Close
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 7
    Άγιος Ειρηναίος της Λυών Maska e Seminarist
    Anėtarėsuar
    10-05-2002
    Postime
    4,982

Nje shikim Biblik mbi Drejtesimin edhe Shpetimin

Hyrje / Perkufizime

1. Drejtesimi - Do te thote jo vetem clirim prej mekatave, por gjithashtu shenjterim edhe nje rinim i brendshem i njeriut....Asnje prej ketyre gjerave qe e paraprijne drejtesimin - qofte bese apo vepra te mira - nuk e meriton Hirin ne vetvete per drejtesim.

{Keshilli i Trentit, Dekreti mbi Drejtesimin, Janar 13, 1547, kap 7,8}

{Shenim Klod: Deshmues, ky Keshill i Trentit, nqs nuk e di, eshte mbajtur menjehere pas kryengritjes reformuese te Luterit, si nje kundrapergjgje ndaj protesanteve luteriane, edhe mesimet e atyshme e prekin shume boten e koncepteve ungjillore sot]

Drejtesimi, sipas Katolicizmit edhe Trent-it, eshte nje clirim i vertete prej mekatave. Nga ana tjeter eshte nje shenjterim mbinatyror edhe nje rinim i brendeshem i njeriut. Mesimet protestante te nje nderhyrje krejtesisht te jashtme te Drejtesimit te Krishtit, u refuzua nga Trent-i si heretik. Katolicizmi meson se Besa e vertete ne Jesu Krishtin nuk eshte vetem Besa, kjo pa dhene frutet e nje veprave te mira, pa te cilat rritja shpirterore eshte e pamundur. Ne kete kuptim, veprat e mira jane te domosdoshme per shpetim. Nje pohim edhe pikepamje e tille i ben protestantet te mos ndihen rehat.

2. Shenjterimi

Te berit i shenjte. Shenjterimi i pare ndodh me pagezimin. Shenjterimi i dyte eshte nje proces qe zgjat per te tere jeten, gjate te cilit nje person tashme nen gjendjen e Hirit rritet ne zoterimin e Hirit edhe ne ngjashmerine e Perendise, duke iu korrensponduar besnikerisht frymezimeve hyjnore. Shenjterimi i trete ndodh kur nje person hyn ne qiejt edhe behet krejtesisht edhe pandryshueshmerisht i bashkuar me Perendine ne nje vizion lumturues.

3. Hiri

eshte miresia e treguar prej Perendise karshi njerezimit. Eshte po ashtu e pameritueshme, Dhurate mbinatyrore qe buron prej vendimit dashamires se Perendise. Keshtu qe Hiri eshte krejtesisht nje dhurate e hireshme, mbi te cilen njeriu nuk ka absolutisht asnje merite.

4. Meritat

Shperblimi hyjnor per praktikimin e virtutit. Eshte doktrine katolike qe me ane te veprave te mira, nje person qe ndodhet nen Hirin, i jepet me te vertete e drejta e nje shperblimi mbinatyror prej Perendise. Veprat e mira duhet te jene te tilla moralisht. Meritat varen prej vullnetit te lire te Zotit per te shperblyer me Lumturi te perjetshme veprat e mira te kryera me ane te Hirit te tij. Persa i takon distances infinite midis Krijuesit edhe krijeses, nje qenie njerezore nuk mundet dot vetem ta beje Zotin borxhli te tijin apo sajen, nqs Zoti nuk deshiron prej vullnetit te tij te lire.

Shperblimi i dhene per vepra te mira nuk merret si pasoje e veprimeve qe i paraprijne Hirit, por Hiri, i cili eshte i pamerituar, i paraprin veprimeve ne menyre qe ato (veprat) te kryhen ne menyre merituese. {Keshilli i dyte i Oranxh, 529 A.D}

5. Mekati vdekjeprures

eshte nje mekat aktual qe shkaterron Hirin shenjterues edhe shkakton vdekjen e mbinatyrshme te shpirtit. Shkelja e nje ligji hyjnor ne nje ceshtje themelore me deshire e vetedije te plote.

6. Mekatat me te e falshme

nje ofense kunder Zotit qe nuk e privon mekatarin nga Hiri shenjterues. Quhen te falshme pasi shpirti e ka ende principin vital (parimin jetesor) qe lejon nje sherim te brendshem.

II. Shpjegime te arsyetuara katolike mbi Drejtesimin

vijon...
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Seminarist : 10-11-2002 mė 07:53

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    28-04-2002
    Postime
    2,281

Klodi.

Se pari deshiroj qe te jeni mire me shendet, dhe ju uroj gjithe te mirat.
    Ne lidhje me keto pika qe ju kini sjelle , kjo eshte e drejta juaj, ndersa persa i perket shpetimit dhe perse protestantet ndjehen keq apo mire, kjo eshte puna e tyre. Une per vete besoj se cdo e mire vjen vetem prej Perendise, dhe kjo miresi fillon me Shpetimin nga mekati.
    NEse deshiron qe te dish rreth te qenit i drejte per Perendine. te inkurajoj qe te lexosh kryesisht letren e Romakeve. Menyrat tona ndryshojne ne shkrimet qe ne sjellim. Ju ne cdo gje i permbaheni ate se cfare kane thene te tjeret, (te cilen une nuk e gjykoj). por do te te ftoja , qe, do te ishte me mire qe ti ti referoheshe se pari Bibles, qe eshte direkt fjala dhe vullneti i Perendise, dhe keshtu do te jesh ne gjende qe te kuptosh (nen mesimin e Fryemse se Shenjte) se cila eshte verteta.
    Une nuk pretendoj se e njoh biblen shume mire, pasi nje jete nuk mjafton per kete gje, por jam plotesisht i bindur ne Mesazhin dhe qellimin qe Perendia na tregon me ane te fjales se tij ne Bibel.
    Megjithate te ftoj qe ta ndejkesh te gjithe shkrimin tim , ne menyre qe te kuptosh realisht se cfare eshte Shpetimi, si mardhenia e njeriut me te. Te gjitha shkrimet e mija , qe kam sjelle ne kete forum , nuk jane shkrime te dikujt , por jene thejsht zbulesa qe Fryma e Perendise , nepermjet dhurates se tij, ka dhene tek une, per ndertimin e shume vetave , dhe jo kryesisht vetem per ndertimin tim 1korinth:12:4-7.
    Ps, Ju thoni nje shikim biblik... dhe me pas na sillni nje shikim te nje keshilli. Biblik do te thote, ti referohesh mendimit biblik dhe tembeshtetur ne vargjet e bibles.
    Me respekt Deshmuesi.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga deshmuesi : 10-11-2002 mė 15:44

Anėtarėsuar
    10-05-2002
    Postime
    4,982
    Deshmues!

Ajo qe une mendoj se ti nuk kap dot, te pakten nga une, eshte se une perpiqem te jem sa me serioz e preciz ne ate qe dua te te them. Kjo nuk ka te beje fare me ate qe une le Biblen menjeane, per tu bazuar ne shkrime kishtare, por perkundrazi ne ate qe mendime te shprehura personalisht gjejne me teper harmoni e autoritet kur paraqiten si grup, Kishe. Edhe keto mesime vijne se ne besojme jane te bazuara ne Bibel.

Une letren e Romakeve, ka mundesi shume te madhe ta kem lexuar para teje, te pakten nje vit, edhe ketu nuk qendron problemi i asaj qe ti sheh apo une, por i asaj qe cfare eshte e vertete, apo jo?

E verteta nuk varet thjesht nga menyra shikimi personale te nje shkrimi, por nga ajo e personit ne bashkesi me te gjithe pjesen tjeter te Trupit, Kishes, nderyshe i bie qe nese dikush do gaboje ne interpretimin e shkrimeve i bazuar personalisht, temos jete gabim se kjo ka qene ne fund te fundit ajo qe i eshte dhene. Keshtu na del qe s'ka as herezi, as mesim te gabuar...

Kuptimi yt mbi shpetimin, eshte krejtesisht i njete me ate te reformatoreve protestante te mesjetes, prandaj edhe une te solla se cfare thote Kisha katolike.

Ai i permbahet pershkrimi i Kishes asaj qe protestantet e akuzuan?

Edhe se fundmi, eshte gabim te thuhet se po deshe te dish per shpetimin lexo letren e Romakeve, pasi kjo leter edhe pse flaet gjeresisht per kete teme, nuk mund te shkeputet nga konteksti i te gjithe bibles. Per me teper qe edhe letra e romakeve kundershton shume nga mendimet e tua...

Paqe! Maska e Matrix
    Anėtarėsuar
    02-11-2002
    Vendndodhja
    Nė Zemrėn e Hyjit!
    Postime
    3,123
    I nderuar vella ne Krishtin, Klodi

Te lutem te mos perdoresh si argumenta kunder luterianizmit, argumenta papiste!
    Te dyja keto rryma jane ne kundershtim me besimin e drejte qe na u transmetua nga apostujt, martiret dhe eterit e Kishes.

Te dyja keto kane devijuar e s'mund te merren per baze.

Ne kemi shume argumenta brenda Kishes Ortodokse, ne Bibel e shkrimet e eterve qe mund t'i perdoresh me me shume efikasitet!

Me respekt e mirekuptim
    Matrix
    Krishti: Ne Qiell me lavdine Hyjnore, ne toke me perulesine e sherbetorit!

Jezusi ju do! Maska e Astrit77
    Anėtarėsuar
    26-09-2002
    Vendndodhja
    Tirane
    Postime
    390
    Une mendoj se Bibla jep sqarime te sakta mbi cdo problem qe ngrihet.Biblen ne mund ta marrin ne teresi, mund ta studiojme edhe liber per liber, kapitull per kapitull, varg per varg apo fjale per fjale dhe mesazhi Biblik mbetet i pandryshuar.Per mua ka rendesi ajo gje qe Bibla thote dhe meson ne radhe te pare, pastaj se cfare kane thene njerez te ndryshem mbi nje teme sic eshte shpetimi apo drejtesimi varet ku ato jane bazuar ne Bibel apo diku tjeter.Pikerisht kjo ishte ajo gje per te cilen Martin Luter u vu ne kundershtim me Vatikanin dhe lindi protestanizmi si nje nevoje e kohes.Ne qofte se kisha predikon nje ungjill tjeter nga ai i Zotit Jezu Krisht atehere ajo nuk ben vullnetin e Zotit, por udhehiqet nga nje doktrine tjeter dhe eshte e kote te quhet kisha e Krishtit. Per mendimin tim Kisha e Krishtit quhet ajo Kishe ne themel te se ciles qendrojne Bibla dhe Jezu Krishti.Asgje jashte Bibles nuk mund dhe duhet te hyje ne Kishen e Krishtit.Sigurisht qe edhe kisha hera heres bie ne gabime sepse fundi i fundit ajo perbehet nga njerez qe akoma jane ne shenjterim dhe akoma nuk jane te persosur, por gjate gjithe jetes se tyre vijne duke u shenjteruar dhe persosur.

Une mendoj se e verteta gjendet ne Bibel dhe sot fale Zotit Biblen e kemi te gjithe ne disposicion, keshtu qe per cdo teme mund te diskutojme dhe te sjellim shkrimet tona, por te bazuara ne Bibel.Vetem ne kete menyre do te arrijme ne perfundime te sakta dhe te drejta.

Me respekt, Astriti!
    Zoti ju bekofte!
    Duani armiqte tuaj bekoni ata qe ju mallkojne, per te qene bij te Atit tuaj qe eshte ne qiej -Jezus

Anėtarėsuar
    10-05-2002
    Postime
    4,982
    Matrix

hmmm

strikt strikt i bie te jete patjeter ashtu sic thua ti. Megjithate ka toleranca, edhe duhet te pranosh se nga pjesa me serioze e Kishes perdoren literatura me perbashkesi mendimesh.

Ne perendim ps patristika eshte kryesisht nje fushe me kontribut te perkthyesve edhe kritikeve katolik, librat e te cileve perdoren gjeresisht nder ortodokset anglishtfoles.

Megjithate po deshe ti une e le.

Une patjeter qe kam mndesi edhe per materiale ortodokse...

Paqe! Maska e Matrix
    Anėtarėsuar
    02-11-2002
    Vendndodhja
    Nė Zemrėn e Hyjit!
    Postime
    3,123
    I dashur Klodi,

Une nuk mund te them ta lesh apo ta vazhdosh sjelljen e ketyre materialeve katolike ,

po mendoj se mqs ti ke mundesi te sjellesh materiale me teme te njejte nga eterit e Kishes sone, do te te lutesha ta beje.

Ne s'kemi pse u japim te pijne te tjereve uje te infektuar nga doktrinat papiste !

Nje infektim sado i vogel, sjell nje devijim te madh!

Me respekt
    Matrix
    Krishti: Ne Qiell me lavdine Hyjnore, ne toke me perulesine e sherbetorit!

Tema tė Ngjashme

1. Siguria e shpetimit (prot.) vs Shpetimi si nje proces (Ort.)
    Nga Seminarist nė forumin Komuniteti protestant
    Pėrgjigje: 22
    Postimi i Fundit: 11-12-2014, 09:01
  2. Nokia pėr tė persona tė verbėr dhe me shikim tė dėmtuar
    Nga YlliRiaN nė forumin Shkenca dhe jeta
    Pėrgjigje: 2
    Postimi i Fundit: 20-07-2011, 11:21
  3. Bibla Kur'ani Dhe Shkenca
    Nga Florim07 nė forumin Komuniteti musliman
    Pėrgjigje: 8
    Postimi i Fundit: 15-04-2009, 21:26
  4. Pėrgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 28-03-2006, 03:36
  5. Letėrsia shqiptare: probleme teorike-kritike nė gjykimin e vlerave letrare
    Nga Kosovari_78_Ca nė forumin Enciklopedia letrare
    Pėrgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 25-01-2005, 15:56

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •