Ne rradhe te pare shiko se kujt i drejtohet ajeti i Kuranit.Ne radhe te dyte shikoje se per cfare flet ajeti i Kuranit.Kuptimi i fjales Tre ketu nuk ka te beje me gjithe njerzit dhe te gjitha ceshtjet por i drejtohet krishtereve ne ceshtjen e trinitetit.Edhe nje femije qe meson abetaren e kupton kaq gje.Ska nevoje per letersi.Mjeksia një pyetje jashtë temës së diskutimit, cila ka qënë nota jotë mesatarë në letërsi?? Sepse po përpiqem të kuptoj ato që ju keni shkruajtur dhe nuk po arrij të bëj lidhjen e asaj që ju keni shkruajtur me subjektin e temës, që unë kisha shkruajtur më sipër, ka mundësi të më ndihmoni nga ky aspekt??.
Megjithatë pa humbur kohë le të vazhdojmë të shikojmë nja dy gjera interesante që ti ke shkruajtur.
Ti na thua se:
Tani unë nuk dua të paragjykoj dhe të them është apo jo Zoti ai i cili flet në Kur’an, por në të njëjtën kohë ndihem i tunduar nga ky spekullim, them i tunduar sepse Kur’ani që ne kemi në dorë nuk na jep këtë përshkrim, dhe përpara se të vazhdojmë më tejë më lejo të shpjegohem se çfarë duhet të them.
Tek Sure 4:71 lexojmë:
Besoni në Allahun dhe në të derguarit e Tij dhe mos thoni tre, së është më mire për ju.
Pra në qoftë se ne përdorim argumentin tuaj dhe themi se Kur’ani është kumtus ku është Zoti i cili flet në të gjitha vetat nga leximi i ajetit të mësipërm, Kur’ani është fare i qartë se njerzit duhet ti besojnë Allahut e të mos thonë tre.
Pra në qoftë se duhet ta marrim si kumtues këtë varg, ku Allahu flet në të gjitha vetat, atëhere kemi një fjalë të cilën Allahu na e ndalon ta përdorim, Megjithatë ajo çka është më interesante është se paçka se fjala tre, është një fjalë e ndaluar nga Allahu, nga ana tjetër lexojmë se kjo fjali (d.m.th tre) paraqitet shumë herë në Kur’an dhe ja disa shëmbuj:
Sure 2:196 Kurse ai i cili nuk gjen dot le të agjërojë tri ditë në ditët e haxhit
Sure 2:228 Të shkurorëzuarat duhet të presin tre cikle të pastrimit
Sure 4:3 Nëse keni frikë se ndaj bonjakëve nuk do të jeni të drejtë, atëherë martohuni me ato gra që u lejohen, me nga dy, tri dhe me katër.
Pra duke përdorur arsyetimin tuaj Mjeksia, kur na thua se Kur’ani është kumtues dhe Allahu flet në të gjitha vetat, dhe mëqënse Ahallu e ndaloi përdorimin e fjalës tre në Suren 4:71 atëhere duhet të konkuludojmë se të gjitha këto ajete (vargje) në Kur’an të cilat e përdorin këtë fjali (d.m.th tre) nuk mund të jenë prej Allahut, por janë korruptuar nga përpjekjet njerzore.
A nuk të duket budallallëk ky arsyetim? Është e thjeshtë të thuash se Kur’ani është kumtues, dhe është Allahu ai i cili flet në të gjitha vargjet e tij, por nga ajo që sapo lexuam nuk mendoj se mesia4ever do kishte dëshirë ta përdorte më fjalën tre apo jo mesia4ever?.
O ithtarët e librit, mos teproni në fenë tuaj dhe mos thuani tjetër gjë për All-llahun, përveç asaj që është e vërtetë. Mesihu, Isa, bir i Merjemes, ishte vetëm i dërguar i All-llahut. Ishte fjalë e Tij (bëhu) që ia drejtoi Merjemes dhe ishte frymë (shpirt) nga Ai. Besojeni pra All-llahun dhe të dërguarin e Tij e mos thoni: "tre" (trini). Pushoni (së thëni), se është më mirë për ju. All-llahu është vetëm një All-llah; larg qoftë asaj që Ai të ketë fëmijë. Ç'ka në qiej dhe ç'ka në tokë është vetëm e Tij. Mjafton që All-llahu është planifikues i pavarur
Ajeti eshte i qarte komentat jane te teperta.
Si ne bibel dhe ne Islam Zoti ka shume emra.Muslimani mund te perdor emrat e Zotit per ta lutur ate.Ne ajetin lart permendet emri i Zotit, Allah qe do te thote i Adhuruar por dhe emri Zotit, Rabb qe do te thote Zot.Megjithatë pa u zgjatur shumë më lejo të shkëpus edhe diçka të vogël tek
Sure 11:18 lexojmë:
A ka më mizor se ai i cili trillon gënjeshtra për All-llahun? Ata do të sillen para Zotit të tyre dhe dëshmitarët do të thonë: “Këta janë të cilët kanë thurë gënjeshtra për Zotin e vet!” A nuk është mallkim i All-llahut kundër mizorëve,
Pra duke përdorur arsyetimin tuaj se Kur’ani është kumtues , dhe Allahu është Ai i cili flet në të gjitha vetat, duke lexuar në Suren e mësipërme dhe duke e ekzaminuar me kujdes shikojmë se ky varg na flet për dy Zota njëri i titulluar Allah dhe tjetri i quajtur Zot. Bazuar në këtë deklaratë mësojmë fare qartë se Muhamedi këtu po na meson për ekzistencen e dy Perëndive.
Të lumtë Mjeksia, duke përdorur argumentin tuaj, dhe duke lexuar atë cfarë na është thënë në Kur'an jo vetëm na e ke vërtetuar mrekullinë e Kur'anit por zbuluam se na mëson ekzistencën e dy Perëndive.
Bravo meriton notën 10 në Letërsi.
Gjithë të mirat piu.
17:110.
Thuaj: "Thërrisni: All-llah ose thërrisni Er Rrahman, me cilindo që ta thërrisni (nga emrat), emrat e Tij janë më të bukurit. E ti mos ngrit zërin (duke lexuar) në namazin tënd, po as mos e ul tepër në të, mes kësaj kërkoje një rrugë mesatare".
Nuk e di por je komplet aut ne gjuhen shqipe dhe letersi.
"Shoku Mjekesise"
Krijoni Kontakt