Familja Blloshmi, njė nga mė tė persekutuarat e regjimit komunist, kundėrshton ashpėr zgjedhjen e Aranit Lekės nė krye tė Partisė Demokratike tė Librazhdit. Bedri Blloshmi, vėllai i poetit tė pushkatuar, Vilson Blloshmit sqaron nė njė intervistė ekskluzive pėr Gazeta Shqiptare faktin se, dėshmitar i rremė nė gjyqin kundėr xhaxhin tonė ka qenė Aqif Leka, babai i Aranitit, qė sot ėshtė kryetar i PD-sė sė Librazhdit. Nė rrėfimin e tij, Bedri Blloshmi thotė se familja e tij ėshtė lėnė nė harresė nga Partia Demokratike, e cila nuk i ka dhėnė nderimet e vlerėsimin qė meriton. Ai bėn gjithashtu tė ditur se, emri i tij nuk ėshtė futur nė listėn e pėrfituesve tė dėmshpėrblimit si ish-i pėrndjekur politik, edhe pse ka bėrė mbi 15 vjet internim. Blloshmi shpėrthen nė akuza edhe ndaj ministrit aktual tė Financave, Ridvan Bode.
Familja Blloshmi e ka kundėrshtuar fort zgjedhjen e Aranit Lekės nė krye tė PD-sė sė Librazhdit. Cilat janė arsyet?
Kundėrshtimi jonė ka ardhur, sepse familja Blloshmi me Aranit Lekėn ka njė konflikt tė papajtueshėm. Babai i tij, Aqif Leka ėshtė pjesė e atyre personave qė shkatėrruan familjen tonė. Nė vitin 77, fill pas arrestimit tim, tė Vilsonit, vėllait tim dhe tė Genc Lekės, u burgos njėherėsh edhe xhaxhi ynė, Hasan Blloshmi. Hasani Blloshmi kishte bėrė 15 vjet burg me akuzėn, takim me diversantėt dhe nė kėtė vit e dėnojnė edhe me 10 vjet tė tjera. Dėshmitar nė gjyqin kundėr tij ka qenė Aqif Leka, babai i Aranitit, qė sot ėshtė kryetar i PD-sė sė Librazhdit. Sigurimi i Shtetit e futi Aqif Lekėn nė njė birucė me xhaxhain tonė dhe kur ai doli nė gjyq, Aqifi dėshmoi se, Hasan Blloshmi ėshtė shprehur se tė tre nipėrit e mi i dėnoi kot Partia e Punės. Shpifja e tij mjaftoi qė xhaxhi ynė tė dėnohej me 10 vjet tė tjera, derisa vdiq nė vitin 82. Kjo ėshtė arsyeja qė unė e kontestoj zgjedhjen e Aranit Lekės nė krye tė PD-sė sė Librazhdit. Pėr mė tepėr, ky njeri ka drejtuar revolucionin komunist tė vitit 1997 nė Librazhd, duke e shkatėrruar PD-nė. Pėr kėtė ka edhe njė procesverbal nė policinė e Librazhdit tė aso kohe. Unė personalisht, por edhe e gjithė familja Blloshmi, ndjehemi sot shumė tė indinjuar, tė irrituar e mbi tė gjitha shumė tė fyer, sepse jemi prekur nė dinjitetin e familjes sonė. Gjithė familja jonė ėshtė e pėrjashtuar nga strukturat lokale tė PD-sė nė Librazhd, e cila sot drejtohet nga ish- komunistėt.
A ua keni shprehur shqetėsimin tuaj delegatėve tė kryesisė sė PD-sė qė ishin tė pranishėm nė zgjedhjet pėr strukturat vendore tė Librazhdit? Nėse po, cili ka qenė reagimi i tyre?
Tė deleguarit e kryesisė kanė qenė Lulzim Basha, Halit Shamata, Moza Hasekiu dhe kryetari demokrat i Bashkisė sė Librazhdit, Skėnder Ēota. Ky i fundit ėshtė miku i ngushtė i Ridvan Bodes ose Ridvan Baēit, siē e ka nė tė vėrtetė emrin, ministri i Financave. Mė vjen shumė keq qė anėtarėt e kryesisė sė PD-sė qė kanė qenė tė deleguar nė Librazhd nuk kanė marrė takim me mua, edhe pse kam insistuar fort pėr kėtė. Ridvan Baēi (Bode) arriti tė bindė gjithė komunistėt e Librazhdit, qė sot janė nė radhėt e PD-sė, qė tė zgjedhin Aranit Lekėn nė krye tė partisė. Ky ėshtė njė skandal i vėrtetė, pasi pėr tė kanė votuar njerėz qė nuk janė anėtarė tė PD-sė, por vetėm punonjės tė KESH-it, drejtor i tė cilit nė Librazhd ėshtė Araniti. Dua tė denoncoj gjithashtu faktin se Halit Shamata dhe ministri Basha i kanė bėrė presion kandidatit tjetėr pėr tu tėrhequr nga gara dhe kanė zgjedhur nė mėnyrė skandaloz Aranit Lekėn. Pėr zgjedhjen e kėtij zotėrisė nė krye tė PD-sė sė Librazhdit, ka ndikuar edhe zv/prefektja Moza Qyra. Skandali ėshtė se tė gjithė kėta qė pėrmenda janė tė majtė, votojnė pėr tė majtėn dhe i pėrkrah e majta. Kjo vjen pasi Ridvan Baēi (Bode) ka qenė shef llogarie nė Prrenjas nė kohėn e diktaturės dhe ėshtė ky ish-komunist qė i drejton ata. Demokratėt dhe ish-tė pėrndjekurit e Librazhdit, sikundėr e gjithė Shqipėria, nuk duhet tė harrojnė se Ridvan Baēi (Bode) ka mbajtur edhe njė detyrė tjetėr, ai ka qenė kryetar i shoqatės Enveri dhe tė gjithė miqtė i ka ish-komunistė.
Pse e quan Ridvan Baēi, ministrin aktual tė Financave?
Ridvan Baēi ėshtė emri i tij i vėrtetė. Nė kohėn e diktaturės ai kėtė emėr ka pasur, dhe tani meqenėse erdhi demokracia, e ndryshoi mbiemrin duke e vėnė Bode. Ka shumė nė Partinė Demokratike, qė pėr tė mos ua kujtuar mė bėmat qė kanė bėrė nė komunizėm, fshihen pas ndryshimit tė mbiemrit ose emrit.
E keni informuar kryeministrin Berisha pėr shqetėsimin tuaj?
Unė i kam dėrguar kryeministrit Berisha, dėshminė e rreme tė Aqif Lekės ndaj xhaxhit tim nėpėrmjet Arben Imamit. Nuk jam i sigurt nėse ky ia ka dhėnė apo jo. Ia kam ēuar edhe Flamur Nokės, qė shpesh i thonė sekseri i PD-sė, po ashtu edhe Halit Shamatės, Lulzim Bashės. Pėr shqetėsimin tim ka dijeni edhe Majlinda Bregut. Pra, ua kam bėrė tė qartė tė gjithėve. Disa prej tyre mė premtuan se Aranit Leka nuk do zgjidhet nė krye tė PD-sė sė Librazhdit, por nė fakt ndodhi e kundėrta. Kėsaj i thonė qė komunisti paskam qenė unė dhe ata demokratė. Ky ėshtė njė skandal i vėrtetė, turp pėr PD-nė.
A keni pėrfituar ju konkretisht dėmshpėrblim nga ligji i ish-tė pėrndjekurve politikė?
Mua personalisht nuk mė ka dalė emri tek lista e pėrfituesve. Kjo ėshtė njė lojė, njė pėrrallė qė unė nuk kam mė qejf ti besoj. U bėnė 4 vjet qė plotėsoj letrat dhe ende asgjė.
Familja Blloshmi, mendoni se ka marrė vlerėsimin e nderimin qė meriton gjatė viteve tė PD-sė nė pushtet?
PD-ja nuk ka bėrė asgjė dhe nuk e ka marrė nė konsideratė kėtė familje, as faktin qė vėllai im ėshtė pushkatuar, as pėr mua, qė kam bėrė 15 vjet burg. Kjo ėshtė e vėrteta.
Njė koment pėr ligjin e Lustracionit...
Ligji i Lustracionit ėshtė njė lojė politike pėr tė larė gojėn PD-ja. Ky ėshtė komenti im.
Krijoni Kontakt