...eshte e moralshme!
Si mendoni, c'donte te thoshte Gustav Flober me kete?
...eshte e moralshme!
Ndryshuar për herë të fundit nga Cupke_pe_Korce : 24-04-2005 më 12:31
Summertime, and the livin' is easy...
Ajo qe eshte e bukur eshte e moralshme!
Menyra se si mund ta interpretoj une ate qe ka patur Gustav Flober ndermend mund te jete ndryshe nga menyra se si e interpretoj vertete ate qe eshte then...ose...Une mund te jap nje mendim se cfare ka patur Gustav ndermend kur e ka shprehur ate, por kjo nuk do te ishte necessarily ne perputhje me ate qe mendoj une vete mbi ate shprehje...
Mendimi qe krijojm per ate shprehje ne lidhje me bukurine varet te menyra se si e shohim "moralin"...Nese per dike morali eshte relative, atehere ashtu eshte edhe bukuria...
Kaq per tani.
Bukuria nuk eshte kriter per tu bazuar per te vendosur se ne eshte e moralshme apo jo.As nuk eshte kriter i mirefillte vleresimi.(Eshte nje pjese e tij)
Imagjino qe dikujt i duket e bukur perdhunimi.
Per te vendosur se kush eshte e moralshme apo e pamoralshme duhet te japim nje perkufizim te moralit dhe per mua "Ai eshte vlere universale qe nuk ndryshon me kohen dhe hapesiren"
Shpesh here se kush eshte e moralshme apo jo e ka vendoisur religjoni megjithese ne nese do konkludojme tek gjerat e pamorlashme patjeter se do gjejme pasoja nga veprimet ose idete.
ate qe do te thonin gjithe te tjeret: bukuria qendron ne syte e atij qe e shef..dhe si e tille ka status te vecante....eshte speciale dhe per personin qe e shef si virtyt, eshte puritane..Postuar më parë nga Cupke_pe_Korce
te bazohesh tek veprat e floberit, ai e ka me dashurine/tradhetine dhe bukuria e dashurise per te, eshte e moralshme ..pmvrsht nese shoqeria/njerezit/rregullat nuk kane vend per kete lloj morali
pikerisht se bukuria eshte relative po ashtu dhe morali, ato te dyja barazohen per nje individ shume kollajshem pa e vrare mendjen se si i veshtroin veshtruesja
Ti orioni, ja ke fut ko mer daje...
e kush tha qe bukuria ndryshon me kohen apo hapesiren? apo dashuria qe lidhet me ate bukuri?"Ai eshte vlere universale qe nuk ndryshon me kohen dhe hapesiren"
TBD
ok! Ju thoni qe morali eshte relativ, dhe per rrjedhoje, bukuria eshte relative. Ketu duhen ndare rrushte nga dardhat: morali ka kuptim vetem ne kontekstin shoqeror (moral individualist mua s'me kane degjuar veshet) ndersa bukuria eshte nje nocion 'purely aesthetic."
Duke ndjekur llogjiken tuaj i bie qe, nese morali rrezohet ne gremine, bukuria ka te njejtin fat....nese s'ka moral, s'ka as te bukur.
Lars' mbete tere jeten 'Silentium Amoris.' Sikur mendjen te me kishe lexuar, nuk do me kishe dale kaq mire me shteg: "One does not see anything until one sees its beauty"- thote Wilde. Sa e vertete eshte kjo shprehje tek "The Picture of Dorian Gray?" (E permenda kete sepse rrenjet e krijimtarise se Wilde kapen fort pas letersise frenge)
Pastaj, thenia kaq e njohur e Floberit - Madame Bovary c'est moi - a nuk ju duket se ka te beje me nocionin e tij per moralin?
Ndryshuar për herë të fundit nga Cupke_pe_Korce : 24-04-2005 më 15:41
po patjeter, moj e padiskutueshme, une e kam njohur bukurinePostuar më parë nga Cupke_pe_Korce
me kane rasti ta takoj, dhe prandaj dhe rri heshtur.. ..
patjeter qe Flober shef veten tek madam Bovary...e adhuron, e ngre ne piediestal..dhe cdo dhimbje e saj mbetet, ne menyren e vet, madherisht e bukur...dhe githnji e moralshme.
Sa per Wilde-n dhe konceptet e tij, do te duhej nje teme me vete..wilde eshte shume me shume realist/makiavelist se sa flober.
TBD
Po sikur te kish qene e kunderta? Sikur Madame Bovary (ketu, Floberi vete) te personifikoje deshtimin e dashurise, shemtine e bukurise, dhe perfundimisht zhgenjimin nga ato ndjenja qe romantiket i ngriten ne piedestal?
Une nuk thashe kurre se morali eshte (apo s'eshte) relative, ne fakt. (Mendimin tim te plot, personal nuk e kam shprehur akoma..) Une thash nese dikush e konsideron moralin relative, atehere per ate njeri edhe bukuria do te jete relative. Perse? Sepse edhe nese e lidhim bukurine me moralin, por edhe nese nuk e lidhim bukurine me moralin, ne te dyja castet ne jemi duke i dhen kuptim individual si bukurise ashtu dhe moralit...Postuar më parë nga Cupke_pe_Korce
Persa i perket kontekstit shoqerore, me vjen mire qe e permende kete sepse edhe une ate po mendoja. Shpesh njerezit (ndoshta dhe une) i shohin(m) gjerat ne kontekst te "relativitetit", por si do te funksiononte shoqeria nese gjithcka* do te ishte relative? Pyetje: kush e vendos (dhe ne baze te cfare) nese morali eshte dicka e percaktuar nga shoqeria apo nese eshte dicka individuale? Prandaj se pari duhet ditur se cfare kuptimi ka morali per ne...
Ne lidhje me bukurine, kam deshire te te kuptoj me mire kur thua se bukuria eshte "purely aesthetic"... Nese mundesh, sqarohu.
Kete mendim nuk e kam shprehur akoma... ndoshta me vone ...Duke ndjekur llogjiken tuaj i bie qe, nese morali rrezohet ne gremine, bukuria ka te njejtin fat....nese s'ka moral, s'ka as te bukur.
Pyetje: Qe te "shohesh" dicka, a do te thot kjo definitivisht se atehere (ne ate moment qe e sheh) i jep ekzistence/vlere bukurise?"One does not see anything until one sees its beauty"- thote Wilde.
Ndryshuar për herë të fundit nga Veshtrusja : 24-04-2005 më 16:21
Ajo qe eshte e bukur.... jua ben moralet te lekundurve çorap!
In the sweetness of friendship let there be laughter, for that's how heart finds its morning and is refreshed.
Postuar më parë nga angeldust
ndersa ajo qe eshte e moralshme rron me gjat se ajo qe perceptohet si e bukur ...
dhe ajo qe eshte e moralshme, nuk lekundet!
Krijoni Kontakt