Close
Faqja 14 prej 34 FillimFillim ... 4121314151624 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 131 deri 140 prej 331
    "Nė fillim ishte Fjala" Maska e toni77_toni
    Anėtarėsuar
    09-09-2005
    Vendndodhja
    Kosovė
    Postime
    4,534
    Citim Postuar mė parė nga gimche Lexo Postimin
    Pa dyshim se do tė filloj pėrēarja pėr aq kohė sa vijnė njerėz (tė paprofilizuar) e na ofrojnė neve njė Islam jashtė atij Islamit tradicional tė trevave shqiptare, tė njė Islami qė nuk e kishte as baba, babėgjyshi, stėrgjyshi apo katragjyshi ynė. Ky Islam ėshtė "Islami" i kuranistave. Islam pa hadithe nuk ka siē kam thėnė nė shumė tema ajo fe mund tė quhet me cilin do emėr, pėrveē emrit Islam.
    Pėr ndryshe nė botė kur flitet pėr Islam dihet qartė se kemi tė bėjmė pėr njė fe e cila bazėn e saj e ka nė Kur'an dhe Hadithe, ashtu sikur kur flasim pėr Krishterim qė kemi tė bėjmė me njė fe qė bazėn e saj e ka Biblen.
    gimche, nėse shiqohet nga kėndi fetar, unė ishte dashur qe mos tė shkruaj ne kete temė, mirpor unė i shiqoj gjėrat ne rrafshin kombetar, per ata edhe kam shkruar dhe shkruaj.

E dyta, unė per ēdo ditė rri me musliman dhe per besė i kam shokė dhe shoqe, janė pjesė e jetes time ore dhe ditė dhe natė qe rrijna bashk, kam raporte familjare ore vėlla. Por ata nuk janė siq jeni ju disa ne kete forum dhe ne forume tjera qe koka me dhemb kur lexoj!!!

Kam shok qe shkon te premten te falet ne xhami more pasha t'madhin Zot dhe unė e pres dikund ne ni lokal derisa te vjen.

Tjetra, unė jam rritur ne ni fshat ku jemi dy besimet katolik dhe musliman, ka edhe nga ata me shehlerė.., kurr ne jetė nuk na ka ndodhur te festojmė pa praninė e shqiptarve te besimit musliman. Ashtu vazhdon edhe sot ne trollin tim - ne shtepinė edhe ne Prishtinė ore vėlla. Ashtu edhe unė gjithmonė festoj dhe jam nė mesin e familjeve muslimnae per Bajram dhe ne secilen festim dhe gezim te miqve te mi.

Tash, kur krahasoj qendrimin e tyre dhe te juajin, kjo me bėnė te dyshoj se mund te jetė rrezik per popullin tonė dhe kjo eshte edhe arsyeja se pse unė kam shkruar ne kete temė dhe ku eshte qellimi im!!

Unė kam bindjet e mija fetare dhe besimin tim, por ajo nuk me pengon qe ta kam shok apo shoqe apo edhe besnik timin shqiptarin te besimit musliman. Mirpor nganjiher edhe unė kam rreshqitur dhe i kam dhėnė vetit verejtje. Shumher jeni ju ata qe me keni nxitur edhe mua te shkruaj edhe diēka qe nuk eshte nga natyra e ime dhe nuk buronte nga zemra e ime, por ishte momenti i ndikuar nga sjelljet e tyre qe me kishte nxitur. I kam dhėnė vetit verejtje dhe pa tjeter se do tė jam shumė i kujdesshem duke patur parasyshė se nuk janė shqiptarėt - musliman keta qe sjellen ne kete forum keshtu, por jane disa individ qe jane bashkuar ne sekte te ndikuar nga rryma te ndryshme dhe qe, si mision kan perqarjen e popullit dhe qellimi i tyre eshte tua mbushin menden te tjerėve se "Allahu u don nese luftoni kaurret dhe ata qe nuk mendojne sikurse mendoni ju". Kjo tash me bėnė shumė tė kujdesshem.

Kjo qe thash nuk do te thotė se unė toni77 duhet ti besoj Kurani apo qe gimche apo dikush tjeter - musliman duhet ti besoj Bibles, por tė besojmė nė bindje dhe mendime pozitive se Zotit i pelqejmė nėse e dojna njeri tjetrin dhe nėse e lejojme tjetrit qe ta gjej paqen. Nese nuk mundemi ti dhurojmė paqe, bile mos ta pengojmė qe ai ta keroj dhe ta gėzoj paqen.

gjith te mirat
    Gjej kohen tė lexosh, ėshtė themel i tė diturit.

Musliman-Shqiptarė-krenar Maska e gimche
    Anėtarėsuar
    24-02-2009
    Vendndodhja
    Prishtinė
    Postime
    3,642
    Njohje me sunnetin e Pejgamberit (sal-lAll-llahu alejhi ve sel-lem)

Sunneti ėshtė baza e dytė e fesė, qė rradhitėt mėnjeherė pas Kur'anit. Ėshtė shpallja me tė cilėn erdhi i Dėrguari i All-llahut [sal-lallahu alejhi ve sel-lem] dhe na la mes nesh atė dhe Kur'anin, qė tė kapemi fort pėr to e t'i pasojmė ashtu qė ta trasojmė rrugėn e drejtė, e cila na ēon nė xhenetėt e larta - me ndihmė tė All-llahut [subhanehu ve teala].

Andaj, ėshtė obligim pėr secilin musliman qė ta njohė sunnetin e Pejgamberit [sal-lallahu alejhi ve sel-lem], ta mėsojė atė, tė ndajė njė interesim tė veēantė pėr te sepse vetėm me praktimin e sunnetit tė Pejgamberit [sal-lallahu alejhi ve sel-lem] arrihet kėnaqėsia e Zotit tonė, All-llahut tė madhėruar, ashtu siē thotė Ai:

قُلْ إِنْ كُنْتُمْ تُحِبُّونَ اللَّهَ فَاتَّبِعُونِي يُحْبِبْكُمُ اللَّهُ وَيَغْفِرْ لَكُمْ ذُنُوبَكُمْ، وَاللَّهُ غَفُورٌ رَحِيمٌ، قُلْ أَطِيعُوا اللَّهَ وَالرَّسُولَ، فَإِنْ تَوَلَّوْا فَإِنَّ اللَّهَ لا يُحِبُّ الْكَافِرِينَ

31 "Thuaj (O Muhammed): “Nėse vėrtet e doni Allahun, atėherė mė ndiqni mua (pranoni Islamin, ndiqni Kur’anin dhe Sunetin), Allahu do t’ju dojė ju dhe do t’ju falė juve gjynahet tuaja. Dhe Allahu ėshtė gjithnjė Falės i Madh, Mėshirėplotė.”
    32 Thuaj: “Bindjuni Allahut dhe tė Dėrguarit (Muhammedit a.s.).” Por nė qoftė se ata shmangen, atėherė Allahu nuk i do mohuesit.” (Kur'an 3:31-32)

Sunnet nė kuptimin gjuhėsor do tė thotė rrugė, traditė, qoftė e lavdėruar apo e shėmtuar.

Krahas sunnetit pėrdorėt edhe fjala "Hadith", qė do tė thotė fjalė apo lajm.

Gjithashtu pėrdorėt edhe fjala "Ether", qė do tė thotė gjurmė.

Sunnet nė kuptimin terminologjik:

Dijetarėt Islam e kanė njohur sunnetin nė mėnyra tė ndryshme, varėsisht nga kėndveshtrimi i shkencave islame, qė tė gjitha me kuptim tė afėrt.

Mirėpo, ne do tė cekim vetėm rregullin e muhadithėve (dijetarėve tė hadithit) ngase ėshtė mė pėrmbledhės:

"Sunet ėshtė ēdo gjė qė ėshtė transmetuar nga Pejgamberi [sal-lallahu alejhi ve sel-lem] (pėrmes transmetuesve tė pranuar) nga fjalėt qė i ka thėnė, apo veprave qė i ka punuar, apo pelqimeve qė i ka shprehur pėr ndonjė ēėshtje, apo virtytet e tija, apo levizjet e tija qoftė zgjuar apo nė gjumė."

Nga rregulli qė u cek na bėhėt e ditur se sunneti ėshtė shumė mėnyrash.

Pra, sunneti mund tė jetė fjalė e Pejgamberit [sal-lallahu alejhi ve sel-lem] apo siē i thojnė dijetarėt "Sunetu Kavlijeh"-Sunnet i thėnur me fjalė.

Sunnetėt e thėnura me fjalė mund tė jenė urdhėra obliguese (vaxhib), mund tė jenė udhėzime pėr veprat qė kanė mirėsi tė shumta por nuk janė obligim (sunnet) mund tė jenė udhėzime nė vepra tė mira, por qė nuk janė tė obliguara (mustehab), mund tė jenė ndalesa nga veprat e urrejtura (mekruh) apo nga veprat qė janė tė ndaluara (haram).

Sunnetėt janė edhe nga veprat qė i ka vepruar Pejgamberi [sal-lAll-llahu alejhi ve sel-lem] dhe qė jemi tė obliguar t'i pasojmė ato. Siē janė: Forma e Namazit tė Pejgamberit [sal-lAll-llahu alejhi ve sel-lem], kryerja e haxhit, etj.

Gjithashtu, nga sunnetet e Pejgamberit [sal-lAll-llahu alejhi ve sel-lem] ėshtė qė ai ta ketė pelqyer njė vepėr. Pra, njė vepėr e cila ėshtė e vepruar nga ndonjė Sahabij (shok i Pejgamberit [sal-lallahu alejhi ve sel-lem]) dhe kėtė vepėr e ka pelqyer Pejgamberi [sal-lAll-llahu alejhi ve sel-lem] konsiderohet nga sunnetėt e tija. Nuk ėshtė kusht qė vepra tė jetė kryer nė prezencė tė Pejgamberit [sal-lAll-llahu alejhi ve sel-lem]. Mjafton qė ai tė ketė qėnė nė dituri pėr vepren.

Pelqimi i Pejgamberit [sal-lAll-llahu alejhi ve sel-lem] pėr vepren e kryer mund tė ketė qėnė pelqim i pėrkrahur me fjalė apo mė heshtje.

Ka mundėsi tė pyes dikush e tė thotė: Si ka mundėsi qė nje vepėr tė jetė sunnet i Pejgamberit [sal-lAll-llahu alejhi ve sel-lem] dhe mos tė jetė e urdhėruar apo e vepruar nga ai?!

I pėrgjigjemi: Mjafton pelqimi dhe pėrkrahja e Pejgamberit [sal-lAll-llahu alejhi ve sel-lem] pėr njė vepėr tė bėhėt sunnet i tij edhe nėse nuk ėshtė urdhėruar apo vepruar nga ai, [sal-lAll-llahu alejhi ve sel-lem]. Sepse dihet se Pejgamberi [sal-lAll-llahu alejhi ve sel-lem] nuk e pėrkrah e as e pelqen njė vepėr qė nuk ėshtė nė ujdi me sheriatin e All-llahut tė Madhėruar. E po ta pėlqej Pejgamberi [sal-lAll-llahu alejhi ve sel-lem] njė vepėr atėherė kuptohet se vepra e punuar nga dikush tjetėr ėshtė ne ujdi mė parimet e Islamit.

Nganjėherė sunnet i thuhet edhe veprės, qė e ka punuar ndonjė sahabij i Pejgamberit [sal-lAll-llahu alejhi ve sel-lem].

Thotė Imam Esh-Shatibij: "Sunnet i thuhet edhe vepres qė e ka vepruar ndonjė shok i Pejgamberit [sal-lAll-llahu alejhi ve sel-lem], qoftė kjo vepėr nė Kur'an apo jo. Mirėpo, ai kėtė vepėr sigurisht qė e ka vepruar duke e pasuar Pejgamberin [sal-lAll-llahu alejhi ve sel-lem] qė ata e kanė ditur e nėve nuk na ka arritur, apo mund tė jetė ixhdihad (vendim i njėzėshėm) nga ata apo nga Hulefau Rashidin (udhėheqėsat e drejtė: Ebu Bekri, Omeri, Othmani dhe Aliu, Allahu qoftė i kėnaqur me tė gjithė!). Sepse Pejgamberi [sal-lAll-llahu alejhi ve sel-lem] ka thėnė: "Pasoni sunnetin tim dhe sunnetin e Hulefau Rrashidinėve tė udhėzuar!" [El-Muvafekat]

Gjithashtu sunnet pėrdorėt si term kundėr bidatit.

Lusim All-llahun e Fuqishėm qė tė na bėjė tė mundur ta njohim sunnetin e Pejgamberit [sal-lAll-llahu alejhi ve sel-lem] dhe ta pasojmė atė dhe tė na bashkojė me te nė Ditėn e Gjykimit!
    Ti je hija e Kastriotit
    Ti je gjoksi i tė madhit Hamzes
    Ti je kullė fuqi baroti...

Anėtarėsuar
    24-02-2009
    Vendndodhja
    Prishtinė
    Postime
    3,642
    ..........................
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga gimche : 24-09-2010 mė 19:51
    Ti je hija e Kastriotit

Anėtarėsuar
    24-02-2009
    Vendndodhja
    Prishtinė
    Postime
    3,642
    Citim Postuar mė parė nga toni77_toni Lexo Postimin
    gimche, nėse shiqohet nga kėndi fetar, unė ishte dashur qe mos tė shkruaj ne kete temė, mirpor unė i shiqoj gjėrat ne rrafshin kombetar, per ata edhe kam shkruar dhe shkruaj.

E dyta, unė per ēdo ditė rri me musliman dhe per besė i kam shokė dhe shoqe, janė pjesė e jetes time ore dhe ditė dhe natė qe rrijna bashk, kam raporte familjare ore vėlla. Por ata nuk janė siq jeni ju disa ne kete forum dhe ne forume tjera qe koka me dhemb kur lexoj!!!

Kam shok qe shkon te premten te falet ne xhami more pasha t'madhin Zot dhe unė e pres dikund ne ni lokal derisa te vjen.

Tjetra, unė jam rritur ne ni fshat ku jemi dy besimet katolik dhe musliman, ka edhe nga ata me shehlerė.., kurr ne jetė nuk na ka ndodhur te festojmė pa praninė e shqiptarve te besimit musliman. Ashtu vazhdon edhe sot ne trollin tim - ne shtepinė edhe ne Prishtinė ore vėlla. Ashtu edhe unė gjithmonė festoj dhe jam nė mesin e familjeve muslimnae per Bajram dhe ne secilen festim dhe gezim te miqve te mi.

Tash, kur krahasoj qendrimin e tyre dhe te juajin, kjo me bėnė te dyshoj se mund te jetė rrezik per popullin tonė dhe kjo eshte edhe arsyeja se pse unė kam shkruar ne kete temė dhe ku eshte qellimi im!!

Unė kam bindjet e mija fetare dhe besimin tim, por ajo nuk me pengon qe ta kam shok apo shoqe apo edhe besnik timin shqiptarin te besimit musliman. Mirpor nganjiher edhe unė kam rreshqitur dhe i kam dhėnė vetit verejtje. Shumher jeni ju ata qe me keni nxitur edhe mua te shkruaj edhe diēka qe nuk eshte nga natyra e ime dhe nuk buronte nga zemra e ime, por ishte momenti i ndikuar nga sjelljet e tyre qe me kishte nxitur. I kam dhėnė vetit verejtje dhe pa tjeter se do tė jam shumė i kujdesshem duke patur parasyshė se nuk janė shqiptarėt - musliman keta qe sjellen ne kete forum keshtu, por jane disa individ qe jane bashkuar ne sekte te ndikuar nga rryma te ndryshme dhe qe, si mision kan perqarjen e popullit dhe qellimi i tyre eshte tua mbushin menden te tjerėve se "Allahu u don nese luftoni kaurret dhe ata qe nuk mendojne sikurse mendoni ju". Kjo tash me bėnė shumė tė kujdesshem.

Kjo qe thash nuk do te thotė se unė toni77 duhet ti besoj Kurani apo qe gimche apo dikush tjeter - musliman duhet ti besoj Bibles, por tė besojmė nė bindje dhe mendime pozitive se Zotit i pelqejmė nėse e dojna njeri tjetrin dhe nėse e lejojme tjetrit qe ta gjej paqen. Nese nuk mundemi ti dhurojmė paqe, bile mos ta pengojmė qe ai ta keroj dhe ta gėzoj paqen.

gjith te mirat
    I nderuari Toni,

Uroj qė tė vazhdosh ti me shokėt/shoqet e tua harmoni tuaj ndėr-fetare, besom qė ėshtė njė fakt qė mė gėzon. Jo vetėm nė rastet e festave, por edhe nė ditėt tjera tė jetės, ndonėse jam shumė skeptik rreth asaj se ata mund t'i takojnė njė Islami tė pėrkushtuar, kjo jo sepse atyre do t'i pengonte qendrimi me ty, por kam frikėn se ty do tė pengonte qendrimi me ta. E pėrseris "kam frikė" pra s'dua tė paragjykoj.
    Personalisht kam marrėdhenie tė mira me jo-muslimanėt, nėse don tė pėrmendi emra qė ty dhe dikėnd tjetėr do ta habisnin. Kam raporte tė mira me Dr. Femi Cakollin (Pastro i Kishes Protestante nė Prishtinė) nuk dua tė ndėrhyj nė konceptet religjioze dhe kundėrshtitė qė has Kisha Katolike me atė Protestante, por kėtė fakt e pėrmenda pėr tė treguar se as unė nuk jam ai i cili jam nė kėtė forum. Me kėtė nuk po dua tė shfaqi hipokrizi, pėrkundrazi dua tė tregoj se janė disa anėtarė ketu qė tė shtyejnė tė bėhėsh mė esktremistė se sa Usama bin Laden, apo edhe mė katolik se sa Papa. Pra po flas pėr tė dyja fetė, kur them kėshtu kam shumė bazė pėr faktin se temat qė hapen as 0.00000001% nuk kanė tė bėjnė me tolerancėn fetare, pėrkundrazi nxitin Intolerancėn fetare, gjė e cila nuk ėshtė nė traditėn tonė, pėr kėtė unė kerkoj qė tė jetė tek nėnforumi "Toleranca fetare" njė moderator musliman (nuk aludoj nė vetėn) kjo do tė bėnte qė tė gjitha temat qė nxisin urrejtje apo qė vėrehet elementi mė i vogėl i pėrēarjes tė fshihen. Nuk kam asgjė personale kundėr Matrixit, ka gėzuar nė tė kaluarėn respekt tė madh nga unė, por sinqerisht (dhe fatkeqsisht) nuk po e menaxhon tolerancėn fetare si duhet, pėrkundrazi shpeshhere (sikur nė kėtė temė) bėhėt protagonistė i pėrēarjes fetare, nuk e di se ēfarė poene pozitive i shkon kjo komunitetit ortodoks, apo mos ndoshta komuniteti ortodoks punon pėr interesat e vėllėzėrve tė tyre nga Serbia dhe Greqia, uroj qė tė mos jetė ashtu, por dije se frikė kam!
    Mė trego tė lutem si e menaxhon Komunitetin Katolik dhe si e menaxhojnė moderatorėt homolog Komunitetin Musliman, tė dyjat palėt nuk lejoni as elementin mė tė vogėl qė nxitė urrejtjen ndėr-fetare, por pėrveē fshirjes edhe bėni vėrejtje, a nuk do tė duhej tė ishte ky shembull qė duhej ta ndiqte edhe Matrixi tek "Toleranca fetare"?!
    Tė gjitha keto gjėra qė i pėrmenda kanė bėrė qė tė nxitet fundamentalizmi fetar qoft Islam dhe Krishterė. Jo sepse ndonjėra palė janė ekstremista, por temat qė prekin nė tel, kanė bėrė qė kundėrpergjigjet tė jenė edhe mė fyese.
    Sa pėr temėn nuk kam asgjė kundėr sekteve tjera nė Islam, ani pse pėr muslimanin paraqitja e njė shi'iti ėshtė sikur pėr ty si katolik tė paraqitet njė protestant, por prapė nuk jam kundėr le ta kenė edhe ata vendin e vet, por le te hapen nėnforume pėrkatėse, e jo tė sillen keso tituj fyes dhe ofendues siē ėshtė ky tani. Aq mė pak nga njė anėtar i cili nuk ėshtė musliman fare.
    Uroj qė keto gjėra tė ndėrpriten, unė jam nė gjendje edhe juve t'u ofroj modelin se si do tė dilnit nga kjo krizė qė e ka kapluar forumin me fyerje ndėr-fetare, por deri mė tani duket se interesimi nuk ėshtė serioz, mė tepėr ka interesim tė vazhdohet me keso fyerje dhe nėnēmime.

Respekt!
    Ti je hija e Kastriotit

Anėtarėsuar
    24-02-2009
    Vendndodhja
    Prishtinė
    Postime
    3,642
    Pozita e Sunetit nė Islam

Falėnderimet i takojnė vetėm Allahut, Zotit tė botėve, ardhmėria u takon tė devotshmėve, kurse armiqėsia mizorėve. Salavatet, pėrshėndetjet qofshin mbi atė tė cilin Allahu e dėrgoi mėshirė pėr tėrė botėn, mbi tė Dėrguarin tonė, Muhamedin alejhi selam, familjen dhe mbarė shokėt e tij.
    Prej dhuntive tė Allahut xh.sh. mbi robin e Tij ėshtė qė t’i mundėsojė atij mėsimin dhe praktikimin e fjalėve tė Tij dhe tė tė Dėrguarit tė Tij alejhi selam. Jemi krenarė dhe shumė tė lumtur qė Allahu na mundėsoi qė t’i shkoqisim disa nga shkėndijat profetike tė Muhamedit alejhi selam. Tė jetosh nėn hijen e Sunetit tė Muhamedit alejhi selam ėshtė nder i veēantė, prandaj si tė tillė e lusim Allahun xh.sh. qė tė na bėjė tė sinqertė nė fjalė dhe vepra si dhe tė na japė sukses nė rrugėn e thirrjes nėn hijen e Sunetit dhe tė na ringjallė nėn flamurin e Profetėve tė Allahut, paqja dhe shpėtimi i Allahut qoftė mbi tė gjithė ata!

Pozita e Sunetit nė Islam, vlera dhe rėndėsia e praktikimit tė tij si dhe nxitja e mėsimit tė tij nė saje tė Kuranit dhe Sunetit

Njė: Argumente nga Kurani

Thotė Allahu nė Kuran duke ilustruar vlerėn dhe rėndėsinė e dėrgimit tė Muhamedit alejhi selam:

و انزلنا إليك الذكر لتبين للناس ما نزل إليهم و لعلهم يتفكرون . النحل 44

“Ty ta zbritėm Kuranin qė t’u shpjegosh njerėzve atė qė u ėshtė shpallur atyre, me shpresė se do ta studiojnė (Kuranin).” (Kur'an 16:44)

Gjithashtu na njofton Allahu xh.sh. se dėrgimi i tij alejhi selam ėshtė dhunti pėr ne nga vetė Allahu xh.sh.:

لقد من الله علي المؤمنين إذ بعث فيهم رسولا من أنفسهم يتلوا عليهم ءاياته و يزكيهم و يعلمهم الكتاب و الحكمة وإن كانوا من قبل لفي ضلال مبين . آل عمران 164

“Ėshtė e vėrtetė se Allahu u dha dhuratė tė madhe besimtarėve, kur ndėr ta dėrgoi tė Dėrguar qė atyre t’u lexojė shpalljen e Tij, t’i pastrojė ata, t’ua mėsojė Kuranin dhe Sunetin, edhe pse mė parė ata ishin krejtėsisht tė humbur.” (Kur'an 3:164)

Thotė Allahu xh.sh. nė Kuran duke i urdhėruar robėrit e Tij qė t’i nėnshtrohen urdhrit profetik si dhe ta pasojnė rrugėn e tij:

ياأيها الذين آمنوا إستجبوا لله و للرسول إذا دعاكم لما يحييكم واعلموا أن الله يحول بين المرء و قلبه وأنه إليه تحشرون. الأنفال 24

“O ju qė besuat, pėrgjigjuni (thirrjes sė) Allahut dhe tė tė Dėrguarit kur ai (i Dėrguari) ju fton pėr atė qė ju jep jetė (pėr fenė e drejtė) dhe ta dini se Allahu ndėrhyn ndėrmjet njeriut dhe zemrės sė tij dhe se ju do tė tuboheni te Ai.” (Kur'an 8:24)

Pėr shkak tė vlerės dhe pozitės profetike tė Muhamedit alejhi selam tek Allahu i Lartėsuar, e ka krahasuar Allahu xh.sh. nėnshtrimin ndaj Tij me nėnshtrimin ndaj Muhamedit alejhi selam. Thotė Allahu nė Kuranin Fisnik:

و من يطع الرسول فقد أطاع الله .النساء 80

“Kush i nėnshtrohet Pejgamberit, ai i ėshtė nėnshtruar Allahut.” (Kur'an 4:80).
    E ka bėrė Allahu dashurinė ndaj Tij kusht tė pasimit tė rrugės profetike tė Muhamedit alejhi selam. Lidhur me kėtė na njofton Allahu nė Kuran:

قل إنكنتم تحبون الله فاتبعوني يحببكم الله و يغفر لكم ذنوبكم والله غفور رحيم . آل عمران 31

“Thuaj: “Nėse e doni Allahun, atėherė ejani pas meje qė Allahu t’ju dojė, t’ju falė mėkatet tuaja, se Allahu ėshtė qė fal shumė, mėshiron shumė.” (Kur'an 3:31)

Ka obliguar Allahu xh.sh. qė tė gjykohemi pranė ligjit profetik dhe ka sinjalizuar se kundėrshtimi i tij ėshtė mosbesim, siē ėshtė thėnė nė Kuran:

فلا و ربك لا يؤمنون حتي يحكموك فيما شجر بينهم ثم لا يجدوا في أنفسهم حرجا مما قضيت و يسلموا تسليما . النساء 65

“Pėr Zotin tėnd jo, ata nuk janė besimtarė (tė asaj qė tė zbriti ty as tė asaj para teje) derisa tė mos tė tė zgjedhin ty pėr tė gjykuar nė atė konflikt mes tyre, pastaj (pas gjykimit tėnd) tė mos ndiejnė pakėnaqėsi nga gjykimi yt dhe (derisa) tė mos binden sinqerisht.” (Kur'an 4:65).
    Gjithashtu nė kaptinėn Ali Imran, citati 32, thotė:

قل اطيعوا الله و الرسول فإن تولو فإن الله لا يحب الكافرين .آل عمران 32

“Thuaj: “Binduni Allahut dhe tė Dėrguarit, e nėse ata refuzojnė, atėherė All-llahu nuk i do jobesimtarėt.”
    Ndėrsa besimtarėve nė veēanti ua ndalon kundėrshtimin e gjykimit pranė tij, siē thotė nė Kuran:

و ما كان لمؤمن و لا مؤمنة إذا قضي الله و رسوله أمرا أن يكون لهم الخيرة من أمرهم و من يعص الله و رسوله فقد ضل ضلالا مبينا. الأحزاب 36

“Kur Allahu ka vendosur pėr njė ēėshtje ose i Dėrguari i Tij, nuk i takon (nuk i lejohet) asnjė besimtari dhe asnjė besimtareje qė nė atė ēėshtje tė tyre personale tė bėjnė ndonjė zgjidhje tjetėr. E kush kundėrshton Allahun dhe tė Dėrguarin e Tij, ai ėshtė larguar shumė larg sė vėrtetės.” (Kur'an 33:36)

Ndėrsa atyre qė kundėrshtojnė urdhrin e tij ua tėrheq vėrejtjen duke u thėnė:

فليحذر الذين يخالفون عن أمره ان تصيبهم فتنة أو يصيبهم عذاب أليم. النور 63

“Le tė ruhen, tė jenė tė kujdesshėm, ata qė kundėrshtojnė rrugėn e tij (tė tė Dėrguarit), se ata do t’i zėrė ndonjė telash, ose do t’i godasė dėnimi i hidhėt.” (Kur'an 24:63)

Dy: Argumentet nga Suneti i Pejgamberit alejhi selam qė flasin mbi vlerėn e Sunetit dhe rėndėsinė e tė vepruarit me tė

عن عمرو بن عوف عن أبيه عن جده أن رسول الله صلي الله عليه و سلم قال : تركت فيكم أمرين لن تضلوا ما تمسكتم بهما كتاب الله وسنتي . رواه الحاكم و البيهقي

“Transmeton Amr b Shuajbi, nga babai i tij, nga gjyshi i tij, se ka thėnė Pejgamberi alejhi selam: “Ju kam lėnė juve dy porosi, nėse u pėrmbaheni asnjėherė nuk do tė devijoni: librin e Allahut dhe Sunetin (fjalėt, veprat) tim.” (Hakimi dhe Bejhakiu)

Ky hadith ėshtė thėnė nė haxhin e lamtumirės sė Pejgamberit alejhi selam, ku i drejtohet me kėto fjalė umetit tė tij, duke e inkurajuar pėr vepra tė mira si dhe i porosit qė tė jenė tė pėrkushtuar ndaj kėtyre dy porosive, pėrmbajtjes ndaj Kuranit dhe Sunetit tė Muhamedit alejhi selam.

عن أبي هريرة رضي الله عنه عن النبي صلي الله عليه و سلم فال: كل أمتي يدخلون الجنة إلا من أبي , قالوا يا رسول الله و من يابي ؟ قال : من أطاعني دخل الجنة و من عصاني فقد أبي". أخرجه البخاري و الحاكم .

Transmeton Ebu Hurejra, Allahu qoftė i kėnaqur me tė, nga Pejgamberi alejhi selam, i cili ka thėnė: “I tėrė umeti im do tė hyjė nė xhenet, pėrveē atij qė nuk do.” I thanė: “O i Dėrguar i Allahut, kush janė ata qė nuk duan tė hyjnė?” Tha: “Kush mė respekton mua, ai do tė hyjė nė xhenet, ndėrsa kush mė kundėrshton mua, ai nuk do.” (Buhariu dhe Hakimi)

Allahu xh.sh. ka kushtėzuar hyrjen nė xhenet me pėrmbajtjen ndaj rrugės sė Pejgamberit alejhi selam dhe aplikimit tė saj, prandaj duhet ditur qė s’mund tė fitohet kėnaqėsia e Allahut e as xheneti i Tij duke mos iu pėrmbajtur urdhrave, kėshillave dhe veprave tė Muhamedit alejhi selam.

عن عرباض بن سارية رضي اله عنه قال: صلى بنا رسول الله صلى الله عليه و سلم صلاة الصبح فوعظنا موعظة بليغة وجلت منها القلوب و ذرفت منها العيون,فقلنا: يا رسول الله كأنها موعظة
    مودع فأوصنا. قال:أوصيكم بتقوى الله و السمع و الطاعة و إن تأمر عليكم عبد( حبشي) , و إنه
    من يعش منكم فسيرى إختلافا كثيرا .فعليكم بسنتي و سنة الخلفاء الراشدين المهديين , عضوا عليها بالنواجذ , و إياكم و محدثات الأمور فإن كل بدعة ضلالة.أخرجه ابو داود و الترمذي , و قال :حديث حسن صحيح.

Transmeton Irbad b Sarijete, Allahu qoftė i kėnaqur me tė, duke thėnė: “Na fali neve namazin e sabahut Pejgamberi alejhi selam e mė pas na mbajti njė kėshillė tė qartė. Na u rrėqethėn zemrat dhe rrodhėn lotėt" I thamė: “O i Dėrguar i Allahut, sikur kjo ėshtė kėshilla jote e fundit, prandaj na porosit.” Tha: “Ju porosis me frikėrespekt ndaj Allahut, tė jeni tė dėgjueshėm dhe tė nėnshtruar edhe po qė se ju udhėheq ndonjė skllav (etiopas). Kush do jetojė nga ju, do tė shohė ndarje tė shumta, prandaj ju porosis qė t’i pėrmbaheni Sunetit tim, Sunetit tė sundimtarėve tė drejtė e tė udhėzuar, kapeni atė (Sunetin) fort me dhėmballė. Kujdes nga besėtytnitė, se ēdo risi ėshtė lajthitje.” (Ebu Davudi, Termidhiu dhe thotė se hadithi ėshtė i mirė, i vėrtetė)

Nga shkėndijat e kėtij hadithi, qė mund t’i shkėpusim, ėshtė edhe kjo, se jemi paralajmėruar se do tė ketė ndarje tė shumta e tė ndryshme nė umetin e Muhamedit alejhi selam. Qė tė gjithė mundohen tė argumentojnė se e vėrteta ėshtė me ta, mirėpo ekziston vetėm njė e vėrtetė. Ata tė cilėt i pėrmbahen rrugės profetike me pėrpikėri janė afėr sė vėrtetės.
    Nė anėn tjetėr, nuk ka shpėtim nga sfidat dhe sprovat e kėsaj bote pa e ndjekur me pėrpikėri rrugėn e Muhamedit alejhi selam. Kėtė e vėrteton edhe pjesa vijuese e kėtij hadithi, ku Pejgamberi alejhi selam na porosit qė fjalėt dhe veprat e tij t’i kapim fuqishėm. Dijetarėt islamė lidhur me kėtė pohojnė se njė terminologji e tillė aludon se pėrkushtimi ynė ndaj Sunetit duhet tė jetė mė i madh se pėr ēdo gjė tjetėr.
    Gjithashtu kapja jonė pas Sunetit na ruan nga pasimi i risive. Ata qė ruhen nga risitė veē janė tė ruajtur nga lajthitjet dhe ai qė ėshtė i ruajtur nga lajthitjet i ėshtė ruajtur zjarrit tė xhehenemit (Allahu na mbrojttė ne dhe ju nga ai!). Pikėrisht pėr kėtė dhe shokėt e Pejgamberit alejhi selam ishin shumė inkurajues qė ta pėrcillnin dhe ruanin Sunetin e Pejgamberit alejhi selam me besnikėri, ngase kėtė e kishin amanet nga ai, siē ėshtė transmetuar nė hadithin tė cilin e ka nxjerrė Ibėn Hibani, Ebu Davudi,Termidhiu, Nesaiu, Bejhakiu, ku Pejgamberi alejhi selam ka thėnė:

رحم الله إمرأ سمع مقالتي فأداها كما سمعها.

“Allahu e mėshiron njė njeri i cili e dėgjon thėnien time dhe e pėrcjell ashtu siē e dėgjon.”

Nė pėrfundim tė kėsaj hyrjeje desha t’ju pėrkujtoj edhe njė hadith tė
    Pejgamberit alejhi selam:

عن جابر رضى الله يقول, جائت ملئكة إلي النبى صلى الله عليه و سلم و هو نائم , فقال بعضهم إنه نائم , و قال بعضهم إن العين نائمة و القلب يقظان و قالوا : إن لصاحبكم هذا مثلا فضربوا له مثلا و قالوا : مثله كمثل رجل بنى دارا و جعل فيها مأدبة و بعث داعيا فمن أجاب الداعى دخل الدار و أكل من المأدبة و من لم يجب الداعى لم يدخل الدار و لم يأكل من المأدبة . فقالوا اولوها له يفقهها قالوا : أما الدار الجنة و الداعي محمد صلى الله عليه و سلم فمن اطاعى محمدا فقد أطاع الله و من عصى محمدا فقد عصى الله . أخرجه البخاري

Transmeton Xhabiri, Allahu qoftė i kėnaqur me tė, duke thėnė: “Kanė ardhur tek i Dėrguari alejhi selam disa melekė derisa ai po flinte. Disa prej tyre thanė se ai ėshtė nė gjumė, disa tė tjerė thanė: “Sytė e tij pushojnė, por zemra e tij ėshtė e zgjuar.” Dhe thanė: “Pėr kėtė shokun tuaj kemi njė rrėfim. Silleni atė rrėfim: “Shembulli i tij ėshtė sikurse shembulli i njė njeriu i cili ka ndėrtuar njė shtėpi dhe nė tė ka pėrgatitur ushqim, pastaj ka dėrguar njė thirrės qė t’i grumbullojė njerėzit. Kush i pėrgjigjet thirrėsit, hyn nė shtėpi dhe ha nga ai ushqim e kush nuk i pėrgjigjet atij, nuk mund tė hyjė nė shtėpi e as tė hajė nga ai ushqim.” Pastaj melekėt thanė: “Komentojeni rrėfimin qė ta kuptojė.” Thanė: “Shtėpia ka pėr qėllim xhenetin, kurse thirrėsi ėshtė Muhamedi alejhi selam, kush e respekton Muhamedin, ka respektuar Allahun dhe kush kundėrshton Muhamedin, ka kundėrshtuar Allahun.” (Buhariu)

Lusim Allahun qė tė na mundėsojė mėsimin dhe praktikimin e Sunetit tė Muhamedit alejhi selam, tė vdesim duke iu pėrmbajtur atij si dhe tė na ringjallė nėn flamurin e tij alejhi selam! Amin!
    Ti je hija e Kastriotit

Anėtarėsuar
    24-02-2009
    Vendndodhja
    Prishtinė
    Postime
    3,642
    Vlera dhe rėndėsia e Hadithit

Shkruan: Eroll Rexhepi - Mitrovicė

Falėnderimet i takojnė Allahut tė Lartėsuar, vetėm Atė e adhurojmė dhe prej Tij ndihmė, falje, mėshirė kėrkojmė. Pėrshėndetjet tona i takojnė tė Dėrguarit tė fundit, vulės sė tė gjithė Pejgamberėve, Muhamedit salAll-llahu alejhi ue selem.
    Tė nderuar lexues tė websajtit klubikulturor.com, ka kaluar njė kohė shumė e gjatė nga vdekja e Pejgamberit salAll-llahu alejhi ue selem, mirėpo fjalėt, thėniet, miratimet, pėlqimet e tij kanė mbetur dhe me to duhet tė punojė njė musliman i cili dėshiron tė jetė nėn mbikėqyrjen e Allahut tė Lartėsuar.
    Pasi hadithi pra zė vendin e dytė pas librit tė Allahut (Kuranit), jemi tė obliguar t’i kushtojmė njė rėndėsi tė veēantė leximit tė tyre, mėsimit pėrmendėsh, transmetimit tė tyre dhe tė punuarit me to nė jetėn e pėrditshme.
    Pra, vlerėn dhe rėndėsinė e madhe tė Hadithit e vė nė dukje nė radhė tė parė vetė Kurani. Shohim qartė se Kurani i ka dhėnė njė rėndėsi tė plotė, siē na porositin ajetet qė flasin drejtpėrdrejt pėr kėtė qėllim:
    "Ai (Muhamedi) nuk flet sipas dėshirės sė vet." (Kur'an 53:3)
    "O ju qė keni besuar! Binduni Allahut dhe binduni Pejgamberit." (Kur'an 4:59)
    "E kush i nėnshtrohet Allahut dhe Pejgamberit tė Tij, do tė jetė me ata tė cilėve Allahu u ka dhėnė shumė begati: me Pejgamberėt, me tė drejtėt, me dėshmorėt (martirėt) dhe me njerėzit e tjerė tė mirė. Ata janė shokė tė mrekullueshėm!" (Kur'an 4:69)
    "Me tė vėrtetė ju e keni shembull tė mrekullueshėm Pejgamberin e Allahut." (Kur'an 33:21)
    "Thuaj (o Muhammed): Nėse ju e doni Allahun, mė pasoni mua (ndiqeni rrugėn time pranoni Islamin, ndiqni Kuranin dhe Sunetin, rrugėn time), Allahu do t'ju dojė ju dhe do t'ua falė gabimet (gjynahet) tuaja. Allahu ėshtė falės dhe mėshirues i madh." (Kur'an 3:31)
    "...atė qė ua jep Pejgamberi, atė merreni, atė qė ua ndalon, lėreni." (Kur'an 59:7)

Vlera dhe rėndėsia e Hadithit mund tė shihet edhe nė sa vijon:

Ēdo njeri qė e lexon Kuranin me vėmendje, do tė vėrejė se nė tė pėr disa ēėshtje flitet nė mėnyrė tė pėrgjithshme, d.m.th. pa hyrė nė hollėsi tė problemit pėrkatės. Pėr shembull, sado qė nė shumė ajete tė Kuranit urdhėrohet falja e namazit, askund nuk shpjegohet mėnyra e faljes e as nuk jepen hollėsi tė tjera. Edhe dhėnia e zekatit urdhėrohet nė shumė ajete, por, megjithatė, pėrveē pėrcaktimit se kush duhet ta japė zekatin dhe kujt duhet t'i jepet ai, nė asnjė ajet nuk thuhet mė konkretisht se cila pasuri i nėnshtrohet zekatit dhe sa duhet ndarė nga pasuria e cila arrin shkallėn e duhur (nisabin). Ka edhe shembuj tė tjerė.
    Zbėrthimin dhe stėrhollimin e dispozitave tė kėtilla tė Kuranit dhe mėnyrėn e zbėrthimit praktik tė tyre, nė pėrputhje me mėsimet dhe detyrėn qė i ishte dhėnė nga ana e Allahut xh.sh., nė mėnyrė tė pėrpiktė e bėri Muhamedi alejhi selam.
    Kjo do tė thotė se pa shpjegimin e hollėsishėm tė ēėshtjeve tė caktuara nga ana e tij, shumė gjėra nuk do tė ishte e mundur tė kuptoheshin drejt e aq mė pak tė zbatoheshin nė jetėn praktike. Pra, roli dhe detyra e Muhamedit alejhi selam si i Dėrguar ka qenė, nė radhė tė parė, tė shpjegojė Shpalljen e Allahut xh.sh., siē shihet qartė nė ajetin e Kuranit: "(Ne i ēuam tė Dėrguarit) Me shenja tė qarta dhe me libra. Ndėrsa edhe ty (O Muhamed) tė kemi zbritur pėrkujtuesin me kėshilla (Kuranin), qė ti tė mund t'u shpjegosh njerėzve qartė se ēfarė u ėshtė zbritur atyre dhe qė tė mund tė mendojnė." (Kur'an 16:44)
    "…atė qė ua jep Pejgamberi, atė merreni, atė qė ua ndalon, lėreni." (59:7)
    "Ai (Muhamedi) nuk flet sipas dėshirės sė vet." (53:3)

Mund tė themi me bindje tė thellė se Muhamedi salAll-llahu alejhi ue selem pėrveē se ėshtė shpjegues i parė i Kuranit, ka dhėnė edhe disa zgjidhje qė nuk gjenden nė Kuran, por kėto zgjidhje mund tė kuptohen vetėm atėherė kur ėshtė dashur tė shpjegohen ato ēėshtje tė pėrgjithshme tė Kuranit. Megjithatė, nga kjo duhet tė kuptohet se Hadithi gjithnjė ėshtė nė lidhshmėri tė ngushtė dhe tė plotė me Kuranin.
    Shembuj tipikė qė flasin pėr vlerėn dhe rėndėsinė e Hadithit, respektivisht qė tregojnė se Hadithi, pas Kuranit, ėshtė burim themelor i Islamit, janė edhe fjalėt e Muhamedit salAll-llahu alejhi ue selem, i cili me rastin e Haxhit Lamtumirės, para masės ndėr tė tjera ka thėnė edhe kėto fjalė: "Ua kam lėnė atė qė ju do t'i pėrmbaheni, qė asnjėherė tė mos hezitoni e tė mos humbeni, pra, ua kam lėnė librin e Allahut (Kuranin) dhe fjalėt e Pejgamberit tė Tij (Hadithin)."
    Nga sa u tha mė lart, shihet qartė se muslimanėt janė tė detyruar t'u nėnshtrohen urdhrave tė Allahut tė Madhėruar dhe tė shkojnė rrugės sė mėsimeve tė Muhamedit salAll-llahu alejhi ue selem.
    Ti je hija e Kastriotit

Nderi i Universit Maska e Gostivari_usa
    Anėtarėsuar
    12-08-2005
    Vendndodhja
    Atje ku nuk me gjeni dot!
    Postime
    3,639
    Pėrjashtimi yt kishte tė bėnte se ti je kuranist.
    Pėr tė qenė Vehabi nuk duhet tė deklarohesh, mirėpo pasimi i shkolles juridike Vehabite tė bėnė ty Vehabij (pasues tė Vehabit)
    Pėr tė qenė Hanefi nuk duhet tė deklarohesh, mirėpo pasimi i shkolles juridike Hanefite tė bėnė ty Hanefij (pasues tė ebu Hanifes)
    E njejta gjė vlen edhe pėr shkollat tjera nė Islam e edhe pėr kuransitat.
    Komuniteti Musliman i pėrmbahet ketij parimi (parim tė cilit i janė permbajtur edhe tė parėt tanė) Ehli-Sunneh wel-Xhemat (Pasues tė Sunnetit dhe Xhematit). Ne nuk mund tė jemi mė musliman se sa Muhammedi a.s. andaj ai ėshtė shembulli ynė qė duhet ndjekur nė ritualet fetare, sepse askush nuk e kupton Kur'anin mė mirė se atij qė i ėshtė zbritur (pra Muhammedit a.s.). Xhemati janė shokėt e tij, askush nuk e ka parė Profetin se si kryente Namazin dhe ritualet tjera pos tyre dhe jo rasisht Profeti tha pėr ta se: "Keta janė gjenerata e artė" e edhe All-llahu i lavdėroi nė Kur'an si njerėzit mė tė mirė nė rruzull.
    Ky ėshtė Islami i Muhammedit a.s.
    Ky ėshtė Islami i Ebu Bekrit r.a.
    Ky ėshtė Islami i Omerit r.a.
    Ky ėshtė Islami i Aliut r.a.
    Ky ėshtė Islami i tė gjithė shokėve tė Pejgamberit a.s. pra Islami origjinal ēdo tendencė tjetėr jashtė kėsaj ani pse pretendon origjinalitetin ajo nė fakt nuk ėshtė asgjė tjetėr veē se devijimi nga feja Islame qė e kishte Profeti dhe shokėt e tij.
    Dmth perjashtohesh nga Forumi Musliman ngase besoke KURANIN, e nese beson Imam Buharin, nje njeri tipik me IQ ma merr mendja jo me te madhe se 70 , quhesh musliman i vertete,
    Perjashtohesh nga forumi musliman nese beson Kuranin, por nese beson mesimet e Abdyl Vehabit ( spiunit britanik ) te jepet titulli "MUSLIMAN I NDERIT"

Nuk ka turp me te madh qe mund te bej forumi islamilk , se sa ti perjashtoj anetaret e tij vetem e vetem se mendimet e tyre nuk perputhem me mendimet e tyre!!!
    Te perjashtojsh nga forumi nje njeri qe i eshte nenshtruar VULLNETIT te Zoit ( Allahut ) ska me turp.

GV_USA
    WE WILL NOT GO DOWN!

Nderi i Universit Maska e Gostivari_usa
    Anėtarėsuar
    12-08-2005
    Vendndodhja
    Atje ku nuk me gjeni dot!
    Postime
    3,639
    Vlera dhe rėndėsia e Hadithit

Shkruan: Eroll Rexhepi - Mitrovicė

Falėnderimet i takojnė Allahut tė Lartėsuar, vetėm Atė e adhurojmė dhe prej Tij ndihmė, falje, mėshirė kėrkojmė. Pėrshėndetjet tona i takojnė tė Dėrguarit tė fundit, vulės sė tė gjithė Pejgamberėve, Muhamedit salAll-llahu alejhi ue selem.
    Tė nderuar lexues tė websajtit klubikulturor.com, ka kaluar njė kohė shumė e gjatė nga vdekja e Pejgamberit salAll-llahu alejhi ue selem, mirėpo fjalėt, thėniet, miratimet, pėlqimet e tij kanė mbetur dhe me to duhet tė punojė njė musliman i cili dėshiron tė jetė nėn mbikėqyrjen e Allahut tė Lartėsuar.
    Pasi hadithi pra zė vendin e dytė pas librit tė Allahut (Kuranit), jemi tė obliguar t’i kushtojmė njė rėndėsi tė veēantė leximit tė tyre, mėsimit pėrmendėsh, transmetimit tė tyre dhe tė punuarit me to nė jetėn e pėrditshme.
    Pra, vlerėn dhe rėndėsinė e madhe tė Hadithit e vė nė dukje nė radhė tė parė vetė Kurani. Shohim qartė se Kurani i ka dhėnė njė rėndėsi tė plotė, siē na porositin ajetet qė flasin drejtpėrdrejt pėr kėtė qėllim:
    "Ai (Muhamedi) nuk flet sipas dėshirės sė vet." (Kur'an 53:3)
    "O ju qė keni besuar! Binduni Allahut dhe binduni Pejgamberit." (Kur'an 4:59)
    "E kush i nėnshtrohet Allahut dhe Pejgamberit tė Tij, do tė jetė me ata tė cilėve Allahu u ka dhėnė shumė begati: me Pejgamberėt, me tė drejtėt, me dėshmorėt (martirėt) dhe me njerėzit e tjerė tė mirė. Ata janė shokė tė mrekullueshėm!" (Kur'an 4:69)
    "Me tė vėrtetė ju e keni shembull tė mrekullueshėm Pejgamberin e Allahut." (Kur'an 33:21)
    "Thuaj (o Muhammed): Nėse ju e doni Allahun, mė pasoni mua (ndiqeni rrugėn time pranoni Islamin, ndiqni Kuranin dhe Sunetin, rrugėn time), Allahu do t'ju dojė ju dhe do t'ua falė gabimet (gjynahet) tuaja. Allahu ėshtė falės dhe mėshirues i madh." (Kur'an 3:31)
    "...atė qė ua jep Pejgamberi, atė merreni, atė qė ua ndalon, lėreni." (Kur'an 59:7)

Vlera dhe rėndėsia e Hadithit mund tė shihet edhe nė sa vijon:

Ēdo njeri qė e lexon Kuranin me vėmendje, do tė vėrejė se nė tė pėr disa ēėshtje flitet nė mėnyrė tė pėrgjithshme, d.m.th. pa hyrė nė hollėsi tė problemit pėrkatės. Pėr shembull, sado qė nė shumė ajete tė Kuranit urdhėrohet falja e namazit, askund nuk shpjegohet mėnyra e faljes e as nuk jepen hollėsi tė tjera. Edhe dhėnia e zekatit urdhėrohet nė shumė ajete, por, megjithatė, pėrveē pėrcaktimit se kush duhet ta japė zekatin dhe kujt duhet t'i jepet ai, nė asnjė ajet nuk thuhet mė konkretisht se cila pasuri i nėnshtrohet zekatit dhe sa duhet ndarė nga pasuria e cila arrin shkallėn e duhur (nisabin). Ka edhe shembuj tė tjerė.
    Zbėrthimin dhe stėrhollimin e dispozitave tė kėtilla tė Kuranit dhe mėnyrėn e zbėrthimit praktik tė tyre, nė pėrputhje me mėsimet dhe detyrėn qė i ishte dhėnė nga ana e Allahut xh.sh., nė mėnyrė tė pėrpiktė e bėri Muhamedi alejhi selam.
    Kjo do tė thotė se pa shpjegimin e hollėsishėm tė ēėshtjeve tė caktuara nga ana e tij, shumė gjėra nuk do tė ishte e mundur tė kuptoheshin drejt e aq mė pak tė zbatoheshin nė jetėn praktike. Pra, roli dhe detyra e Muhamedit alejhi selam si i Dėrguar ka qenė, nė radhė tė parė, tė shpjegojė Shpalljen e Allahut xh.sh., siē shihet qartė nė ajetin e Kuranit: "(Ne i ēuam tė Dėrguarit) Me shenja tė qarta dhe me libra. Ndėrsa edhe ty (O Muhamed) tė kemi zbritur pėrkujtuesin me kėshilla (Kuranin), qė ti tė mund t'u shpjegosh njerėzve qartė se ēfarė u ėshtė zbritur atyre dhe qė tė mund tė mendojnė." (Kur'an 16:44)
    "…atė qė ua jep Pejgamberi, atė merreni, atė qė ua ndalon, lėreni." (59:7)
    "Ai (Muhamedi) nuk flet sipas dėshirės sė vet." (53:3)

Mund tė themi me bindje tė thellė se Muhamedi salAll-llahu alejhi ue selem pėrveē se ėshtė shpjegues i parė i Kuranit, ka dhėnė edhe disa zgjidhje qė nuk gjenden nė Kuran, por kėto zgjidhje mund tė kuptohen vetėm atėherė kur ėshtė dashur tė shpjegohen ato ēėshtje tė pėrgjithshme tė Kuranit. Megjithatė, nga kjo duhet tė kuptohet se Hadithi gjithnjė ėshtė nė lidhshmėri tė ngushtė dhe tė plotė me Kuranin.
    Shembuj tipikė qė flasin pėr vlerėn dhe rėndėsinė e Hadithit, respektivisht qė tregojnė se Hadithi, pas Kuranit, ėshtė burim themelor i Islamit, janė edhe fjalėt e Muhamedit salAll-llahu alejhi ue selem, i cili me rastin e Haxhit Lamtumirės, para masės ndėr tė tjera ka thėnė edhe kėto fjalė: "Ua kam lėnė atė qė ju do t'i pėrmbaheni, qė asnjėherė tė mos hezitoni e tė mos humbeni, pra, ua kam lėnė librin e Allahut (Kuranin) dhe fjalėt e Pejgamberit tė Tij (Hadithin)."
    Nga sa u tha mė lart, shihet qartė se muslimanėt janė tė detyruar t'u nėnshtrohen urdhrave tė Allahut tė Madhėruar dhe tė shkojnė rrugės sė mėsimeve tė Muhamedit salAll-llahu alejhi ue selem.
    Po e vertete qe muslimanet e pare e kane pasur te detyruar qe tu binden mesimeve te profetit, por ato ajete vlejne per muslimanet e pare qe kane qene ne gjendje te shikojne Muhamedin A.S.!!!
    Si ti bindem une Muhamedit A.S. kur une ate nuk e shof ?!!!
    Si ti bindem une Muhamedit A.S. kur une jetoj ne nje kohe tjeter, kohe ne te cilen ai eshte i vdekur!!!
    Ti me thua bindju haditheve, ndersa une te them me geranton qe hadithetjane 100% fjale te profetit?!!!

GV_USA
    WE WILL NOT GO DOWN!

Anėtarėsuar
    24-02-2009
    Vendndodhja
    Prishtinė
    Postime
    3,642
    Citim Postuar mė parė nga Gostivari_usa Lexo Postimin
    Dmth perjashtohesh nga Forumi Musliman ngase besoke KURANIN, e nese beson Imam Buharin, nje njeri tipik me IQ ma merr mendja jo me te madhe se 70 , quhesh musliman i vertete,
    Perjashtohesh nga forumi musliman nese beson Kuranin, por nese beson mesimet e Abdyl Vehabit ( spiunit britanik ) te jepet titulli "MUSLIMAN I NDERIT"

Nuk ka turp me te madh qe mund te bej forumi islamilk , se sa ti perjashtoj anetaret e tij vetem e vetem se mendimet e tyre nuk perputhem me mendimet e tyre!!!
    Te perjashtojsh nga forumi nje njeri qe i eshte nenshtruar VULLNETIT te Zoit ( Allahut ) ska me turp.

GV_USA
    Nė radhė tė parė nuk bėhė fjal pėr Forumin Islamik, por pėr nėnforumin Komuniteti Musliman brenda Forumit Shqiptar.
    Nė radhė tė dytė kuranist do tė thotė musliman, por i veēuar vetėm brenda kornizave tė Kur'anit, pėrjashtimi nuk ka tė bėjė me besimin nė Kur'an, sepse edhe ne e besojmė Kur'anin, mirėpo me mohimin e Haditheve si shtyll e dytė e fesė Islame.
    Ti je hija e Kastriotit

Anėtarėsuar
    24-02-2009
    Vendndodhja
    Prishtinė
    Postime
    3,642
    Citim Postuar mė parė nga Gostivari_usa Lexo Postimin
    Po e vertete qe muslimanet e pare e kane pasur te detyruar qe tu binden mesimeve te profetit, por ato ajete vlejne per muslimanet e pare qe kane qene ne gjendje te shikojne Muhamedin A.S.!!!
    Si ti bindem une Muhamedit A.S. kur une ate nuk e shof ?!!!
    Si ti bindem une Muhamedit A.S. kur une jetoj ne nje kohe tjeter, kohe ne te cilen ai eshte i vdekur!!!
    Ti me thua bindju haditheve, ndersa une te them me geranton qe hadithetjane 100% fjale te profetit?!!!

GV_USA
    Nėse don ta pasosh Profetin, ndiqi mėsimet e tij (hadithet).
    Vėrtetėsia e tyre (haditheve) ėshtė shkallė-shkallė ato qė janė "Sahih" (tė vėrteta) qė ėshtė vėrtetuar vėrtetėsia e tyre merri, ato qė konsiderohen tė dobėta distancohu, ato qė konsiderohen tė shpikura injoroi. Nuk ka filozofi tė madhe.
    Ti je hija e Kastriotit

Faqja 14 prej 34 FillimFillim ... 4121314151624 ... FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •