Close
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 5
    Άγιος Ειρηναίος της Λυών Maska e Seminarist
    Anėtarėsuar
    10-05-2002
    Postime
    4,982

Kisha e Krishtit - nga At. Mihail Pomazanski, ekspert i domatikes kishtare ortodokse

Kuptimi literal i fjales Kishe eshte "nje asamble",ne greqisht, eklisia, prej ekaleo qe do te thote "me mbledh". Po ne kete kuptim perdoret edhe ne Tesatmentin e Vjeter po ashtu ne hebraisht (kahal).

Ne Testamentin e Ri,ky emertim ka nje kuptim pakrahasueshmerisht edhe me te thelle edhe me mistik, qe eshte edhe veshtire te jepet ne nje formulim te shkurter. Karakteri i Kishes se Krishtit shpjegohet me se miri prej shembelltyrave biblike me te cilat eshte lidhur edhe Kisha.

Kisha e Tesatmentit i Ri eshte mbjellja e re e Perendise,kopshti i Zotit, vreshti i Perendise. Zoti Krisht me ane te jetes se Tij tokesore, vdekjes se Tij ne Kryq edhe Ringjalljes se Tij, i prezantoi botes fuqi te reja hiredhenese, nje jete e re qe ka aftesi te nje frutshmerie te madhe. Keto fuqi ne i kemi ne Kishen e shenjte qe eshte edhe Trupi i Tij.

Shkrimi i Shenjte eshte teper i pasur ne shembellesa shprehese te Kishes. Keto jane me kryesoret:

a) Shembelltyra e Vreshtit edhe degeve te tij (Joani 15:1-8).
    Une Jam Vreshti i vertete edhe imAte eshte vreshtari. Cdo dege ne Mua qe nek ben frut, Ai e pret, ndersa cdo dege qe ben peme, Ai e krasit, qe te jape me shume peme...Qendroni ne Mua, edhe Une ne ju. Sikunder dega nuk jep dot peme prej vetes, vec nese rrin ne vreshtin, po ashtu edhe ju nukmundeni, vec ne qendrofshi ne Mua. Une Jam Hardhia, ju jeni deget. Ai qe rrin ne Mua edhe Une ne ate,ky do te jape shume frut,pasi pa Mua ju nuk mund te beni asgje. Nese dikush nuk rrin ne Mua, ai do te pritet si dege, edhe do te hidhet. Edhe ato do te mblidhen edhe do te hidhen ne zjarr, ku edhe do te digjen....Ketu lavderohet tim Et, qe ju te jepni shume frut,keshtu do te behi nxenesit e mi.

[Shenim Klod - Shihni sa bukur e me autoritet flet Krishti. Fjalet e Tij jane si te asnje profeti, te rreme apo jo te rreme. Ai FLET, edhe nuk ben fjale.
    A ka mendim edhe mesues qe te kete patur kete lloj te shprehuri edhe force?]

vijon...
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Seminarist : 24-10-2002 mė 04:53

ITM Maska e E.J.
    Anėtarėsuar
    04-09-2002
    Vendndodhja
    somewhere
    Postime
    15
    *
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga E.J. : 07-11-2002 mė 03:47
    life ain't the same every day, some days you are the peagon and some days you are the statue.

Anėtarėsuar
    10-05-2002
    Postime
    4,982
    pershendes waschingtonsen si gjithnje...

si me je zemne?

mos me jep pergjigje ketu...se heeee

Anėtarėsuar
    10-05-2002
    Postime
    4,982
    Postuar mė parė nga E.J.
    he se po pres une te lexoj pikat...

Tiiii mos prit kot, se ne vijme vete...

mos nderhy se do mi heqesh edhe ato pike te shkreta qe me kane mbete...

duku i her ka lagja....

Anėtarėsuar
    10-05-2002
    Postime
    4,982

vazhdim...

b) Shembelltyra e Bariut edhe Grigjes (Joani 10:1-6).

Ne te vertete, ne te vertete, po ju them, se ai qe nuk hyn nga porta per ne stan, por duke u u kacavjerre tjeter kund, ky eshte vecse nje vjedhes e plackites. Por ai qe hyn neper Porten eshte Bariu qe mban delet... ...Ne te vertete, ne te vertete, Une po ju them, Une Jam Porta e deleve....Une Jam Porta edhe kushdo qe hyn nepermjet Meje, do te shpetoje, edhe do te gjeje te Hyre e te Dale edhe shume kullote....Une Jam Bariu i mire. Bariu i mire jep jeten e Tij per delet e Tij...Une Jam Bariu i mire, edhe une i njoh delet e mia, edhe njihem prej tyre...edhe Une e ve Jeten time per to. Kam edhe dhen te tjera, qe nuk jane te kesaj tufe; edhe ato do ti mbledh edhe ato do ta degjojne Zerin tim, edhe keshtu do te jete nje tufe e Nje Bari.

c) Shembelltyra e Kreut edhe Trupit (Ef 1:22-23, edhe ne vende te tjera). Ati ke vene te gjitha ndene Kembet e Tij, edhe i dha Atij te jete Kreu i gjithshkaje ne Kishe, qe eshte edhe Trupi i Tij, plotesia e Tij, qe mbush gjithshka ne te gjitha.

vijon...

d) Shembelltyra e te ndertuarit nen drejtim dhenien (Ef 2:19-22)
    Tashme ju nuk jeni me te huaj e te jashteme, por bashkeqytetare me shenjtoret ne Shtepine e Perendise; edhe jeni ndertuar mbi themelin e apostojve edhe profiteve, ku Jisu Krishti Vete eshte gurri i qoshes - ne te Cilin e gjithe Ndertesa, e mbajtur bashke, rritet ne nje Tempull te shenjte ne Zotin; ne te cilin ju po ashtu jeni ndertuar per banim te Perendise me ane te Frymes se Shenjteruare.

Tema tė Ngjashme

1. Referenca e burime historike
    Nga Kreksi nė forumin Historia shqiptare
    Pėrgjigje: 72
    Postimi i Fundit: 09-04-2015, 16:42
  2. Disa data historike
    Nga urtesia nė forumin Historia shqiptare
    Pėrgjigje: 12
    Postimi i Fundit: 12-10-2006, 13:47
  3. Kronologjia e ngjarjeve qė nga 360 para Krishtit deri mė sot.
    Nga ALBA nė forumin Historia shqiptare
    Pėrgjigje: 21
    Postimi i Fundit: 25-09-2005, 17:42
  4. Njė kishė jo fort ortodokse
    Nga angeldust nė forumin Komuniteti orthodhoks
    Pėrgjigje: 2
    Postimi i Fundit: 30-04-2005, 01:33
  5. Ortodoksia dhe Shqipėria
    Nga shendelli nė forumin Komuniteti orthodhoks
    Pėrgjigje: 258
    Postimi i Fundit: 07-04-2004, 18:16

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •