Imami I Hanefive Mulla ‘Ali Kaari u thyen brinjet xhehmive qe akuzojne per xhism Ibn Tejmijen dhe nxenesin e tij Ibn Kajjim.
Une them: Allahu i mbrojti ata (Ibn Kajjim dhe Ibn Tejmije) nga ky akuzim i peshtire. Ai i cili ka studjuar Sharh Manaazil el-Saa`iriin nga Nadiim el-Bari el-Shaikh Abdullah el Ensari, I cili eshte Shejhu i Islamit sipas Sufive, qarte do te shohe se ata ishin prej Ehli sunetit we`l-Xhemaah dhe pa dyshim ata jane prej Evlijave te ketij Ummeti. Nder ato qe ai shprehu ne librin qe permendem jane keto ne vijim.
Fjalet e Shejhul Islamit nxjerrin ne pah pozicionin e tij si nje dijetar i mirenjohur i Ehli sunnetit dhe statusit te tij nder dijetare dhe demostron pafajsine e tij per ato qe armiqte e tij Xhehmij e akuzuan.
Ata e akuzuan Shejhun per “krahasim te Allahut me krijesat e Tij” ashtu sic zakonisht ata kane akuzuar dijetaret e hadithit dhe Sunnetit, njesoj si Rafidat kur i akuzuan per Naasibij dhe njesoj si Nasibijte kur i akuzuan ata per Rafida.... po ashtu Mu`tezilite i akuzuan ata per anthropomorfizem.
Kjo eshte trashegimia e armiqve te Rresulullahut (alejhi salatu ue selam) te cilet akuzuan ate dhe sahabijte e tij per shpikje te nje religjioni te ri.
Dhe kjo eshte trashegimia e dijetareve te hadithit dhe Sunnetit nga Profeti i tyre qe njerezit e falsitetit i quanin ata me etiketime ofenduese.
Allahu e meshirofte Imam Shafiun kur u akuzua se ishte Rafidi ai tha:
Nese te jesh Rafidi do te thote te duash familjen e Muhamedit, atehere le te deshmojne te dy rracat (xhinet dhe njerzit) se une jam Rafidi.
Allahu e meshirofte Shejhun tone Abu`l-Abbaas Ibn Tejmijen kur tha:
Nese te jesh Nasibi domethene te duash familjen e Muhamedit, atehere le te deshmojne te dy rracat (xhinet dhe njerzit) se une jam Naasibi.
Allahu e meshirofte Ibn Kajjimin kur tha:
Nese te jesh anthropomorfist do te thote te afirmosh atributet hyjnore dhe ti konsiderosh ato te jene larg interpretimit te nje genjeshtari, atehere Falenderimi I takon Allahut, une jam anthropomorfist, sillni deshmitaret tuaj.
Mirkaah el-Mefaatiih nga el-Mulla ‘Ali Kaari vol8 fq146/147
Krijoni Kontakt