Close
Faqja 3 prej 6 FillimFillim 12345 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 21 deri 30 prej 59
    i/e regjistruar Maska e Alti Elezi
    Anëtarësuar
    04-04-2010
    Postime
    794
    Citim Postuar më parë nga mateo Lexo Postimin
    E para po me pelqen shume se kjo teme po merr formen dhe rendesine qe duhet te kete per momentin.
    Zotni Elezi, eshte shume e thejshte per tu shpjeguar por shume komplekse per tu kuptuar kriza e Euros. Ju thoni qe kur vendet evropiane kishin monedhen e tyre nuk kishte krize, patjeter qe jo sepse edhe po te kishte vendet ne fjale do te zhvleresonin monedhen e tyre ashtu sic beri Argjentina apo Rusia apo Turqia apo vendet Aziatike ne krizen e vitit '98. Por tani kemi 17 vende me te njejten monedhe por me ekonomi te ndryshme dhe ketu qendron ndryshimi.
    E kam shprehur edhe me lart krijimi i Euros ishte me shume veprim politik, dhe ketu fillon gjithe problemi sepse gjithcka tjeter mbeti ne doren e shteteve anetare. Banka Qendrore Evropiane ka shume pak mekanizma ne dore per te nderhyre, pervecse te bleje borxhet e ketyre shteteve ne rrezik, gje qe nuk e lejon Gjermania, ose te printoje Euro gje qe perseri nuk e lejon Gjermania.
    Kjo krize tani e ka zanafillen ne krizen financiare te 2008, vetem me nje ndryshim se kesaj radhe nuk behet fjale per falimentim bankash por shtetesh, qe perdorin Euron.
    E dyta tregjet financiare po e sulmojne Euron nepermjet vendeve periferike te Eurozones, qe kane borxh publik te larte dhe jo rritje ekonomike, ne fjale te jera e ka zene ngushte dhe po nuk u mbrojt se shpejti eurozona do te shperbehet. Atehere ketu lind pyetja sesi do te mbrohet Euro?
    Dhe ne kete pike bie dakort me thenien e bosit te Pirelit qe citoi se, vendet e eurozones ndodhen ne nje kafaz dhe celesat e ketij kafazi jane hedhur ne det, dhe kane vetem dy rruge ose te integrohen ose te vuajne pasojat e dizintegrimit.
    Ne fjale te tjera Veriu i pasur i Evropes duhet te paguaje per Jugun e varfer te Evropes, nepermjet asaj qe do te quhej ministria financiare Evropiane kjo do te sillte nje shtet federal Evropian per te gjitha vendet qe perdorin euron. Por sa gjasa ka qe kjo te ndodhe, dhe ne rast se ndodhe a do te funksiononte.
    Kete duhet tja leme kohes.
    Nuk mendoj se eshte shume e veshtire per tu kuptuar ne aspektin si e parashtron ti,se kemi nje fshat ku 3 familje jane te pasura dhe pjesa tjeter 30 perqind jane as andej e as ketej,dhe pjesa dermuese qe eshte e varfer.
    Keto 3 familje marrin persiper qe te ushqejne kete pjesen derrmuese qe eshte e varfer,A do tja dalin????Se di?Dihet qe keto 3 familje morren persiper te Fusnin ne Eu,Rumanine,Bullgarine.........Greqine...ect,jo se prisnin ndonje gje prej tyre,por e Futen ne EU si TREG KONSUMI,ku me heqjen e BARRIERAVE doganore e taksave do te shtohej KONSUMI,dhe u arrit si ide,e funksionoi,duke qarkulluar brenda per brenda,duke shkuar nga 200.000 milione,ne 600.000 milione(banore).
    Se cdo te ndodhe me vone,do ta shohim,por ideja ime eshte qe,dhe perseri po u ngriten serisht barrierat doganore,nuk eshte se do te jete fundi i botes,do te konsumohet me pak,nga ate qe une e quajta TREG KONSUMI,sepse psh GJERMANIA nuk e ka shume problem,qe do ti konsumoje nje Shqiptar apo Grek,Rumun,prodhimet e tij ose jo,sepse dihet qe eksportet 80% e Gjermanise,i kishte me zonen jashte EU.
    Mirepo Interesi i Familjeve te medha nuk eshte me shume "TREGU i KONSUMIT",sesa Pozicioni POLITIKO-EKONOMIK,i EU ne Bote,ky eshte problemi mendoj une,dhe sado qe te mundohen,keto 3 familje te pasura,nuk besoj se do te mundin te mbajne per majmeri Shtete ku nuk ngrene dot BREKET e TYRE,si Shqiperi,Greqi,Rumani ect,sado qe investimet ne keto vende jane te tejskajshme,sepse keto vende nuk jane vende qe JAPIN,keto jane vende VEGJETUESE,ku hane,pine e konsumojne c'tu japin.
    Mgjth as une nuk besoj,se Euro do te falimentoje,por ndonje zgjidhje dhe aq e shpejte nuk do te jete.
    Ndryshuar për herë të fundit nga Alti Elezi : 28-10-2011 më 17:22

i/e regjistruar Maska e mateo
    Anëtarësuar
    24-06-2002
    Vendndodhja
    united kingdom
    Postime
    286
    Citim Postuar më parë nga Kavir Lexo Postimin
    Kur thashë "qeveria e Bavarisë" nënkuptova psh Këshilli bashkiak i Bashkisë Roskovec apo Pukë.
    Megjithatë edhe teoritë e konsipiracioneve mistiko-mjegullnajore janë "ububuja kot".

Ideja e sundimit të botës nuk ka lindur në Bavari. Krijimi i Perandorive botërore ka qenë ëndërr e Mbretërve Asirianë, Babilonas, Egjiptianë, Romakë etj. Thjesht ndryshojjnë metodat. Dikur përdorej ushtria sot përdoret Paraja. Dikur përdorej Prifti dhe Profeti sot përdoret Media dhe "Opinion-bërësit' tip "ekonomistët e Bild" apo klasifikimi i Moody-t..
    Misticizmi që i mvishet me tip "iluminati dhe shokët e tij" janë bomba tymuese për mendimin tim.

Dhe përderisa sot Europa në thelb është një Perandori, Perandoritë kur bien tundin dheun.
    Evropa ne te vertete nuk eshte ne thelb Perandori, ne kete format qe eshte, por jam dakort me pjese e dyte te shprehjes qe' kur Perandorite bien tundin dheun'.
    mateo

Anëtarësuar
    24-06-2002
    Vendndodhja
    united kingdom
    Postime
    286
    Citim Postuar më parë nga Alti Elezi Lexo Postimin
    Nuk mendoj se eshte shume e veshtire per tu kuptuar ne aspektin si e parashtron ti,se kemi nje fshat ku 3 familje jane te pasura dhe pjesa tjeter 30 perqind jane as andej e as ketej,dhe pjesa dermuese qe eshte e varfer.
    Keto 3 familje marrin persiper qe te ushqejne kete pjesen derrmuese qe eshte e varfer,A do tja dalin????Se di?Dihet qe keto 3 familje morren persiper te Fusnin ne Eu,Rumanine,Bullgarine.........Greqine...ect,jo se prisnin ndonje gje prej tyre,por e Futen ne EU si TREG KONSUMI,ku me heqjen e BARRIERAVE doganore e taksave do te shtohej KONSUMI,dhe u arrit si ide,e funksionoi,duke qarkulluar brenda per brenda,duke shkuar nga 200.000 milione,ne 600.000 milione(banore).
    Se cdo te ndodhe me vone,do ta shohim,por ideja ime eshte qe,dhe perseri po u ngriten serisht barrierat doganore,nuk eshte se do te jete fundi i botes,do te konsumohet me pak,nga ate qe une e quajta TREG KONSUMI,sepse psh GJERMANIA nuk e ka shume problem,qe do ti konsumoje nje Shqiptar apo Grek,Rumun,prodhimet e tij ose jo,sepse dihet qe eksportet 80% e Gjermanise,i kishte me zonen jashte EU.
    Mirepo Interesi i Familjeve te medha nuk eshte me shume "TREGU i KONSUMIT",sesa Pozicioni POLITIKO-EKONOMIK,i EU ne Bote,ky eshte problemi mendoj une,dhe sado qe te mundohen,keto 3 familje te pasura,nuk besoj se do te mundin te mbajne per majmeri Shtete ku nuk ngrene dot BREKET e TYRE,si Shqiperi,Greqi,Rumani ect,sado qe investimet ne keto vende jane te tejskajshme,sepse keto vende nuk jane vende qe JAPIN,keto jane vende VEGJETUESE,ku hane,pine e konsumojne c'tu japin.
    Mgjth as une nuk besoj,se Euro do te falimentoje,por ndonje zgjidhje dhe aq e shpejte nuk do te jete.
    Zotni Elezi

Tani qe po qartesohen me shume gjerat, behen dhe me te thjeshta, zgjerimi i evropes solli zgjerimin tregjeve dhe si rrjedhoje eksporteve, nuk e di nese Gjermania 80% te eksporteve i ka jashte EU. Por nje gje dihet qe Gjermania ka perfituar shume nga Euro ose me sakte eksportet e saj. Gjermania ka perfituar ndersa Italia dhe Spanja kane humbur, dmth nuk ka nje situate win-win per te gjitha palet. Dhe dihet qe Italia dhe Spanja nuk jane vende qe nuk mund ti ngrene BREKET E TYRE sic u shprehet dhe ju, por jane perkatesisht ekonomia e 3 dhe e 4 ne eurozone, dhe ne keto dy vende vendoset fati i euros.
    Pozicioni EKONOMIK-POLITIK i BE,se ne bote, hmmm veshtire te jete dhe kjo sepse ne keto momente Evropa po lufton per mbijetese, dhe ne rast se nuk e ke shtepine tende te forte nuk mund ti hedhesh syte nga pjesa tjeter e fshatit, ketu nenkuptoj boten. Meqe ra fjala per fshatin ju nenvizuat qe vende si Greqia, Rumania, Bullgaria, apo dhe disa te tjera qe jane sa andej-kendej, nuk prodhojne vetem konsumojne cfare tu japesh, dhe ketu lind pyetja cfare ndodh me keto vende kur te mos ju japesh per te konsumuar?

Asnje vend ne bote nuk do te kishte interes qe Euro te falimentonte sidomos ne kete bote te nderthurur te pakten e ekonomikisht, por nese nuk e gjeje nje zgjidhje shume shpejt Evropa duhet te pergaditet per me te keqen, por nje fillim pozitiv ishte marreveshja e 26 tetorit, ne moment qe po shkruajme dikush ndodhet ne Beijing duke ju zgjatur doren kinezeve, dhe kjo nenkupton dicka ne vetvete.
    mateo

Ragnald
    Anëtarësuar
    18-06-2006
    Vendndodhja
    london
    Postime
    4,442
    Spanja dhe italia ska nevoje per euron dhe po falimentojne fale saj. Europe u ngrit qe vetem dy vende vetem te perfitojne , franca dhe gjermania. Spanja dhe italia si gjigandet exportues ne europe , nqs do kishin monedhen e tyre do ishin 100 here me mire se sot........cfare ble me nje euro sot ne itali? Asgje.......me 1000 lireta haje nje dreke te mire me pare

Anëtarësuar
    04-04-2010
    Postime
    794
    Zotni Elezi

Tani qe po qartesohen me shume gjerat, behen dhe me te thjeshta, zgjerimi i evropes solli zgjerimin tregjeve dhe si rrjedhoje eksporteve, nuk e di nese Gjermania 80% te eksporteve i ka jashte EU. Por nje gje dihet qe Gjermania ka perfituar shume nga Euro ose me sakte eksportet e saj. Gjermania ka perfituar ndersa Italia dhe Spanja kane humbur, dmth nuk ka nje situate win-win per te gjitha palet. Dhe dihet qe Italia dhe Spanja nuk jane vende qe nuk mund ti ngrene BREKET E TYRE sic u shprehet dhe ju, por jane perkatesisht ekonomia e 3 dhe e 4 ne eurozone, dhe ne keto dy vende vendoset fati i euros.
    Pozicioni EKONOMIK-POLITIK i BE,se ne bote, hmmm veshtire te jete dhe kjo sepse ne keto momente Evropa po lufton per mbijetese, dhe ne rast se nuk e ke shtepine tende te forte nuk mund ti hedhesh syte nga pjesa tjeter e fshatit, ketu nenkuptoj boten. Meqe ra fjala per fshatin ju nenvizuat qe vende si Greqia, Rumania, Bullgaria, apo dhe disa te tjera qe jane sa andej-kendej, nuk prodhojne vetem konsumojne cfare tu japesh, dhe ketu lind pyetja cfare ndodh me keto vende kur te mos ju japesh per te konsumuar?

Asnje vend ne bote nuk do te kishte interes qe Euro te falimentonte sidomos ne kete bote te nderthurur te pakten e ekonomikisht, por nese nuk e gjeje nje zgjidhje shume shpejt Evropa duhet te pergaditet per me te keqen, por nje fillim pozitiv ishte marreveshja e 26 tetorit, ne moment qe po shkruajme dikush ndodhet ne Beijing duke ju zgjatur doren kinezeve, dhe kjo nenkupton dicka ne vetvete.
    Ateher Gjermania 80% te eksporteve i ka patur kryesisht me vendet Arabe dhe afrikane,
    Gjermania ka fituar me shume sepse ka investuar me shume.
    Per Italine dhe Spanjen nuk i permenda fare(ehh sa e veshtire kjo shqipja per tu kuptuar),por mqn i do me emra po te them qe vende,qe VEGJETOJNE ka shume,Greqi,Portugali,Ruman,Bullg,Island,Irland,Sh qipri,Serbi,Spanja deri diku,e disa shtet satelite te vegjel pa harruar ndonje tjeter.
    Ndersa per sa i perket se cfare do te hane dhe konsumojne,ideja nuk eshte se do hane grure apo jo,KONSUM+Prodhim do te thote gjithcka,Teknologji,Banka,Fabrika,.........ect..., ketu eshte ideja e konsumit,se nqs nuk do hane GRURE,do hane MOKER,sic kane ngrene per 50 vjet dhe ketu,nuk vdiq njeri apo jo!?
    Ndersa thua qe asnjeri nuk ak interes te falimentoje Euro...?????besoj se eshte shaka nga ana jote apo jo??Pse kujt i plasi po Falimentoi Dollari,Yenn-i apo Euro??
    Nje Italiani do ti interesonte me shume LIRETA,apo PESETA,sesa EURO,kjo nuk ka pike dyshimi me,dhe asgje nuk ka per te ndodhur,po falimentoi EURO,vetem po ben gjullurdi vete.

Se kush ka Shkuar ne KINE dhe cfare ka bere,dhe me vone se cdo te behet,une se di?
    Por mendoj,kur nje pjese e industrise Gjermane,Franceze,Italiane.....eshte zhvendosur prej vitesh ne KINE,nuk besoj se kane Shkuar ne kine per ti thene na jep ca pare borxh ose ku di une se cfare.

Megjithate,Jo cdo molle e KUQE nga jashte eshte e EMBEL brenda,pra nuk mund ti shohim gjerat aq qarte se mund te na duket ne,por nje per mua eshte e sigurte,e RITHEKSOJ,ZGJIDHJA do te vije nga ata qe BENE kete krize,pa shume teori konspirative,se mbase dikujt nuk i pelqejne keto teori,por ne fund te fundit nuk i intereson askujt,besohen ose jo keto teori.

Po te pyesesh shume njerez se kur filloi kjo krize,do te thone shkurt 2008-2009,nderkohe qe ka filluar per ata qe ndjekin zhvillimet ekonomike,qe ne 2003-2004,kur lendet e para filluan te kene luhatje te vogla,dhe pastaj filloi ngritje pas gnritje deri sa aktualisht LENDET e PARA jane rritur deri ne 105%-125 %,sepse mendoj qe nuk kane rene INVESTIMET,por kane rene KONSUMI.

Anëtarësuar
    24-06-2002
    Vendndodhja
    united kingdom
    Postime
    286
    Citim Postuar më parë nga Alti Elezi Lexo Postimin
    Ateher Gjermania 80% te eksporteve i ka patur kryesisht me vendet Arabe dhe afrikane,
    Gjermania ka fituar me shume sepse ka investuar me shume.
    Per Italine dhe Spanjen nuk i permenda fare(ehh sa e veshtire kjo shqipja per tu kuptuar),por mqn i do me emra po te them qe vende,qe VEGJETOJNE ka shume,Greqi,Portugali,Ruman,Bullg,Island,Irland,Sh qipri,Serbi,Spanja deri diku,e disa shtet satelite te vegjel pa harruar ndonje tjeter.
    Ndersa per sa i perket se cfare do te hane dhe konsumojne,ideja nuk eshte se do hane grure apo jo,KONSUM+Prodhim do te thote gjithcka,Teknologji,Banka,Fabrika,.........ect..., ketu eshte ideja e konsumit,se nqs nuk do hane GRURE,do hane MOKER,sic kane ngrene per 50 vjet dhe ketu,nuk vdiq njeri apo jo!?
    Ndersa thua qe asnjeri nuk ak interes te falimentoje Euro...?????besoj se eshte shaka nga ana jote apo jo??Pse kujt i plasi po Falimentoi Dollari,Yenn-i apo Euro??
    Nje Italiani do ti interesonte me shume LIRETA,apo PESETA,sesa EURO,kjo nuk ka pike dyshimi me,dhe asgje nuk ka per te ndodhur,po falimentoi EURO,vetem po ben gjullurdi vete.

Se kush ka Shkuar ne KINE dhe cfare ka bere,dhe me vone se cdo te behet,une se di?
    Por mendoj,kur nje pjese e industrise Gjermane,Franceze,Italiane.....eshte zhvendosur prej vitesh ne KINE,nuk besoj se kane Shkuar ne kine per ti thene na jep ca pare borxh ose ku di une se cfare.

Megjithate,Jo cdo molle e KUQE nga jashte eshte e EMBEL brenda,pra nuk mund ti shohim gjerat aq qarte se mund te na duket ne,por nje per mua eshte e sigurte,e RITHEKSOJ,ZGJIDHJA do te vije nga ata qe BENE kete krize,pa shume teori konspirative,se mbase dikujt nuk i pelqejne keto teori,por ne fund te fundit nuk i intereson askujt,besohen ose jo keto teori.

Po te pyesesh shume njerez se kur filloi kjo krize,do te thone shkurt 2008-2009,nderkohe qe ka filluar per ata qe ndjekin zhvillimet ekonomike,qe ne 2003-2004,kur lendet e para filluan te kene luhatje te vogla,dhe pastaj filloi ngritje pas gnritje deri sa aktualisht LENDET e PARA jane rritur deri ne 105%-125 %,sepse mendoj qe nuk kane rene INVESTIMET,por kane rene KONSUMI.
    zotni Elezi.
    Ndoshta nuk bej mire te ve ne dukje qe informimi juaj rreth nje monedhe ne rastin tone Euro mund te ishte dhe me i mire. Rreth kesaj monedhe vervitet kriza sot. Euro si monedhe u hedh ne qarkullim vetem ne baze te asaj qe midis shteteve perdoruese do te kishte nje besim dhe mirekuptim, dhe kishte nje pakt stabiliteti per rritje ekonomike ne ate kohe gje qe Gjermania dhe Franca e fshine nga axhenda e tyre kete.
    Po ashtu ishte nje limit prej 3% qe shteteve anetare te eurozes ju la si detyrim qe te mos e tejkalonin por edhe kete limit ne deficit e hodhen ne kosh si Franca ashtu dhe Gjermania. Nga kjo mendohet te kete ardhur "tatepjeta" e Euros.
    Rritja e lendeve te para erdhi si pasoje e kerkeses qe kishte per keto lende ne Kine dhe Indi dhe disa pre vendeve te tjera ne zhvillim, por edhe nga fakti qe huamarrja sidomos ne Amerike po ashtu ne Evrope ishte shume e lire, por sic e kam shkruar dhe me lart kjo krize e ka zanafillin pikerisht ne vitin 2008 me falimentimin e L, Brothers, kur nuk kishte me para neper banka atehere ra dhe konsumi. Atehere shtetet nderhyne dhe i shpetuan bankat me parate e taksapaguesve, sepse kishin mundesi kurse sot eshte e kunderta po falementojne shtete dhe para ska me.
    Euro nuk i ka mekanizmat e duhura per tu mbrojtur ne nje krize si kjo prandaj, dhe mund te shperbehet, por do te ishte me te vertete mendje lehtesi dhe mosllogaritje e madhe te mendosh se nuk do te kete pasoja, nga shperberja e Eurozones.
    Sa per Kinen dihet qe Kina 40 % te eksporteve i ka ne Evrope dhe do te mundohet te mbroje interesat e saj po pervec kesaj do te shtoje dhe disa kushte te tjera si heqja e embargos se armeve, do te kerkoje te mos e kritikojne per monedhe e saj qe e mban virtualisht te zhvleresuar, te bleje ca arme te teknollogjise se larte ne France apo diku tjeter, etj, etj. Dhe kjo per Evropen e pasur do te ishte pak poshteruese apo jo?
    mateo

Anëtarësuar
    04-04-2010
    Postime
    794
    zotni Elezi.
    Ndoshta nuk bej mire te ve ne dukje qe informimi juaj rreth nje monedhe ne rastin tone Euro mund te ishte dhe me i mire. Rreth kesaj monedhe vervitet kriza sot. Euro si monedhe u hedh ne qarkullim vetem ne baze te asaj qe midis shteteve perdoruese do te kishte nje besim dhe mirekuptim, dhe kishte nje pakt stabiliteti per rritje ekonomike ne ate kohe gje qe Gjermania dhe Franca e fshine nga axhenda e tyre kete.
    Po ashtu ishte nje limit prej 3% qe shteteve anetare te eurozes ju la si detyrim qe te mos e tejkalonin por edhe kete limit ne deficit e hodhen ne kosh si Franca ashtu dhe Gjermania. Nga kjo mendohet te kete ardhur "tatepjeta" e Euros.
    Rritja e lendeve te para erdhi si pasoje e kerkeses qe kishte per keto lende ne Kine dhe Indi dhe disa pre vendeve te tjera ne zhvillim, por edhe nga fakti qe huamarrja sidomos ne Amerike po ashtu ne Evrope ishte shume e lire, por sic e kam shkruar dhe me lart kjo krize e ka zanafillin pikerisht ne vitin 2008 me falimentimin e L, Brothers, kur nuk kishte me para neper banka atehere ra dhe konsumi. Atehere shtetet nderhyne dhe i shpetuan bankat me parate e taksapaguesve, sepse kishin mundesi kurse sot eshte e kunderta po falementojne shtete dhe para ska me.
    Euro nuk i ka mekanizmat e duhura per tu mbrojtur ne nje krize si kjo prandaj, dhe mund te shperbehet, por do te ishte me te vertete mendje lehtesi dhe mosllogaritje e madhe te mendosh se nuk do te kete pasoja, nga shperberja e Eurozones.
    Sa per Kinen dihet qe Kina 40 % te eksporteve i ka ne Evrope dhe do te mundohet te mbroje interesat e saj po pervec kesaj do te shtoje dhe disa kushte te tjera si heqja e embargos se armeve, do te kerkoje te mos e kritikojne per monedhe e saj qe e mban virtualisht te zhvleresuar, te bleje ca arme te teknollogjise se larte ne France apo diku tjeter, etj, etj. Dhe kjo per Evropen e pasur do te ishte pak poshteruese apo jo?
    I nderuar MATEO,
    Informimi vjen nga shume rruge,une nuk kam qene dhe nuk jam ndonje simpatizant i thekur i euros apo dollarit,sepse i dashur MATEO,nje prerje LETRE,prej 100 Dollar ose Euro,kostua Reale eshte me CENT,dhe i shitet POPULLSISE,per ta rrjepur sa me shume,me vlere REALE,ose sic u ngrit PIRAMIDA e Falimentimit te L & Brothers,pra nuk mendoj se duhet te futemi ne detaje shume te thella,por le ta bejme nje bisede te pergjithshme,dhe per anetaret e tjere te forumit,sepse nuk dalim dot po u futem ne terma,Obligacione,shitje,blerje,....ect,ai qe ka vlere sot jane ARI,DIAMANTET(qe jane me shumice ku ka karbon),dhe jo ca terma qe te tallavitin koken,dhe pastaj te duket kur nuk kuptohen termat,mendon qeo me te vertet gjendja eshte serioze,nderkohe qe 1+1 bejne 2.
    Boshti Paris-Berlin,xhiron shume fort dhe mbledh satelite rreth vetes,si Spanje,..ect,sepse Gjermania i dashur,nuk mund te bleje dot psh,Suedine ose Norvegjine,kur keto 2 vende kane te ardhura miliona e miliona ose miliarda euro ne vit,kur popullsite e tyre nuk i kalojne disa milione,pra per te futur ne kurth boshti Paris-Berlin beri lojre,me 3% ose me shume,kur shume shtete nuk e kuptuan ne fillim.
    Ndersa per sa i perket lendeve te para,me vjen keq te them qe nuk qendron arsyeja jote,se U RRIT KERKESA nga INDIA DHE KINA!po te them qe nuk qendron,
    kjo krize eshte nje LOJE,se ku do ti dale tymi se di?
    Mbi lendet e para po te them nje shembull,ne Ukraine jane minierat me te medhaja te TITANIT per prodhimin e Bojes,dhe Monopol per EU,e ka AUSTRIA.
    Nga Austria leshohen faturat e blerjes per,Gjemanine,francen,Italine ...ect,ose firmat jane te detyruara te Blejne ne KINE,ku cilesia eshte cope cope!
    Familja DU PONT,mbylli disa fabrika per prodhimet baze te Pigmenteve,ku ne fillim shiteshin psh 1 euro litri,dhe me pas gjate krizes keto produkte u gjeten ne disa vende te tjera me 3.8 euro per liter.
    5 Fonderi te Metaleve jane ne te gjithe BOTEN,te cilat komandojne gjithcka,u ulen kerkesat per ndertim,dhe ATA ulen cmimet per hekurin,dhe rriten cmimet per nen produktet e tij,si Gozhde,tela,vida...ect dhe i cuan cmimet ne Stratosfere.

Pra per mua e gjithe kjo KRIZE eshte nje MANIPULIM i hapur,per ata qe i kuptojne dhe i ndjekin keto gjera,sepse kjo krize nuk eshte e para,po te them dhe dicka tjeter,Une kam nje lidhje te ngushte me nje Kompani qe sot eshte LIDER boteror sot,Kompani qe ka Lindur ne vitet 1800,dhe fjalet e Drejtuesit/Pasardhesit familjar para 3 vjetesh,ishin,"deri me tani une kam kaluar 7 kriza,si KJO,nuk me kane zene SYTE."

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    13-07-2011
    Postime
    112
    Euroja ekziston sepse ka transport te shpejt midis vendeve europiane. Transporti i shpejt ekziston sepse ka nafte me shumice. Nafte me shumice nuk do te kete me. Pas 2006 nafta po vjen cdo vit ne pakesim, derisa te shteroje. Ekonomia do te rilokalizohet derisa nafta dhe makinat me nafte te arrijne te zevendesohen me alternativa.

Nje ekonomi lokale e izoluar nga te tjerat ka monedhen e vet lokale. Pra e ardhmja me shume mundesi eshte e monedhave lokale.

Levizja e tranzicionit ne bote po promovon monedhat lokale per t'ju pershtatur pikut te naftes. Mund te lexoni http://www.transitionnetwork.org/ per me shume.

Anëtarësuar
    04-04-2010
    Postime
    794
    Citim Postuar më parë nga ritastrakosha Lexo Postimin
    Euroja ekziston sepse ka transport te shpejt midis vendeve europiane. Transporti i shpejt ekziston sepse ka nafte me shumice. Nafte me shumice nuk do te kete me. Pas 2006 nafta po vjen cdo vit ne pakesim, derisa te shteroje. Ekonomia do te rilokalizohet derisa nafta dhe makinat me nafte te arrijne te zevendesohen me alternativa.

Nje ekonomi lokale e izoluar nga te tjerat ka monedhen e vet lokale. Pra e ardhmja me shume mundesi eshte e monedhave lokale.

Levizja e tranzicionit ne bote po promovon monedhat lokale per t'ju pershtatur pikut te naftes. Mund te lexoni http://www.transitionnetwork.org/ per me shume.
    Makinat me hibrit,kane dale dhe se shpejti do te dalin per te zevendesuar gjithcka.
    Kjo krize mund te kete shume gjera ne prapaskene,ose shume vende kane INVESTUAR shuma te medha "DIKU",ose,do te sjelle shume TEKNOLLOGJI te RE,ose mbase dicka tjeter........?

i/e regjistruar Maska e EXODUS
    Anëtarësuar
    15-06-2003
    Vendndodhja
    Intravenous..
    Postime
    1,667
    Titulli me duket tejet i ekzagjeruar, por qe njekohesisht dergon nje tjeter sinjal ate se pikerisht ne BE nuk ka (patur) bashkepunim te gjithanshem mes te anetaresuarve dhe fatkeqesisht ka erdhur momenti kur sejcili shtet per vete, "te paaftit" t'i ngrejne patkonjte nga dielli; nje farë-lloj ideje kapitalizmi me tipare te mprehta supremaciste nga ata "timonieret" (gjermano-frëngët) Por qe (keta te fundit) nuk do i beja me faj, madje më duken si "më te humburit" ne gjithe kete gjullurdi!

Shkurt hesapi ne lidhje me Grecia, Talia, Espanjola, Ortugalia etj: Ç'te mbjellesh do korrësh.

Faqja 3 prej 6 FillimFillim 12345 ... FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •