Close

Rezultati i Sondazhit: A e flisni gjuhen letrare ne jeten e perditshme?

Votues
133. Nuk mund të votoni në këtë sondazh
  • PO

50 37.59%
  • JO

83 62.41%
Faqja 24 prej 27 FillimFillim ... 142223242526 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 231 deri 240 prej 265
    kush ka thene po, genjen

flasin shqipnglisht
    We never really grow up, we only learn how to act in public.

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    01-05-2011
    Postime
    60
    Citim Postuar më parë nga Rina_87 Lexo Postimin
    Ti endri19 a je duke lexuar cka po shkruaj une apo jo?

Y eshte e vonshme ne gjuhen shqipe e jo vetem ne dialektin toske, por ne te dy dialektet. Dhe ne lashtesi mendoj se eshte perdor si illir e jo yllir, prandaj kemi edhe iliret!

Cudi qe nuk ke gjetur asgje per shkollen e Stublles se si ta shkruash ne google Shkolla e Stublles eshte ky dokument qe te hapet dhe plot webfaqe tjea

http://stublla.de/historiku-i-shkolles.pdf

Dhe kerkoj ndjese se nuk eshte 1477 por 1584 se me eshte ngaterruar me kohen kur permendet stublla ne dokumente te ndryshme, por perseri mbetet nga shkollat e para shqipe te dokumentuara!

Ne fakt sllavishtja ka gj dhe xh
    1) A e kupton që 'Illir' është emri me të cilin grekët na quanin në antikitet? 'Ilir' nuk është fjalë as Ilire e as Shqipe dhe s'ka as edhe një lidhje me fjalën e sotme 'I lir'. Se si 'Ilirët' quanin veten nuk e dimë se po ta dinim s'do ishim sot në këtë pikë ku jemi, është si puna jonë sot. Të huajt na quajnë 'Albanians' kurse ne veten e quajmë 'Shqiptar'. Kështu që mos u ngatërro kot me këmbët e tua + që fonema Y ndodhet në të gjitha gjuhët nga të cilat ne kemi marrë. Greqishtja e lashtë, latinishtja dhe turqishtja kështu s'ka si të jetë e re. Prandaj mos ha inat kot dhe hiq shkronja e fonema sepse ti s'di ose nuk mundesh t'i shqiptosh ose sepse mendon se janë toskërisht, pasi ata që krijuan alfabetin dhe mbaje mend ishin gegë dhe jo toskë dhe ishin shumë herë më të ditur se ti dhe unë bashkë. Po puna s'është se ti ke problem me fonemat por inate të tjera.

2) S'gjeta

3)Me sa di unë sllavishtja ka 'Xh' dhe 'Xh' të butë që ngjan me 'Gj' por s'është 'Gj'. Sic e the edhe ti vetë. Gjakovë me 'Xh' të butë.
    Leni kisha ene xhamija
    Feja e Shqiptarit asht Shqiptaria

Gone!
    Anëtarësuar
    02-03-2006
    Vendndodhja
    Larg nga ketu!
    Postime
    2,871
    Citim Postuar më parë nga HELEN OF TROY Lexo Postimin
    Po te citoj perseri se urdher mar vetem nga ata qe me kane bere koken edhe kane derdhur djerse per te me ritur!
    Rina prapanica tende eshte shume e vogel te me thote mua se cfare do bej edhe !
    Ani Elene vetem thuaja ketyre shoqeve tua mos ti fusin hundet kur flas me ty, se e di qe je zonja ta kthesh nje pergjigje, mu keshtu sic e ke kthyer, se mandej munt te dalin nga ketu keto shoqet tua duke u perqyrrav. Tung

P.S. edhe merrni me te mire keto qe po i shkruaj une, e mos u coni te gjithe ne kembe si te harlisur, me rend folni! Easy gals and guys, easy!
    Ndryshuar për herë të fundit nga Rina_87 : 02-12-2011 më 05:44

Gone!
    Anëtarësuar
    02-03-2006
    Vendndodhja
    Larg nga ketu!
    Postime
    2,871
    Citim Postuar më parë nga endri19 Lexo Postimin
    1) A e kupton që 'Illir' është emri me të cilin grekët na quanin në antikitet? 'Ilir' nuk është fjalë as Ilire e as Shqipe dhe s'ka as edhe një lidhje me fjalën e sotme 'I lir'. Se si 'Ilirët' quanin veten nuk e dimë se po ta dinim s'do ishim sot në këtë pikë ku jemi, është si puna jonë sot. Të huajt na quajnë 'Albanians' kurse ne veten e quajmë 'Shqiptar'. Kështu që mos u ngatërro kot me këmbët e tua + që fonema Y ndodhet në të gjitha gjuhët nga të cilat ne kemi marrë. Greqishtja e lashtë, latinishtja dhe turqishtja kështu s'ka si të jetë e re. Prandaj mos ha inat kot dhe hiq shkronja e fonema sepse ti s'di ose nuk mundesh t'i shqiptosh ose sepse mendon se janë toskërisht, pasi ata që krijuan alfabetin dhe mbaje mend ishin gegë dhe jo toskë dhe ishin shumë herë më të ditur se ti dhe unë bashkë. Po puna s'është se ti ke problem me fonemat por inate të tjera.

2) S'gjeta

3)Me sa di unë sllavishtja ka 'Xh' dhe 'Xh' të butë që ngjan me 'Gj' por s'është 'Gj'. Sic e the edhe ti vetë. Gjakovë me 'Xh' të butë.
    Ti Endri a do mu marr me temen apo do te mirresh me gjera palidhje. Cilat inate, skam pse te kem une personalisht inate me toske, se une skam jetuar ndonjehere me toske e as ne regjimin e Enver Hoxhes! Edhe une nuk e di gjate historise ndonje gege qe i ka urrejtur tosket deri ne ate shkalle sac tregon historia per disa si |Enver Hoxha!

Jo sllavishtja, konkretisht serbishtja, e ka gj si gj, qe nuk mund te shqiptohet nga kosovaret!

Nuk e keni kuptuar cka kam desh te them me at gj dhe xh tek verioret, madje edhe as admiralli qe po na befasohet ketu.

Madje nje tjeter problem te malesia e veriut ne Shqiperi eshte se i ngaterrojne edhe ll me dh, i mall, mlella , etj.

Jane disa probleme te vockela per te cilat mendoj se eshte i vetedijshem edhe admiralli .
    Ndryshuar për herë të fundit nga Rina_87 : 02-12-2011 më 05:30

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    01-05-2011
    Postime
    60
    Ti Endri a do mu marr me temen apo do te mirresh me gjera palidhje. Cilat inate, skam pse te kem une personalisht inate me toske, se une skam jetuar ndonjehere me toske e as ne regjimin e Enver Hoxhes! Edhe une nuk e di gjate historise ndonje gege qe i ka urrejtur tosket deri ne ate shkalle sac tregon historia per disa si |Enver Hoxha!

Jo sllavishtja, konkretisht serbishtja, e ka gj si gj, qe nuk mund te shqiptohet nga kosovaret!

Nuk e keni kuptuar cka kam desh te them me at gj dhe xh tek verioret, madje edhe as admiralli qe po na befasohet ketu.

Madje nje tjeter problem te malesia e veriut ne Shqiperi eshte se i ngaterrojne edhe ll me dh, i mall, mlella , etj.

Jane disa probleme te vockela per te cilat mendoj se eshte i vetedijshem edhe admiralli .
    1) Unë këtë përshtypje kam. Pasi ti gjithcka e ke tek toskët, toskërishtja, toskët i shqiptojnë këto tinguj gegët jo...prandaj unë kam këtë përshtypje.

2) Sa për 'dh' me 'll' edhe këtu ku jetoj unë ka njerëz që i ngatërrojnë prandaj s'ka të bëjë me malësinë por me njeriun. Se si i ka mesuar qysh i vogël ose qysh ia kap veshi.
    Leni kisha ene xhamija
    Feja e Shqiptarit asht Shqiptaria

Gone!
    Anëtarësuar
    02-03-2006
    Vendndodhja
    Larg nga ketu!
    Postime
    2,871
    Jo ekziston nje dukuri fonetike qe njihet si neutralizim ne degen e fonetikes. Per shembull kete e kemi te theksuar edhe ne veri edhe ne jug!

vend- vënt
    mend - mënt
    i madh - i math, apo i mall (pra ka te beje me neutralizimin fonetik)
    zog - zok
    etj etj

Gjurmë në Pentagram ♪... Maska e symphony
    Anëtarësuar
    04-06-2009
    Vendndodhja
    Në luginën e dashurisë.
    Postime
    2,622
    E kam një pyetje, ndoshta do t`u duket sadopak absurde që s`e kam dijeninë, por ja që vërtet nuk e di, nëse ka ndonjë zonë në Kosovë ku flitet toske apo përbëhet vetëm nga gegë?

Më falni për injorancën.
    Love has no limits

Gone!
    Anëtarësuar
    02-03-2006
    Vendndodhja
    Larg nga ketu!
    Postime
    2,871
    Jo nuk ka toske, madje jam shume e sigurte qe Kosova i ka 100% gege, e jo si rasti ne Maqedoni qe ka edhe toske, Struga psh!

Gjurmë në Pentagram ♪... Maska e symphony
    Anëtarësuar
    04-06-2009
    Vendndodhja
    Në luginën e dashurisë.
    Postime
    2,622
    Jo nuk ka toske, madje jam shume e sigurte qe Kosova i ka 100% gege, e jo si rasti ne Maqedoni qe ka edhe toske, Struga psh!
    Në Maqedoni sikurse edhe në Shqipëri i flasin të dy dialektet, pak për t`u habitur që në Kosovë të mos ketë as edhe një toskë!

Gjithësesi, të falemnderit për përgjigjen.
    Love has no limits

Gone!
    Anëtarësuar
    02-03-2006
    Vendndodhja
    Larg nga ketu!
    Postime
    2,871
    Sa e di une ne Maqedoni flitet vetem ne ato vende qe jane shume afer kufirit me pjesen jugore te Shqiperise, ngjit me Pogradecin, Struge dhe Oher!

Nuk ka ne Kosove shume e sigurt jam!

Faqja 24 prej 27 FillimFillim ... 142223242526 ... FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Gjuha shqipe po vritet pa mëshirshëm! A po shkojmë drejt humbjes së gjuhës?
    Nga projekti21_dk në forumin Aktualitete shoqërore
    Përgjigje: 168
    Postimi i Fundit: 28-05-2009, 17:57
  2. Gjuha Shqipe nga vjetersia e treta ne Europe
    Nga niku-nyc në forumin Gjuha shqipe
    Përgjigje: 239
    Postimi i Fundit: 11-02-2008, 06:39
  3. Rexhep Qosja: Të vërtetat e vonuara
    Nga ARIANI_TB në forumin Çështja kombëtare
    Përgjigje: 20
    Postimi i Fundit: 19-09-2006, 20:51
  4. Konkurset, programi dhe modeli i testit për gjuhë-letërsi
    Nga Davius në forumin Mentori akademik
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 21-06-2005, 06:47
  5. Letërsia shqiptare: probleme teorike-kritike në gjykimin e vlerave letrare
    Nga Kosovari_78_Ca në forumin Enciklopedia letrare
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 25-01-2005, 15:56

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •