fjale!
    Respekt per fjalet e m_tit e biri m_tit???!!!!

Ti nuk je paraqitur (deri tani, se paku) me ate "zhargon" m_ti ... çfare po ndodh keshtu????

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    25-02-2012
    Postime
    690
    Citim Postuar më parë nga Besoja Lexo Postimin
    E dinë shumë mirë që paraja harxhohet në mënyrë të llahtarshme nga një pjesë e të varfërve!
    E dinë shumë mirë se disa gjëra vijnë si pasojë e moszbatimit të ligjeve siç janë deklarimi i pasurive apo edhe ai i të qënurit në punë.Së paku këtu ku banoj unë,kush punon nëpër lokale si banakier apo kamarier,është i pasiguruar dhe rezulton i papunë!
    A ka varfëri?
    Sigurisht, dhe tek disa njerëz ekziston skajshmërisht!Askush nuk e mohon por bëhen ca shkrime fare pa baza dhe qëllim keqe!
    Ai suedezi me ndonjë mik a shok shqiptar që ka,le të urdhërojë një herë këtu ku banoj unë dhe ta shohë me sy realitetin.
    Le ta gjejë ai dhe miku i tij pse lokalet rrinë plot me njerëz,pse bingot dhe bastoret janë krejt të mbushura!Pse konsumohet gjithë ajo birrë etj,etj.
    Eh more 'suedez'!
    pse po te lush bingo dhe te pish birr je i pasur .meqe qenke nga prrejsi cfar te ardhurash ka prrejsi domosdoves.apo vijn ne me 50 euro ne xhep e shperndahen neper halet e grekut moshat e reja .a e kupton se cfar krize socjale po kalojn njerzit.gjith bota esht ne kriz vetem shqipria nuk esht . he ZOT I MADH KJO ESHT TI BISH MURIT ME KOK.kaq egoista e kokfort jeni se mos ju humbi noj cop apo llokm nga ato qe gzoni e shijoni.

Citim Postuar më parë nga Besoja Lexo Postimin
    A ka varfëri?

Eh more 'suedez'!

Përshëndetje Beso,
    bëre mirë që më në fund the ca të vërteta për gjendjen. Në fakt ti u mundive të sjellësh dicka më të butë dhe për shqiptarët është e butë kjo që solle, se kur krahasohen me ato të rondat këto mbesin cikërrima, por për mikun suedez dhe për ndonjë shokun e tij shqiptar, kjo nuk është aspak e vogël ( cikërimë). Në suedi kjo është e dënueshme dhe dikush do të dënohej rëndë.

Miku suedez dhe ndonjë shoku i tij e dinë se ka edhe gjëra shumë më të rënda. Thuaj vetë ato!

Sa për varfëri, nuk e di nëse ai miku suedez e di ( nuk dyshoj për këtë që është i informuar shumë mirë), por ndonjë shoku i tij mund edhe të ketë kontaktuar edhe shtresa të varfëra!

i/e regjistruar Maska e Brari
    Anëtarësuar
    23-04-2002
    Postime
    18,826
    projekt..

mos e nxit .. miletin te ndersehet kunder ullmarit..
    ullmari nuku ka pergjegjsi per zhvillimet ne shqiperi as te kohes se partis punes as te kohes se pluralizmit..

me mire do ish te hapesh tema vete pa ullmar brenda..

nje pietje..

ke takon nga shqiperia ti..?
    kur ke qen per her te pare ne shqiperi?
    po per her te fundit?
    viti mjafton..

..

Citim Postuar më parë nga Brari Lexo Postimin
    projekt..

mos e nxit .. miletin te ndersehet kunder ullmarit..
    ullmari nuku ka pergjegjsi per zhvillimet ne shqiperi as te kohes se partis punes as te kohes se pluralizmit..

me mire do ish te hapesh tema vete pa ullmar brenda..

nje pietje..

ke takon nga shqiperia ti..?
    kur ke qen per her te pare ne shqiperi?
    po per her te fundit?
    viti mjafton..

..

Po Brari,

për herë të parë kam qenë në 1992, ndërkaq vizita ime tjetër ka qenë kur kam ardhur nga kurbeti në vendlinje , më 2009, 2011 dhe 2012. Që të tirja herët kam qenë në Shqipëri.

P.S. askush nuk po e ndërsen popullin kundër ulmarit. Shkrimin e Ulmarit e kam parë rastësisht. Unë kam hapur kaq herë tema më vete, besoj këtë e di edhe ti edhe të tjerët.
    Ndryshuar për herë të fundit nga projekti21_dk : 10-06-2012 më 15:29

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    30-08-2006
    Vendndodhja
    askund
    Postime
    9,007
    Citim Postuar më parë nga Brari Lexo Postimin
    robere..

kam dasht me e vra.. mirpo pash nji dit fotografin tande..

ul me nji luks vagon a autobus.. vesh e ngjes o si kerkush.. celularin 700 dollarsh..lidh ne internet e faqebuk e mthe te thash.. ngul ne hund o ca rendele.. hyp ne aviona e hyp trageta.. ohoho e bukur jeta..
    edhe thash..
    mos e vrit o brar veten se shqiptaret po bejn qejf si roberja.. milionere-sh..

e kto dit ori robere i pru sala me pd-e.. e jo yt at me ruc e shegushe.. e gazmir bizhgat turi hale..

po te ish per ed e ruc gazmir bizhg e dokle m.ut.. ti do ishe ne ugar tuj prashit ne spitall ..
    tu u shtyp ne otopuz.. me shku ne ferm me prashit rrush.. e per nji cope sapun luks..ishe shit me nan e gjysh.. ne me te parin katundar..shofer albanie.. kokerr magar..

leni pordhat oj robere..
    sot dhe mami yt ne mercedes a ba shofere..
    ke shku ne shkoll me bemewe..
    po ti aq di oj lahpereee..

mirpo ne qe dim me shume.. duam saliun.. se u a kemi provuar regjimin gjisherve tuaj kanibale..

more vesh a jo..

keshtu thuaj babit tend enveruc..

.
    po per dasmen e kunatit te shokut xhemal tek sheratoni me bmw e mercedesa si sheiket spo na thu gje
    se te ishte kunati i edvinit do na caje ******
    leje gocen e celularin 700 eurosh na trego pak si i bene parat keto ishin quditur dyrnjaja
    ****** eshtrat e enver hoxhes qe te la gjalle tna qash ****** ne
    JO SEKS PARA MARTESE

i/e regjistruar Maska e Besoja
    Anëtarësuar
    24-07-2008
    Vendndodhja
    Prrenjas, Shqiperi
    Postime
    3,260
    Citim Postuar më parë nga projekti21_dk Lexo Postimin
    Përshëndetje Beso,
    bëre mirë që më në fund the ca të vërteta për gjendjen. Në fakt ti u mundive të sjellësh dicka më të butë dhe për shqiptarët është e butë kjo që solle, se kur krahasohen me ato të rondat këto mbesin cikërrima, por për mikun suedez dhe për ndonjë shokun e tij shqiptar, kjo nuk është aspak e vogël ( cikërimë). Në suedi kjo është e dënueshme dhe dikush do të dënohej rëndë.

Miku suedez dhe ndonjë shoku i tij e dinë se ka edhe gjëra shumë më të rënda. Thuaj vetë ato!

Sa për varfëri, nuk e di nëse ai miku suedez e di ( nuk dyshoj për këtë që është i informuar shumë mirë), por ndonjë shoku i tij mund edhe të ketë kontaktuar edhe shtresa të varfëra!
    Po unë o projekt nuk them ato që mendon apo do ti!Sepse më thua që thuaj!!!
    Mos krahaso Shqipërinë me Suedinë!Ti këtu gabon dhe jo pa qëllim, ose sepse nuk di!Edhe Suedia i ka kaluar këto që po kalon vëndi ynë.Besoj që edhe nëse nuk e di,mësoje.Edhe Suedia nuk u bë për 10 apo 20 vjet.
    Ti mos nënvizo vetëm ato që të interesojnë!
    Sigurisht që ndonjë shoku i tij mund të ketë kontaktuar edhe shtresa të varfëra dhe e besoj.I ka pëlqyer prandaj.
    Na sill edhe ndonjë temë ku të flasësh mirë ndonjëherë për Shqipërinë dhe shqiptarët.Se janë bërë edhe gjëra të mira.Ta vërtetoj unë dhe shumë të tjerë që nuk janë gomerë!Apo nuk kanë tru!
    Dhe mëqënëse hyre në debat sepse faktikisht nuk doja të bëja,për moshën që ke,të duhet më shumë urtësi dhe dashuri për njerzit.Edhe kur ata nuk mendojnë si ty.Shqipërinë ti asnjëherë nuk e do më shumë se ne të tjerët.Këtë mbaje parasysh kurdoherë!

Faqja 18 prej 23 FillimFillim ... 81617181920 ... FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •