Close
Faqja 2 prej 8 FillimFillim 1234 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 11 deri 20 prej 79
    ILIR NĖ GEN Maska e flory80
    Anėtarėsuar
    03-12-2006
    Vendndodhja
    Buzė Vjosės Kaltėroshe
    Postime
    1,531
    Citim Postuar mė parė nga malo666 Lexo Postimin
    Ti me duket se po me keqkupton. Arvanitasit nuk flisnin shqip deri ne 1991 dhe pastaj e harruan (sepse s'donin te identifikoheshin me emigrantet shqiptar) ato jane asimiluar vullnetarisht qe me krijimin e shteti grek ne te njejtin shtet te cilin ata themeluan (e njejta gje vlen edhe per sllavet ne egje dhe vllehet ne pergjithesi).
    Nuk e kuptova kėtė frazėn kėtu. Ēfar do tė thuash me Arvanitėt nuk flisnin Shqip deri nė vitin 1991 dhe pastaj e harruan?
    Arvanitėt flisnin shumė mirė Shqip nė vitin 1991 dhe nuk e harruan aspak. Ata vazhdojnė ta flasin gjuhėn e tyre.
    Ti na del me teorinė se ata u vet asimiluan me krijimin e shtetit Grek, qė me sa di unė daton diku aty nga viti 1823 ndėrsa Arvanitėt qė flisnin gjuhėn Greke ishin jo tė shumtė deri nga vitet 1920, por ata vetėm nga vitet 60 - 70 filluan ta linin gjuhėn Arbėrishte pas dore. Ato qė thoni ju janė plotėsisht tė pavėrteta dhe nuk pėrkojnė fare me realitetin. Unė nuk e di se nga dalin dhe ku pėrpunohen kėto informacione dashakeqe por ajo qė di me siguri ėshtė se Arvanitėt nuk e kanė harruar gjuhėn e tyre dhe dhe ata janė asimiluar pjesėrisht. Unė do tė tė thosha ty se Arvanitėt janė komuniteti mė konservator, tradicional nė Greqi. Nisur nga dasmat, vdekjet, gėzimet dhe hidhėrimet familjare nė pėrgjithėsi. Ata vazhdojnė tė mbajnė traditat e tė parėve tė tyre Arbėreshe, pavarsishte se ēfar deklarojnė nė publik.
    Unė ekuptoj more malo qė ty tė pėlqen qė gjėrat tė ishin kėshtu, por ja qė nuk janė.
    Ti ke shumė tė drejtė kur thua se ata e themeluan shtetin Grek, dhe si shpėrblim morėn urrejtjen dhe pėrbuzjen. Ata e themeluan Shtetin Grek duke u bazuar nė besimin e tyre fetar, duke menduar se aty do tė jetonin tė lirė dhe tė barabartė me tė gjitha etnitė e tjera qė ekzistonin nė shtetin e ri Grek. Por realiteti qė i pasoi ėndrrat e tyre ishte zhgėnjimi i madh. Ata pretendonin qė gjuha Arbėrishte tė ishte gjuhė zyrtare sė bashku me Greqishte nė shtetin e ri Grek, por kjo u hodh posht me forcė dhe qė aty filloi dhe diskriminimi i tyre.
    EH I ZIU NJERI, GĖLLTIT DIKU NJE LUGĖ ĒORBĖ TĖ PRISHUR, EDHE VJELL PASTAJ PĖR GJITHĖ JETĖN!

i/e regjistruar Maska e malo666
    Anėtarėsuar
    26-04-2007
    Postime
    564
    Citim Postuar mė parė nga Kavir Lexo Postimin
    Vullnetarisht? Sikur nuk thone keshtu vete arvanitasit, apo genjejne sepse shteti grek i detyronte te flisnin shqip?
    Nejse, kur vjen puna tek marredheniet shqiptaro-greke te gjithe e dime kush eshte zgjidhja. Tjeter pune sa jane mundesite dhe sa i shfrytezojme ne keto mundesi.
    di ndonje cast ti per ndonje lufte civile midis arvanitasit dhe qeverise greke? pati ndonje rebelim si ai ne kosove apo maqedoni?

flory80,
    arvanishtja si gjuhe ishte pothuajse e zhdukur ne 91, pra s'mundet te thuash qe arvanitasit nuk duan te jene shqiptare nga dyndja shqiptare post 91-she. ato vet e mohuan identitetin e tyre sepse nuk ja vlente te mbaheshe, sic ben te njejten gje sllavet e egjeut dhe vllehet ne pindos. ky ishte asimilim paqesor, nuk ja vuri njeri thiken ne gryke.

Tashti nqs. keto njerez do ktheheshin ne identitetin e te pareve per 300 euro ne muaj ty nuk do te vinte keq, pro nga ana tjeter hidhesh perpjet kur vllehet ne shqiperi bejne te njejten gje? Kjo per mua eshte hipokrizi.

Une jam shqiptar Maska e gjergj arianiti
    Anėtarėsuar
    29-12-2008
    Vendndodhja
    ne boten e cudirave
    Postime
    92
    Citim Postuar mė parė nga white-knight Lexo Postimin
    Jane epiriotas qe i kane vjedhur zemren, Epirin Jugor.
    Ja kane blere, jo ja kane vjedhur.
    Duaje atdhene si shqiponja folene.

ILIR NĖ GEN Maska e flory80
    Anėtarėsuar
    03-12-2006
    Vendndodhja
    Buzė Vjosės Kaltėroshe
    Postime
    1,531
    arvanishtja si gjuhe ishte pothuajse e zhdukur ne 91, pra s'mundet te thuash qe arvanitasit nuk duan te jene shqiptare nga dyndja shqiptare post 91-she. ato vet e mohuan identitetin e tyre sepse nuk ja vlente te mbaheshe, sic ben te njejten gje sllavet e egjeut dhe vllehet ne pindos. ky ishte asimilim paqesor, nuk ja vuri njeri thiken ne gryke.
    Me sa duket ti ke burime informacioni tė veēanta nga ku i mer informacione tė tilla, sepse Arbėrishtja jo nė 1991, por edhe sot e kėsaj dite flitet po aq mirė sa dhe 200 vjet mė parė nė enklavat me popullsi Arvanite tė shtrira nė gjithė Greqinė, por kryesisht nė rrethinat e qyteteve antike Greke.
    Ata u vet identifikuan si Grek nė perjudhėn kohore kur nacionalizmi Shqiptar nuk kishte lindur, dhe Shqiptarėt Ortodoks quheshin Grek e ata Musliman quheshin Turq. Me sa duket kjo ėshtė pjesa qė ti ke vėshtirėsi pėr ta kuptuar.
    Pėrsa i pėrket "thikės sė grykė" mjafton tė lexosh shkrimet e Aristidh Kolias dhe tė tjerėve dhe do tė kuptosh se nė ēfarė terrori jetonin dhe jetojnė Arvanitėt.
    Unė e kuptoj qė ti flet nga pozicioni qė mbahet nga shteti Grek sepse Arvanitėt thonė tė kundėrtėn.
    Tashti nqs. keto njerez do ktheheshin ne identitetin e te pareve per 300 euro ne muaj ty nuk do te vinte keq, pro nga ana tjeter hidhesh perpjet kur vllehet ne shqiperi bejne te njejten gje? Kjo per mua eshte hipokrizi.
    Pėrsa u pėrket Vllehėve ata janė njė komunitet i nderuar dhe i respektuar nė Shqipėri, por ndryshimi nga komuniteti Arvanit nė Greqi ėshtė fakti se Arvanitėt jetojnė nė pothuajse nė gjithė Greqinė dhe janė me origjinė nga Epiri, do me thėnė ata janė autoktonė nė Greqi, ndėrsa Vllehėt e Shqipėrisė janė tė ardhur nė Shqipėri nė tė njėjtėn kohė qė kanė ardhur dhe Vllehėt e Pindit. Ata janė njė minoritet kulturor, dhe jo njė minoritet etnik.
    EH I ZIU NJERI, GĖLLTIT DIKU NJE LUGĖ ĒORBĖ TĖ PRISHUR, EDHE VJELL PASTAJ PĖR GJITHĖ JETĖN!

Perjashtuar Maska e morrison
    Anėtarėsuar
    16-01-2007
    Vendndodhja
    Me kembe ne toke!
    Postime
    822
    Une per shembull Jam voriepirot ne origjine sipas grekeve (sepse vet jugu eshte pjesa veriore e epirit te vjeter, qe ne fakt ishte arbnor). Prinderit i kam me origjine nga Jugu dhe gjysherit e mi kan pas vesh dhe fustanell neper festa. Si shpjegohet qe nuk kam asnji lidhje me gjuhen greke... apo mos bej pjese ne greket e shqiptarizuar dhe nuk e kam marr vesh akoma

Anėtarėsuar
    29-12-2008
    Vendndodhja
    ne boten e cudirave
    Postime
    92
    di ndonje cast ti per ndonje lufte civile midis arvanitasit dhe qeverise greke? pati ndonje rebelim si ai ne kosove apo maqedoni?

flory80,

Sigurisht qe pati dhe u shtyp ne menyren me te eger, duke i dhene nje paraljmerim gjithe shqiptareve te tjere ne Greqi qe qeveria greke s'do lejonte me asnje kusht qe te ekzistonte minoritet shqiptar ne Greqi.
    Camet ndoshta tani nuk i quajne arvanitas per arsye politike, por si camet ashtu dhe arvanitasit jane shqiptare.
    El.Venizelos nje kryeminister grek ekstremist nacionalist nuk lejoi arvanitasit te shkruanin shqip,kjo gje bashke me faktin qe memedheu ishte i dobet dhe i izoluar bene qe ata te harronin gjuhen deri ne nje fare pike.Por te informoj qe arvanitas qe flasin shqip ka sa te duash, dhe te shperndare ne gjithe Athinen, por dhe fshatra ose qytete te tera qe flasin shqip.
    Ne shqiptaret nuk jemi aspak ekstremista, asnje shqiptare nuk ka problem se nje vllah thote se eshte vllah mjafton mos te ofendoj Shqiperine.Ne jetojme dite per dite me njeritjetrin duke e konsideruar njeritjetrin te barabarte.S,ma merr mendja te gjesh ne gjithe Shqiperine nje vllah qe te thote se nuk e pranuan ne pune se tha se ishte vllah,ose nje nxenes nuk e lejne te ngrej flamurin shqiptar se eshte vllah e.t.j.
    Perkundrazi ne shoqerine e prapambetur ne te tilla aspekte greke,nje arvanitas do kishte probleme nqs thoshte se eshte shqiptare,dhe ne pune ndoshta s'do e merrnin,nese ishte nxenes ne shkolle do kishte probleme,dhe nqs kishte ndonje dyqan te vetin pak grek do venin te dyqani alvanosit.
    Nuk eshte e rastesishme qe here pas here shtetit grek i terhiqet verjtje nga BE ne lidhje me minoritetet.
    Dhe me sa kuptova nga postimet me larte nqs Shqiperia kishte stabilitetin e nevojshem keta njerez do vazhdonin ta identifikonin veten si shqiptare ne mes tyre ma do mendja dhe ti.
    Kjo dmth eshte pergjigjia jote e pyetjes qe te bera me larte?

..... .....
    Anėtarėsuar
    11-05-2008
    Postime
    2,503
    Ja kane blere, jo ja kane vjedhur.
    E kisha fjalen per Camerine. Si e blene kur u be gjaku lume? Deshe te thoje qe pati tradhtare? Kjo eshte gje tjeter.

Une per shembull Jam voriepirot ne origjine sipas grekeve (sepse vet jugu eshte pjesa veriore e epirit te vjeter, qe ne fakt ishte arbnor).
    Nuk shoh ndonje problem me emertimin "Epiriotas Verior" sepse te tille jane, banore te Epirit, toke tradicionale e bijve te shqipes. Nga ajo toke kane dale te gjithe ato qe shkruajten nje pjese te mire te historise se antikitetit, me jehone boterore.
    Epiri eshte zemra e Shqiperise, pa te ajo s'ka kutpim.

Edhe hiqeni ket emertim "Cameri". Quajeni Epir.

Anėtarėsuar
    29-12-2008
    Vendndodhja
    ne boten e cudirave
    Postime
    92
    Citim Postuar mė parė nga Pizeveni Lexo Postimin
    Une per shembull Jam voriepirot ne origjine sipas grekeve (sepse vet jugu eshte pjesa veriore e epirit te vjeter, qe ne fakt ishte arbnor). Prinderit i kam me origjine nga Jugu dhe gjysherit e mi kan pas vesh dhe fustanell neper festa. Si shpjegohet qe nuk kam asnji lidhje me gjuhen greke... apo mos bej pjese ne greket e shqiptarizuar dhe nuk e kam marr vesh akoma
    Po qe dhe ortodoks hajde ne Greqi te marresh pashaporte greke qe ti shtojme pak popullsine se e kane ne renie.Se ne shqiptaret jemi te forte dhe me pushke ne dore dhe me pushke mes-shaleve.

Anėtarėsuar
    29-12-2008
    Vendndodhja
    ne boten e cudirave
    Postime
    92
    E kisha fjalen per Camerine. Si e blene kur u be gjaku lume? Deshe te thoje qe pati tradhtare? Kjo eshte gje tjeter
    .
    Jo,jo, desha te thoja qe ia paguan fuqive te medha me flori ate toke.

Perjashtuar Maska e morrison
    Anėtarėsuar
    16-01-2007
    Vendndodhja
    Me kembe ne toke!
    Postime
    822
    Citim Postuar mė parė nga gjergj arianiti Lexo Postimin
    Po qe dhe ortodoks hajde ne Greqi te marresh pashaporte greke qe ti shtojme pak popullsine se e kane ne renie.Se ne shqiptaret jemi te forte dhe me pushke ne dore dhe me pushke mes-shaleve.
    Hahaha.... Ne greqi jam dhe kam dhene dhe une kontributin tim ne shtimin e popullsis greke, por prap nuk e di pse greket me shikojne me inat dhe nuk ma din per nder

Faqja 2 prej 8 FillimFillim 1234 ... FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •