Londër: Luftë kundër gangsterëve shqiptarë
Nick Hopkins, korrespondent krimesh
The Guardian
Kanë qenë më shumë se 24 kapobanda të tregëtisë ilegale të seksit dhe qenieve njerëzore në Londër objekt i një operacioni policor të organizuar pasi të dhënat në kryeqytetin britanik flisnin për rritjen e aktivitetit kriminal të grupeve të ardhura nga Evropa Lindore, duke shtrirë mjaft kontrollin e industrisë së ndyrë. Pas një pune me shërbimin migrator, Scotland Yard hartoi një listë të të dyshuarve bazuar të dhënat e mbledhura prej një grupi pune të quajtur Operation Reflex, që qëmtoi informacionin nëpërmjet agjencive ku përfshihet dhe skuadra e krimit kombëtar dhe MI5. Dyqind oficerë të policisë metropolitane u angazhuan për operacionin. Një ditë më parë u sulmuan 5 shtëpi që rezultoi në arrestimin e dy grave si fazë e parë e operacionit pas të cilit ndihmëskomisioneri Tarique Ghaffur premtoi se do të pasohej nga një hetim i pandërprerë. Shefi i drejtorisë së krimeve, zoti Ghaffur, ka qenë tejet i shqetësuar kohët e fundit, pasi ishin rritur qoshet londineze të krimit të organizuar nga Evropa Lindore, veçanërisht nga shqiptarët. Veprimtaria e tyre ka lidhje me 70 rrëmbime në 12 muajt e fundit. Një nismë me emrin e koduar Operation Maxim, synon arrestimin e figurave kryesore të familjeve kryesore kiminale dhe shkatërrimin e rrjetit të furnizimit me prostituta nga Ballkani. Për shkak se shumë nga kriminelët përdorin emra fallso, oficerët kanë qenë të pajisur më makina për njohjen e gjurmëve të gishtave me database nga e gjithë Evropa që mund të japë brenda sekondave rezultatin e kërkuar. Zoti Ghaffur ka paralajmëruar se nëse policia do të dështojë tani, Londra do të përballë një luftë të ashpër të industrisë së ndyrë. Ai tha se shërbimi emigrator nuk ka bashkëpunuar ashtu sa duhet. Problemi ka më shumë nevojë dhe për një bashkëpunim më të madh evropian. “Këta kriminelë po shkaktojnë mjerim në të gjitha nivelet, veçanërisht brenda komuniteteve të tyre. Ata po trafikojnë ilegalisht femra shpesh në kushtet e shfrytëzimit. Ata gjithashtu kanë rritur përdorimin e armëve, dhunës dhe drogës. "Policia ka bërë të ditur se kriminaliteti shqiptar është shpërndarë Edinburgh, Glasgou, Liverpul, Kardiff, Telford dhe Lancaster”.
Krijoni Kontakt