Kuptimi literal i fjales Kishe eshte "nje asamble",ne greqisht, eklisia, prej ekaleo qe do te thote "me mbledh". Po ne kete kuptim perdoret edhe ne Tesatmentin e Vjeter po ashtu ne hebraisht (kahal).
Ne Testamentin e Ri,ky emertim ka nje kuptim pakrahasueshmerisht edhe me te thelle edhe me mistik, qe eshte edhe veshtire te jepet ne nje formulim te shkurter. Karakteri i Kishes se Krishtit shpjegohet me se miri prej shembelltyrave biblike me te cilat eshte lidhur edhe Kisha.
Kisha e Tesatmentit i Ri eshte mbjellja e re e Perendise,kopshti i Zotit, vreshti i Perendise. Zoti Krisht me ane te jetes se Tij tokesore, vdekjes se Tij ne Kryq edhe Ringjalljes se Tij, i prezantoi botes fuqi te reja hiredhenese, nje jete e re qe ka aftesi te nje frutshmerie te madhe. Keto fuqi ne i kemi ne Kishen e shenjte qe eshte edhe Trupi i Tij.
Shkrimi i Shenjte eshte teper i pasur ne shembellesa shprehese te Kishes. Keto jane me kryesoret:
a) Shembelltyra e Vreshtit edhe degeve te tij (Joani 15:1-8).
Une Jam Vreshti i vertete edhe imAte eshte vreshtari. Cdo dege ne Mua qe nek ben frut, Ai e pret, ndersa cdo dege qe ben peme, Ai e krasit, qe te jape me shume peme...Qendroni ne Mua, edhe Une ne ju. Sikunder dega nuk jep dot peme prej vetes, vec nese rrin ne vreshtin, po ashtu edhe ju nukmundeni, vec ne qendrofshi ne Mua. Une Jam Hardhia, ju jeni deget. Ai qe rrin ne Mua edhe Une ne ate,ky do te jape shume frut,pasi pa Mua ju nuk mund te beni asgje. Nese dikush nuk rrin ne Mua, ai do te pritet si dege, edhe do te hidhet. Edhe ato do te mblidhen edhe do te hidhen ne zjarr, ku edhe do te digjen....Ketu lavderohet tim Et, qe ju te jepni shume frut,keshtu do te behi nxenesit e mi.
[Shenim Klod - Shihni sa bukur e me autoritet flet Krishti. Fjalet e Tij jane si te asnje profeti, te rreme apo jo te rreme. Ai FLET, edhe nuk ben fjale.
A ka mendim edhe mesues qe te kete patur kete lloj te shprehuri edhe force?]
vijon...
Krijoni Kontakt