Postuar më parë nga
Uriel
Rasti siç të thashë ishte hipotetik/imagjinar/joreal, nëse do ishte e vërtetë që supremacia do të ekzistonte tek grupet e popullatave dhe do dallohej në saj të tipareve fizionomike. Dhe nëse vazhdohet ti mëshohet këtyre teorive, janë pikërisht nocione abstrakte si shteti, kombi, mirëqënia ekonomike e një bashkësie njerëzish që jetojnë sëbashku në saj të disa normave që ndryshojnë nga njëra shoqëri në tjetrën që do shërbejnë si etalon matës për këtë ''supremaci'' të pretenduar në kuadër të ndërtimit të civilizimeve. Dhe bota ka parë të ngrihen dhe të bien shumë të tilla, por kjo nuk ka ndodhur për arsye gjenetike. Edhe personaliteti tek vetë qënia njerëzore në thelb, lëvrohet dhe brumoset nga ambjenti rrethues dhe nuk ka të bëj me gjenetikën, siç nuk ka të bëj kultura e një X apo Y civilizimi. Nga nocioni abstrakt shtet, lindi dhe nocioni tjetër më abstrak ''komb'' sepse nga qielli nuk ra, ku ishte dhe kazani ku u gërshetuan elemente të kulturave të ndryshme, zakoneve dhe traditave. Dhe, nëse lëmë jashtë peshores këto ''njësi'' matëse ''abstrakte'', çfarë na mbetet për të mbajtur në jetë absurditete të tilla suprematike tek ''racat'' njerëzore? Kush mban më shumë frymën apo kërcen për së larti? Si e tillë ishte dhe aftësia për të urinuar për së largu. Por, i gjithë ky proçes do merrej parasysh nga shknecëtarët e sotëm, veç nëse do ekzistonte supremacia - dhe nqs po, këto kritere logjikisht do përdoreshin për ta matur nga një popull në tjetër. Për fatin e keq, kemi të bëjmë me hipoteza që kurrë nuk u vërtetuan shkencërisht, dhe sot ushqejnë veç iluzione boshe. Ndaj i nderuar, uroj të ma kuptosh gjuhën dhe mos më lodhësh me gjykime kontestuese pa fund, siç ndodh rëndomt.
Do të rikujtoja që po diskutonin për tjetër gjë, që kishte korniza specifike, dhe jo për filozofi. Unë e respektoj gjykimin tënd personal filozofik, dhe nuk kam çti ç'replikoj, pasi do personalizoja diskutimin, në kuadër të inkuadrimit në të të botëkuptimeve individuale, dhe kjo nuk i shërben anës argumentative dhe vetë temës.
Dhe, zotërinj, nuk është e vështirë të respektohet mendimi ndryshe dhe të diskutohet brënda normave të etikës? Apo jo? Nuk ekziston ndonjë konspiracion apo grup armiqësor në forum, për të nëpërkëmbur vlerat kombëtare, ndaj kursejani vetes rolin e shpëtimtarit virtual. Ajo që duket si ujk, është në fakt veç mendimi kritik, që të gjithë duhet ta pranojnë dhe ta respektojnë duke iu përmbajtur kulturës së debatit. Ju flm.
Krijoni Kontakt