Ne fakt ashtu duket. I bashkon ideali i Partise.
Ne fakt ashtu duket. I bashkon ideali i Partise.
-
Smth_Poetic
Bullshit ose jo - une te tregoj si eshte realiteti ne terren, sepse nuk shkruaj i nxitur nga shtypi amerikan (te cilin as qe e lexoj, e as e shikoj ne TV), por shkruaj pikerisht nga Afganistani, dhe keto informata po t'i them nga bisedat e shumta qe kam cdo dite me dhjetera Afgane.
Komento shkrimin dhe me thuaj ku e kam gabim, mos reago kaq emocionalisht.
Koha ėshtė e maskarenjėve
Por atdheu i Shqiptarėve
po kush e zgjogh obamen vet ata qe ju duhej.............
amerika vazhdon punen deri kur te gjunjezohet ajo e ka ne gjak me jetu me endrra dhe pishek-zjare qdo gja duhet te shendris me u tregu qe une jam un...
demostratat po.....politikanet qeshin me to ....ata punen e vazhdojn...
arabet mir po mbrojn trojet e tyre , kunder 19 fuqive te Botes bravo arabeve , siq po thojn ata Zoti i madh (allahu akber)
shkru me vdek shum civil....runa zot Budallenjeve qe na sundojn !
franklin rosveld vdiq nga migrena...stalini qeshte me manypulimet e qurqilit, qurqili hante shum ishte ba rrumbullak nga yndyra ..........dhe quhej Treshi i fort .....historia po flet tani ndryshe.....................
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Dorontina : 23-08-2009 mė 03:18
"Msyja Henes po smujte me u ndal ne Hene,mbi yje ateron gjitsesi" ....
Kush jane keto dy grupet?
Here e pare qe e degjoj qe afganistani eshte okupuar nga al-qaida.
Ti e di se cfare kuptimi ka kjo fjale e huaj te cilen ti e perdor (okupim) ?
Neve na kane servire neper tv qe al-qaida eshte nje organizate nderkombetare terroriste. Ti tani na thuaj qe ata jane kryesisht iraniane,pakistaneze e arabe( palestinezet e jordanezet jane arabe o i zgjute) . Po iraniane nga e gjete njehere , duke qene se al-qaida eshte organizate sunni dhe iranianet mbahen si shia , dy grupe qe historikisht luftojne kundra njera tjetres , ashtu sic ndodh edhe sot e kesaj dite ne afganistan , dy grupet qe ti harrove ti permendesh -talibanet(sunni) dhe northen alliance(shiat) .
Nje perqindje e vogel e talibaneve afgane?
E di ti pse lindi emri talibane?
Talib do te thote ''nxenes'' , e kete emer moren luftetaret afgane te cilet u ngriten kundra jo vetem pushtimit rus , por edhe kundra warlords afgane te cilet po plackisnin vendin per qellimet e tyre personale. E moren ate emer nga influenca e jashtme fetare qe po hynte ne ate toke , kryesisht arabia saudite dhe jordania , duke i fut atyre medh'hebin hambeli , sepse afganet njiheshin me pare si toke e medh'hebit hanefi , e per arsye se ata nderruar rruge , e emeruan veten e tyre 'nxenesa''-taliba- .Mos ngaterro freedom fighters me talibanet.
Te gjithe talibanasit e afganit jane afgane,sidomos rraca pashtune. Me vone ky si grup u zgjerua dhe pati influence te forte edhe ne pakistan qe mbahet si shtet me perqindje shia dhe sunni-medhhebi hanefi- . Mirepo tv e huaja cdo ndryshim rryme ne vend qe ta quajne tamam sipas kontekstit te saj (hanefi-hambeli) , por i quan thjesht talibane. Nuk i ve faj per injorancen e tyre , po ti pse na del e na ben si i zgjute se kuptoj/
Tani afganistani eshte okupuar nga amerika%co apo alqaida se spo kuptoj gje une?
Terroristet talibane?
Ti mund ti quash rryme ekstreme ne islam , por terroriste per cfare arsye?
Ata ste erdhen gje ty ne shtepine tende e te terrorizuan. Jane nje livizje ekstreme brenda shtetit te tyre qe qeverisen jo ashtu sic duhej. Nqs do ecim sipas llogjikes tende , shume shtete meritojne te quhen teorririste , sepse nuk qeverisin sipas kodeve morale te tuat.
Kur nje popull mysliman pushtohet ,ashtu sic u pushtua afganistani nga ruset , cdo mysliman e ka per detyre ta mbroje ate sipas mundesise te tyre. Ca me ndihme e ca me trup e arme. Osama i zgjodhi te dyja menyrat. Ndihmat qe i kishte te panumerta si njeri i pasur qe ishte , dhe truperisht duke marre pjese ne ate lufte. Asnjeri su ankua nga freedom fighters , pse iken te ndihmonin afganin ne lufte kundra rusit, tani pse ty nuk te pelqeka prezenca e tij atje?
Osama ishte ne afganistan shume kohe para se arabia saudite ti hiqte te drejten e kthimit te tij ne arabine saudite. E ka demtuar popullin afgan?
Ne te kaluaren te gjithe e dijme se cfare beri ai per popullin afgan. Kete gje se kane mohuar edhe senatoret amerikane , e jo me dava bitha jote. Tani mund te diskutohet qe a eshte prezenca e tij demtuese a jo ne ate popull , por jo ne te kaluaren ama. Osame seshte ne lufte kundra popullit afgan por kundra pushtuesve . Sigurisht qe ka elemente ekstreme ne ate organizate , dhe une e pranoj me plote gojen qe sulme terroriste jane bere nga ajo organizate jashte afganistanit , por ne afganistan keto sulme do ishin te padobishme edhe per vete kete organizate , te ciles si intereson qe populli afgan te kthehet kundra atyre.
He he ashtu thuj ti , por kush ta merr ty fjalen per baze se?
Ti qe sje i influencuar nga mediat amerikane heh?
Mezi gjen rastin ta lartesosh prezencen amerikane atje huh?
Ne provincen helmand jane trupat angleze qe po okupohen me talibanet , e kjo gje ka muaj te tere qe po ndodh. Jane vrare me dhjetera angleze keto dy mujt e fundit , edhe anglezet po qahen gjithmone qe prezenca europiane e amerikane seshte aq e madhe atje sa eshte prezenca ushtarake angleze.
Po mer , sidomos kur helikopteri amerikan qendron rreth 100 metra larg kokes se nje shpie qe po bente dasem aty , e gjithe dasmoret u bene shkumb e hi sepse helikopteri pa dashje leshoi nja dy predha mbi ate shtepi.
Po po ''aksidente'' te tilla ndodhin , dhe ne duhet ti pranojme ato.
Ah vertet?
Sa te pafat qe qekan edhe keta afganistanezet civile mer?
Po mire , kur kordinatat jepen per nje vend te posacem , a merren informata sesa vend i populluar eshte ai , apo varja se tek e fundit lufte eshte e viktika do kete, detyra juaj eshte thjesht te shtypni butonin and thats it.
Rrofte amerika , bashke me ty , o trushkulur.
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Smth_Poetic : 23-08-2009 mė 08:57
S'besoj ta dish ti Smth_Poetic situaten ne Afganistan dhe se ca mendojne afganet me mire se Alienated qe punon atje prej disa kohesh.![]()
Life's too short to remove USB safely.
Se pari po te them qe me keqardhje te madhe po te jap pergjigje, sepse fjalorin me te cilin me je drejtuar e ke shume ofendues dhe s'eshte ne nivel bashkebisedimi, por megjithate ja do te jap pergjigjet e mia, sepse as nuk e njeh situaten, e as nuk e ke lexuar postimin si duhet.
Thashe qe ne fillim qe talebanet nga njera ane, dhe SHBA me ISAF nga tjetra ane kane okupuar Afganistanin.
Fjala okupim qe eshte perdorur ketu mbase nuk eshte termi i duhur per te pershkruar gjendjen, por eshte fjala me e perafert per vendosjen e nje regjimi te huaj ne nje vend tjeter, dhe regjimi taleban bashke me regjimin e Karzait (te mbeshtetur nga Perendimi) jane ne nje fare menyre okupim i Afganistanit.
E di cfare do te thote taleban dhe mos harro qe kete emer e kane perdhunuar vete talebanet, te cilet paten synime te mira kur u vendosen, por tani me sulmet vetevrasese qe bejne ne mesin e popullates civile, s'i do njeri.
Ti thua qe gjithe talebanet jane Afgane. Ajo pakice afgane qe perkrah talebanet, sidomos ne logjistike jane pashtun, kjo eshte e vertete, por po te them une qe kam kohe qe ndodhem ne Afganistan se pjesa dermuese e talebaneve vijne nga Pakistani, Jordani, Siria, Irani, etj. I ke ne burgjet ushtarake amerikane me shumice, sa te duash - dhe i vrasin Marinsat Amerikane cdo dite.
Ja vertetimi qe ti s'e ke lexuar postimin tim, por je pergjigjur pergjumesh. Lexoje dhe njehere pergjigjen e pare ne kete postim qe po lexon tani.
Ata s'kane ardhe ne shtepine time, kjo eshte e vertete - por ata kane ardhur ne shtepite e Afganeve dhe po terrorizojne popullaten civile, dhe nuk jane brenda shtetit te tyre, sepse s'jane Afgane. S'di sa here duhet ta perserisim kete gje.
Kur eshte pushtuar Afganistani nga Ruset, kane luftuar Muxhahedinet (ja dhe nje prove qe s'e ke lexuar postimin tim) te cilet jane vertete luftetare te lirise, dhe qe luftojne kunder okupatoreve te huaj (prezences nderkombetare ushtarake ne vend). Akoma sot e kesaj dite ke muxhahedine ne Afganistan, te cilet vazhdojne betejat e tyre kunder ushtrive te huaja okupuese, dhe thashe ne pergjigjen time te dhene tvsh-se se nuk guxojme t'i ngaterrojme keto dy grupe - dmth terroristet talebane (te cilet vrasin e masakrojne popullaten civile) me muaxhahedinet (te cilet luftojne kunder prezences ushtarake nderkombetare).
Pse ia hoqi Arabia Saudite te drejten e kthimit Osames?
Tema, i nderuar Smth_Poetic eshte per Afganistanin dhe realitetin e krijuar atje pas vendimit te Shtepise se Bardhe per te derguar trupa shtese, dhe une nuk po flas per te kaluaren e tij. Ne kete moment, figura e bin Laqenit eshte e demshme per Afganistanin.
Sikur te ishte Osama ne lufte kunder pushtuesve do ishte me Muxhahedinet, te cilet po luftojne kunder pushtuesve. Terroristet e bin Laqenit vrasin civile ne rruge? Si s'e kupton kete gje? S'eshte aspak ndonje_gje_poetike, eshte e thjeshte fare.
S'ka dhjete dite kur nje taleban me nje veture bombe u afrua prane HQ se ISAF ne Kabul dhe vrau afer 10 civile Afgane (ne mos me shume) dhe gervishti ne fytyre kater ushtare sllave nga Maqedonia te cilet ishin ne Force Protection. Keshtu e lufton ai prezencen ushtarake nderkombetare? Me bomba ne mesin e civileve?
Une flas nga Afganistani, dhe ketu kam me dhjetera Afgane qe punojne per kompanine per te cilen punoj dhe une, dhe kenaqesia e tyre eshte e dukshme. Ti mund te thuash c'te duash - cfaredo qe lexon ne forumet arabe apo pakistaneze, por une te them ate qe shoh ne vend.
Lexoj shtypin ditor cdo dite. Ne Hellmand para afer dy javesh (s'jam aq i sigurte kur ndodhi) hyne Marinsat Amerikane ne nje qytet ku s'kishte shkelur kurre kemba e prezences ushtarake nderkombetare. E rrethuan qytetin, i shperqendruan talebanet ne hyrje-daljet e qytetit, dhe pastaj grupe tjera marinsash dhe njesitet Airborne te Ushtrise Amerikane zbriten ne mes te qytetit nga helikopteret ushtarake. Ka pasur te vrare nga te dyja palet, normalisht - sepse lufte eshte bere.
Edhe ky rast qe permend ti eshte me vend. Ka ndodhur dhe kjo. Dhe per kete Afganet kane protestuar disa here. Dhe kesaj gjeje i ka rrahur fort fare Karzani ne fushaten presidenciale te zgjedhjeve te para do ditesh.
Smth_Poetic - s'eshte gjithcka aq poetike sa mendon ti.
Ti po flet per Afganistanin e me duket s'e ke idene se ne cfare gjendje eshte Afganistani. A e di ti i nderuar qe policet dhe ushtaret Afgane jane te paedukuar. A e din ti qe ata s'dine as shkrim as lexim. Ata kane kerkuar ndihme urgjente, dhe keta i jane pergjigjur ndihmes.
Por talebanet e tu te dashur, trima luftetare iken kur ua morri mendja qe do vinin avionet ushtarake, dhe e pesuan civilet, per te cilet (sipas teje) luftojne ata.
C'te te them. Nivelin e ke zero. Por megjithate e ndjeva per detyrim te te pergjigjem. Me shume per hir te lexuesve tjere, se ty veshtire se do te hyje dicka ne ate koken e mbushur me propaganda talebane.
Koha ėshtė e maskarenjėve
Por atdheu i Shqiptarėve
Krijoni Kontakt