Close
Faqja 17 prej 22 FillimFillim ... 71516171819 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 161 deri 170 prej 216
    Perjashtuar
    Anëtarësuar
    26-01-2011
    Postime
    52
    Nuhi rrofsh vella ,shume bukur pergjigjet, shkurt qarte , dhe te kapshme ,Jarigasi ka humbur rrugen ne obor te vet .

Nejse mundohet i shkreti te te ndjeke ose te te imitoje , ne pergjigjet ,por i shkojn ehuq ,se me teper ofendon se sa bisedon

EAGLE warrior Maska e MafiaWarz
    Anëtarësuar
    12-05-2010
    Postime
    1,787
    Citim Postuar më parë nga vizioni1 Lexo Postimin
    Nuhi rrofsh vella ,shume bukur pergjigjet, shkurt qarte , dhe te kapshme ,Jarigasi ka humbur rrugen ne obor te vet .

Nejse mundohet i shkreti te te ndjeke ose te te imitoje , ne pergjigjet ,por i shkojn ehuq ,se me teper ofendon se sa bisedon

Te Jarigasi ju po vraponi si minjet mbas djathit, e ne fund po perfundoni ne kurthe .

E pergzoj per logjiken qe ka as malet e Kaukazit nuk e rrxojn dot
    Praises due to the most high, Allah

Praises due to the most fly, Prada

Baby, I'm magic, ta-dah

Vete zot, vete shkop Maska e jarigas
    Anëtarësuar
    21-03-2003
    Vendndodhja
    Napoli,Italy
    Postime
    5,221
    Citim Postuar më parë nga Nuh Musa Lexo Postimin
    .....cka tash ???......."osmani" te ka lene "tradite" te nje botekuptimi, qe rrjedh po qe andej, nga rrjedhe edhe tradita e gjith popujve europjan....kulture semite....
    Gabim, efendi! Djepi i kultures evropiane eshte ai iliro-helen e mandej ai romak!
    Zë i ushtë=>Zëush=>Zeus(Zot=>Got=>God)=>Teo=>Deo=>Dio........
    Ti kujton se i ke rrenjet ne Arabi, ndersa une e di se i kam ketu!!
    ........mund te me "sqarosh" nje tradite shqiptare ???,
    Dita e veres!!
    ........nope banane, se ke mare vesh aman as ne fillester.....ti e "pret" te jete i tille....botekuptimi im eshte "bashkkohore"....perkundrazi, ai i yti eshte i kufizuar, pasiqe dukshem te "pengon" jeta e shqiptareve musliman sipas "traditave" te pushtuesit !!!, edhe pse mesove, se ato traditat ne perditshmeri jane te njejtat me traditat e botes se "civilizuar", pra, mosvjedhja, nderimi, sharja...etj....
    Or djalosh, ato nuk quhen tradita, por "vlera" morale!!
    Tradite eshte te pershendetesh nje shqiptar ne turçe apo harapçe, te vishesh si turk, te hash me duar si harap, te perbuzesh letren e te levdosh doren e majte, te quash jomyslimanet "shkije",etj.....kupton, efendi??!
    Hap fjalorin tek fjala "tradite" e pastaj shpjegoja pak edhe atij zagarit qe teverdalloset!!
    .........shih njehere !!!, interesante.........gjema NJE RAST qe e deshmon nje gje te tille tek shqiptaret MUSLIMAN ???.........une te gjej nga kultura perendimore qindra raste, ku mbreterite per te siguruar "fuqine", femijet e tyre qe nga lindja i kan "martuar", bile edhe me gjakun e tyre.....nese mendon, se martesa me Ajshen ka "vlere" argumenti per te illustruar "mbrojtjen" tende.....me cdo respekt, kjo eshte budallaki fshatareske...
    Ne Angli, dy vellezer shqiptare maqedonas, myslimane me taban, rane ne ujdi qe te martojne femijet mes tyre!! U denuan ng aorganet ligjore britanike!! Te mjafton ky shembull, efendi???
    Martese e pejgamberit mysliman, qenka "budallaki fshatareske" sipas teje??
    A nuk bazohet i tere botekuptimi i nje myslimani mbi fjalen e Muhamedit??!!

......eshte ne natyren e njeriut te ve ne pyetje ate qe e rrethon....asaj i thone "pjekuri"....duke u nisur nga gjerat me te thjeshta.....
    Ti vure ne pyetje mesimet e nenes tende dhe te rrethit tend shoqeror dhe kete e bere vetem se "u poqe"?? Pyetja lind per ate qe nuk njeh ose per ate qe bie ne kontradikte me mesimet e reja!! Ne rastin tend cfare vure ne pyetje dhe pse??!!
    ...habi, a edhe jashta shoqerise muslimane ekzistojn keto "dukuri" ????..........edhe ketu si ne shumicen e rasteve, nuk te intereson ajo qe shkruaj, por ajo qe ti pret te ta vertetoj....une nuk te pyeta se a jane vlera "eksklusive" muslimane, por thjesht, se CKA SHEH TE PRPAMBETUR tek ato "rregulla" te nje shoqerie muslimane...
    Pikerisht aty eshte diskutimi, efendi: nuk jane vlera te nje shoqerie "myslimane", por te nje shoqerie njerezore!!
    Prandaj kur flet per dukuri tipike "myslimane" duhet t'u referohesh atyre qe jane vetem "myslimane"!!
    .......a mos e ke valle per "mantillat" e "shamijat" ???.......edhe mua me pengon shija e "dobet" e motrave te mia muslimane per "fashion"....ne te menduarit te keshilloj te lexosh keto shkrimet e mia dhe te "mundohesh" ti kuptosh,
    Nuk po flasimketu per nje mysliman revisionist si puna jote, por per masen e gjere te shqiptareve myslimane ne Kosove dhe Maqedoni!!
    Pse flet vazhdimisht per veten??!!(mos u ndje inferior, ti je shqiptar)
    ....gjith "pjesemarja" jote ne keto shkrime, nuk deshmon se ti e njeh tolerancen sic e meson ai civilizim, te cilin e imagjinon....dhe kjo me le sinqerisht te "mendoj", se nuk ke qellime te pastra ne kete mjedis ketu.
    E "pastra" eshte relative, djalosh!! Ajo qe per nje mysliman mund te jete e paster, per mua mund te jete nje gje e ndyre!! Prandaj, perpara se te drejtosh gishtin kunder te tjereve(edhe pse me qellim te "paster" sipas teje), shiko veten ne pasqyre!!
    .........shpresoj se i kam gjetur fjalet e qarta per te ta mesuar ate qe dua te te them.........mua nuk me shte e qart friga jote para nje diskutimi te hapur...
    ...ahahahah..."ti me meson ate qe don te thuash"...ahahahha.....çfare arrogance!! Nje person i edukuar muk "meson tjetrin" por "shpjegohet mundesisht ne menyre te qarte"!! Nese ti nje profesori kinez i "meson" ate qe don te thuash ne arabisht, ai patjeter qe nuk ka per te te kuptuar, prandaj, meqe ti e mban veten per njeri me intelekt me te larte se sa une, duhet te zgjedhesh fjalet per "nivelin" tim!!
    U shpjegova qarte, efendi??!!
    .......natyrisht.....gjykimi eshte "perfundimtar"....kurse qellimi ketu eshte, jo ti dajm "hesapet", por te "njihena" me mire, se dukshem ekziston nevoja, apo si mendon ???
    Lexoje pakez me mire ate qe shkrove!!
    Ti pretendon se nuk "gjykon", pasi gjykimi na qenka perfundimtar, por preferon te nxjerresh "perfundime"!!!
    Djalosh, perpara se te me pergjigjesh, lexo me vemendje shkrimet e tua!!
    Ke per te njohur nje tjeter person qe jeton ne mendjen tende.....

....leshova nje e-mail dhe pyeti....nga 7 mio. shqiptare i gjete "3 vellezer", qe paskan patur interesse antiamerikane ???......jo mor, me shume ka, me siguri me shume...
    Shqip, te lutem??!!
    ...kete e ke absolutikisht dallash.....islamin ne mesin e "perendimoreve" e pasqyrojn muslimanet vendas, qe i ke ne france mbi 10% te popullates pershembull....terrorizmi "islamik" eshte qarte i perkufizuar dhe dihen adressatet e tij....ketu nuk ka cka te diskutohet.
    Per tu habitur se si hidhesh dege me dege!! Po flisnim per islamin "truallsor" shqiptar, apo per arabet emigrante te Frances??!!
    ...sa per skenderbeun dhe nene terezen....nese ke ndonje pyetje konkrete, parashtroe ate...
    Ne Kosove dhe Maqedoni, nder shqiptaret myslimane eshte ndermarre nje fushate denigruese kunder figures se heroit tone kombetar Skenderbeut, si edhe kunder figures se njohur ne rang nderkombetar Nene Tereza!!
    Ti, si njohes i mire i Islamit shqiptar "truallsor", çfare mednon per keto dy figura??!!
    ....qe nga 11 shtatori, shtypit amerikan dhe me te boterore, jane dashur 4 vite te terra, te "zbuloj" dallimin mes "vahabizmit" dhe "selefizmit"....ti akoma edhe pas 10 viteve nuk e paske kuptuar ???, me vjen keq....
    Te te vije keq per veten,(ti je muhamedan), dhe per vellezerit e tu ne fè, pasi jane pikerisht wahabistet qe selefet i damkosin si "kufare"!!
    Nga cila pjese e shkrimit tim, doli ne pah se une nuk e njoh ndryshimin ndermjet ketyre doktrinave??!!
    .....muhamedan eshte nje shpikje e kishes nga shekulli i 18.....boterisht ne cdo shtrese te shoqerise dihet se termi "muhamedan" eshte i gabuar dhe nje shpikje "pa lidhje"....nese e ke fjalen per ithtaret e fese islame ne pergjithesi, ata njihen me se miri me emrin "musliman"....nese e ke fjalen per pjesen me te madhe te tyre, e ke termin e posacem "sunnit" etj...pra, perqendrohu ne termat e posacem....natyrisht se jane per mua e njejta gje, NJEREZ, nga pikepamja e ligjit, jane shtetas, nga pikepamja e doktrines fetare jane "grup".....
    Ti vazhdon te mendosh se po flet me ndonje fshatar beduin!!! Muhamedan, siç e thote edhe vete fjala, do te thote "ithtar i Muhamedit", ndersa musliman do te thote "ithtar i Kuranit"!!Te gjithe muhamedanet jane myslimane, por jo te gjithe muslimanet jane muhamedane!!
    Nga pikepamja e doktrines, ata qe barazojne shuren me hadithin, ose Kuranin me Sunen, jane sunite ose muhamedane!!
    ....njoftohu me termin "demokraci", dhe pergjigja do te dal vetvetiu, KOHA nuk shtang.....mund qe edhe te "asgjesohet".....apo ???
    Termi "demokraci" eshte i kundert me "teokraci"!!Qarte??!!
    ....njeriu me aftesine e te "menduarit" qendron MBI NATYREN.....perndryshe nuk do te kish perdhunime, vrasje, vjedhje, etj....nuk eshte e natyrshme te VJEDHES...
    Vertet e ke ti djalosh me botkuptim "bashkekohor"??!!
    Ke pare ndonje derr ti qe t'ia vjedhe shokut ushqimin nga goja??!!
    Ti vertet ke bere shkolle ne Viene???!!!
    ...thjesht, qe te permbushen nevojat e muslimaneve ne perditshmeri !!!
    Pra ti mbron tezen se nevojat e myslimaneve ne perditshmeri, nuk mund te permbushen ne nje shtet me demokraci perendimore??!!
    ........natyrisht......akcio e reakcio.....ai nuk eshte si Nuh Musa.....perndryshe eshte poashtu njeri me intelekt te larte....me siguri se me diskutanten e pershtatshem din edhe te diskutoje ne menyren me te "mire"....
    Ti mendon se Nene Tereza e ka provokuar hoxhe Krasniçin??!!
    ........attributi eshte fyes........rrenja eshte "jo falemnderues", kur nje njeriu i ben te mire, e ai ta kthen me te keqe...."kufr".....ne kuptimin e gjere ben kufr kur ne momente te nxehta shan Allahun, e mohon ate, mohon islamin, e shan pejgamberin, etj....pra, e nxjer vetveten ne momente jashte fese....kjo vlen per muslimanet.....jomuslimani eshte nga pikepamja e muslimanit cdokohe ne gjendjen e "kufrit"....attributet fyese i ka mare gjate "pushtimit" osman....ne vendet arabe nuk eshte fjale "fyese".......pak ashum opozita e fjales "musliman"...
    Or rob zoti!!
    Ti vete the se "kaurr " eshte fjale fyese dhe se myslimanet e perdorin kunder jomyslimaneve!! Zgidh e merr!!
    ....o kaur i kaurit.......kur i nguxnim vajzat ne shkolle....per "sllavin" gjuha shqipe njeh termin unik "shka" ose "shqeh"......
    Per sllavin apo per jomyslimanin??!!Po te freskoj pak kujtesen, me pare ti shkrove:..psh. ne islamin truallsore te maqedonise, jomuslimanet njihen me emrin "shka".....dmth. SLLAV, apo ne kosove "shqeh"....
    Une e kuptoj se ti ke probleme me shqipen "truallsore" per shkak te kultures tende "gjermane", por te pakten mbaje hunden poshte kur flet me nje shqiptar prej Shqiperie!!
    Jarigas

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    26-01-2011
    Postime
    52
    Citim Postuar më parë nga MafiaWarz Lexo Postimin
    Te Jarigasi ju po vraponi si minjet mbas djathit, e ne fund po perfundoni ne kurthe .

E pergzoj per logjiken qe ka as malet e Kaukazit nuk e rrxojn dot
    Aman logjik , na ka habit krejt forumin se sa i mencur eshte Jarigasi bashke me ty heheeh, shtoje edhe alpet dhe do e kompletosh tamam

Revolucioni është afër Maska e Nuh Musa
    Anëtarësuar
    02-05-2002
    Vendndodhja
    vjenë, austri
    Postime
    4,463
    Citim Postuar më parë nga jarigas Lexo Postimin
    Gabim, efendi! Djepi i kultures evropiane eshte ai iliro-helen e mandej ai romak!!!
    ....trash e ma trash shoki, ke pragjykime GJIGANDE te shoqeruara me injorance dhe gjyesemdije, mere kete si kritik jo si fyerje!!!, por do te vazhdoj...ti je shembulli tipik i nje njeriu radikal........

SHKURT....gjith KULTURA perendimore eshte KRYEKEPUT trashigimi kishtare, me kete, RRENJET i ka ne ate semite !!!, cfare nennkupton fjala kulture ???, SJELLJET NDERNJEREZORE, FENE, RITET FETARE, FESTAT FETARE....ate qe ti e ben pershesh, eshte RRENDI SHTETERORE, dhe ai nuk i hin ne pune KULTURES, natyrisht se edhe arkitektura, muzika, moda e dukuri tjera bejne pjese ne te, por thelbi i kultures eshte "ideologjia", ngase ajo eshte motori i gjith shpikjeve tjera, qe me perseritjen e tyre behen "kulture"....pra, qe te avancohet nje "ritual" nga nje veprim "mode" ne nje trashigimi te ngulur, duhet te filtrohet nga ideologjia e atij grupit, vetem nese ajo e sheh te vlefshem me "barometrin" e vet !!!

.....kultura e krishtere perputhet ne shume pike me ate muslimane (sjelljet ndernjerezore ne pergjithesi, familja), qe deshmon lidhshmerine e tyre, me kete, shkollen e njejte, TY SI ISH MUSLIMAN duhet ta dijsh kete me se miri....edhe trashigima e kohes romake natyrisht se ka depertuar ne te, si shembullin qe ke sjelle, ajo bile se pari eshte kultivuar nga muslimanet, dihet se fillozofine romake muslimanet e kane "shpetuar" neper kohen e mesjetes europjane, ku qeni nuk e ka njohur te zotin e vet.....sot kultura europjane krenohet me Tomasin qe e ke kojshi, kurse dihet shume qarte se aviccena e averos e shume muslima tjere e kane "ruajtur dhe zhvilluar" trashigime antike.....te krenohesh me kulturen "romake" eshte paksa qesharake !!!, duhet se pari t'ja u hekesh kapelen muslimaneve !!!

.....kultura natyrisht se adaptohet dhe "kultivohet", pasiqe ajo i nenshtrohet ndryshimit te kohes.....por, ta mohosh trashigimine "semite", eshte thjesht, joserioze....nese e filtrojm neper kohen, ne ate te mesjetes, ku ka shtanguar cdo "evoluim" kulturore, GJITH ritet qe i ke sot ne kulturen perendimore, po te njejta i gjen edhe ne ate kohe....edhe pse nuk eshte "kultivuar", ritet kishtare kane mbijetuar kohen e mesjetes, dhe jane trashiguar drejtperdrejt ne kohen e sodit....perfundimisht, nuk te shpeton "republika" e "arkitektura" e "drejtesia" nga rrenjat HARAPE...mbaje mend kete....po te mos kish qene keshtu, nuk do te ngriheshin deputetet ne parlamentin europja, e te futin "trashigimine e krishtere" ne kushtetuten e bashkimit....sekularzimin e laicitetit i ke ndegjuar, por ne thelb nuk ja u ke haberin sa duket....NUK ESHTE TRASHIGIMI E KRISHTERE KULTURA ROMAKE, por ajo eshte trashigimi e njerezise !!!, elementet e te ciles gjinden ne gjith kulturat qe e rrethekojn ish token antike.....shih shkrimet e mia me te vjetra, ku jam mare edhe me kete, sidomos me termen helen, hilir....gjera qe ne thelb pershkruajn "monoteizmin", pra, edhe politeizmi romak eshte avancim i monoteizmit te mehershem....sa per kuriozitet, fjala semite per ALLAH ne kuptimin tone sic e kemi ZOT, eshte ILAH.....

Ti kujton se i ke rrenjet ne Arabi, ndersa une e di se i kam ketu!!
    ..........ti VALLAHI nuk e din se ku i ke rrenjet, po ta dijshe, nuk do ta braktisje fene e te pareve or jahu........nese me lejon nje shaka, ti i ngjan me se shumti Mark Muharemit te humoristit kosovar Rasim Thaci....Mark Muharemi kishen nuk e deshi, kurse xhamise nuk ja dinte rrendin, e Rasimi konstatoj se me ne fund ai Mark Muharemi ne hamam e gjet vendin....

Dita e veres!!!!
    ....dita e NOVRUZIT nuk eshte kulture shqiptare por PERSIANE....mos te ndegjojn serbet, se do te thuan se e kemi prejardhjen nga irani, sepse ata akoma nuk e dijn se nga e kan prejardhjen shqiptaret....per kosovaret jane kenaqur me perfundimin se jane nga "shqiperia" te ardhur....por me siguri se me "mendjen avanturiste" ja kini mvesh nje petk ilir...jam kurioz ne pergjigjen....

Or djalosh, ato nuk quhen tradita, por "vlera" morale!!
    ...oki doki artishoki, quaj pra VLERA MORALE....nje shpikje e re kjo ???, vlera morale e percjellur neper kohe = tradit.....nuk me kujtohet nje popull te trashegoj vlera te "pamoralshme"....

Tradite eshte te pershendetesh nje shqiptar ne turçe apo harapçe, te vishesh si turk, te hash me duar si harap, te perbuzesh letren e te levdosh doren e majte, te quash jomyslimanet "shkije",etj.....kupton, efendi??!!!
    ...jo VALLAHI BILAHI ste kuptoj, si te kuptoj brockulat hedhur neper ere ???
    AS SALAMU ALEYKUM VA RAHMATULLAHI VA BARAKATUHU eshte nje pershendetje e percjellur nga mesimet e miresjelljes ne islame, nje pershendetje me te cilen mund te komunikosh me 1,5 mrd. njerez !!!, nder shqiptaret nuk eshte e thene te perdoret kjo "formule" internacionale, dhe bile ja u kisha ndaluar atyre qe sja kan haberin fese islame kete....

....kush vishet si turk ???....ku e din ti se "mantillat" e "shamijat" jane pjelle turke ???, nje kohe edhe europjanet jane veshur "si turk"....por nuk te prish pune te vishesh si "francez".............hajt locka jem, shpjegoma kete "problem" identiteti qe ke.....cka te hin ne pune "veshja" ????............eshte tradite islame nder shqiptaret musliman....respektoe, e mos e perbuz...

....kush han me duar ???.......pula e pjekur edhe neper restorantet me te mira te botes perendimore hahet me doren e thate....jam kurioz te dij, se si shqiptari musliman e han "corben" apo "pasulin".....shih njehere ku "perqendron"....argument mbi argument....kurse doren e djatht e kape, me vonese, aman e kape peshkun....eshte KOD I MIRESJELLJES perdorimi i dores djatht para se majtes.....arsyeja e vetme eshte, SEPSE I KEMI DY DUAR......po ti kishim TRI, do te ish kultivuar poashtu nje RREND....kete e gjen ne KULTURAT E MEDHAJA.......KOD DISCIPLINE.....

Hap fjalorin tek fjala "tradite" e pastaj shpjegoja pak edhe atij zagarit qe teverdalloset!!
    ........sinqerisht, a metevertet nuk mund te "identifikohesh" me ASGJE qe te kam shkruajtur ???, sa per fjalen tradit, me mjafton shpjegimi yt........

Ne Angli, dy vellezer shqiptare maqedonas, myslimane me taban, rane ne ujdi qe te martojne femijet mes tyre!! U denuan ng aorganet ligjore britanike!! Te mjafton ky shembull, efendi???
    ....krahas atyre TRE vellezerve, na i paske gjetur edhe DY........gjurmo, me siguri ka me shume raste....nder 7 mio. shqiptare ke me gjet edhe nje Josef Fritzl...

Ta anojm ne nje "hypoteze" rastin anglez.....cka do te thoje, po qe ai djali te kish ra ne dashuri ala "romeo_xhzulietijane" me ate ciken e axhes ???....do ta kishe mireprit nje "martese" nene ato kushte ???

Martese e pejgamberit mysliman, qenka "budallaki fshatareske" sipas teje??
    A nuk bazohet i tere botekuptimi i nje myslimani mbi fjalen e Muhamedit??!!
    ...nope banane....bazohet parimisht ne KURAN....edhe per kete "problem gordian" po te parashtrioj nje pyetje....KUSH nga muslimanet e trashigon Muhamedin as. ne kete "shkolle" qe va u ka lan AMANET muslimaneve mbi te cilin pra sipas teje e formojn "botekuptimin"....si duket ja paskan "fut" ketij "mesimi" muslimanet dhe e paskan "tradhetuar" Perjgamberin e tyre, kurse ti e sheh ketu "themelore, te patjtersueshem, bindes, dogmatik".....ja Musa thote populli, puro fshataresk ki argument argumenti i potencuar ne katrore....

Ti vure ne pyetje mesimet e nenes tende dhe te rrethit tend shoqeror dhe kete e bere vetem se "u poqe"?? Pyetja lind per ate qe nuk njeh ose per ate qe bie ne kontradikte me mesimet e reja!! Ne rastin tend cfare vure ne pyetje dhe pse??!!??!!
    ...lucin mor, bilbilushin....a aq i pakuptueshem jam ???.......mesimet e nenes i kam vere ne pyetje ???..........jo mor djalosh, RRETHIN qe MUA me mbeshtjell, ate, kurse NENA me ka mesuar......pse perqendrohesh ne kete "teme" ????....kjo ish vec nje anektode qe e perjeton GJITH NJEREZIA neper GJITH KULTURAT mbi ruzull....edhe ata ne xhungell, kur mesojn rolin e bibilushit, ja cesin nje gjethe bananeje persiper.....a e ke me plastike tash shembullin ???..ki eshte rasti me primitiv, kurse ne perpjesetim te vazhduar rittet deri tek pyetja, A EKZISTON ZOTI ????....imagjino parabolen....

Pikerisht aty eshte diskutimi, efendi: nuk jane vlera te nje shoqerie "myslimane", por te nje shoqerie njerezore!!
    Prandaj kur flet per dukuri tipike "myslimane" duhet t'u referohesh atyre qe jane vetem "myslimane"!!!
    .........mos u mundo te nxjerish pallavra aty ku nuk ka.....ne varrimin e nenes plak por edhe te babes plak kane mare pjese edhe "shkijet" e fshatit tim....sepse ne fushe e ndanin ujin, kur e ujitnin token....ajo harmoni ka ekzistuar ne mes "muslimaneve" dhe "shkijeve orthodox"......dhe njerez si puna jote, nuk e kan vendin ne ate mes....prandaj edhe e harxhoj gjith kete kohe ketu me ty.....vlerat NJEREZIORE te muslimaneve jane TE NJEJTA me ato te jomuslimave...gje qe edhe vet me ate VERBESINE qe ke e "vertetove" por ZOTI ta ngushtuar aq shume zemren (ajet kuranore ky), qe nuk ke gjasa ta kuptosh kete.....ti si zakonisht edhe kete pune e mer dallash dhe e ngjyros e ben llom...pershesh e ben doktrinen me liturgjine...e sja ke haberin cka ben, cka don, dhe ku don me dale.....teje te intereson vertetimi per qendrimin tend ne ate "vezen" qe e ke formuar dhe ke fut kryt...

Nuk po flasimketu per nje mysliman revisionist si puna jote, por per masen e gjere te shqiptareve myslimane ne Kosove dhe Maqedoni!!!Pse flet vazhdimisht per veten??!!(mos u ndje inferior, ti je shqiptar)
    ...une e kisha quajtur veten "konzervativ".....eshte me e sakte......une nuk mirem me "revsionin" e islamit, por me "freskimin" e kujteses....kjo duhet teje me se shumti te te ndihmoje....perndryshe mos fol me "rezerva", pyet thjesht dhe qarte....te kuptohemi me mire...per veten flas, pasiqe ne shembujt filloj nga vetvetja, qe mos te ik mendja, se zhytem ne teorizma....

E "pastra" eshte relative, djalosh!! Ajo qe per nje mysliman mund te jete e paster, per mua mund te jete nje gje e ndyre!! Prandaj, perpara se te drejtosh gishtin kunder te tjereve(edhe pse me qellim te "paster" sipas teje), shiko veten ne pasqyre!!
    ....dallsh e ke......kjo nuk ka te beje ME KULTUREN E DISKUTIMIT, te thashe, edhe vellau qe ka qendruar ne barkun e nenes tende nuk do te perkrah ne cdo aspekt te jetes....SILLU pra me diskutuesit si me vellaun tend......per hire te diskutimit kuptohet....sidomos, kur dicka te duket e ndytur, thuaje ate, por ka menyre te "civilizuar" se sic thuhet ajo...kjo te mungon gati ne terresi....por aty ketu ka do rreze qe depertojn, mundohu pra...une shoh drite...

...ahahahah..."ti me meson ate qe don te thuash"...ahahahha.....çfare arrogance!! Nje person i edukuar muk "meson tjetrin" por "shpjegohet mundesisht ne menyre te qarte"!! Nese ti nje profesori kinez i "meson" ate qe don te thuash ne arabisht, ai patjeter qe nuk ka per te te kuptuar, prandaj, meqe ti e mban veten per njeri me intelekt me te larte se sa une, duhet te zgjedhesh fjalet per "nivelin" tim!!
    U shpjegova qarte, efendi??!!
    ...vertimi ne sekund vjen......."u shpjegove" shume qarte shoki jarigas"..pse nuk u permbajte ne kete thenjen, pasiqe e paske kuptuar intencionin tim ???....e sheh ku e ke defektin miku im i dashur ???....diskutimi i civilizuar....

Lexoje pakez me mire ate qe shkrove!!
    Ti pretendon se nuk "gjykon", pasi gjykimi na qenka perfundimtar, por preferon te nxjerresh "perfundime"!!!
    Djalosh, perpara se te me pergjigjesh, lexo me vemendje shkrimet e tua!!
    Ke per te njohur nje tjeter person qe jeton ne mendjen tende.....
    ......inshallah.....mendoj, se edhe ne kete rast, e ke kuptuar "intencionin" tim...pra, mos te polemizojm, pasiqe edhe vet deshiron, qe une te te njoh....gje qe e pres tash disa dit......

Shqip, te lutem??!!
    ....cak ma nin mu palla per "vellezerit" duka, le te vegjetojn ne burgjet amerikane....aiiiiiiii, sa pune e madhe ajo....mua nuk me eshte e qarte "mvaresia" mes atyre dhe diskutimit tone....ti ke mare nje shembull larg kontekstit bre burre....vrtem se ai eshte "on top", "ekskluziv"....dhe cka tash ???...nese deshiron te dijsh me gjere mbi ta, leshova nje e-mail, kete te thash....

Per tu habitur se si hidhesh dege me dege!! Po flisnim per islamin "truallsor" shqiptar, apo per arabet emigrante te Frances??!!!
    .....nope banane......arabet "emigrant" te frances.......haha e hihi....FRANCEZET musliman...per ata flisnim, dhe "islamin" truallsore te tyre....ata e pasqyrojn islamin ne france.....perqendrohu ne "lidhshmerine" e debatit....ti je ai qe hidhet....ja perseri ku e verteton "forcen" e argumentit, ku zhytesh ne "fraza" senzacionale, per te maskuar dobesine.....JO BOSSI, nuk jan ARAB, ata kan vetem prpavijen arabe...ata jan FRANCEZ PURO......nuk hin ne peytje me "vjetersia" e gjeneve, per te qen francez apo arab....ata jan te LINDUR aty, dhe jane FRANCEZ (e treta apo katerta gjenerat vec)....apo ta shkelmojm presidentin francez tash, se ka background hungarez ???.....apo Obamen, se eshte bile gjysem musliman, zezak e afrikan ???....argument e lock i thon kesaj frazes tende te nxjerur nga konteksti e te maskuar me senzacionalizem.....kam frigen se i imponon do "forumist" me kete still maramendes dhe vdekjeprures ne aspektin argumentativ, i cili eshte i "vdekur" por i maskuar....

Ne Kosove dhe Maqedoni, nder shqiptaret myslimane eshte ndermarre nje fushate denigruese kunder figures se heroit tone kombetar Skenderbeut, si edhe kunder figures se njohur ne rang nderkombetar Nene Tereza!!
    Ti, si njohes i mire i Islamit shqiptar "truallsor", çfare mednon per keto dy figura??!!
    ...perzonalisht me vjen keqe per kete, dhe i kisha lutur te gjith qe te permbahen....fajin duhet ta kerkojm me siguri tek vetvetja ne te gjitha anet. Skenderbeu eshte trung i palekundur i identitetit shqiptare, dhe shtylla kryesore e qendreses tone ndaj armikeve. Une rolin e rilindaseve nuk e vleresoj aq lart ndaj te arriturave te tyre kunder shpetimit nga jasht, sa kete sukses per te shpetuar shqiptaret nga armiqesia ndermjet veti. Cdo armik i yni nuk ka nevoje te na luftoj me arme, por me shpifje, nje shtet se pari behe i dobet brenda, e pastaj gelltitet nga jasht.

Skenderbeu njihet si qendrese ndaj "pushtuesit".......nuk eshte definuar ne thelb as perzoni e as pushtuesi, por vetem ne menyre siperfaqesore, qe te gjindet kompromissi dhe formula me efikase ne popull.........emri eshte "Skender Beu" (emri musliman)...pushtuesi eshte "turku nacionalist" (jo islami)......dy miza me nje shuplak thot populli...........peyti femijet kush eshte Gjergj Kastrioti ???....shumica nuk e dijn, peyeti KUSH ESHTE SKENDERBEU ???....gjith e dijn, sot ndoshta e permendin me nje fryme me adem jasharin....kush eshte pushtuesi ???........TURKU......keto jane fjalet e tua shoku jarigas, jo te miat...cdo fjale e dyta e jotja ka te beje me "turkun"....falemderohu rilindasve per kete...

Sa per nene terezen duhet theksuar, se ajo per popullin shqiptare nuk ka bere ne jeten e saj gje te madhe sa ish e gjalle, por tash e vdekur ja ka shendrit imazhin popullit shqiptare. Duhet pa rezerva te theksohen gjerat, per kete nuk ka as inat e as turpesi, gjerat qe jane, ato mbeten !!!

Kush don te polemizoj, kapet per punen e saj "misionuese" qe si ka sjell as nje gramm dobi popullit tone....kete fatkeqesisht e bejn muslimante, por jan fraza e brockula, assesi argumente.

Te te vije keq per veten,(ti je muhamedan), dhe per vellezerit e tu ne fè, pasi jane pikerisht wahabistet qe selefet i damkosin si "kufare"!!!!
    ....shih, dukurite boterore ne trojet tona vijn me VONESE....kjo rrezullton nga kultura jone e "turbullt", qe nuk eshte as mish e as peshk....kete qe te them mere si te vertete absolute, WAHABIST ka vetem brenda kufijve te shtetit saud, tjeret jane SELEFIJ......wahabistet kan ne dispozicion "forcen shteterore".......slafistet vetem literaturen e internetit......dallimi pra eshte rrenjesore !!!, ideja qe nuk jetesohet mbetet vetem ide........wahabistet rrendin shteterore e kan sipas shkolles hanbelije, kurse selefijt jane te ngjyrosur, me te kater shkollat, shumca jane shafii. Hanefijt dallojn ne te falurit nga shkollat tjera (tekbir vetem ne fillim), kurse tek tjeret miret tekbiri ne cdo permendje te Allahut, qe do me thene, duke u falur nje "musliman", nga jasht identifikohet si "hanefi" ose si "wahabist"...por ne fakt ata jane shafii, ose hanbeli....te thash edhe me larte, biotes perendimore jane dashur disa vite ta qartesojn kete "pune".....sot wahabistet nuk akuzohen ne menyre paushalle....aty ketu ka mbet ndonje "ekzot" qe eben, por, s'prish pune kjo....

Nga cila pjese e shkrimit tim, doli ne pah se une nuk e njoh ndryshimin ndermjet ketyre doktrinave??!!
    Ti vazhdon te mendosh se po flet me ndonje fshatar beduin!!! Muhamedan, siç e thote edhe vete fjala, do te thote "ithtar i Muhamedit", ndersa musliman do te thote "ithtar i Kuranit"!!Te gjithe muhamedanet jane myslimane, por jo te gjithe muslimanet jane muhamedane!!
    Nga pikepamja e doktrines, ata qe barazojne shuren me hadithin, ose Kuranin me Sunen, jane sunite ose muhamedane!!
    ...leri keto pune, perdore vetem kete qe une te them.....termi MUHAMEDAN nuk perdoret, edhe ne perendim nuk perdoret, eshte i "tejkaluar" pasiqe eshte hetuar "gabimi" ndash ne sens, ndash ne shkrim....ne shenje respekti ndaj islamit, ki term NUK PERDORET.......natyrisht se mund ta perdorish, une nuk ta ndaloj, por te informoj thjesht.

Termi "demokraci" eshte i kundert me "teokraci"!!Qarte??!!
    ...te thash, mund edhe te asgjesohet.....kete dukuri e ka demokracia....populli vendos....nese vendos per nje sistem qeverises, e ben ate per te miren e vet...nuk mendoj se dikush ja ka te keqen per qellim vetvetes....apo ???

Vertet e ke ti djalosh me botkuptim "bashkekohor"??!!
    Ke pare ndonje derr ti qe t'ia vjedhe shokut ushqimin nga goja??!!
    Ti vertet ke bere shkolle ne Viene???!!!!!
    ...natyrisht Freud-i ma ka mesuar kete....ti u perqendrove ne nje teze me kundershtim ne vete, une te solla vetem nje shembull......ka edhe shembuj tjere...perndryshe nuk me eshte e qarte "habia" jote....jam kurioz...

Pra ti mbron tezen se nevojat e myslimaneve ne perditshmeri, nuk mund te permbushen ne nje shtet me demokraci perendimore??!!!
    .......natyrisht se po, e sheh ty shqiperine "demokrati" ???...nese po, perse diskutojm me faqe te terra mbi "shamine" ???

Ti mendon se Nene Tereza e ka provokuar hoxhe Krasniçin??!!!
    ....une nuk e mendoj ate, une e shoh ate....ai e gjeneron energjine nga rrymat antiislame....shume thjesht....

Or rob zoti!!
    Ti vete the se "kaurr " eshte fjale fyese dhe se myslimanet e perdorin kunder jomyslimaneve!! Zgidh e merr!!!
    ..po te lexoje me vemendje, nuk do te me harxhohje tash disa minuta pa lidhje....fjala KAUR se paku ne rrethin tim perdoret si fjale fyese ne perditshmeri NDER MUSLIMANET VET !!!.....kurse per JOMUSLIMANET, qe jane kryekeput "sllav", ne perdorim termin e pershtatur qe e njeh gjith shqiptaria, "SHKA"....cka nuk kupton ketu ???

Per sllavin apo per jomyslimanin??!!Po te freskoj pak kujtesen, me pare ti shkrove:..psh. ne islamin truallsore te maqedonise, jomuslimanet njihen me emrin "shka".....dmth. SLLAV, apo ne kosove "shqeh"....
    Une e kuptoj se ti ke probleme me shqipen "truallsore" per shkak te kultures tende "gjermane", por te pakten mbaje hunden poshte kur flet me nje shqiptar prej Shqiperie!!
    ...hajt me dert hajt, cka me be me teje.......cka me thua tash ???

ja citmi im mbi perdorimin e fjales "kaur" ne lidhje me "jomuslimanet"

..nese mendon, se muslimanet me kete i kan etiketuar jomuslimanet, atehere je gabim..

...nese nuk shprehem qart, me trego mor shok....se ti i mer dallash punet une nuk te kam faj..

naten e mire....
    albanish by nature

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    26-01-2011
    Postime
    52
    No comment Nuh , nuk e vazhdoj me tutje ,hallall te qofte.

Anëtarësuar
    21-03-2003
    Vendndodhja
    Napoli,Italy
    Postime
    5,221
    ....trash e ma trash shoki, ke pragjykime GJIGANDE te shoqeruara me injorance dhe gjyesemdije, mere kete si kritik jo si fyerje!!!, por do te vazhdoj...ti je shembulli tipik i nje njeriu radikal........
    Po ti, a nuk ishe ai personi qe nuk "gjykon", por qe "meson"??!!
    Do te mjaftonte vetem fraza "njeri radikal" per te nenvizuar "kulturen" e njethundrakut qe fshihet tek ti!! Sikur ta kishe idene se çfare gomarlleqesh nxjerr nga goja, do te te vinte turp te shkruaje ne forum!!
    SHKURT....gjith KULTURA perendimore eshte KRYEKEPUT trashigimi kishtare, me kete, RRENJET i ka ne ate semite !!!,
    Or robi i Allahut, Kisha si istitucion eshte evropiane!Nga semitet ka marre vetem pjesen teologjike pasi, çdo gje tjeter eshte evropiane, dmth qe i ka rrenjet ne truallin greko-roman, duke filluar qe nga ligjet, letersia, shkencat, filozofia, gjuha, festat,doket dhe zakonet!!
    cfare nennkupton fjala kulture ???, SJELLJET NDERNJEREZORE, FENE, RITET FETARE, FESTAT FETARE..
    E pabesueshme!!
    Nje njeri i edukuar ne zemren e Evropes e qe flet sikur te jete rritur ne nje tende beduini!! Po qysh mer jahu, kulture na qenkan festat dhe ritet fetare??!!Feja eshte vetem njeri prej elementeve te kultures se nje populli!!Vetem morali libertin i greko-romaneve eshte prekur nga semitizmi hebraik!!
    Kupton ti efendi me kulture "gjermane"??!!
    ..ate qe ti e ben pershesh, eshte RRENDI SHTETERORE, dhe ai nuk i hin ne pune KULTURES, natyrisht se edhe arkitektura, muzika, moda e dukuri tjera bejne pjese ne te, por thelbi i kultures eshte "ideologjia", ngase ajo eshte motori i gjith shpikjeve tjera, qe me perseritjen e tyre behen "kulture"....pra, qe te avancohet nje "ritual" nga nje veprim "mode" ne nje trashigimi te ngulur, duhet te filtrohet nga ideologjia e atij grupit, vetem nese ajo e sheh te vlefshem me "barometrin" e vet !!!
    Eshte e pamundur te debatosh ne nje nivel te pranueshem me nje person qe ne çdo fjali ben dy gabime!!Ne çdo pergjigje qe jep, me duhet te te ndreq shume me teper gabime se sa me pare!! Mjaft, nuk kam ndermend te laj kryt e gomarit!Tani e tutje, po deshe te debatosh me mua, duhet te marresh vetem dhe vetem nje objekt debati!!
    Jarigas

Anëtarësuar
    02-05-2002
    Vendndodhja
    vjenë, austri
    Postime
    4,463
    Po ti, a nuk ishe ai personi qe nuk "gjykon", por qe "meson"??!!
    Do te mjaftonte vetem fraza "njeri radikal" per te nenvizuar "kulturen" e njethundrakut qe fshihet tek ti!! Sikur ta kishe idene se çfare gomarlleqesh nxjerr nga goja, do te te vinte turp te shkruaje ne forum!!
    Or robi i Allahut, Kisha si istitucion eshte evropiane!Nga semitet ka marre vetem pjesen teologjike pasi, çdo gje tjeter eshte evropiane, dmth qe i ka rrenjet ne truallin greko-roman, duke filluar qe nga ligjet, letersia, shkencat, filozofia, gjuha, festat,doket dhe zakonet!!
    E pabesueshme!!
    Nje njeri i edukuar ne zemren e Evropes e qe flet sikur te jete rritur ne nje tende beduini!! Po qysh mer jahu, kulture na qenkan festat dhe ritet fetare??!!Feja eshte vetem njeri prej elementeve te kultures se nje populli!!Vetem morali libertin i greko-romaneve eshte prekur nga semitizmi hebraik!!
    Kupton ti efendi me kulture "gjermane"??!!
    Eshte e pamundur te debatosh ne nje nivel te pranueshem me nje person qe ne çdo fjali ben dy gabime!!Ne çdo pergjigje qe jep, me duhet te te ndreq shume me teper gabime se sa me pare!! Mjaft, nuk kam ndermend te laj kryt e gomarit!Tani e tutje, po deshe te debatosh me mua, duhet te marresh vetem dhe vetem nje objekt debati!!
    mirdita jarigas shoki,

....nje "subjekt" debati mund lirshem te mare, por une isha i mendimit, se biseda jone eshte gjithperfshirese, pasiqe behet fjale per "islamin" ku une te "argumentoj" ndaj mendimeve te tua dhe anasjelltas.....se ti perqendrohesh ne "subjekte" te vecanta une nuk te kam faj, kete vet e ben, mua nuk me interesojn detajet.....mirepo, nuk me prish pune, nese ti ke deshire te meresh me gjerat ne detaj.........nuk te quaj radikal ne kuptimin politik ( si pdh. "islamistet radikal")....por shih termin "radikal" jashta kuptimit "medial" qe i ka mvesh attribute te "reja" koheve te fundit.....radikal thjesht do me thene, i "prere" ne qendrimin, qoft ai edhe i "gabuar"....asgje me shume....qendrimet i ke ne thelb dhe ne sens te gabuara sa i perket islamit, kete te kam argumentuar qarte, por prap se prap nuk te interesojn argumentet, por ai botekuptimi yt qe e ke formuar rreth tyre....natyrisht, kjo rrjedh nga nevoja e "justifikimit" qe te nevojitet per te qendruar ne fene e "re" qe ke zgjedhur.....

Si te duket ke ne shenjester tash termin "kultura europjane", pasiqe nuk te pelqen "trashigimia harape" e asaj......pse nuk e pranon kete ???

Romaket nuk kan "shpik" muziken, arkitekuren, veshjen etj.....natyrisht se te arriturat e tyre kane qene "inspirim" per njerezine, kete as qe e mohova....por kete "inspirim" nuk e kan konzumuar vetem "ekskluzivikisht" popujt europjan te krishtere.....europa ka trasheguar nga romaket VETEM rregullimin shteterore, kete nuk ka nevoje ta studjosh e hulumtosh, do gjysmarrende shoqerore i ka mbajtur edhe bizanti, por me konstandin shqiptare perfundimisht kultura romake zevendesohet me ate "orientale"...krishterizmi e KA ZHDUK POLITEIZMIN ROMAK........FEJA perben pjesen DERMUESE te thesarit "kulture"........."kisha" europjane eshte kishe "orientale", me rrenja orientale.....ne pergjithesie gjith njerezia rrenjet i ka atje te harapet....por eshte tragjedi, se si e "injoron" kete, vetemse per sy e faqe te pastrohesh nga "njollosja" arape....kulturen e "kafehaneve" aman e pelqen, apo....ajo eshte pjelle drejtperdrejt islame....edhe kjo kulture, si ajo "romake", qe ka qen e pelqyer, dhe qe i ka "qenedruar" filtrimit kishtare, eshte adaptuar si "kulture" me "vlera"....

tungi
    albanish by nature

Anëtarësuar
    21-03-2003
    Vendndodhja
    Napoli,Italy
    Postime
    5,221
    mirdita jarigas shoki,
    .....nuk te quaj radikal ne kuptimin politik ( si pdh. "islamistet radikal")....por shih termin "radikal" jashta kuptimit "medial" qe i ka mvesh attribute te "reja" koheve te fundit.....radikal thjesht do me thene, i "prere" ne qendrimin, qoft ai edhe i "gabuar"....asgje me shume..
    Asgje me larg nga e verteta, sesa kuptimi qe i jep ti!!
    "Radikal" do te thote "rrenjesor", me themel, me taban!!Prandaj,ky eshte gabimi i pare!!(ngela duke korrigjuar te metat e "kultures" tende)
    Si te duket ke ne shenjester tash termin "kultura europjane", pasiqe nuk te pelqen "trashigimia harape" e asaj......pse nuk e pranon kete ???
    Termi "kulture" eshte tipik evropian! Kur ta gjesh arabisht kete fjale, ec e na e shpjego!!
    Romaket nuk kan "shpik" muziken, arkitekuren, veshjen etj.....natyrisht se te arriturat e tyre kane qene "inspirim" per njerezine, kete as qe e mohova....por kete "inspirim" nuk e kan konzumuar vetem "ekskluzivikisht" popujt europjan te krishtere
    Pse fillon e flet perçart??!!E dime te gjithe qe romaket e perhapen kulturen e tyre anembane perandorise(perfshi edhe harapet dhe çifutet), e pastaj??
    .....europa ka trasheguar nga romaket VETEM rregullimin shteterore, kete nuk ka nevoje ta studjosh e hulumtosh,
    Ne fakt latinishtja ka vdekur, por bijat jane gjalle!! Egziston akoma flamuri me shkaben dykrenore!!
    do gjysmarrende shoqerore i ka mbajtur edhe bizanti, por me konstandin shqiptare perfundimisht kultura romake zevendesohet me ate "orientale"
    Or robi i Allahut, nuk zevendesohet "kultura" evropiane me ate arabo-anadollake, se ata s'kane pasur ndonjehere kulture!!
    Muhamedi gjeja me e madhe qe beri, ishte bashkimi i beduineve per lufte ne emer te Allahut dhe te plaçkitjes!! Cila ishte kultura orientale qe na paska zevendesuar ate romake???
    Tregona pak se cilat elemente te asaj kulture u zevendesuan!!(mjaft me llogje)
    .FEJA perben pjesen DERMUESE te thesarit "kulture"...
    Akoma hedh shqelma ti??!! Trego cilat elemente te kultures evropiane jane tipike fetare hebraike!!
    ......"kisha" europjane eshte kishe "orientale", me rrenja orientale.
    Te lutem, shpjegohu se cilat jane keto "rrenja"!
    ....ne pergjithesie gjith njerezia rrenjet i ka atje te harapet.
    Kjo sipas kultures tende "gjermane" apo sipas teorise se evolucionit darwinian??!! A je ne vete ti, kelysh harapi??!!
    ...por eshte tragjedi, se si e "injoron" kete, vetemse per sy e faqe te pastrohesh nga "njollosja" arape..
    Tragjedia eshte se ca si ju i thone vetes shqiptare!!
    ..kulturen e "kafehaneve" aman e pelqen, apo....ajo eshte pjelle drejtperdrejt islame..
    ...ka edhe pjella me te keqija islame.....
    ..edhe kjo kulture, si ajo "romake", qe ka qen e pelqyer, dhe qe i ka "qenedruar" filtrimit kishtare, eshte adaptuar si "kulture" me "vlera"....
    Po ti sikur u krenove qe ke kulture "gjermane", mittelevropiane,ergo romake!! E pata kuptuar qe s'je kurrkund e ne asnje sfere njeri me kulture, as mesatare!!

Selam, pjelle islame me rrenje harape!!
    Jarigas

Anëtarësuar
    02-05-2002
    Vendndodhja
    vjenë, austri
    Postime
    4,463
    Asgje me larg nga e verteta, sesa kuptimi qe i jep ti!!
    "Radikal" do te thote "rrenjesor", me themel, me taban!!Prandaj,ky eshte gabimi i pare!!(ngela duke korrigjuar te metat e "kultures" tende)
    ....o jarigas, mundohu mor te perqendrohesh ne temen, mos hin "neper lakra" thot populli....une te thash se nuk te etiketoj ne kuptimin politik (ngase perdorimi i fjales eshte zyrtarizuar nepermjet rrjeteve politike me domethenjen qe ti e permend).....jo bre burre, radikal ne sensin bashkkohore....thjesh, njeri me qendrime te "prera", i cili ne boten e civilizuar nuk ka gjasa te mbijetoje ne debate as "dy sekonda".....per te deshmuar aftesi diskutimi, duhet "pikepamjet" radikale dhe shiqimin bardh/zi te gjerave ta LARGOSH....vetem atehere do te jesh ne gjendje te "nxjeresh" njecfare dobie nga "muhabetet" qe i ben ketu............nese je fut ne forumin shqiptar per te deshmuar "dijenine supreme", atehere ajo nuk te han buk, sepse pjesemaresit ketu nuk i ke te familjes apo shoqerise, te cilet i ke ndoshta "qorra" e ty je ai me "nje sy" te cileve u shet "pordha" si thot populli.....neve ti ngjesim konzervat ne bisht e ta fusim me shkop bythve....

"Termi "kulture" eshte tipik evropian! Kur ta gjesh arabisht kete fjale, ec e na e shpjego!!"
    ..... aaa ???,

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of..._Arabic_origin

Pse fillon e flet perçart??!!E dime te gjithe qe romaket e perhapen kulturen e tyre anembane perandorise(perfshi edhe harapet dhe çifutet), e pastaj??
    ...per ta shkurtuar muhabetin, detyra e kishes ka qen ta "ndaloj dhe asgjesoj" politeizmin/paganizmin....kete e ka bere me sukses qe nga shekulli i 4-t (me zyrtarizimin e fese dhe futjes se ligjedhenjes fetare nepermjet konstantinit).....me kete mbaron "kultura" romake.....ajo "rilind" ne periudhen e ashtuquajtur "renaissance" qe nga shekulli i 15 e perpjet.....ku hamamin ish ajo gati 10 shekuj ???....e "asgjesuar" nga kisha, me doket e zakonet "orientale"....rilindja e kohes se "re", lidh nyje ne nje forme allegorike me ate antike....ose me thjesht, permendoret e "zotrave" antik, qe i gjen sot ne "godinat" zyrtare te shperndara ne boten perendimore, jane thjesht shembuj "plastik" qe te lidhin ne menyre allegorike qellimin e godines .....si shembull... para godines se gjyqit suprem eshte e rrendit te qendroje permendorja e "jusiticise"....puset publike hijeshohen me permendoren e neptunit etj....pa dyshim se ne arkitekture ka gjurme antike, por ajo ka qen nje periudhe "mode", dhe si e tille eshte tejkaluar nga koha, sot dominon ne ndertimtari psh. hekuri, betoni dhe xhami....pas 100 viteve ndoshta druri......

Pro, keto jane veti DYTESORE te kultures, muslimanet e ballkanit bile sot e kesaj dite po e "perdorin" trashigimine romake, xhamiat akoma ndertohen ne stilin bizantin....

Do mundohem te ta shpjegoj me fjalet e Emanuel Kant cka eshte kultura....

"veprat ti kryjsh me mundin maksimal, nese deshiron qe ajo vepra jote te perfshihet si ligj i pergjithshem. Nese kjo veper eshte edhe e moralshme, atehere kjo eshte pjese e kultures. Veprat e moralshme njeriun e nxjerin nga "rrendi i natyres" dhe njekohesisht permbushin detyren finale te natyres, e cila e parasheh njeriun te veproj ne ate menyre. Pa kete kuptim te gjere, njeriu eshte i "afte" te zhvillohet vetem "teknologjikisht", i cili zhvillim do te quhej "civlizim", por "JO KULTURE".

...me nje fjale, zhvillimi i njeriut parimisht perfshin jeten e "brendshme" te tij, e cila ne menyre "absolute" i eshte nenshtruar moralit (dmth. ithtaret e feve abrhamike" ne rrend te pare jan kujdesur per cementimin e bazave te brendshme), tek pastaj asaj te jashtme.........per tu vleresuar pra nje veper si "e moralshme", dhe me kete te behet PJESE E KULTURES, ajo duhet te FILTROHET..........eshte e pamundur, qe popujt e krishtere, te "pranojn" kulturen romake, ta trashigojn ate, kur PARIMISHT ajo ka qen e bazuar ne "politeizmin"....dmth. popujt europjan nga "kultura" romake kan trashiguar vetem ate dytesoren, qe jane te arriturat ne "civilizim"........pervecse, sic e kam permendur vec "dy" her me rradhe, rrendin shteterore, me se shumti nga koha romake eshte nxjere "inspirimi" ne arkitekture.......rrendi shteterore hyri VETEM ATEHER NE PERDORIM, kur u dobesua kisha....pra, TY, SI I KRISHTERE, nuk te hyn ne pune "trashigimia" romake, sepse ajo nuk eshte "merit" e kishes, por e shpirtnave te lire, e atyre reformatoreve te shoqerive europjane qe nga rekonquista shpanjolle e kendej.....zhvillimi i "civilizimit" perendimore fillon me dobesimin e kishes....

Ne fakt latinishtja ka vdekur, por bijat jane gjalle!! Egziston akoma flamuri me shkaben dykrenore!!
    aaa ???, cka te beje kjo me sensin e temes, i cili eshte "trashigimia romake ne kulturen bashkkohore europjane" ???....ish deshira jote te perqendrohem ne nje "subjekt"....ja une ku ta kam sjellur Emanuel Kant, nje nder mendimtaret me te medhenj te kohes se re....i cili po ka deshmuar bindshem me llogjike, se si definohet kultura....

Or robi i Allahut, nuk zevendesohet "kultura" evropiane me ate arabo-anadollake, se ata s'kane pasur ndonjehere kulture!!!!
    Muhamedi gjeja me e madhe qe beri, ishte bashkimi i beduineve per lufte ne emer te Allahut dhe te plaçkitjes!! Cila ishte kultura orientale qe na paska zevendesuar ate romake???
    ....une i kam cit plumb ujkut, kurse ty me thua te shkojm ne gjah per ujkun, e ku me ta hetosh tragun, e pastaj ta maresh ne shenjester.........o ALLAH, ndihmoj ketij rrobit tend....kthjelloja pak syte, largoja perden dhe hapja pak zemren....

O burr i dheut, nuk ish fjala te "trashigimia" islame, por te ajo "orientale", dhe me qellim e shkruajta ORIENTALE....ngase atje e ka burmin feja e krishtere....dhe ajo e "zevendesoj" rrendin shteterore te deri atehershem.....ate VEPER e beri KONSTANTINI I MADH, i cili e zyrtarizoj fene e krishtit, me kete, ai njekohesisht ju tha politeisteve "stop", e kush ishin POLITEISTET ???....ROMAKET........konstantini i madh E FUNDOSI DHE ASGJESOJ KULTUREN ROMAKE.....apo je i mendimit se feja e krishtere eshte "politeiste" ???.....Muhamedi as. ka ardhur TRE shekuj me vone !!!..........a e kape tash lepurin ???, nuk ka gjasa "teknike", qe feja e krishtere te ket "trashigimi romake", as popujt e krishtere europjan nuk kane "kulture" romake, por ata e kane qeverisjen sipas modelit romak, dhe aty ketu jane "inspiruar" para disa qindra vjeteve ne arkitketure nga romaket....

Tregona pak se cilat elemente te asaj kulture u zevendesuan!!(mjaft me llogje)
    .......a je mbi toke o njeri ???.......shih shpjegimin lart dhe definicionin e Kant-it....u zevendesuan KRYEKEPUT bazat e brendshme......largimi i politeizmit romak, i cili ka qen motori i kultures....sa her te ta shpjegoj kete ???

Akoma hedh shqelma ti??!! Trego cilat elemente te kultures evropiane jane tipike fetare hebraike!!
    ........GJYSMA E BIBLES.......testamenti i vjeter........a nuk zbatohen elemente te tij ???, pasiqe ke rrenja islame, a nuk sheh metevertet ASNJE PERPUTHSHMERI ndermjet fese islame dhe te krishtere ???......gjith Porfetet e Bibles i ke edhe ne fene Islame, gjith cka te beje me ta, ka te beje edhe me muslimanet, vet nofka ime perbehet nga emrat e dy profeteve biblik, NOAH dhe MOSES......

Te lutem, shpjegohu se cilat jane keto "rrenja"!

....dmth. ti si i krishtere, nuk "barazohesh" ne aspekte fetare me koptet e egjiptit, apo te krishteret e sirise, me armenet, me arabet e krishtere ???.....cfare bible kane ata, me kete, cfare rrendi shoqerore ???.....te perpiluar ne hollywood ???

....eshte DARWINI, pjese e "kultures se krishtere" europjane ???........a je ti pasardhes i majmunave ???

Kjo sipas kultures tende "gjermane" apo sipas teorise se evolucionit darwinian??!! A je ne vete ti, kelysh harapi??!!
    ...sipas te dyjave.......nuk e ke mesuar ne shkolle, more afrikan i habitur ????

Tragjedia eshte se ca si ju i thone vetes shqiptare!!
    Foli Mark Muharemi......para disa viteve musliman, tash i krishtere, neser ???

Po ti sikur u krenove qe ke kulture "gjermane", mittelevropiane,ergo romake!! E pata kuptuar qe s'je kurrkund e ne asnje sfere njeri me kulture, as mesatare!!!!
    aaa ???

Selam, pjelle islame me rrenje harape!!
    Shalom (kjo pjele semite)......

PS: pse gjith "europjanet" me te kulturuar jane turrur verdalle per ne "palestine" ???
    albanish by nature

Faqja 17 prej 22 FillimFillim ... 71516171819 ... FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •