La Lune Shkoqur....ospsionin na e ka lene dakord!
E di apo jo paraprakisht cfare zgjedhje do bejme ne? Kaq. Po/Jo?
La Lune Shkoqur....ospsionin na e ka lene dakord!
E di apo jo paraprakisht cfare zgjedhje do bejme ne? Kaq. Po/Jo?
te shtoj dhe une diēka tek paradoksi,
paradoksi i vertete eshte qe edhe pse zoti "te lejon te zgjedhesh" , duke i ditur te gjitha qe me pare, perseri te denon per diēka qe eshte e shkruar.
Pra, zoti vendos gjithēka, madje duhet ta dish mire qe ne islam thuhet madje qe besimi vet eshte dhurate prej zotit, zoti kujt do ia jep. kujt do ja heq,
e perseri, nese nuk beson, denohesh.
Psh une si qafir jam i tille sepse Allahu mi ka mbyll syte, dhe po te dua une te besoj nuk ma lejon ai. Atehere realisht une nuk po zgjedh, ai ka zgjedhur per mua, dhe per me teper une do denohem per zgjedhje qe ne fund te fundit jo vetem dihen a priori, por qe nuk i kam fare ne dore.
Siguria e te thenit qe Zoti (edhe ai lloj qe besoj une) eshte i gjithedijshem ndoshta eshte pak e gabuar, ose e paplote. Jetohet per te bere pervoje, per te rene ne kontakt me ngurtesine e erresires. Nese ēdo gje dihet, atehere vete jeta do ishte e panevojshme, dmth redundante.
Lexo firmen time.
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga xfiles : 15-12-2009 mė 09:30
Siq e kuptoj une kjo munde te sqarohet:
Zoti e ka caktuar per neve gjithcka ne pikat kryesore: Pra ditelindjen, ditevdekjen, eventualisht martesen, sa femije do te kemi, sa djem sa vajza, pra pikat kryesore jane te caktuara dhe keto smunde ti ndryshojme edhe po te deshirojme.
Gjerat tjera jemi te lire ti zgjedhim POR Zoti megjithate e di cilat do ti zgjedhim. Ai nuk na detyron ti zgjedhim dhe ne munde te levizim ne drejtim te mires apo te keqes dhe per keto gjera shperblehemi apo denohemi sepse Zoti nuk na i ka caktuar keto gjera por jane ne zgjedhjen tone. Pra kemi nje lloj lirie relative te zgjedhjes dhe ne baze te asaj lirie marrim edhe shperblimin. Pra Zoti nuk denon askend pse ka pasur 5 vajza dhe 3 djem psh, sepse ate gje e ka pasur te caktuar, por e denon dikend nese vjedh psh, sepse kjo gje nuk ka qene e caktuar.
Natyrisht qe Zoti e di cilen zgjedhje do te bejme por kjo ben pjese ne dijen e tij dhe jo ne caktimin e tij.
Pra shume thone pse denohemi nese e kemi te caktuar gjithcka. Nuk e kemi te caktuar gjithcka pra por Zoti di gjithcka.
Pak e komplikuar por keshtu pak a shume e kuptoj une, dhe kete pergjigje kam marre nga dijetare qe kane studiuar shume.
Perfundimisht fakti qe di do te thote qe :
NE TE ARDHMEN TENDE, SIDO QE I KE PATUR TE GJITHA OPSIONET, PER MIRE A PER KEQ TI I KE BERE ZGJEDHJET E TUA!
Zoti i di sepse ai eshte i plotfuqishem dhe detyrimisht nuk mund te mos kete mundesine te njohi te ardhmen. Rrjedhimisht sic di zgjedhjet, ai di dhe nese shpirterat tane do te perfundojne ne ferr apo parajse. Di edhe fundin e botes e te gjitha.
Tani ti e kupton sa e kote eshte ideja e zgjedhjes se lire ne kete mes?
Ti ke mundesine te zgjedhesh, por ekziston dikush qe e di paraprakisht cfare do te besh.
Ti je nje njeri i destinuar te ndjekesh fatin tend te parashkruar. Kaq e thjeshte.
Ideja e zgjedhjes se lire ekziston si koncept i bukur. E verteta eshte qe cdo gje eshte e shkruar!
"Ne ode te burrave, femijet e kan vendin e caktuar"
Ja kur nuk e fal namazin, vijnė duke u shpeshtuar dilemat dhe cytjet, sepse nese nuk i falesh Zoti, ateher i falesh shejtanit, sepse ketu mes nuk ka.
Si more mendon dikush qe ta kupton filozofin e nje feje siq eshte Islami, duke ndegjuar muzik dhe duke bredhur kafeneve???
"Kaderi eshte qeshtje qe exluzivisht i takon vetem Allahut, dhe eshte nje fshehtesi (Gajb) qe nuk meriton ta di njeriu, sepse po te dinte njeriu, do hapte nje Bastore (Bet&win) dhe do luanin njerzit me fatin e njeri-tjetrit dhe jeta e njeriut do ta merrte kete formė te ADNs : 1x2"
Ka dijetar qe disa gjera rreth kaderit, jan munduar qe ti shpjegojnė dhe deri diku kan arritur, mirpo aman kush ti lexoj keto??? Xhamia a???
Nuk behen more pyetje kaq te thella neper forume, nese do te informohesh rreth ketyre gjerave ateher kjo behet permes bisedave direkte me personat autoritativ qe merren me keto gjera dhe qe kan shkri mend e ua kan kushtu nje jete te tere, ndersa vjen dikush dhe para kompjuterit fillon bene pyetje astronomike, qe realisht dituria e tij, nuk i perballon as gjerat elementare.
D.m.th disa gjera qe i takojn fushes se teuhidit, nuk zgjidhen me logjik, sepse logjika jonė ka limitet tona dhe nuk perballojnė ngarkesa te tilla dhe kesisoj kan prirje te deshtojn.
Thjesht nese dikush qe akoma eshte fillestar me dituri ne Islam, nuk preferohet ti hyj gjerave te thella sepse nuk eshte i pergatitur. Njejtė eshte sikur nje nxenesi te shkolles fillore ti thuash, zgjedhe nje detyre me llogaritme apo me integrale.
Shpresoj ne mirkuptim
"Idea ėshtė Kėshilltari mė i mirė i Veprės"
Nuk besoj se Zoti ka percaktuar te ardhmen tone. Po te ishte ashtu nuk do kishte njerez te keqinj, vuajtje. Nuk besoj se Zoti deshiron kete per ne.
Zoti te jep disa mundesi ne jete. Sesa dhe si i shfrytezon ti keto mundesite varet nga ty. Nuk varet nga ne fakti qe u lindem, te kemi keta prinder qe kemi, apo te jemi lindur ne ato vende qe jemi lindur etj fakte si keto qe jane vendosur nga te tjeret para se te vinim ne ne jete. Cdo gje tjeter e kemi vet ne dore. Kuptohet ne varesi te kushteve qe kemi. Ndonjehere bejme nje zgjedhje jo se duam, por se nuk ka rrugedalje tjeter, ose eshte zgjidhja me e mire per momentin. Jemi ne ata qe jemi pergjegjes per fatin tone, dhe askush tjeter. Jemi ne ata qe e drejtojme jeten tone atje ku duam. Secili nga ne duhet te jete protagonisi, vepruesi i jetes se tij, krijuesi, drejtuesi dhe jo spektatori qe rri e pret dhe vetem komenton.
Me pelqen kjo thenia e politikanit dhe oratorit Amerikan, William Jennings Bryan.
“ Destiny is no matter of chance. It is a matter of choice: It is not a thing to be waited for, it is a thing to be achieved"
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga mia@ : 15-12-2009 mė 10:04
Feelings change - memories don't.
A mund te jemi ne qenie misterioze para krijuesit tone? Eshte e pamundur qe ne te veprojme me koken tone kur Zoti e ka percaktuar te ardhmen tone?
Nuk e di a e keni lexuar vepren ''Oedipus Rex"te Sofokliut. Aty protagonistit kryesor i ishte percaktuar e ardhmja qe ne lindje. Ai nuk e dinte. Dhe gjithcka ndodhi ne jeten e tij doli qe ishte e predikuar me pare. Vrau babin e tij, pa e ditur qe ishte babi i tij, dhe u martua me nenen e vet pa e ditur qe ishte nena e vet. Sado qe dikush u mundua te nderhynte ne jeten e tij, duke e cuar larg familjes ndodhi ajo qe pritej. Ishte i mallkuar qe ne lindje.
A besojne besimtaret ne keto? Vertet Zoti zgjedh qe ne te behemi vrases? Nese Zoti percakton te ardhmen tone, atehere eshte faji i tij qe ne jemi keta qe jemi? Pse mundohet te na kthej ne rruge te mbare kur ai vet na e ka percaktuar te ardhmen? Sikur nuk ka kuptim, apo jo?
Feelings change - memories don't.
Ne kete bote je ne prove F-I,as une as ti nuk e dime nese jeni ne parajse apo ferr..
Cte te them une ty tani,qe mua Zoti me ka thene qe do jem ne parajse edhe si ka mundesi sepse une bej vetem vepra te keqija?ky eshte paradoks.
Kur te lexoj ckom bo (veprat - zgjedhja lire) e ku jam do gjykoj per veten
Me shkrimin ke shume te drejte
pjesa 2 per xhamia
Krijoni Kontakt