Close
Faqja 4 prej 5 FillimFillim ... 2345 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 31 deri 40 prej 44
    i/e regjistruar Maska e eno84
    Anëtarësuar
    17-08-2007
    Postime
    190
    Mendoj qe nje fjalor i termave teknike ose i shprehjeve teknologjike do ti jepte fund ketij problemi. Te gjithe e dime ngaqe per shume kohe perdorim windows ne version anglisht dhe kur perballemi me nje version shqip duket sikur po punojme ne nje sistem qe se kemi pare me pare. Dhe reagimet qe vine me pas jane nga me te ndryshme. Shqipes i mungon nje fjalor ku ne te, te jene te pasqyruara te gjithe termat teknike, pasi ne kete rast cdo programues apo dhe vete kompanite e prodhimit te softeve apo lojerave do ta kishin me te lehte per ti pershtatur produktet e tyre dhe ne versionin shqip. Di qe anglishtja e ka nje fjalor te tille, per gjuhet e tjera nuk e di. Dhe ne kete rast eleminohet "sulmi" qe i behet nje grupi perkthyesish apo personave qe pershtasin ne gjuhen shqipe. Une pergezoj ate grup perkthyesish qe mesa kane mundur kane arritur deri diku te sjellin nje version, mbase jo 100 % te pranueshem, por gjithsesi kane marre guximin ta bejne kete gje. Nuk eshte e lehte te perkthesh nje program dhe aq me teper nje sistem. Dhe personat qe flasin negativisht per kete iniciative nuk bejne mire, pasi ajo eshte nje fare pune qe eshte kryer dhe kurrsesi nuk mundte hidhet poshte. Mos harroni qe kemi shume pak vite qe kemi PC neper shtepi dhe jemi perballur me kete bum teknologjik. Mos kerkoni perfeksionin qe tani. Te gjitha gjerat do vijne ne permiresim e siper. Prandaj i pergezoj edhe nje here grupin e QEP per punen e tyre.

i/e larguar Maska e klodj
    Anëtarësuar
    10-02-2008
    Vendndodhja
    Gjirokaster
    Postime
    92
    Shume postime jane bere per kete teme por ajo qe me vret me shume syrin eshte fakti qe Gjuha shqipe ne kete rast eshte si Gjuha Amerikane me ate Angleze. Ne te gjitha programet qe kam instaluar mund te zgjedhesh cilen gjuhe te duash dhe thote psh English US dhe English GB. Tani qe Kosova eshte nje shtet Shqiptar por me flamurin e vet mund te krijoje nje fjalor Kosovar dhe ne mos te rrime e te ankohemi per dialektin e tyre por te bejme vete nje pune te lavderueshme si ajo e QEP. Prandaj sugjeroj qe te dali nje Vista ne Shqip dhe nje ne dialektin Kosovar. Kjo e fundit besoj eshte ne qarkullim por kush do e beje te paren hajde mere vesh.

Programues Softueresh Maska e edspace
    Anëtarësuar
    04-04-2002
    Vendndodhja
    Filadelfia, SHBA
    Postime
    2,565
    Klodi,

Problemi nuk është tek gjuha apo tek përkthimi i Windows Vista, por tek mentaliteti i disa shqiptarëve të Republikës së Shqipërisë që i mendojnë shqiptarët e Kosovës si ndonjë popull i huaj, me gjuhë dhe identitet tjetër. Vër re se si ti dhe të gjithë të tjerët që kanë kundërshtuar Windows Vista në shqip, u referoheni shqiptarëve të Kosovës si "ata", si "Kosovarët", si "gjuha Kosovare", etj. Vër re se si ti dhe plot të tjerë i veçon "ata" dhe "ne", sikur të ishe duke folur për dy popuj të ndryshëm.

Identiteti i Kosovës është shqiptar. Kosova është thjesht një krahinë e Shqipërisë që fatkeqësisht u veçua për pak kohë nga toka nënë. Shqiptarët e Kosovës flasin shqip, dhe, si çdo krahinë tjetër e Shqipërisë, ka dialektin e saj. Në krahinën e Kosovës valëvitet flamuri i kuq me shqiponjën dykrenore, si në çdo krahinë tjetër shqiptare. Traditat e Kosovës janë po aq të larmishme sa të çdo krahine tjetër, por zanafilla e tyre është po e njëjtë. Prandaj, kurrë të mos u referohemi vëllezërve tanë si "Kosovarë" por si "shqiptarë të Kosovës"; të mos diskutojmë për "ata" dhe "ne", por të diskutojmë për shqiptarët.

Për t'u rikthyer përsëri tek tema, në përkthimin e Windows Vista është përdorur gjuhë e pastër letrare, jo krahinore. Ata që thonë se ka terma krahinore nuk sjellin asnjë shembull, por nisen nga ai mentaliteti dhe paragjykimi i gabuar që kanë për shqiptarët e Kosovës.

Shqiptarët kudo duhet të gëzohen dhe mirëpresin përparimin në çdo fushë. Pavarësia e Kosovës dhe formimi i një shteti të dytë shqiptar duhet të shikohet si një mundësi për të rritur vlerat e përbashkëta shqiptare, jo për t'i ndarë ato. Bashkëpunimi i shqiptarëve kudo duhet të jetë vëllazëror dhe i natyrshëm, sepse jemi një popull dhe kemi një të ardhme të përbashkët.
    Edi

i/e regjistruar Maska e ANDI_
    Anëtarësuar
    25-03-2006
    Vendndodhja
    Aty ku ben ftote
    Postime
    55
    Citim Postuar më parë nga edspace Lexo Postimin
    Klodi,

Problemi nuk është tek gjuha apo tek përkthimi i Windows Vista, por tek mentaliteti i disa shqiptarëve të Republikës së Shqipërisë që i mendojnë shqiptarët e Kosovës si ndonjë popull i huaj, me gjuhë dhe identitet tjetër. Vër re se si ti dhe të gjithë të tjerët që kanë kundërshtuar Windows Vista në shqip, u referoheni shqiptarëve të Kosovës si "ata", si "Kosovarët", si "gjuha Kosovare", etj. Vër re se si ti dhe plot të tjerë i veçon "ata" dhe "ne", sikur të ishe duke folur për dy popuj të ndryshëm.

Identiteti i Kosovës është shqiptar. Kosova është thjesht një krahinë e Shqipërisë që fatkeqësisht u veçua për pak kohë nga toka nënë. Shqiptarët e Kosovës flasin shqip, dhe, si çdo krahinë tjetër e Shqipërisë, ka dialektin e saj. Në krahinën e Kosovës valëvitet flamuri i kuq me shqiponjën dykrenore, si në çdo krahinë tjetër shqiptare. Traditat e Kosovës janë po aq të larmishme sa të çdo krahine tjetër, por zanafilla e tyre është po e njëjtë. Prandaj, kurrë të mos u referohemi vëllezërve tanë si "Kosovarë" por si "shqiptarë të Kosovës"; të mos diskutojmë për "ata" dhe "ne", por të diskutojmë për shqiptarët.

Për t'u rikthyer përsëri tek tema, në përkthimin e Windows Vista është përdorur gjuhë e pastër letrare, jo krahinore. Ata që thonë se ka terma krahinore nuk sjellin asnjë shembull, por nisen nga ai mentaliteti dhe paragjykimi i gabuar që kanë për shqiptarët e Kosovës.

Shqiptarët kudo duhet të gëzohen dhe mirëpresin përparimin në çdo fushë. Pavarësia e Kosovës dhe formimi i një shteti të dytë shqiptar duhet të shikohet si një mundësi për të rritur vlerat e përbashkëta shqiptare, jo për t'i ndarë ato. Bashkëpunimi i shqiptarëve kudo duhet të jetë vëllazëror dhe i natyrshëm, sepse jemi një popull dhe kemi një të ardhme të përbashkët.

Po ngateron forumin e informatikes me ate te politikes e ceshtjeve etnike ti shoku.Moralet i ke te gjata e te pa venda.Nuk shau njeri popullin e kosoves apo kosovaret.Ajo cka u tha eshte qe ky version nuk eshte perkthyer sic duhet dhe kjo duket e ska nevoje per mbrojtje.Referohu shembujve te faqes se pare.

P.S. Po pate mundesi ti apo ndonje tjeter mos na i fshini ato postime se ska me lezet se sjemi 15 vjecare.
    Bye Bye Serbia

Programues Softueresh Maska e edspace
    Anëtarësuar
    04-04-2002
    Vendndodhja
    Filadelfia, SHBA
    Postime
    2,565
    Citim Postuar më parë nga ANDI_ Lexo Postimin
    Po ngateron forumin e informatikes me ate te politikes e ceshtjeve etnike ti shoku.Moralet i ke te gjata e te pa venda.Nuk shau njeri popullin e kosoves apo kosovaret.Ajo cka u tha eshte qe ky version nuk eshte perkthyer sic duhet dhe kjo duket e ska nevoje per mbrojtje.Referohu shembujve te faqes se pare.
    Unë nuk thashë se u shanë Shqiptarët e Kosovës, por thashë që shikohen/trajtohen si të huaj nga Shqiptarët e Rep. Shqipërisë. Mirë për të shkruar që s'ke kujdes, por të paktën lexo me kujdes para se të bësh kritika.

Më poshtë ke arsyet që më shtynë mua të shkruaj ato më lart. Po t'i theksoj këtë radhë, që të kuptosh më shumë se një pesë vjeçar.

Citim Postuar më parë nga ANDI
    ...Vura re qe kompania ne fjale qendren e kishte ne prishtine.Skam asgje ndaj shqiptarve te kosoves pervec vellazerise e dashurise,por nqs keta gjuhetare do jene nga kosova atehere e ve ne pikepyetje perkthimin e ketij sistemi...
    Citim Postuar më parë nga benseven11
    ...Gabimi me i madh eshte perkthimi ne shqip i windowsit nga nje grup kosovaresh arsimuar ne Kosove.Njerezit qe e kane perkthyer nuk arrijne te dallojne cilat fjale jane dialektore dhe cilat jane fjale te rregullta qe perdoren nga gjuha zyrtare...
    Citim Postuar më parë nga Ardi_Pg_ID
    ...kjo eshte pakte gjuhesore XP, Vista per gjuhen Kosovare jo Shqiptare. Une personalisht e konsideroj ulje qe kjo eshte quajtur Shqiptare. ... mbase po te ishte quajtur Paketa e XP per gjhen Kosovare do u kisha dhene me shume merita.
    Citim Postuar më parë nga klodj
    ...Tani qe Kosova eshte nje shtet Shqiptar por me flamurin e vet mund te krijoje nje fjalor Kosovar dhe ne mos te rrime e te ankohemi per dialektin e tyre por te bejme vete nje pune te lavderueshme si ajo e QEP. Prandaj sugjeroj qe te dali nje Vista ne Shqip dhe nje ne dialektin Kosovar. Kjo e fundit besoj eshte ne qarkullim por kush do e beje te paren hajde mere vesh...
    Edi

Larguar Maska e cunimartum
    Anëtarësuar
    07-06-2002
    Vendndodhja
    Canada
    Postime
    678
    Edi ke shume te drejte, dhe jo vetem aq por duhet theksuar fort qe kjo moskokecarje e ndjeshme ne rradhet e Shqiptareve po na con drejt shperberjes si komb.

Edi s'e ngaterron forumin e informatikes me te politikes kollaj se ka dhene kontribut ketu sa te "tere ne bashke" dhe e di mire cfare forumi eshte ky ketu.

Per mua kjo kthehet ne ceshtje te paster shkencore. Akademiket Shqiptare ne Shqiperi dhe Kosove duhet te drejtojne Shqiptaret drejt fjalorit (dhe gramatikes) te paster letrare. Gjuha Shqipe letrare duhet te jete nje dhe e vetme. Nese ka shtim fjalesh (teknike apo tjeter) ato duhet ti shtohen fjalorit te perbashket. Dialektet duhet te konsiderohen si te tilla ama ne C'DO shkolle qe mesohet Shqip, mesuesit jane te detyruar te shpjegojne gjuhen e paster letrare (per te cilen kane rene dakord akademiket).

Duke konsideruar informatiken kjo zgjidh ceshtje te paevitueshme qe jane ngritur deri tashti dhe gjithashtu lehteson perkthimin. (Windows Vista mjafton te perkthehet ne gjuhen letrare Shqipe, pra nje here)

Per ata qe marrin shembujt e Anglishtes... Kanadezet nuk e konsiderojne veten Amerikane dhe Amerikanet nuk e konsiderojne veten Britanike, ashtu si Britaniket nuk e konsiderojne veten Skocez apo Irlandez, pasi faktikisht nuk jane.

Shqiptaret e konsiderojne veten Shqiptare kudo qe jane.

Italishtja ka 10-fish me shume dialekte se Shqipja ama ka vetem nje Italishte letrare.
    Fen e ke krejt personale. MEMEDHEUN E KEMI TE PERBASHKET.

i/e regjistruar Maska e Ramizi
    Anëtarësuar
    21-02-2008
    Vendndodhja
    Has
    Postime
    15
    mendoj se win vista si ajo exp kan perkthim dialektor dhe nuk eshte nje perkthim i paster i gjuhes letrare une per vete dshume gjera me mire i kuptoj ne anglishte qe nuk jam anglishtefoles se ne shqip dhe per mau kjo pune kaq e madhe e ber nuk ja vlen ky eshte mendimi im pasi kam punuar disa muaj me win shqip si ne exp dhe vista por tani e kam kthyer ne origjional se nuk munda te punoj
    eshte e vertet se ky perkthim eshte ber mendoj une nga autor kosovar qe ata e flasin shqipen shume karahinore kjo nuk eshte ofendim se ne te gjithe boten gjuha flitet me dialekte ndersa gjuha zyrtare shkruhet e lexohet ne dokumenta zyrtare, keshtu duhej te behej dhe me paketa e win dhe offic 2007 pasi shume fjal per mua nuk kan kuptim.
    tung.

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    26-07-2009
    Postime
    8
    pershendetje me falni a ka munsi mem ndimu me kthi windows vista ne gjuhen shqipe nese ka munsi ju faliminderit per mirkuptim

Perjashtuar Maska e Zëu_s
    Anëtarësuar
    02-05-2006
    Postime
    1,672
    Citim Postuar më parë nga edspace Lexo Postimin
    Për të larguar syrin e lig...vini re gabimin Regjion në vend të fjalës së saktë Rajon.
    Po ban hajgare po m'doket ... rajon e regjion eshte i njeti m.u.t ... mirpo çka dreqin jan ata far "sajta", "ueba" etj. ... pastaj pse nuk quhen ata m.u.t butona "OK", "START" etj. si ne gjith boten ...

çinstalo, çaktivizo, çin, çak, çik, çuk, çfup, çup ... mos bani kso far perverzitete me komputera a

keshtu eshte kur amaterat lopare te fshatrave i thone vetes mashallah dhe marin pune te medhja mbi vete qe nuk jua mban botha, ne keso raste gjithmone rezultati eshte baras me skandal.
    Ndryshuar për herë të fundit nga Zëu_s : 26-07-2009 më 15:56

Moderator Maska e benseven11
    Anëtarësuar
    10-09-2002
    Vendndodhja
    new jersey-usa
    Postime
    13,821
    Tamam perversitet eshte.Lerini anglisht menute e komplet windowsit.Ai qe nuk ka arritur akoma te kuptoje cdomethene File,open,edit etj, fjalet me te perdorura ne kompjuterat me mire te shkoje ta shesi kompjuterin.....
    ≈♥♠♣♦≈ovguide.com/movies

Faqja 4 prej 5 FillimFillim ... 2345 FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Armiqtë e gjuhës shqipe dhe triumfi i saj
    Nga brooklyn2007 në forumin Historia shqiptare
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 24-11-2008, 11:35
  2. Ali Riza Ulqinaku (1855-1913)
    Nga Marsel në forumin Shkrimtarë shqiptarë
    Përgjigje: 1
    Postimi i Fundit: 07-11-2006, 13:23
  3. Baza dialektore e gjuhës standarde
    Nga Albo në forumin Gjuha shqipe
    Përgjigje: 8
    Postimi i Fundit: 31-07-2006, 05:20
  4. A ekzistojne tabu ne shoqerine tone sa i perket gjuhes shqipe?
    Nga AsgjëSikurDielli në forumin Gjuha shqipe
    Postimi i Fundit: 28-11-2002, 11:14
  5. Konferencë ndërkombëtare për shqipen standarde
    Nga Beqari002 në forumin Gjuha shqipe
    Postimi i Fundit: 15-11-2002, 14:08

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •