Close
Faqja 4 prej 9 FillimFillim ... 23456 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 31 deri 40 prej 90
    "Nė fillim ishte Fjala" Maska e toni77_toni
    Anėtarėsuar
    09-09-2005
    Vendndodhja
    Kosovė
    Postime
    4,534
    Citim Postuar mė parė nga coptic Lexo Postimin
    Prandaj nuk ka kurrėfar konfuzioni, unė atė e bėra qėllimisht qė tė shihet se sa konfuzion sjell fakti qė quan Jezusin - Perėndia apo Profeti. Gjėra qė nuk shkojnė me tekstin biblik.
    C0PT1C
    Konfuzion ini duke sjellur ju. E kėtė e bėni duke u thirrur ne emer tė Bibles dhe duke mohuar atė se ėshtė mė e rendėsishmja nė BIBEL; Krishti ZOT! Kur them kėshtu jam mėse i sigurtė, jam i sigurtė vėrtetė nėse ulemi per se rrashti dhe citojmė Biblen. Ne rastin tėndė dhe te bashkmendimtarėve tu njerėzit janė nė dylema; a duhet besuar Shkrimit Shenjėt apo juve?!

Ne Bibel citohet shumė her Jezusi Zot. Prap po postoj disa citate sikurse edhe mė parė pėr tė sēaruar se ato ēka ti thua nuk egzistojnė.

Nėse dikush nuk e pranon Krishtin Zot derisa nuk e beson Biblen, apo as qe e ka lexuar fare, sigurisht se ndoshta....! Por, deri sa ju mohoni Hyjninė e Krishtit Jezus duke u bazuar nė Bibel, kjo s'ka kusurė per keē.

Ja se ēka thotė Bibla, vetem nga njė pjesė e vogel e Shkrimit te Shenjėt:

Sepse, nė qoftė se me gojė e dėshmon se JEZUSI ėshtė ZOT dhe nė qoftė se nė zemrėn tėnde e beson se Hyji e ka ngjallur prej tė vdekurish, do tė shėlbohesh. Pra, pėr tė fituar drejtėsinė duhet tė besosh nė zemėr e pėr tė fituar shėlbimin duhet ta dėshmosh fenė me gojė. Sepse, Shkrimi i shenjtė thotė: ‘Kush beson nė Tė nuk do tė turpėrohet.’ (Rom 10; 9-11)

Paēi hir e paqe prej Hyjit, Atit tonė, dhe prej ZOTIT JEZUS KRISHT! (1 E KOR 1; 3)

“Nuk ju mungon asnjė dhuratė juve qė pritni Zbulimin e ZOTIT TONĖ JEZUS KRISHTIT” (1Kor 1,7)

Por edhe Ai do t’ju forcojė deri nė fund qė tė jeni pa mungesa nė Ditėn e ZOTIT tonė JEZUSIT (Krisht).

Besnik ėshtė Hyji qė ju thirri nė shoqėrinė e Birit tė vet, JEZUS KRISHTIT, ZOTIT tonė. (1 Kor 1; 9)

"Ju pėrbej, o vėllezėr, pashė Emrin e ZOTIT tonė JEZUS KRISHTIT.."
    (1 E KOR 1; 10)

Nė Emėr tė ZOTIT (tonė) JEZUS, pasi tė bashkoheni ju dhe shpirti im me ju, me pushtetin e ZOTIT tonė JEZUS,..(1 E KOR 5; 4)

".. ėshtė edhe KRISHTI, i cili ėshtė mbi ēdo gjė, HYJI i bekuar nė shekuj. Amen". (Rom 9; 5)

Vėrtetė ėshtė per tė ēuditur rasti, edhe mundesh ta ēuajsh "konfuzion" Krishtin Zot!! Jo vėlla, jo!

Kėto citate i shkeputa pa ndoni mund, pra vetem nga Letra e parė Kor pa shfletuar ma gjatė, lere ma nėse lexojmė komplet sa herė perseriten citatet Krishti Zot, Krishti Hyji.

Edhe mė parė te komuniteti Protestant (mos gabofsha) te kam shtuar kėtė pytje: Na thuaj kush ėshtė Jezusi per ty? Zot, Engjull, Profet apo vetem ni njeri?

‘Zhdukeni tė keqen prej rrethit tuaj!’

toni77
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga toni77_toni : 12-02-2009 mė 13:10
    Gjej kohen tė lexosh, ėshtė themel i tė diturit.

Ja ku jam, mua mė dėrgo!
    Anėtarėsuar
    06-12-2008
    Postime
    275
    Z. Toni77 po e postoj edhe kėtu pėrgjigjen sepse ėshtė pyetja e njėjtė qė po diskutohet.
    Kur dikush i pyet ata qė besojnė nė trinitet, dhe nuk arrijnė ta shpjegojnė, pėrgjigja e parė qė tė thonė: "ĖSHTĖ MISTER"

Por a mund ta adhurojmė njė Perėndi tė cilin nuk e njohim? Unė nuk do ta bėja. Ėshtė pėr tu habitur se vetė kėta thonė qė Jezusi, Perėndia erdhi nė tokė pėr t'u shfaqur qė njerėzit ta njihnin. Por nėse Jezusi erdhi pėr tė treguar njė trinitet atėherė na ka ngatėrruar mė shumė. Kjo nuk pėrputhet me Shkrimet madje as me idenė e besimit nė pėrgjithėsi. Ja pse:

Hebrenjve 11:1
    Dhe besimi ėshtė siguria e gjėrave qė shpresohen, tregim i gjėrave qė nuk shihen

Gjithashtu shpresa e njė tė krishteri ėshtė jeta e pėrhershme, dhe kjo lidhet drejtpėrdrejt me njohurinė e saktė qė kemi pėr Atin dhe pėr Birin.

Gjoni 17:1-3
    Jezusi tha kėto gjėra, pastaj i ngriti sytė drejt qiellit dhe tha: "O Atė, ora ka ardhur, pėrlėvdo Birin tėnd, qė edhe Biri yt tė tė pėrlėvdojė, sepse ti i ke dhėnė pushtet mbi ēdo mish, qė t`u japė jetė tė pėrjetshme tė gjithė atyre qė ti ia ke dhėnė.
    Dhe kjo ėshtė jeta e pėrjetshme, tė tė njohin ty, tė vetmin Perėndi tė vėrtetė, dhe Jezu Krishtin qė ti ke dėrguar.

Tani, ēfarė lė tė kuptosh shkrimi? Duhet tė kuptosh qė Perėndia ėshtė trinitet, jo madje as qė pėrmend frymėn e shenjtė, por pėrmend veē e veē Atin dhe Birin. Duhet tė njohėsh secilin sepse nuk janė i njėjti. Ja pėrse nuk thotė as vetėm tė njohėsh Perėndinė.
    Dhe kjo lidhet me jetėn e pėrhershme.

Ja ēfarė thotė Pali pėr "misterin e shenjtė":
    Kolosianėve 1:26
    Dhe tani gėzohem pėr vuajtjet e mia tė cilat po i heq pėr shkakun tuaj dhe po e plotėsoj nė mishin tim atė qė u mungon mundimeve tė Krishtit pėr trupin e vet, qė ėshtė kisha, shėrbenjės i sė cilės u bėra unė, sipas misionit qė mė ngarkoi Perėndia pėr ju, qė t'jua paraqes tė plotė fjalėn e Perėndisė, misterin qė u mbajt i fshehtė gjatė shekujve dhe brezave, por qė tani iu shfaq shenjtorėve tė tij

Fjala e plotė e Perėndisė nuk lė vend pėr mistere, ja pėrse pėrsėri Pali shkruan:
    Romakėve 16:25, 26
    Dhe atij qė mund t'ju forcojė juve sipas ungjillit tim dhe predikimit tė Jezu Krishtit, sipas zbulesės sė misterit, tė mbajtur fshehur prej kohėsh tė pasosur, por tani u shfaq e u zbulua me anė tė Shkrimeve tė profetėve, sipas urdhėrimit tė Perėndisė tė pėrjetshme dhe u njoh ndėr tė gjitha kombet, pėr t`i sjellė nė dėgjesėn e besimit,

Pra tė thuash qė ka njė mister me natyrėn e Perėndisė ėshtė nė kundėrshti me shkrimet. Por, nuk ėshtė fjala tė njohėsh mendjen e Perėndisė, kjo patjetėr qė ėshtė e pamundur. Ja pėrse edhe vetė Jezusi tha qė i bėnte gjėrat siē ia mėsonte ati, dhe e quajti mėsues Atin, pra e pranoi qė edhe nė njohuri ishte mė i ulėt dhe kishte nevojė pėr drejtim. Ja dhe shkrimi:

Gjoni 8:26-29
    Shumė gjėra kam pėr tė thėnė e pėr tė gjykuar lidhur me ju; por ai qė mė ka dėrguar ėshtė i vėrtetė dhe gjėrat qė kam dėgjuar nga ai, ia them botės.
    Ata nuk e kuptuan se ai po u fliste atyre pėr Atin.
    Atėherė Jezusi u tha atyre: "Kur ta keni lartuar Birin e njeriut, atėherė do tė njihni se unė jam, dhe se nuk bėj asgjė prej vetvetes, por i them kėto gjėra ashtu si Ati mė ka mėsuar.
    Dhe ai qė mė ka dėrguar ėshtė me mua; Ati s`mė ka lėnė vetėm, sepse bėj vazhdimisht gjėrat qė i pėlqejnė".

Megjithatė ka disa qė adhurojnė njė mister, kėtė e pranojnė vetė, ja ēfarė thonė shkrimet pėr tė tillė nė kohėn e apostuje.

Veprat 17:22, 23
    Atėherė Pali, duke qėndruar nė kėmbė nė mes tė Areopagut, tha: "O burra athinas, unė shoh se nė tė gjitha gjėrat ju jeni shumė fetarė." Sepse, duke ecur e duke vėnė re objektet e kultit tuaj, gjeta edhe njė altar mbi tė cilin ėshtė shkruar: "PERĖNDISĖ SĖ PANJOHUR". Atė, pra, qė ju e adhuroni pa e njohur, unė po jua shpall.

Ishin grekėt qė nuk kishin arritur ta njihnin Perėndinė dhe po adhuronin njė perėndi qė nuk e njihnin. Pėr kėtė Pali u tregoi.

E di qė do tė fillojnė disa kėtu tė shajnė kundėrshtojnė, por unė nuk po flas gjė nga vetja, po them ato qė kam mėsuar nga Bibla, nėse kjo nuk pėrputhet me njohurinė e tyre, nuk ėshtė faji im, ėshtė Bibla qė po i prek.

Sepse tė mohosh Biblėn mohon frymėn e Perėndisė qė e frymėzoi.
    Ja ēfarė thotė shkrimi:
    2 Timoteut 3:16, 17
    I gjithė Shkrimi ėshtė i frymėzuar nga Perėndia dhe i dobishėm pėr mėsim, bindje, ndreqje dhe pėr edukim me drejtėsi, qė njeriu i Perėndisė tė jetė i pėrkryer, tėrėsisht i pajisur pėr ēdo vepėr tė mirė.

Pra Bibla ėshtė e gatshme tė na pajisė me njohurinė e nevojshme pėr ta njohur Perėndinė dhe Birin.

Jam i gatshėm tė bisedoj nė paqe me kėdo dhe tė ndajmė gjėrat me tė tjerėt nėse bisedojnė me arsye dhe tė qetė. Kushdo mund tė mė kontaktojė me mesazh privat, do t'i kthej pėrgjigje pėr ēdo gjė qė di, atė qė nuk dij jam i gatshėm t'i them se nuk e di dhe do tė kėrojmė sė bashku njė pėrgjigje nga shkrimet.

C0PT1C
    ... njerėzitė deshnė mė tepėrė errėsirėnė se dritėnė; sepse punėrat' e atyreve ishinė tė-liga.

Ja ku jam, mua mė dėrgo!
    Anėtarėsuar
    06-12-2008
    Postime
    275
    Citim Postuar mė parė nga MIRIAM Lexo Postimin
    Jam e rritur ,ama ketu sen nuk kuptova.
    Nėse ka diēka qė nuk ke kuptuar mė kontakto me mesazh privat, jam i hapur pėr t'u kthyer pėrgjigje tė gjithėve nė paqe dhe pa qėllime debatimesh.
    Shikoje edhe postimin e fundit qė kam bėrė ndoshta merr pėrgjigje ajo qė nuk kishit kuptuar mė parė.

C0PT1C
    ... njerėzitė deshnė mė tepėrė errėsirėnė se dritėnė; sepse punėrat' e atyreve ishinė tė-liga.

Anėtarėsuar
    09-09-2005
    Vendndodhja
    Kosovė
    Postime
    4,534
    Z. Toni77 po e postoj edhe kėtu pėrgjigjen sepse ėshtė pyetja e njėjtė qė po diskutohet.
    Kur dikush i pyet ata qė besojnė nė trinitet, dhe nuk arrijnė ta shpjegojnė, pėrgjigja e parė qė tė thonė: "ĖSHTĖ MISTER"
    C0PT1C
    Ti coptic je duke shkaperdherdhė temen! Nuk shkon tek un ashtu. Nese deshiron te debatojmė ashtu siē na ka hije, mos leviz niher kendej, niher andej, ēendro ne temė. Nėse nuk je i gatshem ateher mund edhe te mos diskutojmė fare.

Fjala ishte krejt diēka tjeter, pra ishte fjala te Jezusi Zot. Ti vet fole dhe e mohove duke thėnė se ajo nuk ekziston ne Bibel, nė vijim mund te lexojmė rreshtat per tė argumentuar thėnjen tėnde. Pra, sipas teje nuk ekziston ne Bibel as ni citat qe e quan Krishtin Zot, Krishtin Hyji. Andaj te lus fillimisht te debatojmė pėr kėtė duke sjellur argumente biblike, pastaj po bisedojmė per Shpirtin e Shenjėt, tani per Trininė e Shenjėt. Mos mi perziej temat.

Mė poshtė lexuesit mund te lexojnė se ēka ishte fjala e jote dhe ēka un u pergjigja:

Prandaj nuk ka kurrėfar konfuzioni, unė atė e bėra qėllimisht qė tė shihet se sa konfuzion sjell fakti qė quan Jezusin - Perėndia apo Profeti. Gjėra qė nuk shkojnė me tekstin biblik.
    C0PT1C

Nė vijim mund te lexojmė pergjigjen time lidhur me ato qe ti the:

Citim Postuar mė parė nga toni77_toni Lexo Postimin
    Konfuzion ini duke sjellur ju. E kėtė e bėni duke u thirrur ne emer tė Bibles dhe duke mohuar atė se ėshtė mė e rendėsishmja nė BIBEL; Krishti ZOT! Kur them kėshtu jam mėse i sigurtė, jam i sigurtė vėrtetė nėse ulemi per se rrashti dhe citojmė Biblen. Ne rastin tėndė dhe te bashkmendimtarėve tu njerėzit janė nė dylema; a duhet besuar Shkrimit Shenjėt apo juve?!

Ne Bibel citohet shumė her Jezusi Zot. Prap po postoj disa citate sikurse edhe mė parė pėr tė sēaruar se ato ēka ti thua nuk egzistojnė.

Nėse dikush nuk e pranon Krishtin Zot derisa nuk e beson Biblen, apo as qe e ka lexuar fare, sigurisht se ndoshta....! Por, deri sa ju mohoni Hyjninė e Krishtit Jezus duke u bazuar nė Bibel, kjo s'ka kusurė per keē.

Ja se ēka thotė Bibla, vetem nga njė pjesė e vogel e Shkrimit te Shenjėt:

Sepse, nė qoftė se me gojė e dėshmon se JEZUSI ėshtė ZOT dhe nė qoftė se nė zemrėn tėnde e beson se Hyji e ka ngjallur prej tė vdekurish, do tė shėlbohesh. Pra, pėr tė fituar drejtėsinė duhet tė besosh nė zemėr e pėr tė fituar shėlbimin duhet ta dėshmosh fenė me gojė. Sepse, Shkrimi i shenjtė thotė: ‘Kush beson nė Tė nuk do tė turpėrohet.’ (Rom 10; 9-11)

Paēi hir e paqe prej Hyjit, Atit tonė, dhe prej ZOTIT JEZUS KRISHT! (1 E KOR 1; 3)

“Nuk ju mungon asnjė dhuratė juve qė pritni Zbulimin e ZOTIT TONĖ JEZUS KRISHTIT” (1Kor 1,7)

Por edhe Ai do t’ju forcojė deri nė fund qė tė jeni pa mungesa nė Ditėn e ZOTIT tonė JEZUSIT (Krisht).

Besnik ėshtė Hyji qė ju thirri nė shoqėrinė e Birit tė vet, JEZUS KRISHTIT, ZOTIT tonė. (1 Kor 1; 9)

"Ju pėrbej, o vėllezėr, pashė Emrin e ZOTIT tonė JEZUS KRISHTIT.."
    (1 E KOR 1; 10)

Nė Emėr tė ZOTIT (tonė) JEZUS, pasi tė bashkoheni ju dhe shpirti im me ju, me pushtetin e ZOTIT tonė JEZUS,..(1 E KOR 5; 4)

".. ėshtė edhe KRISHTI, i cili ėshtė mbi ēdo gjė, HYJI i bekuar nė shekuj. Amen". (Rom 9; 5)

Vėrtetė ėshtė per tė ēuditur rasti, edhe mundesh ta ēuajsh "konfuzion" Krishtin Zot!! Jo vėlla, jo!

Kėto citate i shkeputa pa ndoni mund, pra vetem nga Letra e parė Kor pa shfletuar ma gjatė, lere ma nėse lexojmė komplet sa herė perseriten citatet Krishti Zot, Krishti Hyji.

Edhe mė parė te komuniteti Protestant (mos gabofsha) te kam shtuar kėtė pytje: Na thuaj kush ėshtė Jezusi per ty? Zot, Engjull, Profet apo vetem ni njeri?

‘Zhdukeni tė keqen prej rrethit tuaj!’

toni77
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga toni77_toni : 13-02-2009 mė 09:03

Ja ku jam, mua mė dėrgo!
    Anėtarėsuar
    06-12-2008
    Postime
    275
    Zoteri, ti duke lexuar pėrkthimin nė shqip, qė fjala Zot duket qė ėshtė Perėndia. Jo, interesant qė Perėndia Jehova nė bibėl nuk quhet asnjėher vetėm Zot, sepse fjala greke kyrios do tė thotė zotėri, diēka qė ėshtė vėnė mbi dikė, jo se ėshtė Perėndia por se ka autoritet mbi ata qė e quajnė zotėri. Prandaj, unė nuk thash qė ai copy-paste qė bėra nga komenti nė njė temė tjetėr ėshtė plotėsisht pėrgjigje specifike pėr pyetjen e ngritur kėtu, por se flet edhe pėr atė. Prandaj e pash tė arsyeshme, jo pėr tė ofenduar dikė, por thjesht pėr tė mos harxhuar kohėn me redaktime, ta postoj komplet ashtu.
    Fakti qė njė tjetėr ėshtė Zot (apo mė sakt Zotėri) dhe Perėndi pėrmende edhe ti shkrimin qė thotė qė Hyji (apo Perėndia) e ngjalli nga tė vdekurit. Atje po flitet pėr Perėndinė (Hyjin) dhe pėr Birin (Zotėrinė). Psh. Tek mateu 10:24 atje thuhet qė zotėria (kyrion) ėshtė mė i lartė se shėrbėtori. Kjo ishte e njohur sepse ata qė e dėgjonin e kishin idenė e marrėdhėnies zotėri (kyrios) dhe shėrbėtorit (apo skllavit tė tij)

"24 Nuk ėshtė nxėnėsi mė i madh se mėsuesi as shėrbėtori mė i madh se zotėria i tij. " - Simon Filipaj

Mateu 18:25 pėsėri thotė
    E, pasi nuk kishte t’ia kthente, zotėria i tij dha urdhėr tė shitej ai, gruaja e tij, fėmijėt e tij dhe krejt pasuria e tij e tė kthehej detyrimi.

Pra ideja e fjalės Zot, tek pėrkthimi nė shqip do tė kishte qenė mirė tė mos manipulohej nėpėr pėrkthime tė ndryshme duke u pėrkthyer herė Zot herė zotėri, sepse ashtu si disa terma tjerė pasta nxitin lexuesin tė krijojė njė ide jashtė asaj biblike.

Me respekt
    C0PT1C

Anėtarėsuar
    09-09-2005
    Vendndodhja
    Kosovė
    Postime
    4,534
    Fakti qė njė tjetėr ėshtė Zot (apo mė sakt Zotėri) dhe Perėndi pėrmende edhe ti shkrimin qė thotė qė Hyji (apo Perėndia) e ngjalli nga tė vdekurit. Atje po flitet pėr Perėndinė (Hyjin) dhe pėr Birin (Zotėrinė). Psh. Tek mateu 10:24 atje thuhet qė zotėria (kyrion) ėshtė mė i lartė se shėrbėtori. Kjo ishte e njohur sepse ata qė e dėgjonin e kishin idenė e marrėdhėnies zotėri (kyrios) dhe shėrbėtorit (apo skllavit tė tij)
    C0PT1C

ZOT dhe zotėri ka dallime. Kjo ėshtė e vertetė. Nuk ėshtė e njėjtė. Aty ku flitet tek Mat 18; 24 nuk bėhet fjalė pėr Krishtin, por Krishti tregon me shembėlltyra ku si shembull nuk e merr Zotin por ni zotėri, thjesht Ai e merr si shembull ni qytetar te thjeshtė por e quan zotėri. Pra mos i perziej dhe mos manipolo. Ndersa kur bėhet fjalė pėr Jezusin thuhet jo zotėri por "ADONAI - ZOT": " nė qoftė se me gojė e dėshmon se JEZUSI ėshtė ZOT". Nė anen tjeter, Jezusi nė Bibel citohet edhe Hyji: ja psh: ".. ėshtė edhe KRISHTI, i cili ėshtė mbi ēdo gjė, HYJI (Perndi) i bekuar nė shekuj. Amen". (Rom 9; 5)

Te e fundit (edhe ti e din) se vet Jezusi ka deshmuar se "UNĖ JAM"! "UNĖ JAM" Emer ky qe u bė i njohur qe kur u njoft emri i Zotit. (Dal 3; 13-15). "Jam Ai qe Jam" ku dmth Misteri i Hyjit nuk mund tė shtjellohet as ndryhet nė fjalė, por "UNĖ JAM" do te thotė: Jam Vetė, prej Vetvetes, qena Vetė, JAM: s'kam fillim as s'kam mbarim. JAHVEU

Hyji ėshtė thirrur Jahveu - Zoti - Ai qė ėshtė. Diku rreth shekullit lV para Krishtit niset pak ngapak tė mos pėrmendet emri i Hyjit, kėshtu qe pėr biblistet e sotėm ėshtė vėshtirė tė caktohet se me te cilat zanore janė shqiptuar bashkėtigėlloret JHWH. Nė vend tė JHWH u bė zakon tė thuhet ADONAI - ZOT, kėshtu qė pėrkthyesit grek e perkthyen me KYRIOS - ZOT, ZOTĖRI. Kėtė fjalė e mori edhe BR - VAP.

Pra ideja e fjalės Zot, tek pėrkthimi nė shqip do tė kishte qenė mirė tė mos manipulohej nėpėr pėrkthime tė ndryshme duke u pėrkthyer herė Zot herė zotėri, sepse ashtu si disa terma tjerė pasta nxitin lexuesin tė krijojė njė ide jashtė asaj biblike.
    C0PT1C
    JO! Nėse bėhet fjalė pėr manipulime, jeni ju manipoluesit mė tė mėdhenjė tė Bibles. E bėni kėtė me dashje apo pa dashje nuk e di, por ajo qe e di ėshtė se ju jeni manipolues dhe mashtrues. Ju jeni ata se i mbyllni sytė para realitetit biblik. Jeni ju ata qe i mbyllni sytė duke mos dashur tė nihni realitetin. Nuk ėshtė manipulim tė thuhet ADONAI - ZOT, nė pėrkthimet greke u perkthye me KYRIOS - ZOT, ZOTĖRI. Kjo fjalė ishte edhe ne BV, mund te lexojsh tek Davidi "I tha Zoti Zotit tim: rri nė tė djathtėn time"! Kėtė fjalė e mori edhe BR - VAP. Pėr mė shumė informacion dhe pėr tė deshmuars se nuk jeni nė realitetin biblik, urdhėro dhe mund tė lexojsh nė vijim nga apostulli sh. Pjeter:

"Po kėtė Jezus Hyji e ngjalli! Tė gjithė ne e dėshmojmė kėtė gjė! E djathta e Hyjit, pra, e lartėsoi, prej Atit e mori Premtimin ‑ Shpirtin Shenjt dhe e ndikoi ashtu siē po shihni e po dėgjoni [edhe] ju vetė. E pra, Davidi nuk qe ngritur nė qiell, e megjithatė thotė:

‘I tha Zoti Zotit tim:

rri nė tė djathtėn time

derisa t’i vė armiqtė e tu

shtrojė tė kėmbėve tė tua!’

Le ta dijė, pra, pa farė dyshimi mbarė populli i Izraelit se mu kėtė Jezus, qė ju e kryqėzuat, Hyji e bėri Zotėri e Mesi.”

Kur i dėgjuan kėto fjalė, u tronditėn nė zemėr dhe i thanė Pjetrit e apostujve tė tjerė:

“Ēfarė duhet tė bėjmė ne, o vėllezėr?”

Pjetri u dha pėrgjigje:

“Kthehuni dhe secili prej jush le tė pagėzohet nė emėr tė Jezu Krishtit qė t’ju falen mėkatet e atėherė do ta merrni dhuratė ‑ Shpirtin Shenjt. Sepse ky Premtim u bė pėr ju, pėr fėmijėt tuaj e pėr tė gjithė ata prej sė largu, tė gjithė ata qė Zotėria, Hyji ynė, do t’i thėrrasė.”
    (Vap 2; 32-38).

Pra sipas Bibles fjala ZOT - KYRIOS dmth JAVEH-HYJI ėshtė HYJI apo PERENDI.

Ende nuk me je pergjigjur pytjes, kjo ėshtė e treta her se te pys: Kush ėshtė Jezusi per ty? Zot, Engjull, Profet apo vetem njeri?

“Shpėtohuni nga kjo brezni e mbrapshtė!”
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga toni77_toni : 13-02-2009 mė 12:19

Ja ku jam, mua mė dėrgo!
    Anėtarėsuar
    06-12-2008
    Postime
    275
    Jo nuk e dija qė mė kishe bėrė njė pyetje tė tillė. Dhe si ti Dėshmuesi e Penieli, kapeni pas asaj qė shkrun pėrkthimi im i biblės. Nuk kam pėrmendur se kam bėrė unė ndonjė pėrkthim. Dhe sa pėr dijeni, pėrkthimi nė anglisht nuk nxjerrė tė tilla probleme, sepse LORD ėshtė zėvendėsimi pėr JEHOVAH dhe Lord pėr tė tjerėt. Kėshtu qė e kupton lexuesi. Unė nuk po thosha qė zotėri ėshtė e njėjtė ēdokund, sepse ėshtė e palogjikshme tė mendosh qė njė mbiemėr apo titull tė jetė i njejtė pėr tė gjithė. Por se fjala greke kyrios d.m.th. zotėri, kėshtu qė nuk mund nė njė vend ti japės atributet e Perėndisė e nė njė vend diēka tjetėr. E mė vjen keq qė edhe tė tjerė kėtu kur pėrmendja Diodatin, Simon Filipaj apo Kristoforidhi, mė kanė thėnė qė kanė gabime. Tani nuk e dij more burrė ēfarė Bible tė pėrdor. Sepse tek secila kanė manipuluar fjalėt e origjinalit pėr tė pėrshtatur me praktikat e tyre shekullore.
    Ja njė shembull: Fjala shpirt "nephesh" (hebraisht) dhe "psykhe" (greqisht) ėshtė pėrkthyer njeri, jetė apo qenie aty ku bėhet fjalė pėr njė qė vdes (sepse ndryshe binte poshtė ideja e shpirtit tė pavdekshėm) ndėrsas kur dukej njė gjykim pėr shpirtrat (nephesh ose psykhe) pėrkthehej shpirt.
    Ka edhe shumė fjalė me tė cilat as qė merrem mė. Por e kujtoj qė asnjė shkollar nuk doli tė kundėrshtonte pėrkthimin Bota e Re pėr tema tė ndryshme pėrveē atyre qė zbulonin praktikat e gabuara tė kishės. Dhe kjo pėr arsye se nė komitetin e pėrkthimit nuk ishte pėrfshirė asnjė prift dhe pastor dhe shprehjet ishin pėrkthyer hapur. Kur bėhej ndonjė parafrazim poshtė kishte origjinalin fjalė pėr fjalė qė nėse do ta kuptosh ndryshe, aty e kishe.

Nė komentin tjetėr ke pėrgjigjen Kush ėshtė Jezu Krishti, jo nga unė por nga Bibla.

C0PT1C

Ja ku jam, mua mė dėrgo!
    Anėtarėsuar
    06-12-2008
    Postime
    275
    Kush ėshtė Jezu Krishti?

A ėshtė vetėm njė njeri i mirė?
    Ėshtė interesant qė Jezui e qortoi njė njeri qė e quajti "Mėsues i mirė", pasiqė Jezui e pranonte se nuk ishte ai standardi i mirėsisė por Ati i tij. (Marku 10:17, 18)
    Vetė Jezui e pranoi qė kishte zbritur nga qielli dhe ishte i vetmi qė e kishte bėrė kėtė, nuk ishte njė njeri jeta e tij e tėrė. Ai kishte jetuar nė qiell para se tė zbriste nga qielli. (Gjoni 3:13)
    Ardhja e tij ishte parathėnė prej kohėsh (Gjoni 4:25, 26; Luka 24:44-48)

A ishte njė profet si Muhamedi?
    Jezui e pranoi qė ishte Biri i Perėndisė

Mateu 16:15-17
    Ai u tha atyre: "Po ju, kush thoni se jam unė?"
    Dhe Simon Pjetri duke u pėrgjigjur tha: "Ti je Krishti, Biri i Perėndisė tė gjallė."
    Dhe Jezusi duke pėrgjigjur u tha: "I lumur je ti, o Simon, bir i Jonas, sepse kėtė nuk ta zbuloi as mishi as gjaku, por Ati im qė ėshtė nė qiej."

Ishte Mesia i parathėnė, apo Krishti - i zgjedhuri, mirosuri, vajosuri
    Marku 14:61, 62
    Por ai heshti dhe nuk u pėrgjegj fare. Pėrsėri kryeprifti e pyeti dhe i tha: "A je ti Krishti, Biri i tė Bekuarit?"
    Dhe Jezusi tha: "Unė jam. Dhe ju do ta shihni Birin e njeriut tė ulur nė tė djathtėn e Pushtetit dhe duke ardhur me retė e qiellit."

Se kishte ekzistuar nė qiell para se tė vinte (Gjoni 6:38)
    Qė do ta vritnin dhe do tė ringjallej nė ditėn e tretė e pastaj do tė kthehej nė qiej. (Mateu 16:21; Gjoni 14:2, 3)
    Dhe fakti qė u ringjall tregoi se ēdo gjė qė kishte thėnė ishte e vėrtetė. Krejt ndryshe nga njerėzit tjerė fetarė apo profetėt. Dhe iu shfaq pasi u ringjall mė shumė se 500 vetave (1 Korintasve 15:6)
    Dishepujt e tij ishin aq tė bindur qė Jezui ishte ringjallur nga tė vdekurit, pasi shumė kishin qenė edhe dėshmitarė okularė, sa qė ishin tė gatshėm tė rrezionin jetėn pėr t'u treguar tė tjerėve pėr tė. (Veprat 4:18-33)

A ėshtė Jezui Perėndia? vetėm disa nga vargjet e shumta biblike
    Gjoni 17:3 Jezui gjatė lutjes thotė edhe kėtė:
    Dhe kjo ėshtė jeta e pėrjetshme, tė tė njohin ty, tė vetmin Perėndi tė vėrtetė, dhe Jezu Krishtin qė ti ke dėrguar.
    Jezui nuk e quajti kėtu veten si tė vetmin Perėndi tė vėrtetė.

Gjoni 20:17 Jezui flet me Maria Magdalenėn
    Jezusi i tha: "Mos mė prek, sepse ende nuk u ngjita te Ati im; por shko te vėllezėrit e mi dhe u thuaj atyre se unė po ngjitem tek Ati im dhe Ati juaj, te Perėndia im dhe Perėndia juaj."
    Duket qė as ideja qė Jezui kur ishte nė tokė shte vetėm njeri derisa u ringjall nuk qėndron, sepse edhe pas ringjalljes ai thotė Ati ėshtė Perėndia, njėsoj siē ishte pėr Maria-Magdalenėn dhe dishepujt e tjerė. Ėshtė interesant qė askund nė shkrime nuk i gjejmė qė Ati ti drejtohet Birit me fjalėt "Perėndia im."

Ja edhe disa gjėra qė nuk i ke kėruar por duhet tė jenė sqarim pėr lexuesit

Gjoni qė shkroi nė ungjillin e tij nė vargun e parė atė qė shpesh e marrin Jezuin pėr Perėndinė, pėr qudi e tregoi arsyen e gjithė ungjillit tė tij.

Gjoni 20:31
    Por kėto gjėra janė shkruar qė ju tė besoni se Jezusi ėshtė Krishti, Biri i Perėndisė dhe qė, duke besuar, ta keni jetėn nė emėr tė tij.
    Nuk thotė Gjoni qė kėtė ungjill e shkroi qė njerėzit tė kuptonin qė Perėndia, por Biri i Perėndisė.

A do tė thonė fjalėt e Thomait se Jezui ėshtė Perėndia?
    Gjoni 20:28
    Atėherė Thomai u pėrgjigj dhe i tha: "Zoti im dhe Perėndia im!"
    Nuk ka asgjė tė gabuar qė Jezui tė quhet "Perėndi", nėse Thomai kishte kėtė nė mendje. Kjo do tė ishte nė pėrputhje me atė qė citoi edhe vetė Jezui nga Psalmet, ku njerėzit e pushtetshėm, gjykatėsit, quheshin "perėndi". (Gjoni 10:34, 35; shkrimi qė iu referua Psalmet 82:1-6)
    Natyrisht pėr Krishtin do tė ishte akoma mė me vend se njė gjykatės njerėzor. Ai ka njė pozitė tė veēantė dhe tė pashoqe me Atin e tij Jehovain. Pėr kėtė arsye te Gjoni 1:18 quhet "i vetėmlinduri Perėndi" (pėrkthimi CHC nga Vladimir Dervishi) Gjithashtu tek Isaia 9:5 quhet "Perėndi i fuqishėm" por jo Perėndia i Plotfuqishėm qė e njihnin hebrenjtė.

Ēfarė kuptojmė nga Gjoni 5:18
    Pėr kėtė Judenjtė kėrkonin edhe mė tepėr ta vrisnin, sepse jo vetėm se shkelte tė shtunėn, por edhe se thoshte se Perėndia ishte ati i vet, duke e barazuar veten me Perėndinė.
    Ishin pikėrisht farisenjtė dhe skribėt qė nuk besonin tek ai, qė deshėn tė nxitin turmėn se Jezui po krahasohej me Perėndinė sepse po e quante Perėndinė Atin e vet. Por asnjėherė nuk kishte thėnė Jezui njė gjė tė tillė. Madje kėsaj deklarate tė judenjėve ai iu pėrgjigj troē "Nė tė vėrtetė, nė tė vėrtetė po ju them se Biri nuk mund tė bėjė asgjė prej vetvetes, pėrveē asaj qė sheh se bėn Ati; gjėrat nė fakt qė bėn Ati, i bėn po ashtu dhe Biri." (Gjonit 5:19)

Gjithashtu tek ungjilli i Gjonit gjendet edhe deklarata e Jezuit:
    Gjoni 14:28
    Ju keni dėgjuar qė ju thashė: "Unė po shkoj dhe do tė kthehem te ju". Po tė mė donit, do tė gėzoheshit sepse unė thashė: "Po shkoj tek Ati"; sepse Ati ėshtė mė i madh se unė.

Gjoni 10:36
    Nėse ai i quan perėndi ata, tė cilėve u qe drejtuar fjala e Perėndisė (dhe Shkrimi nuk mund tė bjerė poshtė), ju thoni se ai, qė Ati e ka shenjtėruar dhe e ka dėrguar nė botė, blasfemon, sepse ka thėnė: "Unė jam Biri i Perėndisė"?

Dhe ajo qė ti dėshiron me kaq zjarr toni, ja ku e ke

A ėshtė Jezu Krishti kryeengjėlli Mikael?
    Emri i kryeengjėllit Mikael shfaqet vetėm 5 herė nė Bibėl, dhe njihet si "njė nga princat e parė", "princi i madh, mbrojtėsi i popullit tėnd [tė Danielit]" dhe "kryeengjėlli".
    Emrat nė Bibėl tregojnė (sidomos kur kėta vėhen nga Perėndia) se ēfarė pozite ka njė person. Emri Mikael do tė thotė: "Kush ėshtė si Perėndia" qė bėn tė duket qė pozita e tij ka tė bėjė me mbrojtjen e sovranitetit tė Perėndisė dhe kundėr atyre qė e vėnė nė dyshim pozitėn e Tij.

Te 1 Selanikasve 4:16 urdhėri i Jezu Krishtit qė tė fillojė ringjallja pėrshkruhet si "zė kryeengjėlli" dhe Juda 9 thotė qė kryeengjėlli ėshtė Mikaeli. A do tė ishte e pėrshtatshme tė krahasohej zėri urdhėrues i Jezuit me atė tė dikujt me autoritet mė tė ulėt? Duket qė kryeengjėlli ėshtė vetė Jezui. Ėshtė interesante se askund nė Bibėl fjala "kryeengjėll" nuk gjendet nė shumės, kjo tregon se ėshtė vetėm njė kryeengjėll.

Zbulesa 12:17-12 thotė qė Mikaeli dhe engjėjt e tij do tė luftonin kundėr Satanait dhe do ta hidhnin atė dhe demonėt e tij nga qielli, kur t'i jepej autoriteti mbretėror Krishtit. Mė vonė Jezui ėshtė duke ju prirė ushtrisė sė qiejve nė luftė kundėr kombeve tė botės. (Zbulesa 19:1-16) A nuk ėshtė e arsyeshme qė ėshtė Jezui ai qė po luftonte edhe kundėr sundimtarit tė kėsaj bote, Satanait? (Gjonit 12:31)
    Profeti Daniel e pėrshkruan daljen e Mikaelit pėr tė vepruar si njė kohė me ankthe, ashtu si nuk ka pasur kurrė qė nga ekzistimi i kombeve. A nuk i ngjan asaj qė tha Jezui nė lidhje me ardhjen e Krishtit? Nga kėto kuptohet qė Biri i Perėndisė para se tė vinte nė tokė ishte i njohur si kryeengjėlli Mikael, dhe kur u kthye nė qiell iu dha ajo lavdi qė kishte dikur si kryeengjėll pėrsėri.

Mendoj qė more pėrgjigje pėr kėtė pyetje qė e paske pas bėrė shumė herė, e mė vjen keq qė nuk e kam mbajtur nė mend t'i pėrgjigjem.

C0PT1C

Anėtarėsuar
    09-09-2005
    Vendndodhja
    Kosovė
    Postime
    4,534
    Postuar mė parė nga coptic
    Kush ėshtė Jezu Krishti?
    A ėshtė vetėm njė njeri i mirė?
    Ėshtė interesant qė Jezui e qortoi njė njeri qė e quajti "Mėsues i mirė", pasiqė Jezui e pranonte se nuk ishte ai standardi i mirėsisė por Ati i tij. (Marku 10:17, 18)
    Vėrtetė Krishti e qortoj. Ajo qe ne jemi tė thirrur tė mėsojmė nė Bibel ėshtė qė mos tė mėsojmė, apo edhe mos tė predikojmė ashtu si ne na pelqen por ashtu si Zoti na meson.

Jezusi nuk e qortoj atė sepse nuk ishte I mire. Krishti ėshtė I mire dhe I mir pėr amshim. Ajo shprehje e Jezusit mė shumė ishte per arsye se mėsuesit e asaj kohe, (fatkeqsisht edhe sot) gėzojnė ni statut, autoritet dhe nihen si tė mirė, besa nė disa raste edhe “te pa prekshem”. Andaj Jezusi nė kėtė simbolikė deshi tė terhjekė vemendjen atyre atėher dhe neve sot se vetem Ati ėshtė I mire. Kėshtu qe mua kjo mė sherbenė pėr tė kuptuar se kushdo qe ėshtė I mire ėshtė nėn ndikim te Zotit Hyjit tim. Ndersa ty (edhe pse nuk po me pelqen) le te sherbejnė per tė ushqyer bindjen tėnde se Jezusi nuk ėshtė I mire.

Duket qė as ideja qė Jezui kur ishte nė tokė shte vetėm njeri derisa u ringjall nuk qėndron, sepse edhe pas ringjalljes ai thotė Ati ėshtė Perėndia, njėsoj siē ishte pėr Maria-Magdalenėn dhe dishepujt e tjerė. Ėshtė interesant qė askund nė shkrime nuk i gjejmė qė Ati ti drejtohet Birit me fjalėt "Perėndia im."
    Ky ėshtė kulmi I budallakit!!

Gjoni 20:31
    Por kėto gjėra janė shkruar qė ju tė besoni se Jezusi ėshtė Krishti, Biri i Perėndisė dhe qė, duke besuar, ta keni jetėn nė emėr tė tij.
    Nuk thotė Gjoni qė kėtė ungjill e shkroi qė njerėzit tė kuptonin qė Perėndia, por Biri i Perėndisė.
    Pse po shkarravitė pa lidhje allahile? Kush tha se Krishti nuk ėshtė Bir I Atit? Por Krishti ėshtė njė me Atin. Kjo ėshtė ajo se ju nuk e keni kuptuar apo nuk deshironi ta kuptoni.

A do tė thonė fjalėt e Thomait se Jezui ėshtė Perėndia?
    Gjoni 20:28
    Atėherė Thomai u pėrgjigj dhe i tha: "Zoti im dhe Perėndia im!"
    Nuk ka asgjė tė gabuar qė Jezui tė quhet "Perėndi", nėse Thomai kishte kėtė nė mendje.
    Por Jezusi nuk e qortoj se Toma I tha “Zoti im dhe Hyji im”, por e qortoj pse nuk kishte besuar derisa vertetė u takua me Jezusin e ngallur. Kjo thėnje dhe ky takim I Jezust me apostuj dhe Tomen, mendoj se mė shumė duhet tu sherbej juve qe nuk besoni se Krishti u ngjall me mish dhe eshtra! Sesa tė sherbej pėr diēka tjeter.

Kjo do tė ishte nė pėrputhje me atė qė citoi edhe vetė Jezui nga Psalmet, ku njerėzit e pushtetshėm, gjykatėsit, quheshin "perėndi". (Gjoni 10:34, 35; shkrimi qė iu referua Psalmet 82:1-6)
    Edhe kėtu jeni komplet tė gabuar. Me dashje apo pa dashje nuk e di, por e verteta ėshtė se ju nuk e keni shtjelluar ashtu siē Jezusi thotė.
    Vėrtetė Jezusi e merr kėtė shembull dhe I qorton se pse nuk po besoni Birit tė Hyjit te gjallė derisa sipas shkrimeve te vjetra eterit e tyre I quanin hyjni njerėzit e mėdhenjė. Por mos zhallavit duke shkruajtur pa lidhje se Krishti ne at citat nuk mohon Hyjninė e vet, por I ēorton pse ata nuk po besonin. Tjetra; nuk ėshtė Hyji apo Perendi siē thua ti, por “hyjni-perendi”, e kjo per ata njerez qe kuptojnė gramatiken mund te kuptojnė dallimet.

Natyrisht pėr Krishtin do tė ishte akoma mė me vend se njė gjykatės njerėzor. Ai ka njė pozitė tė veēantė dhe tė pashoqe me Atin e tij Jehovain. Pėr kėtė arsye te Gjoni 1:18 quhet "i vetėmlinduri Perėndi" (pėrkthimi CHC nga Vladimir Dervishi) Gjithashtu tek Isaia 9:5 quhet "Perėndi i fuqishėm" por jo Perėndia i Plotfuqishėm qė e njihnin hebrenjtė.
    Ēka je ka thue allahile? Ēka po mundohesh me I nxerr pleshtit vjamė? Kush ėshtė Vladimir Dervishi ore shoē? Le e more kėto marrzira se per besė ėshtė e tepert. O shoē Jezusi ėshtė ZOTI. Jezusi ėshtė vet Hyji I gjallė. Kėtė e deshmon Bibla me qindra her. Le ti mos u merr me trillime dhe pollavra te Dervishit e dervishave te tjerė. Besoj Krishtit e fjales sė Tij e mos u merer me Dervisha se te lane tė humbur o shoē.

Ēfarė kuptojmė nga Gjoni 5:18
    Pėr kėtė Judenjtė kėrkonin edhe mė tepėr ta vrisnin, sepse jo vetėm se shkelte tė shtunėn, por edhe se thoshte se Perėndia ishte ati i vet, duke e barazuar veten me Perėndinė.
    Ishin pikėrisht farisenjtė dhe skribėt qė nuk besonin tek ai, qė deshėn tė nxitin turmėn se Jezui po krahasohej me Perėndinė sepse po e quante Perėndinė Atin e vet. Por asnjėherė nuk kishte thėnė Jezui njė gjė tė tillė.
    Si ka mundesi te thuajsh keshtu derisa Krishti shumė her e krahasoj veten me Atin, bile bile ne kohrat mė kritike Ai tha se “Unė dhe Ati jemi njė”! Jezusi tha “Unė jam ne Atin dhe Ati ėshtė nė mua”! “Kush me ka pa mue ka pa Atin” e keshtu me radhė. E ti del e na thua tash se “Por asnjėherė nuk kishte thėnė Jezui njė gjė tė tillė”! Ai pėr kėto edhe u pernjek dhe u ngjuj me gur ore njeri.

Gjithashtu tek ungjilli i Gjonit gjendet edhe deklarata e Jezuit:
    Gjoni 14:28
    Ju keni dėgjuar qė ju thashė: "Unė po shkoj dhe do tė kthehem te ju". Po tė mė donit, do tė gėzoheshit sepse unė thashė: "Po shkoj tek Ati"; sepse Ati ėshtė mė i madh se unė.
    Ti nė kėtė rast po logjikon me logjikė tė gabuar. Krishti nuk erdhi nė botė qė ta ul Hyjin por qe Hyji te lavdėrohet nė Krishtin e Krishti te lavdohet nė Tė. Ati ėshtė Vetja e parė i cili ėshtė Hyj dhe ai ka kryevendin (parėsinė). E gjithė ajo ēka ėshtė Hyj nė tė e ka fillimin. Andaj kjo bindje egziston dhe nėse besohet ndryshe ėshtė gabim.
    Kjo kur citon thėnjen e Jezusit; “Unė po shkoj dhe do tė kthehem te ju” nuk ėshtė bash e preferuar per ata qe nuk besojnė nė Trini, sepse Jezusi tha se “do tė kthehem te ju”, Ai kėtu flet per Shpirtin Shenjtė e pikrisht kjo qe ne e besojmė dhe e predikojmė. Ju kėtė nuk e besoni duke mos e ditur se Vetem nga Shpirti (Fryma) e Shenjtė mund te nihet Ati dhe I Biri. Kjo ėshtė edhe arsyeja se ju nuk e nihni asnjėrin dhe jeni future nė udh pa fund “I verbėri a mund ti prij tė vėrbėrit, apo dyt do tė bien nė grope”!

Dhe ajo qė ti dėshiron me kaq zjarr toni, ja ku e ke

A ėshtė Jezu Krishti kryeengjėlli Mikael?
    Emri i kryeengjėllit Mikael shfaqet vetėm 5 herė nė Bibėl, dhe njihet si "njė nga princat e parė", "princi i madh, mbrojtėsi i popullit tėnd [tė Danielit]" dhe "kryeengjėlli".
    Emrat nė Bibėl tregojnė (sidomos kur kėta vėhen nga Perėndia) se ēfarė pozite ka njė person. Emri Mikael do tė thotė: "Kush ėshtė si Perėndia" qė bėn tė duket qė pozita e tij ka tė bėjė me mbrojtjen e sovranitetit tė Perėndisė dhe kundėr atyre qė e vėnė nė dyshim pozitėn e Tij.

Te 1 Selanikasve 4:16 urdhėri i Jezu Krishtit qė tė fillojė ringjallja pėrshkruhet si "zė kryeengjėlli" dhe Juda 9 thotė qė kryeengjėlli ėshtė Mikaeli. A do tė ishte e pėrshtatshme tė krahasohej zėri urdhėrues i Jezuit me atė tė dikujt me autoritet mė tė ulėt? Duket qė kryeengjėlli ėshtė vetė Jezui. Ėshtė interesante se askund nė Bibėl fjala "kryeengjėll" nuk gjendet nė shumės, kjo tregon se ėshtė vetėm njė kryeengjėll.

Zbulesa 12:17-12 thotė qė Mikaeli dhe engjėjt e tij do tė luftonin kundėr Satanait dhe do ta hidhnin atė dhe demonėt e tij nga qielli, kur t'i jepej autoriteti mbretėror Krishtit. Mė vonė Jezui ėshtė duke ju prirė ushtrisė sė qiejve nė luftė kundėr kombeve tė botės. (Zbulesa 19:1-16) A nuk ėshtė e arsyeshme qė ėshtė Jezui ai qė po luftonte edhe kundėr sundimtarit tė kėsaj bote, Satanait? (Gjonit 12:31)
    Profeti Daniel e pėrshkruan daljen e Mikaelit pėr tė vepruar si njė kohė me ankthe, ashtu si nuk ka pasur kurrė qė nga ekzistimi i kombeve. A nuk i ngjan asaj qė tha Jezui nė lidhje me ardhjen e Krishtit? Nga kėto kuptohet qė Biri i Perėndisė para se tė vinte nė tokė ishte i njohur si kryeengjėlli Mikael, dhe kur u kthye nė qiell iu dha ajo lavdi qė kishte dikur si kryeengjėll pėrsėri.

Mendoj qė more pėrgjigje pėr kėtė pyetje qė e paske pas bėrė shumė herė, e mė vjen keq qė nuk e kam mbajtur nė mend t'i pėrgjigjem.
    Tash kėtu prap do te perballohesh me Biblen. Ose ti ose Bibla e keni gabim. Si mundet Krishti te jetė ni Engjull? JO. Edhe pse Engjullin Mikael un e dua shumė dhe per ata e mbaj edhe foton nė masken e keti forumi (gjithsesi me vetdije se kjo eshte vetem symbol e jo ai vet), por Mikaeli (qe un e dua shumė) dhe tė gjithė engjujt jan nėn pushtetin e Jezu Krishtit. Jo vetem se e besoj un apo dikush tjeter kėtė por kėshtu thot Bibla.
    Ja citatet binlike ku Shkrimi I Shenjtė tė terhjekė vemendjen ta largosh nga mendja kėt mėsim tė gabuar dhe tė ēoroditur:

Pasi Hyji herė pas here dhe nė mėnyra tė ndryshme, nė tė kaluarėn, u ka folur etėrve me anė tė profetėve, sė fundi, nė kėto ditė, na foli edhe neve me anė tė Birit, tė cilin e bėri trashėgimtarin e tė gjitha gjėrave, nėpėr tė cilin edhe e krijoi gjithėsinė. Biri, qė ėshtė pasqyrimi i Lavdisė dhe vula e qenies sė Hyjit, qė me tė fuqishmen fjalėn e vet mban gjithėsinė, pasi e kreu pastrimin e mėkateve, ndenji nė tė djathtėn e Madhėrisė nė qiell; u bė aq mė i pushtetshėm se engjėjt sa mė tė madhėrueshėm se ata e trashėgoi Emrin!

Biri mė i pushtetshėm se engjėjt

Dhe vėrtet, cilit prej engjėjve Hyji i tha ndonjėherė:
    »Ti je im Bir
    unė sot tė linda?«
    Dhe prapė:
    »Unė do t’i jem Atė
    dhe ai do tė mė jetė Bir?«
    Dhe prapė, kur dėrgon tė Njėlindurin Birin e vet nė botė, thotė:
    »Le ta adhurojnė tė gjithė engjėjt e Hyjit!«
    Kurse pėr engjėjt Ai thotė kėshtu:
    »Ai i bėn engjėjt e vet erėra,
    shėrbėtorėt e vet flakė zjarri«.
    Ndėrsa pėr Birin thotė:
    »Froni yt, o Hyj, nė shekuj tė shekujve, dhe skeptėr drejtėsie - skeptri i Mbretėrisė sate.
    E ke dashur drejtėsinė dhe e ke urryer padrejtėsinė:
    prandaj, o Hyj, Hyji yt tė shuguroi me bagmin e gėzimit si asnjė ndėr shokėt e tu«.
    10 Edhe:
    »Ti, o Zot, nė fillim e krijove tokėn edhe qiejt janė vepėr e duarve tė tua. Ata do tė zhduken kurse ti qėndron, tė gjithė do tė vjetrohen si petku: porsi petk do t’i mbėshtjellėsh - porsi mantel - dhe do tė ndėrrohen. Ti vetėm i vetmi mbetesh i njėjtė - vitet e tua nuk kanė mbarim«.
    Po e pėr cilin ndėr engjėj tha ndonjėherė:
    »Mė rri nė tė djathtėn time
    derisa t’i vė armiqtė e tu
    shtrojė tė kėmbėve tė tua?!«

A nuk janė, thua, tė gjithė engjėjt shpirtra tė ngarkuar me ndonjė shėrbim, tė dėrguar pėr t’u shėrbyer atyre qė do ta trashėgojnė shėlbimin?

Ja ku jam, mua mė dėrgo!
    Anėtarėsuar
    06-12-2008
    Postime
    275
    O more zotėri tė gjitha shkrimet qė tė pėrmenda mezi gjete nja dy qė plotėsisht mbėshtetin ato qė pėrmenda edhe unė. Sepse patjetėr qė Bibla ėshtė unike dhe e mbėshtetė vetėveten. Por komentet e tua do ti ruaj si njė simbol i acarimit fetar, kur njė njeri pėrballet me shpatėn me dy tehe - Fjalėn e Perėndisė dhe i shkon kundėr patjetėr pritet rėnd. Bėn komente thuaj se je ti ai qė ke autoritet. As qė do t'i futem tė komentoj komentet e tua. Pėrderisa tė mėsohesh tė gjesh bazėn biblike pėr ato gjėra qė thua. Por e dija qė kėtė dėshiroje, por tė doli pak mė ndryshe. Sepse atje ku as din ēfarė tė komentosh thua ėshtė budallallėk. Budallallėk tė duhet Fjala e Perėndisė ty? Mua jo. Jam i gatshėm ta pėrdor pėr tė arsyetuar atė qė besoj dhe pėr tė ndryshuar madje. Nuk pėrdor ikonat unė sepse ėshtė idhujtari. As ėngjėjt as njerėzit nuk i mbaj si ikona. Kjo ėshtė ēėshtje personale e jotja dhe nėse gjen njė shkrim qė tė miraton, ndoshta ndonjė koment apo parathėnie. Se sa pėr biblėn je jashtė saj komplet. Kėtė mund ta thotė kushdo qė lexon komentet e tua.
    Prandaj i dashur, nuk kam ndėrmend tė gjykoj kėnd apo tė kundėrshtoj. Me sinqeritet po flas, kėtė e ke parė edhe vetė se pėr ēdo gjė qė kam shkruar e kam arsyetuar fjalė pėr fjalė me Shkrime. Por ja qė ty tė duken budallallėk. Mos prit qė do tė komentoj mendimet e tua. Mė fal por nuk kam kohė ta bėjė njė gjė tė tillė. Mė duhet tė vazhdoj nė shėrbimin e shenjtė qė na ka dhėnė Zotėria, tė predikojmė Fjalėn e Perėndisė dhe jo tė njerėzve. Ata qė i pengon le t'i pengon, ata qė i prek le tė kėrkojnė Perėndinė. Sepse jam i bindur qė kushdo qė i lutet me zemėr tė hapur Perėndisė dhe i kėrkon drejtim, nuk do t'i mbyllė veshėt. Por do t'i japė pėrgjigje, nėse kėtė ia drejton jo ndonjė perėndie tjetėr pėrpos Atit qiellor YHWH - Jehova, nė emėr tė Zotėrisė Jezu Krisht.

C0PT1C

Faqja 4 prej 9 FillimFillim ... 23456 ... FunditFundit

Tema tė Ngjashme

1. Poezitė e preferuara pėr fėmije ...
    Nga Agim Doēi nė forumin Grupmoshat e komunitetit
    Pėrgjigje: 166
    Postimi i Fundit: 27-01-2022, 20:02
  2. Qengji i Kurbanit
    Nga Gregu nė forumin Komuniteti protestant
    Pėrgjigje: 9
    Postimi i Fundit: 10-12-2008, 05:52
  3. Zog me dy koka
    Nga BOKE nė forumin Shkenca dhe jeta
    Pėrgjigje: 6
    Postimi i Fundit: 22-09-2007, 13:24
  4. Vlorė, lind njė qengj me tri kėmbė
    Nga Xhuxhumaku nė forumin Aktualitete shoqėrore
    Pėrgjigje: 15
    Postimi i Fundit: 19-12-2005, 04:24
  5. DOKTRINA - Kapitulli II. Simboli i Besimit
    Nga Albo nė forumin Komuniteti orthodhoks
    Pėrgjigje: 19
    Postimi i Fundit: 21-09-2004, 21:47

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •