Çfarë është Imani ?
Besim me zemër - Që të kemi besim të paluhatshëm ne zemrat tona për deklaratën La ilahe il-lall-llah dhe çdo gjë që sjellë kjo deklaratë. Për çdo gjë që na vije nga Kurani dhe sunneti duhet të kemi besim të sinqertë dhe të palëkundur duke mos pasur as dyshimin më të vogël për të.
Deklaratë - Imani është deklarim me gojën tonë. Ne duhet deklaruar me gojë La ilahe il-lAll-llah nuk ka zot tjetër që meriton të adhurohet me të drejtë përveç Allahut. Kjo nënkupton që besimin tonë që kemi nuk mund ta mbajmë vetëm në zemër po duhet deklaruar.
Vepër - Imani është të bashkangjiturit besimit dhe deklaratës veprat e gjymtyrëve. Pas besimit në La ilahe il-lAll-llah dhe të qëndruarit në të ne duhet ta praktikojmë në veprat tona. Dhe zbatimi i fjalës La ilahe il-lAll-llah në veprat tona bëhet duke i përshtatur të gjitha veprat tona në përputhje me Kuranin dhe sunnetin e Pejgamberit salallahu alejhi ve selam dhe paraardhësve tanë besimdrejtë. Një shembull i përgjithshëm i asaj që u tha më lartë është mbajtja e hixhabit (mbulesës). Nëse një motër ka besim të paluhatshëm në Allahun subhanehu ve teala dhe në atë që Allahu ka zbritur ajo padyshim do të besoj se bartja e hixhabit është urdhër prej Allahut dhe është i obligueshëm. Prandaj vetëm besimi nuk është i mjaftueshëm, ne duhet ti shtojmë besimit edhe deklarimin me gjuhet tona se hixhabi është i domosdoshëm dhe duke i informuar njerëzit për të në formën më mirë. Por imani akoma nuk është i kompletuar derisa nuk e bartë hixhabin vetë.
Të menduarit se imani është vetëm në zemrat tona është vetëm një nga mashtrimet e shejtanit. Ne nuk duhet të mashtrohemi nga shejtanët qofshin ata nga njerëzit apo xhinët duke menduar se imani është vetëm në zemrat tona. Besimi i paluhatshëm në zemër dëshmohet me deklarimin tonë dhe veprat tona.
Imani i perngjanë nj peme, rrënja e tij është Besimi me zemer, trungu është Deklarimi i besimit , kurse frytet janë Veprat e bëra , si rezultatë i dy të parave.
Imani me i lartë dhe më i ulët : Pejgamberi salallahu alejhi ve selam ka thënë: “Imani ka 70 shkallë. Më e larta është deklarata La ilahe il-lall-llah dhe më e ulëta të largosh nga rruga diçka që i pengon njerëzit dhe modestia është pjesë e imanit.” (Shënon Muslimi)
Krijoni Kontakt