Close
Faqja 7 prej 24 FillimFillim ... 5678917 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 61 deri 70 prej 234
    Perjashtuar
    Anėtarėsuar
    11-11-2008
    Postime
    2,899
    Citim Postuar mė parė nga Baptist Lexo Postimin
    athere e paske futur si zevendesim te kamates sepse aty nuk ekziston kurrfare katrori.
    Ne fakt cdo gje eshte totalisht gabim.

Kjo s'ka lidhje me asgje,
    Nuk po kerkojme shpejtesi po gjatesi! E aq me pak rrenjen katrore te ndryshimit te saj, por gjatesine rezultuese.

Cka jane keto rrenja
    Formulen qe kam perdorur lidhur me relativitetin e gjatesise ne varesi te shpejtesise se levizjes kam pershtypjen ta kem pas lexuar ne nje liber te Einstain "Relativiteti - teoria speciale dhe e pergjithshme". Sigurisht qe eshte edhe nje nga ligjet e fizikes qe kam bere ne shkolle te mesme, dhe nje nga kapitujt qe me jane dukur me interesante nga fizika gjenerale atebote.

Mundet edhe te mos me kujtohet e plote, prandaj shkrova ne kete teme. Dicka qe nuk e perdor humbet.

100 % shqiptar Maska e Milkway
    Anėtarėsuar
    08-01-2007
    Vendndodhja
    In the land of eagles
    Postime
    7,375
    athere e paske futur si zevendesim te kamates sepse aty nuk ekziston kurrfare katrori.
    Ne fakt cdo gje eshte totalisht gabim.

Kjo s'ka lidhje me asgje,
    Nuk po kerkojme shpejtesi po gjatesi! E aq me pak rrenjen katrore te ndryshimit te saj, por gjatesine rezultuese.

Cka jane keto rrenja
    Edhe pse nuk eshte per mua ky postim deshta vetem te them qe shkurtimi i gjatesis apo kontraksioni i gjatesis varet nga shpejtesia e drites dhe llogaritet me formulen :

l=l0*rrenja katrore (1-v^2/c^2)

Perjashtuar
    Anėtarėsuar
    11-11-2008
    Postime
    2,899
    Citim Postuar mė parė nga xhamia Lexo Postimin
    Po dhe limiti i shpejtesise se drites 300 000 km/s nese arrin te thyhet ne qferdo parametra ,a meriton te quhet me fundi i shpejtesis ???
    Mbase gabohem edhe kete here, xhamia, por une askund nuk kam lexuar qe shpejtesia e levizjes se drites eshte fundi i shpejtesive, por se eshte "shpejtesia me e madhe qe njihet" ne univers. Ka nje dallim esencial ne keto dy thenie, pasi e fundit le rrugen hapur per gjera te tjera te panjohura gjer tash.

100 % shqiptar Maska e Milkway
    Anėtarėsuar
    08-01-2007
    Vendndodhja
    In the land of eagles
    Postime
    7,375
    Citim Postuar mė parė nga javan Lexo Postimin
    Mbase gabohem edhe kete here, xhamia, por une askund nuk kam lexuar qe shpejtesia e levizjes se drites eshte fundi i shpejtesive, por se eshte "shpejtesia me e madhe qe njihet" ne univers. Ka nje dallim esencial ne keto dy thenie, pasi e fundit le rrugen hapur per gjera te tjera te panjohura gjer tash.
    javan sa kam lexu rrethe drites , kalimi i shpejtesis se drites nuk eshte i mundur pra i jep nje limit shpejtesis . Ndoshta dhe une jam gabim ose jane gabim litaraturat qe kam lexu .

Perjashtuar
    Anėtarėsuar
    11-11-2008
    Postime
    2,899
    javan sa kam lexu rrethe drites , kalimi i shpejtesis se drites nuk eshte i mundur pra i jep nje limit shpejtesis . Ndoshta dhe une jam gabim ose jane gabim litaraturat qe kam lexu .
    Te njejten literature kam lexuar edhe une. Por mendimi im eshte: "Shpejtesia e drites nuk mund te kalohet pasi teknologjia jone nuk eshte ne ate stad, apo ky eshte vertet limiti fundem i shpejtesise se levizjes se cdo gjeje ne Univers".

Me se fundi Zeusi mendohet te kete qene Zot i Eterit/Asgjese, po t'i referohemi Euripidit. Cfare eshte asgjeja? Me kujton Uliksin ne Askush-in.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga javan : 16-08-2009 mė 14:30

Restaurator Orbis Maska e Baptist
    Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Baptist kete prej nga e nxorre se : Rrenja katrore (1- v2/c2)"; - eshte absolutisht e njejte dhe e barabarte me : (1- v/c) , kjo eshte absolut e pasakt .
    Renja katrore (1-v^2/c^2) zberthehet ne seri qe eshte e barabart me 1-1/2*(v^2/c^2)-... pra jo ne (1-v^2/c^2 ) .
    hahaha
    Jo more, tek je hup krejt arave diku!

1 - (v^2/c^2) eshte absolutisht njesoj si te shkruash
    1 - ( v / c )
    sepse katroret aty anihilojne njeri tjetrin dhe mbetja e tyre ruan te njejtin raport proporcionaliteti.

nese: 1C = 300.000;
    atehere 4/5C = x;

ndersa x = ( (4/5) x 300.000 ) / 1 ;
    x = ( 0.8 x 300.000 ) /1;
    x = 240.000 / 1;

Pra 4/5C i korrespondon shpejtesia prej 240.000kmps.
    dhe nese i ngrisim ne katror, ashtu kot se po na e ka qefi; per V kemi 57600000000kmps, ndersa per C kemi : 90000000000;

andaj:
    57600000000 / 90000000000 = 0.64 poashtu ne katror!
    qe kur ta zbresim nga katrori eshte serish = 0.8

A po ta rrok qe kjo eshte konstante e proporcionalitetit dhe raportit te perhershem. Ndersa principi eshte fundament i relativitetit te gjerave pra nderlidhjes dhe ndrevarshmerise se madhesive te tyre fizike te pashmangshme dhe te nderkushteshtezuara mes njera-tjetres.

pra eshte e njeta gje edhe sikur ti ngrisesh ne kub nuk ndyshon asgje - konstanta e proporcionalitetit te korrespondencave ngelet e njejte.

Baptist te kam thene edhe atje termi relativ ne fizik e di , por ne menyre "filozofike" u mundova me ta than atje me pak fjal .
    Jo shoqi jem nuk e ke dite hic, asnji shqiptar nuk e din pos meje dhe lexuesve te mi, te garantoj me jete. S'ka kurrfare kuptimi "filozofik" relativi eshte relativ, o per nga gjaku o gjinia, tjeter relativ nuk ka. relativ eshte dikush qi te lidh me dicka, s'ka tjeter kuptim. Po shqiptaria prej profesorave te universitetit e deri te shitesi i bananeve, e perdorin "si dicka qe duket qashtu po nuk asht bash qashtu"
    Po jo shoki jem - ti vellaun ose e ke vella edhe prej nane edhe prej babe - ai ty nuk munet me te pas vec prej babe ose vec prej nane. Pra, nese ti me thua se e ke vella prej te dy prinderve, une duhet me kan koxha budalle me shku e me e dvete edhe a-ta, a e ke vella prej te dy prinderve per ty. Kjo ty te kallzon se sa gabimisht perdoret shprehja - kjo gja easht relative. Kur pikerisht gjanat relative, jane absolutisht te sigurta dhe te percaktueshme.

Duke u bazu ne teorite e Anjshtanjit dhe zbulimin e Hubble gjithsia ka nje kufi , pa marr parasysh sa eshte larg apo jo .
    ky asht nji budallak. (pike.)

Shpejtesia e drites eshte konstant kozmike por nuk me duket e drejte ti veme limit kesaj shpejtesie ? Sepse pervoja ka sjell se qdo gjeje qe i eshte dhene limit ka dal nje shkencetar dhe e ka thy kete rregull .
    hahahaha
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

Perjashtuar
    Anėtarėsuar
    11-11-2008
    Postime
    2,899
    hahaha
    Jo more, tek je hup krejt arave diku!

1 - (v^2/c^2) eshte absolutisht njesoj si te shkruash
    1 - ( v / c )
    sepse katroret aty anihilojne njeri tjetrin dhe mbetja e tyre ruan te njejtin raport proporcionaliteti.

nese: 1C = 300.000;
    atehere 4/5C = x;

ndersa x = ( (4/5) x 300.000 ) / 1 ;
    x = ( 0.8 x 300.000 ) /1;
    x = 240.000 / 1;

Pra 4/5C i korrespondon shpejtesia prej 240.000kmps.
    dhe nese i ngrisim ne katror, ashtu kot se po na e ka qefi; per V kemi 57600000000kmps, ndersa per C kemi : 90000000000;

andaj:
    57600000000 / 90000000000 = 0.64 poashtu ne katror!
    Deri ku kam vene nje vize eshte ne rregull, Me te njejtin perfundim dola edhe une disa poste me lart. Do te ishte identike matematikisht , ashtu sic thua, po te mos kishim rrenjen katrore (1- ...), por te kishim [1- rrenja katrore (v2/c2)]

Por formula eshte:

Pra eshte rrenja jo e 0.64 por e (1-0.64), e cila nuk mund te jete identike as me 1 - rrenjen katrore (0.64).

Gje e vogel, nuk ka kurrfare rendesie. Me vjen keq qe e solla, sepse nuk ishte interpretimi matematik ai qe synova.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga javan : 16-08-2009 mė 14:59

Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Shpejtesia e drites eshte konstant kozmike por nuk me duket e drejte ti veme limit kesaj shpejtesie ? Sepse pervoja ka sjell se qdo gjeje qe i eshte dhene limit ka dal nje shkencetar dhe e ka thy kete rregull .
    edhe nje here - se em-bani shume pershtypje kjo fjali.
    Edhe mu mu ka dok "padrejtesi" lol por qi s'ka asnji lidhje me drejtesine kjo pune, -une shkrova ne fillim te fillimit qe gjea me e shpejte ne univers mund te jete gjeja me e vogel interaktive e saj. dhe se me e vogel se zero nuk mund te kete. Ne kete menyre i bie se nje gje pa mase qetesie si fotoni eshte gjeja me e shpejte qe mund te ekzistoje dhe te komunikoje.

Shpejtesia e drites nuk mund te tejkalohet as torikisht se jo me ne praktike lol.
    Nuk e kemi vene ne ate si limit po aj neve na ka thene nuk shkoj me shpejte edhe po te plasesh ne vend. Por nevoitej nje gjenialitet si ai i ajnshtajnit per ta kuptuar se cfare po thoshte drita.
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Citim Postuar mė parė nga javan Lexo Postimin
    Deri ku kam vene nje vize eshte ne rregull, Me te njejtin perfundim dola edhe une disa poste me lart. Do te ishte identike matematikisht , ashtu sic thua, po te mos kishim rrenjen katrore (1- ...), por te kishim [1- rrenja katrore (v2/c2)]

Por formula eshte:

Pra eshte rrenja jo e 0.64 por e (1-0.64), e cila nuk mund te jete identike as me 1 - rrenjen katrore (0.64).

Gje e vogel, nuk ka kurrfare rendesie. Me vjen keq qe e solla, sepse nuk ishte interpretimi matematik ai qe synova.
    kjo formule eshte plotesisht ekuivalente me ate qe kam shkruar siper. Eshte e njejta e thene me sintakse tjeter mua me pelqen e imja me shume se eshte me e thjeshte dhe fizikisht me e kuptueshme.
    Ne fakt kjo formule qenka dhene gabim sepse 1 duhet te qendroje jasht rrenjes katrore.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Baptist : 16-08-2009 mė 15:09
    Aeneas Dardanus

Perjashtuar
    Anėtarėsuar
    11-11-2008
    Postime
    2,899
    Shpejtesia e drites nuk mund te tejkalohet as torikisht se jo me ne praktike lol.
    Nuk e kemi vene ne ate si limit po aj neve na ka thene nuk shkoj me shpejte edhe po te plasesh ne vend. Por nevoitej nje gjenialitet si ai i ajnshtajnit per ta kuptuar se cfare po thoshte drita.
    Ne se arrihet shpejtesia e drites, nuk kam me drite apo jo? Vetem erresire/mase. Kjo mase e erret eshte ne prehje?

Faqja 7 prej 24 FillimFillim ... 5678917 ... FunditFundit

Tema tė Ngjashme

1. Shuki Grifēja president i ardhshėm i Maqedonisė
    Nga Beran nė forumin Bashkėpatriotėt e mi nė botė
    Pėrgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 13-03-2009, 19:24
  2. Bisede Gjenish: Ajnshtajn e Tagore
    Nga D@mian nė forumin Shkenca dhe jeta
    Pėrgjigje: 31
    Postimi i Fundit: 10-02-2009, 18:40
  3. Albert Brojka: “Nė PD ende nuk ka demokraci dhe tolerancė”
    Nga Humdinger nė forumin Tema e shtypit tė ditės
    Pėrgjigje: 14
    Postimi i Fundit: 16-12-2006, 06:50
  4. Pėrgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 28-03-2006, 03:36
  5. Albert Verria
    Nga Brari nė forumin Kinematografia dhe televizioni
    Pėrgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 10-03-2003, 15:01

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •