Ndihet i harruar nga shteti. I kanė premtuar dhėnien e njė pensioni tė veēantė, por ende ka mbetur vetėm me 6 mijė lekė pension
Laver Bariu dhe brenga e tij
Ndėrsa kasetat me emrin dhe fotografinė e tij shiten udhėve tė Shqipėrisė, artisti pėrmetar nuk fiton asnjė para. Piratėt po "ushqehen" mirė edhe me Laver Bariun, ashtu si edhe me krijimtarinė e artistėve tė tjerė. Kėshtu qė, nė shtėpi, artistit i kanė mbetur vetėm titujt dhe ēmimet "Qytetar nderi i Pėrmetit dhe i qarkut tė Gjirokastrės", "Nder i Kombit" dhe medalja "Naim Frashėri" ,tė cilat i mbajnė gjallė pasionin, por jo shėndetin.
Nė katin e dytė tė njė pallati tė vjetėr (nė qendėr tė Pėrmetit), mundohet t'i kalojė si tė mundė ditėt e pleqėrisė, bashkė me gruan e tij, Kanon. Tashmė ėshtė nė prag tė 74 viteve tė jetės sė tij. Gjithė kėto vite i ka tė mbushura me emocione dhe mbresa tė bukura nga koncertet e pafund, brenda dhe jashtė Shqipėrisė, nga ēmimet e shumta, duartrokitjet dhe pėrshėndetjet e marra nga gjithė adhuruesit e tij. Por kjo, vetėm njėra anė e viteve qė ikėn. Kėnaqėsia ka qenė e dukshme nė sytė e artistit ,ndėrsa, brenda vetes, mbante tė fshehura brengat, tė cilat i zbulon njė e nga njė nė kėtė intervistė.
"Mos vallė mė duhet tė jap gjė tjetėr, veē mushkėrive tė mia?"- nis tė shfryjė ai. Ėshtė kjo njė shfryrje qė ka nisur ta shoqėrojė nė ēdo ditė tė tij, ndėrsa ndien gjithnjė e mė shumė harrimin e shtetit, i cili nuk ėshtė kujtuar t'i japė tė paktėn njė pension tė veēantė, Laver Bariut, artistit pėrmetar, qė dikur e quajtėn "Nderi i Kombit". Kaq do t'i mjaftonte artistit, pėr tė gjetur paksa qetėsinė atje, nė shtėpinė e vogėl, nė katin e dytė tė njė pallati (nė qendėr tė Pėrmetit).
Tė gjithė ju njohin me emrin Laver Bariu. Kėshtu ju kanė thirrur jo vetėm nė Pėrmet, por edhe nė koncertet nėpėr vendet e Ballkanit, Evropės, Azisė, Australisė dhe Amerikės. Ndėrsa miqtė qė ju njohin mirė, thonė se ju keni njė emėr tjetėr. Kush ėshtė nė tė vėrtetė "usta" Laveri?
Po, ėshtė e vėrtetė qė nė publik njihem me emrin Laver Bariu, por mua mė quajnė Laver Bari Nurka. Jam lindur dhe jam rritur nė njė familje shumė tė varfėr, ndaj dhe nuk arrita kurrė tė arsimohem ashtu si duhet, pra tė ndjek shkollat qė ndoqėn tė tjerėt. Kam kryer vetėm dy klasė fillore, pra sa pėr tė mos mbetur analfabet (qesh). Familja ime u lidh me Luftėn Nacionalēlirimtare dhe dy vėllezėrit e mi ranė dėshmorė.
Thatė se jeni vetėm me dy klasė fillore. Si mundėt tė arrinit majat me artin tuaj dhe tė bėheni njė artist kaq i njohur?
Isha fare i vogėl kur dėgjoja me endje tė madhe gjyshin tim Nurka, i cili ishte mjeshtėr nė violinė. Ai ma nguliti nė mendje e nė shpirt muzikėn. Kohė mė pas, im atė, Bariu, mė mėsoi t'i bija lahutės dhe xhezit, vegla kėto, tė cilat ai i zotėronte vetė shumė mirė. Nuk isha mė shumė se 12-13 vjeē kur ia kisha marrė shumė mirė dorėn kėtyre veglave. Ishim nė Korēė nė ato kohė. Ndėrsa prindėrit po mendonin tė shpėrnguleshin nė Pėrmet, mė kujtohet qė i thoja tim eti se, nėse nuk mė blinte njė gėrnetė, unė nuk lėvizja nga shtėpia.
Ai u detyrua tė ma blinte atė, duke paguar pesė napolona. Nė Pėrmet u njoha me shokė tė rinj, me lahutierin e Ansamblit tė Shtetit, Selim Asllanin, me Sherif Lamēen e Mazar Asllanin, tė cilėt, megjithėse mė tė mėdhenj nė moshė, mė vlerėsonin pėr kėrkesat dhe vėrejtjet e mia. Sė bashku, me punė kėmbėngulėse, arritėm tė pėrfaqėsoheshim nė festivalin e organizuar nė Tiranė, nė vitet 1951-'52. Pas kėsaj, ne do tė duartrokiteshim nė sa e sa festivale me kėngėt dhe kabatė pėrmetare. Kėto ishin fillimet e mia.
Pas rikthimit nė vendlindje, si rrodhi jeta e usta Laverit?
Vitet kalonin dhe ja, njė ditė, unė u njoha dhe u martova me gruan time, Kanon, qė i qofsha falė (qesh). Me tė kam tre djem dhe dy ēupa, tė gjithė tė arsimuar e tė rregullt, tė rritur nė atė regjimin e mėparshėm dhe me atė fukarallėkun tim, si tė gjithė shqiptarėt. Fėmijėt i kam tė martuar dhe me fėmijė. Kam nipėr e mbesa plot. Pėrveē gėrnetės, nė Pėrmet mė pėlqente tė kėndoja edhe kėngėt e bukura pėrmetare. Mė pėr zemėr kam kėngėn "A kanė ujė ato burime". Dhashė ē'munda pėr vendlindjen time, Pėrmetin tonė tė shtrenjtė. Por ja qė, kohėt e fundit, kur i kėrkova dikujt tė mė pėrgatiste njė kasetė, qė ndoshta mund tė ishte incizimi im i fundit, me kabatė dhe kėngėt e mia, ai mė kėrkoi ta paguaja.
Ju pranuat?
Sigurisht qė jo. "Ke turp apo s'ke",- i thashė. Unė gjithė jetėn jam pėrpjekur tė lė diēka nga krijimtaria dhe djersa ime pėr brezat, pa menduar pėr shpėrblim. Vetėm para disa vjetėsh mora njė shpėrblim tė vogėl nga njė bankė e Londrės pėr ca incizime tė hedhura nė njė disk, i cili u realizua nga njė etnomuzikolog londinez. Ishte njė shumė e vogėl, aq sa duket si njė pėrēmim pėr gjithė atė punė tė madhe qė kisha bėrė.
Nė treg ndodhet njė numėr i madh kasetash, qė mbajnė pėrsipėr fotografinė dhe emrin tuaj. Sa keni pėrfituar ju nga shitja e tyre?
Nuk kam pėrfituar asgjė dhe tani nuk kam moshė tė merrem me gjyqe pėr tė kėrkuar hakun tim. Jam 74 vjeē dhe, deri tani, jam goditur edhe dy herė nga tensioni. Piratetia nė kėtė vend ka marrė dhenė dhe askush nuk po e zgjidh kėtė problem. Si unė janė dhe gjithė artistėt e tjerė. Me punėn tonė nė vite po pasurohen tė tjerėt.
Me ē'tė ardhura jetoni? Merrni vetėm pension pleqėrie apo edhe pension tė veēantė?
Aktualisht, unė marr vetėm njė pension shumė tė vogėl pleqėrie, 6 mijė lekė, dhe mė vjen turp qė me to nuk pi dot njė kafe me shokėt. Nuk mund ta kuptoj, pėrse nuk trajtohem dhe shpėrblehem me pension tė veēantė. Jo, se jam keq nga gjendja ekonomike, pasi mė ndihmojnė fėmijėt, por mė vjen keq, pse nuk mė jepet ajo ēka mė takon. Pėr kėtė kam pasur edhe takime me dy ish- presidentėt e fundit, tė cilėt mė kanė pritur e mė kanė dėgjuar dhe mė kanė premtuar se do tė ma lidhin pensionin e veēantė, por deri tani nuk kam marrė asgjė. Nuk e di se ku zvarritet puna: "I zoti e jep, tellalli s'e jep", -thotė njė fjalė e urtė e popullit".
Artan Ēela
Krijoni Kontakt