Close

Rezultati i Sondazhit: E drejta per te zgjedhur menyren e vdkejes?!

Votues
55. Nuk mund të votoni në këtë sondazh
  • Jam pro dhenies se kesaj te drejte.

28 50.91%
  • Jam kunder dhenies se kesaj te drejte.

27 49.09%
Faqja 7 prej 13 FillimFillim ... 56789 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 61 deri 70 prej 128
    i/e regjistruar Maska e Elonaa
    Anëtarësuar
    17-09-2005
    Postime
    1,661
    Moment vertet shume i veshtire eshte ai kur njeriu ndahet nga kjo jet.Te largohesh pergjithmone nga cdo gje qe ti do eshte shume e dhimshme.Po nje jet me dhimbje s'ke ce do por edhe kurajon te thuash te vdes s'besoj se e ka njeri.Te gjithe jetojne me shpres se mbase e kalojne.

Ne amerik doktori ta thot hapur.Ke edhe kaq muaj jet perfundo detyrimet qe ke per familjen.Mire eshte qe shkenca te zbuloj qe te gjitha llojet e vdekjeve te jen pa dhimbje.duam apo s'duam nje vdekje pa dhimbje eshte e kendshme nuk krahasohet me nje vdekje torturuese.
    Njerzit nuk i japin asgjeje rendesi me te madhe se asaj qe eshte qesharake.(Gete)

cherry blossom girl
    Anëtarësuar
    14-05-2010
    Postime
    6,095
    Citim Postuar më parë nga INFINITY© Lexo Postimin
    E ke gabim sepse shume here njerezit mund te perfundojne ne gjendje vegjetative per shkak te nje aksidenti te papritur dhe ajo qe ndodh me ta vendoset pikerisht nga prinderit ose burri apo gruaja nqs eshte e/i martuar. Ketu ne Amerike beri buje te madhe nje rast kur mbas kaq vjetesh burrit i dha te drejten gjykatesi qe te vendosi qe t'ja heqi tubat te shoqes sado qe familja e saj ishte kunder dhe burri i kesaj ishte martuar me dike tjeter.

Mendoj se ne baze te moshes qe kemi, duhet t'u themi familjareve se nqs dicka na ndodh cfare duam qe ata te bejne me ne. Ne fund te fundit eshte nje deshire e jona qe te afermit tane duhet ta respektojne. Une per vete nuk do doja qe te me linin ne life-support sepse nuk dua ta shikoj familjen qe te vuaj kur dihet qe per mua nuk ka shpetim. Kur perfundon ne nje gjendje te tille, vertet shume rralle mund te behesh prape njeri (edhe pse njoh dike qe mbas 40 ditesh ne life support eshte ne gjendje shume te mire shendetesore tani). Edhe pse e them kete, nuk e di se si do ndihesha nqs me duhej mua te vendosja per jeten e nje familjari tim sepse gjithmone do mendoja "po sikur ne nje te ardhme te dali nga kjo gjendje apo te gjendet nje kure". Uroj qe Zoti mos te coje asnje prej nesh ne nje situate te tille.
    Ajo qe tregove ti eshte rasti i Terri Schiavo qe pas 15 vjetesh ne gjendje vegjetative, gjykatesi u dha te drejten mjekeve ti hiqnin tubin qe e ushqente ne menyre artificiale.
    Jam plotesisht dakord me ate qe kam bere ne bold. Eshte e drejta jone te vendosim per jeten tone!

Titulli i temes eshte: Te jepet apo jo e drejta per te zgjedhur menyren e vdekjes ne gjendje semundje jo reversibel?
    dhe mendoj se duhet ti permbahemi kesaj pyetjes sepse po shoh qe disa ketu perdorin si justifikim faktin qe nese pacienti nuk ka pasur mundesi te prononcohej kur ishte ne gjendje ta bente atehere eshte familja qe duhet te vendosi. Shume dakord, eshte e vertete qe i takon familjes se nuk po thote njeri ketu qe duhet pyetur komshiu; keto jane raste ku ata qe vendosin jane njerez te specializuar ne kete pune dhe nuk na takon neve ketu te analizojme keto ceshtje qe e kane te veshtire vete ata qe jane te kualifikuar jo me ne qe nuk kemi as njohurite te mjaftueshme. Sepse normal qe asnje mjek nuk do te praktikonte eutanazine keshtu me mendjen e vet; eshte nje ekip mjekesh qe vendose diagnozen e "persistent vegetative state" dhe nje dekret apo leje (as vete nuk e njoh fjalen e pershtatshme) nga ana e gjykatesit qe e lejon dicka te tille.

Thelbi eshte qe kjo e drejte duhet te mbrohet me ligj dhe fatkeqesisht nuk eshte ashtu. Vetem ne Hollande dhe ne shtetin e Oregon jepet e drejta per praktikimin e eutanazise nese vete pacienti e kerkon ne direktiven per jeten e tij, pra ai dokumenti qe duhet zbatuar nese ai person kalon ne gjendje jo koshiente.

dhe per ata qe jane te mendimit qe shpresa vdes e fundit, ketu nuk po flitet per semundje qe mund te sherohen ose qe me ane te mjekimeve pacienti ka mundesi te gezoje nje jete dinjitoze deri ne ditet e fundit. Flitet per gjendje vegjetative e cila pas 1 viti kthehet ne gjendje vegjetative permanente, dhe nese ekziston edhe nje probabilitet i vogel, qe mund te konsiderohet i pa vlere per mendimin tim, qe gjendja e tij ne kthehet ne koshiente, rikuperime eshte i barabarte me zero pothuajse.

Voleur du coeur.. Maska e Roi
    Anëtarësuar
    10-06-2004
    Vendndodhja
    Ne vendin tim....
    Postime
    2,303
    Une votova kunder ende pa e lexuar temen, u nguta pak por pasi e lexova do te them se jam PRO te drejtes per ta zgjedhur vdekjen..
    Fal po munde, mos ndrysho por ruaje tenden...

cherry blossom girl
    Anëtarësuar
    14-05-2010
    Postime
    6,095
    Citim Postuar më parë nga s0ni Lexo Postimin

Nqs njeriu nuk ka vene 'living will' qe dua te vdes ne kete menyre, nqs njeriu nuk eshte ne gjendje te percaktoj do te qendroj ne jete ne menyre artificale...ketu pergjigjet familja. Tani ketyre njerezve sipas teje i lejohet eutanazia sepse mund te jene teper te semure shkaktuar nga ndonje aksident apo goditje ne koke, por kete vendim mjeku do ta marri nga familja. Si do te duket larg qofte te jesh ti ne nje situate te tille? Do isha cmendur te me vinte mjeku e te me thonte "Do vdesi qe do vdesi ne ju ofrojme nje mundesi tjeter per te bere vdekjen me te lehte, ja tundim kembet brenda minutave"

Nuk eshte normale, edhe nuk ka shume mjeke qe do mbajne ne kraharor vdekjen e njeriut.
    Nese nuk do qe familjari te vdese (duke e marre te mireqene qe e ke ti ne dore te vendosesh) shume mire eshte e drejta jote te veprosh keshtu. Eshte edhe e kote ta diskutosh me tej.
    Por ama mos thuaj qe jam pro refuzimit te mjekimeve dhe kunder eutanazise, sepse ne kete menyre i shkakton vetem dhimbje te afermit. Ok do thuash ti ekziston morfina, po ndergjegja jote ku mbetet? Ky do ishte nje vendim egoist, njesoj si Ponzio Pilato qe nuk kishte guxim te vendoste dhe tha " io me ne lavo le mani", pra terhiqesh para veshtiresive.

i/e regjistruar Maska e Marya
    Anëtarësuar
    10-05-2009
    Postime
    4,665
    mbase nuk eshte tema e pershtatshme , por doja te dija cmendoni per te drejten e individit per te ditur apo jo shkakun e vdekjes?

E them kete sepse jane shume familje qe nuk duan ne asnje menyre qe i semuri te jete ne dijeni per semundjen sidomos kur eshte fjala per nje semundje kancerigjene
    Thone Mos , nuk duhet vene ne dijeni se eshte i/e dobet dhe vetem fjala kancer do ta beje te vuaje dhe te vdese para kohe.

cherry blossom girl
    Anëtarësuar
    14-05-2010
    Postime
    6,095
    Citim Postuar më parë nga Marya Lexo Postimin
    mbase nuk eshte tema e pershtatshme , por doja te dija cmendoni per te drejten e individit per te ditur apo jo shkakun e vdekjes?

E them kete sepse jane shume familje qe nuk duan ne asnje menyre qe i semuri te jete ne dijeni per semundjen sidomos kur eshte fjala per nje semundje kancerigjene
    Thone Mos , nuk duhet vene ne dijeni se eshte i/e dobet dhe vetem fjala kancer do ta beje te vuaje dhe te vdese para kohe.
    Nuk e di Marya...une personalisht do deshiroja ta dija edhe nese e verteta te ishte shume shume e hidhur..
    per mendimin tim duhet te njohesh mire karakterin e te semurit, te besh parashikime qe i afrohen sa me shume te vertetes per reagimet qe mund ti shkaktoje nje lajm i tille, dhe vetem pastaj te vendosesh.
    Nese pacienti e kerkon hapur nga doktori te verteten atehere mjeku eshte i detyruar tja thote. Ka paciente qe nuk duan ta dine dhe eshte e drejta e tyre edhe kjo.
    Nuk eshte e thjesht...
    Ndryshuar për herë të fundit nga broken_smile : 13-06-2010 më 08:07

_____
    Anëtarësuar
    29-04-2002
    Postime
    3,623
    Citim Postuar më parë nga broken_smile Lexo Postimin
    Nese nuk do qe familjari te vdese (duke e marre te mireqene qe e ke ti ne dore te vendosesh) shume mire eshte e drejta jote te veprosh keshtu. Eshte edhe e kote ta diskutosh me tej.
    Por ama mos thuaj qe jam pro refuzimit te mjekimeve dhe kunder eutanazise, sepse ne kete menyre i shkakton vetem dhimbje te afermit. Ok do thuash ti ekziston morfina, po ndergjegja jote ku mbetet? Ky do ishte nje vendim egoist, njesoj si Ponzio Pilato qe nuk kishte guxim te vendoste dhe tha " io me ne lavo le mani", pra terhiqesh para veshtiresive.
    Ndergjegja ime eshte e qete,
    Nuk jam une shkaktarja per vdekjen e tjetrit. Egoist? Sado ta rretullosh situaten nuk e shoh si shpetimtare thenien e eutanazise. Hiq dhimbjet me morfinen.

Mendon qe te afermit do ta deshirojne te vdekur sa me shpejte sa me mire te semurin? Vdekja tak fakt i lehteson dhimbjen familjarve? Ne mendimin tim JO.

cherry blossom girl
    Anëtarësuar
    14-05-2010
    Postime
    6,095
    Ndergjegja ime eshte e qete,
    Nuk jam une shkaktarja per vdekjen e tjetrit. Egoist? Sado ta rretullosh situaten nuk e shoh si shpetimtare thenien e eutanazise. Hiq dhimbjet me morfinen.

Mendon qe te afermit do ta deshirojne te vdekur sa me shpejte sa me mire te semurin? Vdekja tak fakt i lehteson dhimbjen familjarve? Ne mendimin tim JO.
    Kjo fjala shpetimtare eshte e papershtatshme te perdoret ne kete rast. Ktu cdo gje perfundon me vdekjen e te semurit, ca shpetimi thua ti...
    Dmth sipas teje me mire ta leme pa ushqim dhe pa oksigjen per disa ore derisa te vdesi vete sesa ti besh nje injeksion qe po prap do ta dergonte drejt vdekjes por ama pa tortura? Nuk ka kuptim..
    Nese je kunder, je kunder edhe refuzimit te nderprerjes te pajisjeve artificiale; nese jo atehere problemi eshte feja dhe ketu skam cte shtoj..mendimi jot!

_____
    Anëtarësuar
    29-04-2002
    Postime
    3,623
    Citim Postuar më parë nga broken_smile Lexo Postimin
    Kjo fjala shpetimtare eshte e papershtatshme te perdoret ne kete rast. Ktu cdo gje perfundon me vdekjen e te semurit, ca shpetimi thua ti...
    Dmth sipas teje me mire ta leme pa ushqim dhe pa oksigjen per disa ore derisa te vdesi vete sesa ti besh nje injeksion qe po prap do ta dergonte drejt vdekjes por ama pa tortura? Nuk ka kuptim..
    Nese je kunder, je kunder edhe refuzimit te nderprerjes te pajisjeve artificiale; nese jo atehere problemi eshte feja dhe ketu skam cte shtoj..mendimi jot!
    Po ashtu fjala egoiste ishte e papershtatshme.

Feja nuk eshte faktor ne vendimin tim.
    Ke pare njerez afer ne vdekje ti? Ato qe kam pare une nuk jane ne torture sic e pershkruan mesiper ti, prandaj zgjedhja ime ka kuptim per mua. Ka edhe te semure qe marrin force ne momentet e fundit (mbasi nuk kane folur me dite) per te thene lamtumire. Per mua vdekja eshte dicka (proces) normale e nuk duhet te luajme me te.

cherry blossom girl
    Anëtarësuar
    14-05-2010
    Postime
    6,095
    Po ashtu fjala egoiste ishte e papershtatshme.

Feja nuk eshte faktor ne vendimin tim.
    Ke pare njerez afer ne vdekje ti? Ato qe kam pare une nuk jane ne torture sic e pershkruan mesiper ti, prandaj zgjedhja ime ka kuptim per mua. Ka edhe te semure qe marrin force ne momentet e fundit (mbasi nuk kane folur me dite) per te thene lamtumire. Per mua vdekja eshte dicka (proces) normale e nuk duhet te luajme me te.
    Flitet per te semurit ne gjendje vegjetative PERMANENTE. Kjo qe thua ti ska fare lidhje me temen.

Faqja 7 prej 13 FillimFillim ... 56789 ... FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •