Ta bera nje pergjegje ne lidhje me kete gjegje e cila megjithate me la pa ndonje sqarim, (por me iku rryma para se ta postoja, andaj kesaj radhe nuk do te jem ne gjendje ta rishkruaj por do te perpiqem se paku te bej ca pyetje dhe sqarime).
Une po vija ne dukje pikerisht ate lloj historianesh e pseudohistorianesh qe zure ne goje. Mua per dallim nga shume syresh, nuk me shpotite ideja politike e rishkrimit te historise sipas endjes personale ose porosise me qellime aktuale politike nga rruga ime drejte shkencore. Mirepo vura ne pah se Cedomiri po bente pikerisht kete. Ai gatiti "kulacin e embel" permes se cilit shqiptareve do t'ua servonte helmin. Perse Cedomirit nuk i shkoi mendja ta vendoste pikerisht ne Beograd? Sava, Drava e Danubi (te gjithe te lundruesehm) do t'i mjaftonin si argumente baze per ta hedhur si tezė shumefish me te besueshme se kjo qe ka vene, por keshtu ai do ta rrezikonte ardhmerine e gjithe Serbise se tij te dashur...
Une me qeshtjen e Trojes realisht merrem qysh nga mosha 5vjecare, edhe sot kam te njejtin intensitet te interesimit te cdo gjeje qe rri ne lidhje me te.
Ky Cedomiri megjithate e elaboroi qendrimin e vet, -ai u nis nder tjera nga njohuria e tij se Dardani eshte i biri i Illyriosit te Kadmit, qe eshte e pavertete!
R. Salinas ishte nisur nga fakti i tij se Oqeani ishte dete. Qe poashtu eshte e pavertete!
Atehere, si te lindi idea se Troja gjindet ne, (dikund tjeter) vendin ku ti mendon se gjindej, por per te cilin nuk na e the. Ku gjindet Troja jote?
Ne e dijme ku gjindet Troja e Shlimanit; Ne mesvitet 80 e kuptuam se ku gjindet Troja e R.S. Price, dhe tani se fundi e kuptuam ku gjindet Troja e Cedomirit, por ende nuk e kuptuam se ku gjindet Troja e Styxit.
Realisht, mua dhe shume te tjereve, me intereson se ku gjindet Troja e Trosit, Ilit ... dhe se fundmi Priamit. Une do te doja te besoja se Troja e Styxit perputhet me vendndodhjen e Trojes se Vertete historike. Besoj, kjo na inetereson me se shumti dhe eshte e vetmja Troje me relevance per diskutim. Por deri me tani perpos mohimit te vendndodhjes se saj me te cilen pajtohen historianet qe ne te shumten e rasteve nuk pajtohen me perkatesine etnike te perbashket te tyre, nuk na dhe asnje pergjegje per regjionin qe mendon se ku mund te jete Troja e vertete.
Se pari une nuk mbroj kurrfare tezash qe formulojne epiqendra, e aq me pak "numerim epiqendrash" nje ose dy. Ky eshte veshrim i papreshtatshem dhe ne kundershtim me analogjite qe mund te perdoren per ta spjeguar situaten. Nje komb nuk mund te kete qender etnike. Ai mund te kete qender kulturore ekonomike, tregtare, shpirterore, politike, ushtarake etj., por jo qender nacionale. Prandaj mos me mvesh gjera qe nuk i kam pohuar. Aspak nuk qendron pohimi se nje trup duhet te jete kompakt per te rrezatuar (bile nje trup i tille eshte e pamundur te rreztoje). Popujt perbehen nga njesi te vecanta njerezore, duke filluar prej individit, familjes kusherninise, fisit ekmr. Nese nje familje shqiptare me vetedije dhe kulture te larte shqiptare vendoset ne nje mjedis te te ndryshem kulturor, pas nje kohe jo te gjate, mund te rrezatoje kulturen e vet ne rrethin qe jeton duke lene gjurme te thella ne sjelljen dhe kulturen e gjithe komunitetit ne te cilin ajo jeton. (Fatkeqesisht ndodhe e kunderta).
Ne kohen kur u ngrit Troja, Dardania Eme me gjithe Evropen ishte nen hije te plote dhe politikisht e ekonomikisht plotesisht e paperfillshme. Por kjo nuk do te thote se ka pushuar se ekzistuari virtyti dardan ne trollin eme. -Ajo thjeshte ngeli jashte ngjarjeve boterore ne ate periudhe. Vetem pas rrenimit progresiv 300 vjecar te civilizimit qe e ngriten ne lindje rendesia e perendimit filloi te shquhej ngadale por duke asimiluar vlerat e tradites epike te homerikeve te civilizimit njehere me te larte boteror...
Per paragrafin e shkoqur e te dhene me aq ambiguozitet, -pyes: Per cilin perafrim e ke fjalen? Sepse une nuk bera kurrfare perafrimi e as shkoqitje! Une thjeshte ndricova ate "kulacin" qe kishte gatuar Cedomiri.
Pershendetje.
Krijoni Kontakt