Close
Faqja 0 prej 3 FillimFillim 12 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 29
    Shqiperia eshte Evrope Maska e iliria e para
    Anëtarësuar
    24-04-2002
    Vendndodhja
    Cunami ne Indonezi zgjati per disa minuta, kurse ne trojet tona 500 vjet.
    Postime
    4,907

EUROSTAT: Shqipëria, më e varfra në Europë

Fuqia blerëse: Çmimet super të larta dhe pagat e ulëta, rendisin Shqipërinë të fundit në rajon

Raporti: Shqiptarët paguajnë çmimet më të larta në rajon, duke rritur shkallën e varfërisë

Julian Llupo

Shqipëria mbetet vendi me të ardhura më të pakta dhe çmime më të larta në Europë. Raporti i dalë gjatë ditës së djeshme nga Instituti Europian i Statistikave (EUROSTAT) merr në studim 37 vende të Europës, nga të cilat 27 vendet e Bashkimit Europian dhe 10 vende që janë jashtë zonës së BE-së. Krahasimi i bërë midis fuqisë blerëse që ka një shqiptar dhe asaj që ka një qytetar i Bashkimit Europian, na nxjerr në vend të fundit jo vetëm për sa i përket vendeve të BE-së, por edhe atyre të rajonit tonë.

Treguesi i nxjerrë nga EUROSTAT bazohet në Produktin e Brendshëm Bruto të një vendi, i matur me fuqinë e tij blerëse. Pra, me anë të këtij treguesi maten të ardhurat për frymë të çdo qytetari të këtyre 37 vendeve, duke i krahasuar ato me të ardhurat mesatare të vendeve të Bashkimit Europian. Për çdo vend nxirret se sa peshë zënë të ardhurat e tij për banor matur me fuqinë blerëse në raport me të ardhurat mesatare të një qytetari të BE-së. Në 37 vendet e marra në studim, 27 prej tyre janë anëtaret e BE-së, 3 janë kandidatët për t'u bërë pjesë e BE-së, ku bën pjesë Kroacia, Maqedonia dhe Turqia, 3 vende të EFTA-s, Islanda, Norvegjia dhe Zvicra, 4 vende të Ballkanit Perëndimor, Shqipëria, Serbia, Mali i Zi dhe Bosnje-Hercegovina.

Shqipëria rendit pikërisht në vend të fundit, duke pasur të ardhura për frymë matur me fuqinë blerëse sa 21% e mesatares së vendeve të Bashkimit Europian. Pra, nëse një europian i ka të ardhurat për frymë të matura me fuqinë blerëse 10 mijë Euro, atëherë një shqiptar zotëron një fuqi blerëse prej 2 100 euro. Shqipëria jo vetëm që rezulton me një nivel tepër të ulët të të ardhurave për frymë matur me fuqinë blerëse, por edhe krahasuar me vendet e tjera të Ballkanit Perëndimor, niveli mbetet tepër i ulët.

Krahasuar me Malin e Zi, të ardhurat e një shqiptari matur në atë që ai mund të blejë janë 12% më të ulëta. E njëjta shifër vlen edhe për Serbinë, që rezulton një vend me të ardhura rreth 50% më të larta se Shqipëria. Një rezultat i tillë vjen për shkak të çmimeve, që duket se në vendet e Ballkanit Perëndimor janë disa herë më të ulëta se në Shqipëri. Edhe Bosnje-Hercegovina është një vend në të cilin mund të jetosh më mirë se në Shqipëri. Kështu, një qytetar në këtë vend mund të blejë me të ardhurat e tij më shumë mallra dhe shërbime se në Shqipëri. Raporti i të ardhurave të një qytetari në Bosnje-Hercegovinë janë sa 26% e të ardhurave mesatare të një qytetari të Bashkimit Europian, duke qenë 5% më të larta se të një qytetari shqiptar. Edhe Maqedonia fqinje ka një tregues të ardhurash matur me fuqinë blerëse 7% më të larta se Shqipëria, duke qenë në nivelin e 28% të të ardhurave të mesatares europiane. Turqia është në një nivel më të lartë, duke kapur 31% të të ardhurave të një europiani, ndërsa një qytetar kroat ka të ardhura të matura me fuqinë blerëse sa 52% e një vendi europian.

Çfarë mat ky tregues?

Treguesi i nxjerrë nga EUROSTAT mat Produktin e Brendshëm Bruto të një vendi i konvertuar me fuqinë e tij blerëse. Pra e thënë më thjeshtë, EUEOSTAT ka matur sa mallra dhe shërbime mund të blejë një qytetar në këto 37 vende me të ardhurat për banor, duke bërë edhe krahasimet me mesataren e vendeve të BE-së. Pra, me anë të këtij treguesi maten të ardhurat për frymë të çdo qytetari të këtyre 37 vendeve, duke i krahasuar ato me të ardhurat mesatare të vendeve të Bashkimit Europian. Për çdo vend nxirret se sa peshë zënë të ardhurat e tij për banor matur me fuqinë blerëse, në raport me të ardhurat mesatare të një qytetari të BE-së matur me fuqinë e tyre blerëse.

Mali i Zi dhe Serbia, të ardhurat 50% më të larta

Krahasuar me Malin e Zi, të ardhurat e një shqiptari matur në atë që ai mund të blejë janë 12 pikë më të ulëta, ose të ardhurat e një malazezi janë 50% më të larta se të një shqiptari. E njëjta shifër vlen edhe për Serbinë, që rezulton një vend me të ardhura rreth 50% më të larta se Shqipëria. Një rezultat i tillë vjen për shkak të çmimeve që duket se në vendet e Ballkanit Perëndimor janë disa herë më të ulëta se në Shqipëri. Edhe Bosnje-Hercegovina është një vend në të cilin mund që të jetosh më mirë se në Shqipëri. Kështu, një qytetar në këtë vend mund të blejë me të ardhurat e tij më shumë mallra dhe shërbime se në Shqipëri. Raporti i të ardhurave të një qytetari në Bosnje-Hercegovinë janë sa 26% e të ardhurave mesatare të një qytetari të Bashkimit Europian, duke qenë 5 pikë më të larta se të një qytetari shqiptar, ose rreth 20% më të larta. Edhe Maqedonia fqinje ka një tregues të ardhurash matur me fuqinë blerëse 7 pikë më të lartë se Shqipëria, duke qenë në nivelin e 28% të të ardhurave të mesatares Europiane. Turqia është në një nivel më të lartë duke kapur 31% të të ardhurave të një evropiani, ndërsa një qytetar kroat ka të ardhura të matura me fuqinë blerëse sa 52% e një vendi europian.

Treguesi i Produktit të Brendshëm për Frymë, matur me fuqinë blerëse për 37 vende. Krahasimi është i bërë me mesataren e të ardhurave të një qytetari të BE-së

Tabelen e gjeni te
    http://www.shekulli.com.al/news/47/A...007-12-18.html
    Lumi ka ujin e paster ne burim

Kombi mbi te gjitha

Hyllin Maska e Hyj-Njeriu
    Anëtarësuar
    22-07-2007
    Vendndodhja
    Fatkeqesisht mes ndergjinoresh
    Postime
    2,945
    Po normale qe do jene cmimet e larta...malli eshte i gjithi nga importi,gati 3 miliard dollare ne vit... Prodhimi i vendit nuk mbrohet e jo me te subvencionohet,keshtu qe prape prodhojme me kosto te larte....

Cte mos jesh i varfer ,kur europa ta fut sa krahu....Juve thote ju kemi avantazhuar se mund te eksportoni pa dogane(leshte e curres te eksportojme,eksportojme vetem cu do qefi atyre e qe nuk u cenon asnje nderrmarrje) por ama mos mbroni ekonomine tuaj me taksa te larta doganore,vijini te uleta se ne spo veme fare....Japonia psh orizin e mbron me taksa 1000 % ,kurse ne shqiptaret jemi bosa,nuk e rruajme per konkurrecen e jashtme,se i kemi mallrat supercilesore e me bollek....

Cte mos kemi ne cmimet e larta...do cuditesha per te kunderten duke njohur politiken masakruese ekonomike qe ndjekin te shiturit tane tek italiani dhe greku....
    Shqiptari e ka care rrugen e historise me Palle ne dore!

i/e regjistruar Maska e Borix
    Anëtarësuar
    17-01-2003
    Postime
    2,316
    Cte mos jesh i varfer ,kur europa ta fut sa krahu
    S'eshte faji i europes se ti drejtohesh nga mediokrrit...

Hyllin Maska e Hyj-Njeriu
    Anëtarësuar
    22-07-2007
    Vendndodhja
    Fatkeqesisht mes ndergjinoresh
    Postime
    2,945
    Citim Postuar më parë nga Borix Lexo Postimin
    S'eshte faji i europes se ti drejtohesh nga mediokrrit...
    Po tek mediokrit mbahu ti,atyre verua fajin...Nje sllogan dine te gjithe ,te futemi ne europe e mediokrit ate pune bejne ,u shesin shqiperine evropianeve,me se shumti italianit dhe grekut...

Mallrat bujqesore e te industrise se lehte perbejne shumicen e importit...Ty te iken gati 2 miliard dollare ne vit valute,kesh,pare ne dore,per mallra qe i prodhon fare ne vend...
    POR
    Ty europa te ka dhene dore,te ka 'favorizuar' te ka lene eksportin pa dogane me vendet e EU-se.me kusht qe ti ti mbash taksat doganore te uleta tek 5%....
    Nderkaq mallrat bujqesore italiane dhe greke subvencionohen nga EU deri ne 100%...Keshtu qe ty te vjen malli i huaj nenkosto e rrenon prodhimin tend qe ti nuk e mbron dot se ste le AY I MODHI qe rri ne Bruksel....Se po nuk ju binde atij nuk hyn ne Europe....

Prodhimi bujqesor e i industrise se lehte ne shqiperi nuk eshte as gjysma e atij te viteve 70...mjafton te krahasosh rendimentet bujqesore dhe faktit qe ti importon deri edhe gozhde ....Eksporton lende druri ne greqi duke prere pyjet dhe importon mobiljeri greke apo italiane me drurin qe ti u ke dhene....

Europa te ka dhene rolin e ekonomise koloniale,eksporto lende te pare dhe importo mall te perpunuar.... Provo te vesh taksa doganore per te mbrojtur disa prodhime vendase,kur te vershojne kritikat se Shqiperia nuk eshte per tregtine e lire,se po zbaton politika proteksioniste qe nuk jane ne frymen e bashkepunimit te mire dhe integrimit ne Europe....Si perfundim do e mbash brenda,ske ca ben tjeter....se do futemi ne europe apo jo?
    Shqiptari e ka care rrugen e historise me Palle ne dore!

Emathia Maska e MaDaBeR
    Anëtarësuar
    20-05-2003
    Vendndodhja
    Në çdo vend ku ka jetë
    Postime
    5,321
    Çdo gje qe eshte thene ne kete raport eshte mese e vertete. Me te vertete Shqiperia eshte nje nga vendet me te vrafra te Europes. Per kete ndikojne shume faktore, si te brendshem ashtu dhe te jashtem. Faktori kryesor eshte se Shqiperia eshte vendi me shkallen me te larte te informalitetit ne Europe. Kjo sjell automatikisht defiçit dhe evazion fiskal. Sado qe bizneset paguajne taksa, ato nuk i paguajne keto taksa te plota pasi nuk ka indeksim te çmimeve dhe pagave, keshtu qe buxheti i shteit peson nje humbje kolosale nga kjo gje. Nje tjeter faktor shume i rendesishem eshte dhe prodhimi vendas, i cili eshte shume i vogel, si pasoje eksortet jane shume te vogla ne krahasim me importet dhe ketu krijohet nje defiçit i konsiderueshem. Prodhimi vendas ndikon dhe ne çmimet e tregut, pasi kur nuk ka konkurence vendase dhe mallrat e eksportit tregtohen me çmime te larta si pasoje e mungeses se konkurences. Dhe korrupsioni eshte nje faktor tejet i rendesishem pasi ndikon direkt ne xhepat e konsumatoreve, te cilet paguajne ekstra per te patur sherbimet qe u takojne. Nuk duhet lene pa permendur dhe kriza energjitike, e cila ka penalizuar shume biznese dhe si pasoje ka sjelle humbje te medha ne buxhetin e shtetit. Te gjitha keto humbje qe vijne nga keto faktore te brendshem, nese do te mblidheshin nga shteti, do te benin qe rrogat e buxhetoreve te rriteshin ne gati 25%-30%, rritje kjo reale,duke parashikuar dhe rritjen e inflacionit.

Si faktore te jashtem, sipas mendimit tim, jane rritja e çmimit te naftes dhe e drithareve ne mbare tregjet boterore. Kjo ka ndikuar dhe ne tregun vendas,pasi eshte rritur inflacioni ne perpjestim te drejte me rritjen e pagave, qe do te thote se pagat pak a shume jane ne nivelet qe kane qene, dmth nuk kane pesuar rritje reale pothuajse fare, ose kane pesuar nje rritje teper te vogel, te pa konsiderueshme.
    Për inad të Djallit dhe Shqyptarëvet, Zoti ka me mbajtë Shqypninë më kambë me nder e me lumni

zhapik buster Maska e drity
    Anëtarësuar
    11-01-2006
    Postime
    1,237
    Raporti i mesiperm nuk eshte i sakte.
    Ai nuk merr ne llogari ekonomine informale dhe ndihmen financiare te emigracionit.
    Ne çdo artikull, raport apo studim faqenxires ekonomia informale Shqiptare vleresohet si 50% mbi ate formalen.
    A nuk do ishte me vend ta merrnin edhe kete faktor ne konsiderate kur bejne vleresimin e mireqenjes?

Nese marrim ne konsiderate faktin e mesiperm, shifrat transformohen katerciperisht ne favorin e Shqiperise.
    When you are in it up to your ears, keep your mouth shut.

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    30-08-2006
    Vendndodhja
    askund
    Postime
    9,007
    ne kemi benzat me te bukur ne rajon keto na thone jemi me te varfrit
    JO SEKS PARA MARTESE

8cubanezi3 Maska e Cub
    Anëtarësuar
    22-02-2007
    Vendndodhja
    Tirane
    Postime
    111
    Shpiperia esht vend i pasur!!por vetem nje pjes.Pjesa tjeter me zor nxjerr buken e gojes.
    Jemi vend qe skemi fare barazi,ne popullsi!! 20% jan super te pasur dmth politikanet. 15 % jan populli qe esht jo shum i pasur,65% jan gati te gjith isoj, qe shumica kan rrogen 150 euro ne muaj,dhe paguajm taksat me te mdhaje qe ekzistojne
    Tålkìng behind my båck? While yoù re there..Kiss My Ass!!

fillimi i gjithckaje Maska e JestersWorld
    Anëtarësuar
    23-01-2006
    Vendndodhja
    ata ketu ne qiell ne toke
    Postime
    684
    Te verteta te gjitha keto qe keni shkruar. Per mendimin tim ama nuk e ka fajin europa se sa do ta subvencionoj europa bujkun perseri nuk e ve dot ne konkurrence me bujkun shqiptar. Problemi qendron tek domatja e bukur europiane dhe tek ajo e shemtuta shqiptare.

Shqiperia eshte i vetmi vend ne europe ( mbase ne bote) ku cigaret e kontrabandes jane me shtrenjte se ato te taksuarat.

Nje kafe kushton sa 1 ore deri ne 1 dite pune.

Konkurrenca nuk ka shprehjen "ta bej me lie qe te shes me shume se x" si parim por "pse e shes me pak se x une, budalla jam?"

Te gjithe perpiqen te mashtrojne shtetin

Te gjithe mashtrojne njeri tjetrin

Nuk na e ka fajin europa, ja kemi fajin vetes. Te shkosh ne mal te zi ai te sheh shtrember kur i thua se je prind me femi e punon pa kontrate. Shqiptaret jane si refugjat ne vendin e tyre. Pa kontrate qeraje, pa adrese, pa kontrate pune, pa kontrate energjie, pa kontrate uji, pa kontrate kudo qe te hedhesh syte.

Pa kontrate do te thote pa ligj. Pa ligj do te thote koha e gurit. Ne kohen e gurit nuk kishte zhvillim ekonomik.
    Cdo pergjithsim eshte i gabuar, ky gjithashtu!

DOTT. SKUTHI Maska e SKUTHI
    Anëtarësuar
    17-10-2005
    Vendndodhja
    It's not your business....
    Postime
    460
    Pike se pari Shqiperia nuk eshte nje shtet institucionalisht i konsoliduar, eshte akoma imitim i nje shteti.. siperfaqja territoriale totale e Shqiperise nuk eshte e kontrolluar ose mbuluar nga shteti, shteti jone nuk e njeh mire territorin e tij. Politika jone deri tani mund te thuhet qe eshte marre vetem me nje pjese te vogel te vendit, duke harruar pjesen me te madhe te saj sidomos zonat rurale qe jane ato qe krijojne sektorin e bujqesise etj. Shteti ose politikanet tone e kane per turp te merren me katundet, i vjen zor.. Vemendjen me te madhe e kane te qytetet, se aty fitimi eshte me i madh dhe me i shpejte. Tani me thene te drejten e vetmja iniciative qe po shkon kunder kesaj rryme eshte ajo e Edi Rames dhe me duket dicka e mire..
    EVERYBODY'S BUSINESS IS NOBODY'S BUSINESS

Faqja 0 prej 3 FillimFillim 12 FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Përgjigje: 500
    Postimi i Fundit: 16-10-2009, 14:46
  2. Mocioni, Berisha flet për gjithçka, por jo për Fazlliç
    Nga njemik në forumin Tema e shtypit të ditës
    Përgjigje: 47
    Postimi i Fundit: 19-12-2008, 10:44
  3. Përgjigje: 116
    Postimi i Fundit: 17-10-2007, 23:58
  4. Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 14-03-2007, 09:06
  5. Janullatos: Nuk ka përparim me djegien e kishave dhe xhamive
    Nga Jesushaus në forumin Tema e shtypit të ditës
    Përgjigje: 157
    Postimi i Fundit: 08-04-2004, 07:40

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •