Close
Faqja 4 prej 15 FillimFillim ... 2345614 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 31 deri 40 prej 149
    i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    05-11-2009
    Postime
    2,382
    Rregulli dhe rregulla janė dy fjalė tė ndryshme qė fjalori i shpjegon.

Themi:

1. Ky rregull qė ėshtė vendosur nė punė, ėshtė shembullor.
    2. Kjo rregull gramatikore, nuk vlen pėr tė gjitha foljet.

I ul shumė pikė vetes me kėto kundėrshtime tė kota. Tė gjithė e shohin qartė qė unė kam tė drejtė.

Une mendoj qe duhet te jete ( Ky rregull ) ose ( Kjo rregullore )

Duket sikur ka nje perplasje mes gjinise mashkullore dhe asja femerore nese shkruhet ( Kjo rregull )

Po deshet shkruajeni ( Kjo rregullesha ) qe te dali sic thote Bato.
    Revolution 1848

Perjashtuar
    Anėtarėsuar
    11-11-2008
    Postime
    2,899
    Lere se Bato ka probleme te thella.

Aty me lart ka skuqur "Rregulla gramatikore. Rregulla teknike". Per cdo njeri me 4 klase shkolle eshte e qarte se kemi te bejme me shumes.

Domethene" "(nje) Rregull gramatikor" dhe "(disa) Rregulla gramatikore"
    "(nje) Rregull teknik" dhe "(disa) Rregulla teknike".

Pra - Ky rregull gramatikor, teknik, drejtshkrimor...

Dhe pikerisht si thote Eurostar, "kjo rregullore e qarkullimit rrugor" dhe ato rregulloret.

...
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga javan : 31-12-2010 mė 11:06

i/e regjistruar Maska e ajzberg
    Anėtarėsuar
    22-09-2004
    Postime
    2,214
    Me rastin e perfundimit te vitit 2010 dhe vitit te ri qe vjen pas disa oresh,pershendes te gjithe pjesmaresit ne keto diskutime te gjuhes .te historise dhe arkeologjise shqipe,sukse dhe mbaresi ne familjet tuaja,perzemersisht ajzberg.
    Dija eshte injorance e mesuar.....

i/e regjistruar Maska e XH.GASHI
    Anėtarėsuar
    07-03-2007
    Vendndodhja
    Prishtine
    Postime
    1,123
    Citim Postuar mė parė nga ajzberg Lexo Postimin
    Me rastin e perfundimit te vitit 2010 dhe vitit te ri qe vjen pas disa oresh,pershendes te gjithe pjesmaresit ne keto diskutime te gjuhes .te historise dhe arkeologjise shqipe,sukse dhe mbaresi ne familjet tuaja,perzemersisht ajzberg.
    Gezuar festen e ndrrimit te moteve gjith shqiptarve kudo qe jan ,njeherit i deshiroj bashkim sa me te shpejt kombit tone sepse nje rruge e nisur nuk mund te ndalet.

Gezuar .

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    18-09-2008
    Postime
    78

Urim

TĖ GJITHĖ BASHKĖKOMBASVE, KUDO QĖ JANĖ, NĖ TROJET ETNIKE DHE GJITHANDEJ TĖ SHPĖRNDARĖ NĖPĖR BOTĖ, GĖZUAR E ME FAT FESTA E VITIT TĖ RI!

V.HYSA

Restaurator Orbis Maska e Baptist
    Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Citim Postuar mė parė nga ajzberg Lexo Postimin
    Kete teme po e hap per te diskutuar problemet e gjuhesore qe kane te bejne me dialektet,per kete po sjell nje shembull te thjeshte.
    Si do te kishte kuptim per ju shprehja
    KAM DALE apo JAM DALE.
    Shembull
    1-Sot kam dale te ble dicka.
    2-Sot jam dale te ble dicka.
    Ne rastin specifik:
    kam[1] eshte "deskriptive"
    jam[2] "demonstrative"

te dyja jane te drejta, -ndonese nga njera ane dallojne ne still force -megjithate
    nuk kane semantike te njejte.

Kur subjekti zgjedh te thote 'jam' deiksisi bie ne "Dale", ndersa kur zgjedh te thote 'kam' deiksisi kerkon te bjere ne "Ble".

Kemi dy veprime te nje subjekti, ku 'jam' dhe 'kam' sherbejne si percaktues te peshes se tyre [veprimeve gjegjese] per folesin. Por kemi edhe mundesine e [3] trete te shprehjes:

3- Sot dola per te blere /Sot dola me ble- [dicka].

Formulim i trete i te njejtes fjali e cila e shnderron 'ble' ne deiksis per t'i dhene peshen tematike "dicka". Pra, dy rastet e para nuk merren fare me rendesine e objektit per te cilin behet veprimi: E Para e vecon rendesine e nocionit "Ble"; e dyta "Dale"; ndersa e treta ven tere peshen ne "dicka".

"jam" "kam" dhe "mungesa e tyre"; jane dhe sjane aty, per te saktesuar temen me vlere per narratorin e cila ne te njejten fjali mund te jete DALJA, BLERJA dhe GJEJA qe nuk eshte specifikuar akoma.

Pra eshte percaktues i temes se ligjerimit.
    kam - ka per teme te blerit
    jam - ka per teme te dalurit
    [] - ka per teme objektin qe eshte blere.

Ne te trija rastet, kjo fjali ka per qellim te na tregoje nje risi qe ben perjashtim te nje rendomsie ne jeten e narratorit; uvertyre tematike e llojit lajm/risi.

E para -thote se subjekti zakonisht nuk del, [sot ka bere perjashtim];
    E dyta -thote se subjekti zakonisht nuk blen, [sot e ka prishur ate rregull];
    E treta -thote se subjekti po blen per here te pare ate 'dicka' * [risi]

*kjo ne rast se ne fjaline percjellese e sakteson cfare kishte [dale per te] blere, dhe e 'treta' subjekti po nderron temen plotesisht, - per te blere dicka... - kur shih, ne pazar kishte...

Se subjekti, ne te tria rastet po tregon nje risi, e imponon ankoruesi kohor "sot". Prania e "sot" paralajmeron cdo gje qe devijon nga perditshmeria e zakonshme, qe kete fjali paradefinon si njoftim/lajm te nje risi/ndodhie qe do e kuptojme ne vazhdim.

Pra 'jam' dhe 'kam' ne kete fjali jane selektues tematik, ndersa ne rastin e trete ku funskionin deiksik e merr "dola" kemi te bejme me selektues rrethanor.

Gjuha shipe eshte e fuqishme
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Citim Postuar mė parė nga EuroStar1 Lexo Postimin
    Une mendoj qe duhet te jete ( Ky rregull ) ose ( Kjo rregullore )

Duket sikur ka nje perplasje mes gjinise mashkullore dhe asja femerore nese shkruhet ( Kjo rregull )

Po deshet shkruajeni ( Kjo rregullesha ) qe te dali sic thote Bato.
    Jo, jo nuk ka asnje perplasje.
    Perplasja e vetme eshte ne faktin se fjalori nuk di te sqaroje perse dhe kur duhet thene: "ky rregull", e kur a pse: "kjo rregull".

Fjalorin di ta lexoje cdokush qe ka mesuar shkrim-lexim. Por ta sqaroje kete problem - fatkeqsisht nuk dijne as ata qe e kane perpiluar fjalorin,...

Dallimet superficiale gramatikore mes formes rregull[i] dhe rregull[a] nuk kane asnje rendesi ne sqarimin e perdorimit te detyrueshem e perjashtimor te alternacionit qe imponohet si referim me dallim gjinor si ky apo kjo.

Rregull dhe rregull jane dy fjale te ndryshme.
    Sidoqofte gjuhetaret e fjalorit nuk e dijne se:
    RREGULL eshte asnjanese paskajore dhe abstrakte [pa numer, gjini, sasi, madje as intenzitet] prej te ciles dalin si: RRREGULL, ~I,
    si: RREGULL,~A;~AT.

Rrregulli eshte gjendje rregulla eshte 'mjet' per te krijuar, apo qe krijon gjendje qe i pergjigjet rrenjes se fjales rregull. Pra jane dy gjera rrenjesisht te ndryshme - rregulli eshte gjithmone i rregult, ndersa vet rregulla - sa per paradoks - mund te jete krejtesisht e parregullt.

Ndoshta pse gjuha shqipe nuk mesohet me gramatike por me logjike.
    e tj etj
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Citim Postuar mė parė nga javan Lexo Postimin
    Citim: Zonja Jorgaqi: Drejtshkrimi i emėrtimeve zyrtare tė pėrbėra tė institucioneve a enteve tė ndryshme ėshtė, nė tė vėrtetė, njė ēėshtje qė prej kohėsh po ngjall diskutime. Pse? Sepse te "Drejtshkrimi i gjuhės shqipe" (Tiranė, 1973) ka vetėm njė rregull tė shkurtėr (§ 80, f. 151) qė rregullon shkrimin e kėtyre emėrtimeve. Duke u nisur nga ky rregull si dhe nga shembujt e dhėnė nė libėr, nuk e ke vėshtirė tė kuptosh se duhen shkruar me tė madhe...
    Citim Postuar mė parė nga -BATO- Lexo Postimin
    Ajo zonja qė ka shkruar atje, e ka shkruar gabim.
    E vertete, ajo zonja Jorgovaqi ia ka futur kot dhe e ka gabim
    -duhej shkruar: "duke u nisur nga kjo rregull".
    Aeneas Dardanus

Citim Postuar mė parė nga Baptist Lexo Postimin
    Jo, jo nuk ka asnje perplasje.
    Perplasja e vetme eshte ne faktin se fjalori nuk di te sqaroje perse dhe kur duhet thene: "ky rregull", e kur a pse: "kjo rregull".

Fjalorin di ta lexoje cdokush qe ka mesuar shkrim-lexim. Por ta sqaroje kete problem - fatkeqsisht nuk dijne as ata qe e kane perpiluar fjalorin,...

Dallimet superficiale gramatikore mes formes rregull[i] dhe rregull[a] nuk kane asnje rendesi ne sqarimin e perdorimit te detyrueshem e perjashtimor te alternacionit qe imponohet si referim me dallim gjinor si ky apo kjo.

Rregull dhe rregull jane dy fjale te ndryshme.
    Sidoqofte gjuhetaret e fjalorit nuk e dijne se:
    RREGULL eshte asnjanese paskajore dhe abstrakte [pa numer, gjini, sasi, madje as intenzitet] prej te ciles dalin si: RRREGULL, ~I,
    si: RREGULL,~A;~AT.

Rrregulli eshte gjendje rregulla eshte 'mjet' per te krijuar, apo qe krijon gjendje qe i pergjigjet rrenjes se fjales rregull. Pra jane dy gjera rrenjesisht te ndryshme - rregulli eshte gjithmone i rregult, ndersa vet rregulla - sa per paradoks - mund te jete krejtesisht e parregullt.

Ndoshta pse gjuha shqipe nuk mesohet me gramatike por me logjike.
    e tj etj
    Ndoshta e kam gabim, por nga kjo qe ke shkruar, nuk i dhe sqarim problemit ( Kjo rregull apo Ky rregull ) Presim me interes te madh te na ndricosh. Pershendetje
    Revolution 1848

Faqja 4 prej 15 FillimFillim ... 2345614 ... FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •