Close
Faqja 7 prej 8 FillimFillim ... 5678 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 61 deri 70 prej 76
    MR. BEAN - Laden Maska e the admiral
    Anëtarësuar
    03-06-2009
    Vendndodhja
    European Union
    Postime
    6,876
    Citim Postuar më parë nga eldushka Lexo Postimin
    Nuk e kuptove! Nisu nga efekti qe mund te sjelle nje mbipopullim, qofte ne kushtet ekonomike, ushqimore, hapesire per jetese, ndotje ambjenti, etj. etj. Mbipopullimi nuk ka te beje me dendesine ne rajon!
    Une them se luftrat edhe shkaterrimet e vdekjet ne mase jane dicka e mire, kapur ne parim, ti si thua? Pse?
    nuk eshte se nuk e kupetova une.
    je ti ajo qe the diçka teper paradoksale:
    [I]njerezit qe te kene standarte te larte jetese nuk duhet te jetojne ne vende te mbipopulluara[/I]

europa eshte ajo e mbipopulluara. jo afrika.
    mjafton te shohesh ate harten qe te nisa dhe ajo qe the ti, hidhet poshte menjehere...
    Vasudhaiva Kutumbakam

¯¯¯¯¯¯¯¯
    Anëtarësuar
    18-11-2005
    Postime
    749
    Citim Postuar më parë nga the admiral Lexo Postimin
    nuk eshte se nuk e kupetova une.
    je ti ajo qe the diçka teper paradoksale:
    [I]njerezit qe te kene standarte te larte jetese nuk duhet te jetojne ne vende te mbipopulluara[/I]

europa eshte ajo e mbipopulluara. jo afrika.
    mjafton te shohesh ate harten qe te nisa dhe ajo qe the ti, hidhet poshte menjehere...
    E dallon cfare eshte mbipopullimi? : ) Eshte i lidhur pandashmerisht me mjetet e nevojshme per jetese! Nuk ka te beje me dendesine e njerezve per km2.
    MBIPOPULLIM m. gjeogr.

* Gjendja në një vend kur ka popullsi të tepërt; popullim tej mase. Teoria e mbipopullimit teori reaksionare, sipas së cilës popullsia shtohet shumë më shpejt se sa shtohen mjetet e nevojshme për jetesë dhe prandaj në botë ka njerëz «të tepërt» që bëhen shkak për varfërinë e që duhen pakësuar me çdo mënyrë.
    Kupton?

Anëtarësuar
    03-06-2009
    Vendndodhja
    European Union
    Postime
    6,876
    haha! ç'teori.
    atehere le t'i vrasim te gjithe.
    te leme nga 10-15 vete ne çdo shtet, sepse keshtu nuk vdesin urije.... ok? te pelqen si zgjidhje?

ajo qe nuk shkon eshte:
    europa ka nje dendesi popullsie shume me te larte se afrika dhe ka gjithashtu nivel shume shume me te larte jetese....

ky eshte problemi...
    Vasudhaiva Kutumbakam

¯¯¯¯¯¯¯¯
    Anëtarësuar
    18-11-2005
    Postime
    749
    haha! ç'teori.
    atehere le t'i vrasim te gjithe.
    te leme nga 10-15 vete ne çdo shtet, sepse keshtu nuk vdesin urije.... ok? te pelqen si zgjidhje?

ajo qe nuk shkon eshte:
    europa ka nje dendesi popullsie shume me te larte se afrika dhe ka gjithashtu nivel shume shume me te larte jetese....

ky eshte problemi...
    Ai sqarimi idiot, ishte tek nje online fjalor shqip. : D Duhet te shoh fjalorin e gjuhes shqipe, se keto gjerat online shqip sikur nuk ma mbushin shume mendjen. Gjithsesi.

Mbipopullimin une nuk e shoh te lidhur me dendesine e nr. te njerezve ne hapesiren kilometrash katrore. E shoh shume pertej saj. E shoh ne resurse ne dispozicion. Nese resurset qe nje njeri ka ne dispozicion nuk i permbushin nevojat qe ai person ka per jetesen, atehere qofte dhe ky person i vetmi ne nje shtet te tere, perseri hyn ne problem mbipopullimi. Fakti qe ka toke djerre ne dispozion nuk me thote asnje gje! Ne fund te fundit jane kushtet e jeteses ato qe bejne selektimin mbi mbijetesen ose jo edhe jo hapesira tokesore ne dispozicion. Se te ishte ashtu merrnim shembuj nga xhaxhat ne Dubai qe bene goxha ishull artificial ne formen e palmes edhe globit e ja nisnim mbare. ; )

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    27-01-2004
    Postime
    2,378
    Lufte per mbijetese nuk quhet me kot! Apo ju idealistet e shihni ndryshe kete aspekt?
    se pari une nuk e mbaj veten per idealist sepse nuk me pelqejne si parim kategorite.

se dyti lufta per mbijetese eshte te pakten pasoje e shperndarjes se pabarabarte te burimeve themelore jetesore. ketu une fus ushqim, veshmbathje, strehe, transport dhe sherbim mjeksor. me sa kam mundur te kuptoj une, keto burime do ishin te mjaftueshme per te gjithe njerezit ne menyre te tille qe askush te mos vdiste nga mosplotesimi i nevojave per keto burime baze. shperndarja e pabarabarte e ketyre burimeve ndodh si pasoje e egzistences se tre bazave te sistemit te sotem global. keto baza jane:

1. prona private
    2. pushteti
    3. logjika

nese pikat 1 dhe 2 do evolonin plotesisht perkatesisht ne prone publike, pra e tere njerezimit dhe barazi mendimi, ndienje e veprimi per cdo njeri dhe logjika do lejonte zbutjen e saj nga bota shpirterore (arti), atehere jeta do ishte ne shume drejtime me e lehte.
    une jam i bindur se keto ndryshime do te ndodhin dikur. per vete, deri ne fund te jetes time ne kete bote do te me mjaftonte te shoh nisjen e njerezimit ne kete rruge. me teper do ishte dhurate e papritur dhe e bekuar.
    Ndryshuar për herë të fundit nga uj me gaz : 01-06-2010 më 11:25
    imagine there's no countries...
    nje fjale, nje kuptim...
    :))))

Anëtarësuar
    03-06-2009
    Vendndodhja
    European Union
    Postime
    6,876
    Ai sqarimi idiot, ishte tek nje online fjalor shqip. : D Duhet te shoh fjalorin e gjuhes shqipe, se keto gjerat online shqip sikur nuk ma mbushin shume mendjen. Gjithsesi.

Mbipopullimin une nuk e shoh te lidhur me dendesine e nr. te njerezve ne hapesiren kilometrash katrore. E shoh shume pertej saj. E shoh ne resurse ne dispozicion. Nese resurset qe nje njeri ka ne dispozicion nuk i permbushin nevojat qe ai person ka per jetesen, atehere qofte dhe ky person i vetmi ne nje shtet te tere, perseri hyn ne problem mbipopullimi. Fakti qe ka toke djerre ne dispozion nuk me thote asnje gje! Ne fund te fundit jane kushtet e jeteses ato qe bejne selektimin mbi mbijetesen ose jo edhe jo hapesira tokesore ne dispozicion. Se te ishte ashtu merrnim shembuj nga xhaxhat ne Dubai qe bene goxha ishull artificial ne formen e palmes edhe globit e ja nisnim mbare. ; )
    e kupetoj se si e sheh ti mbipopullimin. e kupetova. nuk po them se eshte gabim...

po merrem me kete e the:
    Nese resurset qe nje njeri ka ne dispozicion nuk i permbushin nevojat qe ai person ka per jetesen, atehere qofte dhe ky person i vetmi ne nje shtet te tere, perseri hyn ne problem mbipopullimi

nuk eshte se ata nuk i kane resurset. i kane qe ç'ke me te. por ku perfundojne keto resurse??????
    ps ne mund t'i lejojme vehtes te kemi ate dendesi te larte popullsie dhe ate nivel te larte jetese?
    i sheh keto fotot? eshte treni me i gjate ne bote. ndodhet ne mauritani (shtet super i varfer) transporton hekurin nga mauritania.
    si ka mundesi qe nuk rritet niveli i jeteses se ketij shteti??? a nuk eshte resurs ky???
    Fotografitë e Bashkëngjitura Fotografitë e Bashkëngjitura   
    Vasudhaiva Kutumbakam

¯¯¯¯¯¯¯¯
    Anëtarësuar
    18-11-2005
    Postime
    749
    Citim Postuar më parë nga uj me gaz Lexo Postimin
    se pari une nuk e mbaj veten per idealist sepse nuk me pelqejne si parim kategorite.

se dyti lufta per mbijetese eshte te pakten pasoje e shperndarjes se pabarabarte te burimeve themelore jetesore. ketu une fus ushqim, veshmbathje, strehe, transport dhe sherbim mjeksor. me sa kam mundur te kuptoj une, keto burime do ishin te mjaftueshme per te gjithe njerezit ne menyre te tille qe askush te mos vdiste nga mosplotesimi i nevojave per keto burime baze. shperndarja e pabarabarte e ketyre burimeve ndodh si pasoje e egzistences se tre bazave te sistemit te sotem global. keto baza jane:

1. prona private
    2. pushteti
    3. logjika

nese pikat 1 dhe 2 do evolonin plotesisht perkatesisht ne prone publike, pra e tere njerezimit dhe barazi mendimi, ndienje e veprimi per cdo njeri dhe logjika do lejonte zbutjen e saj nga bota shpirterore (arti), atehere jeta do ishte ne shume drejtime me e lehte.
    une jam i bindur se keto ndryshime do te ndodhin dikur. per vete, deri ne fund te jetes time ne kete bote do te me mjaftonte te shoh nisjen e njerezimit ne kete rruge. me teper do ishte dhurate e papritur dhe e bekuar.
    Ndersa une pabarazine edhe efektin e luftes e shoh si pasoje e faktit te diversitetit. Diversitet ne mundesira fale aftesive qe secila qenie ka ne dispozicion qofshin keto te lidhura pandashmerisht me qenien ne fjale, sic eshte kapaciteti, kultura, profesioni e te ngjashme si keto, apo relativisht te perkohshme pra sic eshte vendndodhja dhe pasojat qe vijne fale kesaj.
    Mbi te gjitha e vleresoj diversitetin, sepse gjykoj qe ne fund te fundit duhet secili njeri te marre ate qe "meriton". Nese do e merrnim per te mireqene faktin qe jemi te barabarte ne cdo prizem edhe e zeme se nuk do ekzistonte nje fund per cdo qenie, por ne do ishim te afte te perballnim cdo problem e lufte jetesore duke jetuar paresshtesisht, mendoj se qetesia do mbizoteronte kudo. Por do ishte qetesi mbytese, pa "lufte", e rrjedhimisht pa shijim te sfides qe sjell cdo problem qe hasim.

Mua me ngjall keqardhje dikush qe nuk e ka ne dore ndryshimin e situates ne te cilen ndodhet, sic mund te jete nje i verber, nje i shurdhet, nje i paralizuar sepse rrjedha e jetes e detyron ate te jete qofte edhe ne caqe i varur nga perkujdesja e dikujt. Te tjerat raste sic jane vobektesia une e gjykoj qe nuk jane raste per keqardhje. Aq me teper kur i posedojne aftesite per mekembje.

si ka mundesi qe nuk rritet niveli i jeteses se ketij shteti??? a nuk eshte resurs ky???
    Eh pyetje me dy presa kjo. Fakti qe posedojne nje rekord per Guiness nuk do te thote asnje gje. Fakti qe merren me spedicionin e nje malli ne ate permase prape nuk do te te thote gje. Cilesia e jetes varet shume nga shteti, menyra e organizimit etj. etj. etj. Por nese kalojme tek faza ku nisi zanafillen diskutimi fakti qe une lind e zeme si njeri i varfer, nuk do te thote qe duhet te vdes si i tille. Deri ne moshen kur nuk jam e zonja e vetes po, por me pas, aspak!

Kur shoh njerez te nje moshe te afte per te punuar qe kerkojne lemoshe, pavarsisht keqardhjes qe mund te ndjej, nis e me pulson gjaku nder kapilare, sepse aftesine e kane. E nuk mund te me thote kerrkush qe nese do pune, nuk gjendet! E cfaredollojshme qofte ajo. Ai qe do te punoje e permiresoje kushtet e jetes se vet edhe nga guri nis e nxjerr perfitim! Ne kete parim besoj une edhe e vleresoj luften per mbijetese, sepse ajo them se detyron qeniet te mos rrine duke u ngrohur ne diell per te pritur se cfare miresie do i sjelle qielli e fati ate dite!

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    27-01-2004
    Postime
    2,378
    Ndersa une pabarazine edhe efektin e luftes e shoh si pasoje e faktit te diversitetit. Diversitet ne mundesira fale aftesive qe secila qenie ka ne dispozicion qofshin keto te lidhura pandashmerisht me qenien ne fjale, sic eshte kapaciteti, kultura, profesioni e te ngjashme si keto, apo relativisht te perkohshme pra sic eshte vendndodhja dhe pasojat qe vijne fale kesaj.
    Mbi te gjitha e vleresoj diversitetin, sepse gjykoj qe ne fund te fundit duhet secili njeri te marre ate qe "meriton". Nese do e merrnim per te mireqene faktin qe jemi te barabarte ne cdo prizem edhe e zeme se nuk do ekzistonte nje fund per cdo qenie, por ne do ishim te afte te perballnim cdo problem e lufte jetesore duke jetuar paresshtesisht, mendoj se qetesia do mbizoteronte kudo. Por do ishte qetesi mbytese, pa "lufte", e rrjedhimisht pa shijim te sfides qe sjell cdo problem qe hasim.

Mua me ngjall keqardhje dikush qe nuk e ka ne dore ndryshimin e situates ne te cilen ndodhet, sic mund te jete nje i verber, nje i shurdhet, nje i paralizuar sepse rrjedha e jetes e detyron ate te jete qofte edhe ne caqe i varur nga perkujdesja e dikujt. Te tjerat raste sic jane vobektesia une e gjykoj qe nuk jane raste per keqardhje. Aq me teper kur i posedojne aftesite per mekembje.
    ruajtja e natyrshmerise dhe e diversitetit eshte edhe per mua kriteri themelor i te egzistuarit njerezor. por natyrshmeria e diversiteti mund te shprehen ne shume menyra te ndryshme duke respektuar jeten e te drejten per jete te gjithkujt. te marresh "c'meriton" nuk do te thote qe te tjeret pas teje duhet te vdesin urie. ndryshimi ne shperblimin e aftesive, punes e perpjekjeve per te zgjidhur nje problem do qendronte ne kenaqesine shpirterore qe te sjell zgjidhja e problemit. kete nuk mund t'a ndash njelloj per te tere ashtu si dhe shume tipare njerezore "te lindura". ato qe perbejne misterin e magjine e jetes njekohesisht.
    imagine there's no countries...
    nje fjale, nje kuptim...
    :))))

¯¯¯¯¯¯¯¯
    Anëtarësuar
    18-11-2005
    Postime
    749
    ruajtja e natyrshmerise dhe e diversitetit eshte edhe per mua kriteri themelor i te egzistuarit njerezor. por natyrshmeria e diversiteti mund te shprehen ne shume menyra te ndryshme duke respektuar jeten e te drejten per jete te gjithkujt. te marresh "c'meriton" nuk do te thote qe te tjeret pas teje duhet te vdesin urie. ndryshimi ne shperblimin e aftesive, punes e perpjekjeve per te zgjidhur nje problem do qendronte ne kenaqesine shpirterore qe te sjell zgjidhja e problemit. kete nuk mund t'a ndash njelloj per te tere ashtu si dhe shume tipare njerezore "te lindura". ato qe perbejne misterin e magjine e jetes njekohesisht.
    Fakti qe them: C'est la vie! (Keshtu eshte jeta), nuk do te thote qe une e marr per te drejte e te merituar vdekjen e urise se mijera femijeve neper kontinentet e gjithe globit.

I-Skipitari 2.0 Maska e Deusexmachina
    Anëtarësuar
    21-02-2010
    Postime
    161
    Problemi eshte me se i thjeshte nuk mund te pritet ndihme e jashtme kur brenda s'esksiton asnje lloj perpjekje.Me shume bota kontribon me keq behet gjendja.Korrupsjoni ne vende te tilla ska fund qe ben cdo perpjekje te kote.Eshte ne dore te popullit te bej dicka atje ndryshime.I kane hyr cilit korruspjon - skamje- varferi.
    Intellects whose desires have outstripped their understanding.
    Friedrich August von Hayek

Faqja 7 prej 8 FillimFillim ... 5678 FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •