Postuar më parë nga
ximi_abedini
Nxënësit e Vushtrrisë kërkojnë lëndën fetare
Këshilli i Nxënësve të Gjimnazit “Eqrem Qabej” në qytetin e Vushtrrisë, nëpërmjet një deklarate për opinion, ka përkrahur futjen e lëndës fetare në shkolla.
Nxënësit e këtij gjimnazi që është njëri prej tre gjimnazeve më të mira në Republikën e Kosovës kanë thënë mes tjerash në deklaratë se duke parë veprimet jo të mira të nxënësve, ata mendojnë se edukata fetare do të ishte zgjidhja më demokratike dhe më e duhur për eliminimin e këtyre dukurive shkatërruese për rininë tonë.
“Ne nxënësit kosovarë duke u gjendur përballë gjithë këtyre debateve,replikave e kundër replikave,lidhur me çështjen e edukatës fetare apo morale,vendosëm që të reagojmë edhe ne sepse krejt në fund,ne jemi ata të cilët do të merremi me këtë lëndë. Duke u nisur nga fryma dhe kultura evropiane të cilën e duam dhe pretendojmë t'i takojmë,ne nxënësit kosovarë duam që kjo çështje të zgjidhet në mënyrë profesionale dhe evropiane. Dhe duke parë që pothuajse të gjitha vendet evropiane për nxënësit e tyre zbatojnë edhe lëndën fetare,parimisht edhe ne duam të jemi si shokët e shoqet tona evropiane,edhe në këtë aspekt,pra ne e përkrahim plotësisht futjen e lëndës fetare,e cila mendojmë ne, do të ishte zgjidhje për shumë nga problemet që ne përballemi në shoqërinë dhe shkollat tona. Ne nuk jemi të ndikuar nga askush,që të reagojmë dha ta përkrahim këtë iniciativë zyrtare,mirëpo duke parë për çdo ditë,shokë dhe shoqe tona,me sjellje dhe suksese jo të mira në shkollë dhe shoqëri, me alkool, e drogë, nëpër duar,e duke qenë preh prostitucionit,ne mendojmë se edukata fetare do të ishte zgjidhja më demokratike dhe më e duhur për eliminimin e këtyre dukurive shkatërruese për rininë tonë të ndritur”, thuhet mes tjerash në deklaratë .
“Ne duhet t’i lëmë, e t’i harrojmë mendësitë e vjetra dhe degjeneruese të ideologjisë famëkeqe të sistemit komunist,duke i treguar kështu botës perëndimore dhe demokratike se edhe ne jetojmë me të njëjtat vlera demokratike dhe liridashëse,sepse ne pretendojmë të futemi në familjen e këtyre shteteve,dhe mos të harrojmë një gjë se shteti të cilin e duam më së shumti Amerika mike,ka ndër shoqëritë më religjioze në botën e sotme,por ajo krenohet me një fakt të tillë. Andaj nuk duhet të na frikësojë një nismë e tillë. Le ta dimë të gjithë se bota do të na dojë vetëm duke qenë vetvetja jonë. Ne e mirëpresim edukatën fetare në orarin tonë mësimor dhe i ftojmë të gjithë akterët relevantë ta zgjidhin këtë çështje me gjakftohti dhe në mënyrë qytetëruese e vëllazërore”, përfundon deklarata e Këshillit të Nxënësve të Gjimnazit “Eqrem Qabej” në Vushtrri.
Krijoni Kontakt