Close
Faqja 15 prej 17 FillimFillim ... 51314151617 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 141 deri 150 prej 167
    el kafirun Maska e chino
    Anëtarësuar
    04-02-2008
    Postime
    4,952
    Citim Postuar më parë nga e panjohura Lexo Postimin
    Nje zot shtepije kishte dyzet anetare dhe nje dite qohet shkon tek hoxha me ju shkrua hajmeli!
    -Baba hoxh-i thot,mu ka tranua robt e nuk po me degjojn,a bene me mi shkrua dyzet hajmeli?
    -Hoxha i thot: Po a nuk eshte me e drejt me te shkrua ty nje hajmeli,qe nuk mund te t'bije ne fije askush nga te dyzetet?!Kuptoje tani chino!
    E po, per shkak se i kemi lejuar te flasin keso njerez, jemi ku jemi. Si mendon shumica, duhet te mendoj secili. Kur shumica jane mercenare osmane te islamizuar edhe tjeret duhet te islamizohen. Te na humbet fara teresisht. Keshtu na mesonin hoxhet. Atebote.. kur terri islam kishte filluar te linde.

Hoxhe kaurri si une kish thone:
    Mua nuk me intereson numri i mendimtareve. E kerkoj te drejten. E drejte eshte kjo dhe ajo, per kete dhe kete arsye. Andaj vendim eshte ky dhe ky.

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    15-09-2010
    Vendndodhja
    Prishtinë
    Postime
    511
    Citim Postuar më parë nga chino Lexo Postimin
    Shqipe nuk qenke n gjendje A kuptosh fjali te thjeshta. Une te thashe konkretisht dhe shprehimisht se secili nga ju referohet ne burime te sakta islame. Me kaq u kry kjo pune. Edhe Fisniku (studenti) kur thote se eshte e ndaluar vec nje lloj i caktuar i muzikes, referohet ne Kuran, hadite, e tjera. Edhe ti qe mendon se muzika eshte e ndaluar teresisht e merr Kuranin dhe haditet ne referim. Keshtu qe nga perspektiva ime te gjithe jeni ne te njejten mase gabim.
    O i nderuar, fjalët që i them unë janë të miat 100% - Mendimi im
    Kurse ajo që citoj nga Kur'ani, hadithet apo dijetarët nuk është e imja - Dispozita Islame
    Na thuaj një gjë ligjin a vlen si është i shkruajtur apo si e interpretoj unë dhe ti?!

el kafirun Maska e chino
    Anëtarësuar
    04-02-2008
    Postime
    4,952
    Toni, u mor vesh, se a ndalohet muzika ne islam apo jo, prandaj kemi te drejte te vazhdojme me temen me tej.

U mor vesh se ne islam edhe u ndaluaka, por edhe nuk u ndaluaka, si dhe u gjysemndaluaka muzika e ne raste te vecanta vetem disa instrumente u ndaluakan.

Pra Allahu qenka konfuz ne kete pyetje. Ose normat e tij te pakten. I shkreti...

Keshtu qe tani mund te pasojne komentimet e kesaj "pergjegje".

"Në fillim ishte Fjala" Maska e toni77_toni
    Anëtarësuar
    09-09-2005
    Vendndodhja
    Kosovë
    Postime
    4,534
    Toni, u mor vesh, se a ndalohet muzika ne islam apo jo, prandaj kemi te drejte te vazhdojme me temen me tej.

U mor vesh se ne islam edhe u ndaluaka, por edhe nuk u ndaluaka, si dhe u gjysemndaluaka muzika e ne raste te vecanta vetem disa instrumente u ndaluakan.

Pra Allahu qenka konfuz ne kete pyetje. Ose normat e tij te pakten. I shkreti...

Keshtu qe tani mund te pasojne komentimet e kesaj "pergjegje".
    Jo, ende jo, rrush e kumlla e kan bo, dikush keshtu dikush ashtu. As vet keta njerez nuk po mund te pergjigjen. Keta veq tash e filluan luften me mua drejt per drejt. Por unë ende mbetem ne pytjen, eshte apo nuk eshte muzika e ndsaluar ne Islam? Por secili ketu, para qe të jep pergjigjen ta lexoj ne fillim te temes se qka kam thene.

Ju qe po bëni vlersime se kush qenka ai anëtar dhe kush qenka ky, tash vertetë perballi me pytjem; eshte apo nuk eshte muzika e ndaluar ne islam?.
    Ndryshuar për herë të fundit nga toni77_toni : 29-09-2010 më 10:44
    Gjej kohen të lexosh, është themel i të diturit.

el kafirun Maska e chino
    Anëtarësuar
    04-02-2008
    Postime
    4,952
    Citim Postuar më parë nga PrisHtiNa-Lee Lexo Postimin
    O i nderuar, fjalët që i them unë janë të miat 100% - Mendimi im
    Kurse ajo që citoj nga Kur'ani, hadithet apo dijetarët nuk është e imja - Dispozita Islame
    Na thuaj një gjë ligjin a vlen si është i shkruajtur apo si e interpretoj unë dhe ti?!
    Secili ligj, si ai njerezor, p.sh. per kodet penale apo te kushtetutes, ashtu edhe ai kinsehyjnor (kodet e Kuranit) vlejne ne parim sipas asaj qe eshte e shkruar. Por puna eshte qe asnje ligj nuk mund te pergjegje cdo pyetje te mundshme paraprakisht. Nga kjo lind nevoja per interpretim te ligjit te kodifikuar. Nga kodi i Kuranit "ne fe nuk ka dhune" lind pyetja, "a behet fjale per dhune fizike apo poashtu per dhune sociale?"

Keshtu qe ne rend te pare vlen e shkruara, por pasi qe e shkruara nuk mjafton, nevojitet e interpretuara, dhe pastaj vlen e interpretuara.

Kesaj problematike ia kam dedikuar nje teme te posacme ne rubriken ateizem. Quhet "mangesia e fese".

Edhe nje here: Edhe Fisniku mendon se e ka fjalen e shkruar ne ane te vetes, pra mbeshtetese te mendimit te tij. Te njejten e ben ti. Une nuk jam Allahu qe te di se cili nga ju keni te drejte. Ndaj ju refuzoj mendimet e te dyve. Pergjegja e vetme e sakte e kesaj teme eshte, se Allahu ne lidhje me pyetjen, ne eshte muzika e ndaluar, eshte memec. Kot perdredhni e dredhni fjalet e shkruara qe te dy. Pavaresisht cfare interpretimi nxjerr, ai eshte interpretim i njeriut. Dhe si i tille, jo fjale e Allahut. Keshtu qe vetem "mekatoni" kunder te ashtuquajturiz Zotit te juaja, Allahut.

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    15-09-2010
    Vendndodhja
    Prishtinë
    Postime
    511
    Secili ligj, si ai njerezor, p.sh. per kodet penale apo A kushtetutes, ashtu edhe ai kinsehyjnor (kodet e Kuranit) vlejne ne parim sipas asaj qe eshte e shkruar. Por puna eshte qe asnje ligj nuk mund te pergjegje cdo pyetje te mundshme paraprakisht. Nga kjo lind nevoja per interpretim te ligjit te kodifikuar. Nga kodi i Kuranit "ne fe nuk ka dhune" lind pyetja, "a behet fjale per dhune fizike apo poashtu per dhune sociale?"

Keshtu qe ne rend te pare vlen e shkruara, por pasi qe e shkruara nuk mjafton, nevojitet e interpretuara, dhe pastaj vlen e interpretuara.

Kesaj problematike ia kam dedikuar nje teme te posacme ne rubriken ateizem. Quhet "mangesia e fese".

Edhe nje here: Edhe Fisniku mendon se e ka fjalen e shkruar ne ane te vetes, pra mbeshtetese te mendimit te tij. Te njejten e ben ti. Une nuk jam Allahu qe te di se cili nga ju keni te drejte. Ndaj ju refuzoj mendimet e te dyve. Pergjegja e vetme e sakte e kesaj teme eshte, se Allahu ne lidhje me pyetjen, ne eshte muzika e ndaluar, eshte memec. Kot perdredhni e dredhni fjalet e shkruara qe te dy. Pavaresisht cfare interpretimi nxjerr, ai eshte interpretim i njeriut. Dhe si i tille, jo fjale e Allahut. Keshtu qe vetem "mekatoni" kunder te ashtuquajturiz Zotit te juaja, Allahut.
    Na trego i nderuar, a e bën dot dallimin e shprehjes së mendimit me atë të sjelljes së fakteve?!
    Unë në postimin tim rreth muzikës as edhe një fjal nuk e thash nga mendimi (interpretimi) im.
    Komenti (interpretimi) i verseteve Kur'anore nuk i lejohet askujt tjetër, përveç dijetarëve shpresoj se këtë gjë e keni ditur edhe ju, e besoj fuqishëm se e din edhe Fisniku, pra interpretimi (komentimi) i verseteve Kur'anore nuk më lejohet as mua. Dijetarët e kanë një lëmi të veçantë për këtë gjë "Tefsiri i Kur'anit". Në këtë "tefsirë" komentojnë njerëzit që kanë kryer Shkencat e Kur'anit (shkoll me drejtim të caktuar). P.sh rreth komentimit të verseteve unë në postimin tim askund nuk e kam cekur vetën, ngase komentimi im nuk vlen, por i kam cekur komentuesit më të njohur të Kur'anit si Abdullah ibn Mes'udin, Abdullah ibn Abbasin, ibn Kethirin etj. etj. etj.

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    15-09-2010
    Vendndodhja
    Prishtinë
    Postime
    511
    Kënga dhe Muzika

-Po fillojmë me ajetet Kur'anore-

وَمِنَ ٱلنَّاسِ مَن يَشۡتَرِى لَهۡوَ ٱلۡحَدِيثِ لِيُضِلَّ عَن سَبِيلِ ٱللَّهِ بِغَيۡرِ عِلۡمٍ۬ وَيَتَّخِذَهَا هُزُوًا*ۚ أُوْلَـٰٓٮِٕكَ لَهُمۡ عَذَابٌ۬ مُّهِينٌ۬
    "Po ka nga njerëzit që blenë tregime boshe e me qëllim që t'i largojnë njerëzit prej rrugës se Allahut po pasur kurrfarë fakti dhe për t'i marrë ato (ajetet e) Allahut si tallje.Të tillet kan një denim i turpshem (Llukman 6)"

Komentet e Ulemave(Dijetareve) per kete Ajet
    Abdullah ibn Mesudi, Abdullah ibn Abasi dhe Abdullah ibn Omeri janë betuar nga 3 herë duke thënë "Pasha All-llahun qe nuk ka Zot tjeter perveç tij "Lehwel hadith-Tregime boshe" ka per qellim këngën"
    Imam Hasan el-Basriu thotë: "Gjithqka qka te largon prej rruges së All-llahut osht Lehwel hadith-Tregime boshe"
    Imam Dahakki thotë: "'Lehwel hadith-Tregime boshe' e ka per qellim shirkun"
    Muxhahidi thotë "'Lehwel hadith-Tregime boshe' është ndëgjimi i këngës dhe të kotave të tjera të ngjajshme me të"
    Po të njejtën fjalë e kanë edhe krerët e komentatorëve të Kur'anit, siç janë: Ukrime, El-hasani, Seid bin Habir, Katade, Ibrahim en-Nah'iu etj.
    Imam ibn Kajjim Xheuzij thotë "A nuk mjafton ky koment i shokve të Pejgamberit a.s , tabi'inëve dhe pasardhseve te tyre,të cilet kanë thënë se 'Lehwel hadith-Tregime boshe' është ajo që të largon prej rruges së All-llahut"
    Imam Uluthi thotë "Shumica e dijetareve thonë se ky ajet e ka per qellim këngën e cila është haram dhe asnjëherë nuk do të bëhët hallall e pastaj haram"
    Imam Kurtubiju thotë "Ky është komenti më i saktë se kënga është haram"

وَٱسۡتَفۡزِزۡ مَنِ ٱسۡتَطَعۡتَ مِنۡہُم بِصَوۡتِكَ وَأَجۡلِبۡ عَلَيۡہِم بِخَيۡلِكَ وَرَجِلِكَ وَشَارِكۡهُمۡ فِى ٱلۡأَمۡوَٲلِ وَٱلۡأَوۡلَـٰدِ وَعِدۡهُمۡ*ۚ وَمَا يَعِدُهُمُ ٱلشَّيۡطَـٰنُ إِلَّا غُرُورًا
    "Dhe me atë alarmin e zërit tënd, mashtroje atë që mundesh prej tyre, me kalorësit e këmbësorët tu thirri (bërtitu) ata, përzieju me ta në pasuri dhe në fëmijë dhe premtoju atyre, po shejtani nuk u premton tjetër, përveç mashtrim.(el-Isra 64)"

Komentet e Ulemave per kete ajet
    Abdullah ibn Abbasi dhe Muxhahidi thonë: "Zëri i shejtanit është kënga, fyejt dhe zbavitjet-argetimet"
    Hasan el-Basriu dhe Imam Dahakki thonë: "Zëri i shejtanit është Fyelli dhe daullja"
    Imam Kurtubiu dhe ibn Kethiri thonë: "Kënga është zëri i shejtanit"

وَأَنتُمۡ سَـٰمِدُونَ
    "Madje i zëni në asgjë (en-Nexhm 61)"

Abdullah ibn Abasi, Imam Kurtubiu, ibn Kethiri, Ebu Abide, Taberiu dhe el-Ulusiu thonë "Fjala 'Samidunë-Asgjë' e cila është e cekur ne origjinalin e Kur'anit rrjedh nga gjuha Himjere e kjo është një prej fiseve Arabe dhe don të thotë Këngtarë"

وَإِذَا سَمِعُواْ ٱللَّغۡوَ أَعۡرَضُواْ عَنۡهُ وَقَالُواْ لَنَآ أَعۡمَـٰلُنَا وَلَكُمۡ أَعۡمَـٰلُكُمۡ سَلَـٰمٌ عَلَيۡكُمۡ لَا نَبۡتَغِى ٱلۡجَـٰهِلِينَ
    "Dhe kur e dëgjojnë ndonjë llomotitje marrëzie, i kthejnë shpinën dhe thonë:Ne kemi vepra tona e ju tuajat, qofshit larg nesh, ne nuk na duhen injorantët (el-Kasas 55)"

Muxhahidi, Muhammed ibn Hanefije dhe ibn Rexhebi thonë: "'Lagv-Llomotitje' ka per qellim këngën"
    Imam Kurtubiu thotë: "'Lagv-Llomotitje' është çdo gjë e përçmuar,prej fjalëve dhe veprave.Në këtë hyn edhe kënga, argetimet etj."
    Jusuf Kardavi thotë: "ky ajet është i ngjajshem me ajetin qe vijon dhe rekomandon largimin nga kënga"

وَٱلَّذِينَ لَا يَشۡهَدُونَ ٱلزُّورَ وَإِذَا مَرُّواْ بِٱللَّغۡوِ مَرُّواْ ڪِرَامً۬ا
    "(Robërit e Zotit janë) Edhe ata që nuk dëshmojnë rrejshëm dhe kur (rastësisht) kalojnë pranë së keqes, kalojnë duke e ruajtur karakterin e A (el-Furkan 72)"

وَمَا كَانَ صَلَاتُہُمۡ عِندَ ٱلۡبَيۡتِ إِلَّا مُڪَآءً۬ وَتَصۡدِيَةً۬*ۚ فَذُوقُواْ ٱلۡعَذَابَ بِمَا كُنتُمۡ تَكۡفُرُونَ
    "Lutja e tyre pranë shtëpisë (Qabes) nuk ishe tjetër veçse britmë dhe duartrokitje, prandaj vuane dënimin për shkak se mohonit (el-Enfal 35)"

Komentet e Ulemave për këtë ajet
    Abdullah ibn Abasi, Muxhahidi, Dahakki, Atijje, el-Hasani dhe Katade thonë se: "'el-Mukaen we Tasdijeh-Britmë dhe duartrokitje' e ka per qellim fishkëllimen dhe duartrokitjen"
    Imam Kurtubiu thotë: "E gjitha kjo është e urryer dhe largohet nga kjo i mençuri, kurse vepruesi e kësaj i përngjet Mushrikëve dhe në atë se çka veprojshin tek Qabja"

-Po vazhdojmë me hadithet-

Nga Ebij Umamete (radiAll-llahu anhu) thotë: Ka thënë Profeti (salAll-llahu alejhi we sel-lem):
    Nuk lejohet shitja e Veglave Mizikore, as blerja e tyre, as tregëtia me to, dhe parat që fitohen nga ato janë Haram.
    Dhe tha Profeti (salAll-llahu alejhi we sel-lem):
    Me te vertete qe ky Ajet ka zbritur per kete, dhe lexoi................. Dhe ka njerez qe blejne tregime boshe me qellim qe ti largojne njerez nga rruga e All-llahut................. (Lukman: 6)Mbasi e perfundoi Ajetin, Tha:
    Pasha atë i cili me ka derguar mua me të vërtetën, nëse një burrë e ngren zërin e tij duke kënduar, atëherë All-llahu s.u.t. ka për të derguar dy shejtan, të cilët do të marin pjesë në këndimin e tij dhe pastaj do të vazhdojnë ta godasin atë në gjoksin e tij me këmbet e tyre, ( dhe bëri me shenjë në gjoksin e tij), dhe ka per të qenë ai i cili ka për të rënë në tokë.
    Tra, Imam Tabaraniu. Hadithi është i dobët.
    Ky Hadith edhe pse eshte i Dobet, Dijetaret e kane mare si shembull per shkak te trasmentimeve te shumta, te cilat e forcojne kete Hadith.
    Dhe kjo duke u bazuar ne nje rregull baze ne Shkencen e Hadithit, dhe ajo eshte:
    "Hadithi i dobet mund te forcohet deri ne graden Hasen (i mire), nese gjenden rruge te shumta qe e forcojne ate"

Nga Gazijju Ibn Rabijate thotë: Ka thene Profeti (salAll-llahu alejhi we sel-lem):
    Do te hapet toka dhe do të gëlltisi disa njerëz, të cilët gjenden në shtepiat e tyre, dhe të cilët All-llahu s.u.t. i ka shënderruar ne majmuna dhe derra dhe kjo per shkak se i binin veglave muzikore dhe i ndegjonin këngëtarët.
    Tra: Ibn Ebij Dun`ja dhe Ibn Asakir ne "Tarijkhu Dimeshk" Sahih.

Nga Alij Ibn Ebij Talib (radiAll-llahu anhu) thote: Ka thene Profeti (salAll-llahu alejhi we sel-lem):
    Kur ti beje Ummeti im 15 vepra, do ti godasë ata belaja.......................... dhe nga to: Kur te pihet alkooli, kur te te vishet mëndafshi (për burrat), kur të merrën këngëtarët për të kënduar dhe kur ti bihet veglave muzikore.
    Tra: Imam Tirmidhiju dhe Ibn Ebij Dun`ja. Sahih

Nga Ebij Umamete (radiAll-llahu anhu) thotë: Ka thënë Profeti (salAll-llahu alejhi ue sel-lem):
    Do te vazhdojnë disa njerëz nga ky ummet duke ngrënë dhe duke pirë dhe do të gdhijne në mengjës dhe ata do të jenë te shëndërruar në majmuna dhe derra dhe kjo për shkak se pinin alkoolin, e hanin kamaten, merrnin këngëtarë për të kënduar, e vishnin mëndafshin (burrat) dhe i shkëpusnin lidhjet fare-fisnore.
    Tra: Hakimi, Bejhakiu, Ibn Ebij Dun`ja Ibn Asakir dhe Dhehebiu. Sahih, dhe gjendet dhe ne " Silsiletul Ehadithis Sahiha

Nga Enes Ibn Malik (radiAll-llahu anhu) thotë: Ka thene Profeti (salAll-llahu alejhi we sel-lem):
    Kur ummeti im t'i bëjë hallall (të lejuar) 6 gjëra, mbi to qoftë shkatërrimi.
    1) Kur te shfaqet ne mesin e tyre Mallkimi (te mallkojne njeri tjetrin).
    2) Kur ta pine Alkoolin.
    3) Kur ta veshin Mendafshin (burrat).
    4) Kur te marrin Kengetaret per te Kenduar.
    5) Kur te mjaftohen Burrat me Burrat.
    6) dhe kur te mjaftohen Grate me Grate.

Tra: Imam Tabaraniju, dhe Imam Bejhakiu. Sahih

Nga Abdullah Ibn Amer Ibnul As thote: Ka thene Profeti (salall-llahu alejhi ue ala alihi ue sel-lem):
    All-llahu s.u.t. e ka bere haram (të ndaluara) alkoolin, bixhozin, defin, rakinë e (që nxirret) Misrit, dhe c'do gjë dehëse është haram (e ndaluar).
    Tra: Ebu Daudi, Imam Tahauiu, Imam Bejhakiu dhe Imam Ahmedi. Hasen

Nga Abdullah Ibn Amer Ibnul As (radilAll-llahu anhuma) thotë:
    Doli një ditë Profeti (salAll-llahu alejhi we sel-lem), ne (sahabët) ishim në Xhami dhe tha:
    All-llahu s.u.t. mi ka bërë haram mua: alkoolin, bixhozin, defin dhe çifteline.
    Tra: Imam Bejhakiu dhe Imam Ahmedi. Hadithi është Hasen

Nga Abdullah Ibn Abbas (radiAll-llahu anhuma) thotë: Ka thënë Profeti (salAll-llahu alejhi we sel-lem):
    All-llahu s.u.t. i ka bërë haram, alkoolin, bixhozin, defin dhe c'do gjë dehëse është haram.
    Tra: Ebu Daudi, Imam Bejhakiu, Imam Ahmedi, Ibn Hibbani Nesaiu etj. Sahih

Nga Enes Ibn Malik (radiAll-llahu anhu) thotë: Ka thënë Profeti (salAll-llahu alejhi we sel-lem):
    Dy zëra janë bërë lanet (të mallkuara) në dynja dhe në ahiret.
    1) Rënia e fyellit në kënaqësi.
    2) Ulërimat, ose të bërtiturat në fatkeqësi.

Tra: Imam Bezzari, Imam Mundhiri, Imam Hejthemiu dhe Ibn Hibbani. Sahih

Nga Abdurahman Ibn Auf (radiAll-llahu anhu) thotë: Ka thënë Profeti (salAll-llahu alejhi we sel-lem):
    Unë nuk kam ndaluar nga e qajtura, porse unë kam ndaluar nga dy zëra, që t'a pakësojnë trurin.
    1) Zbukurimi i zërit me veglat muzikore dhe luajtja me fyellin e shejtanit.
    2) Ngritja e zërit (ulërimat) në raste Fatkeqësie.

Tra: Imam Hakim, Bejhakiu, Imam Begauiju, Ibn Sa`di, dhe Tirmidhiu. Hasen
    Thotë Shejkhul Islam Ibn Tejmijje (rahimehull-llah) ne librin e tij " El Istikame": Ky Hadith është nga argumentet me të cilin të mjafton në bërjen haram të muzikes.

Sikurse gjendet ne fjalen e njohur te Xhabir Ibn Abdullahit (radiall-llahu anhuma):
    Jane bere Haram dy zera ne Miresi.
    1) Veglat muzikore dhe luajtja me to.
    2) Rënia e fyellit të shejtanit
    Dhe kështu Profeti (salAll-llahu alejhi we sel-lem) ka ndaluar nga dy zëra ne mirësi, sikurse ka ndaluar nga zerat që bëhen në raste fatkeqësie, dhe zëri i cili ndodh në mirësi, është këndimi

"Prej ummetit tim do të pijnë alkool.E quajnë me emra tjerë dhe afër kokave të tyre janë muzikantët dhe këngtarët.Zoti do ti bëjë qe t'i gëlltis toka dhe do t'i shëndrroj në derra e majmuna"
    Transmeton ibn Maxhe

Transmeton Ebu Hurejra Zoti qoftë i kënaqur me të se i Dërguari i All-llahut ka thënë: “Shëndërrohen popuj nga ky ummet në kohët e fundit në majmun dhe derrë ” i thanë sahabët: O i Dërguar i All-llahut a nuk janë ata pjesëtarë të fjalës - "La ilahe il-lAll-llah Muhamedun Resulull-llah? Tha ”Gjithsesi“ bile edhe agjërojnë falën dhe bëjnë haxhin“ ata thanë e çfarë është puna e tyre? Tha : “Përdorin mjetet muzikore, defët dhe këngëtaret luajnë duke pirë pije alkolike dhe duke u dëfryer, pastaj zgjohen dhe veç janë shëndërruar në majmuna dhe derra” ( Igathul Elehfan f. 262 v.1 të Ibn Kajjimit)

Nga Ibij Amir ose Ebij Malik (radiAll-llahu anhuma) thotë: Ka thënë Profeti (salAll-llahu alejhi we sel-lem):
    Do të këtë njerëz nga ummeti im të cilët do t'a bëjnë hallall (te lejuar) amoralitetin, mëndafshin (për Burra), alkoolin dhe 'el-Meazif - Muzikën'
    Tra: Imam Bukhariu. Sahih

-Po e perfundojmë me mendimet e Ulemave-

Ka thënë Ebu bekri (Allahu qoftë i kënaqur me atë): "Kënga dhe veglat muzikore janë fyejt e shejtanit"

Ka thënë Abdullah ibën Mes'udi (Allahu qoftë i kënaqur me atë): "Kënga mjell hipokrizi në zemër"

Ka thënë El-kasim bin Muhamed: "Kënga është bosh (e pavlerë) dhe çdo boshe është në zjarr"

Ka thënë umer bin Abdul Aziz: "Kënga është prejardhje nga shejtani dhe perfundimi i saj është hidhërimi i Mëshiruesi (Allahu xh.sh.)"

Ka thënë imam Ebu Hanifja: "Kënga është prej mëkatëve , të cilave duhet distancuar mënjëherë nga ajo"

Ka thënë imam Maliku: "Tek ne, me këngë merrën vetëm mëkatarët. Vallë a ka të mençur që thotë se kënga-muzika është hak?"

Ka thënë imam Shafiu: "Kënga-muzika është e urrejtur dhe pavlerë, kush e tepron ne të është mendjelehtë dhe nuk pranohet nga ai dëshmia"

Ka thënë imam Ahmed ibën Hanbeli: "Kënga mjellë në zemër hipokrizi"

Thotë Abdullah Ibn Abasi: "Defi eshte haram, veglat muzikore jane haram, daullja eshte haram dhe fyelli eshte haram"

Thotë Hasan El-Basriu: "Nuk është defi prej çështjes së muslimanëve dhe shokët e Abdullah ibn Mes'udit e qanin ç'do def"

Dhe Ibn Ebu Dunia transmeton me sened te saktë se Imam Sha'abiju ka thënë: "Eshtë i mallkuar ai që këndon dhe ai për të cilin këndohet" (fjala është për atë që paguan këngëtarët e jo ai që pemendet në tekstin e këngës)

Kurse imam Ebu amer bin Salah, në perkrahje të shumicës se dijetarëve, të cilët e ndalojnë Këngën dhe muzikën, thotë: "Kënga dhe veglat muzikore janë të ndaluara me 'Ixhma - Konsensus të dijetarëve' "
    .

"Në fillim ishte Fjala" Maska e toni77_toni
    Anëtarësuar
    09-09-2005
    Vendndodhja
    Kosovë
    Postime
    4,534
    Citim Postuar më parë nga PrisHtiNa-Lee Lexo Postimin
    prandaj edhe vie në pah ai konkluzioni im se tema nuk është hapur për muzikën, por për të ndjell përçarje midis shqiptarëve në vija fetare
    Ti ke konkluzim te gabuar dhe mendoj se mjaft me ato vlersime tua mbi mua. OK?

Ti nuk je ndoshta ai qe meriton, por per hirë të ndergjegjes time dua te shpjegoj se unë jam anëtar tash shumë vite ne kete forum dhe, eshte hera e dytë ne jeten time (per sa me kujtohet) qe te toleranca fetare te kam hapur temë diçka per muslimanët. DMTH as pytje as....! E pra, unë jam anëtar qe shume vite ne kete forum.

Tema asnjëher nuk kishte qellim te keq, te siguroj me plot sinqeritet se asnjë qellim te keq nuk kam patur kur kam hapur temen, por qellimi ishte ashtu sikurs ee kam shkruar ne fillim te temes.

Kush te doj ta kuptoj ashtu si te doj.

Nuk keni nevojë të zini ne "vija fetare" por secili mundet dhe eshte i lirë ta jap mendimin e vet nëse don dhe nuk ka arsye per perqarje.
    Gjej kohen të lexosh, është themel i të diturit.

i/e regjistruar Maska e Anesti_55
    Anëtarësuar
    22-10-2005
    Postime
    2,647
    Citim Postuar më parë nga Pa_doreza2 Lexo Postimin

Bahhhhh,mallkim mallkim i madh nuk ka me turp.Gruaja duhet tejete e mbuluar dhe nuk ka te drejte ti trgoj linjat e saj te tjereve , pervecse burrit te saj.Ajo duke u veshur sex, ndjell tek te rinjte deshiren per sex dhe mund te behet shkak per te brere mekat.Po ashtu jane te ndaluara pijet alkolike dhe afrodiziaket e ndryshem qe nxisin deshin per sex.
    Injorantin e kam frike,
    Budallin e meshiroj,
    Te diturin (civilin) e dua pa mase.

Dhe ka një fjalë të urtë që thotë: "Kush këndon keq nuk mendon"

Dhe kjo më ka dalë e saktë, sepse kam dëgjuar që ndonjë fanatik fetar të bëjë vetëvrasje e të vrasë përditë nga 10-70 të pafajshëm, por ende nuk kam dëgjuar ndonjë këngëtarë ta bëj një gjë të tillë.
    Dhe ka ardhur koha, sa s'është akoma shumë vonë të themi:
    O Zot na ruaj nga fanatikët e injorantët fetarë!

Unë gjithashtu mendoj se këta që hapin këso temash, janë më të mëdhenjtë antiislamistë.
    Dhe atë ditë që të bindemm se feja jonë është vërtet e këtillë, e ndyrë, unë i pari do të heq dorë prej saj.
    Nuk dua t'i shkoj Zotit tim një krijesë injorante, kriminele dhe padenjë.
    Sepse sipas këtyre që po lexoj: NUk ka fe më të dhunshme e më kriminale se feja jonë!

P.S. Se m'i ngriten nervat këto krijesa injorante!
    Postimin nuk po e fshij sepse është shumë real.
    Ndryshuar për herë të fundit nga projekti21_dk : 29-09-2010 më 12:05
    "Projekti 21" nuk i bën reklamë vetes, afirmon të tjerët!

Faqja 15 prej 17 FillimFillim ... 51314151617 FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •