Close
Faqja 10 prej 127 FillimFillim ... 891011122060110 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 91 deri 100 prej 1268

Jahjaga dhe Thaçi urojnë besimtarët ortodoksë

Jahjaga dhe Thaçi urojnë besimtarët ortodoksë

Presidentja e Republikës së Kosovës, Atifete Jahjaga dhe kryeministri i Kosoves u kane uruar festën e Krishtlindjeve të gjithë besimtarëve ortodoksë.

Postuar: 16:07; 06/01/12 • Share

Prishtinë - Në mesazhin e Jahjagës thuhet:

”Të dashur qytetarë të Republikës së Kosovës,

Me rastin e festës së Krishtlindjes ortodokse, ju shpreh urimet më të mira.
    Uroj që këtë ditë të dashurisë dhe të mirëkuptimit për njëri-tjetrin ta kaloni me gëzim në familjet e juaja, në paqe dhe në harmoni me të gjithë të dashurit tuaj.
    Vendi ynë është shembull i mirë i bashkëjetesës, i mirëkuptimit dhe i tolerancës në mes njerëzve me etni dhe besim të ndryshëm. Le të shërbejë kjo ditë feste për të shtuar edhe më shumë dashurinë dhe respektin ndërmjet gjithë qytetarëve, me besimin e plotë për një të ardhme më të mirë dhe më të begatë për të gjithë”.

Ndërsa ka uruar dhe kryeministri Thaçi:

”I nderuari Peshkop Teodosije. Të nderuar qytetarë të besimit ortodoks.
    Kam nderin dhe privilegjin e veçantë që në emër të Qeverisë së Republikës së Kosovës dhe në emrin tim t’ua uroj Festën e Krishtlindjeve Ortodokse.
    Kjo festë e rëndësishme për besimtarët ortodoksë bart mesazhin e kultivimit të vlerave më të mira të besimit, respektit, harmonisë dhe paqes në shoqërinë tonë të lirë, demokratike dhe multietnike.
    Festa e Krishtlindjeve e gjen Republikën e Kosovës me institucione të konsoliduara dhe gjithëpërfshirëse, duke përmbushur agjendën institucionale të integrimit në NATO dhe Bashkim Evropian.
    Gjithë qytetarëve të besimit ortodoksë të Kosovës iu uroj që gjatë festës dhe tërë vitit të kenë më shumë shëndet, lumturi dhe besim në të ardhmen tonë”, thuhet në urimin e Kryeministrit të Republikës së Kosovës, Hashim Thaçit.

Lajmonline

“Vetëvendosje” me përforcime nga Shqipëria për 14 janar

“Vetëvendosje” me përforcime nga Shqipëria për 14 janar

Publikuar: 08.01.2012 - 09:31

Prishtinë, 8 janar – “Autobusët nga Tirana nisen në datën 14 janar, në ora 7:00 të mëngjesit, në sheshin ‘Skënderbej’, para Pallatit të Kulturës”. Ky ka qenë statusi i udhëheqësit të Sekretariatit për Komunikim me Media të lëvizjes “Vetëvendosje”, Erzen Vraniqi, i vendosur në rrjetin social Facebook të shtunën. Por jo vetëm në profilin e tij. Edhe aktivistë të tjerë të subjektit të Albin Kurtit e kishin vendosur atë.

Njoftimi ka qenë i dedikuar për të gjithë ata të cilët konsiderojnë se duhet të bëhen pjesë e aksionit të “Vetëvendosjes” për mbylljen e kufirit me Serbinë te Dheu i Bardhё dhe nё Merdar më 14 janar konform paralajmërimit të këtij subjekti në funksion të, siç llogarisin ata, mbrojtjes së mocionit të Kuvendit të Kosovës për reciprocitet të plotë me Serbinë pas moszbatimit të tij nga Qeveria e Kosovës.

Sekretari organizativ i lëvizjes “Vetëvendosje”, Dardan Molliqaj, ka folur të shtunën për përgatitjet e subjektit të tij për 14 janarin. Ai ka konfirmuar pjesëmarrjen në të edhe të qytetarëve të Shqipërisë.

“Kanë filluar organizimet edhe prej Shqipërisë për të ardhur më 14 janar në Kosovë. Shumë qytetarë atje kanë shprehur dëshirën për të qenë në Kosovë atë ditë. Ne do ta kemi një vizitë gjatë javës në Shqipëri dhe atëherë do të mund të marrim vesh se sa veta do të vijnë”, ka thënë Molliqaj.

koha ditore

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    12-05-2009
    Vendndodhja
    Iliri
    Postime
    2,914
    Qeveria e kosoves qe ne start esht dorzuar para trysnis serbe.Qeveria ka pranuar te hyj ne dialog si jo e barabart ,ne fakt ka hyre si e nenshtruar per shkaqet se ajo ka hyre mevet faktin si jo e barabart me qeverin serbe.
    Qeveria serbe i konsideron qytetaret e Kosoves ne fushen dipllomatike si qytetar te saj e ne fushen kombtare qytetar qe i keqtrajton ose i ushqen dajak si tu vij nji moment ta tregoj ftyren e saj.
    Nen petkun e mesazhit per paq Tadic i thot troq fjalet Se kosovo esht tok serbe dhe e till do jet.
    Kure dalin ne rruge pak nga ata qe si pelqen kjo sjellje e Tadiqit pengohen e shkoqen dajak nga policia e Kosoves.
    Faktori nderkombetar ne ket spektakel qyqaresh sjell konkludimin se e kemi gabuar raportet serbe-shqiptare se ka e paska dashuri per Serbin sepse ne dajakun ndaj kundershtarve te Tadiqit krijohej pershtypja se esht policia e Nikolla Lubiqiqit e mllefosur ne sjelljet e ultra nacionalistve shqiptar.

Serbija i jep kopjet katastrale(jo orgjinalin) sepse ajo edhe me tutje e konsideron veten ne Kosov zoti i shtepis.
    Serbija grabit miliona ero nga Kosova ku eksporti ne Kosov nga ekspertet serb te ekonomis llogaritet mbi 800 mil ero.
    Importi kosovar ne drejtim te Serbis ose me mir me than me Presheven sillet diku 200.000 ero ne vit.
    Dhe ter aj reciprocitet qenka ber aq i domosdoshem per qeverin ton te korruptuar,e cila me shum esht e interesuar ti mbush gjepat e saja ,por pasuron edhe Serbin , emban te qendrueshme ekonomikisht ,sa barra per te mbajtur pushtet paralel ne kosov e gelltit aq leht ,pa e ve re.

Akoma kosovaret jetojn me endrra ne raport me qendrimet e Beogradirt.

Ne vend se qeveria ti permbahet vendimeve te kuvendit per reciprocitet ajo shfuqizon vendimin dhe ne vend se te i rregulloj detyrat qe i kerkohen ne raport me obligimet qe i jep rregulli si shtet del para bote se jemi ne telashe me popullin se esht i trash..tamam per ti ber qefin nderkombtarve dhe tu jap shkas qe te vazhdojn ta mbjelin Kosoven .Hajnat kure i ka njeriu ne shpi vje puna te mielet edhe lopa e shpis per te ushqy fqinjet.

Qeveria po shkatrron shtetin nga brenda,i jep Serbis shancin te fitoj aq shum ne diplomaci sa as vet Serbija me nji potencial dipllomatik sdo i arrinte as per se afermi sukseset qe i jep qeveria qyqare.

Kosova i jep akoma per PTT.per KEK,Per Tatime pbi njifar prone te ashtuqujtur shtetrore,I jep edhe per qytetaret qe kalojn pushimet ne Kosov gjat kthimit permes Serbis.

Ajo qe mese shumti esht e dhembshme esht se Ne me shkurtpamsin tone po e gjallrojm aq shum ekonomin e mirqenjen serbe sa sikur te silleshim ne raport me atdheun ne menyr te till do na e kishte bota lakmi.

Krijimi i mundsive qe serbija te mbjel edhe me tutje Kosoven me ndihmen e qeveris kosovare ska si te komentohet ndryshe vetem se esht ringjat tradhtia shqiptare si ne kohet e moqme te bejlerve e agave.

Tani jemi para faktit te kryer edhe pse te heshtur se Kosova po rrenohet si shtet nga brenda dhe para gojes se nderkombtarve qe shum shpejt nji dit mund te thon se per ata qe nuk duan pse tu u dhem ..ne ket rastin me te debatueshem se sduan shtet kosovaret, vetem ktyre nderkombetarve qe ju ka tek.

Jemi ne kte muhabet se qfar ti bejm shkaut qe te mos na e duaj vellan ose ti themi vellait boll u C..e me shkaun e me i qa ballin pushk.

he he hee... Maska e halla mine
    Anëtarësuar
    05-01-2011
    Vendndodhja
    brojë
    Postime
    1,466
    Pse duhet përkrahur “Vetëvendosja”

Lëvizja, parlamentare dhe popullore “Vetëvendosja”- duke protestuar kundër eskortës së Tadiçit, tregoi se Kosova është tokë shqiptare. Pa sens nacionalist, reagimi protestues i VV-së, ka të bëjë me mbrojtjen e etikës nacionale. Ky vlerësim vjen për faktin se kryetari i Serbisë, jo vetëm qe nuk shprehu keqardhje asnjëherë për fatkeqësinë, qe policia dhe ushtria e tij, i sollën shqiptarëve, por i njëjti fyen dhe kërcënon shqiptarët duke mbrojtur teorinë milosheviqiane se “Kosova është tokë serbe, se strukturat paralele nuk do të shuhen kurrë”. Bazuar mbi këto koncepte, Tadiç nuk ngjanë aspak me autoritetin e një presidenti të një shteti, (qoftë edhe të një vendi qe nuk na ka njohur), por ky më tepër anon kah një autoritet krimineli, i cili erdhi në shtetin tonë, për të promovuar gjenocidin serb në Kosovë. Në fakt Tadiç, vazhdon t’i ndjekë kultet sllave në Kosovë, pikërisht në atë menyrë, siq i kishte shpallur kryekrimineli ballkanik, Sllobodan Millosheviq. Dallimi në mes Milosheviqit dhe Tadiçit, është vetëm se i pari u proklamua në kalë të bardhë, ndërsa i dyti me vetura luksoze (kjo është formë e vetme nëse mund të quhet më moderne). Hyrja e dalja e tadiçëve pa therrë në këmbë në Kosovë, nuk është metodë e re provokuese ndaj popullatës shumicë shqiptare. Por duke marrë parasysh se edhe kriminelët ordinerë (vrasësit në veri), jetojnë të qetë në qerdhët e tyre, kjo nuk do më shumë koment. Duket tejet e quditshme, se përse qeveritarët tanë nuk kërkuan të paktën disa kushte para se presidenti serb të hynte në Kosovë, (psh. distancimi nga strukturat kriminale në veri, kërkimfalja për gjenicidin serb në Kosovë, etj.), të cilat do t’ia pamundësonin, ose të paktën, vështirësonin hyrjen në Kosovë. Por, të gjitha këto fakte, është dashur të thuhen nëpër rrugët tona. Qytetarët tanë nëpër rrugë të ftohta, i tregonin vendin Tadiçit: “Patrikana është e Pejës”, “Shqipëria natyrale – realitet”, etj. "Politika e Tadiçit është identike me atë të Millosheviçit. Kishat fetare janë të besimit ortodoks shqiptar. Cilat janë të drejtat e shqiptarëve të Preshevës, Medvegjës, Bujanovcit? Kur do të kërkoni falje për gjenocidin e bërë në Kosovë? Kur do t`i ktheni eshtrat e të zhdukurve?".
    Qeveritarët tanë e përcollën këtë ngjarje përmes ekraneve televizive, nëpër hotelet e buta të kryeqytetit, të cilët pa asnjë përgjegjësi “faji”, shikonin hapat e një krimineli (presidentin Tadiç), duke u endur, provokuar dhe kërcënuar, paqen, sigurinë dhe vet sovranitetin e shtetit të Republikës së Kosovës. Ndërkaq, policia jonë, me plot absurditet, i sulmoi dhe arrestoi protestuesit tanë. Le të shkojë ndonjëri nga liderët tanë në Kosovën Lindore, (Thaçi a Jahjaga), do të ishte fat i madh, sikur do të ktheheshin vetëm me disa xhama të thyer. Edhe më absurde, duket të tingëllojë mesazhi kreut të MPB-së, Bajram Rexhepi, dedikuar Lëvizjes Vetëvendosje, lidhur me vendimin për bllokim të dy pikave kufitare me Serbinë, (Merdar dhe Dheu i Bardhë), me 14 janar. “E drejta e disa qytetarëve për të shprehur pakënaqësinë nuk do të lejohet të abuzohet në dëm të lëvizjes së lirë të qytetarëve tjerë dhe mallrave në territorin e Kosovës. Policia e Kosovës do të ketë zero tolerancë ndaj bllokimit ilegal të rrugëve”. Do të dukej tejet burrërore, sikur vendosmëria për liri të lëvizjes të ishte gjithëpërfshirëse për tërë territorin e Kosovës. Por, adresimi kërcënues për një grup protestuesish, të cilët nuk kërkojnë asgjë më tepër se funksionim ligjesh dhe autorësi të shtetësisë së munguar, për të toleruar në anën tjetër (serbët në veri të Mitrovicës), jo vetëm t’i bllokojnë rrugët, por të kërcënojnë qytetarët me tyta armësh, të vrasin e të plagosin. Kjo nuk do më shumë koment.

Ramiz Bojaj
    Asnjë kompromis, kurr asnjëher.. deri n'apokalips!

Pasioni për shkencën Maska e KILI MERTURI
    Anëtarësuar
    23-01-2008
    Vendndodhja
    evropë
    Postime
    1,838
    Populli duhet ti bashkohet VV-së , jo për VV por për veten e vet!

Nëse edhe kësaj rradhe do të flejë populli , zgjimin do ta ketë edhe më të vështirë.

Hashimin do ta shfrytëzojnë maksimalisht shkijet dhe ndërkombëtarët për pozicionim sa më të fortë të shkijeve në Kosovë , e pastaj do ta rrasin në burrg për krime lufte e korrupcion.
    Po është populli ai që do ti vuaj të gjitha të këqija që po i sjell dhe ato që do ti sjell nëse lejohet hashimi.

Pra , popull zgjohu se do të bëhet vonë.

Kili
    SHQIPËRIA ETNIKE ËSHTË GJAKU IM QË NUK FALET!
    Në dreq të mallkuar të gjithë antishqiptarët dhe tradhtarët e kombit!

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    17-09-2011
    Postime
    516
    o kot mundoheni ju qe do ta perkrahni vetvendosjen
    se gjall Bajram Trimi e Hashim Gjarperi
    nuk do te mundeni qe ti bllokoni shqiptaret e Kosoves Lindore me Kosoven
    jo jo populli i din marifetet e albinit
    populli i ka marr vesh keto trika te tina te ndyta

shkoni e bllokone piken 1 e 31 more zuzar

e jo kete te dheu i bardh kufirin shqiptaro shqiptar
    zoti u marroft more rrugaqet e kqi

i/e regjistruar Maska e Antiproanti
    Anëtarësuar
    28-07-2011
    Postime
    6,033
    Citim Postuar më parë nga Pika-Kufi.1-31 Lexo Postimin
    o kot mundoheni ju qe do ta perkrahni vetvendosjen
    se gjall Bajram Trimi e Hashim Gjarperi
    nuk do te mundeni qe ti bllokoni shqiptaret e Kosoves Lindore me Kosoven
    jo jo populli i din marifetet e albinit
    populli i ka marr vesh keto trika te tina te ndyta

...

"Bajram Trimi e Hashim Gjarperi" tingellon si grup muzikantesh dasmash ose tallava!

Ja ftesa konkrete, ku Hashim Thacin&Bashktrimat e tij mund te tregohen

Jahjaga, Thaçi, Topi e Berisha ftohen në Luginë

Intelektualët shqiptarë të Luginës së Preshevës, kërkojnë që presidentët dhe kryeministrat e Kosovës e të Shqipërisë të vizitojnë komunat e Preshevës, Medvegjës dhe Bujanocit.

E kjo, sipas tyre, duhet të bëhet pasi që zyrtarët e lartë të shtetit serb këtë po e bëjnë tash e disa herë në Kosovë, edhe atë, për, siç thonë ata, “një grusht bashkëvendësish të tyre”.

Meqë presidenti Tadiq dhe zyrtarët e tjerë serbë hyjnë e dalin në Kosovë për një grusht bashkëvendësish të tyre, presidenti i Shqipërisë, Bamir Topi, presidentja e Kosovës, Atifete Jahjaga, kryeministri Sali Berisha apo kryeministri Hashim Thaçi, duhet të marrin përgjegjësinë dhe shembullin duke bërë përpjekje diplomatike që të vijnë një ditë e të vizitojnë tri komunat e anashkaluara shqiptare nën Serbi, të vizitojnë monumentet kulturo-historike shqiptare si Molla e Kuqe, Masurica dhe lokalitetet tjera”, theksojnë intelektualët shqiptarë të Luginës, të kryesuar nga publicisti Refik Hasani, transmeton INA.
    ...
    Një arsye tjetër për këtë vizitë, sipas tyre, është simbolika e 1 dhe 2 marsit, që këtë vit shënon 20 vjetorin e Referendumit të Luginës së Preshevës për bashkëngjitje me Kosovën, dhe 11 vjetorin e Marrëveshjes Paqësore të Konçulit që përfundoi konfliktin e armatosur të UÇPMB-së me forcat shtetërore serbe.
    http://www.zeri.info/artikulli/1/1/4...hen-ne-lugine/
    I vetmi qe ndoshta do ta vizitonte Luginen, eshte S.Berisha.
    Jo per trimeri, por me teper si vizitor rasti dhe sepse do ti pershtatej Serbise...
    Ndryshuar për herë të fundit nga Antiproanti : 08-01-2012 më 20:00

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    17-09-2011
    Postime
    516
    Citim Postuar më parë nga Antiproanti Lexo Postimin
    :)
    "Bajram Trimi e Hashim Gjarperi" tingellon si grup muzikantesh dasmash ose tallava!

Ja ftesa konkrete, ku Hashim Thacin&Bashktrimat e tij mund te tregohen

I vetmi qe ndoshta do ta vizitonte Luginen, eshte S.Berisha.
    Jo per trimeri, por me teper si vizitor rasti dhe sepse do ti pershtatej Serbise...
    po pse bre po bani hajgare
    per qfar ftese po flitni
    kur e dini qe Gjarperi qysh nga ditet e ilegales e ka nji fletarrest nga serbija
    edhe kur dihet qe serbija se ka njoft kosoven ende
    e pse flisni palidhje
    le te shkoin te tieret
    jahjagen e salihun qe eshte edhe dhenderr i shkieve kush si nguc
    e mos bani hajgare per Thaçin

edhe per qfar muzike je tuj fol o i gjor
    mos je tuj fol per muziken qe e kan ba e ndegjue Thaçi e Bajrami gjat luftes
    edhe ate muzik te plumbave te kalibrave te ndryshem
    qe kaluan pran tyre o dai
    po i lodht ishe veq zoti e baft hajr se njeri ma te lodht skam pa
    gjithkund po i shtishe hunt edhe atje ku nuk ban

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    17-09-2011
    Postime
    516
    Citim Postuar më parë nga Antiproanti Lexo Postimin

Prekazi, veçmas: Jasharët, Mehajt, Kodrajt dhe Lushtakët si në të kaluarën ashtu edhe në epopenë lavdiplote të luftës së Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës kanë dhënë shembujt më të lartë të sakrificës dhe heroizmit për çlirimin e Kosovës nga pushtuesi serb. Në vitin 1991 një grup atdhetarësh nga Kosova, Zvicra e vende të tjera, me Adem Jasharin në krye, u stërvitën ushtarakisht në Shqipëri, për luftë të armatosur, guerile. Adem Jashari i pari krijoi grupin e Drenicës dhe në vitin 1992 filloi aksionet e para luftarake. Më 5 prill 1993, në kullën e tij u organizua një mbledhje me luftëtarët e njësiteve guerile dhe veprimtarët politikë. Adem Jashari propozoi që të gjitha aksionet të kryheshin në emër të Ushtrisë së Kosovës. Në këtë mbledhje u mor vendimi për emërimin e Adem Jasharit Komandant i Përgjithshëm i Ushtrisë së Kosovës, e cila në vjeshtën e vitit 1994 me pëlqimin e tij mori emrin Ushtria Çlirimtare e Kosovës.

Ilaz Ismajl Kodra lindi më 3 maj të vitit 1966 në lagjen Kodra të Prekazit.

Shkollën fillore e kreu në vendlindje, ndërsa tetëvjeçaren dhe shkollën e mesme, Gjimnazin, i ka kryer në Skënderaj. Pas kryerjes së shkollës së mesme, regjistrohet në Shkollën e Lartë Komerciale në Pejë. Shërbimin e detyrueshëm ushtarak e ka kryer në Slloveni.

Ndikimi atdhetar, që kishte ushtruar te rinia përparimtare dhe revolucionare e Prekazit e më gjerë, akti heroik dhe qëndresa e Tahir dhe Nebih Mehës, më 13 maj të vitit 1981, kundër policisë jugosllave, i kishte dhënë impulse idesë së vazhdimit pa kthim të rezistencës së armatosur kundër pushtuesit. Edhe Ilazi, ashtu si më parë Adem dhe Hamëz Jashari kishin mendime identike lidhur me nevojën e fillimit të luftës së armatosur, në kohën kur po shihej mirëfilli se Jugosllavia do të shpërbëhej dhe kur tashmë kishte filluar shkatërrimi i saj me ndarjen e Sllovenisë dhe me fillimin e luftës në Kroaci e më vonë edhe në Bosnje e Hercegovinë.

Me qëllim për të vepruar së bashku, Adem Jashari, Hamëz Jashari, Ilaz Kodra dhe shumë bashkëmendimtarë të tyre kanë formuar bërthamën e parë të njësitit të armatosur, të njohur fillimisht si Ushtria e Kosovës, e cila disa vite më vonë do të quhej: Ushtria Çlirimtare e Kosovës.

Ilaz Kodra mbante kontakte ilegaliteti me komandantin Adem Jashari dhe me pjesëtarët e bërthamës së parë çlirimtare të Drenicës. Ata, në vitin 1991 kishin kaluar kufirin edhe ishin futur ilegalisht në Shqipëri, me qëllim për t’u stërvitur dhe për t’ u armatosur. Atje, me dijeninë e kryetarit Ramiz Alia ishte caktuar një grup oficerësh shqiptarë: Ylli Mici, Hysen Imeri, Agron Dhimarko e të tjerë, të cilët morën pjesë në stërvitjen e tyre ushtarake, meqë ata ishin përcaktuar për luftë të armatosur kundër pushtuesit dhe jo për politikën pacifiste të pritjes dhe durimit deri në skllavëri e nënshtrim.

Stërvitja e Adem Jasharit, komandantit legjendar të UÇK-së, Ilaz Kodrës, Zahir Pajazitit dhe shumë të tjerëve, edhe pse ishte mbajtur top sekret shtetëror, qysh gjatë asaj kohe e kishte zbuluar shërbimi sekret serb, përmes informatorëve të vet në Tiranë, në mërgatë dhe në Kosovë.

Në aktvendimin e Gjykatës së Qarkut në Prishtinë lidhur me ndjekjen që kishte filluar kundër Adem Jasharit Ilaz Kodrës dhe 13 bashkëluftëtarëve të tyre po sjellim pjesë nga aktvendimi : PP. nr. 139/96 nga data 4. 10.1996 me datën 6.10. 1996 merr këtë aktvendim mbi zbatimin e hetimeve kundër: Adem Jasharit, Ilaz Kodrës, Besim Ramës, Avni Nurës, Jakup Nurës, Fadil Kodrës, Nuredin Lushtakut, Rafet Ramës, Sami Lushtakut, Rexhep Selimit, Hashim Thaçit, Sahit Jasharit, Zenun Kodrës, Ali Januzit dhe Idriz Asllanit.

Të gjithë këta sipas aktakuzës së regjimit okupator serb akuzohen se

“në gjysmën e dytë të vitit 1992, pas qëndrimit të tyre në Republikën e Shqipërisë, ku së bashku, ushtarakisht janë stërvitur me pjesëtarët e armatës shqiptare nën komandën e eprorëve të tyre. Në territorin e komunës së Skënderajt kanë formuar grupin “terrorist armiqësor” dhe së bashku me shumë persona ende të paidentifikuar janë bërë anëtarë të të njëjtit grup, kanë filluar armatosjen e grupit dhe për këtë qëllim kanë siguruar sasi të madhe të armëve, municionit dhe të mjeteve eksplozive, pushkë, automatikë, pushkë me snajper, revolverë, bomba dore, mina, trombllonë dhe pajisje të ndryshme ushtarake. Prej tyre një pjesë e kanë sjellë nga Republika e Shqipërisë, pastaj rregullisht, nga gjysma e dytë e vitit 1992 e deri në fund të shtatorit të vitit 1976, në mal, në afërsi të fshatit Prekaz i Ulët, kanë stërvitur shkathtësitë ushtarake, përdorimin e armëve të zjarrit, rregullisht kanë stërvitur në gjuajtjen e tyre në shenjë, kanë mbajtur mbledhje ilegale, më së shpeshti në Prekazin e Ulët, në të cilat mbledhje janë marrë vesh dhe kanë planifikuar kryerjen e aksioneve të armatosura në territorin e komunës së Gllogovcit, Pejës, Vuçitërnës dhe Mitrovicës dhe pas këtyre përgatitjeve të bëra me qëllim të rrezikimit të rregullimit kushtetues dhe sigurimit të RFJ kanë ndërmarrë aktet e dhunës në territoret e këtyre komunave. Sipas marrëveshjes paraprake, në të njëjtën kohë dhe në bashkëveprim me grupet e tjera terroriste, të cilat këto akte në mënyrë të vazhdueshme i kanë kryer në territorin e Kosovës, me ç’rast me dashje kanë privuar nga jeta 4 persona dhe kanë tentuar që t’i privojnë edhe 16-të persona të tjerë, me çka te qytetarët kanë krijuar ndjenjën e pasigurisë.”

Qysh në vitin 1991, Ilaz Kodra bashkë me Adem Jasharin, kanë shkuar në Shqipëri, ku edhe i kanë kryer stërvitjet ushtarake dhe kanë mësuar taktikat e sulmit dhe të tërheqjes. Ai e ka kaluar kufirin shqiptaro-shqiptar ilegalisht disa herë. Një kohë të shkurtër qëndroi edhe në Gjermani, në Mynih ku kishte zhvilluar një aktivitet të fortë atdhetar dhe kishte bindur bashkatdhetarët që ta ndihmojnë luftën dhe të rreshtohen në radhët e UÇK-së.

Në periudhën para fillimit të luftës së hapur kundër forcave pushtuese serbe, Ilaz Kodra mori pjesë aktive në forcimin e njësiteve luftarake të UÇK-së, në mobilizimin e vullnetarëve. Po ashtu ai mori pjesë edhe betejën e njohur të Rezallës së Re, (Ish-Ludovik) betejë kjo që u zhvillua më 26 nëntor të vitit 1997.

Më 22 maj të vitit 1993, Ilaz Kodra, Sami Lushtaku, Besim Rama, Rafet Rama, Jakup Nura dhe Fadil Kodra të armatosur me pushkë automatike, kanë zënë pritë në afërsi të rrugës në kalimin hekurudhor në hyrje të Drenasit, nga ku rreth orës 22.40 minuta kanë hapur zjarr me rafal kundër milicëve të ndërrimit të tretë të MUP-it, në Drenas, mbi veturën zyrtare të policisë me ç’rast janë vrarë policët Zvonko Jevtiq dhe Nebojsha Gjorgjeviq, kurse lëndime të rënda trupore kanë marrë policët Zoran Iliq dhe Sinisha Mirosavleviq, ndërsa lëndime të lehta trupore kanë marrë policët Bojan Mladenoviq, Miroljub Milenkoviq dhe Predrag Perishiq. Policët e MUP-it të Serbisë, Safet Gashi dhe Sinan Stefanoviq nuk kanë pësuar lëndime. Ky sulm i armatosur kundër nëntë policëve serbë, të cilët për çdo ditë maltretonin dhe përdhunonin shqiptarët në Drenicë, po i ngjallte shpresat e popullatës liridashëse, e cila tashmë ishte bindur se lufta për çlirimin e Kosovës nuk do të vononte.

Para dhe pas këtij sulmi, Ilaz Kodra ashtu sikur të gjithë bashkëluftëtarët e Adem Legjendarit së bashku me të kanë jetuar ilegalisht dhe kanë marrë pjesë në aksione të ndryshme kundër policisë serbe në Drenicë, Mitrovicë, Pejë Dukagjin e gjetkë.

Pas betejës së Legjendarit Adem Jashari dhe të Jasharëve të tjerë në Prekaz më 5.6 dhe 7 mars të vitit 1998, bashkëluftëtarët e Komandantit vazhdojnë veprimet luftarake duke e zgjeruar UÇK-në po thuajse në çdo fshat të kësaj ane. Ilaz Kodra, Fehmi Lladrovci, Abedin Rexha e të tjerë ishin kthyer në Drenicë së bashku me familjet e tyre. Po ashtu, frontet e luftës ishin zgjeruar edhe në Dukagjin, Anadrin, Neredime, në Shalë e në Llap.

Ilaz Kodra ishte pjesëtar i kreut të luftës në Drenicë.

Së bashku me Sami Lushtakun, Hashim Thaçin, Sylejman Selimin, Mujë Krasniqin, Rexhep Selimin, Nuredin Lushtakun, Fehmi Lladrovcin, Xhevë Krasniqin-Lladrovci, Abedin Rexhën, Musë Jasharin, Sahit Jasharin, Shaban Shalën, Fadil Kodrën, Zenun Kodrën, Ilaz Dërgutin, Asllan Fazliun, Besim Malën, Sabit Llardovcin e shumë të tjerë, komandant Ilaz Kodra ka marrë pjesë si në organizimin dhe strukturimin e luftës çlirimtare, ashtu edhe në zhvillimin e saj në terren, në malet e Qyqavicës dhe gjithandej në Drenicën Qendrore.

Pas rënies së Fehmi Lladrovcit dhe Xheva Krasniqit-Lladrovci më 22 shtator të vitit 1998, në altarin e Lirisë, Ilaz Kodra u caktua komandant i kësaj Brigade, e cila mori emrin e komandant të saj të parë, Fehmi Lladrovci.

Në krye të kësaj Brigade, komandanti Ilaz Kodra ofroi rreth vetës luftëtarë të përkushtuar. Gëzonte respekt nga luftëtarët për shkak të qëndrimit të tij të drejtë dhe parimor në raport me organizmin dhe luftën kundër forcave pushtuese. Ilazi ishte kudo ku luftohej. Në luftë ishin mobilizuar edhe shumë të afërm të tij të lagjes Kodra si Samiu, Hasani, Nysreti, Zenuni, Fadili, Sabriu, Emini, Haliti, Hajdini, Hetemi, Bekimi e shumë të tjerë

Rrezja e veprimit luftarak e Brigads 114, “Fehmi Lladrovci” e Zonës Operative të Drenicës shtrihej në një pjesë të Qyqavicës, prej Kronit të Mbretit, në Vasilevë në Drenas, Verboc Shtuticë, Baks, Qirez, Morinë, Dashevc, Prekaz, Polac, Prelloc, Skënderaj e deri në Tërnac.

Në prill të vitit 1999, forcat okupatore serbe të goditura ashpër nga aeroplanët e NATO-s mllefin dhe zemërimin po e derdhnin kundër popullatës civile duke pushkatuar e masakruar kudo ku ata bënin përpjekje të mbijetonin, në kushte dhe rrethana të një rrethimi të hekurt. Popullata liridashëse e Drenicës gjallonte nëpër gryka malesh, nëpër lugina lumenjsh dhe shpeshherë në qiell të hapur.

Me të marrë lajmin se forcat serbe po bënin përpjekje të mësynin popullatën civile në fshatin Verboc e Shtuticë, Ilaz Kodra niset për t i shkuar në ndihmë popullatës. “Atë mbrëmje isha edhe unë me të, thotë bashkëluftëtari i tij i ngushtë, Zenun Kodra. Ditën që shkuam atje ishte vonë. Komandanti më urdhëroi që të ndaloja në Shtuticë ndërsa vetë me disa bashkëluftëtarë u nis për në Vërboc. Në mëngjes herët rreth orës 5.30 minuta fillon breshëria e sulmit të forcave armike, të cilat kishin rrethuar vendi në formë patkoi. Ilaz Kodra ka luftuar fyt për fyt kundër forcave serbe. Ai ra në altarin e lirisë më 30 prill të vitit 1999, në fshatin Shtuticë”.

“Ilaz Kodra ka qenë një burrë shumë i urtë dhe besnik, shok i pandarë i Adem Jasharit, dhe luftëtar tejet i zhdërvjellët për aksione guerile. Ka qenë burrë i fjalës dhe i pushkës. Nuk duronte padrejtësi dhe mbronte gjithmonë të vërtetën. Ilazi ka qenë pjesëmarrës i të gjitha luftërave në Drenicë dhe rrethinë”, thotë bashkëluftëtari i tij, kryesuesi i drejtorisë Politike të UÇK-së gjatë luftës, Hashim Thaçi, aktualisht kryeministër i Kosovës.

Ilaz Kodra ka qenë trim. Ai ka marrë pjesë edhe në sulmin kundër policisë serbe në Drenas, (ish-Gllogoc) ndërkohë që ka marrë pjesë në të gjitha luftimet që janë zhvilluar në Drenicë deri në ditën e rënies së tij, në fshatin Shtuticë më 30 prill të vitit 1999, thotë bashkëluftëtari i tij, Sami Lushtaku, komandant i Zonës Operative të Drenicës gjatë luftës së UÇK-së në Kosovë.

Ilazi ka qenë i martuar dhe ka lënë dy bija, Sumenë dhe Krenaren. Ai ka lënë edhe vëllezërit nga babai, Sejdiun dhe Avniun si dhe motrën, Fazile.

Literatura:

Aktgjykimi i Gjykatës së Qarkut në Prishtinë .

Martin Çuni, Reportazhe lufte, Prishtinë 2002.

Jakup Krasniqi, Kthesa e Madhe, Prishtinë.

i/e regjistruar Maska e Antiproanti
    Anëtarësuar
    28-07-2011
    Postime
    6,033
    Citim Postuar më parë nga Pika-Kufi.1-31 Lexo Postimin
    ...

Në aktvendimin e Gjykatës së Qarkut në Prishtinë lidhur me ndjekjen që kishte filluar kundër Adem Jasharit Ilaz Kodrës dhe 13 bashkëluftëtarëve të tyre po sjellim pjesë nga aktvendimi : PP. nr. 139/96 nga data 4. 10.1996 me datën 6.10. 1996 merr këtë aktvendim mbi zbatimin e hetimeve kundër: Adem Jasharit, Ilaz Kodrës, Besim Ramës, Avni Nurës, Jakup Nurës, Fadil Kodrës, Nuredin Lushtakut, Rafet Ramës, Sami Lushtakut, Rexhep Selimit, Hashim Thaçit, Sahit Jasharit, Zenun Kodrës, Ali Januzit dhe Idriz Asllanit.

...
    Asgje e pazakonshme per ate kohe.

Personalisht i njoh se paku 5 veta, me te cilet kam edhe lidhje familjare, te cilet jane hetuar dhe denuar ne baze te akuzave te ngjashme. Disa kane ikur ne perendim, ku jetojne edhe sot, 1 eshte kthyer ne lufte, 2 kan vuajtur denimin.
    Ka edhe qindra kosovar, nese jo mija, te cilet jane ballafaquar me hetime, gjykime dhe vendime te tilla te regjimit te Millosheviqit...
    Ndryshuar për herë të fundit nga Antiproanti : 08-01-2012 më 22:04

Faqja 10 prej 127 FillimFillim ... 891011122060110 ... FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •