Shqiptarët nën Mal të Zi mbajnë peticion, ndërsa UDSH është kundër
Në Malësi filloi nënshkrimi i peticionit për rregullim të ri të shtetit: Shqiptarët kërkojnë të kenë tri regjione të veta
09.01.2004, 08:09
"Nuk pranojmë kurrfarë forme të komunës, sepse qeverisjen e llojit të tillë e kemi tejkaluar që moti. Zgjidhja e vetme për shqiptarët në Mal të Zi është regjionalizimi tri pjesësh i trojeve ku banojmë, gjegjësisht që Malësia, Ulqini me Krajën dhe Plava e Gusia të fitojnë statusin e regjionit brenda të cilave do të funksionin subregjionet. Në Malësi ka filluar nënshkrimi i peticionit si shenjë përkrahje për këtë ide, ndërsa interesimi është shumë i madh; brenda disa ditësh do të formohet një OJQ e cila do t'i bashkojë shqiptarët në Mal të Zi, dhe qëllimi i së cilës do të jetë regjionalizimi" - tha Nikë Gjeloshaj, njëri nga iniciatorët e nënshkrimit të peticionit dhe themeluesi i OJQ në të ardhmen.
Ai theksoi se regjionalizimi është në përputhje me vendimet e pjesës së parë të Konferencës së Washingtonit e cila u mbajt në qershor, dhe ishte e organizuar nga Këshilli kombëtar shqiptar amerikan, Instituti për çështje shqiptare "Albanika" në Lubjanë në bashkëpunim me Qendrën për studime ndërkombëtare dhe strategjike dhe ekspertin e tyre Janusc Bugajski.
"Vazhdimi i konferencës është caktuar për shkurt dhe atëherë do të definohet platforma për regjionalizimin e Malit të Zi, me çka janë të informuar institucjonet, kështu që nuk është rast që tani tentojnë me formimin e shpejtuar të komunave qytetare të na e imponojnë vullnetin e tyre" - tha Gjeloshaj.
Sipas fjalëve të tij, me këtë potez ndihmohet integrimi i Malit të Zi në Europë, sepse regjionalizimi është standard në të gjitha shtetet e zhvilluara, e kjo është, siç tha, mënyra e vetme për rregulimin më në fund të çështjes së shqiptarëve në Mal të Zi.
"Komunën është dashur të na e japin në vitet e 70-ta, kur edhe kishim nevojë për të, tani është ajo çështje e deplasuar dhe nuk do të kënaqemi me një formë të tillë të vetqeverisjes, çfarëdo kompetenca që të ketë. Më 13 janar është caktuar përsëritja e debatit publik lidhur me ligjin për kryeqytetin dhe atëherë do t'i prezentojmë kërkesat tona dhe të tregojmë se çka don Malësia - theksoi Gjeloshaj dhe shtoi se peticioni do t'i dorëzohet Asociacionit të rejgioneve të Europës në Strasbour, ndërsa institucionet malaziase do t'i njohtojë me rezultatet e aksjonit pas përfundimit të konferencës së Washingtonit dhe punimit të platformës për regjionalizim.
marrë nga www.iliria.net
Përshëndesim Nikë Gjeloshajn dhe gjithë vëllëzërit tanë në trojet shqiptare në Mal të Zi dhe urojmë në realizimin sa më të shpejt të kërkesës së tyre më se të drejtë për regjionalizim të trojeve tona në Mal të Zi.
Krijoni Kontakt