Citim:
Tahiri: Situata e tashme e Kosovës, për shkak se disa shtete nuk e kanë njohur, ngjan me modelin e Maqedonisë, pasi Greqia nuk e ka njohur me emrin e saj. Modeli i Maqedonisë është pikërisht me fusnotë. Fusnota që do të përdoret në rastin e Kosovës është reflektim i këtij realiteti, dhe fusnota është e përkohshme derisa të ndodhë njohja e plotë nga vendet e rajonit, sepse është fjala vetëm për bashkëpunime rajonale.
Ka nji dallim ktu, nga se Maqedonin e trajtojn si shtet ndersa kosoven jo.Kto paralele qe i terheq Edita jon mesim i te jetuarit me iluzione,ajo lete ushqehet per vete me iluzione.Kosova esht kthyer me hapa rikverc e druaj se ka ren ne akull "makina e pavasis"
Miku im antiamerikan
Ali Cenaj
“U dorëzuat, a...? Hoqët dorë prej Republikës ..” më thotë, me një ton sa shqetësues aq edhe qortues miku im i fëmijërisë nga Amerika, që nuk ishte duruar e të mos më telefonojë duke zbrazur dufin mbi mua mbrëmjen kur u dha lajmi për marrëveshjen dhe fusnotën.
I gjendur ngusht dhe i papërgatitur për tema të tilla që hap papritmas shoku im, një nga emigrantët që përveç dollarëve në mbrëmje donatorësh me kongresistë e senatorë, me vite ka çjerrur gurmazin edhe në demonstratat e panumërta para Shtëpisë së Bardhë me flamuj e pankarta “Free Kosova”, “UÇK”etj. mundohem t’i them diçka por assesi të gjej një përgjigje para akuzave ashiqare.
“Jo...., nuk është...Nuk heq dorë kush nga Republika...” më dalin gati si përçartë fjalët nga mendimet e pasistemuara pasi as ne këtu nuk kishin ndonjë informacion çka në të vërtetë po ndodhte.
Edhe pse atij s’ka kush që ia heq bindjen se s’është e mundur që ne si gazetë të mos dimë ç’po bëjnë atje prapa perdeve, ku janë mbyllur Edita e Borko, edhe atij duhet t’ia pranoj se për të marrë vesh diçka më shumë edhe neve, si shumë vite më parë, na duhej të shfletonim shtypin e huaj.
“...Jo që hiqet dorë por, e di edhe ti, politika si arti i së mundshmes kërkon kompromis, përndryshe marrëveshjet nuk kanë kuptim.....” përpiqem t’i rikujtoj ndonjë nga formulimet që qarkullonin ditëve të fundit duke përgatitur opinionin për atë që do të ndodhte. Se askund asgjë nuk është vetëm bardh e zi, se prapa krejt kësaj mund të ketë ndonjë strategji që as unë e ti, por as të tjerë nuk mund ta dimë. Më në fund, i them, jo vetëm ne, por as Kuvendi nuk është më shumë i informuar sepse vetëm kryeministri është ai që edhe, e ka marrë mbi vete autorësinë e kësaj. Çfarëdo qoftë, e mirë, e keqe, i them, por ai e kishte humbur durimin e zakonshëm.
“Kompromis?!. Me çka kompromis, me shtetin, me Republikën. E pe fusnotën, hyr këqyre”, vazhdon ai rafalët e akuzave si të isha unë, bashkë me Edita Tahirin, nënshkruesi i aktit më të madh të tradhtisë kombëtare.
“Çka ke kështu? Si të ishte fundi i botës. Më në fund ti qenke ai antiamerikani më i madh”, i kundërpërgjigjem me akuzën më të rëndë që ditë më parë na ra si rrëfeja nga qielli i pastër. Si blasfemi. Akuza “antiamerikan” e “antievropian” jehoi si mallkimi i kryqit mbi të shkishëruarin. Mbi atë që kishte guximin të shfaqë publikisht qëndrimin e mendimin e vet të lirë se kundërshton dhe nuk pajtohet me marrëveshjen si të tillë dhe mënyrën e paketimit dhe servirjes së saj si diçka e kryer.
“Vërtet qenke bërë antiamerikan” i them duke pritur reagimin pritshëm të shqiptarit të dëshmuar, me plot arsye, si evropiani më proamerikan.
“Nuk jam, por çka ka kjo lidhje. Aq sa shqiptar jam edhe amerikan”, thotë ai, duke mos çarë kokën për akuzat për amerikanizëm apo evropianizim, prej të cilave ne këtu ruhemi si djalli prej temjanit.
Me ndjenjën për impulset që tanimë ku të di sa kishin arritur, i them se çfarëdo që të thotë fusnota, pavarësia e Kosovës është e pakthyeshme. Se qeverisja mund të mos jetë ajo që na duhet, se mund të ketë ndihmuar Serbinë të duket më e civilizuar dhe evropiane tash kur duhet të marrë vizën për t’u orientuar jo nga Moska por nga Brukseli, por prej orientimit evropian të saj nuk na vjen diçka e keqe.
Se këta që na prijnë nuk janë më të mirët, por kemi të drejtë të besojmë se në një të ardhme edhe ne mund të kemi një prijës ndryshe. Që rrezaton urtësi, mirësi e jo urrejtje e përçarje, qoftë edhe me kusht që të humbë ndonjë votë në taborin e tij. Një prijës që nuk është servil me të huajt jashtë vendit dhe arrogant me ne këtu në shtëpi. Prijës i përgjegjshëm, që jep llogari edhe për gjëra shumë më minore se fusnota.
http://www.zeri.info/artikulli/3/19/...-antiamerikan/
citim:
Mirepo vete e mohoj pamvarsin me marrveshje.
Me ka ber te dyshoj ky Hashimi qe esht i shitur keq.Nese,pasi te sqarohen kto ujra te turbulla dhe del Thaqi lartpames une do e vlersoi si njeriu me lartpames nder gjith shqiptaret.
Paj te presim qa po vjen prej qjelli sepse edhe kshtu jemi ne pritje qe sa vitee shekuj.
Eppur si muove*
Sa demokratik është modeli që i imponohet Kosovës, sipas të cilit, ata që kundërshtojnë apo nuk pajtohen me qëndrimet e pushtetit dhe establishmentit politik trajtohen si dikur mendimtarët e lirë nga inkuizicioni?
Antiamerikan
Komunist
Tradhtar
Proserb
Antievropian
Ekstremist
Radikal
I paditur
Injorant
Heretik
…
* * *
Njeriu duhet të ketë kujdes çka flet këto ditë në Kosovë në lidhje me vendimet e Qeverisë sikur ky rreth i fusnotës, nëse nuk dëshiron të akuzohet nga nivelet më të larta të pushtetit, vendor e ndërkombëtar, se është armik publik i shtetit të Kosovës.
Njeriu duhet të ketë shumë kujdes, sepse, kur këta njerëz që banojnë në maje të pushtetit vendosin se je armik, të cilin duhet goditur e mënjanuar me çdo kusht, atëherë rregullat e demokracisë perëndimore, lirisë së shprehjes e mendimit, aq shumë të trumbetuara nga po këta njerëz - nuk do të vlejnë për ty.
Mendimi kritik dhe shprehja e lirë sot tolerohen vetëm nëse pajtohesh me konceptin e paraqitur e të përkrahur nga Qeveria dhe mentorët ndërkombëtarë të saj. Kundërshtimi e mospajtimi, edhe kur janë në kuadrin e fjalës së lirë dhe demokratike si mjet esencial për debat në një shoqëri të lirë e të hapur, bëhen të papranueshme dhe të dënueshme nga autoritetet e larta, supreme, që vendosin për gjithçka – përfshirë nivelin e kritikës që lejohet.
Natyrisht, liria e fjalës në letër ekziston – sepse në Kosovë secilit i lejohet ta thotë atë që e mendon. Por problemi është me pasojat e shprehjes së mendimit.
Dhe kjo nuk është shumë ndryshe nga koncepti dogmatik, mesjetar i religjionit, sipas të cilit, ata që flasin apo edhe mendojnë ndryshe nga dogma e etabluar, rregull është se duhet djegur publikisht si heretikë, duhet ekzekutuar si antikrishtë, apo duhet burgosur përjetësisht, për ta zhdukur fjalën e mospajtimit, të kritikës, kundërshtimit.
Edhe Galileo Galilei ishte lejuar ta shkruante e publikonte librin “Dialogu në lidhje me dy sistemet kryesore të botës”. Madje ishte nxitur nga vetë Papa Urbani VIII të shkruante librin, i cili trajtonte çështjen nëse Toka rrotullohet apo jo! Dhe ishte vetë Papa dhe inkuizicioni i tij që më pas e dënuan Galileon me burgim për shkak të pohimeve në libër. Ngjashëm me perëndimorët që në Kosovë avokojnë lirinë e shtypit dhe mendimin kritik, dhe më pas të dënojnë për shprehjen e lirë të atij mendimi!
Galileo Galilei, sikur edhe Giordano Bruno e Jean D’Arc, janë ndër emrat e shumtë që flasin për çmendurinë e dikurshme të institucionit që pretendonte mandat hyjnor, çmenduri kjo për të cilën edhe vetë Vatikani, së voni, kërkoi falje publike e historike. Për rastin e Galileos, kërkimfaljen e bëri Papa Gjon Pali II.
Natyrisht, sot nuk ndodh që kritikët e dogmës politike, e cila tani është në pushtet, të digjen, të ekzekutohen apo të burgosen! Kohët kanë ndryshuar, dhe tani mjafton që kritikët të etiketohen publikisht, t’u sulmohet kredibiliteti, apo t’u sajohen skandale të paqena. Mjafton që të dërgohet mesazhi i qartë për të gjithë se ata që nuk i binden fesë së shpallur nga Qeveria, ata që flasin hapur se “Parajsa” politike e premtuar nga Qeveria nuk ekziston, ata, pra, rrezikojnë të shpallen armiq!
Antiamerikanë
Komunistë
Tradhtarë
Proserbë
Antievropianë
Ekstremistë
Radikalë
…
* * *
* Fusnota e kësaj kolumne:
"Eppur si muove". Kështu thuhet të kishte pëshpëritur Galileo Galilei, pasi u dënua nga kisha si heretik për librin “Dialogu në lidhje me dy sistemet kryesore të botës”, në të cilin ka argumentuar se Toka rrotullohet rreth diellit. “Megjithatë rrotullohet”.
Thënia e Galileos do të duhej të shërbente si mësim për të gjithë ata që këto ditë vendosin e shpallin se kush është antiamerikan e kush jo, kush është tradhtar e kush patriot, kush është injorant e kush i ditur, kush është armik e kush mik!
Sepse fusnota nuk është sukses! Dhe toka, megjithatë, rrotullohet!
http://www.kohaditore.com/?page=1,9,90087
Mire,
edhe kete duhet ta sqaroj:
Jo, une nuk thash se rezoluta 1244 eshte ne favor te kosoves, ki kujdes, une thash, se ajo eshte SHFRYTEZUAR deri sot VETEM NE FAVOR TE KOSOVES....ne baze te saje ishte/eshte UNMIK-u ne kosove, ne baze te saje eshte EULEX-u ne kosove. Ne baze te saje u zhvillua PROCESSI POLITIK per zgjedhjen e statusit, dhe vlera me e madhe e 1244 ish, qe ajo NUK E PREJUDIKON STATUSIN FINAL TE KOSOVES, keshtuqe pamvaresia e kosoves pat mundesi te shpallet edhe njeanshem (nga ki realitet rrezulltoj edhe mendimi i gjykates nderkombetare).....
Problemi qendron tek afatizimi i 1244, i cili sipas mendimit tim eshte i tejkaluar, gje qe mund edhe juridikisht te aprovohet, ngase statusi i kosoves eshte "permbyll", por, problem teknik shfaq ketu EULEX.....me largimin e EULEX-it shfuqizohet 1244 terresisht !!!, ngase teknikisht nuk ka "nderhyrje" direkte ne proceset shtetenore te kosoves.......pak a shume, EULEX e mban gjalle 1244 sa i perket aspektit POLITIK direkt mbi kosoven.
Serbia mund deri ne diten e kijametit ti referohet 1244, por, 1244 ne lidhje me zhvillimet politike te kosoves eshte valide perderisa EULEX ndodhet me mandat te caktuar ne kosove. Problem REAL ketu shoh me UNMIKUN, i cili nuk do te ket legjitimitet per qendrim ne territorin e kosoves, perderisa veriu nuk eshte integruar terresisht ne proceset shtetnore. Kjo ceshtje do pune, kjo ceshtje do kohe.....
Natyrisht se nder kushtet aktuale politikanet tane luajn pak a shume rolin e nje kukulle.....por, pse mendon se Albin Kurti do te punonte ndryshe ???....a eshte Kurti i vetedijshem, se duhet te beje pazarlleqe me nderkombetaret per kosoven ???...apo sie e mendoni ju progressin politik te kosoves ne te ardhmen ???....nuk ka perparim pa koncesione.....kosova detyrimisht duhet te luaj lojen sipas RREGULLAVE qe i kushtezohen.....te njejtit FAT e ka edhe serbia.....dhe bashkimi kombetare do te arrihet vetem ne nje rruge, ajo eshte, forca ekonomike dhe demagrafike e shqiptareve.....rruge tjeter nuk ka, dhe kjo ndoshta do te zgjat nje ose dy gjenerata !!!....per me pate lufte, duhet te acarohen marrdhenjet ne terre rajonin, e kush ka interes per lufte ???....askush....por per konflikte te kufizuara i kane shqiptaret akoma kartat me te mira, dhe natyrisht se DHUNA eshte nje opcion i shqiptareve per te arrijt koncesione ne favor tonin.....po perseritem, 2004.....
Por, gjithe kjo nuk do me thene, se populli kosovare duhet te behet tash peng i politikes, dhe te qendroje edhe me tej i izoluar !!!, detyra e pare e cilitdo politikan te kosoves eshte, te angazhohet ne maksimum qe te ja u siguroj qytetareve levizjen e lire, dhe te ju mundesoj atyre kushte per ta zhvilluar jeten e perditshme ne shkallen e perendimoreve.....pra, ne aspekte sociale dhe ekonomike kosovari duhet te jete i barabarte me tjeret....
tung
albanish by nature
Hillirian,
Ajo nuk eshte kundershtim, por pjese e KONTRATES dhe VALIDE !!!
Te mos bashkohesh me shqiperine eshte pikerisht ceshtje subjektive dhe jo objektive !!!, kjo nuk e cenon pamvaresine e kosoves ngase nuk e prek sovranitetin e shtetit mbi territorine tije, por do te ish nje shantazhim per te !!!, nuk do me thene, se ne nje te ardhme te afert do te ndryshoje kjo mesele !!!, kushtetuta eshte nder vullnetin e popullit....NE deri me tash e kemi pranuar, qe nuk do ti bashkangjitemi shqiperise.....PIKERISHT kete e kemi bere per shkaqe POLITIKE, apo ???....edhe shqiptaret, edhe nderkombetaret e dijn, se caku final eshte bashkimi kombetare !!!, jemi ne dinak, kemi ne sherr ???.....JO, natyrisht se JO....pra, pikerisht kemi qene te gatshem ne kete pike te bejmen nje KONCESION POLITIK....ku ka koncesion me te madh ???.....per kete kemi derdh gjak apo ???......e tash JO ???.....mos valle MANIPULOHEMI ???, natyrisht....keto qe ndodhin jane lojera politike ku mundohet secili ta shfrytezoje rastin me nxjer nje kosh me kasht....
Mbikqyrja ka qen ne te miren e kosoves, dhe nje ceshtje e PARLAMENTIT e jo e KUSHTETUTES !!!, dhe e afatizuar !!!; edhe kjo nuk e cenon sovranitetin mbi territorin !!!
Ne mund tash te diskutojm e fillozofojm mbi keto dy pika deri sa te bjer shi, aman nuk do mend te pranojm, se qe te dyja nuk na kane penguar, ose nuk kane qene ceshtje debati deri para nje jave !!!, e perse sot ???
tung
albanish by nature
Vetem shkurt:
Po, shtetesia e kosoves i ngjan asaj te qypros veriore, palestines, mauretanise.....po i ngjan edhe asaj te gjermanise, frances, britanise.....etj.
Dallimi ???.....njohjet bilaterale....CKA TE BEN SHTET ???....anetaresimi ne OKB ???...JO, NATYRISHT, SE JO !!!, cka eshte OKB ???....nje KLLUB INTERESESH....si FIFA.......sikur me qen anetare ne FIFE-n.....(krahasimi eshte shume banal, por ne thelb perpjesetimet jane te njejta).
Pamvaresi absolute ne kuptimin e fjales kane vetem Rusia, Amerika dhe China.....i kane gjith attributet shtetnore, potencen ushtarake ne maksimum (fuqi nukleare), resoursat natyrore per nje ekzistence autarke.....sic e pame, edhe gadafi nuk qe absolut i pamvarur !!!
Do me thene, kuptimi i fjales PAMVARESI eshte kushtezuar !!!, mes abhasise si shakalla me e ulet (me dy ose tre njohje) dhe amerikes, si shkalla kulminante, kosova e ka vendin e vet diku ne cerekun e poshtem....tek me njohjen e 5 vendeve te BE-se ajo do te ngjitet ka mesi i asaj shkalles, me futjen ne BE do te jete e barabarte me gjithe shtetet e botes, dhe atehere mund te punojm per bashkimin kombetare.....
Une shpresoj se do ta perjetoj nje gje te tille.....aman, une nuk jam i gatshem te pres edhe NJE MUAJ, qe kosovareve t'ju liberalizohen vizat !!!
tung
albanish by nature
Asnjë kompromis, kurr asnjëher.. deri n'apokalips!
Zoteri Nuhe Musa,
Respektoj ket mendim tendin, edhe pse ndonese nuk pajtoehm krejtesisht me kete se cka thoni.
Se par NE nuk jemi popull - Komb Kosovar, sepse kjo tendence per te na quajtur popull Kosovar dhe per te krijuar nje Komb te ri Kosovar, eshte nje tendence Anti - Shqiptare, e cila se pari vije nga armiqte tane qe i kemi rreth nesh dhe ku perkrahjen e gjen edhe tek nje pjese e bashkesise nderkombetare, e ku per qellim eshte ndarja e Shqiptarve edhe ma shume se sa keshtu te ndare qe jemi ne 5 Shtete, e per fat te keq kjo tendence anti kombetare Shqiptare, gjen vend edhe brenda nesh si: Nexhmedin Spahiu, Halil Matoshi, Shkelzen Maliqi etj, te cilet edhe ashtu kishin dhe ende kane nostalgjine e tyre te te qenurit Jugosllav, dhe tani me cdo kusht dhe me propaganda te medha mundohen te krijojne nje Komb dhe gjuhe Kosovare, e per kete arsye mendoj qe kete term ne Shqiptaret asnjehere nuk duhet permenduar as ne kete forum, e askundi tjeter.
Cdo marveshje te gjertanishme qe jane bere, cdo konference qe eshte mbajtur per Kosoven dhe rreth saj, qe nga Rambujeja, Marveshja e Kumanoves, Bisedimet ne Vjene, Pakoja e Ahtisarit, 6 Pikeshi i Ban Kimunit, Bisedimet - Negociatat e tanishme ne Bruksel, e tani se fundit edhe fusnota qe iu eshte dhene Kosoves, edhe pse ne shikim te pare duket se te gjitha keto ishin ndermjet Serbise dhe Kosoves, ne realitet te gjitha keto jane zhvilluar ndermjet bashkesise nderkombetare (BE-se dhe SHBA-ve) dhe Serbise, ndersa Kosova (Shqiptaret) vetem kan figuruar, dhe ende figurojne ja kinse tani edhe Shqiptaret pyeten, por ne fakt e gjithe kjo eshte vetem nje iluzion ku nderkombetaret, por edhe keta pushtetar servil te kurruptuar e shantazhuar mundohen te plasojne tek populli i Kosoves.
Po te shiqohet realisht asnje koncesion nuk eshte bere ne dem te Shtetit Serb dhe Serbeve per Kosoven, por pikerisht te gjitha keto koncesione jane bere ne dem dhe ne kurriz te Shqiptarve, e tani edhe rrezulltatet e Rambujes, Kumanoves, Vjenes, Bankimunit, Brukselit dhe Fusnotes po shihen. Natyrisht se te gjitha keto koncesione jane bere vetem e vetem qe ta largojne ndikim Russ nga Serbia.
Shqiptareve te Kosoves i kane mbete vetem dy rrugedalje - alternativa te mundshme, ose te pajtohen me keto koncesione te padrejta qe iu jane bere dhe ende do i behen - pra duke e bere Kosoven federate me Serbine, e qe i bie me shume se Autonomi, e me pak se Pavaresi mu bash ashtu sic edhe shume pushtetar serb me vite te tera thonin. Ose alternativa e dyte per Shqiptaret e Kosoves eshte qe me pa asnje hezitim te kerkojne bashkimin e tyre me Shqiperine. Alternative tjeter (Kosova Shtet i Pavarur dhe Sovran) nuk ka, sepse kete nuk do e pranon jo vetem Serbia, por as bashkesia nderkombetare (BE-ja e SHBA-te). Kjo Pavaresi e tanishme e Kosoves eshte vetem nje statuquo e cila do perdoret gjate e gjate per interesat e nderkombetareve. Kosova e tanishme eshte e nderkombetarve(SHBA-ve dhe BE-se) 80%, eshte e Serbise 20% (Veriu i Kosoves dhe enklavat tjera) dhe aspak nuk eshte e shumices absolute Shqiptare qe jane mbi 90%. Kosova behete e Shqiptareve vetem ateherash kur i bashkangjitet Shqiperise, perndryshe keshtu asnjehere nuk do jete Shqiptare.
BASHKIM KOSOVE ME SHQIPERINE DHE JO PAZARLLEQE ME SERBINE E GREQINE
Krijoni Kontakt