Close
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 10
    in bocca al lupo Maska e Leila
    Anėtarėsuar
    25-04-2003
    Postime
    2,556

Metoda Studjimi

Ka shume menyra te ndryshme si te studjoni, sic ka edhe shume njerez te ndryshem. Marifeti, ama, eshte te gjesh metoden qe ju ndihmon me shume. Lista e meposhtme permban disa menyra qe kane ndihmuar me te shumten e njerezve. Disa mund t'jua ndihmojne, disa mund te mos ju ndihmojne. Megjithate, provojini te gjitha dhe zgjidhni planin tuaj.

(1) Studjoni ne te njejtin vend
    Gjeni nje vend te qete, larg prej gjerave qe te terheqin vemendjen, me shume hapesire per te punuar. Kur ta gjeni, studjoni ne te njejtin vend gjithnje. Mund te jete nje tavoline e vogel ne dhomen tuaj, tavolina ne kuzhine, ose biblioteka. Te shtriheni siper krevatit ose ne dyshemene apo tapetin e dhomes, gjeneralisht nuk jane vende te mira per te studjuar.

(2) Studjoni ne te njejten kohe
    Zgjidhni ne cilen kohe te dites mund te perqendroheni me mire, dhe qe i pershtatet orarit tuaj. Perdore ate kohe c'do dite qe te studjoni. Perpiquni te mos e zgjidhni kohen shume vone neteve.

(3) Perdorni nje kuti detyrash
    Vendosini te gjitha pajisjet qe perdorni per te studjuar ne nje vend ku mund ti gjeni shume lehte. Mbajini ne rregull, gati per perdorim, qe te mos harxhoni shume kohe duke i kerkuar.

(4) Rri larg prej gjerave qe te terheqin vemendjen
    Ju duheni te perqendroheni vetem tek detyrat tuaja dhe ne asgje tjeter. Televizori duhet te jete i mbyllur, bisedat e te tjereve duhet te jene ne nje dhome tjeter, muzika duhet mbyllur, dhe telefonatat duhen pergjigjur vetem pasi keni mbaruar se studjuari. C'do tjeter mendim qe keni ne koke duhen lene per me vone, gjithashtu.

(5) Beni me te veshtirat ne fillim
    Ne qofte se i druheni nje detyre te vecante, ose e dini qe kerkon me shume mundim, bejeni ate te paren. Truri juaj do te jete i fresket, dhe ne anen tjeter, ju s'keni pse shqetesoheni per ate kur jeni duke bere detyrat e tjera.

(6) Planifikoni projektet e gjata
    Projektet e medhaja duhen ndare ne pjese me te vogla qe te jene me te lehta. Per shembull, keto pjese mund te perbehen nga gjera si mbledhje shenimesh, shkrim i pare i cili mund te korigjohet me kalimin e kohes, ose shkruajtje te nje bibiografie. Veji vetes nje date qe te mbarosh secilen detyre, dhe perpiqu ta zbatosh orarin.

(7) Studjoni rregullisht
    Detyrat nuk jane vetem ato qe ju ngarkohen te beni c'do nate. Nje kontrollim i shenimeve tuaja duhet te jete pjese e planit tuaj te detyrave. Kjo vetem merr disa minuta c'do dite, por ia vlen kur vjen koha per provime.

(8) Shkruani nje kontrate
    Uluni me prinderit tuaj dhe shkruani nje kontrate detyrash ne fillim te c'do simestri. Keshtu vini ne shkrim synimet tuaja dhe cfare pritet prej jush.

(9) Planifikoni kohen e studjimit
    Kur uleni te beni detyrat, beni nje orar te vogel qe tregon se si do e perdorni kohen qe keni. Ndajeni ne baze te kohes (kaq minuta per kete detyre, e kaq per tjerat).

(10) Shmangjuni maratones
    Ne qofte se keni ndjekur metodat e mesiperme, kjo e fundit s'ka perse t'ju ndodhi. Megjithate, ju duheni te kuptoni qe nje sesion studjimi maraton-are eshte nje metode jo-prodhimtare

Disa metoda qe nuk u permenden me siper por qe une i ndjek si fanatike jane:
    (1) Shkrimi Sa me shume e shkruaj mesimin (kuptohet neper karta te vogla apo skica e pervijime te mesimit), aq me mire e mbaj mend.
    (2) Ngjyrat Shkrimet qe kam neper fletore jane te ngjyrosura dhe te vizatuara, pasi jam person vizual; me terheqin ngjyrat.
    (3) Ri-shikim i fletoreve Jo vetem i ri-lexoj fletoret e mia kur jam duke studjuar ne shtepi, por edhe pas klase, me nje here pas mesimit.
    - Ekzekutuesja.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Leila : 30-11-2003 mė 01:46
    trendafila manushaqe
    ne dyshek te zoterise tate
    me dhe besen e me ke
    dhe shega me s'me nxe

i/e regjistruar Maska e xxxl
    Anėtarėsuar
    20-10-2002
    Vendndodhja
    gjermani
    Postime
    277
    NUK JAM DAKORT ME ASNJE NGA ATO PIKAT QE LEXOVA ME LART NGA EGZEKUTUESJA SE NQS UNE NUK DO MBAROJA ME PERPARE ATO DESHIRA QE PER MUA JANE ME PRIORITARE ATEHERE ESHE E KOTE QE I FUTESH ASAJ PUNE PASTAJ KUR NIS TE MESOJ DICKA MENDOJ SE KAM NJE PIKSYNIM KU DUA TE HARIJ DICKA DHE INTERESAT JANE SHUME TE FORTA KESHTU QE RJEDHIMISHT RITET EDHE DESHIRA PER TE STUDIUAR MENDOJ SE NUK MUND TE SHKOJ NESHKOLLE DUKE MENDUAR SE KUR TE KTHEHEM NJEHERE DUHET TE GJEJ SE KUSH ESHTE VENDI ME I PERSHTATSHEM PER TE SUDIUAR QE KESHTU MERENI DHE FUTENI NJEHERE E PERGJITHMONE NE KOKE QE PER TE MESUAR KA VETEM NJE MENYRE ME LOGJIKE E JO NE MENYRE DIDAKTE ATEHERE EDHE NJE FJALE KISHA UNE EDHE MBAROVA KUSH MESON CMENDET DHE LAJTHITET

in bocca al lupo Maska e Leila
    Anėtarėsuar
    25-04-2003
    Postime
    2,556
    xxxl,

Natyrisht, qe te mesosh, te duhet deshira, por pas disa vitesh ne shkolle, vjen dita dhe fillon e na merzitet shkolla. Kjo nuk do te thote qe s'duam te mesojme. Thjesht, me kalimin e kohes, humbim motivimin, s'dijme si te planifikojme kohen, etj. etj..

Megjithate, ne shkrimin tim, nuk pashe ne asnje vend dicka qe i inkurajon njerezit te mesojne me memorizim ne vend te llogjikes. Ne anen tjeter, memorizimi eshte pjese e studjimit. Si per shembull, te mbash mend emrat e kemikateve ne Tabelen Periodike te elementeve, etj..
    trendafila manushaqe
    ne dyshek te zoterise tate
    me dhe besen e me ke
    dhe shega me s'me nxe

i/e regjistruar Maska e EXODUS
    Anėtarėsuar
    15-06-2003
    Vendndodhja
    Intravenous..
    Postime
    1,667
    Disa metoda qe nuk u permenden me siper por qe une i ndjek si fanatike jane:
    (1) Shkrimi Sa me shume e shkruaj mesimin (kuptohet neper karta te vogla apo skica e pervijime te mesimit), aq me mire e mbaj mend.
    (2) Ngjyrat Shkrimet qe kam neper fletore jane te ngjyrosura dhe te vizatuara, pasi jam person vizual; me terheqin ngjyrat.
    (3) Ri-shikim i fletoreve Jo vetem i ri-lexoj fletoret e mia kur jam duke studjuar ne shtepi, por edhe pas klase, me nje here pas mesimit.
    Gjithashtu

Metodat e cituara mė sipėr, perveē atyre te parashtruara tek kreu i postimit te parė (te cilat gjithashtu duhet tė merren parasysh) janė mjaft efikase dhe i pėrshtaten mė sė miri ēdokujt.

Do tė shtoja edhe diēka tjetėr:

1- Asnnjėherė mos lejoni vetveten tė mjaftoheni thjesht me njė arritje, pasi do tė jetė e vėshtirė tė mposhtni dehjen emocionale qė vjen si rezultat i kėsaj arritje, e cila nuk shkakton, veēse, robėrim aftėsish apo talentesh.

2- Po ashtu, mendoj se pėmban tė njėjtėn vlerė "rėndėsie" edhe fakti i pėrcaktimit dhe i njohjes sė synimit pėr arritjen e njė qėllimi tė caktuar, synim ky i cili nėse vihet nė jetė dhe aplikohet nga gjykimi i ēdo njėrit prej nesh, do tė kurorėzojė nė mėnyrė tė suksesshme triumfin e arritjes.

{EXODUS}

Programues Softueresh Maska e edspace
    Anėtarėsuar
    04-04-2002
    Vendndodhja
    Filadelfia, SHBA
    Postime
    2,565
    Orari i mesimit duhet te jete disa ore pas buke, qe ti lejoni stomakut kohe te trete ushqimin. Sic e kini vene re kur hani shume buke, truri perqendrohet ne trjetjen e ushqimit dhe aktivitetet ngadalesohen sa ndonjehere na ze dhe gjumi.

Prandaj para mesimeve, dhe sidomos para provimeve nuk duhet ta keni barkun plot. Nqs provimi eshte heret ne mengjes eshte me mire ndonje kafe, ose ndonje karamele, cokollate qe i japin trurit sheqer (energji) dhe jane te lehta ne stomak. Kafeina stimulon nje pjese te trurit qe kontrollon aktivitetin dhe kjo u ben qe te jeni zgjuar gjate provimit.

Prandaj mos degjoni prinderit qe u shtyjne te hani sa me shume buke qe te keni fuqi per provimin
    Edi

<-----
    Anėtarėsuar
    13-05-2002
    Postime
    985
    Per mendimin tim , menyra me e mire e te mesuarit eshte te lexosh materialin , te hedhesh ne leter pikat kryesore (apo mbeshtetese te materialit ) dhe me pas ne baze te ketyre pikave te japesh shtjellimet e nevojshme ...te pakten per mu kjo metode ishte mjaft efikase gjate sezonit te provimeve !
    Good luck !
    ...

In God I Trust! Maska e MisCongeniality
    Anėtarėsuar
    02-05-2003
    Vendndodhja
    QHC
    Postime
    417
    Postuar mė parė nga edspace
    Nqs provimi eshte heret ne mengjes eshte me mire ndonje kafe, ose ndonje karamele, cokollate qe i japin trurit sheqer (energji) dhe jane te lehta ne stomak. Kafeina stimulon nje pjese te trurit qe kontrollon aktivitetin dhe kjo u ben qe te jeni zgjuar gjate provimit.
    Hmmm, si i behet kur e ke provimin 8 ore te gjate? (E kam me gjithe mend; s'po tallem)
    What bond is there between me and the world? I am like a rider on a summer day who takes shelter to rest under the shade of a tree, then goes on his way. ~ Profeti Muhamed Salallahu Alayhi Wa Salam

Promete (i lidhur) Maska e Kryeplaku
    Anėtarėsuar
    12-09-2002
    Vendndodhja
    nė realitetin e hidhur
    Postime
    2,218

Mos e lodhni trurin me shume se c'duhet:

Nuk e di por menyra me e mire per dike me duket mostensionimi i tij. Nese e shifni veten se jeni te lodhur me mire futini ca ore gjum, ose ndonje xhiro ose nje hedhje ne det dhe lexoni pasi te keni mbaruar. Kur e keni trurin e lodhur nuk beni gje tjeter vecse harxhoni kohen para librit ose ngatroni dhe ato qe i kishit pervetesuar ne tru. Kam pothuajse 15 vjet qe e ndjek taktiken e moslodhjes se teperme dhe jam shume i kenaqur me rezultatet e nxjerra.

Ah dhe nje keshille tjeter kur te shkoni ne provime sa me larg frikacakeve (sidomos femrave) se po filluan te flasin ju vejne ne ankth edhe juve. Ankthi eshte armiku me i madh i rezultatit te mire (megjithate nuk them qe mos "t'a cani koken fare"). FLM

Gezuar Kosoven e Pavarur Maska e dodoni
    Anėtarėsuar
    07-11-2002
    Postime
    3,393
    Kjo metodė shumė e mirė qenka, dhe poashtu ka edhe shumė metoda tjera qė janė poashtu tė mira. E mira ėshtė qė tė zgjedhėsh njėrėn prej tyre qė ju pėrshtatet juve mė sė miri dhe pastaj ta zbatoni gjithė kohėn. Kontrolloni ju jetėn tuaj duke qenė sa mė tė organizuar nė jetė dhe jo jeta t'iu kontrolloj juve.

Unė kam kėtė metodė mėsimi qė mė ka rezultuar si mė e suksesshmja dhe i ėshtė pėrshtatur mė sė miri nevojave tė mia:

-Lexo kapitullin gjithmonė para leksionit dhe poashtu edhe powerpoint slajdat
    -Merr pjesė aktive nė kuvendimet rreth atij kapitulli gjatė leksionit dhe nėse ke ndonjė gjė tė paqartė, bėj pyetje profesorit/eshės
    -Shfleto nė mėnyrė tė shpejtė gjithė kapitullin menjėherė pas leksionit dhe nėnvizo pjesėt qė profesori/esha i dha mė shumė rėndėsi gjatė leksioneve
    -Bėj detyrat nė fund tė kapitullit menjėherė atė ditė pas leksioneve
    -Para provimit lexo edhe njėherė gjithė kapitujt nė shpejtėsi duke ju kushtuar mė shumė kohė pjesėve tė nėnvizuara
    -Shiko powerpoint slajdat dhe detyrat e bėra, dhe hidhi edhe njė sy tė shpejtė gjithė kapitujve
    -Flej mirė njė natė para provimit qė tė jeni sa mė tė kthjellėt e pėrqėndruar nė provim
    Leje mos m'trano, pashe zotin!!!!

Rrofte Shqiperia Etnike

!Welcome! Maska e StormAngel
    Anėtarėsuar
    05-02-2003
    Vendndodhja
    Zurich, Switzerland
    Postime
    6,846
    Pershendetje,
    Metoda ime qe perdori per lexim apo pregatitje te ndonje provimit eshte si vijon:
    Lexoj njehere komplet tekstin qe kam vetem nje here dhe pas kesaj mundohem qe ta shkruaj ate qe kam mbajtur mend.
    Pastaj,lexoj edhe nje here te njejtin tekst dhe serish shkruaj ate qe kam mbajtur mend (normal duke mos pa ne tekst) dhe per se fundi lexoj edhe 3-4 here te njejtin tekst qe ne fund te i jap nje perfundim i nxjerrur serish me shkrim.
    Deri tashi me ka bere shume pune menyra e ketille e studjimit.
    Eshte shume e vlefshme qe te ndjeket edhe procesi i ligjerates me vemendje,kjo ndihmon shume ne procesin e mevonshem te studjimit.
    We didn't land on Plymouth Rock, Plymouth Rock landed on us.

Tema tė Ngjashme

1. Struktura e Tokes sipas Bibles.
    Nga K.TORO nė forumin Toleranca fetare
    Pėrgjigje: 164
    Postimi i Fundit: 13-07-2011, 07:21
  2. Si vjen bashkimi kombėtar?
    Nga Anton nė forumin Ēėshtja kombėtare
    Pėrgjigje: 487
    Postimi i Fundit: 22-02-2004, 00:19
  3. Tre metoda te futbollit sqarim
    Nga eagles nė forumin Sporti nėpėr botė
    Pėrgjigje: 1
    Postimi i Fundit: 25-01-2004, 17:44

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •