Close
Faqja 3 prej 4 FillimFillim 1234 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 21 deri 30 prej 34
    i/e regjistruar Maska e Colomba
    Anėtarėsuar
    06-04-2009
    Vendndodhja
    IT
    Postime
    660
    Citim Postuar mė parė nga chino Lexo Postimin
    Pasi qe pyetja e siperme u pergjegj ne menyren me te detajuar te mundshme *ironi* po vazhdoj une me nje pyetje tjeter:

Cka quajme saktesisht emer te pervecem?

Pyes sepse nga kuptimi i tij varet shkrimi me shkronje te madhe ne fillim. Jane disa raste ku nuk di a duhet shkruar me te madhe apo jo, sidomos kur jane ne pyetje dy fjale te perbashketa qe ne bashkesi japin nje kuptim, dhe kur njera kga to eshte mbiemer. P.sh. shoqeria shqiptare, kultura shqiptare, mentaliteti shqiptar, qeveria shqiptare, ligji shqiptar e tjera. Jane keta emra emra te pervecem?

*
    Emra te pervecem quhen emrat qe tregojne nje send apo nje qenje te caktuar ,qe dallohet nga gjithe te tjeret.
    -Jane emra te pervecem Emrat dhe Mbiemrat e personave si dhe pseudonimet e tyre, Gjergj Kasterioti (Skenderbeu) Gonxhe Bojagji (Nene Tereza)
    -Emrat gjeografik te kontinenteve, te shteteve, qyteteve, te deteve ,maleve,lumenjve ,liqeneve ,krahinave te rrugve te shesheve .
    Evropa, Shqiperia,Durrsi, deti Aderiatik ,liqeni Ohrit etj...
    -Emrat e periudhave dhe ngjarjeve historike Rilindja, Mesjeta, Lidhja e Prizrenit.
    -Emrat e institucioneve organizatave dhe shoqatave Kuvendi, Ministria e Jashtme, SHoqata e te Perndjekurve ,Instituti i Larte i Arteve.
    -Titujt e veprave ,gazetave,revistave (Dimri i fundit ) Koha Jone ,Albania .
    -Emrat e pervecem te kafsheve Balo ,Laro etj.

Emrat e pervecem shkruhen me shkronje te madhe.

Persa ju perket shembujve qe keni dhene ju me siper disa emra jane perdorur si mbiemra dhe nuk mund te jene te pervecem dhe shkruhen me shkronje te vogel.
    "shqiptar" perdoret dhe si emer dhe si mbiemer dhe nuk eshte i pervecem.
    SHqiperi eshte emer i pervecem kurse shqipetar jo. Qeveria po eshte emer i pervecem, ligj jo Kushtetuta po.

el kafirun Maska e chino
    Anėtarėsuar
    04-02-2008
    Postime
    4,952
    Ok. Pata menduar se edhe emra te perbere prej dy fjaleve mund te jene "te pervecem" perderisa vetem se bashku japin nje kuptim dhe perderisa ekzistojne vetem nje here. Prandaj nuk isha i sigurt a shkruhet (ne mes te fjalise, jo ne fillim) "Shoqeria Shqiptare" apo "shoqeria shqiptare", "Greqia antike" apo "Greqia Antike".

Sipas cilit nga rregullat tua shpjegohet shkrimi i fjales "Zot" me shkronje te madhe ne fillim? Mendoj se ky rast tregon se emertimet e personave, ngjarjeve, instancave, titujve, epokave, konferencave, qenieve (e tjera), te cilat ekzistojne apo besohet se ekzistojne vetem nje here, shkruhen poashtu me te madhe. Prandaj mendimi im, se shoqeria shqiptare, e cila ekziston vetem nje here duhet shkruar me te madhe. E njejta vlente - sipas meje - edhe per shembujt tjere te postimit paraprak.

*

Anėtarėsuar
    06-04-2009
    Vendndodhja
    IT
    Postime
    660
    Ok.

Sipas cilit nga rregullat tua shpjegohet shkrimi i fjales "Zot" me shkronje te madhe ne fillim?

*
    Ne radhe te pare nuk jane rregullat e mia por te GJuhes SHqipe,e dyta vet perkufizimi emer i pervecem e spjegon kete.Quhen emra te pervecem te gjithe emrat qe perfaqesojne nje send apo qenje qe dallon nga gjithe te tjerat,
    qenje me te vecante dhe qe dallon nga gjithe te tjeret sesa ZOTI une nuk njof.
    Nuk di se c'fare perkufizimi tjeter mund te jete me i spjegueshem se ky.

el kafirun Maska e chino
    Anėtarėsuar
    04-02-2008
    Postime
    4,952
    Nuk ishte replike, por pyetje.

Tani me trego, pse fjalet "qeni", "blini", "lulebora" shkruhen me te vogel (nuk jane te pervecme)? Edhe keto qenie apo bime dallojne nga te gjitha tjerat. Blini dallon nga mani, pjeshka, bungu si dhe gjitha bimet tjera. Qeni poashtu nga te gjitha kafshet tjera. Por qeni nuk dallon nga qeni. As blini nga blini. Prandaj mendoj se rregulli "im" se i pervecem eshte poashtu nje emer/instance/qenie e/i cila/i ekziston vetem nje here (unik/e), eshte rregull i sakte.

Sipas ketij rregulli shpjegohet edhe perse "Zoti" duhet shkruar me te madhe, dhe perse "blini" e "qeni" me te vogel. Sepse i pari eshte apo besohet se eshte unik, kurse dy te fundit jo, ngase i perkasin nje kategorie identike.

*
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga chino : 24-10-2009 mė 21:25 Arsyeja: keqkuptim dhe drejtshkrim

Anėtarėsuar
    06-04-2009
    Vendndodhja
    IT
    Postime
    660
    Nuk ishte replike, por pyetje.

Tani me trego, pse fjalet "qeni", "blini", "lulebora" shkruhen me te vogel (nuk jane te pervecme)? Edhe keto qenie apo bime dallojne nga te gjitha tjerat. Blini dallon nga mani, pjeshka, bungu si dhe gjitha bimet tjera. Qeni poashtu nga te gjitha kafshet tjera. Por qeni nuk dallon nga qeni. As blini nga blini. Prandaj mendoj se rregulli "im" se i pervecem eshte poashtu nje emer/instance/qenie e/i cila/i ekziston vetem nje here (unik/e), eshte rregull i sakte.

*
    Pytje pak tendencioze !!!
    Megjithate po ju pergjigjem Blini dallon nga mani dhe qeni nga macja ,por qeni nuk dallon nga qente e tjere dhe bima blinit nuk dallon nga bimet e tjera te blinit dhe keshtu me radhe...
    Tani po ju bej une nje pytje ,per rregullin tuaj qe sipas jush te pervecem jane ata qe egzistojne vec nji here ,emrat e personave shkruhen me te madhe dhe jane te pervecem po egzistojne me qindra Agim,Mimoza,Chino,Klara etj... si e spjegoni ju kete?

Anėtarėsuar
    06-04-2009
    Vendndodhja
    IT
    Postime
    660
    Ok Chino le te themi qe dhe une nuk kam qene shume e sakte ,me ndihmen tuaj arrijme ne perkufizimin e sakte qe eshte .
    Emera te pervecem quhen emrat qe tregojne nje qenje apo nje send te vetem te dalluar nga gjithe te tjeret.

Emra te pergjithshem quhen emrat qe tregojne qenje apo sende te te njejtit lloj.
    qeni,blini ,vajze,djal, dere,etj...

OPENMINDED Maska e land
    Anėtarėsuar
    12-12-2003
    Postime
    7,684
    Lol ke hapur kurs kunder analfabetizmit

cmitizuese Maska e zerbina
    Anėtarėsuar
    16-01-2008
    Vendndodhja
    S`e di me thane
    Postime
    129
    Cfare ka kjo shqipja jone per tu freskuar. Ajo 2 fjale ka laj e thaj po ato.
    Ich bin Chef
    Ich habe immer recht
    Du tust was ich sage

el kafirun Maska e chino
    Anėtarėsuar
    04-02-2008
    Postime
    4,952
    Citim Postuar mė parė nga klara2009 Lexo Postimin
    ....
    Emera te pervecem quhen emrat qe tregojne nje qenje apo nje send te vetem te dalluar nga gjithe te tjeret.

Emra te pergjithshem quhen emrat qe tregojne qenje apo sende te te njejtit lloj.
    qeni,blini ,vajze,djal, dere,etj...
    Klara nuk jam i sigurt per keto qe i them, po mundohem t'i perkufizoj emrat e pervecem me ndihmen e mendimeve tua.

Atehere si perfundim kemi kete rregull:
    Emra te pervecem jane ata, te cilet emertojne qenie qe dallojne nga te gjitha tjerat, perfshire ketu edhe qeniet e te njejtes kategori. E njejta vlen (perpos qenieve) edhe per emertime tjera. Me duket se eshte e njejta sikur te thuash se te pervecem jane ata emra qe emertojne qenie apo gjesende apo dukuri qe ekzistojne vetem nje here.

Prandaj nese i marrim keto rregulla shoqeria shqiptare apo Greqia antike do te duhej te shkruheshin me te madhe. Ngase ekzistojne vetem njehere. Apo ngase dallojne nga te gjitha tjerat.

Per te pergjegjur pyetjen tende:
    Qe emrat Agron, Chino, Momoza jane te pervecem, kete e shpjegon rregulli yt:

Citim Postuar mė parė nga klara2009
    - Jane emra te pervecem Emrat dhe Mbiemrat e personave si dhe pseudonimet e tyre, Gjergj Kasterioti (Skenderbeu) Gonxhe Bojagji (Nene Tereza)
    Rregullat qe i solle ne fillim, i shoh qe ne fillim si te sakta. Por vetem desha te testoj a shpjegojne cdo rast qe njoh une, a jane te vetmet, te terat qe ekzistojne. Prandaj pyeta per ato shembujt.

Por edhe rregulli "im" (ekzistojne vetem nje here) e shpjegon. Sepse emertimet Agron, Chino, Mimoza emertojne qenie, te cilat ekzistojne vetem nje here. Prandaj me te madhe.

Citim Postuar mė parė nga BANISHED_ Lexo Postimin
    Lol ke hapur kurs kunder analfabetizmit
    Pse gezohesh? Sepse eshte pa pagese, apo?

*

OPENMINDED Maska e land
    Anėtarėsuar
    12-12-2003
    Postime
    7,684
    Po lol,si analfabet qe jam mesoj shqip qyl

Faqja 3 prej 4 FillimFillim 1234 FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •