Close
Faqja 237 prej 255 FillimFillim ... 137187227235236237238239247 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 2,361 deri 2,370 prej 2545
    me 40 hajdutë Maska e alibaba
    Anëtarësuar
    12-12-2005
    Vendndodhja
    Ne shpellen e pirateve
    Postime
    5,671
    Kuajt e galeve- shpjegimi se solli Baptisti
    Kjo osht palidhje, nuk ka kurrëfarë shpjegimi.

Qysh kuajt e galëve kuptimin Gal? S'ka kurr'far shpjegimi as kurrëfarë fakti as kurrëfarë mbështetje.

A ishin Galabret Gale apo fis i lashte Dardan?
    A është normale një shqiptar të shtrojë këtë çështje?
    Vetë autorët antikë që nuk ishin as dardanë a ilirë, e kanë thënë që Galabrët janë dardanë, më saktë degë e fisit dardan. Ata nuk thanë se janë galë.

Tash çka po të çon dreçi me ba kësi pyetje pa kurrëfarë nevoje?

Shpresoj te hani pyke me se fundi dhe te kuptoni thelbin e debatit. E lagu, s'e lagu, si kalamajt e klases se pare. A thua po me ha malli mua ne se kishte pupla apo nuk kishte pupla.
    Jo shokut në klasë të parë shikoje veten,. Se pjesëmarrja jote këtu është plotësisht shterpë.

Çfarë kontributi po jep ti këtu?

Po na i nxjerr dardanët galë, e marrëzira tjera.

Galët nuk hynë në këtë temë absolutisht. Dardanët përmenden në shekullin 13-14, kurse galët u dyndën në shekullin 4-3.

Logjiko pak bre daj, se këtu janë 1000 vite diferencë. Nuk luhet b'ole me histori kombëtare. Përdore trunin. O përdore o do të ndryshket.

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    11-11-2008
    Postime
    2,899
    Ne se vertet alibaba qe ke shkruar keto, te paskam mbivleresuar inteligjencen.

Qe se po t’a thjeshtoj si per nxenesit e klases se pare.

Pyetja 1.
    C’kuptim ka emri Galabri me te cilin quheshin Dardanet ne fillim te eres sone?
    Pergjigja 1:
    Galaber do te thote e zeze, pra Bri-zinj.

Pyetja 2
    Si shpjegohet qe populli shqiptar perdor fjalen “i Zi” ose “Murrme” me tere shpuren e tyre derivative morfologjike (folje, ndajforle, mbiemer), ndersa fjala alternative “gale” nuk ka derivative. Mundet qe kjo fjale te jete huazim?

Pergjigja2:
    (jo nga ty se ti nuk more vesh gje). Ka mundesi qe kjo fjale te jete barbarizem.

Pyetja 3
    Ne se kjo fjale eshte huazim, si u be nje fjale e huaj emertim i dardaneve te lashte ne fillim te eres some (Strabo), kur vetem 2 jane mundesite:
    a)Dardanet ishin gale.
    b) Emri Galabri nuk eshte emri me te cilen kjo popullate quante veten

Pergjigja 3:
    a) Kjo bie poshte (ju kunderpergjigja vetes time) sepse Strabo na thote qe Galabrii kishin nje qytet shume te lashte, qe i ben keta autoktone ne vitin shume me pare se viti zero i eres sone.
    Jo thua ti, (dhe ja fut kot) galet nuk kishin shkelur ne Ballkan ne vitin zero te eres sone, kohe ne te cilen shkroi Strabo. Argumenti tjeter qe jep eshte truri im i ndryshkur Dardanet Gale.
    b) Popujt e huaj mundet t’i quanin Dardanet si Galabri. Ne kete rast duhet te mesojne se si pse ky emertim mbeti, dhe ne sa ka lidhje vertet me fjalen e huaj “gale”. Me kete rast duhen shqyrtuar edhe variante te tjera etimologjike te “gale” per te dale ne nje konkluzion me te mbeshtetur.

Ti thua qe galabri duhet te jete Bri-Zinj, por pse te mos kete qene bri-arte (shih me lart)?

Ajo qe vjen nga lashtesia si Galaberi sot quhet Kalabri.
    Tani une mendoj ndryshe nga cmendojne disa prej jush.
    Ne anen tjeter te Adriatikut(nga ana jone), sot gjendet nje krahine me emrin
    Laberi. Banori i kesaj krahine quhet lab .
    Une mendoj qe copetimi i Kalabrise(Galabrise) nuk behet gala-ber por Ka--lab-er.
    Dikush do te thoshte qe Galabret ishin Dardane dhe per rrjedhim gege.
    Une do te pergjigjesha qe ne te dyja anet e Adriatikut flitet edhe sot i njejti dialekt LABERISHT. Per me teper megjithese leberit njihen si toske, nga karrakteristikat fizike, bile dhe nga dialekti, ata sjane toske. Bile, une mendoj qe edhe grekerit e vjeter, kane folur nje gjuhe te ndermjetme midis gegerishtes dhe laberishtes.

Une mendoj se Dardania ka qene djepi i popujve Ilirike. Gjithe gadishulli Ilirik ka qene populluar prej te njejtes race nje pjese e te ciles ka qene ne shtegtim te vazhdueshem. Midis te tjerash vende te Europes, ata, kane shtegtuar ne Itali, duke mbishtresuar kolonite e atjeshme, ne vale te ndryshme qe prej parahistorise.
    e verteta dhe e drejta jane miq me te mire se edhe vete Platoni, miku im

Restaurator Orbis Maska e Baptist
    Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    alibaba @all,

Mos e shfrytezo paaftesine tende per te kuptuar dicka, si argument te se drejtes per te deplasuar e perqeshur elaborime qe nuk kan aspak

humor.

Cka eshte me lidhje per ty?
    Kjo eshte pa lidhje: "Galabri...është Bri-Zi. "

E kjo eshte edhe per tu tallur:
    "Unë i paramendoj Galabrët si ushtarë që në përkrenaret e tyre vënin brina të zinj, dhe kështu shkonin në luftë."

Ku ke pare bri te zinje? Cila kafshe ka bri te zinje?

Kalabri do te thote Kalores, as me pak as me shume. Shqipe e vjeter ajo shqipe e re kjo.
    Emri Kalabri nuk ka asnje lidhje me emrin Gal.

Gal eshte emer kuptimi i se ciles ne gjuhet tjera shprehet me frazen idiomatike qe literalisht perktheht si "delme e zeze", (black sheep;

crna ovca) e kopese. "tjeter rod" "i ndryshem" "nuk ngjet me anetaret tjere te familjes. Ky eshte kuptimi i fjales Gal. Galet si popull i

huaj, kishin nje race distinktive kuajsh te zi korb me te cilet e perbine evropen me shpejtesi. Keshtu prandaj ky kal u quajt Gal sepse

ishte race gale, race e huaj qe ta vecon syre ne mesin e kuajve tjere. Eshte kali i kesaj race te huaj ai qe i pari u quajt Galan. Me kohe

kur u harruan galet emri gjeti perdorime tjera per kafshe e gjesende tjera perfshire perfshire edhe femijet qe nuk ngjanin me vellezer e

motra sidomos per nga ngjyra etenit dhee flokeve. Ata quheshin galec ose gala e familjes sikur 'familly black sheep'. Dhe te huajt qe

perdorin kete idiome nese e tere familja jane zeshkane te bardhin e tyre e quajne 'poashtu black sheep'.

Prandaj nuk e besoj se pjesemarrja e ketij atij apo atij tjetrit eshte shterpe. Secili do te thote me aq sa arrine te ndaj me ne. Edhe

ideja me e budallme mund te kontribuoje pozitivisht ne thellimin e tjereve ne lidhje me ndonje qeshtje te diskutimit sepse arrine te behet

nxites i debatit.

Te mirat @all,
    nuk esht nevoja te jemi kategorik aq sa te ngjaje me paftyresi. Ne jemi te paret qe po e diskutojme kete qeshtje pak me seriozisht, ne

rast se nuk e keni ditur. Askush nuk eshte marre me te, andaj dhe te dhenat e burimet ekzistuese jane zero.
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

Citim Postuar më parë nga dias10 Lexo Postimin
    Une mendoj qe copetimi i Kalabrise(Galabrise) nuk behet gala-ber por Ka--lab-er.
    Une do te pergjigjesha qe ne te dyja anet e Adriatikut flitet edhe sot i njejti dialekt LABERISHT. Per me teper megjithese leberit njihen si toske, nga karrakteristikat fizike, bile dhe nga dialekti, ata sjane toske. Bile, une mendoj qe edhe grekerit e vjeter, kane folur nje gjuhe te ndermjetme midis gegerishtes dhe laberishtes.

Une mendoj se Dardania ka qene djepi i popujve Ilirike. Gjithe gadishulli Ilirik ka qene populluar prej te njejtes race nje pjese e te ciles ka qene ne shtegtim te vazhdueshem. Midis te tjerash vende te Europes, ata, kane shtegtuar ne Itali, duke mbishtresuar kolonite e atjeshme, ne vale te ndryshme qe prej parahistorise.

Dhe sot ne Kosove gjenden toponime ne zonen e Llapit: si lumi Lab, labi i siperm. Vete krahina Llap perafron me fjalen lab.
    e verteta dhe e drejta jane miq me te mire se edhe vete Platoni, miku im

Anëtarësuar
    12-12-2005
    Vendndodhja
    Ne shpellen e pirateve
    Postime
    5,671
    Ne se vertet alibaba qe ke shkruar keto, te paskam mbivleresuar inteligjencen.
    Me mezi hoqe pelenat, tash u bëre doktor të vlerësosh inteligjencën. Hajt urime shoku doktor për sukseset në sistemin tënd nervor.

Si shpjegohet qe populli shqiptar perdor fjalen “i Zi” ose “Murrme” me tere shpuren e tyre derivative morfologjike (folje, ndajforle, mbiemer), ndersa fjala alternative “gale” nuk ka derivative. Mundet qe kjo fjale te jete huazim?
    Po ja që është e mundur. Përderisa ekziston, edhe është e mundur.

Në cilën gjuhë, emri gal ka kuptimin i zi?

b) Popujt e huaj mundet t’i quanin Dardanet si Galabri. Ne kete rast duhet te mesojne se si pse ky emertim mbeti, dhe ne sa ka lidhje vertet me fjalen e huaj “gale”. Me kete rast duhen shqyrtuar edhe variante te tjera etimologjike te “gale” per te dale ne nje konkluzion me te mbeshtetur.
    I quanin Dardanët apo një pjesë të Dardanëve, se kjo ka tëndësi.

Galabrët ishin degë e fisit Dardanët. Por jo të gjithë Dardanët ishin Galabër.

b) Popujt e huaj mundet t’i quanin Dardanet si Galabri. Ne kete rast duhet te mesojne se si pse ky emertim mbeti, dhe ne sa ka lidhje vertet me fjalen e huaj “gale”.
    Përse t' lidhësh me fjalën Gal (Gallia), kur nuk ka arsye për supozime. Jo vetëm që s'ka fakte për këto që thua, por s'ka as arsye të supozosh këto marrëzira.

Ti thua qe galabri duhet te jete Bri-Zinj, por pse te mos kete qene bri-arte (shih me lart)?
    Tash të ka mbetur vetëm edhe një gjë: Mundohu të lidhësh Galabri me Anunaki, se në këtë forum kështu është zakon.

Anëtarësuar
    12-12-2005
    Vendndodhja
    Ne shpellen e pirateve
    Postime
    5,671
    Ku ke pare bri te zinje? Cila kafshe ka bri te zinje?
    Kjo është çështje shumë e vogël, krejtësisht e vogël. Ngjyrë hesapi, ndryshoje qysh duesh.

Kalabri do te thote Kalores, as me pak as me shume. Shqipe e vjeter ajo shqipe e re kjo.
    Emri Kalabri nuk ka asnje lidhje me emrin Gal.
    Nëse ke ardhur këtu për të tregu ëndërrat që ke parë gjatë natës gjeje i forum tjetër.

Është gjetur fjala Kalator tek shkrimet mesape, që dmth Kalorës, porse "Kalabri" nuk ka kurrëfarë lidhje me Kalorës. Ama hiç kurrkund s'je.

Galet si popull i

huaj, kishin nje race distinktive kuajsh te zi korb me te cilet e perbine evropen me shpejtesi. Keshtu prandaj ky kal u quajt Gal sepse

ishte race gale, race e huaj qe ta vecon syre ne mesin e kuajve tjere. Eshte kali i kesaj race te huaj ai qe i pari u quajt Galan. Me kohe

kur u harruan galet emri gjeti perdorime tjera per kafshe e gjesende tjera perfshire perfshire edhe femijet qe nuk ngjanin me vellezer e

motra sidomos per nga ngjyra etenit dhee flokeve. Ata quheshin galec ose gala e familjes sikur 'familly black sheep'.
    A ka fakte që:

1. Galët kishin racë distinktive kuajsh?
    2. Që ky kalë ishte i zi?
    3. Që ky kal u quajt Gal?

I Pyetje tjetër

Kush e quajti Gal këtë lloj kali? Ilirët, Galët

A ka fakte që akëcili popull e quajti Gal këtë lloj kali?

nuk esht nevoja te jemi kategorik aq sa te ngjaje me paftyresi. Ne jemi te paret qe po e diskutojme kete qeshtje pak me seriozisht, ne
    Çështja e hajrit asht se si ne i emëruam popujt e Europës Kelt (të çelur) dhe Galë (të zinj), që realisht edhe janë. Gallia shtrihet në një zonë me brunë, kurse keltët jetuan në veri kryesisht në zonat e sotme bjonde.

E juve juv çon dreçi, të kundërtën, kaniher pom doket vetja që jom hi në stormfront midis çetnikëve.

Mos e shfrytezo paaftesine tende per te kuptuar dicka, si argument te se drejtes per te deplasuar e perqeshur elaborime qe nuk kan aspak
    Jo, sa për aftësi me andrru kështu si ju kam sa dush, "bisedë e lirë rreth galëve", dalim herë tek djathi, herë tek tjegullat, herë aty, herë këtu, edhe mas mramti ça u mor vesh. Kurgja.

Restaurator Orbis Maska e Baptist
    Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690

Krejt ne rregull Dias, por Llapjanet dhe Labet dallojne si nata me diten, gati-gati raca te ndryshme. Dhe si nuk qenkan Labet toske? Ke ndonje shembull, se per qe kane ndonje ngjahsmeri labet me llapjanet ate ta garantoj qe nuk kane.
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    11-11-2008
    Postime
    2,899

Kjo perqasje me duket me shume interes. Ne se keni pasur rast te lexoni Gjecovin, ai thote se kur Martini zevendesoi Zeusin kur ky shkoi ne lufte ( te dy palet gege). Kur Zeusi kthehet, Martini nuk deshirin ta leroje me fronin, dhe Zeusi me Labet e permbys me dhune. Pra Labet dalin te nderthurur me Dardanet.

Sipas Pilikes varri i Zeusit eshte ne Dodone. Di ndonjeri te thote se si ndodhi qe varri i Zeusit gjendet ne Krete nga Evans, me mbishkrim "Zani", pra Shqiptar?

Anëtarësuar
    12-12-2005
    Vendndodhja
    Ne shpellen e pirateve
    Postime
    5,671
    Dhe sot ne Kosove gjenden toponime ne zonen e Llapit: si lumi Lab, labi i siperm. Vete krahina Llap perafron me fjalen lab.
    Llap e Gallap janë një.
    Kjo tregon që Galabri është emër ilir, e quajti populli, e jo Straboni. Përderisa Galabrët përmenden si degë e një fisi aq të madh, medoemos se kanë qenë një popullësi e madhe. Kjo dmth që kanë filluar ekzistencën si një degë fisnore goxha herët, rrjedhimisht edhe emrin e kanë pasur herët. Galët kaluan nëpër Dadani e vranë dardanë, pastaj duke u kthyer dardanët vranë galë. Kaq ishte me ta, nuk kanë pas kohë të na ndryshojnë emnat.

Po kujt me i folë?

Tema të Ngjashme

1. Në gjurmë të gërmave dhe shkrimit Pellazgo-Yllir #2
    Nga alfeko sukaraku në forumin Arkeologji/antropologji
    Përgjigje: 477
    Postimi i Fundit: 14-07-2010, 03:58
  2. Sola Scriptura
    Nga berat96 në forumin Komuniteti protestant
    Përgjigje: 17
    Postimi i Fundit: 24-08-2009, 11:48
  3. Letërsia shqiptare: probleme teorike-kritike në gjykimin e vlerave letrare
    Nga Kosovari_78_Ca në forumin Enciklopedia letrare
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 25-01-2005, 15:56
  4. Makina e shkrimit
    Nga elvisi80 në forumin Humor shqiptar
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 08-11-2002, 03:31

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •