Me postimin tim te meparshem une nuk desha ta ofendoj askend, por eshte e vertete, gje e kam lexuar edhe ketu, qe shpesh thone se te folurit gege eshte me pak feminist sesa te folurit ne gjuhen standarde (edhe pse gjuha e njesuar standarde nuk flitet aq mire as edhe nga ata qe pretendojne se e flasin) dhe shpesh thone qe eshte gjuhe "e trashe". Une mendoj se kjo eshte sepse gjuha qe flitet ne anet tjera eshte me "e holle", dmth me feministe.
P.S. Bato, une mesoj vetem nga ata/o qe mendoj se dine me shume se une![]()
Ndryshuar për herë të fundit nga Rina_87 : 03-12-2009 më 16:32
Varet me cfare kuptimi perdoret fjala e trashe. Dhe ne varesi te kuptimit e kunderta e fjales e trashe mund te jete
e trashe - e holle
e trashe - e zgjuar
Ama eshte e vertete qe shume ketu thone qe gjuha letrare apo dialekti toske jane me burrerore se dialekti geg. besoj se nga ata qe flasim keto dialekte. Ashtu sic besoj se ata qe lexon ti qe thon dialekti geg eshte me burreror, flasin ate dialekt.
Po de po, me siguri varet edhe nga shqisa e te degjuarit.
Duhet pranuar se vitet e fundit gjuha po ndryshon. Ka shumë gazetarë që nuk e flasin mirë gjuhën shqipe.
E folura femërore, ka lidhje me televizionet e Tiranës dhe Prishtinës. Sot po rritet një brez i ri gazetarësh, që po e shtrembërojnë dhe po e feminizojnë gjuhën shqipe.
Gjuha nuk ka qenë kështu para viteve 90. Për shkak të globalizmit, gjuha shqipe po e humbet dita-ditës tingëllimin e saj.
Po e shpjegoj pse ndodh kjo:
Një nga kushtet kryesorë për t'u punësuar nëpër televizione, është njohja e shkëlqyer e gjuhës angleze. Ka shumë djem televizionesh dhe radiosh, (që unë besoj se kanë hormone femërore), që kanë zë të hollë dhe që i japin gjuhës një theks anglez. Ata mendojnë se kjo i bën modernë.
Këta djem, përpiqen të flasin si anglezë dhe nuk e përdorin fare shkronjën"r". Gjuha shqipe ka dy shkronja: "r" dhe "rr" të fortë, po ata nuk i përdorin fare.
Përshembull, fjalën burrë e shqiptojnë bu(ë)
Ose fjalën mirë e shqiptojnë mi(ë).
E keqja është se këta homoseksualë, me anë të televizionit dhe radios, ndikojnë tek fëmijët e vegjël.
Televizori ka një ndikim të madh tek fëmijët. Është detyrë e televizioneve dhe radiove, që të zgjedhin gazetarë të duhur, që të kenë zëra të duhur, dhe të flasin gjuhën shqipe siç duhet.
Shteti nuk ndërhyn për gjëra të tilla. Shteti jo vetëm që nuk ndërhyn, por tani ka ndëmend të nxjerrë ligjin për martesat mes homoseksualëve. Mendoni tani se si edukohet brezi i sotëm.
Ndryshuar për herë të fundit nga -BATO- : 03-12-2009 më 19:17
ore si shume e keni perdorur kete 70% e popullsise jane gege .
kur e pretendoni kete gje , mos valle merrni edhe kosoven dhe maqedonine apo vetem perbrenda shqiperise?
sepse perbrenda ska shance te jene 70% sa per dijeni.
nqs e keni fjalen per kosoven dhe maqedonine bashke , ato dy vende se flasin me dialektin geg anyway.
gjuha e tyre eshte corbe shume-gjuheshe .
ashtu mundet me folë vetëm njani qi kurr në jetën e vet të gjorë s'e ka shkelë tokën e Kosovës ase atë pjesë të Maqedonisë të banuem me shumicë nga shqiptarë. Dialekti i Kosovës asht aq i pastër sa të gjitha dialektet e Shqipnisë, kanë fjalë turke, sllave, latine a italiane, por mos pretendo-mor jaran- se shqipja e Shqipnisë asht teje tej e dëlirun nga huezimet. N'daç me marrë nji përshtypje të shpejt si flitet shqipja në Kosovë udhëto shpejt në veri të Shqipnisë dhe digjoji njerëzit atyne si të flasin- më duket se ata e kanë dialektin pak a shum të njajt si ne Kosovarët- e tani thuej se edhe ata e flasin vetëm nji çorbë shumgjuhësh!
Nëse don me folë shqip - fol gegnisht, ma burrnor, ma mashkullor, ma drejtë e ma fuqishëm, se kjo osht guha origjinale vet zoni i zotit, me tokë e diell e honë! Dihet kur folet në dialekte, e dihet kur folë e shkruan shqip! Kët e din secili shqiptar, e din edhe guri e druni, se folë shqip! Guha e zotit nuk humb, sa ka zot e tokë e qiell! Kët shqipe u munduan ta zbehin, ta zhdukin parase me zhdukë shqiptarin edhe sot ka asi karanfilash, që mohojnë kët guhë zoti! Po osht vonë, se shqipja osht gjallë deshten a nuk deshten anmiqtë, se fjaltë tregojnë shqip e fjaltë nuk janë baltë! Osht mirë me shkru e me folë shqip mashkullor! Kjo guhë osht nona e guhëve hindo-europiane! GUHA E ZOTIT - ZONI I ZOTIT!
HISTORIA NUK SHKRUHET ME SHKROLA E SHKOKLA!
Krijoni Kontakt