Close
Faqja 20 prej 38 FillimFillim ... 10181920212230 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 191 deri 200 prej 374
    Restaurator Orbis Maska e Baptist
    Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Citim Postuar mė parė nga Styx Lexo Postimin
    Jo pak here mbetem pa mend kur lexoj edhe nga persona te pergatitur se studimet historike duhet ti fillojme pas nje platforme te parapergatitur. Me nje fjale le te vendosim me kompromis politik ose nacionalist se ku duhet te gjendet Troja (brenda apo jashte kufijve te Shqiperise e Kosoves) dhe ta gjejme pa derman.

Ky lloj perafrimi eshte i denje vetem per akademite serve dhe greke. Ideja se Troja ndodhet ne Shqiperi nuk me lindi ne nje dite te bukur me diell. Ishte frut i nje studimi te gjate qe filloi duke e marre Trojen si te mireqene ne Azi, por prova e fakteve e zhvendoste gjithmone ne Perendim.

Ne kohen e luftes se Kosoves, kur bashkepatriotet u shtyne thelle nga serbet drejt Shqiperise intensifikova kerkimet me qellim qe t'i pergjegjesha me fakte makines se tyre propagandistike. Deri ne ate kohe nuk e kisha vrare mendjen se ku ndodhej Troja. Nga kerkimet m'u be e qarte qe dokumentat mbetura te origjines sone qene thellesisht kontradiktore. Them te mbetura, sepse ne cdo liber te trasheguar nga thellesia e koherave, ne se kishte pjese te humbura/fshira gjithmone dhe ne menyre sistematike qen fshire, humbur, grisur posa historia e Ballkanit fillonte te shpalosej. Sic e dini, probabiliteti i tejet i larte i perseritjes ben qe nje ngjarje te rastit te kthehet ne fakt. Mbroj me kembengulje opinionin se origjina jone e humbur nuk do dale kurre ne drite pa u permbysur tabulatet grekolatine te Trojave aziosllave.

Kur shkruan per rrezatimin Dardan. Mos harro se epiqendra kompakte e rrezatimit eshte ajo qe percakton gjatesine dhe fortesine e rrezeve. E shikoj me dyshim tabulatin se ka dy epiqendra Dardane, ku ajo Aziatike ndricon me shume se rrenja ne memedhe. Arsyeja e eshte e thjeshte. Qe te shkelqente me shume kjo epiqender duhet te ishte influencuar nga kushte/kulture rrethanore shume me e peraparuar se ajo ne Ballkan. Kush ishte valle kjo kulture "tjeter" ne se pranojne qe "hititet" ishin po ashtu dardane/pellazge? Se dyti, ne se mbroni tezen e nje epiqendre, ate te Trojes Aziatike (gje qe indirekt na lejon te konkludojme se Dardanet ne Ballkan jane gromca te zhvendosura te nje populli te lashte autokton Aziatik), perseri nuk keni sqaruar se perse nje popull aziatik kthen syte ne perendim, dhe perse nuk ka gjera te perbashketa me popullin tjeter aziatik, servet. Perset pershembull migruan ne Indi, ku u kthyen ne kasten qeverisese te Indise (Pharsi).

Per tezen qe Dardani qe bir i Kadmit. Sipas disa linjave gjenealogjike Dardani qe vella i Harmonise, dhe pasardhes i Plisit. Ca e quajne Harmonine Selene apo Elisa. Pliset qen njersit e pare pas asaj permbytje qe greket kane qejf ta quajne Dheukalion dhe Pyhrra. Dardania nga ana tjeter thone qe u krijua 833 vjet pas permbytjes te Dheukaljonit. Kjo nuk me cudit aspak ne se konsiderohet jetegjatesia mijeravjecare e Noas. Burime te tjera bejne te ditur qe Dardani trashegon fronin e Atlasit.

Pyetja qe kam per ju eshte. Zotet (Zeusi, Poseidoni etj) luftuan kunder gjigandeve (titaneve) me kembe gjarperi. Atlasi, Dardani etj qene titane. Cfare perfaqesonin Zotat?
    Ta bera nje pergjegje ne lidhje me kete gjegje e cila megjithate me la pa ndonje sqarim, (por me iku rryma para se ta postoja, andaj kesaj radhe nuk do te jem ne gjendje ta rishkruaj por do te perpiqem se paku te bej ca pyetje dhe sqarime).

Une po vija ne dukje pikerisht ate lloj historianesh e pseudohistorianesh qe zure ne goje. Mua per dallim nga shume syresh, nuk me shpotite ideja politike e rishkrimit te historise sipas endjes personale ose porosise me qellime aktuale politike nga rruga ime drejte shkencore. Mirepo vura ne pah se Cedomiri po bente pikerisht kete. Ai gatiti "kulacin e embel" permes se cilit shqiptareve do t'ua servonte helmin. Perse Cedomirit nuk i shkoi mendja ta vendoste pikerisht ne Beograd? Sava, Drava e Danubi (te gjithe te lundruesehm) do t'i mjaftonin si argumente baze per ta hedhur si tezė shumefish me te besueshme se kjo qe ka vene, por keshtu ai do ta rrezikonte ardhmerine e gjithe Serbise se tij te dashur...

Une me qeshtjen e Trojes realisht merrem qysh nga mosha 5vjecare, edhe sot kam te njejtin intensitet te interesimit te cdo gjeje qe rri ne lidhje me te.

Ky Cedomiri megjithate e elaboroi qendrimin e vet, -ai u nis nder tjera nga njohuria e tij se Dardani eshte i biri i Illyriosit te Kadmit, qe eshte e pavertete!

R. Salinas ishte nisur nga fakti i tij se Oqeani ishte dete. Qe poashtu eshte e pavertete!

Atehere, si te lindi idea se Troja gjindet ne, (dikund tjeter) vendin ku ti mendon se gjindej, por per te cilin nuk na e the. Ku gjindet Troja jote?
    Ne e dijme ku gjindet Troja e Shlimanit; Ne mesvitet 80 e kuptuam se ku gjindet Troja e R.S. Price, dhe tani se fundi e kuptuam ku gjindet Troja e Cedomirit, por ende nuk e kuptuam se ku gjindet Troja e Styxit.

Realisht, mua dhe shume te tjereve, me intereson se ku gjindet Troja e Trosit, Ilit ... dhe se fundmi Priamit. Une do te doja te besoja se Troja e Styxit perputhet me vendndodhjen e Trojes se Vertete historike. Besoj, kjo na inetereson me se shumti dhe eshte e vetmja Troje me relevance per diskutim. Por deri me tani perpos mohimit te vendndodhjes se saj me te cilen pajtohen historianet qe ne te shumten e rasteve nuk pajtohen me perkatesine etnike te perbashket te tyre, nuk na dhe asnje pergjegje per regjionin qe mendon se ku mund te jete Troja e vertete.

Se pari une nuk mbroj kurrfare tezash qe formulojne epiqendra, e aq me pak "numerim epiqendrash" nje ose dy. Ky eshte veshrim i papreshtatshem dhe ne kundershtim me analogjite qe mund te perdoren per ta spjeguar situaten. Nje komb nuk mund te kete qender etnike. Ai mund te kete qender kulturore ekonomike, tregtare, shpirterore, politike, ushtarake etj., por jo qender nacionale. Prandaj mos me mvesh gjera qe nuk i kam pohuar. Aspak nuk qendron pohimi se nje trup duhet te jete kompakt per te rrezatuar (bile nje trup i tille eshte e pamundur te rreztoje). Popujt perbehen nga njesi te vecanta njerezore, duke filluar prej individit, familjes kusherninise, fisit ekmr. Nese nje familje shqiptare me vetedije dhe kulture te larte shqiptare vendoset ne nje mjedis te te ndryshem kulturor, pas nje kohe jo te gjate, mund te rrezatoje kulturen e vet ne rrethin qe jeton duke lene gjurme te thella ne sjelljen dhe kulturen e gjithe komunitetit ne te cilin ajo jeton. (Fatkeqesisht ndodhe e kunderta).

Ne kohen kur u ngrit Troja, Dardania Eme me gjithe Evropen ishte nen hije te plote dhe politikisht e ekonomikisht plotesisht e paperfillshme. Por kjo nuk do te thote se ka pushuar se ekzistuari virtyti dardan ne trollin eme. -Ajo thjeshte ngeli jashte ngjarjeve boterore ne ate periudhe. Vetem pas rrenimit progresiv 300 vjecar te civilizimit qe e ngriten ne lindje rendesia e perendimit filloi te shquhej ngadale por duke asimiluar vlerat e tradites epike te homerikeve te civilizimit njehere me te larte boteror...

Per paragrafin e shkoqur e te dhene me aq ambiguozitet, -pyes: Per cilin perafrim e ke fjalen? Sepse une nuk bera kurrfare perafrimi e as shkoqitje! Une thjeshte ndricova ate "kulacin" qe kishte gatuar Cedomiri.

Pershendetje.
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Citim Postuar mė parė nga Darius Lexo Postimin
    Perqasje shume interesante. Po te vazhdosh te bashkosh pikat dalim ne nje konkluzion (te rrahur me pare nga studiues te tjere) sipas te cilit:

Hermesi = Gjarper

Thoth = Hermes

Kecalkoatl = Thoth

Kecalkoatl = Gjarper

Thoth = Gjarper.

Jane disa gjera qe mungojne nga ato qe na vijne nga lashtesia. Madje gjera shume shume te rendesisshme. Jane zhdukur qellimisht apo aksidentalisht nuk e di por pyetja e dalanit merr me shume kuptim: Origjina e njeriut. Se per mitin kam bindjet e mija qe eshte thjesht forme krudo e historise.

Ku ngeli Ibisi? Kur benim fjale nese ishte apo nuk ishte Ibis Thoti, nuk mbaj mend se kundershtonte ndokush, perpos une qe po thoja se Ibis eshte vetem simbol i catipit...
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Atehere, si te lindi idea se Troja gjindet ne, (dikund tjeter) vendin ku ti mendon se gjindej, por per te cilin nuk na e the. Ku gjindet Troja jote?
    Ne e dijme ku gjindet Troja e Shlimanit; Ne mesvitet 80 e kuptuam se ku gjindet Troja e R.S. Price, dhe tani se fundi e kuptuam ku gjindet Troja e Cedomirit, por ende nuk e kuptuam se ku gjindet Troja e Styxit.

Per paragrafin e shkoqur e te dhene me aq ambiguozitet, -pyes: Per cilin perafrim e ke fjalen? Sepse une nuk bera kurrfare perafrimi e as shkoqitje! Une thjeshte ndricova ate "kulacin" qe kishte gatuar Cedomiri.

Ajo qe nuk kuptoj eshte se perse duhet te pergjigjem, makar edhe te pyetem une per tezen e Cedomirit. Nuk e njoh as Cedomirin dhe as platformen e tij. Per me shume nuk jam impresionuar nga ato qe ka shkruar. Me aq thellesi studimi Trojen mund ta vendosesh edhe ne mes te Rusise. Per mendimin tim, Cedomir i ben keq ceshtjes si te gjithe ata qe diskreditojne ide te larta nga paaftesia qe kane per te mbrojturr platformen qe trumbetojne. Kjo mund te jete me ose pa qellim, por demton njelloj.

Lidhur me pyetjen tende te perseritur. Kam nje ide shume te qarte ku nuk ka qene Troja. Diten kur do mund ta vertetoj me probabilitet te larte se eshte aty ku mendoj, do perpiqem te mos e hedh idene ne forum por ta dokumentoj. Sic e di edhe vete, gjetjet ne leter jane nje hap i shendoshe i tezes, por jo vertetimi final i saj.

Nuk e shikoj gjetjen, me sakte rigjetjen e Trojes si ceshtje personale te styxit, te lidhur me emrin te styxit etj. Kjo, me thene te drejten eshte gjeja qe me hyn ne pune me pak nga te gjitha, dhe me intereson me pak nga te gjitha.
    Dhe jo, kur isha 5 vjec nuk kisha pare as filmin Helena Trojes.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Baptist : 27-10-2007 mė 20:07
    Aeneas Dardanus

Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Citim Postuar mė parė nga Baptist Lexo Postimin
    Ku ngeli Ibisi? Kur benim fjale nese ishte apo nuk ishte Ibis Thoti, nuk mbaj mend se kundershtonte ndokush, perpos une qe po thoja se Ibis eshte vetem simbol i catipit...
    Ate qe nuk di ta vendos ne tere kete mesele, sepse del i tepert, eshte Zeusi. Dardan Gjarper po me kult shqiponje Kadmi. A eshte Zeusi i trilluar shume me pas?

Po ashtu me duket shume interesant nje koment i XhGashit me lart, kur thote se dielli ndryshoi. Mund ta sqarosh XhGashi se cfare tamam ke dashur te thuash me kete? Si ndryshoi dielli? U be me i forte duke hequr qafe reptilet, apo me i dobet? Mbase asnje nga keto?
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Baptist : 27-10-2007 mė 20:12
    Aeneas Dardanus

Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    ...

Lidhur me pyetjen tende te perseritur. Kam nje ide shume te qarte ku nuk ka qene Troja. Diten kur mendoj mund ta vertetoj me probabilitet te larte se eshte aty ku mendoj, do perpiqem te mos e hedh idene ne forum por ta dokumentoj. Sic e di edhe vete, gjetjet ne leter jane nje hap i shendoshe i tezes, por jo vertetimi final i saj.

Nuk e shikoj gjetjen, me sakte rigjetjen e Trojes si ceshtje personale te styxit, te lidhur me emrin te styxit etj. Kjo, me thene te drejten eshte gjeja qe me hyn ne pune me pak nga te gjitha, dhe me intereson me pak nga te gjitha.
    Dhe jo, kur isha 5 vjec nuk kisha pare as filmin Helena Trojes.

Mbi luften e trojes ishin bere dhe kisha pare nje varg filmash, mes tjeresh kisha shikuar edhe serialin aktual per Odisene te luajtur nga shqiptari Bekim Fehmiu kur ende nuk kishin dalur ne treg color TV.
    Interesimi per Trojen, Dardanine dhe paraardhesit tane te famshem antik ishte pjekur ne mua dhe po shtohej gjithe kohen. Ne momentin kur kisha pare nje film italian per je ushtar dardan te zene rob (fatkeqesisht nga gjysma e dyte dhe nuk ia mesova emrin kurre), e dija se ky kuriozitet nuk do te shuhej me kurre. Atebote ne Kosove ishin ringjallur trendet e kombetarizmes dhe mburrjes trashegimore, nje rizgjim kombetar i paparashikuar nga sistemi, ishin kthyer emrat ilir edhe ne lagjet e qytetitit edhe ne emertimin e te porsalindurve, por pyetjet per te cilat nuk gjeja pergjigje nga te 'diturit' e moshuar te kohes, sado qe jam rritur ne lagje intelektualesh, mbeten pormotoret perpetual te interesimit tim te pakeputur gjate gjithe jetes.

Zhgenjimi im i pare ishte kur mesova se historianet 'autoritative' bejne diferencimin mes dardaneve "ballkanik" dhe atyre trojan. Por shume shpejte mesova se gjetetjet materiale ne troje, perkojne plotesisht me vecorite e kultures ilire te truallit tone dhe jo vetem kaq por edhe emrat personal gjenin ciftet ne emrat autokton ilir.

Pastaj erdhen lexime tjera nga "dardanologe" te shquar te cilet veconin etnikisht fisin dardan nga fiset tjera ilire me c'rast si rrjedhoje dilte se dardanet jane zhdukur plotesisht dhe tani, kauzativisht, te vetmit pasardhes te asimiluar te tyre mund te ishin sllavet serbe, me cka arrihej i njejti rezultat: mohimi i trashegimise shqiptare trojane. Por qe kesaj radhe me nje efekt te ri disafish me rrenues: Pervetesimin e kesaj trashegimie nga nje popull i trete dhe i paftuar ne mesin tone!

Ajo qe ma kalli imagjinaten serish ishte rrefimi "Kaloresit Dardane" i nje autori nga shiqperia qe e kisha lexuar pak para trazirave te '81 ne Kosove ne lidhje me statusin e padrejte ne federaten jugosllave. -E po, c'kerkonin atehere keta kalores dardane qe arriten me vonese ne Troje por qe se paku i vune zjarrin kalit te drunjte. Eshte e tmerrshme sa te fresket e kam memorjen e moshes sime miturake. Kete liber i cili perbehej nga kater tregime duhet ta kem lexuar me se largu ne klase te trete te sh.f. ...

Te mos zgjatem, per mua ka pak rendesi se ku gjindet Troja historike, bile mund te them aspak! Per mua (dhe per gjithe kombin shqiptar) Troja eshte njesoj e vlefshme edhe po qe se doli te kete qene ne Amerike apo ku ta di une sa larg.
    Me rendesi se ajo ka ekzistuar dhe se eshte nje arritje e pacenueshme e paraardhesve tane, ndersa ne, Bartes te Gjenit te Mbreterise Trojane.

Shendet.
    Aeneas Dardanus

Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Ate qe nuk di ta vendos ne tere kete mesele, sepse del i tepert, eshte Zeusi. Dardan Gjarper po me kult shqiponje Kadmi. A eshte Zeusi i trilluar shume me pas?

Po ashtu me duket shume interesant nje koment i XhGashit me lart, kur thote se dielli ndryshoi. Mund ta sqarosh XhGashi se cfare tamam ke dashur te thuash me kete? Si ndryshoi dielli? U be me i forte duke hequr qafe reptilet, apo me i dobet? Mbase asnje nga keto?
    Kete pyetje e kam perseritur per disa here, por e kam lene sepse perseritem kohe pas kohe, disa gjera jane me mire nese lihen.

Ju shqiptar te mi te nderuar nuk po degjoni. Dariusi bile pat fshire komplet tri pergjegje te mija te gjata ne lidhje me zberthimin tim te simbolit tone aktual kombetar i cili jep pergjegjen definitive ne kete pyetje, sepse ai ngulte kembe qe simboli i flamurit tone eshte feniks me cka une nuk pajtohesha. Tani me une ato shkrime nuk mund ti riprodukoj. Aty jane fshier permbajtje me shume vlere qe plotesisht qetesojne anksiozitetin qe ngjalle kunderthenia e papajtueshme simboleve per nga natyra antagoniste qe ke vene ne ballafaqim aty siper.

A eshte i tepert Zeusi? C'kerkon Zeusi aty ku mbreteron Apolloni? C'qe shqipoja dhe gjarperi tok? Cilin ta marrim per baze. Po ujku? Ku mbeti ujku? Si ti pajtojme keto simbole nen ambrellen e nje kombi te vetem pa rrezikuar ta zberthejme ate ne tri kombe perberese te pavarura?
    Aeneas Dardanus

Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690

Te mos zgjatem, per mua ka pak rendesi se ku gjindet Troja historike, bile mund te them aspak! Per mua (dhe per gjithe kombin shqiptar) Troja eshte njesoj e vlefshme edhe po qe se doli te kete qene ne Amerike apo ku ta di une sa larg.
    Me rendesi se ajo ka ekzistuar dhe se eshte nje arritje e pacenueshme e paraardhesve tane, ndersa ne, Bartes te Gjenit te Mbreterise Trojane.
    Kjo do te ishte e mjaftueshme, ne se do shkonim me epigramin Zoti lart e di te verteten, si edhe ne qofte se shikojme anen tjeter te medaljes qe ka njerez te mire dhe te keqing nga te gjithe racat dhe gjenet. (Pra ne nivelin personal te trajtimit te kesaj ceshtje jam dakord me ty).

Kendveshtrimi tjeter eshte historik. Pervec disa personave qe mund t'i numeroj ne gishtat e nje dore, askush ne vendin tone nuk mendon qe Trojanet dhe Dardanet jane nje race. Ndersa katedrat boterore do ta marrin si qesahrek faktin qe Shqiptaret pretendojne te jene Trojanet. Sigurisht, sepse trashegimine e kesaj kulture e kane ndare mes grekeve, romaneve dhe me pas mbreterive tani te avancuara perendimore. Cdo yckel i permbys poziten politike dhe kenaqesime me te cilen e shikojne veten.

Arsyeja pse marr pjese dhe shkruaj ne kete forum eshte qe t'u hap nje dritare te jetes se tyre shqiptareve, qe te mos leshojne koken ulur para te huajit, te mos influencohen nga teza te peshtira "se shqiptaret kane jetuar ne mes botes se civilizuat dhe kane mbetur te pagdhendur". Une dhe disa te tjere ketu po themi me sa mundemi ( ne pershtaje me kritert e sotme) qe bota i ka borxh kultures shqiptareve dhe mikpritjes se tyre, dhe jo e anasjellta. Them ne pershtatje me kriteret e sotme sepse kultura qe ka nje popull nuk kondicionehet nga deshira e tij per te qene i kulturuar, por nga kushte te tjera hyjnore mbi te cilat asnje popull nuk ka kontroll. (Pershembull, cifutet u zgjodhen te udhezohen. Valle cfare bene ata te kulaifikoheshin per kete, vetem se duke qene qenie te pervuajtura njerezore?)

Me kete, nuk dua te them qe mes nesh nuk ka drure te shtrember, kriminele, tradhtare dhe krijesa te percudnuara te moralit njerezor te clet nuk i ben me te mire asnje trashegimi. Sigurisht qe audienca se ciles po i drejtohemi eshte tjeter.

Se fundi, koha e shpenzuar ne tere keto shkrime pershkohen justifikohet me kenaqesine e se gjeturit te se vertetes. Eshte si nje mathematical puzzle. Kjo ndjesi eshte me e fuqishme dhe me motivuese se genet e te gjithe llojeve.

Cfare kam thene ne paragrafin e fundit mund te permblidhet: Kombi im vjen i pari, por e verteta eshte mbi te gjitha. Kjo e fundit nuk lejon qe per hir te nacionalizmit te percmohet krijesa njeri.
    Aeneas Dardanus

Citim Postuar mė parė nga baptist
    Ibisi aty eshte dhe ska pse mos jete Dualizmi simbolik i figurave mitologjike eshte i njohur. Kecalkoatl sic ishte gjarper me pende ishte dhe i moshuari i fisem, shtatelarte dhe i mbeshtetur ne nje shkop. Kjo nuk e pengon aspak Thoth qe te jete gjarper por dhe Ibis.

Ju shqiptar te mi te nderuar nuk po degjoni. Dariusi bile pat fshire komplet tri pergjegje te mija te gjata ne lidhje me zberthimin tim te simbolit tone aktual kombetar i cili jep pergjegjen definitive ne kete pyetje, sepse ai ngulte kembe qe simboli i flamurit tone eshte feniks me cka une nuk pajtohesha.
    Kjo qe ke shkruar nuk eshte korrekte. E para fshirja ska ndodhur prej meje dhe e dyta shkrimi vazhdon te jete aty dhe mund te verifikohet. Skam thene aspak qe shqiponja jone eshte feniks por kam thene qe tek sumeret ka ekzistuar feniksi me dy koka. Mund ta citoj shkrimin per hir te korrekteses: (mund te gjehet ketu si shkrim http://www.forumishqiptar.com/showpo...7&postcount=12)

Citim Postuar mė parė nga Darius
    Cne feniksi gjarper me krahe? Nga doli feniksi gjarper njehere?

Feniksin e gjejme ne shume kultura te lashta qe nga sumeret deri tek prekolumbianet dhe choheu ne brigjet lindore te Amerikes se Jugut. I atribohet Egjyptit te Lashte si simbol mitologjik por eshte shume me i vjeter dhe mendohet se ka qene simboli i arianeve (te ardhur nga Oqeania dmth Lemuria). Ne cdo kulture e gjejme me moshe te ndryshme nga 500 vjet tek egjyptianet, 1461 tek arabet dhe 12,594 tek preinkasit dhe prekolumbianet dhe me pas tek majat. Dhe eshte kjo shifer qe korrespondon me gjysem e ciklit te plote tek majat, prej 25,200 vitesh. Cdo gjysem cikli shoqerohet me kataklizem natyrore dhe ne tani jemi ne perfundim te pjese se dyte te ciklit te katert (kjo eshte lidhja qe ka me kalendarin e majave dhe jo 1 milenium).

Dhe sa per ate qe ska ekzistuar feniksi me dy koka nuk eshte e vertete. Jo vetem qe ka ekzistuar po ka qene nga perfaqesimet e para te feniksit dhe qe eshte gjetur tek Sumeret por qe absolutisht eshte i huazuar nga kulture me e vjeter.
    Dhe per kete fakt kam bindje jo vetem te plote por te konfirmuar ne shume burime qe sme pelqen ti permend ne forum. Mjafton te permend dicka, masonet bazohen shume ne simbolet tejet te lashta. Kaq mjafton !!!

p.s. Me kujtohet dhe mua libri Kaloresit Dardane. Autori eshte Moikom Zeqo. Gjithmone me ka bere pershtypje fillimi i tregimit me kaloresit dardane qe ktheheshin nga Troja e shkaterruar ku kishin shkuar per ndihme. Me vone kur u rrita dhe mesova me shume i kam drejtuar vetes gjithmone pyetjen qe pse M. Zeqo i veconte Dardanet nga Trojanet?

i/e regjistruar Maska e XH.GASHI
    Anėtarėsuar
    07-03-2007
    Vendndodhja
    Prishtine
    Postime
    1,123
    pershendetje

Nese analizojm ne realitet simboli gjarprit per kete kohen qe eshte ne diskutim simbolizon planetet vet koka e gjarprit eshte dielli ,po si u be qe sistemi diellor te paraqitet ne form te gjarprit !
    Styxi dhe ju te nderuar

Sa i perket mendimit tim per zevendsimin e kultit te gjarprit me ate te shqiponjes besoj se nuk eshte larg reales.

Kjo bote eshte e lashte qe askush nuk ka njohuri se sa here eshte permbysur, permbytjet kan dodh si argument jan fosilet apo sfingsi eshtrat e njerzve gjigant (titaniket apo geget) .
    Keni permendur posejdonin dhe dzewzin qe ishin kunder titanikeve eshte normale se gjat permbytjes qe ka ndodhur ne ate kohe keta dy ishin shkaktare ,se paku ashtu reflektohet e liga vinte nga deti dhe dielli ishte i errsuar nga ndonje planet apo trup qiellor qe ju bashkangjit apo vetem pershkoj rrugen permes sistemit diellor apo ndonje Asteroid ra ne siperfaqen e tokes si pasoj dielli u err deti u ngrit njeriu i gjor kerkonte shpetim.
    Kur u qetsua koha apo u stabilizua levizja e planeteve dielli filloj te shendrit deti u qetsua Kadmi hodhi faren e njerzimit ne toke .Filloj me SHENDRIT DIELLI qe simbolizohet me kultin e shqiponjes per kete Zeusi ka afer githnji shqiponjen . Dielli -zeusi - apolloni - heliosi jan nje nese nuk nxen sa duhet keta mbesin fajtore nese nxen teper perseri keta jan fajtor posejdoni nese eshte deti pa tjeter do te jet i mvarur nga djelli .Nese nuk shendrit paraqitet si vdekje MOR-ARES errsi ,e lige-e keqe shqiponj e zez si simbolizim i luciferit por jo SHQIPONJK dy krershe .
    Kush ndihmoj te ndertohet Troja dielli -koha e mire dhe deti i qete Zeusi dhe posejdoni
    kush urdheroj te rrenohej Troja zeusi dhe posejdoni koha e erret pa diell dhe deti me dallg e stuhi .BREDHJA E YLLIKSIT uliks dhe shpernguljet e pjesmarrsve ne kete luft migruan disa humben rruge ne oborre pra na ben te kuptojm se ka ndodh nje permbytje pas luftes se Trojes jo ne permasa si ajo ne kohen e Kadmit.

Keto jan vetem supozime te miat .

i/e regjistruar Maska e Kreksi
    Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Vendndodhja
    Francė
    Postime
    5,636
    pershendetje XH.Gashi,

Ato dy simbole qe i ceke eshte shume me vend, gjarperi prezenton sistemin dillor me te gjitha planetet mirepo ēeshte edhe me e ēuditshme se foto ne te majte prezenton sakyesishte galaksine tone. Me siguri se behet fjale per nje civilizim te hershem ku njerzit kane patur edhe teleskop te persosur qe te shofin gjithesine si ne sot me tekniken moderne.

Faqja 20 prej 38 FillimFillim ... 10181920212230 ... FunditFundit

Tema tė Ngjashme

1. Si mund tė ulet ndikimi grek nė shqipėri ?
    Nga Anton nė forumin Ēėshtja kombėtare
    Pėrgjigje: 192
    Postimi i Fundit: 14-08-2011, 17:46
  2. Esse dhe artikuj të muslimanëve
    Nga ORIONI nė forumin Komuniteti musliman
    Pėrgjigje: 35
    Postimi i Fundit: 09-12-2010, 09:31
  3. Kryepeshkopi Anastas ende pret nėnshtetėsinė shqiptare
    Nga Arrnubi nė forumin Toleranca fetare
    Pėrgjigje: 130
    Postimi i Fundit: 19-08-2009, 07:39
  4. Guerilasit e LANC
    Nga Tannhauser nė forumin Historia shqiptare
    Pėrgjigje: 28
    Postimi i Fundit: 21-04-2007, 14:12
  5. Debat mes anti liberalėve dhe liberalėve
    Nga liridashes nė forumin Ēėshtja kombėtare
    Pėrgjigje: 1
    Postimi i Fundit: 22-03-2005, 19:26

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •