Kosova eshte paraqitur si nje shtet multietnik. Arsyeja eshte qe ne kete forme duket sikur ceshtja nuk vervitet e gjitha mbi fenomenin shqiptar. Por kjo eshte thjesht nje manover per t'ja bere me te kollajshme politikes serbe dhe popullit serb te gelltise humbjen e Kosoves. Duke marre parasysh lavazhin qe u eshte bere atyre prej kishes dhe prej elites se tyre intelektuale.
Persa i perket bashkimit trojeve dhe popullit tone as qe diskutohet se per cdo shqiptar qe e ndjen veten te tille, eshte enderr e madhe dhe te gjithe e deshirojne. Por, vetvetiu lind pyetja ne kushtet aktuale qe eshte Shqiperia dhe Kosova a mund te flitet per dicka te tille?
Kesaj pyetje une si jap dot pergjigje se nuk kam pergatitjen e duhur intelektuale dhe me mungon informacioni ne kete fushe.
Per kete do isha kurioz te lexoja mendimin e atyre qe njohin mire Shqiperine dhe Kosoven, ne te gjitha dimensionet dhe rrafshet.
Dicka eshte e qarte qe si qeveria e Kosoves ashtu dhe qeveria e Shqiperise nuk jane plotesisht te konsoliduara.
Por po ta shohesh ne nje prizem tjeter, dmth po te shohesh anen tjeter te medaljes, nqs ne presim qe te formesohen kushtet per dicka te tille atehere mund te perballemi me dicka qe cuditerisht ndodh me popuj te copetuar si i yni, njerezit fillojne te ftohen, e ndjejne veten te ndryshem, pavaresisht se jane nje komb, kane nje gjuhe kane nje gjak. E ndjejne veten te ndryshem, e shohin njeri-tjetrin ndoshta dhe si te huaj. Ky fenomen pjeserisht po ndodh me popullin tone, dhe nuk duhet harruar qe eshte i vaket sepse shqiptaret e Kosoves per inerci te gjenocidit serb e pane shqiperine si vendin meme. Po tani qe Kosova eshte shtet i pavarur, qe ka klasen e saj politike, qe po nderton identitetin e ri shteteror kosovar me simbole te reja, a nuk e con me tutje ftohjen mes nesh nje vazhdim i tille?
Keto jane disa pyetje qe une shpesh here mundohem tu gjej pergjigje..
Llogjikisht cdo ndryshim vjen dhe duhet bere ne forme graduale. Ndryshimet e menjehershme nuk rezultojne efikase. Deri tani ne kete pikepamje eshte ecur ne menyre graduale. Para 15-20 vitesh marredhenjet mes nesh shqiperi kosove ishin te vaketa ndersa tani psh un personalisht di tere harten e Kosoves, me ke kufizohen qytetet, njoh pothuajse tere yjet e muzikes dhe te artit Kosovar, ndjek stacionet kosovare paralel stacioneve te shqiperise, e njejta gje ndodh dhe me shqiptaret e Kosoves qe e njohin shqiperine me mire se shume shqiptare qe jetojne ne te. Une e pranoj qe me ka rastisur te njoh shume shqiptare nga Kosova qe i njohin trevat e shqiperise me mire se une. Pra ne menyre graduale, dhe nqs Zoti deshiron, do te kapercehen te gjitha pengesat dhe do shkrihen te gjithe akujt. Kur te arrijme ne nje stad qe pothuajse gjithcka eshte nje, atehere nuk ka vullnet pervec vullnetit Zotit ta pengoje bashkimin e nje kombi.
Persa u perket politikaneve shqiptare ne te tilla raste duhet pergjigjen dipllomatikisht dhe jo sic pergjigjet Berisha.
Krijoni Kontakt