Close
Faqja 6 prej 47 FillimFillim ... 4567816 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 51 deri 60 prej 461
    18 scudetti Maska e Gjinokastra
    Anëtarësuar
    29-08-2009
    Postime
    1,159
    1-Ramiz Alia , pasardhësi i Enver Hoxhës nga ishte ? Nga Delvina ? Jo , ishte nga Shkodra !

2-Gegë 4,111,000 , Toskë : 3,040,000 ! Nga dolën 5 milion ? Nga dolën 70% ?

3- Ju jeni serbë të poshtër edhe përfitoni se nuk jam unë moderator se ju hiqja në bllok që me postimin e parë !

i/e regjistruar Maska e puroshkodran
    Anëtarësuar
    07-02-2008
    Postime
    3,635
    Citim Postuar më parë nga Gjinokastra Lexo Postimin
    1-Ramiz Alia , pasardhësi i Enver Hoxhës nga ishte ? Nga Delvina ? Jo , ishte nga Shkodra !
    Eshte nga Shkodra sa eshte Bollano nga Himara. Eshte boshniak.

2-Gegë 4,111,000 , Toskë : 3,040,000 ! Nga dolën 5 milion ? Nga dolën 70% ?

3- Ju jeni serbë të poshtër edhe përfitoni se nuk jam unë moderator se ju hiqja në bllok që me postimin e parë !

Boll me ket arrogance se late nam. Iku koha e diktatures. Gegeve i eshte ba padrejtsia dhe inatosen tosket. Ky eshte kulmi.
    Ky standart eshte per te gjithe - thoni ju- po se nuk i pelqen 70% e popullsise nuk ka rendesi....

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    05-11-2009
    Postime
    2,382
    Citim Postuar më parë nga puroshkodran Lexo Postimin
    Ky standart eshte per te gjithe - thoni ju- po se nuk i pelqen 70% e popullsise nuk ka rendesi....
    Në Shqipëri, gegët janë pakicë.

Kosova dhe Maqedonia janë shtete me shumë gjuhë zyrtare.

Kosova ka 5 gjuhë zyrtare (shqip, serbisht, boshnjakçe, turqisht, gjuha rome)

Ashtu siç Shqipëria nuk ndërhyn dot në përcaktimin e gjuhëve zyrtare në këto shtete, ashtu edhe ata nuk ndërhyjnë dot në përcaktimin e gjuhës zyrtare në SHqipëri.
    Ndryshuar për herë të fundit nga -BATO- : 24-11-2009 më 15:20

Citim Postuar më parë nga Bel ami Lexo Postimin
    Ne France u zgjodh si gjuhe Letrare e folmja e Parisit,sepse ajo ishte gjuha e intelektualeve Franceze te asaj kohe.Forca centrifugale qe ushtronte kjo elite ne France ishte e pakundershtueshme.
    Tani lind pyetja a mund te zgjidhet nje dialekt si baze per Gjuhen Letrare vetem me faktin se ky dialekt o folka nga 75% e popullsise?
    Duke pare pervojat e shteteve te tjera mendoj se jo.Faktori si numer i folsave te nje dialekti apo te nje tjetri kurre nuk ka qene faktor.
    Megjithate nuk duhet neperkembur edhe dialekti tjeter.Nuk duhet harruar dhe as varrosur,perkunder duhet te perfshihet sa me shume .
    .
    Ko qe thoni ju eshte shume inteligjente dhe e vertete. Ne periudhen e mesjetes ne Europe njerzit kerkonin te silleshin ne jeten e perditshme ashtu siç sillej ne oborrin mbreteror. Ecej si ne oborrin mbreteror, flitej si ne oborrin mbreteror, visheshin si ne oborrin mbreteror. Pra me fjale te thjeshta kjo ishte kulture, ne kuptimin e plote te fjales. Kur u vendos gjuha letrare aktuale, asgje nga keto nuk u moren parasyshe. Nuk u mor parasysh gjuha qe kishin folur Kastriotet, dhe as gjuha qe kishte fole oborri mbreteror i mbretit Zog. C'do gje u vendos ne menyre arbitrare pa marre parasysh asnje kriter.

Zyrtare Gjuha, e shkruar me germa latine dhe që u përvetësua në 1909 Vitín, bazuar e ishte në dialektin e Gegërishtes Jugore të të qytetit Elbasanit nga Fillimi i shtetit të Shqipërisë Deri në e luften dyte botërore. Deri në Vitín 1968 shqiptarët e Kosovës, Ish Republikës Jugosllave të Maqedonisë dhe Malit të Zi përdorën gjuhën letrare shqipe të dialekit gege si gjuhë zyrtare. Ne Shqiperi me ardhjen në fuqi të dialekti komunistëve gege u ndalua institucionalisht prej Vitit 1944 Deri në Vitín 1967 dhe de-Fakto prej Vitit 1972 deri sot. E sotme zyrtare shqipe jo vetem që bazohet Gjuha në toskërisht, fjalët por edhe e shprehjet qe huazohen prej gegërishtes kthehen në morfologjinë, fonologjinë e sintaksën dhe të folmes toskë. Shqiptarët që jetojnë edhe sot administrimin sllavëve nen E E pranuan dialektin toskë si nivel të gjuhës shqipe zyrtare. Ky Vendim politik i marrënë Prishtinë në Vitín 1968 sot po sfidohet nga shkrimtarë, gazetarë dhe sidomos Rinia shkruan që në internet si frutdhënës dhe jo diskriminues ndaj folësve të dialektit Gegè, në veçanti ndaj kosovarëve të cilët tingëllojnë si emigrante kur flasin gjuhën Standards shqipe.
    Vetem disa të të dhëna shkurt shkruara jane ruajtur Nga Shekulli i 15-te. E para ishte një formule pagëzimi e Vitit 1462. Shpërndarja e librave të shekujt nga prodhuar 16 dhe 17 kane buruar shumë në zonen e gegërishtës (shpesh në gegërishten veriore Shkodrane) dhe pasqyruan veprimtaritë misionare të Katolicizmit romak. Një rrymë shumë më e vogel e letterature në E shekullin 19-të ishte mërgimtarët nga prodhuar. E Ndoshta punimet letërsisë dhe me te hershme të të paster qualsiasi periodo niveli është poezia shekullit e te 18 luglio Varibobës te te, te enklavave në S. Giorgio në Kalabri. Disa prodhime vazhduan letrare në E shekullin 19-te ne italiane enklavat, por Asnje veprimtari e ngjashme nuk është ruajtur në zonat e Greqisë. Të gjitha keto Dokumente të historike hershme tregojnë për një gjuhë e CILA Dallon pak nga gjuha tanishme e, sepse cheto Dokumente krahina dhe nga të Kohe karakteristikat paraqesin ndryshme e shënuara të dialektit. Sidoqoftë, ATO shpesh kane një vlerë e studimet Për gjuhësisë jane shumë dhe me te vlerën Për rëndësishme e gomme letrare.
    wikipedia

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    05-11-2009
    Postime
    2,382
    Citim Postuar më parë nga ZANOR Lexo Postimin
    Merr nji libër të shkruar shqip para vitit 1972 në Kosovë dhe e sheh SHQIPEN e ndjenë (vetëm me pak ndryshime nga gjuha e folur e popullit)... merr psh romain ''Rrushi ka nisë me u pjekë'' apo tjetër me tregime...apo poezitë e botuara në Kosovë para vitit 1972 dhe e sheh sot që furdullisen gjoja po mbrojmë gjuhë të njësuar - se cili element dominon mbi kët gjuhë të njësuar - gegnisht apo krejt tosknisht! Kush osht ai që don të na mashtroj edhe ma shumë sot?
    E para, ti nuk përfaqëson popullin e Kosovës dhe as organet vendimarrëse të Kosovës.

E dyta, Kongresi i Drejtshkrimit i vitit 1972, pati edhe miratimin e delegatëve të Kosovës. Ky kongres, nuk e detyronte Kosovën të përdorte gjuhën letrare, por kosovarët e pranuan me dëshirë gjuhën letrare.

Citim Postuar më parë nga Zanor
    dhunën e hapur të maskarenjve
    Vetë fjalori yt, tregon urrejtjen tënde që ke për afërsisht gjysmën e popullsisë shqiptare.

Citim Postuar më parë nga ZANOR Lexo Postimin
    Ti nuk flet me kokë, po me brryl e me bark. Askush nuk thot - ta dënojmë Toskninë, po dhunën ndaj gegnistes e të bashkësisë masive gege - duhet dënuar dhuna, që i bahet gegës edhe sot dikush çjerret gjoja po mbroj ''gjuhë të njësuar'' gjoja kombtare, kur kjo osht krejt toskërishte, gjuhë njëdialektore - dhunë mbi Shqipen e vërtetë! Dhe as mos të krekoset dikush se mbronë DHUNË se dihet kush ish inisiatori i gjoja gjuhës së njësuarrrr, e kush ish e osht viktima! Po asnjë dhunë nuk shkon tepër gjatë e kputet, e sa ma shpejt ta kuptojm. - aq ma mirë do të jetë për vet ata që gjoja po mbrojnë kët ''gjuhë të njësuarrrr''. po kush osht ai që sot don të futi dro në lirinë e shprehjes së SHQIPES SË VËRTETË? Kush osht ai?

Merr nji libër të shkruar shqip para vitit 1972 në Kosovë dhe e sheh SHQIPEN e ndjenë (vetëm me pak ndryshime nga gjuha e folur e popullit)... merr psh romain ''Rrushi ka nisë me u pjekë'' apo tjetër me tregime...apo poezitë e botuara në Kosovë para vitit 1972 dhe e sheh sot dhunën e hapur edhe të disa maskarenjve që furdullisen gjoja po mbrojmë gjuhë të njësuar - se cili element dominon mbi kët gjuhë të njësuar - gegnisht apo krejt tosknisht! Kush osht ai që don të na mashtroj edhe ma shumë sot?

Gjuha unike shqipe formohet vet nga populli!

Po ti kush na qenke keshtu ; perfaqesuesi i gjithe popullit te Kosoves ???
    Me kete lloj te shkruare qe perdor ti “Zanor”, vetem je duke i bere dem si dialektit Geg ashtu edhe atij Tosk ,ashtu edhe Gjuhes Letrare.
    Nuk e kuptoj se cfare ndjen kur ti tallesh dhe ironizon gjuhen tende te njesuar.Vetem dashamir i gjuhes shqipe ti nuk mund te quhesh. Ti nuk e ke idene se sa krenare do te ndiheshin ata atdhetare e pendarte te shek. XIX e te shek XX(qe nuk jane gjalle)nga Konispoli e deri ne Vermosh, per kete arritje te gjuhes se njesuar; ku cdo shqipetar i cdo krahine do te krenohej pas 1972 per nje gjuhe te vetme per te gjithe shqipetaret anembane . Kosova e vitit 1968, jo vetem qe e mirepriti projektin e rregullave te drejtshkrimit te gjuhes shqipe te 1967s ne Tirane, por e respektoi ate projekt tejmase,saqe e futi ne perdorim para Kongresit te 1972, prandaj pati sukses edhe Konsulta e Prishtines e 1968s.
    Ky nuk ishte thjesht nje veprim patriotik nga ana e Kosoves ,sepse zhvillimet dhe punimet per njesimin e nje gjuhe letrare per te gjithe shqiptaret kane filluar qe para shekullit te XIX dhe ka qene e ditur qe atehere, se Toskerishtja ishte paksa me e standartizuar se Gegerishtja, sepse qe atehere te gjitha dialektet pothuajse kane pasur nje fare standarti brenda vetes se tyre ,d.m.th brenda nen-dialekteve.
    Sot nuk te ndalon njeri se cfare dialekti ke deshire te flasesh apo te shkruash(cdo dialekt ka bukurine e vet)
    Pse cfare deshe ti apo disa te tjere qe sot te kishim “shqiptarce, kosovarce, camerishte, shqipce maqedonishte,shqipce malazesce”? Jo jo sot ka nje gjuhe te njesuar per te gjithe shqiptaret kudo qejane dhe ka pasuri dialketore aq shume sa qe ne vetem duhet ta pasurojme sa me shume kete mbi-pasuri qe kemi d.m.th gjuhen tone letrare. Duhet ta pasurojme sa me shume me elemente Gege ,e me elmente Toske dhe pse jo ,me elemente Arbereshe.
    Ndryshuar për herë të fundit nga eaglexxx : 24-11-2009 më 16:21
    .................................................. ........................................

I love god
    Anëtarësuar
    23-02-2007
    Postime
    8,043
    akoma merreni me migjen kelmendin????

edhe sabriu nuk i ben derman.

Citim Postuar më parë nga drague Lexo Postimin
    akoma merreni me migjen kelmendin????

edhe sabriu nuk i ben derman.

Hihi

...
    .
    .................................................. ........................................

-BATO- ne nje mendje paskemi qene, po une e zgjata pak me shume

Epo ndonjehere duhet!
    Ndryshuar për herë të fundit nga eaglexxx : 24-11-2009 më 16:28

Faqja 6 prej 47 FillimFillim ... 4567816 ... FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Gjuha Shqipe - Kisha dhe Kleri Katolik
    Nga toni77_toni në forumin Komuniteti katolik
    Përgjigje: 14
    Postimi i Fundit: 02-10-2011, 14:48
  2. A Mund Te Zgjerohet Baza Dialektore E Shqipes Standard?
    Nga [A-SHKODRANI] në forumin Gjuha shqipe
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 14-11-2006, 17:04
  3. A vihet ne diskutim Sovraniteti Kombit?
    Nga Dito në forumin Çështja kombëtare
    Përgjigje: 12
    Postimi i Fundit: 06-10-2006, 20:17
  4. Baza dialektore e gjuhës standarde
    Nga Albo në forumin Gjuha shqipe
    Përgjigje: 8
    Postimi i Fundit: 31-07-2006, 05:20
  5. Armiqte e Gjuhes Shqipe?
    Nga Tastiera në forumin Gjuha shqipe
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 10-10-2005, 10:57

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •