kisha nje pyetje ne lidhje me kuranin,shpesh thuhet: ne krijuam qejte dhe ne... apo Ne te themi ty... ne vende te tjera thuhet edhe Une. perse Ne? kush ne?
pres me shume interes ndonje pergjigje te mundshme,flm.
kisha nje pyetje ne lidhje me kuranin,shpesh thuhet: ne krijuam qejte dhe ne... apo Ne te themi ty... ne vende te tjera thuhet edhe Une. perse Ne? kush ne?
pres me shume interes ndonje pergjigje te mundshme,flm.
i nderuari armandovranari
Pergjigjen per pyetjen qe ke shtruar ti mund ta gjesh po ne kete forum me teme: "400 pyetje mbi islamin - 400 pergjigje" nga autori J.N.Öztürk.
klipp&klar
flm norca.li
Eshte perdorur ne Kur'an fjala "Ne" per te treguar madheshtine e All-llahut e jo per te treguar se ka me shume se nje zot. Kur mbreterit e therrasin veten ne shumes cfare mund te thuhet per All-llahun.
Zoti te udhezofte.
Te Allahut jane cfare ka ne qiell e ne toke.
po atehere pse nuk perdoret gjithmone por vetem disa here, sepse duhet te perdoret gjithmone per te treguar personalit si po thua ti(siē e perdorin mbreterit dhe autoritetet)?
Per Ne une them se do te tregoj vertet personalitetin e vet(Perendia Trio, ATI; BIRI; FRYMA E SHENJTE).
Perendia nuk perdor ashtu siē thua ti sepse Perendia nuk eshte se merre shprehjet humane(te mbreterve apo ku ta di une) se perndryshe do te fliste gjithmone me "Ne" dhe jo me "Une".
keshtu e shikojme ne "une"(Bej shaka)
me respekt i krishteri!!!
Tani pra keto tri gjera mbeten:
Besimi, Shpresa dhe Dashuria;
Por me e madhja nga keto eshte
DASHURIA
Zoti ju bekofte te gjitheve
Sido qe te interpretohet fjala "ne" e perdorur ne Kur'an eshte sinqerisht qesharake te dalesh te ideja e trinitetit duke qene se ne Kur'an eshte bere teper e qarte njeshmeria e Krijuesit!
ja disa fragmente nga Kur'ani
Thuaj , Ai Allahu eshte NJE
Allahu eshte Ai qe sdo krijese i drejtohet (mbeshtetet)per cdo nevoje
As ska lindur ke as nuk eshte i lindur
dhe Atij askush nuk i eshte i barabarte
All-llahu - s'ka zot pos Tij. I Gjalli, Vigjiluesi. Nuk e ze tė koturit, e as gjumi. E Tija ėshtė ē'ka nė qiej dhe ē'ka nė tokė. Kush mund tė ndėrmjetėsojė te Ai, pos me lejėn e Tij? Ai e di se ē'po u ndodhė dhe ē'do t'u ndodhė. Dhe asgjė nga dija e Tij nuk mund tė pėrvetėsojnė, pos sa tė dojė Ai. Ndėrsa pushteti i Tij pėrfshin qiejt dhe tokėn. E nuk lodhet duke i ruajtur (mirėmbajtur), ngase Ai ėshtė i Larti, Madhėshtori.
Peace!
Akusi ka te drejte o "i krishtere". Ti nuk do te gjesh asnje argument ne Kur'an apo ne traditen e Profetit ne lidhje me trinitetin. Une thashe ate qe dija dhe eshte deshira e All-llahut qe e ka perdorur here "Ne" e here "Une"
"O bijtė e israilit, kujtoni (jini mirėnjohės pėr) tė mirat e Mia, tė cilat ua dhurova juve dhe zbatoni premtimin qė mė keni dhėnė Mua. Unė zbatoj atė qė u premtova dhe tė mė keni frikė vetėm Mua. " [Kur'an 2, 40]
"E nė qoftė se jeni nė dyshim nė atė qė Ne ia shpallėm gradualisht robit tonė, atėherė sillnie ju njė kaptinė tė ngjashme si ai (Kur'ani) dhe thirrni (pėr ndihmė) dėshmitarėt tuaj (zotėrat) pos All-llahut, nėse jeni tė sinqert (nė thėniet tuaja se Kur'ani nuk ėshtė prej Zotit)." [Kur'an 2, 23]
Te Allahut jane cfare ka ne qiell e ne toke.
Per te krishterin
Ti nuk e di nese perdorimi i fjales Ne eshte apo jo humane mund te jete edhe e anasjellta.. pra qe humanet ta kene pervetesuar prej komunikimeve te shenjta qe u jane zbritur profeteve qe nga fillimi i koherave.
Duke qene se brenda te njetit liber perdoren tre peremra te ndryshem per te treguar Allahun me duket se mundesia per t'iu referuar trinitetit eshte 0.
Nese ty te krijon konfuzion perdorimi i Ne dhe Une atehere po te sjell une nje argument tjeter.... ne shume raste per te njejtin funksion thuhet edhe Ai pra peremrin i vetes se trete njejes.... te cilin nuk e gjen asnjehere ne formen shumes Ata.
Per te tjerat mendoj se parafolesit te kane dhene plot argumenta.
Te nderuar
Megjithese nismetarit te kesaj teme ia referova pergjigjen per pyetjen qe ka shtruar, hetova se disa paskan pertuar ta lexojne. Ndaj edhe po e shkarkoj edhe nje here ketu:
Kur ėshtė fjala pėr udhėheqje tė drejtė dhe shpėrblimet e Zotit, Kurani pėrdor edhe shprehje Ne...Neve. Si mund tė bie kjo nė ujdi me Njėsinė (Zotit Njė) e Zotit?
Kjo ujdiset mirė. Ēdo pronar i gjithpushtetit i ēon udhėheqjet e tij tė drejta me njė radhė tė shkallėve e parashkallėve. Kjo mund tė kuptohet kėshtu qė Ai, me vullnetin e Tij tė lirė i ngarkon disa elemente me porosi tė Tij. I Gjithėpushtetshmi kėto elemente e shkallė i pėrmend bashkarisht me Vetveten dhe Vetveten bashkė me ata, me qėllim nderimi tė tyre. Kur Zoti ynė, Hyji flet pėr Ne dhe Neve, e ka fjalėn mu pėr kėtė gjė. Kurani flet pėr kėto shkallė hyjnore. Shkalla mė e lartė dhe mė fisnike nga kėto shkallė pėrbėhet nga el-Meleul-Ala (Bashkėsia mė e lartė, Kėshilli suprem i Bashkėsisė) (lexo lidhje me kėto suren e 37, versin e 8-tė dhe sure 38, versi i 69-tė).
Kėto shkallė hyjnore e sjellin vullnetin dhe udhėheqjen e drejtė e pushtetit tė vetėm dhe absolut, sė bashku edhe me urdhėrat (ligjet) e tij, nė trajtė tė njė hierarkie, e cila (hierarki) pėrbėhet nga dimensione tė ndryshme, deri te botėrat e poshtme dhe, kohėpaskohe, deri te bota jonė tridimensionale. Kėtė rregull Kurani e cilėson si synnetullah (qėndrimet dhe veprimet e Zotit). Nė synnetullah nuk ka pengesa e pamjaftueshmėri (mangėsi), as qorrollisje e as ndryshime (shih pėr kėtė suren 35, versi 43)
Megjithatė ekziston njė rrugė e veēantė, e cila i kapėrcen tė gjitha dimensionet dhe shkallėt e njeriut dhe e siguron lidhjen e drejtėpėrdrejtė me Krijuesin. Kjo ėshtė rruga e zemrės dhe dashurisė. Kanalet e kėsaj lidhjeje ēojnė pėrmes hukamės hyjnore tė njeriut. Nė kėto kanale nuk mund tė mjaftojė apo tė ndikojė asnjė arsye e dituri e njeriut apo shkallė e zhvillimit. Nga kjo pikėpamje, Rruga e dashurisė ėshtė njė rrugė e posaēme dhe pėrplot fshehtėsi, i cili e lidh njeriun me Krijuesin, e ēon te Ai dhe duke i lėnė jashtė vėmendjes tė gjitha dimensionet. Kjo rrugė nuk mund tė pėrshkruhet me fjalė. Tė atillėt, tė cilėt e njohin kėtė rrugė, nuk do ti tregojnė asnjė njeriu se si mund tė arrihet kjo dhe, kėtė fshehtėsi nuk mund ta hetojė askush nga jashtė.
Njėra nga dukuritė e pėrgjithshme tė Rrugės sė Dashurisė, tė cilėn mund ta arrij ēdo njeri, ėshtė lutja. Mirėpo, pėr arritjen e kėsaj Dashurie me anė tė lutjes lypset edhe njė pjekuri dhe zhvillim krejtėsisht tjetėr. Lutja, pėr tė cilėn e kemi fjalėn, nuk ėshtė lutje e rėndomtė, me tė cilėn shprehen dėshira tė ndryshme.
Kjo pra ishte njėra nga variantat qė e shpjegon deri diku kėtė gjė.
Ti o I krishteri je bere shume qesharak kohet e fundit jo vetem se e trajton ceshtjen siaps qefit sepse kjo eshte liria e te gjitheve por sepse deshiron te komentosh ashtu sic do ti dhe jo sic eshte komentuar nga vete Muhamedi, ti ku e ke problemin?Postuar mė parė nga i krishteri
po atehere pse nuk perdoret gjithmone por vetem disa here, sepse duhet te perdoret gjithmone per te treguar personalit si po thua ti(siē e perdorin mbreterit dhe autoritetet)?
Per Ne une them se do te tregoj vertet personalitetin e vet(Perendia Trio, ATI; BIRI; FRYMA E SHENJTE).
Perendia nuk perdor ashtu siē thua ti sepse Perendia nuk eshte se merre shprehjet humane(te mbreterve apo ku ta di une) se perndryshe do te fliste gjithmone me "Ne" dhe jo me "Une".
keshtu e shikojme ne "une"(Bej shaka)
me respekt i krishteri!!!
Pa te te bej nje pyetje te bukur shume, pse s'behesh musliman, jo per gje por do ta kuptosh me shume Islamin dhe Kur'anin dhe mos na keshillo qe ne te kuptojme Biblen vetem kur te jemi te krishtere, provo edhe ti sugjerimet e tua ose teorite e tua te cilat nuk ia ve vetvetes por te tjereve.
Ajo eshte shpjeguar shume bukur sepse Allahu kur ka dashur te tregoje Krenari, Superioritet etj, si keto Ai vendos per veten e Tij Ne. Nese ecen me Pretendimet se Jane shprehje qe u takon Mbreterve duhet te dish nese per mbreterit eshte nje here e privilegjuar Allahu eshte me i privilegjuari per te mbajtur "Ne" dhe kjo nuk eshte dicka e habitshme te shprehet ne gjuhen e humaneve sepse Ai humaneve ia ka derguar Librin ne te kundert humanet nuk do te merrnin vesh asgje nga ai Liber
hajt shnet!!
"Allahu ka ekzistuar dhe s'kish vėnd, Ai ėshtė ashtu siē ka qėnė" Hzr. Aliu r.a.
Krijoni Kontakt